Ο μοναδικός δρόμος...

Η τραγωδία της σύγκρουσης των τρένων συγκλόνισε την κοινωνία μας και έφερε το χτένι πιο κοντά στον κόμπο αναφορικά με την αγανάκτηση της πλειονότητας των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας σχεδόν στο σύνολό του. Αναμφίβολα, σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί, αλλά δεν είναι εύκολο να «ακουστούν» για λόγους που σε γενικές γραμμές είναι γνωστοί. Κατά τη γνώμη μου, όσα από τα κόμματα προσπαθήσουν να διαχειριστούν την τραγωδία με όρους του παρελθόντος, δηλαδή με στόχο είτε την αποποίηση των ευθυνών τους είτε την αποκόμιση πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αυτό καθόλου δεν με ενοχλεί και ίσως χρειάζεται για να «ανακρούσουν πρύμναν». Αυτό που με φοβίζει είναι η αντίδραση της κοινωνίας, αν, ο μη γένοιτο, μια νέα συμφορά χτυπήσει τη χώρα μας.


Η μακροπρόθεσμη λύση που θα βάλει τη χώρα στο σωστό δρόμο και θα θωρακίσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάκριση των εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής) που ουσιαστικά δεν υφίσταται και ο δημοκρατικός έλεγχος των ΜΜΕ που με την υπάρχουσα κατάσταση και λειτουργία τους υπονομεύουν τη δημοκρατία μας. Στην επαγγελματική μου ζωή έχω γνωρίσει σπουδαίους δημοσιογράφους και ειλικρινά στενοχωριέμαι όταν τους βλέπω ή τους ακούω να μιλούν, όπως μιλούν. Οι περισσότεροι από αυτούς κρατούν την αξιοπρέπειά τους, αλλά εμένα αυτό δεν μου αρκεί.

Η βραχυπρόθεσμη λύση, που θα αποτρέψει την έκρηξη της κοινωνίας και θα μας γλυτώσει από δεινά, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να προβλέψουμε, είναι η ειλικρινής συνεννόηση των κομμάτων για την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Διαφορές μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, αλλά σε θέματα που έχουν σχέση με την υγεία μας, την παιδεία μας, την εθνική μας υπόσταση και τη δημοκρατία μας μπορούν και πρέπει να συμφωνήσουν. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να μην πάει χαμένη η θυσία των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους και των χαροκαμένων γονιών και αδελφών τους που δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους ξεχάσουν.    

1 σχόλιο: