Αλλαγές απανωτές και ζωηρές!

Μήνυμα από τον κάμπο της Βέροιας: "Δάσκαλε, πες στους φίλους και μαθητές σου που περιμένουν κρύα και χιόνια στην παράταση ότι εμείς εδώ ξεκινήσαμε!". Τη φωτογραφία, που είναι σημερινή, την τράβηξε ο Γιώργος Τομπουλίδης 


Βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας κινείται γρήγορα νοτιοανατολικά και τις βραδινές - νυχτερινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευής) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα και στις περισσότερες περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους έντονα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν παντού Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 


Το Σάββατο (11/3), στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά βαθμιαία από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σύντομες τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (12/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι βαθμιαία από βορρά προς νότο θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση 5 με 6 και από το βράδυ στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στη ΒΑ Ελλάδα θα είναι αισθητή. 

Τη Δευτέρα (13/3), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στη Ν-ΝΑ νησιωτική χώρα και κυρίως στην Κρήτη. Οι βοριάδες στα ανατολικά και τα νότια θα φθάσουν τα 8 και ίσως στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. 

Την Τρίτη (14/3), δεν προβλέπονται βροχές, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

20 σχόλια:

  1. Μάλιστα....
    Πάμε λοιπόν γιά νέο δυνατό γύρο βροχών με αστραπόβροντα από αύριο το απόγευμα και μετά στα ίδια περίπου μέρη.
    Υ. Γ. Φίλε Πέτρο όντως ο Παρνασσός δεν πήρε αξιόλογο χιόνι στις προηγούμενες διαταραχές.
    Τα φαινόμενα "έσβηναν" με το πού διέσχιζαν την Πίνδο.
    Μόνο στα δυτικά τού Παρνασσού έβαλε κάποιο φρέσκο χιονάκι.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήδη λοιπόν άρχισαν να ανθίζουν οι υπέροχες ροδακινιές, κερασιές του μακεδονικού κάμπου στη γενέθλια πόλη μου, τη Βέροια. Για άλλη μια φορά στρώνεται το μαγευτικό ροζ χαλί της άνοιξης στα χωράφια της μακεδονικής πεδιάδας. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια γίνονται αρκετές τουριστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν επισκέπτες από διάφορα μέρη και χώρες.
    ΥΓ: Μέγιστη θερμοκρασία σήμερα στη Βέροια (και στην πόλη και στον κάμπο 23-24 βαθμοί!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φετινός χειμώνας είχε λιαν περιορισμένη παρουσία ως πραγματικός χειμώνας .Στο θέμα έχουν αναφερθεί αρκετοί φίλοι αυτού του μπλόγκ.Μια εκτενή (δισέλιδη) αναφορά σ αυτό κάνει και η "Καθημερινή" της Κυριακής 5-3-23 με τίτλο : "Πώς θα είναι μια ζωή χωρίς χειμώνα ".Φαίνεται το θέμα να προβληματίζει ευρύτερα........--=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τείνουμε να υπερβάλλουμε ως Έλληνες κρίνοντας από έναν άνυδρο χειμώνα που έφυγε. Στην πατρίδα μου την Ηλεία πάντως αποκαθίσταται η ισορροπία σιγά σιγά με βροχοπτώσεις και βοηθά στις εργασίες, όπως λίπανση στις ελιές. Εξαιτίας της απουσίας σημαντικού ψύχους, η φύση δείχνει έτοιμη να οργιάσει σε βλάστηση και ανθοφορία φέτος την Άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα ανέβηκαν στο διαδίκτυο άρθρα που μιλούν για πιθανή λήψη μέτρων σε κάποιες περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης υδάτων ενόψει του καλοκαιριού. Μετά από έναν απόντα χειμώνα, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για υπερβολές.Όντως δεν είναι καλή ιδέα για τις σοδειές των ανθρώπων ένα μπάσιμο χειμώνα στη βόρεια Ελλάδα πάντως, το οποίο μεν προσωρινό δεν το κρίνω απίθανο όμως. Για τα δέντρα δεν ξέρω τι να σας πω, στην περιοχή μου ότι δέντρο αξιοπρεπές και υγιές υπήρξε δολοφονήθηκε από τους "επαγγελματίες" του δήμου. Μιλάμε οι άνθρωποι μας κοροϊδεύουν μες τη μούρη μας. Τα δέντρα είναι λες και πέρασε κάποιος από πάνω μηχανή του γκαζόν. Μόνο που για να μας κοροϊδέψουν και άλλο, αφήσαν άκοφτα τα ξερά κλαδιά πάνω τους, και έκοψαν τα χλωρά. Η έλλειψη επαγγελματισμού στη χώρα μας ξεκινάει από πολύ χαμηλά και μιλάμε εδώ πέρα είτε για σκάνδαλο για πώληση ξυλείας παράνομα, είτε για παραβίαση της κοινής λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πώ ότι αν γνωρίζετε από θάλασσα.....τότε θα ξέρετε ότι έχει μνήμη στην θερμοκρασία..πάντα υπολείπεται της πραγματικής....οι παλιοί λέγαν ότί και ο καιρός έχει μνήμη και όταν είχε/έχει καλοκαιρία...λένε "να δούμε πότε θα μας έρθει"...με άλλα λόγια περιμένουμε...τους χειμώνες που μας χρωστά ο καιρός....για την ώρα περιμένουμε τον υπολειπόμενο υετό...που εγώ θεωρώ τα 80 εως 100 mm ως πολύ ικανοποιητικό μεγεθος για την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα για την περίοδο έως και τον Μάιο..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δεν μας χρωστά ο καιρός. Μία χρονιά έκανε σχετικά ήπιο χειμώνα - που και πάλι είχε ψυχρή εισβολή - μετά από 3-4 κρύους χειμώνες σερί.

      Διαγραφή
    2. Όχι σχετικά ήπιο χειμώνα έκανε που λες αλλά εξαιρετικά ήπιο και ζεστό χειμώνα έκανε τουλάχιστον στην Θράκη και στην Ξάνθη που μένω εγώ.Η ψυχρή εισβολή που λες στην Θράκη δεν είχε φαινόμενα παρά μόνο κρύο για μια βδομάδα όχι παραπάνω μέσα στον Φλεβάρη με κάποιες παγωνιες το πρωί. Φυσικά δεν είχαμε ούτε υετό με εξαίρεση τον Γενάρη και καθόλου χιόνια.

      Διαγραφή
    3. Eπέτρεωε μου αγαπητέ ανώνυμε των 07.43....αλλά στην Θεσσαλονίκη δεν είχαμε χιονόπτωση ουτε πέρσι ούτε φέτος....μιλάμε να δούμε νιφάδες...εστω και μία ημέρα...είναι νομίζω υπόλοιπο.Κατά τα λοιπά..ανέβηκα πάλι στις ράχες της δυτικής μακεδονίας..ελπίζοντας σε γκόλ την Τετάρτη προς Πέμπτη."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Μετα τις απογευματινές ψιχαλες,και τον δυνατό αέρα που ακολούθησε αυτή την στιγμή η Κόνιτσα βρίσκεται στο μέσο του κυκλώνα με φοβερή βροχοπτώση κεραυνούς και αστραπές
    Όλα όσα σας περιγράφω με 14 βαθμούς κελσίου
    Μακάρι να κυλήσει ήρεμα η νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αίθριος ευχάριστος καιρός σήμερα στην Κασσάνδρεια, το νυχτερινό πέρασμα καταιγίδων δεν μας επηρέασε παρά μόνο με δυνατό αέρα και λίγες ψιχαλες, περιμένουμε σαφώς πιο χειμωνιάτικο σκηνικό από αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άγρια πανέμορφη η νύχτα που πέρασε στο Ριον Μεγάλες ραγδαιοτητες βροχής που κυμανθηκαν απο 215 έως και 330mm/ώρα Στην περιοχή μου μέσα σε 40 λεπτά έπεσαν γύρω στα 44 μμ βροχής Άνεμοι που ξεπέρασαν τα 110 χιλ την ώρα και αστραπόβροντα κάθε δευτερόλεπτο Η ένταση και η αγριάδα της κακοκαιρίας ήταν ακόμη και για εμένα που παρατηρώ τον καιρό περίπου 60 χρόνια ίσως πρωτόγνωρη.και μοναδική και την κατάτασω στην πρώτη πεντάδα όλων αυτών των χρόνων Ήταν ένα θαύμα και ένα μεγαλειώδες φυσικό φαινόμενο με σπάνια ομορφιά Ελπίζω ότι ο Εξαιρετικός φίλος και λατρης των καταιγίδων Νεκτάριος Γιαννούλης να το έχει καταγράψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάλι δεν έβρεξε καθόλου στην Ξάνθη παρόλο που υπήρχε μεγάλη πιθανότητα για καταιγίδες και ισχυρή βροχόπτωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νυχτερινό υπερθέαμα αστραπών κ πρόσκαιρων καταιγίδων με δυνατούς ανέμους σάρωσε την περασμένη νύχτα την Αιτωλοακαρνία.
    Σήμερα όλα κυλούν ήρεμα.
    Το μέτωπο κινήθηκε "καρφί" από βόρεια προς νότια με αποτέλεσμα περνώντας τις δύο παλιοβούνες τού Αντιρρίου(Κλόκοβα Βαράσοβα) κ μπαίνοντας στο στενό Ρίου Αντιρρίου να ενισχυθεί τρομακτικά με τα αποτελέσματα πού ανέφερε ο Αργύρης.
    Γιά άλλη μία φορά αυτή η περιοχή και δεύτερη πατρίδα μού(Ναυπακτία), βάζει τούς δικούς της όρους στα καιρικά δρώμενα πανελλαδικά, αποδεικνύοντας ότι είναι μια κατηγορία από μόνη της με μεγάλες διαφορές από την υπόλοιπη χώρα.
    Νέα φαινόμενα τοπικών βροχών και πτώσης της θερμοκρασίας αναμένουμε μέσα στην αυριανή μέρα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υποτίθεται ότι θα βλέπαμε βροχή σήμερα αλλά ούτε βροχή ούτε σύννεφο. Πάλι 20αρια πάλι σκόνη πάλι ζέστη. Και τα μοντέλα τις πήραν όλες τις βροχές πισω. Από ένα σημείο και μετά μόνο με γελιο μπορώ να αντιμετωπίσω την άθλια κατάσταση που ζούμε φέτος. Και επειδή ενός κακού έπονται και αλλά πολλά, φοβάμαι μην αντιμετωπίσουμε και υπαρκτό πρόβλημα λειψυδρίας φέτος. Ευχομαι να μην βγω σωστός.
    Γιαννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι θα πάρετε αυτή την εβδομάδα, Γιάννη!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή

  13. Τίποτε από βροχή μέχρι στιγμής εδώ στην κεντρική Κορινθια.Καποιες ψιχαλες μόνο το απόγευμα εδώ στην περιοχή μου.Καλο βράδυ.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στα Χανιά δεν έβρεξε, σε άλλα μέρη έβρεξε, Πλακιάς ημερήσιος 43 χλστ. Παρατηρώντας κατά καιρούς τις καταγραφές του σταθμού, έχω την εντύπωση ότι παρά τη θέση του στα παράλια του Λιβυκού, εμφανίζει τις υψηλότερες καταγραφές ετήσιου υετού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παράλια περιοχή της Κρήτης. Πέρσι ξεπέρασε τα 1000 χλστ. Έως τώρα ετήσιος 335 χλστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα χιόνια στα βουνά όλης της χώρας έιναι σε κατάσταση προχωρημένου Απριλίου. Το τελευταίο «καλό» χιονάκι που έπεσε μέσα στη βδομάδα το έλιωσαν όλο οι τελευταίες βροχές και οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν αμέσως μετά. Δεν είμαι καθόλου τύπος του "θέλουμε χιόνια μέχρι τις βάρκες" (μα καθόλους όμως), αλλά τα βουνά θέλω να τα βλέπω όπως τους αρμόζει, δηλαδή φορτωμένα με χιόνι μέχρι τέλη Μαρτίου, τουλαχιστον στις βορεινές πλευρές. Αυτό το πράμα φέτος είναι εντελώς απαράδεκτο. Η τελευταία καλή χιονοχρονιά που θυμάμαι είναι το 2019, που ο Κατελάνος (1924μ, ψηλότερη βουνοκορφή του Παναιτωλικού όρους), είχε κρατήσει 2-3 χιονούρες τουλάχιστον μέχρι 14-15 Ιουνίου, σε υψόμετρο 1600-1700μ. και στην δυτική του πλευρά μάλιστα, η οποία είναι αυτή που βλέπει το Αγρίνιο.

    Χρήστος Αγρίνιο
    (ορειβάτης-φυσιολάτρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά οι χθεσινές μπόρες πού έπεσαν το απόγευμα στο Παναιτωλικό, έλιωσαν κ τα τελευταία "φρέσκα" χιόνια πού έπεσαν στην προηγούμενη κακοκαιρία στην περιοχή.
      Όπως το είπες, εικόνες μέσα Απρίλη έχουν τα βουνά μας με χιονούρες κυρίως σε ανήλια μέρη και κάποια ικανοποιητική χιονόστρωση στα πολύ ψηλά από τα παλιά χιόνια πού έπεσαν τον Γενάρη και πάγωσαν.
      Όταν δεν πέφτουν τα χιόνια και οι κακοκαιρίες δεν έρχονται όπως πρέπει,τα πράγματα τελειώνουν.
      Ότι και να σου κάνει ο Μάρτης, δεν μπορεί το παλικάρι.
      Ακόμη και η νέα αλλαγή τού καιρού Τετάρτης Πέμπτης πού θα δώσει χιόνια στα ορεινά, μετά από δύο τρεις μέρες δεν θα υπάρχει ούτε γιά δείγμα.
      Δυστυχώς είναι ο τρίτος συνεχόμενος χειμώνας(και μακράν ο χειρότερος) πού τελειώνει κατώτερος των περιστάσεων.
      Καλή εβδομάδα σε όλους.

      Διαγραφή