Φεγγάρι μου λαμπρό, θα ψήσουμε φέτος τον αμνό;

Σπεύδω εξαρχής να δηλώσω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τους σύγχρονους καλλιτέχνες και διαφημιστές. Εμείς στην Ήπειρο για θέματα που μας απασχολούσαν ρωτούσαμε το φεγγάρι αιώνες πριν.1 Όσο για τις καιρικές προβλέψεις, οι παππούδες μας είχαν συνδέσει τις αλλαγές του καιρού με τις φάσεις του φεγγαριού, αλλά εμείς κατανοήσαμε ότι αυτή η σύνδεση δεν «δουλεύει». Το φεγγάρι και ο καιρός μπορεί τυχαία να αλλάζουν μαζί, αλλά η αλλαγή του φεγγαριού δεν αλλάζει τον καιρό!


Εδώ και δεκαετίες πάντα με προλαβαίνουν στην πρόγνωση-εξαγγελία για τον καιρό του Πάσχα. Με το παράπονο αυτό θα μείνω και φέτος, αλλά, βλέποντας ενδιαφέρουσα τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη του καιρού, είπα να κάνουμε μια κουβέντα.

Προφανώς, η πρόγνωση του καιρού για διάστημα 2,5 εβδομάδων είναι μια υβριδική πρόγνωση που γίνεται με βάση τις εκτιμήσεις των μοντέλων (πρόγνωση το πολύ 10 ημερών) και τις τεχνικές των μηνιαίων προγνώσεων που βασίζονται σε αλλαγές του οριακού στρώματος που είναι λιγότερο γρήγορες από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές.

Με βάση τις προ διημέρου μηνιαίες προγνώσεις (EFFIS) και τα σημερινά τρεξίματα των μοντέλων, είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να σημειωθούν αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η θερμοκρασία να είναι σχετικά χαμηλή κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Αξιόπιστες φαίνονται και οι προγνώσεις για κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα στις αρχές της εβδομάδας.

Για την εξέλιξη του καιρού τη Μ. Εβδομάδα, υπάρχουν ενδείξεις για κάποια άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά αναφορικά με τον υετό, το σήμα δεν είναι ευκρινές. Πάντως, ο χάρτης των θερμοκρασιών υπονοεί ότι η επικρατέστερη κυκλοφορία θα είναι η ζωνική, οπότε δεν αποκλείονται περάσματα υετού βασικά από τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Εννοείται ότι πρέπει να υπολογίζεται και η θερμική αστάθεια που συνήθως τον Απρίλιο είναι παρούσα.

1https://www.youtube.com/watch?v=E1M6R4QJdZg&ab_channel=alexandrispindos

 Άι φεγγάρι μου λαμπρό, λαμπρότατο,
 γύρω γύρω κυκλωμένο,
 τράβα, λεβέντη μου, ώρε τράβα το χορό.
 
 Άι (ν)αυτού ψηλά, ψηλά που περπατάς,
 αχ και χαμηλολογιάζεις,
 τράβα, λεβέντη μου, ώρε τράβα το χορό.
 
 Αχ, μην είδες τον ... ωρέ τον ασίκη μου,
 αχ, τον άντρα της καρδιάς,
 που είναι στην ξενιτιά, ωχ δε βρίσκω αλησμονιά!
 
 Αχ, ναι χτες, προχτές τον είδαμε
 με μιαν άλλη στο πλευρό του,
 να μην τον καρτερείς, να πας να παντρευτείς.

  

98 σχόλια:

  1. Βροχές,λέει, την ερχόμενη εβδομάδα ,και μάλιστα αξιόλογες .Με το καλό.Για μένα και ο Απρίλης εντάσσεται στο υδρολογικό έτος.
    "Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται" ,΄θέλει να πεί ο ποιητής . Περισσότερο ευεπίφοροι και ευάλωτοι εις την ερωτική αποστασία είναι οι άνδρες.Εδώ ο Οδυσσέας είδε και έπαθε να ξεφύγει από τις Σειρήνες ,ενώ η Πηνελόπη......βράχος!!.
    Ως προς τα πρόσφατα χιονάκια ,από όσα βλέπω από εδώ,τα Βαρδούσια στο βάθος δείχνουν για κάτι καλό, ο Ελικώνας τίποτα ,και ο καημένος ο Πάρνασσός με πολλή αιδημοσύνη φόρεσε ένα όψιμο διάφανο Μαρτιάτικο χιονοπέπλο για να καλύψει τη χειμωνιάτικη γύμνια του!.
    Κατά τα άλλα Επαχτίτης τρελός και υετός δύο mm.----=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο τον δυσκόλεψαν η Κίρκη, η Καλυψώ και η Ναυσικά;
      Εντάξει η Πηνελόπη, εντάξει και η Ανδρομάχη που καλύπτεται από την Πηνελόπη!
      Την Ελένη την ξέχασες;

      Διαγραφή
    2. Η περίπτωση της Ελένης του Μενελάου είναι ειδική .Έπραξεν παρά την θέλησίν της .Προς επίρρωσιν τούτου προτείνεται για μελέτη ο λόγος του Γοργία "Ελένης εγκώμιον".--======Π.Α.

      Διαγραφή
  2. To φεγγάρι σε όλες τις λαογραφίες ....έχει την τιμητική του..,ήταν σαν βιβλίο που άνοιγε το βράδυ και οι σοφότεροι το διάβαζαν,φυσικά είχε και τις μεταφυσικές του ιδιότητες(στα μέρη μου υπήρχαν και τελετές μαύρης μαγείας..οπου μάγισσες χόρευαν στην πανσέληνο...για να κατεβάσουν την δύναμη του-ο τόπος του χορού είχε και ποτάμι για να συνδηάζει την δυναμη του νερού).....
    Φυσικά είχε την τιμητική του και στην ..μετεωρολογία(στεφάνι γύρω από το φεγγάρι,λόρθο το φεγγάρι ξάπλα ο τσομπάνος κλπ)....το κακό είναι ότι οι προγνώσεις του φεγγαριού που αλίμονο σε εκείνον που τις χλεύαζε(πρώτος εγώ)...δεν άφηναν χώρο για κάποιες πραγματικές προγνώσεις που μας δίνει η φύση,,,π΄χ, οι μέλισσες δεν κουνάν από την φωλιά τους όταν είναι να βρεξει,τα ψάρια ενα 6ωρο πριν την κακοκαιρία τσιμπαν σαν τρελλά....βλέπετε αυτές οι προγνώσεις είχαν μικρό ορίζοντα και δεν είχαν τπτ μεταφυσικό..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα προσθέσω βέβαια ..ότι το φεγγάρι ήταν και ο βασικός οδηγός......των κλεφτών....(φωτισμός....κλπ)....π.χ. μία επιχείρηση...σχεδιαζόταν πάντα με φεγγάρι γεμάτο προκειμένου να είναι ορατές οι οδοί διαφυγής...νύχτες με κακοκαιρία...μόνο για ενέδρες...χρησιμοποιούνταν και σε μέρη πλησίον των ορμητηρίων δλδ ήταν μία βασική μεταβλητή των επιχειρήσεων...."θωμάς"

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη λευκή Στοκχόλμη 15-20εκ μέσο όρο .Άλλη μια χιονόπτωση σύντομη σήμερα και 2-3 εκ νέου χιονιού .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου πατριώτη Μάκη χαιρετισμούς στον χειμώνα να δώσεις!

      Διαγραφή
  4. Και πράσα στη σούβλα ξεχάσατε για του βιγκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα παιδιά.
    Εύχομαι να έχει καλές βροχές και η ανατολική Ελλάδα, καθώς και η Κρήτη και η Ξάνθη.Γιατι και από αυτές τις περιοχές ακούγονται δικαιολογημένα παράπονα ανομβρίας.Ας ρίξει λοιπόν τίποτα καλές βροχές ώστε να μπορέσουν να κάνουν λίγο απόθεμα υγρασίας τα φυτά, για να αντέξουν στο μακρύ και ξηρό καλοκαίρι που έρχεται.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα.Καλο βράδυ και στον Μάκη από την χιονισμένη και χειμωνιάτικη Στοκχόλμη
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παγωμένο το σημερινό πρωινό στην Κόνιτσα.
    Κόπασαν όμως οι άνεμοι, βοριάς και φοβερή διαύγεια.
    Αναμένεται ψυχρό και το αυριανό πρωινό. είμαστε όμως συνηθισμένοι στα ανοιξιάτικα κρύα, εδώ άλλωστε οι σόμπες δεν έβγαιναν πριν γιορτάσουν οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Οι βροχές ευεργετικές, με το που θα έρθουν οι πρώτες καλές μέρες θα οργιάσει η φύση (που ήδη θυμίζει Άνοιξη)γιατί νερό έπεσε αρκετό και προβλέπεται και συνέχεια.
    Καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 29/3/2023
    Παγετός σημειώθηκε νωρίς το πρωί σε πεδινές περιοχές γύρω από τις θεσσαλικές πρωτεύουσες στο εσωτερικό της πεδιάδας. Ο υδράργυρος κυμάνθηκε κατά μέσο όρο από 0 έως και -3 βαθμούς Κελσίου αλλά το μεσημέρι ο ανοιξιάτικος ήλιος ανέβασε αρκετά υψηλά τον υδράργυρο.

    Μάλιστα οι περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας βρέθηκαν στο top 10 σε όλη τη χώρα.

    Αναλυτικά οι μέγιστες που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ήταν οι εξής:

    Λάρισα EAA 17,3

    Λάρισα ATA 17,3

    AΣ Πλατανούλια Λάρισας 16,9

    Πλατανούλια Λάρισας 16,7

    Δένδρα Τυρνάβου 16,7

    Πλατύκαμπος Λάρισας 16,7

    Λάρισα ΕΜΥ 16,5

    Μελια Λάρισα 16,3

    Χάλκη Λάρισας 15,9

    Νέσσωναςα Συκούριου 15,8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλλαγη που θα εχουμε απο δευτερα, θυμιζει πολυ τελη νοεμβρη. Συμφωνα με τα τελευταια τρεξιματα φαινεται το χαμηλο που θα δημιουργηθει, να ειναι αρκετα βαθυ. Αρκετα νερα λοιπον και ισως η αλλαγη να μην ειναι προσκαιρη. Καλοδεχουμενες οι βροχες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστός ο τίτλος δάσκαλε,όταν λοιπόν το φθινόπωρο ήταν ανύπαρκτο και ο χειμώνας το ίδιο,κάπου θα ξεσπούσε όλο αυτό,πάμε για κακοκαιρία από εβδομάδα και βλέπουμε , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα στην παρέα! φίλε Χρήστο, σε συμμερίζομαι ήταν κακός χειμώνα ιδίως για τα κεντροβορεια, τώρα φαίνεται να προσπαθεί να εξισορροπείσει τα 'χαμενα' νερά...Τουλάχιστον στην 'μπαρμπαρα' πως τα πήγατε στην εκεί περιοχή σου ; Η Μαγνησία και ο Βόλος ήταν φέτος η πιο ευνοημένη μεγάλη πόλη στο χιόνι με αρκετές μέρες χιονιού και μεγάλες σχετικά ποσότητες ! Καλό απόγευμα,ας απολαύσουμε τις επόμενες δύο ανοιξιάτικες μέρες γτ από Κυριακή επιστροφή σε βαθύ φθινόπωρο!
      Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
  10. Έστω λίγο κάτω από το 0 σήμερα Πεμπτη το πρωί, -0,4° για την ακρίβεια στην Κομοτηνή. Όχι κάτι πρωτοφανές για την εποχή και την περιοχή. Σίγουρα παρόμοιες θερμοκρασίες θα σημειώθηκαν και αλλού στα βόρεια πεδινά...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απόλυτα λογική η εκτίμηση του κ. Ζιακόπουλου για ζεστή Μεγάλη Εβδομάδα. Κι αυτό διότι αν θεωρήσουμε ασφαλή την πρόγνωση του effis για κρύο και βροχές την προσεχή εβδομάδα, το πιθανότερο είναι να έρθει μετά η διόρθωση. Να ξεμπερδεύουμε και οριστικά και με τον κορωνοϊό, τώρα που και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα όφελος για το εμβόλιο στους υγιείς ενήλικες, ενώ είναι μικρό το όφελος για όσους είναι άνω των 60 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όσους είναι κάτω των 60 ετών το είπε αυτό ο ΠΟΥ.

      Διαγραφή
    2. Ποιος είναι ο πού;

      Διαγραφή
    3. Πολύ πιθανόν να είναι ο πού(ς) της καθέτου .-----======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Για ΠΟΥ, για ΠΟΥ, για ΠΟΥ τραβάει η αλεπού;
      Περνάει τα γεφύρια και πάει στα πανηγύρια.
      Αφήνει τα κουνέλια και πάει για τσιφτετέλια...
      Καλοπροαίρετα πάντα και... καλημεράτα!

      Διαγραφή
    5. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

      Διαγραφή
  12. Να τη και άλλη μία μεσοπρόθεσμη από τον δάσκαλο.
    Νομίζω και τού Μαρτίου τα πήγε αρκετά καλά.
    Σε αυτό το μπλογκ τελικά,όποιος το παρακολουθεί μπορεί να ξέρει τι καιρό θα κάνει στο περίπου μετά από δέκα η και παραπάνω μέρες χωρίς υπερβολές και χωρίς τρομολαγνεία.
    Γιά λεπτομέρειες της σοβαρής αλλαγής τού καιρού από Δευτέρα και από τα δυτικά θεωρώ είναι νωρίς να μιλήσουμε.
    Αυτό πού θέλω να επισημάνω είναι η βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα η οποία όμως δεν θα γίνει παντού αισθητή.
    Λόγω της δυτικής συνιστώσας ανέμων και από το Σαββατοκύριακο νοτιοδυτικής, η θερμοκρασία στα ανατολικά της Πίνδου(από βορά μέχρι νότο) θα καταφέρει να ανέλθει και στούς 22 με 23β. και τοπικά την Κυριακή στην βόρεια Κρήτη στούς 26 με 27β.
    Στα δυτικά τα Επτάνησα και τα ανατολικά νησιώτικα τμήματα,λόγω της όποιας συννεφιάς και τού πιό ψυχρού αυτή την εποχή δυτικού ανέμου πού θα φυσά από Ιόνιο και Αιγαίο αντίστοιχα, θα κάνει καλή δουλειά έτσι ώστε οι θερμοκρασίες να μην υπερβούν τούς 16 με 18 έως και 19β τοπικά στα πεδινά.
    Καλημέρα δάσκαλε,καλημέρα φίλοι τού μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στους -2,3 βαθμούς σήμερα στα Γιάννενα δεύτερη συνεχόμενη παγωνιά. Αν είδα καλά στο βίντεο του τραγουδιού στο τέλος υπάρχει γάμος με χιονόπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Δημήτρη, καλά είδες, έπρεπε να δεις τι γινόταν το Γενάρη του 1963, που παντρεύτηκε ο αδερφός του πατέρα μου στη Νεάπολη Κοζάνης. Χόρευαν πάνω σε μισό μέτρο πάγο!

      Διαγραφή
  14. Γιά το φεγγάρι αυτό πού έχω να πω σύμφωνα με δική μού έρευνα πού έκατσα και παρατήρησα τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα.
    Πιάσε τ'αβγό και κούρευτο.
    Άλλες φορές βγαίνει και άλλες φορές πιάνει πάτο.
    Και αυτό δεν το λέω εγώ πού δεν ξέρω να το διαβάζω αλλά οι παλιοί πού το αποκωδικοποιούν και τούς διαβάζω καιρό τώρα ανά περιοχή.
    Στην Κρήτη στην τελευταία μεταβολή, όλοι έλεγαν έρχονται πολλά νερά και έρχεται κακοκαιρία βάση φεγγαριού και τελικά έγινε το απόλυτο μηδέν όπως έδειχναν τα μοντέλα άλλωστε από μέρες.
    Εγώ λέω ας εμπιστευτούμε την επιστήμη της μετεωρολογίας και τα βήματα πού αυτή κάνει και ας αφήσουμε τα φεγγάρια, τα ψάρια και τα μερομήνια στην άκρη.
    Κούρασε αυτή η καραμέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Φώτη. Στα ψάρια που αναφέρεις ασφαλώς συμπεριλαμβάνεις και τα δελφίνια . Ένας <> στην περιοχή μου υποστήριζε ότι είχε προβλέψει τον χιονιά του Μάρτη του 1987, παρατηρώντας μια ασυνήθιστη κίνηση των δελφινιών στον Κορινθιακό ,με μεγάλα άλματα και πορεία από Ανατολικά προς τα Δυτικά !!.----=====Π.Α.

      Υ.γ. Λες ο Απρίλης να καλύψει εν μέρει το υετικό κενό που άφησαν άλλοι ......απαέδες συνάδελφοί του ?.

      Διαγραφή
    2. Γειά σού αγαπητέ Πέτρο από την όμορφη δυτική Κορινθία με τις ωραίες της παραλίες.
      Στο θέμα των δελφινιών και τού Μάρτη τού 87 αν και πάλι το θεωρώ λίγο αστείο θα αφήσω ένα "παράθυρο" καθώς τα ζωντανά αυτά πλάσματα της φύσης μπορούν να αφουγκράζονται καταστάσεις λίγες ώρες η μέρες πριν έρθουν αυτές.
      Όσο αφορά στον Απρίλη, μάλλον θα ντυθεί Φλεβάρης στο πρώτο 10ημερο δίνοντας εκτός από χιόνια στα πιό ορεινά(αυτό πλέον δεν μας απασχολεί) αξιόλογες βροχές, αυτή τη φορά σε μεγάλο κομμάτι της χώρας στα δυτικά και ηπειρωτικά και ανατολικά νησιώτικα τμήματα.
      Αμφίβολα ακόμη τα στοιχεία δυστυχώς,παραμένουν γιά την νότια νησιώτικη χώρα.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    3. Η λέξη απαέδες έχει σχέση με το "επαέ" η είναι άλλη η σημασία της, δεν το χω πιάσει.

      Διαγραφή
    4. Αϊ πάγαινε από δω;
      Αυτοί που πέρασαν, οι φευγάτοι;
      Οι άπαιδες (χωρίς παιδιά); Δεν το νομίζω!
      Οι αεί παίδες; Δεν το νομίζω!
      Οι πάλιν παίδες; Ούτε αυτό το νομίζω!

      Διαγραφή
    5. Πρόκειται για ακρωνύμιο στρατιωτικής προελεύσεως . Α(νευ) Π(ροσόντων) , Α(νευ) Ε(ιδικότητος). Ετσι αποκαλούν (αποκαλούσαν) στο στρατό (στην Αεροπορία τουλάχιστον που υπηρέτησα) κάποιους στρατεύσιμους ,οι οποίοι για τη στρατιωτική υπηρεσία δεν παρουσίαζαν κανένα ενδιαφέρον.--=====Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Από το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί Φώτη. Παρατηρώ τη φύση γύρω μου στα βόρεια προάστεια και με διαπερνά μια μελαγχολία. Τα πλατάνια, οι κουτσουπιές, τα ξινά κι όλα τα ανθοφόρα έχουν άραγε τραβήξει αρκετούς χυμούς για τη συνέχεια; Είθε ο Απρίλης, κατά τα ειωθότα, να μας αποζημιώσει με καλά νερά!....

      Διαγραφή
    7. Καλά το μυρίστηκα έστω και λίγο ανορθόδοξα ότι έχει σχέση στρατιωτικής φύσης(επαέ απαέ).

      Διαγραφή
    8. Αυτοί οι απαέδες λοιπόν, χρησιμοποιούνταν ως μπατζήδες.

      Διαγραφή
    9. Μπατζής ,από το Μ (οίρα) Π(ροστασίας) Α(εροδρομίου) .Αυτό που λές αγαπητέ Χρήστο συνέβαινε εν πολλοίς με τους σμηνίτες.Οι έφεδροι ανθυποσμηναγοί όμως , που υπηρετούσαν στις μοίρες αυτές , ήσαν υποχρεωτικά πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών.Μάλιστα κατ εξαίρεση έκαναν την εκπαίδευσή τους στην Σ.Ε.Α.Π. (Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού ) στην Κρήτη,ενώ εμείς οι υπόλοιποι στην 113 Π.Μ . ,στη Θεσσαλονίκη ( Σέδες).---=======Π.Α.

      Διαγραφή
  15. Πολικές αρκούδες από βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε ένα μέτρο χιόνι θα έχει έξω από το σπίτι σου!!

      Διαγραφή
    2. Πολικές αρκούδες θα εκανε αν ερχονταν τα -10 στα παραθαλασσια οχι οι 5 και οι 10 βαθμοι.
      Στο κατω-κατω για μηνα απριλιο προκειται για γερη ψυχρη εισβολη.

      Διαγραφή
  16. Παγετός εκ νέου σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 το πρωί σε στην ύπαιθρο του νομού Λάρισας με την άπνοια με κυριαρχεί. Αντίθετα στις υπόλοιπες περιοχές της πεδιάδας ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα δεν άφησε τον υδράργυρο να πέσει κάτω από το μηδέν. Οι ελάχιστες και πάλι εφτασαν τους -1 με -3 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές προξενώντας εκ νέου ζημιές σε καλλιέργειες.

    Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες επανήλθαν στο θεσσαλικό κάμπο με τον υδράργυρο να ξεπερνά τοπικά και τους 21 με 22 βαθμούς κελσίου σε πολλές περιοχές. Και πάλι βρέθηκαν μέσα στο top10 όλης της χώρας αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

    Αναλυτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν οι εξης:

    Λάρισα ΑΤΑ 22,3

    Πλατανούλια Λάρισας 21,9

    ΑΣ Πλατανούλια Λάρισας 21,6

    Μελια Λάρισας 21,4

    Λάρισα ΕΑΑ 21,3

    Δένδρα Τυρνάβου 21,1

    Χάλκη Λάρισας 20,9

    Νεσσωνας Συκούριου 20,3

    Πλατύκαμπος Λάρισας 20,2

    Λάρισα ΕΜΥ 20,0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστιο το θερμοκρασιακό εύρος στο νομό Λαρίσης Βασίλη.
      Εδώ κολλάει απόλυτα η φράση,το πρωί ντυμένος σαν κρεμμύδι και το μεσημέρι κοντομάνικος.

      Διαγραφή
    2. Ή ακόμη, "το πρωί το ψοφάει και βράδυ το βρωμάει" (ο Μάρτιος). Δεν ξέρω αν το λέτε στα μέρη σας.(Δ)

      Διαγραφή
  17. Το ξεχαρβάλωμα του κλιματος δεν έχει τελειωμό και μην ακούσω πάλι για φυσική μεταβλητοτητα από μερικούς.Τεταρτος σερί Απρίλης με διατάξεις που αν ήταν Δεκέμβρης θα χιόνιζε μια εβδομάδα, στα ΔΚΒορεια και τα χωράφια θα ήταν χιονισμένα ένα μήνα! Η μετατοπιση των διατάξεων σε λάθος εποχές είναι εμφανής καθώς και η γκαντεμιά των ΔΚΒορειων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η επισήμανση σου, αλλά το συγκεκριμένο ξεχαρβάλωμα του κλίματος που αναφέρεις, έχει ως συνέπεια και το κρύο να αρχίζει από Δεκέμβρη και να κρατάει μέχρι Απρίλη, τουλάχιστον στα ανατολικά προσήνεμα. Όπως γράφεις, άλλωστε, τέταρτος σερί Απρίλης - και Μάρτης να προσθέσω - σχετικά ψυχροί σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Ή έστω με χειμερινού τύπου ψυχρές εισβολές που διακόπτουν ξανά και ξανά την άνοιξη.

      Διαγραφή
    2. Φέτος ο Δεκέμβριος ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος(σίγουρα θα ξέρουμε αύριο μεθαύριο αλλά πίστεψέ με ισχύει) ο καιρός ήταν πιό θερμός και πιό ξηρός στα ανατολικά προσήνεμα σε σχέση με τα δυτικά.
      Θεωρώ εμμονικό να λέμε επειδή δεν αρέσει ο χειμώνας σε κάποιους, σώνει και καλά ότι είναι πάντα κρύος.
      Δεν έχεις κοιτάξει τις αποκλίσεις μάλλον φέτος.
      Ο καιρός πάντα ισορροπεί.

      Διαγραφή
    3. Επίσης φέτος ο Δεκέμβριος ήταν απαράδεκτος!
      Το ίδιο και ολόκληρο το Φθινόπωρο με φοβερή ανομβρία σε όλη τη χώρα(μόνο ο Νοέμβρης έδωσε κάτι βροχές στα δυτικά).
      Ο Φλεβάρης όλη και όλη μία Μπάρμπαρα είχε και μετά άνοιξη...
      Οπότε φίλε μού λογικό και επόμενο να αλλάξει η κυκλοφορία μέσα στην καρδιά της άνοιξης.
      Την άνοιξη βέβαια κάνεις δεν μπορεί να την σβήσει καθώς ότι και να γίνει καιρικά,αυτή στο τέλος υπερτερεί.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα σήμερα και αύριο με γενικευμένα 20άρια και στα ανατολικά και νότια 24αρια.

      Διαγραφή
    4. Απευθυνόμενος στον φίλο από το Θυμάρι, αφού όλοι οι τελευταίοι χειμώνες έχουν κρύο από Δεκέμβρη έως Απρίλη, πες μας μερικούς χειμώνες που κατά τη γνώμη σου ήταν πολύ ελαφροί. Αναμένουμε απάντηση με τα παλαιότερα έτη που δεν είχαν ψυχρές εισβολές. Λογικά με αυτά που λες ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολύ βαρύτεροι οι χειμώνες, θα έχεις αρκετούς από το παρελθόν που ήταν κάτι σαν Κάιρο.

      Διαγραφή
    5. Φίλτατε νομίζω ότι εσείς οι δυτικοί δεν δικαιούστε καθόλου να γκρινιάζετε για τον καιρό φέτος. Ναι οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές παντου αλλά ήσασταν η μοναδικοί περιοχή της Ελλάδας που ειδε πολλές και καλές βροχές και θα συνεχίσει να βλέπει από εδω και πέρα. Σήμερα καθώς οδηγούσα με λύπη είδα ότι τα χιόνια στα λευκά ορη έχουν σχεδόν λιώσει όλα, και τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην κορυφή θα λιώσουν με τους νοτιάδες που έρχονται και εσάς θα σας μουλιασουν ενώ εμάς θα μας πνίξουν στη σκόνη. Αχρείαστη λοιπόν η οποία γκρίνια των δυτικών και δεν το διαπραγματεύομαι. Ακόμα περιμένω να δω βροχή κοντα στον μέσο όρο στην περιοχή μου, κάτι που έχει να συμβεί από τον μαρτιο του 2022.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    6. Δεν υποστηρίζω ότι είναι βαρύτεροι οι χειμώνες, αλλά ότι οι χειμερινού τύπου ψυχρές εισβολές εκδηλώνονται πλέον σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της άνοιξης, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Ενδεικτικά, αναφέρω σχεδόν όλο τον Μάρτιο του 2022 και τον Απρίλιο του 2020 (2/4 & 7/4), που είχαν πολλές ψυχρές εισβολές, όχι ότι οι αντίστοιχοι μήνες το 2021 πήγαν πίσω (25/3/21 χιόνισε στην Αθήνα). Ακόμα και ο φετινός, όντως θερμός, Μάρτης είχε και πάλι δύο χειμωνιάτικες μέρες (17/3 και 29/3) που θα τις ζήλευε και ο Ιανουάριος.

      Επίσης, το 2022 δικαιώθηκε εις διπλούν ο κ. Ζιακόπουλος για τη ρήση που συχνά επικαλείται, "ακόμα και στις 18, πέρδικα ψόφησε στ' αυγό", διότι είχαμε πολύ κρύο και στις 18 Απρίλη (αλλά και στις 12/4) και στις 18 Μάη. Θυμάμαι, παρεμπιπτόντως, τους συντελεστές της εκπομπής "Life is a beach" - o τίτλος σημαίνει η ζωή είναι μία παραλία και κάνει λογοπαίγνιο του beach (παραλία) με το ομόηχο του bitch (σκύλα) - που πήγαιναν για μπάνιο ή για άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα και ξεπάγιαζαν. Μάλιστα, έλεγαν ότι δεν είχαν ξαναζήσει πιο κρύο Μάη, που για να δείτε ότι εγώ δεν είμαι υπερβολικός, με εξαίρεση εκείνο το παγερό ξεροβόρι στις 18/5, μια χαρά ήταν το υπόλοιπο του μήνα.

      Επί της ουσίας, ο χειμώνας ανέκαθεν ήταν ήπιος και μαλακός στην Ελλάδα και απλά διακοπτόταν από ψυχρά διαλείμματα, τα οποία πλέον παρατηρούνται, όμως, και την άνοιξη. Κάτι που ανέφερε, άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς και ο Γιάννης ο Θεσπρωτός. Κάποτε τέλειωνε ο Φλεβάρης και μαζί και ο χειμώνας, άντε να πήγαινε ως τις 10 Μάρτη. Τώρα τελειώνει και ο Μάρτης και ο χειμώνας, που επαναλαμβάνω στην Ελλάδα είναι ψυχρά διαλείμματα, συνεχίζεται και τον Απρίλη.

      Διαγραφή
    7. Μην μπερδεύεται την ανομβρία και τις βροχές με το κρύο και τη ζέστη.

      Διαγραφή
    8. Γιάννη τουναντίον.
      Δε λέω ότι έχω παράπονο εγώ φέτος έτσι όπως πήγε ο καιρός στην χώρα μας.
      Απλά εξήγησα στον Βαγγέλη πως κυμάνθηκε η άθλια γενικά χειμερινή φετινή σεζόν.
      Η Κρήτη εννοείται ότι δεν τα πήγε καλά φέτος και υπάρχει έλλειμμα και ενόψει ξηρού θέρους εκεί.

      Διαγραφή
    9. Τώρα που θα ιδιωτικοποιηθεί το νερο δεν θα έχουμε βρέξει δεν βρέξει...

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμε των 05:25 μ.μ. γιατί δεν σέβεσαι το χώρο;

      Διαγραφή
    11. Γιατί δεν τον σέβομαι?

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμε του νερού....ο σεβασμός...αφορά...την σύνδεση ή όχι ενός θέματος...που έχει σχέση με το καιρό και το φεγγάρι...με την ιδιωτικοποίηση του νερού..η όχι..,.μία σύνδεση που με συγχωρείς είναι του ειρμού και κομματική.όχι πολιτική,..και αντε δικαίωμα σου είναι να την λές όπως και εγώ μπορώ να σου γράψω ενα σεντόνι...γι αυτό.,..αλλά...πίστεψε με ...."ασχημαίνει." αυτό το όμορφο blog...για να καταλάβεις είναι σαν να αντικαθιστάς σε ένα πέτρινο σπίτι τα ξύλινα κουφώματα..με πλαστικά....ε κάτι τέτοιο...ευγενικά στο λέω...και σύρε μου ότι θές.."θωμάς"
      υ.γ. πρώτος εγώ λέω ότι οτιδήποτε κοινό είναι κ πολιτικό ..και καλό είναι να πέρνουμε θέση καμμία φορά..αλλά τώρα γιατί?

      Διαγραφή
    13. Πραγματικά δεν το αντιλαμβάνεσαι ; !! .......... Π.Α.

      Διαγραφή
    14. Καλώς τον πατερούλη. Δεν τον σέβεσαι κουμπάρε, διότι εδώ η έλλειψη νερού έχει να κάνει με την έλλειψη βροχών, όχι με τις δικές σου υποκειμενικές απόψεις. Άντε να γράψεις αλλού. Και η Κρήτη δεν έχει βροχοπτώσεις φέτος, αλλά δεν φταίει ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος σχηματισμός.

      Διαγραφή
    15. Σίγουρα είναι άσχετη με το θέμα η ιδιωτικοποίηση του νερού, που ειρήσθω εν παρόδω είναι υπερκομματική και όχι κομματική, όπως έγραψε ο Θωμάς, δηλαδή, πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση της χώρας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση που θα κληθεί (αν κληθεί) να την υλοποιήσει κάποια στιγμή. Από την άλλη, όμως, βρε παιδιά δεν χρειάζεται τόση χολή, επειδή κάποιος έγραψε κάτι μη καιρικό και με πολιτική χροιά. Του απάντησε ο κ. Ζιακόπουλος και αρκεί.

      Τέλος, υπάρχουν πολλά χειρότερα που συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας από το να μην βρέξει και κάποιοι ίσως αισθάνονται την ανάγκη να τα εκφράσουν. Να τα βγάλουν από μέσα τους. Αν το κάνουν κόσμια και χωρίς εμπάθεια, μπορούμε να τους συγχωρήσουμε και μία μικρή παρέκκλιση από το αντικείμενο του blog. Δεν έγινε και κάτι τρομερό, αν η (οποιαδήποτε) συζήτηση ξεφύγει και μια και τόσο από το θέμα.

      Ας είμαστε πιο επιεικείς με τους άλλους. Έτσι, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι κι εμείς.

      Διαγραφή
    16. Άσε τα σάπια, φίλε!
      Καμιά παρέκκλιση από το αντικείμενο του μπλογκ. Τέλος.-

      Διαγραφή
    17. Καλημέρα.Αν κοιτάξετε στα σχόλια παρεκκλίνουν και άλλοι απ τα καιρικά όπως ο φίλος με τον κορονοιό.Το μόνο που λέω είναι ότι ήταν πολιτικό και όχι κομματικό

      Διαγραφή
    18. Απ' όλους έχει ο μπαξές.

      Διαγραφή
  18. Εν αντίθεσή με το χθεσινό πρωινό που φυσαγε δυνατά και δεν υπήρξε παγετός, η άπνοια που επικράτησε σημερα το πρωί, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν και μάλιστα στον κάμπο μας,έπεσε στους -2 με αποτέλεσμα να είναι όλα άσπρα σαν να χιόνισε.
    Ζημιά υπάρχει λοιπόν και θα φανεί τις επόμενες ημέρες σε ποιο βαθμό.
    Το λιγοστό χιόνι που έχει ο Ελικωνας έπαιξε σημαντικό ρόλο.
    Περισσότερο χιόνι έχει ο Κιθαιρωνας και παρόλο που η θερμοκρασία ανέβηκε στους 17-18 βαθμούς στα υψώματα το χιόνι διατηρήθηκε.
    Όσο για το φεγγάρι,στο οποίο αναφέρθηκε τόσο ο δάσκαλ
    ος, ο "Θωμάς " όσο και ο Φώτης,εγώ ένα έχω να πω ή μάλλον να "τραγουδησω" αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε.
    Φεγγαρακι μου Λάμπρο
    Φεγγε μου να περπατώ
    Να πηγαίνω στο σχολειο
    Να μαθαίνω γράμματα
    Γράμματα σπουδαγματα
    Του Θεού τα πράγματα.
    Έχω υποσχεθεί να γράψω κάποια πράγματα και να εξηγήσω πολλά που κατά καιρούς έχω αναφέρει αλλά ο ελεύθερος χρόνος μου γίνεται ακόμη λιγότερος και δεν θέλω να ξεκινήσω χωρίς να τελειώσω αυτά που θέλω να γράψω,οπότε θα γράψω και αρκετά για τον/την δίδυμο/μη αδερφο/φη μας και πόσο μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει σε πράγματα που ούτε καν φανταζόμαστε.
    Βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδικοποιησει κάποιος αυτά που "δείχνει "/"λέει " το φεγγάρι και σίγουρα χρειάζεται να γνωρίζει πολύ καλά μαθηματικα(όχι τα δικά μας,αφού εκεί δεν έχουν καμία αξια)αλλά τα μαθηματικά του Χάους,που μαζί με την Γεωμετρία και την Στερεομετρια μπορούν να μας λύσουν πολλές απορίες, αρκεί να καταφέρουμε να λύσουμε τις εξισώσεις που θα προκύψουν.
    Εγώ παρόλο που ασχολούμαι χρόνια, θαρρώ πως ακόμη δεν έχω τελειώσει ούτε τις πρώτες 3 τάξεις του Δημοτικού.
    Ελπίζω με την "βοήθεια " του αγαπημένου μου Έντουαρντ (αγαπητε καθηγητά κ.Πετρο Αλιφερη)να μπορέσω κάποια στιγμή να περάσω τις εξετάσεις και να προβιβαστω στο Γυμνάσιο...για το Λύκειο, πιστεύω πως είμαι πολύ...μικρός ακόμη...αλλά έχω καιρό μπροστά μου..
    Καλό βράδυ σε όλους σας και προπαντός στον δάσκαλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαίρε δάσκαλε με το όμορφο, παραδοσιακό και λεπτό χιούμορ σου! Είθε όλος αυτός ο πλούτος του, εν πολλοίς σκωπτικού, χιούμορ βαπτισμένου στη λαϊκή παράδοση, να περνά στην επόμενη γενιά με κάθε αφορμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα από τα Τρίκαλα των 44,2 για Μάρτιο και συνολικά 150 τους 3 πρώτους μήνες. Αν συνεχίσει έτσι σε λίγο καιρό οι πάπιες του Ληθαίου θα περπατάνε μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να επισημάνω και πάλι ότι στις 29 Απριλίου 1987 χειμερινού τύπου κακοκαιρία με σφοδρότατο βόρειο άνεμο, βροχές και χιόνια ταλαιπώρησε την Ανατολική Ελλάδα και έντονα την Κρήτη. Είναι η πλέον όψιμη που θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλος Απριλίου 1987. Ολυμπιακό στάδιο Καλογρέζα. Ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδα Πολωνία. Κρύο με χιονόνερο.

      Διαγραφή
    2. Αστο φίλτατε.
      Φέτος πληρώνουμε μάλλον αναδρομικά τις καταρρακτώδεις βροχές του 2018-20. Βρέχει παντου ΕΚΤΟΣ από την Κρήτη. Υπομονή σε εμάς που θα κάνουμε ένα 7μηνο να ξαναδουμε βροχή της προκοπής.

      Διαγραφή
    3. Στυλιανάκη πόσων χρονών είσαι;

      Διαγραφή
  22. Απόλυτα ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στη Θεσσαλία αλλά και σε πολλές πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σήμερα 31 Μαρτίου 2023. Μάλιστα δεν ήταν απλά υψηλές θερμοκρασίες αλλά ήταν οι μεγαλύτερες σε όλη τη χώρα από αξιόπιστους μηχανικά αεριζόμενους μετεωρολογικούς σταθμούς.
    Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας σημειώθηκαν οι εξής μέγιστες 31/3/2023
    Πλατανούλια 25,6
    Λάρισα ΕΑΑ 25,5
    ΑΣ Πλατανούλια 25,3
    Λάρισα ΑΤΑ 25,2
    Νέσσωνας Συκούριο 24,9
    Πλατύκαμπος Λάρισας 24,9
    Χάλκη Λάρισας 24,9
    Δένδρα Τυρνάβου 24,8
    Μελία Λάρισας 24,6
    Λάρισα ΕΜΥ 24,6

    και για συγκρίσεις
    Davis VUE Λάρισα ATA 25,7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Μάρτιος έκλεισε με μέση μέγιστη στο κέντρο 18c. Μέχρι πότε θα συνέχιζε;

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. κυρ.Ζιακοπουλε θα ηθελα να μου απαντουσατε αν τυχον γνωριζετε την σχεση της σεληνης με την επαναληψη των καιρικων συνθηκων ανα 18 χρονια οπως και το πως ονομαζεται αυτη η διαδικασια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιμενω απαντηση

      Διαγραφή
    2. Δεν γνωρίζω επίμονε και λίαν απαιτητικέ ανώνυμε!

      Διαγραφή
    3. το φεγγαρι δεν παιζει ρολο στην ατμοσφαιρικη κυκλοφορια;

      Διαγραφή
    4. Απαντήσεις σε αυτό που ρωτάς θα βρεις εδώ: https://www.bbc.com/future/article/20210820-the-subtle-influence-of-the-moon-on-earths-weather
      Προσωπικά, δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και δεν το γνωρίζω σε βάθος.

      Διαγραφή
  25. Ερώτημα για ηλικία δεν πρέπει να διατυπώνεται ανώνυμα. Ίσως είμαι ο μεγαλύτερος εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέγε, ρε! Πόσο χρονών είσαι; Με ποια ομάδα είσαι; Πιο κόμμα ψηφίζεις; Πιστεύεις στο Θεό; Έχεις φιλενάδες;
      Κουράγιο, Έλληνες!

      Διαγραφή
  26. Καλό μήνα σε όλους από τα Σαλωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλό μήνα σε όλους κι όλες!
    Τι λένε τα προγνωστικά για την επόμενη βδομάδα; Αλλού ακούς για χειμωνιάτικο καιρό αλλού για πολλές βροχές αλλού για βαρομετρικά χαμηλά. Μάλλον και τα μοντέλα τα έχουν παίξει.
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό μήνα σε όλους.
    Ένας μήνας πού τον θεωρώ μέγα και τρανό λόγω των αγίων ημερών τού Πάσχα αλλά και των χρωμάτων της φύσης.
    Όσο γιά τα καιρικά πιστεύω ότι θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση και από τον δάσκαλο αλλά μην ακούτε και πιστεύετε πολλά γιά τα χιόνια μέχρι πολύ χαμηλά.
    Ας μην πέσουμε πάλι στην ίδια παγίδα όπως κάνουν κάποιοι συνεχώς(παράδειγμα η τελευταία μεταβολή) και μετά ο κόσμος μπερδεύετε.
    Εδώ γράφονται μόνο προβλέψεις πού έχουν υπόσταση και κάποια στοιχεία μπαρόκ.
    Υπομονή λοιπόν μέχρι αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ωραία τα λες φίλε Φώτη για τον Απρίλη. Θα έλεγα να προσθέσουμε και .......τον Έρωτα.!. "Κι έστησε ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη " (Δ. Σολωμός) .Καλό μήνα σε όλους τους φίλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.....---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η ασύλληπτη ομορφιά των στίχων του Δ. Σολωμού συνυπάρχει με την ασχήμια και το ζόφο του θανάτου των ανδρών της φρουράς και του άμαχου πληθυσμού της Ιερής Πόλης που πάνω από κάθε ανθρώπινο μέτρο απαίτησαν ελευθερία ή θάνατο.
    Η αναγεννημένη φύση έκανε πιο πικρό το θάνατο του Αθανάσιου Διάκου.
    Τα λουλούδια της άνοιξης στολίζουν τον Επιτάφιο.
    Καλό μήνα, φίλοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρεκκλινετε του μπλογκ!!καλό μήνα δασκαλε

      Διαγραφή
  31. 1η Απριλίου σήμερα και θέλω να αναφέρω ένα γεγονός που έγινε στις 1 Απριλίου του 87,μια βροχη..μια βροχή που έλιωσε ολοκληρωτικά το χιόνι του Μαρτίου,μονο του κάμπου. Μια βροχή ενδεικτική εκείνης της εποχής δηλ.γενικη,δυνατή ποτιστική,με διάρκεια.
    Το ποτάμι είχε φουσκώσει επικίνδυνα,θυμάμαι τον διευθυντή του σχολείου μας να πάει καθε κάθε τόσο να το βλέπει,κι αν θα έπαιρνε απόφαση να μας έδιωχνε απο το σχολείο.
    Αποτέλεσμα αυτής της βροχής ηταν να γεμίσουν νερό οι αυλές των σπιτιών,οικόπεδα,χωράφια,λόγο κορεσμού εδάφους,πιο εκτεταμένες πλημμύρες και απο ποταμούς πρέπει να έγιναν προς Λάρισα μερια!
    Στα βουνά αυτό που έριξε ηταν σε χιόνι,έβαλε κι αλλο χιόνι ..νομίζω οτι το γύριζε σε χιονόνερο και σε μας εδω.
    Εαν έβρεχε και στα βουνά και ελιωνε βίαια και το χιόνι των βουνών,τοτε θα είχαμε άσχημα ξεμπερδέματα σε όλο τον κάμπο και θα μιλούσαμε σήμερα ιστορικά και για άλλα πράγματα όχι μόνο για το χιόνι.
    Το μονο που έμεινε απο χιόνι ηταν λίγα βουναλακια μαυρισμένα χιονιού που κάποτε ήταν βουνά και ανεβαίναμε επάνω.
    Για το χιόνι μόνο να πω πως είχε ξαναχιονισει λίγο πρίν τις 25 του Μάρτη και μάλιστα καλα αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς την ημέρα.
    Και θυμάμαι η απογοήτευση για εμάς μετα το λιώσιμο του χιονιου ηταν οταν καταλάβαμε πως φρούτα του χωριού της εποχής όπως κεράσια,κορομηλα,δαμάσκηνα κλπ.γιοκ..για φέτος.Δεν μας φταναν μόνο οτι είχαμε στην αυλή μας.Ηταν η μόδα τότε οπου υπήρχαν τέτοια δέντρα τα..τιμούσαμε δεόντως σε όποια αυλή και οικόπεδο βρισκόταν!
    Δεν ξέρω αν αυτήν η βροχή επηρέασε και άλλες περιοχές της Ελλάδας.Οποιος θυμάται ας πει.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κιτάπια μου λένε ότι στις 1-4-1987 είχε λάβει χώρα στο Αιγαίο εκρηκτική κυκλογένεση. Η διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας είχε προσεγγίσει την περιοχή μας από τα ΝΔ (κεντρική Μεσόγειος). Αύριο θα δούμε τις λεπτομέρειες της δευτεριάτικης κακοκαιρίας, αλλά μπορούμε να πούμε από τώρα ότι στις περιοχές που θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής συμπεριλαμβάνεται και η Θεσσαλία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κύριε Ζιακοπουλε πάντα τη θυμόμουνα αυτη την βροχή,ήμουν σίγουρος οτι ήταν μετά τις 25 του Μάρτη αλλά δεν θυμόμουν την ημέρα ακριβώς.Ρωτησα τον πατέρα μου πριν λίγες ημέρες και μου είπε για τη 1η Απριλίου,τα θυμάται αυτά
      αφού αυτοι τα τραβηξαν ολα τότε μέχρι και το προαύλιο του σχολίου καθάρισαν λίγο τοτε απ το χιόνι στις 25 Μαρτίου για να γίνει η σχολικη γιορτή!
      Μακάρι να βρέξει έτσι όπως τότε οχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά σε όλα τα ηπειρωτικά,έτσι κι αλλιώς δεν φοβάμαι για πλημμύρες αφου ουτε στα βουνά δεν έχει χιόνι να λιώσει.
      Γιώργος πεδινά Τρίκαλων

      Διαγραφή
    3. Χιόνισε στις 24-3-1987 και στις 31-3-1987. Επηρεάστηκε κυρίως η δυτική, κεντρική και η βόρεια Ελλάδα.

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα σε όλες και όλους. Κύριε Ζιακόπουλε σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, τα οψιμότερα χιόνια στον Υμηττό και την Πεντέλη, σημειώθηκαν στις 25 Απριλίου 1893, ενώ στην Πάρνηθα στις 26 Μαΐου 1911. Έχετε κάποια διαφορετικά στοιχεία; Πάντως δεν βρήκα κάποια ανάλογη πληροφορία σαν αυτή που σας είχα στείλει για τα πρώιμα χιόνια του 1832, αν θυμάμαι καλά. Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη, έχω επιφυλάξεις για την ορθότητα τέτοιου είδους πληροφοριών. Η αξιοπιστία των πηγών ελέγχεται όπως ελέγχονται και οι ημερομηνίες (παλιό ή νέο ημερολόγιο).
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  33. Κοντά στα κανονικά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους σταθμούς του meteo.gr και με μέτρο σύγκρισης τη δεκαετία του 2010. Μόνο στη Θεσσαλία η θετική απόκλιση από τις μέσες τιμές ήταν ένας βαθμός, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα κάτω από μισός.

    Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε ακριβώς στον μέσο όρο, ενώ στην Αθήνα 19 από τις 31 μέρες ήταν πιο ζεστές από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.Να υπενθυμίσω ότι πέρσι ο Μάρτιος είχε βγει κατά 2,5 βαθμούς ψυχρότερος (και σε κάποιες περιοχές η αρνητική απόκλιση ήταν -4β.), σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2697

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση την κλιματολογία, οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας μιας δεκαετίας δεν θεωρούνται κανονικές τιμές.

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάμε ότι αναφέρονται σε μέσες μέγιστες και όχι μέση θερμοκρασία.

      Διαγραφή
    3. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,4°C με 19 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

      Διαγραφή
    4. Ωστόσο, τρεις μέρες να είχαν βγει ψυχρότερες αντί για θερμότερες, το σκορ θα ήταν 16-15 στην Αθήνα. Ίσα βάρκα, ίσα γιαλό, δηλαδή, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  34. Έρχεται η κακοκαιρία Ιλίνα! Καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή