Για λίγα κλικ: «Τα `χει αυτά ο Μάρτης!» και για πολλά κλικ: «Πέτρες στην τσέπη, βατραχοπέδιλα και το φτυάρι έξω από την πόρτα!»

Τρίτη (28/3): Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). Στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ, ενώ στη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν παντού Β-ΒΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.


Τετάρτη (29/3): Παροδικές νεφώσεις με λίγες βροχές τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο. Οι ισχυροί Β-ΒΔ άνεμοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα παρουσιάσουν εξασθένηση και η θερμοκρασία την ημέρα θα σημειώσει μικρή άνοδο. Όμως, τη νύχτα και το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ασθενούς έως μέτριας έντασης. 

30 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη λευκή Στοκχόλμη όπου χιονίζει με συνοδεία αέρα.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέγιστες θερμοκρασίες ευρύτερης περιοχής Λάρισας σήμερα 26 Μαρτίου 2023.

    Λάρισα ΑΤΑ 26,3
    Πλατανούλια 25,9
    ΑΣ Πλατανούλια 25,9
    Λάρισα ΕΑΑ 25,2
    Δενδρα Τυρνάβου 24,8
    Μελια 24,7
    Χάλκη 24,4
    Νέσσωνας 23,9
    Λάρισα ΕΜΥ 23,8
    Τι λες βρε παιδί μου διάφορα 1-2,5 βαθμούς Κελσίου η ΕΜΥ με όλους τους γειτονικούς?? Λάθος θα πάνε ολοι τους....
    Ευτυχώς έχει βρει αλλού φωλιά τώρα και παραμυθιάζει άλλους το γνωστό τρολλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To φτυάρι μέσα από την πόρτα κύριε Ζιακόπουλε για να το βρίσκουμε,έξω δεν έχει αξία.
    Σύντομα
    α)Αυριο πιθανές νέες χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία φαινόμενο όμως συνήθες..(στην ημιορεινή Δυτ. Μακεδονία μπορεί να παρατηρηθεί χιονόπτωση και τον Μάιο)
    β)Μεγάλος πλουραρισμός στην κυκλοφορία με εμποδισμούς,ριτζαρίσματα,διαδοχή ζωνικής μεσηβρινής κυκλοφορίας,έιναι η τέταρτη άνοιξη που συμβαίνει αυτό..η "ορθόδοξη " θεωρία της κλιματικής αλλαγής θα περίμενε την ενδυνάμωση των θερμών αντικυκλώνων του χειμώνα..και την επέκταση του υποτροπικού...αλλά δεν συμβαίνει αυτό...σαν κάποιο αόρατο χέρι να τραβάει κάποιες αλυσίδες κάθε άνοιξη.
    Με την ευκαρία ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάκη από την Σουηδία...για τα μνμ....νομίζω όμως ο φετινός χειμώνας είναι μία εξαίρεση ακόμα και για την Σκανδιναβία"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παλιά χρόνια: έξω φτυάρι στο Βόιο και μέσα φτυάρι στην Κόνιτσα! Στις μέρες μας αλλά και στα χρόνια που έρχονται: αχρείαστο το φτυάρι ή φτυάρι μια φορά στα τόσα!

      Διαγραφή
    2. Θωμά από Βοιο.Σε σχέση με περίοδο 2000 και μετα νορμαλ χειμώνας .Σε σχέση με πιο πίσω …ζεστός .Συνεχίζει χιόνι με αέρα δυνατό .Μάκης Στοκχόλμη

      Διαγραφή
    3. @ ζιακοπουλος απαντηση:
      Το φτυαρι θα χρησιμοποιηται απο εδω και στο εξης με μοναδικο σκοπο για να σκαψουμε τους κηπους μας για οσους μενουν σε μονοκατοικιες:)

      Διαγραφή
    4. Όχι συνολικά ο χειμώνας, Θωμά, αλλά οι ψυχρές εισβολές που διακόπτουν μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας, παρατηρούνται πλέον όχι μόνο τέλη Μάρτη και τον Απρίλη, αλλά ακόμα και τον Μάη. Μάλιστα, πέρσι η τελευταία είχε σημειωθεί στις 18/5. Δηλαδή, ψυχρές εισβολές στην Ελλάδα έχουμε πλέον από τέλη Νοέμβρη μέχρι αρχές Μάη, ανεξάρτητα από το αν ο χειμώνας βγαίνει συνολικά θερμός.

      Πιο απλά, θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς τέλη Μάρτη και αρχές Απρίλη, προσωπικά δεν θυμάμαι πριν 20-25 χρόνια. Ούτε τον Μάη, εννοείται. Και είναι η πέμπτη σερί χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο:

      Το 2019, με τους Ορνιθίες που έγραφε, τότε, ο κ. Ζιακόπουλος, το 2020 με την παγωμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά καραντίνα, το 2021 χιόνισε στην Αθήνα 25η Μαρτίου και στα νότια προάστια καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία της 15ετίας με 5,4 β. για τον μήνα, το 2022 χιόνιζε στα 2/3 του Μαρτίου, το 2023, τον θερμότερο Μάρτιο της πενταετίας, έχουμε και πάλι δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές για τέλη του μήνα στις 17/3 και 29/3.

      Αντίστροφα, 30άρια δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής τον Μάρτιο. Φτάνει η θερμοκρασία τους 25 βαθμούς για 1-2 μέρες και θεωρούμε ότι έκανε και υπερβολική ζέστη, όταν την επομένη πέφτει στους 10β.

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς αυτό έχω παρατηρήσει και εγώ σε αντίθεση με το φθινόπωρο με τις εμμονές και του υπερτροφικούς αντικυκλώνες η άνοιξη ως μεταβατική περίοδος και αυτήν,,,,με άνεση ολες τις προηγούμενες χρονιές δίνει μεσηβρινές κυκλοφορίες και ομαλές διαδοχές...στην κυκλοφορία....περιμένω να δώ την εξέλιξη της....¨"θωμάς"

      Διαγραφή
  4. καλησπέρα δασκαλε!!να λέμε και δόξα το θεό που θα ρίξει ότι ρίξει.. σε σχέση με παλιοτερα ουτε που θα σχολιάζαμε κάτι σαν το αυριανό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία ποτιστική βροχή χωρίς καταιγίδες και προβλήματα σήμερα στην Κόνιτσα. Η βροχή ξεκίνησε το μεσημέρι και συνεχίζει μέχρι και τώρα.
    Καλή εβδομάδα καλό βράδυ σε όλους τους φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας πήρε και μας σήκωσε στην κυριολεξία,ο σφοδρος ΝΔ άνεμος, που σίγουρα πρέπει να ήταν πάνω από 9 μποφόρ,προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κεραμμοσκεπες,αυτοκίνητα και πτώσεις μεγάλων δέντρων.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χειμερινή ημέρα σήμερα στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία με μπόρες ψύχρα και χιονάκια στα ορεινά μας και το Παναιτωλικό.
    8mm κατέγραψε ο σταθμός μού ενώ η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε μόλις τούς 11β με ισχυρό ΒΔυτικο άνεμο.
    Γενικά μία ήπια μεταβολή γιά Μάρτη μήνα χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
    Ήδη πολλοί πού πίστεψαν κάποιους άρχισαν να "κράζουν" και με το δίκιο τούς αναζητώντας τα χιόνια πού θα έπεφταν σήμερα στη βόρεια Ελλάδα καθώς κ στούς νόμους Θεσσαλονίκης και Αττικής.
    Καλά πήγε και αυτό...

    Τάση μεσοπρόθεσμη:
    Τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτά πού έχουμε γράψει από μέρες γιά το πρώτο 10ημερο τού Απρίλη.
    Ιδιαίτερα ενδιαφέρον μήνας υετικά γιά όλη την δυτική και ηπειρωτική χώρα ενώ και τα θερμοκρασιακά σκαμπανευάσματα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλα θυμίζοντας πότε άνοιξη και πότε χειμώνα!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας! Πολύ χαλαρή ως τώρα η ανοιξιάτικη ψυχρή εισβολή με λίγα πράγματα. Το μόνο που ήρθε είναι το κρύο για την εποχή. Από υετό πάσχουμε πολυ ακόμη. Να δούμε αν ο Απρίλης ρίξει τα νερά που χρειάζονται! Μάλλον καταστροφικό παγετό δε θα έχουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνολικα,μια καιρικα και θερμοκρασιακα μονότονη κατάσταση με τις παροδικές μέχρι αστείες εναλλαγές από μεσα Οκτώβρη έως Απρίλη,που θα μπορούσε κάποιος πλέον να την πει και μία εποχη με ήπια μάλιστα χαρακτηριστικά και άλλη μια από Μάιο έως τα μισά του Οκτωβρίου που μπορεί να οριστεί ως διαρκές παρατεταμένο Καλοκαίρι.
    Με ελάχιστες πολύ υψηλές(κυρίως)θερμοκρασίες καθ'όλη την διάρκεια του κατά ευφημισμό Χειμώνα, ήταν αδύνατο να προκύψουν σοβαρά επεισόδια που χαρακτήριζαν στο παρελθόν την εποχή.
    Θα αρκεστούμε λοιπόν σε δύο εποχές.
    Μένει να ονοματισουμε την περίοδο που ανέφερα πρώτη (Οκτώβριο-Απρίλιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιστροφή του χειμώνα σήμερα στην Κομοτηνή με βροχή, κρύο και αέρα...Παγετός δεν φαίνεται έως την Πέμπτη το πρωι, καθώς τα χιόνια είναι αρκετά ψηλά και μάλλον λιγα, ακόμη κι αν εξασθενήσει ο βοριάς από αύριο...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν η υπόθεση έχει ως εξής
    α)Από τον Σεπτέμβρη με την σταδιακή ενίσχυση του πολικού στροβίλου και την ενίσχυση των ζωνικών ανέμων δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης υπερτροφικών θερμών αντικυκλώνων στα μέσα πλάτη,όσο πιο ισχυρός ειναι ο πολικός στρόβιλος τόσο πιο ευνοικές είναι αυτές οι συνθήκες αφου ο πολικός αεροχείμαρος δεν φθάνει στα μέσα πλάτη.
    β)Το φαινόμενο φθάνει στην κορύφωση του στο peak της έντασης του πολικού στροβίλου δλδ τέλη Νοεμβρίου και Δεκέμβριο.
    γ)Στον ίδιο χρόνο το ψύχος συσωρεύεται στις "γωνίες" του Αν.Καναδά και Αν.Σιβηρίας τυχόν διάρηξη του πολικού στροβίλου λόγω της υπερσυσώρευσης μας έδωσε την χειμερινή καταιγίδα των Η.Π.Α.
    δ)Η παραπάνω τάση εξασθενεί μεχρι που εξουδετερώνεται σταδιακά την άνοιξη με την εξασθένιση του πολικού στροβίλου και την πτώση των ζωνικών ανέμων.
    ε)Το πόσο ισχυρός είναι όμως είναι ένας πολικός στρόβιλος εξαρτάται από το ψύχος που συσσωρεύεται στους Βόρειους πόλους κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την θεωρία της υπερθέμανσης καθώς όσο περισσότερο ψύχος τόσο πιο συνεκτικός/ισχυρός ειναι ο πολικός στρόβιλος.
    Απλή υπόθεση..μην πυροβολείτε...τον πιανίστα.... "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, Θωμά, ωραία ανάλυση. Το ψύχος υπάρχει, αλλά ο ισχυρός και συμπαγής πολικός στρόβιλος δεν το αφήνει να κατέβει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

      Διαγραφή
  12. ωραίο ντοκιμαντέρ τώρα η ετ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιάννηηηηη ετοιμάσου για τριαντάρια στα Χανιά το ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Χρήστο, μάλλον 30 cm χιόνι εννοεί ο φίλος!

      Διαγραφή
    2. Ο τύπος παίζει με τον πόνο μας και το καιρικο μας χαλι. Αλλά το έχω αποδεχθεί ότι ο χειμώνας τελείωσε και βροχή δεν πρόκειται να ξαναδω για ένα 7μηνο τουλάχιστον. Να τις χαρείτε όσοι τις βλέπετε από εδω και πέρα!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    3. Μόνο οι κρητικοί ξέρουν ότι νοθιά με σκόνη αυτήν την εποχή φέρνει στη βόρεια Κρήτη τριαντάρια.

      Διαγραφή
    4. Είδες, Γιάννη; Το ίδιο το τρολ σε δικαίωσε. Κοντοχωριανός σου είναι.

      Διαγραφή
  14. Αντώνης-Καρδίτσα28 Μαρτίου 2023 στις 10:35 μ.μ.

    Ένα μεσημεριανό πεντάλεπτο πέρασμα καταιγίδας συνοδεία χαλαζιού, και μια επανάληψη
    το απόγευμα, αυτή τη φορά με χιονόνερο, σε υψόμετρο 200 μ., άφησαν σχεδόν 6 χιλ. υετού, στα ΝΝΑ του νομού, ενώ τοπικές μπόρες έπεσαν και σε άλλες περιοχές του νομού.
    Τέλος, αρκετές ζημιές άφησε ο ισχυρός άνεμος (ξηλωμένες σκεπές και πεσμένα δέντρα), προκαλώντας και διακοπές ρεύματος.
    Ελπίζω να μην έχουμε παγωνιά, αν και ήδη η θερμοκρασία έπεσε στους 5 ' C ήδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μέχρι και στη Λακωνία έφθασε κατά τόπους ο παγετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ καλό νερό έπεσε εχθές σε όλη την Βοιωτία(8-18 χιλιοστά)ενώ χιόνισε και αρκετά χαμηλά σε Ελικωνα και Κιθαιρωνα.
    Καλό χιόνι έβαλε σε Παρνασσό,Γκιωνα και στην Ζήρεια που φαίνεται κατασπρη στην απέναντι πλευρά του Κορινθιακου.
    Λογικά άσπρη θα είναι και η Δίρφυ,αλλά είναι ακόμη μέσα στ σύννεφα.
    Η θερμοκρασία έπεσε κοντά στο μηδέν ακόμη και στον κάμπο, αλλά λόγω του αέρα δεν υπήρξε παγετός.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυστυχώς, μία ηλικιωμένη γυναίκα σκοτώθηκε στην Πιερία όταν έπεσε πάνω της κατασκευή που ξηλώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι έριξαν επίσης τοίχο πάνω σε αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον ντόκο το θρυλικό αντιτορπιλικό Βέλος.

    Το Α/Τ Βέλος που παλιότερα ήταν παροπλισμένο στο ΚΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης) Πόρος και το Π. Φάληρο, είχε κάνει και εξέγερση στην περίοδο της χούντας, γλίτωσε τότε, αλλά την έπαθε από τον Βαρδάρη (αλλιώς, ο βορειοδυτικός άνεμος) μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα σχοινιά των μπαλονιών έσπασαν, με συνέπεια το πλοίο, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, να προσκρούσει στον ντόκο και να υποστεί ρήγμα, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη να βγάλει τους ναύτες στη στεριά, ενώ ο ίδιος έμεινε πάνω στο Βέλος.

    Τελικά, ένα ρυμουλκό έδεσε σε τσαμαδούρα (μεγάλη σημαδούρα για πολεμικά πλοία), ενώ κρατούσε και το ίδιο με κάβο το ιστορικό πλοίο, πάνω στο οποίο είχα κάνει κάποτε κι εγώ ματσακόνι (το ξύσιμο της παλιάς μπογιάς, πριν γίνει νέο βάψιμο, αφού πρώτα περαστεί η επιφάνεια με μίνιο), όταν ήμουν για προπαίδευση στον Πόρο. Θυμάμαι, τα τεράστια κεφαλόπουλα που κολυμπούσαν γύρω από το Βέλος, αλλά και τη σκηνή με έναν ναύτη να καμακώνει ένα μεγάλο επίσης χταπόδι από το επίστεγο (το πίσω μέρος του καταστρώματος), προκαλώντας μου θλίψη και στενοχώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η πιο άχρηστη ψυχρή εισβολή συνέβη στον πιο άχρηστο χειμώνα. Σκετο ξεροβόρι κρύο και αέρας, καθόλου βροχή και ούτε καν συννεφιά. Και όπως είπε το ανώνυμο τρολ πιο πάνω, το ΣΚ αναμένουμε εκτόξευση της θερμοκρασίας νοτιάδες, σκόνη και σίγουρα 25αρια μη πω και 30αρια. Βροχή πουθενά στον ορίζοντα όπως πάντα.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ασθενικός παγετός κ στην ηπειρωτική πεδινή Αιτωλοακαρνία σήμερα με 1,7β ελάχιστη στην πόλη τού Αγρινίου και 0,6β στην περιοχή μού.
    Σε αυτό βοήθησε η σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ κ μετά χθες τού θυελλώδη ΒΔ ανέμου.
    Ολόλευκο και το Παναιτωλικό πάνω από τα 1300μ περίπου.
    Από αύριο και μέχρι την Κυριακή η άνοιξη επιστρέφει με κάποιες μόνο τοπικές βροχές στα δυτικά ΒΔυτικα το ΣΚ.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή