Πόσο σημαντικός θα είναι ο παγετός της ερχόμενης Τετάρτης;

Άποψη του κάμπου της Βέροιας, του Γιώργου Τομπουλίδη 

Οι ανοιξιάτικοι παγετοί είναι οι πλέον καταστροφικοί, διότι την εποχή αυτή τα φυτά είναι στο στάδιο της άνθησης ή της καρπόδεσης. Το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ένας παγετός εξαρτάται από: (α) το μέγεθος και το ρυθμό πτώσης της θερμοκρασίας, (β) τη διάρκεια και την ταχύτητα απομάκρυνσής του, (γ) την εποχή του έτους σε συνδυασμό με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών και (δ) το είδος ή την ποικιλία των φυτών.


Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του καιρού των επόμενων ημερών, πέρα από τις παροδικές βροχές, τις χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) και την ενίσχυση των ανέμων, οι συνθήκες για παγετό θα είναι ευνοϊκές τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα ηπειρωτικά και κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ο παραπάνω χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου μάς δίνει τις πιθανότητες να σημειωθεί παγετός στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης (29/3) στην περιοχή μας, αλλά όχι και το μέγεθος του παγετού. Εννοείται ότι η παραμετροποίηση των συνθηκών του οριακού στρώματος και του αναγλύφου από το μοντέλο απέχει από την πραγματικότητα, αλλά χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.

Η έλλειψη νέφωσης και οι ασθενείς άνεμοι που θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι οι παράγοντες που θα ευνοήσουν τον παγετό, αλλά σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στην κοιλάδα του Αξιού και στις όμορες με αυτή περιοχές, οι ΒΔ άνεμοι -αν δεν τον αποτρέψουν- θα τον μετριάσουν σημαντικά και ίσως τα πυρηνόκαρπα της φωτογραφίας μας τη γλυτώσουν! Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι γενικά στη χώρα ο παγετός θα είναι ασθενούς έως μέτριας εντάσεως και οι ζημιές περιορισμένες.   

11 σχόλια:

  1. Εγώ βλέπω ένα -6 με -7 ...στο Ανω Βόιο....(τι είχαμε τι χάσαμε δλδ..)...αλλά νομίζω ότι η φυση είναι σοφή και....δεν έχουμε εκτεταμένη ανθοφορία ακόμη,στα πεδινά...της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας πολύ επικυνδηνη θεωρώ την δυτική Θεσσαλία,την Κεντρική Μακεδονία πλην Κιλκίς Εδεσσας Νάουσας...την θεωρώ...ασφαλή....
    Κάτι να προσθέσω πέρα από το "κάψιμο" της ανθοφορίας ο ισχυρός παγετός έχει συνέπειες και στους χυμούς του δέντρου που αυτήν την εποχή τροφοδοτεί όλο τον κορμο για να ...μπουμπουκιάσει και να βγάλει φύλλα...ενας παγετός τωρα..σταματά αυτήν την ροή που γινεται από τις ρίζες προς την κορυφή.(Τουλάχιστον τα καρύδια τα έχω σίγουρα)...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι παγετοί ακόμα και οριακοι αυτή την περίοδο είναι καταστροφικοι για καλλιέργειες. Ακόμα και στα πεδινά της Θεσσαλίας που και που σημειώνονται παγετοί και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Θεωρώ ότι θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ή και -1/-2 είναι αρκετά πιθανες για κάποιες περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας χοντρικά από την περιοχή του Λευκοχωρίου Φθιώτιδας και βορειότερα.

    Να δώσουμε και τις μέγιστες της χθεσινής 25ης Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας. Προχωρημένη άνοιξη με θερμοκρασίες Απριλίου και Μαΐου σε χωριά αλλά και στην πόλη της Λάρισας. Όπως έχουμε πει πολλές φορές ο μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο βρίσκεται στον διάδρομο του ανατολικού ανέμου από τη θάλασσα που είναι πολύ συχνός στην ευρύτερη περιοχή και έτσι σημειώνει 9 στις 10 φορές τη χαμηλότερη μέγιστη από όλους τους άλλους μετεωρολογικούς σταθμούς της ευρύτερης περιοχής Λάρισας. Κάποτε υπήρχε κάποιο troll που είχε μεγάλες αμφιβολίες για τον μετεωρολογικό σταθμό του αστεροσκοπείου της Λάρισας. Όπως βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν πληθώρα μετεωρολογικών σταθμών που πολλές φορές δίνουν ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

    Mεγιστες νομου Λάρισας 25/3/2023.
    Μελια 24.6
    Πλατανούλια 24.4
    Λάρισα ΑΤΑ 24.2
    ΛΑΡΙΣΑ ΕΑΑ 24.1
    Βαμβακού Φαρσάλων 24.0
    ΑΣ Πλατανούλια 23.8
    Δέντρα Τυρνάβου 23.7
    Χάλκη 23.5
    Νέσσωνας 23.1
    Λάρισα ΕΜΥ 22.8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη .Χιονωπτωση και χιονοστρωση 5-15 εκ.περιμένουν οι Σουηδοί μετεωρολόγοι αύριο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω μια υποψία ότι και την Πέμπτη το πρωί θα έχουμε θέμα σε κάποιες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ...σακουλεύομαι παγετό Χρήστο, νωρίς το πρωί μέχρι Πεμπτη-Παρασκευη το πολύ,στα πεδινά της Β. Ελλαδας, εκτός αν ο αέρας δεν κοπάσει οπότε μόλις που θα αγγίξει το μηδεν.(Δ)

      Διαγραφή
  5. Με -2 για πάνω από 2 ώρες θα χαθεί το 90% των πυρηνοκάρπων στα πεδινά. Νομίζω ότι θα υπάρξουν τρομερές καταστροφές. Αυτά αντιπροσωπεύουν τζίρο άνω των 2 δις. Είδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να δούμε τι θα δούμε από άποψη παγετού,δεν βλέπω ομως να σταθεροποιείται ο καιρός και το πρώτο 10ημερο του Απριλίου,λογικό αφού προηγηθείκε ένα ανύπαρκτο Φθινόπωρο και χειμώνας, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την τεταρτη το πρωι στο εσωτερικο της ηπειρωτικης χωρας φαινεται να εχουν πεσει τελειως οι ανεμοι και οι ψυχρες μαζες στο peak τους. Σε πολλες περιοχες της κεντρικης χωρας ανω των 600 μετρω θα υπαρχει και χιονοσκεπες εδαφος. Εκει θα υπαρξει προβλημα. Αλλα και την πεμπτη το πρωι θα εχουμε αρνητικες τιμες.
    Για μετα τις 3 απριλιου φαινονται αρκετα νερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απόψε στην τηλεόραση ,στις ειδήσεις, είχε ένα ρεπορτάζ από τον εικονιζόμενο κάμπο της Βέροιας και αναφερόταν στην καλλιέργεια του ροδάκινου . Εκτός των άλλων στοιχείων, είχε και το ακόλουθο : Τα άνθη ,λέει, αυτή την εποχή της πλήρους ανθοφορίας φθάνουν σε αριθμό τα 8 δισεκατομμύρια !!!.
    Όσον αφορά στις ενδεχόμενες καταστροφές ,εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν .====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
    Εκτιμώ ότι γιά τα πεδινά ηπειρωτικά όπου και μας ενδιαφέρει,ο επικείμενος παγετός Τρίτη προς Τετάρτη θα είναι ασθενικός.
    Ιδιαίτερα γιά την πεδινή κεντρική Μακεδονία και πέριξ Θερμαϊκού ο δυνατός βαρδάρης πού θα φυσά μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα κάνει καλή δουλειά απέναντι στην ξαστεριά πού θα υπάρξει.
    Η Πέμπτη και αυτή λόγω άπνοιας και ξαστεριάς θα φέρει κάποιο ασθενή παγετό και πάλι αλλά αυτός θα εντοπίζετε από το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα.
    Γιά τα ορεινά ημιορεινά δεν τίθεται θέμα, αλλά δεν είναι και κάτι ασυνήθιστο τέλη Μάρτη.
    Οι ζημιές πού πιθανόν να προκύψουν θα είναι πολύ λίγες και θα συμφωνήσω με τον φίλο Πέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή