Χωρίς καθυστερήσεις οι αφίξεις των χελιδονιών και οι αναχωρήσεις των κοκκινολαίμηδων!

 Όλυμπος,19-3-2023: "Ό,τι απέμεινε", του Βασίλη Καραλή

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Από πλευράς έντασης οι βροχές θα είναι πιο σημαντικές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά, τη Δ. Θεσσαλία και την κεντροδυτική Μακεδονία, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη ΒΔ Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς, αλλά στην ανατολική και τη νότια χώρα θα φθάσει του 20 βαθμούς.

 

Την Τετάρτη (22/3), τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και μικρή πτώση στην Α-ΒΑ χώρα. 

Την Πέμπτη (23/3), οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ανατολικά και νότια πελάγη). 

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (24-26/3), ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και Β-ΒΔ ανέμους ασθενούς έως μέτριας εντάσεως. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από Κιάτο. εγώ διάβασα κάτω από την υπέροχη φωτογραφία, Δες τι απέμεινε
    Τραγούδι του Βασίλη Καρρά.................. Καλό ξημέρωμα σε όλη την παρέα και φυσικά στον Μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία εκδοχή του "μεγάλου" μπορεί να βρει κανείς στο you tube σε μια σκηνή από ταινία με τον Μίμη Φωτόπουλο . Κλικ " ο μεγάλος". Κατά τα άλλα αύριο περιμένουμε τη "λιμνούλα" του Φώτη. Καλή νύχτα σε όλους.--=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στα ελληνοαλβανικά σύνορα (Κακαβιά), ένα πρωί μου τηλεφώνησαν από την έδρα της Μεραρχίας (Γιάννενα) και μου είπαν ότι θα ερχόταν για επίσκεψη στο φυλάκιο ο αείμνηστος Γιώργος Ζαμπέτας με ένα φίλο του να δουν την περιοχή και αν γινόταν να κυνηγήσουν κανένα κοτσύφι. Κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, τους ξεναγήσαμε και στη συνέχεια τούς προσφέραμε καφέ. Εκπληκτικός ο Ζαμπέτας με απίστευτο χιούμορ πάνω στην κουβέντα πού και πού μού έλεγε; «Τη σακουλεύτηκες, κ. ανθυπολοχαγέ». «Τη σακουλεύτηκα, κ. Ζαμπέτα», απαντούσα εγώ χωρίς να ξέρω τι σημαίνει. Η ώρα πέρασε πολύ ευχάριστα για όλους μας και στη συνέχεια κατεβήκαμε στον Δρίνο να ρίξουμε καμιά ντουφεκιά, έτσι για ξεμούδιασμα. Στη συνέχεια γυρίσαμε στο φυλάκιο και πριν την αναχώρησή τους ο αυθεντικός αυτός άνθρωπος με το αξεπέραστο μουσικό ταλέντο μάς άφησε ένα πολύ μεγάλο χαρτζιλίκι «να πιούμε καμιά μπύρα» και θέλησε να μάς χαρίσει την καραμπίνα του με όλα τα φυσεκλίκια του. Τον ευχαριστήσαμε και παρά την επιμονή του αρνηθήκαμε να πάρουμε τα δώρα του. Όσο για το σακουλεύομαι, ύστερα έμαθα ότι σημαίνει υποψιάζομαι, ψυλλιάζομαι.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλό μεσημέρι. Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το φυλάκιο της Κακαβιάς στα τέλη της δεκαετίας του '70. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι χωρικοί καλλιεργούσαν τα χωράφια στο αλβανικό έδαφος, δίπλα ακριβώς στα σύνορα. Νομίζω όμως κύριε Ζιακόπουλε ότι αυτό γινόταν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ένοπλων, εννοείται, στρατιωτών. Μαγευτική, καταπράσινη τοποθεσία, με τον ποταμό Δρίνο, ο οποίος πηγάζει σε ελληνικό έδαφος, στο Ρογόζι(< σλαβ. rogozb=το φυτό πάπυρος) Πωγωνίου, κοντά στο Δελβινάκι και συνεχίζει την "πορεία" του σε αλβανικό έδαφος, όπου συμβάλλει στον Αώο. Με το ίδιο όνομα(Δρίνος), υπάρχουν και άλλοι ποταμοί στα Βαλκάνια. Το όνομά τους προέρχεται από ένα είδος πουρναριού(πρίνος). Μ.Σ.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα. Ωραίες ποτιστικες βροχούλες στην Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους.
    Επιμένουν και τα σημερινά στοιχεία(από μέρες το είχαμε γράψει), ότι μετά τις 25 Μαρτίου και στα τέλη τού μήνα θα επιστρέψουν οι βροχές από τα δυτικά και μάλιστα αξιόλογες θα είναι αυτές κατά τόπους.
    Χιόνια θα βάλουν και τα ορεινά αλλά αυτό δεν μας νοιάζει πιά.
    Αυτή τη στιγμή η η Βόρεια Ελλάδα είναι φαβορί γιά κάποιες χιονοπτώσεις και σε πιό χαμηλά υψόμετρα ενώ τα ανατολικά ηπειρωτικά και η νότια χώρα δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.
    Όλα λοιπόν κυλούν φυσιολογικά με έναν Μάρτη πού τα έχει όλα.
    Πιστεύω ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε λεπτομέρειες περιοχών φαινομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φώτη κάνε κάτι εκεί με τα μοντέλα και φέρε λίγο περισσότερη βροχή εδώ στα ανατολικά.Την έχουμε ανάγκη.Ο Μάρτης δυο νερά είπαμε.(χαριτολογω).
    Καλό βράδυ στο δάσκαλο και σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτριε μακάρι να πάρετε και εσείς αξιόλογο μερίδιο της πίτας.
      Άλλωστε ακόμη νωρίς είναι γιά λεπτομέρειες.
      Πολλά μπορούν να αλλάξουν.
      Την τάση δίνουμε.
      Το θετικό είναι ότι ο Μάρτης όπως όλα δείχνουν θα βγει γιά αρκετές περιοχές κανονικός η και αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα υετικά, ενώ και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν επίσης κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.
      Δηλαδή ούτε θερμός,αλλά ούτε ψυχρός όπως πιστεύουν μερικοί.

      Διαγραφή
    2. Διαφωνώ Φώτη για τον Μαρτη. Πιστεύω έχουμε έλλειμμα από βροχές ακόμη και εμείς στην Ήπειρο. Δεν είχαμε ως τώρα και τις πολλές διαταραχές, άσχετα τι θα γίνει τέλη του μήνα και οι Τ σίγουρα είναι πάνω από τα κλιματικα. Πιο πολύ αρχές Απρίλη θυμίζουν με βάση την παλιά κανονικοτητα.

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά δεν τελείωσε ο μήνας αγαπητέ μού Γιάννη...
      Φαίνονται καλά πράγματα μετά τις 26!
      Βέβαια σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να παραδεχθώ τον φίλο Στυλιανάκη και τον Χριστόδουλο, καθώς τα τελευταία στοιχεία τούς επιβεβαιώνουν γιά το διάστημα 28 με 30 Μάρτη(περίπου) όπου πιθανόν ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια χώρα να υπάρξουν και ζημιές λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών γιά την εποχή.
      Δυστυχώς.

      Διαγραφή
  6. Ακριβώς γι αυτό το λόγο Φώτη και δεν κλέίνουμε ταμείο Μαρτίου.
    Ενδιαφέρουσα η απόφαση του δικαστηρίου για ματαίωση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη ,σε περιοχή όπου ζουν κάποια ζευγη γυπών και γυπαετών.
    Τελικά η σημερινή λιμνούλα ήταν κυρίως υπόθεση Ηπείρου και Κέρκυρας.---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε καθηγητά ευτυχώς υπερίσχυσε η λογική όσον αφορά το αιολικό πάρκο στην συγκεκριμένη περιοχή.
      Το κακό όμως έχει γίνει και θα αμβλυνθεί το επόμενο διάστημα καθώς ήδη στα Ακαρνανικά υπάρχουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, στο Δήμο Ναυπακτίας Μεσολογγίου Αρακύνθου επίσης, ενώ σύμφωνα με τα όσα ακούγονται θέλουν να τις τετραπλασιάσουν!
      Προσωπικά εκτός της ζημιάς πού προκαλείτε σε έμβια όντα, αυτό το θέαμα το θεωρώ αποκρουστικό και άσχημο απέναντι στη φυσική ομορφιά των βουνών μας.
      Υ. Γ. Στην Αρέντα(σύνορα Αιτωλοακαρνίας Ευρυτανίας 1400μ υψόμετρο το χωριό και χωριό της γυναίκας μού) κάποιοι θέλησαν πριν λίγα χρόνια να φτιάξουν εργοστάσιο.
      Σας πληροφορώ ότι φύγαν με τις κλωτσιές από τούς ντόπιους!
      Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο σημείο τού βουνού είναι τόσο παρθένο,πού τα τελευταία χιλιόμετρα πριν την είσοδο τού χωριού παραμένουν χωμάτινα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Φώτη ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ομολογώ ότι αγνοούσα το χωριό Αρέντα .Βρήκα πανέμορφες φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Ευτυχώς που απέφυγε τη μόλυνση. Εάν δεχτούμε ότι το φερόμενο ως υψόμετρο της Σαμαρίνας των 1600 μέτρων δεν ισχύει ,αλλά το ακριβές είναι ~1450 μέτρα, τότε Αρέντα και Σαμαρίνα έρχονται......σαμάρια. Υποθέτω ότι η διαφορά έγκειται στούς μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα . ---=====Π.Α.
      Υ.γ. Οξεία γωνία - αμβλεία γωνία -πεπλατυσμένη γωνία (ευθεία).

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Επιμένουν τα στοιχεία για όψιμο παγετό στην Βόρεια Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα μακάρι να αλλάξουν τα στοιχεία. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Ο Μαρτης μπήκε σαν αρνί και φύγει σαν λιοντάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα.
    Η άνοιξη είναι εδω και οποίες μικρό εμφανίσεις του χειμώνα μάλλον θα αφορούν τα βορειότερα γεωγραφικά πλατη της Ελλάδας.
    Ευχομαι μόνο να μην επαληθευτεί πάλι η παράδοση που θέλει μετά από έναν ζεστό χειμώνα να έρχεται μια θερμή άνοιξη και ένα πρόωρο καλοκαίρι (βλ. 2016,2018,2021).
    Εκτός των άλλων εντύπωση μου προκαλούν φέτος οι καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν πάλι για δεύτερη χρόνια στο τρίγωνο Κυπρος-Λιβανος/Ισραηλ-Βόρεια Αίγυπτος. Έχει διαταραχθεί τελείως η κατάσταση φέτος.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας! Καμία τύχη στις προβλέψεις υετού για την περιοχή μας όλες αυτές τις ημέρες!! Δεν έχει πέσει σταγόνα στο Παγγαίο και πέριξ αυτού αν και έδιναν τα μοντελάκια 10 με 20mm. Η ανομβρία των τελευταίων 2 ετών συνεχίζεται. Το 2023 έχουμε ως τώρα μαζέψει 62 ολόκληρα χιλιοστά!! Χάλι μαύρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή