Η φετινή άνοιξη



Ο ερχομός της φετινής άνοιξης σημαδεύτηκε από τον άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπων και τον αβάσταχτο πόνο που προκάλεσε στους οικείους τους η απώλειά τους. Η ζωή και ο χρόνος κυλούν κι εμείς που συγκλονιστήκαμε από το θλιβερό γεγονός μέρα με τη μέρα θα το θυμόμαστε όλο και λιγότερο και σύντομα θα ξαναβρούμε την καθημερινότητά μας. Για τους ανθρώπους, όμως, που έχασαν παιδιά, αδέλφια, συγγενείς και φίλους η ζωή δεν θα είναι πια η ίδια. Καθήκον όλων μας είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να αποτρέψουμε μια παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.


Τη φετινή άνοιξη θα γίνουν εκλογές που αποτελούν την κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας. Προσωπικά, παρασυρόμενος από το ρομαντισμό (ως χαρακτήρας μονίμως ακροβατώ μεταξύ κλασικισμού και ρομαντισμού), πολλές φορές βλέπω τα πράγματα όπως θα ήθελα να είναι και όχι όπως είναι. Όμως, δεν τρέφω αυταπάτες. Στην πορεία προς τις εκλογές και καπηλεία των νεκρών θα υπάρξει και χτυπήματα κάτω από τη μέση θα δοθούν και ανθρωποφαγίες θα γίνουν.

Ανέκαθεν θεωρώ ότι η γνώση και γενικότερα η παιδεία μπορούν: (α) να μας κάνουν άτρωτους από τη δημαγωγία και τη συνωμοσιολογία, (β) να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε το αληθινό από το ψεύτικο και το σημαντικό από το ασήμαντο και (γ) να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε έναν  αξιακό κώδικα, με τον οποίο, εκτός των άλλων, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε προς τους άλλους. Ο δρόμος προς τον τελευταίο στόχο είναι μακρύς, αν κρίνω από μερικά σχόλια στην τελευταία ανάρτησή μου.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού την κατά ορισμένους ομορφότερη εποχή του έτους, την άνοιξη, η συνοπτική κλιματολογία μάς υπόσχεται κάποιες ψυχρές εισβολές, σαχαριανές υφέσεις, απογευματινές καταιγίδες και πρώιμες μαγιάτικες ζέστες, αλλά δεν μας διαφωτίζει για την ένταση και την χωροχρονική κατανομή ενός εκάστου εκ των προαναφερομένων φαινομένων. Αυτό που έχουμε για να δούμε περίπου προς τα πού θα κινηθεί ο καιρός είναι οι εποχικές προγνώσεις, οι οποίες μετά από την εκτέλεση ενός συνόλου προσομοιώσεων καιρικών σεναρίων μάς παρέχουν πληροφορίες για το πόσο πιθανό είναι μια εποχή να είναι πιο υγρή, πιο ξηρή, πιο θερμή ή πιο ψυχρή σε σύγκριση με το μέσο όρο. Αυτό είναι δυνατό επειδή ορισμένα στοιχεία (μοτίβα) του κλιματικού συστήματος της Γης, όπως το Ελ Νίνιο, η Λα Νίνια, η Ταλάντωση του Βορείου Ατλαντικού (NAO) και άλλα, εξελίσσονται πιο αργά από τη «χαοτική» ατμόσφαιρα και με μάλλον προβλέψιμο τρόπο, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε χονδρικά την επιρροή τους στην ατμόσφαιρα.

Για να γίνει κατανοητό πώς κατασκευάστηκε και τι μας λέει ο παραπάνω χάρτης σημειώνονται τα παρακάτω: Παίρνουμε τις μέσες θερμοκρασίες της άνοιξης στη στάθμη των 850 hPa των τελευταίων δεκαετιών και τις κατατάσσουμε με αύξουσα σειρά. Στη συνέχεια τις χωρίζουμε σε τρεις ομάδες (τριτημόρια), κάθε μια από τις οποίες περιέχει το 33,33% των τιμών. Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη, τη φετινή άνοιξη στην περιοχή μας η μέση θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa είναι κατά 50 με 70% πιθανό να βρεθεί στο πάνω τριτημόριο. Με βάση τους άλλους χάρτες που δεν παραθέτω εδώ, περίπου το ίδιο ισχύει για τη θερμοκρασία στο ύψος των 2 μέρων και τη θερμοκρασία της θάλασσας. Για το αν η φετινή άνοιξη είναι πιο υγρή ή πιο ξηρή του μέσου όρου, δεν υπάρχει ευκρινές σήμα.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!


17 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Ευχάριστη έκπληξη σήμερα το πρωί με χιονι στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από τα 1200μετρα..Επισης χιόνισε και στο Καρπενήσι από ότι είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως φαίνεται ο φετινός Μάρτιος θα είναι ζεστός κυριολεκτικά και καυτός μεταφορικά. Σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου ψυχρή εισβολή φέρνει την πιο κρύα μέρα, με τις αισθητές θερμοκρασίες μα υποχωρούν ως και τους -4 βαθμούς, όπως αναφέρει το Skynews. Θα επηρεαστούν τα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Σκωτίας και η βορειοανατολική Αγγλία ως το Χαλ.

    Έτσι, η Δευτέρα 6/3 θα είναι η πιο κρύα μέρα του 2023 για πολλά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν εκδοθεί, μάλιστα, προειδοποιήσεις για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, λόγω του ψύχους, ενώ όσοι έχουν ξεπεράσει τα 65 τους χρόνια θα πρέπει να βρίσκονται σε ζεστούς χώρους, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς.

    Την ψυχρή εισβολή θα προκαλέσει μία παγωμένη αέρια μάζα από τον Ατλαντικό, που θα εκτοπίσει δυτικότερα τις υψηλές πιέσεις που καλύπτουν προς το παρόν τη Βρετανία. Θα πέσουν, μάλιστα, και σημαντικές ποσότητες χιονιού, ειδικά σε μεγαλύτερα υψόμετρα και βροχές σε άλλα μέρη, μετά τον πιο ξηρό Φεβρουάριο εδώ και 30 χρόνια. Η βροχόπτωση τον Φεβρουάριο έφτασε το 45% της συνηθισμένης για την εποχή, καθώς έπεσαν μόνο 43,4 χιλιοστά υετού (τόνοι νερού ανά στρέμμα).
    https://news.sky.com/story/uk-weather-arctic-blast-to-bring-coldest-day-of-the-year-so-far-with-warnings-of-snow-and-ice-12825234

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε οτι αφορα στο θεμα των καιρικων φαινεται σε ολα τα τρεξιματα πως η ιβηρικη χερσονησος(ισπανια και πορτογαλια)θα μπουν σε καθαρα καλοκαιρινες συνθηκες.
    Θερμες αεριες μαζες απο την δυτικη αφρικη θα ανεβουν βορειοτερα και θα την καλυψουν ενω τα "αποφαγια"της θερμης εισβολης φαινεται πως θα εξαπλωθουν και στις υπολοιπες περιοχες της νοτιας ευρωπης.Αν κατι τετοιο συμβει και συνδυαστει με καταβατικους ανεμους τοτε θα γινεται λογος ακομα και για 30αρια μεγιστες καθως δεν θα συνοδευεται απο μεγαλες ποσοτητες σκονης και με την πολυ μεγαλυτερη διαρκεια μερας σε σχεση με πριν 2 μηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη .Ο χειμώνας επέστρεψε και ήρθε για να μείνει αρκετές μέρες.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πολλή χαρά ,αλλά και ....ανακούφιση διαβάζω τη σημερινή ανάρτηση του δασκάλου. Επανήλθομεν επί τα ίδια.
    Ο Μάρτης δείχνει κάποιες καλές διαθέσεις.Ακόμα και στη δύσκολη περιοχή μου κάτι έχει κάνει μέχρι στιγμής.Να δούμε και τη συνέχεια.

    Υ.γ. Η πολιτική ορίζεται μεν ως "η τέχνη του εφικτού ",αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και οι ρομαντικοί οραματιστές του "ανέφικτου" λειτουργούν ως προστιθέμενη αξία στη δημοκρατία μας.--======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έντονο κόκκινο της Κεντρικής Μεσογείου..τι μπορεί να είναι?....υψηλές πιέσεις η θερμή μεταφορά...με ισχυρό ΝΔ ρεύμα?"θωμάς"
    "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τάσος (ορεινά γρεβενά)5 Μαρτίου 2023 στις 4:14 μ.μ.

    Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλη την παρέα.

    Από ότι φαίνεται αυτός ο χειμώνας- παρωδιά βαίνει στο τέλος του. Όλες όλες 20 ημέρες πραγματικού χειμώνα με 3! μόνο μέρες χιονόπτωσης ( με μέσο όρο πάνω από 20) στα 950μ που κατοικώ. Θα ήθελα με όλη μου την καρδιά η εκτίμηση του κ.Ζιακόπουλου ότι πρόκειται για τυπικό χειμώνα της νέας κλιματικής κανονικότητας να μην επαληθευτεί τα επόμενα χρόνια. Η σκέψη μου όμως με τα λίγα που μπορώ να γνωρίζω πάνω στο κλίμα και τις μεταβολές του, λαμβάνει πια πολύ σοβαρά αυτήν την πιθανότητα.

    Ο μάρτης μπήκε εδώ με νοτιάδες και σχεδόν καθημερινές βροχές και καταιγίδες πάντα μικρής διάρκειας (τώρα πάλι βρέχει καλά), οι οποίες και αναγκαίες είναι και από ότι φαίνεται θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον ο μάρτης φαίνεται να καλύπτει σε ένα βαθμό το υετικό έλλειμα ενός φτωχού κατά τα άλλα υδρολογικού έτους.

    Υ.γ. Με θλίβουν κάθε φορά οι δημοσιεύσεις που ξεπερνούν τα όρια της ευγένειας και με ευκολία απαξιώνουν είτε τους συνομιλητές εδώ, είτε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες έξω από εδώ. Στο παρόν μπλογκ είναι δυό φορές κρίμα να συμβαίνει αυτό, γιατί τόσο ο οικοδεσπότης όσο και η πλειοψηφία που γράφει εδώ διατηρούν ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο. Προσωπικά, θεωρώ οτι ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε και κυρίως διαφωνούμε είναι εξίσου σημαντικός με τις απόψεις που εκφέρουμε. Λειτουργεί σαν καθρέφτης τόσο για την ανθρωπιάς μα, όσο και για τις όποιες δυνατότητες έχουμε σαν κοινωνία να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τα κοινά μας θέματα. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και Χρόνια πολλά! Ελπιδοφόρα η ανάρτηση σας, τουλάχιστον για τα νερά κύριε Ζιακόπουλε.. Η θερμοκρασία φαίνεται να έχει πάρει την ανηφόρα.. Όσο για το τραγικό συμβάν ας προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αδικοχαμένων ανθρώπων και να δώσει, δύναμη, υπομονή και Αγάπη στους δικούς τους! Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα με τον Τάσο. Οσο για τους χειμώνες των επομένων ετών, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα είναι. Σίγουρα οι χειμώνες δεν θα εξαφανιστούν, έστω και αν συρρικνωθούν. Περιπτώσεις σαν τον φετεινό θα παρουσιαστούν και πάλι αλλά δύσκολα θα είναι συνεχείς. Εκτός και αν επανέλθει η 10ετία του '30 που, κατά περίεργη σύμπτωση, εκτός των Μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, και στην Κρήτη οι βροχές ήταν πολύ μειωμένες επί χρόνια και τα προβλήματα λόγω της ανομβρίας, συνεχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα, χρόνια πολλά!
    Σε ναούς της Κόνιτσας τελέστηκαν τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων επιβατών.
    Μακάρι ο Θεός να δώσει δύναμη στους οικείους τους και γρήγορη ανάρρωση στους ασθενείς
    Δεν ξέρω τι να σας πω για τον καιρό, συννεφιασμένος και λίγες βροχές έχουμε κάθε μέρα.
    Σαν την διάθεση μας.
    Άνθισαν και οι αμυγδαλιές, βάλαμε κρανιά στην πόρτα όπως απαιτεί το έθιμο αλλά ο χειμώνας που δεν ήρθε φέτος είναι τώρα μέσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους. Μετά από 1 ολόκληρο μήνα ήρθαν πάλι οι βροχές στην Μυτιλήνη. 28 Φλεβάρη 2022 είχαμε 28 ίντσες .28 Φλεβάρη 2023 μόλις 17 ίντσες. Με απλά λόγια θα πούμε φέτος το νερό νεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντώνης-Καρδίτσα5 Μαρτίου 2023 στις 9:12 μ.μ.

    Νέο ρεκόρ έλευσης πελαργού στην περιοχή μου , ανήμερα της αποφράδας ημέρας(1η Μαρτίου), κάτι που επιβεβαιώνει το τέλος του ψεύτο-χειμώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αργά ή γρήγορα όπως ανέφερε ο δάσκαλος όλοι εμείς θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα.
    Αλί από τούς αδικοχαμένους και τις οικογένειές τούς.

    Στα τού καιρού,το Σαββατοκύριακο και κυρίως σήμερα Κυριακή είχαμε αξιόλογες βροχές και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας.
    20,6mm κατέγραψε σύνολο ο σταθμός μού ενώ με τη στροφή τού ανέμου σε καθαρό δυτικό είχαμε χειμερινού τύπου καιρό με έντονη ψύχρα και χιόνια στο Παναιτωλικό πού έφτασαν κοντά στα 1000μ(χιόνισε το πρωί και στο Καρπενήσι όπως είπε και ο Γιάννης).
    Νομίζω λίγο πολύ πλην της Κρήτης,όλοι οι υπόλοιποι πήραμε κάποια καλά νερά τις προηγούμενες ημέρες.
    Γιά τη συνέχεια αυτό πού μπορώ να πω με κάποια βεβαιότητα είναι ότι τουλάχιστον στη δυτική ΒΔυτική χώρα το ύψος υετού θα κλείσει στο τέλος τού μήνα στα φυσιολογικά και ίσως και παραπάνω επίπεδα.
    Από ψυχρές εισβολές προς το παρών, ψόφια πράγματα και αν αυτές περνούν,ξόφαλτσα θα επηρεάζουν οριακά τη Βόρεια και ΒΔυτική ηπειρωτική χώρα.
    Άλλωστε εδώ πού φτάσαμε τι να τα κάνουμε τα χιόνια?
    Στα βουνά και πολύ είναι.
    Προσωπικά δε μού λένε κάτι από δω και στο εξής.
    Να δούμε εάν θα επηρεαστεί κατά περιόδους και η υπόλοιπη χώρα από κάποιες βροχές.
    Την Τρίτη τέλος η δυτική χώρα και κυρίως τα ΒΔυτικα καθώς και τα περισσότερα τμήματα της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου να ετοιμάζονται γιά αρκετά χιλιοστά κατά τόπους και η δυτική Πίνδος γιά τα τελευταία χιόνια τουλάχιστον σε βάθος 10ημέρου.
    Καλή νέα εβδομάδα σε όλους τούς φίλους τού μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετά από 1 ολόκληρο μήνα έβρεξε ξανά στην περιοχή μου μετά από αυτό το αίσχος αφρικανικής σκόνης και το συναίσθημα ήταν πρωτόγνωρο. Ένας θλιβερός χειμώνας με πολλή ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχές και χιόνια. Ο καιρός μας φέτος θύμισε περισσοτερο Βεγγάζη, Αλεξάνδρεια η Τελ Αβιβ παρά Δυτική Κρήτη. Σε πολλούς σταθμούς του νησιού η συνολική βροχόπτωση του χειμώνα μετά βίας άγγιξε η δεν ξεπέρασε τα 100mm. Εγώ προσωπικά έχω αρχίσει να ανησυχώ. Ίσως είναι μια δυσοίωνη εικονα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Και εδώ στη Ρόδο τα ίδια. Έβρεξε καλά (και τώρα που γράφω βρέχει) μετά από ακριβώς ένα μήνα, μετά δηλαδή από το άκρως χειμερινό ΣΚ της 4/5 Φεβρουαρίου.
    Προσυπογράφω μέχρι κεραίας την προηγούμενη σας ανάρτηση κύριε Ζιακόπουλε για την οφειλομενη ανεξάρτητη λειτουργία των εξουσιών με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Απο 10 μαρτιου και μετα η κυκλοφορια θα ευνοει συστηματα απο τα βδκα. Δυσκολα θα υπαρξει καποια σημαντικη ψυχρη εισβολη. Νερα και χιονια στα βουνα υποσχεται ο μαρτιος. Σε τετοιες διαταξεις εννοειται πως η δυτικη χωρα θα παρει τα περισσοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή