Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2023

Η Γη φαίνεται να υψώνεται πάνω από τον σεληνιακό ορίζοντα. Η πρώτη φωτογραφία του πλανήτη μας από το διάστημα που πάρθηκε από άνθρωπο και συγκεκριμένα από τον αστροναύτη Bill Anders του διαστημόπλοιου Apollo 8 (24-12-1968). CreditsNASA.

Όταν για πρώτη φορά είδα την παραπάνω φωτογραφία της Γης, όχι μόνο εντυπωσιάστηκα, αλλά συνειδητοποίησα μεμιάς ότι αυτός ο πανέμορφος πλανήτης, αυτή η γαλάζια κουκκίδα στην απεραντοσύνη του διαστήματος, είναι το σπίτι μας, το μοναδικό μας σπίτι, που πρέπει να το παραδώσουμε κατοικήσιμο στις επόμενες γενιές. Όπως έλεγε ο Αμερικανός Μπάκμινστερ Φούλερ (1895-1983), το σπίτι μας είναι ένα διαστημόπλοιο, το «Διαστημόπλοιο Γη», στο οποίο οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνο συνεπιβάτες. Είμαστε μέλη του πληρώματος, συνυπεύθυνοι για την ασφαλή πορεία του. Η φύση το προίκισε με όλα τα εφόδια για την επιβίωσή μας (νερό, τροφή, οξυγόνο, κατάλληλες θερμοκρασίες), αλλά όλοι εμείς πρέπει να κατανοήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω εφόδια δεν είναι δεδομένα.

 

Αύριο (23η Μαρτίου) θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να έχει επιλέξει ως κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού το θέμα με τον τίτλο: «Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού για τις επόμενες γενιές».


Αν θέλει κάποιος να κατανοήσει το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργεί στη Γη η υπερθέρμανσή της, καλό είναι να γνωρίζει ότι ο καιρός, το κλίμα, ο κύκλος του νερού κ.ά. είναι μέλη ενός ευρύτερου συνόλου, του κλιματικού συστήματος του πλανήτη μας, του οποίου οι βασικές συνιστώσες είναι η ατμόσφαιρα, η υδρόσφαιρα, η κρυόσφαιρα (περιοχές με χιονοκάλυψη και παγοκάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των μονίμως παγωμένων εδαφών), η λιθόσφαιρα και η βιόσφαιρα (βλέπε εικόνα). Οι βασικές ιδιότητες του κλιματικού συστήματος της Γης είναι η καθολικότητα και η διαδραστικότητα. Αν μείνει κάποιος μόνο στη διαπίστωση ότι από την προβιομηχανική περίοδο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς, έχει επιλέξει αντί της καθολικότητας την επιλεκτικότητα, κλείνοντας τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Αν από την άλλη πλευρά παραβλέψει τη διαδραστικότητα, δεν θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει γενικότερα την πολυπλοκότητα του συστήματος και ειδικότερα τις θετικές αναδράσεις στην υπόθεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία δεν εξελίσσεται ούτε γραμμικά ούτε ομοιόμορφα.

Χρόνια Πολλά, φίλοι μου!

26 σχόλια:

  1. Μπράβο για άλλη μια φορά Δάσκαλε, με το Διαστημόπλοιο Γη μου θυμίσατε την πολύ όμορφη εκπομπή που έδειχνε η ΕΡΤ2 Γαλλικής παραγωγής 52 επεισοδίων γύρω στα 7 με 9 λεπτά το καθένα μεταγλωτισμένο στα ελληνικά και μάλιστα υπάρχουν αρκετά βιντεάκια στο YouTube με τον τίτλο Διαστημόπλοιο Γη.
    Γιάννης, Τρίπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από τη μουντή αλλά ζεστη για την εποχή Στοκχόλμη (8c).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική ανάρτηση. Ευαγγέλιο και παρακαταθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις 21 η Δασοπονία, στις 23 η Μετεωρολογία, Χρόνια μας Πολλά, το μέλλον όμως διαγράφεται ζοφερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στο ΛΕΙΤΟΎΡΓΗΜΑ που κάνει η ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΊΑ.
    Χρόνια πολλά στους έμπειρους Μετεωρολόγους επιστήμονες.
    Χρόνια πολλά στους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους.
    Καλό βράδυ.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η προίκα της Φύσης (του Συμπαντικού Νοός) πρός το "διαστημόπλοιο Γη" είναι σκανδαλωδώς προνομιακή ( "Συμπαντικό σκάνδαλο" Θεοδόσης Τάσιος). Έχουμε υποχρέωση να την περιφρουρήσουμε και να την διαφυλάξουμε με κάθε μέσον και τρόπο. Εκτός και αν θεωρούμε ότι όλα τελειώνουν σε ένα βιοτικό προσδόκιμο .---===Π.Α.
    Υ.γ. Τα χρησιδάνεια επιστρέφονται στην αρχική τους κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά και πάμε για το κύκνειο άσμα του Χειμώνα τη νέα εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δασκαλε εξαιρετικο αρθρο!
    Καρφωμενος και εγω στην ερτ τις νυχτες για να δω το "διαστημοπλοιο γη"!
    Χρονια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά σε όλους τους μετεωρολόγος, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
    Χρόνια πολλά σε όλους τους καιροφιλους!
    Μακάρι ο Θεός να σας φωτίζει με σωστές προγνώσεις, μακάρι οι μεγάλοι της γης να βάλουν μυαλό και να επιτρέψουν στην φύση να ακολουθήσουν τον δρόμο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά! Ευχαριστούμε δάσκαλε για άλλη μια φορά!
    Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, τότε τα ζοφερά χρόνια της μείωσης των βροχοπτώσεων, είχα έρθει με τους γονείς μου στην εορτή της μετεωρολογίας στο Ελληνικό. Θυμάμαι το προσωπικό να ενημερώνει πρόθυμα τους επισκέπτες. Στο αμφιθέατρο μια ομιλία με θέμα (αν θυμάμαι καλά), την αλλαγή στο κλίμα αλλά και την μείωση των βροχοπτώσεων! Επίσης, στο "κέντρο επιχειρήσεων", ήσασταν εσείς και μιλάγατε στον κόσμο με τόση θέρμη και ενδιαφέρον που όλοι μας κρεμόμασταν από τα λόγια σας. Εκείνη τη χρονιά, το Πάσχα έπεφτε πολύ νωρίς και θυμάμαι την πρόγνωσή σας, για την σημαντική αλλαγή του καιρού που θα είχαμε Μ. Πέμπτη αλλά και Μ. Παρασκευή με πολλές και συνεχείς βροχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά στην απανταχού μετεωρολογική κοινότητα.
    Άρθρα τού δασκάλου σαν και αυτό ας τα κατανοήσουν κάποιοι λίγο περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Είστε πολύ καλή μετεωρολόγος αλλά και πολύ καλή σαν άνθρωπος, ο Δάσκαλος δεν είναι τυχαίο που σας εκτιμαέι τόσο πολύ! Γιάννης, Τρίπολη.

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά δάσκαλε και σε όλη την μετεωρολογία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χθες όπως με ενημέρωσαν δέχθηκα σφοδρή προσωπική επίθεση από καιρικό κανάλι(δεν θα πω το όνομα γιατί δεν θέλω να κάνω καν διαφήμιση) γιά συγκεκριμένο σχόλιό μού στο μπλογκ τού δασκάλου πριν 5 μέρες.
    Στο παραλήρημα αυτό,μαζί με εμένα πήρε η μπάλα και άλλους προγνώστες και επαγγελματίες μετεωρολόγους πού "τόλμησαν" και είπαν ότι τελείωσε ο χειμώνας και πολικές εισβολές δεν υφίστανται από δω και στο εξής.
    Ακούστηκαν πολλά και διάφορα έως προσβλητικά αλλά να ξέρουν ότι η δυσφήμηση κάποιες φορές είναι η καλύτερη διαφήμιση.
    Αν ανοίξουν τα μάτια τούς θα διαπιστώσουν παρόλα αυτά ότι δύο μέρες μετά έγραψα σε σχόλιο ότι "ο φίλος Στυλιανάκης και ο Χριστόδουλος είχαν δίκιο πού μίλησαν γιά όψιμο χειμώνα μεταξύ 28 έως 30 τού μήνα και τελικά δυστυχώς δεν γλιτώνουμε τον παγετό κυρίως στα κεντρικά και βόρεια".
    Όπως πολλοί με γνωρίζετε από εδώ μέσα,τουλάχιστον όταν βγαίνω και γράφω κάτι δεν το ρίχνω στα ζάρια και το έχω τσεκάρει από πολλές πλευρές πιό πριν.
    Τα τελευταία στοιχεία ήδη έχουν μειώσει και την ένταση αλλά και τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ψυχρής μάζας.
    Το ίδιο έχει γίνει και στον υετό.
    Αυτό πού συνεχίζει και φαίνεται είναι ο άστατος καιρός με βροχές πού μάλλον θα συνεχίζει να μας συνοδεύει και την πρώτη εβδομάδα τού Απρίλη με αρκετά θερμοκρασιακά σκαμπανευάσματα.
    Τα περί ψύχους πού θα σαρώσει τη χώρα με χιονοπτώσεις, αποκοπές αυλώνων και άλλα τέτοια πού ακούγονται από τούς συγκεκριμένους, εγώ 7 και 8 μέρες πριν δε θα κάτσω ποτέ να τα γράψω έτσι απλά γιά προκαλέσω θαυμασμό και κλικ.
    Ο καθένας από εμάς αποδεικνύει ποιός είναι μέσα από τις πράξεις τού και τα λεγόμενά τού σε βάθος χρόνου.
    Οι περισσότεροι ξέρουν ποιοί είναι "κολοτούμπες" και εντυπωσιαστές τού καιρού.
    Άλλωστε όλος ο φετινός χειμώνας πέρασε και ακόμη περιμένουμε τούς σφοδρούς χιονιάδες.
    Δεν θέλω να το συνεχίσω μέρα πού είναι αλλά όταν θίγεται το όνομά μού όπως και η σελίδα τού μπλογκ πρέπει να πω δύο λόγια όχι γι'αυτούς,αλλά γιά τούς ίσως λίγους μόνο πού μπορεί να είδαν και την συγκεκριμένη εκπομπή και παράλληλα να είναι και φίλοι τού μπλογκ.
    Ουδείς αλάνθαστος.
    Ουδείς αναμάρτητος.
    Ουδείς "άσφαλτος"(να κάνουμε και λίγο πλάκα).
    Τελειώνω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Κονιτσιώτες να ξέρεις σε εκτιμούμε Φώτη.
      Όπως και όλους τους φίλους της σελίδας.
      Είμαστε μια ωραία παρέα εδώ, κι όταν δεν γράφω μπαίνω με μεγάλη ανυπομονησία να δω τι γράψατε όλοι σας.
      Έχετε όλοι σας τον σεβασμό μας και την αγάπη μας.

      Διαγραφή
    2. "Γράψε ό,τι θέλεις για μένα, αρκεί να γράψεις σωστά το όνομά μου " λένε οι Αμερικανοί ειδικοί στην επικοινωνία.
      Φίλε Φώτη συνεχίζεις απερίσπαστος .Να είσαι καλά.============Π.Α.
      Υ.γ. Και όμως το ΄"άσφαλτος" είναι σωστό .Κακώς επεκρίθη τότε η Lady.

      Διαγραφή
  15. Φώτη να θυμάσαι!
    Το δέντρο που έχει καρπούς, χτυπιέται από τις πέτρες που του πετάμε.
    Χρόνια πολλά και πάλι στην Μετεωρολογία.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η έλευση της άνοιξης....γιορτάστηκε στην πεζούλα του χωριού μου από ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο γατών....εικόνα που με έκανε να γύρίσω στην Θεσσαλονίκη...χρόνια πολλά λοιπόν στους μετεωρολόγους και την επιστήμη τους...!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά σε όλη τη μετεωρολογική κοινότητα.
    Φώτη καλά έκανες και απάντησες, όπως επίσης καλά θα κάνεις να μη χαλιέσαι με κάτι τέτοια, καθώς και να συνεχίσεις την εξαιρετική δουλειά που κάνεις εδώ μέσα!
    Σπύρος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν μπαίνω σε άλλο μετεο-μπλογκ, έτσι δεν διάβασα τα σχόλια για τα οποία γίνεται λόγος. Γενικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα μετεο-σχόλια δημιουργούν εντονότερες αντιπαραθέσεις ακόμη και από τις ... πολιτικές διαφορές. Την άλλη μέρα ας τις ξεχνάμε. Ο κ. Ζιακόπουλος έχει πρώτος δώσει το παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή