Αν δεν έχουμε ήδη φθάσει, είμαστε κοντά στην εποχή που οι παλιές κανονικές θερμοκρασίες θα θεωρούνται αποτέλεσμα αξιόλογων ψυχρών εισβολών!

Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Δωδεκανήσων κινείται πολύ αργά ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα επικρατήσουν παντού Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και θα σημειωθούν βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Διευκρινίζεται ότι τα φαινόμενα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο θα είναι τοπικά, πρόσκαιρα και κατά κανόνα ασθενή και ότι από τις απογευματινές ώρες αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει τους 17 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί ασθενής παγετός. 


Το Σάββατο (18/3), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές στην Κρήτη και ίσως στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και για λίγες ώρες κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Κυριακή (19/3), λίγες ασθενείς βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Β. Κρήτη. Οι βόρειοι άνεμοι μόνο στη ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (20/3), δεν προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. 

Την Τρίτη (21/3), προβλέπονται αρκετές νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας

55 σχόλια:

  1. Με αυτό τον τίτλο βοηθάτε τους κομπογιανίτες να πουν τα ίδια!Απο εσάς περιμένουμε στοιχεία με νούμερα και συγκρίσεις θερμοκρασίας σε σχέση με το παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύριο και μεθαύριο θα αισθανθούμε κρύο με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, αν και αυτές θα είναι πολύ κοντά στις παλιές κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες του δεύτερου δεκαημέρου του Μάρτη (Αθήνα 15,1 βαθμοί και Θεσσαλονίκη 13,6 βαθμοί).

      Διαγραφή
    2. Στην Αθήνα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μαρτίου της περιόδου 1991-2020 είναι κατά έναν ολόκληρο βαθμό υψηλότερη από την αντίστοιχη θερμοκρασία της περιόδου 1961-1990 (Δήμητρα Φουντά και Φραγκίσκος Πιέρρος, ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, 2021: "Το νέο κλίμα της Αθήνας - Περίοδος 1991-2020").
      Απαλλαχθείτε από τις προκαταλήψεις και εμπιστευθείτε την επιστήμη. Είναι ο μόνος δρόμος για όλους μας!

      Διαγραφή
    3. Η ΕΜΥ προφανώς έχει της πρώτης περιόδου οπότε σύμφωνα και με αυτό συγκρίνουμε συνήθως.Τα προηγούμενα λίγοι τα γνωρίζουν γι'αυτό σας το είπα

      Διαγραφή
    4. Δεν υπάρχει νομίζω πιό αξιόπιστη απάντηση από αυτήν πού σας έδωσε ο δάσκαλος.
      Τι δεν καταλαβαίνετε πιά?
      Σταματήστε να κοιτάζετε μερικοί στοιχεία μετά το 2000 και το 2010 πού πλασάρουν οι περισσότεροι φορείς.
      Το κλίμα αλλάζει συνεχώς προς το θερμότερο.
      Τις ακριβείς επιπτώσεις προς το παρόν δεν τις γνωρίζουμε.
      Το ζήτημα είναι αν επιτέλους θα συμφωνήσουμε σε αυτό και πως θα πάμε παρακάτω.

      Χειμερινό ενδιαφέρον τού καιρού σήμερα και αύριο.
      Μάλιστα θα επηρεαστούν και περιοχές πού μέχρι χθες δεν φαίνονταν να επηρεάζονται.
      Επιστρέφω.

      Διαγραφή
    5. Ωστόσο, η θερμοκρασία της εποχής που ζούμε είναι σχεδόν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερη από τη μέση τιμή που επικρατούσε στην αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι ήταν μία θερμή περίοδος τότε και για αυτό και άκμασαν τόσοι πολιτισμοί (Ασσύριοι, Φοίνικες, Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι), εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό της Μεσογείου, τότε, που δεν είχαν τα σημερινά μέσα.

      Διαγραφή
    6. Ενώ σήμερα χρειάζεται παγοθραυστικό για να διασχίσεις την Μεσόγειο.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμε των 5:55 μ.μ.εδώ μέσα γενικότητες και ανακρίβειες δεν επιτρέπω να αναφέρονται, γιατί στραβώνονται οι αναγνώστες από την αμάθεια και την ημιμάθεια. Πήρες μια κλιματική ιστορία 10.000 ετών σε μια περιοχή που αρχίζει από τη Μεσοποταμία και τελειώνει στις Ηράκλειες Στήλες, έκανες τη σούμα σου και έβγαλες ότι σήμερα είμαστε δύο βαθνοί κάτω. Έλεος!

      Διαγραφή
    8. Συγχύστηκα! Διάβαζε: "και έβγαλες το συμπέρασμα ότι σήμερα είμαστε δύο βαθμούς κάτω".

      Διαγραφή
    9. Και εγώ δάσκαλε! Πρώτη φορά στη φιλόξενη σελίδα σου που πέρασα την κόκκινη γραμμή...αλλά αυτές οι απόψεις είναι πέρα από κάθε λογική! Τι άλλο θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε...

      Διαγραφή
    10. Δηλαδή δεν είχαμε θερμότερες περιόδους στο παρελθόν?

      Διαγραφή
    11. Στις θετικές επιστήμες δεν υπάρχουν φιλοσοφικά ερωτήματα διότι μιλούν ξεκάθαρα οι αριθμοί. Και οι αριθμοί λένε πως "όχι δεν υπήρξαν θερμότεροι περίοδοι στο παρελθόν".

      Διαγραφή
    12. Είναι δυνατόν?Τι ανακρίβεια είναι αυτή;Γνωρίζεις ότι κάποτε δεν υπήρχαν πάγοι στους πόλους?Είπαμε να λέμε αλήθειες

      Διαγραφή
    13. Νομίζω ότι ο κ. Καμαρινός αναφέρεται στην περίοδο των τελευταίων 10.000 ετών, για την οποία έγινε λόγος από τον ανώνυμο φίλο.
      Πέρα από αυτά, σύμφωνα με μελέτη που κατατέθηκε από τον James Hansen, πρώην ανώτερο κλιματολόγο της NASA, και 11 ακόμα ειδικούς, ο τωρινός ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας φέρνει τη Γη στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά την περίοδο που οι επιστήμονες ονομάζουν «Eemian», μια μεσο-παγετωνική εποχή που ολοκληρώθηκε πριν από 115.000 χρόνια, όταν στον πλανήτη υπήρχε πολύ λιγότερος πάγος και η στάθμη της θάλασσας ήταν 6-9 μέτρα πιο ψηλά από σήμερα.

      Διαγραφή
    14. Πολύ σωστά, αναφέρομαι στους ιστορικούς χρόνους όπου και αναπτύχθηκαν οι πολιτισμοί.

      Διαγραφή
  2. Διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων, οκ βιώνουμε έναν θερμότερο Μάρτη όπως και Γενάρη και Δεκέμβρη κ ο.κ.
    όσων αφορά τις μέσες τιμές Τ .
    Μην κάνουμε συνέχεια τις ίδιες διαπιστώσεις είναι κουραστικό πια.
    Τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;
    Είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα της φύσης; ή θα τρέχουμε πάντα ξοπίσω της
    Ας απαντήσουμε πρώτα σε αυτό, παρά τα βήματα προόδου που η επιστήμη έχει κάνει ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να πιστεύουμε σε σταθερές που όμως δεν υπάρχουν γιατί αυτό οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στις δικές μας δραστηριότητες. Όμως τίποτα δεν είναι σταθερό στον πλανήτη μας και στο σύμπαν. Είναι μια αναγκαία συνθήκη για την εξέλιξη. Θετική ή αρνητική. Την τελευταία δεν θέλουμε να την δούμε γιατί ανατρέπει την καθημερινότητα μας την πεποίθησή μας ότι αυτό που έχουμε φτιάξει είναι εδώ και τίποτα δεν πρόκειται να μας το αλλάξει. Για μένα ίσως είναι και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις που κρατάνε τον άνθρωπο δεμένο στο εγώ του που δεν τον αφήνουν να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη και παγωμένη Στοκχόλμη .Ο χειμώνας θα αποτελέσει παρελθόν για μια βδομάδα και θα επιστρέψει τέλη μήνα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποτε (ποιος ξέρει πότε) θα έρθει και σε μας μια χρονιά με ανατροπή, όπως φέτος στην Καλιφόρνια, που μετά από άπειρες χρονιές με πρωτοφανή ξηρασία έπεσε στο αντίθετο άκρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας είναι κ έτσι όπως τα λέτε Κ Ζιακοπουλε!! Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ζωής,μ ας έστω κ λίγοτερα σε αριθμό θα έχουμε χιονια!!αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι σίγουρα τιποτε δεν ,μπορει να γινει για το κλίμα!!μεγάλη απογοήτευση με τρανταχτό παράδειγμα κ τον φετινό αναιμικο χειμώνα σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκτός τού Αιγαίου και της Κρήτης(βόρειας κυρίως) όπου ο πολύ άστατος καιρός θα διατηρηθεί και τις επόμενες ώρες μέχρι αύριο τουλάχιστον, από τις αμέσως επόμενες ώρες πρόσκαιρη επιδείνωση τού καιρού σε ανατολική Θράκη, κεντρική Μακεδονία και Χαλκιδική, Σποράδες,σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, την Εύβοια καθώς και ολόκληρη την Στερεά(μέσα και η δυτική) και την βόρεια Πελοπόννησο(στην υπόλοιπη αξιόλογα φαινόμενα από τα ξημερώματα και μετά), όπου θα σημειωθούν συνεχείς ποτιστικού τύπου βροχές με εξάρσεις και υφέσεις, ενώ από το πρωί και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί πρώτα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και μετέπειτα στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά.
    Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά τής κεντρικής Μακεδονίας βόρειας και ανατολικής Θεσσαλίας ακόμη και πάνω από τα 600 με 650μ μέχρι το πρωί, και πάνω από τα 700 με 800μ(ίσως και λίγο πιό χαμηλά) σε υπόλοιπη νότια Θεσσαλία Στερεά και Πελοπόννησο.
    Στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο.

    Καλό βράδυ από την βροχερή ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία όπου από το μεσημέρι μέχρι τώρα έχουμε πιάσει ήδη άλλα 10mm υετού και συνεχίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισαι ωραιος ρε φωτη.. συνεχισε ετσι!!!

      Διαγραφή
    2. Με τα βραδινά τρεξίματα και με την λίγο πιό βόρεια μετατόπιση τού αυλώνα, υπολογίστε γιά Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία κυρίως, άλλα 200 περίπου μέτρα πιό χαμηλά τις χιονοπτώσεις!
      Χρήστο Σιμούλη, έρχονται και οι εκπληξούλες.
      Φίλε ανώνυμε σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Φώτη, δεν έχει ύπνο απόψε από Πανόραμα και πάνω.

      Διαγραφή
  8. Εγώ εκείνο τον προβληματισμό που θέλω να θέσω στους αγαπητούς φίλους του blog είναι...πώς ενώ η κλιματική μεταβολή λόγω της φυσικής μεταβλητότητας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και έχει καταγραφεί...η κλιματική μεταβολή ..λόγω των ανθρωπινων ρύπων...αναζητά συνεχώς επιβεβαίωση....με μία συνεχή ροή πληροφοριών..και προσπαθειών απόδειξης της,π.χ. η βιβλιογραφία που αναφέρεται σε σύγκιρση τριών δεκαετιών σε ένα μεγεθος σαν το κλίμα....δεν είναι χρηστική...καθώς μία δεκαετία...τρείς τέσσερις...είναι απλά ενα ίχνος στην μεταβλητότητα του κλίματος που ακόμα και η μελέτη ενός αιώνα πάλι δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα.
    Ετσι δεν μπορώ να δεχτώ σαν θέσφατο η αξίωμα τα συμπεράσματα τριών δεκαετιών,από την άλλη δείτε ποιοι ανακοινώνουν συνέχεια μετρήσεις για το κλίμα...συνήθως είναι επιστημονικοί οργανισμοί με πολιτικό κέλυφος (Ο.Η.Ε.) που εχουν ιδρυθεί γι αυτό τον σκοπό ,ε λοιπόν αν δεν την επιβεβαιώσουν θα πάψουν να υπάρχουν....τόσο απλό είναι.
    2 ωρες χιονόπτωση σήμερα στο Ανω Βόιο με θερμοκασία από 1.8 εως 5,5 ...ελπίζω σε εκπλήξεις από τα Χάσια και κάτω."θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κλίμα αλλάζει λόγω αλλαγών:
      • της ηλιακής δραστηριότητας
      • της τροχιάς της γης γύρω από τον ήλιο και της περιστροφής της γύρω από τον εαυτό της (κύκλοι Μιλάνκοβιτς)
      • της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών
      • της ποσότητας των υδρατμών και των νεφών που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα
      • της ποσότητας και της έκτασης του χιονιού και του πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια του πλανήτη
      • της ποσότητας των αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκλύονται στις ηφαιστειακές εκρήξεις
      • της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

      Η επιστήμη εξετάζει όλες τις παραπάνω αιτίες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις τελευταίες κάμποσες δεκαετίες η αλλαγή που μπορεί να εξηγήσει την αδιαμφισβήτητη παρούσα κλιματική αλλαγή με ικανοποιητικό τρόπο είναι η τελευταία αλλαγή.

      Διαγραφή
    2. Να πω κάτι ακόμα που είναι λίγο δυσνόητο, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο. Οι μεταβολές καθενός από τους παραπάνω παράγοντες και οι συνεχείς πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις τους δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε φυσική ή εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος της Γης. Προφανώς, λόγω πολυπλοκότητας ο μηχανισμός της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητός από τον άνθρωπο. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι στην εξέλιξη μιας ή περισσότερων από τις συνιστώσες του κλιματικού συστήματος του πλανήτη μας μπορούν να προκύψουν χάσματα (κενά) 10 με 15 ετών ως εκδήλωση της εσωτερικής μεταβλητότητας του. Τα χάσματα αυτά ορισμένες φορές ενισχύουν και ορισμένες φορές εξασθενούν ή και εξουδετερώνουν πλήρως τη μακράς κλίμακας εξωτερική εξαναγκαστική τάση. Αυτός είναι ο λόγος που μία δεκαετία δεν επαρκεί για την εξαγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
  9. Eυχαριστώ κυριε Ζιακόπουλε.....σε κάθε περίπτωση φυσικά και αναγνωρίζω την προσπάθεια σας....για περιγραφή αυτής της κλιματικής αλλαγής, στο κάτω κάτω εδώ μόνο διαβάζω...κάτι συγκεκριμένο..σπάνιο αυτό.π.χ. η επέκταση του υποτροπικού κατά κάποιες μοίρες....και η αντίστοιχη συρίκνωση του Σιβηρικού.....(πάγωσα πάντως εδώ ψηλά)..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ πολύ δασκαλε για όσα μας προσφέρετε απλόχερα.
    Υ.Γ:Ο φίλος Χριστόδουλος που είναι εξαφανισμενος παλι;Νομιζω γιορτάζει σήμερα η όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιορτάζει ο φίλος Χριστόδουλος σήμερα ναι.
      Πολύχρονος και να ναι πάντα καλά!

      Διαγραφή
  11. Φίλε Φώτη την έπιασες τη Βόρεια Πελοπόννησο΄.Εδώ και αρκετή ώρα βρέχει συνεχόμενα και αρκούντως ποτιστικά. Η θερμοκρασία σε κάθοδο.Μήπως τα χιόνια δεν κατέβουν εδώ κάτω από ~ 800 m. Φίλε Χρήστο Σιμούλη οριακά,όπως προέβλεψες.
    Τελικά ο Μάρτης δίνει.....τα ρέστα του!--=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πέτρο θα πάρετε κάποια αξιόλογα χιλιοστά.
      Χαίρομαι πού επιβεβαιώνομαι.
      Όσο γιά τα χιόνια ναι, κάπου στα 800μ και πάνω θα εντοπίζονται τη νύχτα και αύριο τις πρωινές ώρες.
      Τα Καλάβρυτα είναι δύσκολα(735μ),αλλά ίσως δουν κάποια πρόσκαιρη υγρή χιονόπτωση το πρωί.
      Τα Τρίκαλα Κορινθίας θα δεχθούν καλές χιονοπτώσεις.
      Τα 700μ που έγραψα ισχύουν γιά Ευρυτανία Φθιώτιδα Φωκίδα και δυτική Βοιωτία.

      Διαγραφή
  12. Μεστή προβληματισμών και ορθολογισμού η προσέγγιση του δάσκαλου. Η διαίσθησή μου λέει πως εκεί παραέξω από τη γη, στο ηλιακό μας σύστημα, υπάρχουν παράγοντες που δεν έχουν εκτιμηθεί σε όσο βάθος τους αναλογεί, ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με λυπεί ιδιαίτερα το δελτίο της ΕΜΥ γιά σήμερα Παρασκευή, όπως και το έκτακτο πού εξέδωσε.
    Γενικότητες θα έλεγα ενώ οι περιοχές έντασης και έκτασης χιονοπτώσεων αγνοούνται!
    Σαν να μη συμβαίνει τίποτα δλδ στον καιρό και έχουμε απλά μία νύχτα-μέρα με τοπικές μόνο βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά😕.
    Όποιος διάβασε θα κατάλαβε.
    Ας μην το συνεχίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις παρυφές της Θεσσαλονίκης το χιόνι σήμερα. Το είδαν από Ωραιόκαστρο, Πανόραμα και πάνω. Σχεδόν όλη η δυτ. Μακεδονία στα λευκά, πλην των ΝΑ ημιπεδινών της.

      Διαγραφή
  14. Κύριε Ζιακόπουλε εχω καταλάβει στη ζωή μου ότι καποιοι άνθρωποι δεν δέχονται τα λογικά και επιβεβαιωμένα επιχειρήματα όσο και αν επιμένουμε και πνιγόμαστε από το δίκιο μας. Κυρίως όταν ασχολείσαι με κάτι τόσο ενδελεχώς, και αυτοί έρχονται και σε ακυρώνουν μέσα σε 2 δευτερόλεπτα με την ηλιθιότητά τους. Όλοι που έχουμε ερευνήσει και παρατηρήσει παραπάνω βλέπουμε την κλιματική αλλαγή εξαιτίας του ανθρώπου. Ο λόγος ύπαρξης των ανθρώπων που τους λες η Γη είναι στρόγγλυλη και σου λένε "όχι" μπορεί να είναι η αμάθεια και η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι πολλές φορές πίσω από όλα είναι ανθρώπινη ψυχολογία. "Κάτι πρέπει να πάει στραβά" ,"όλα είναι μια συνωμοσία" "μην πιστεύεις αυτά που σου σερβίρουν" είναι οι σκέψεις τους. Δυστυχώς οι άνθρωποι με παρανοϊκές και παρανοειδείς προσωπικότητες είναι πολύ συχνοί και καθημερινοί και είναι σοβαρό κρυμμένο στοιχείο της κοινωνίας μας. Και προφανώς όσο ο άλλος άνθρωπος λειτουργεί με στόχο το κέρδος, τη συνωμοσία και την κοροϊδία τόσο αυτοί βρίσκουν έναν λόγο ύπαρξης της θεωρίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Τα λόγια σου είναι ψεύτικα σαν του Μαρτιού το χιόνι που το ρίχνει αποβραδίς και το πρωί το λιώνει!»
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Σήμερα η γυναίκα μου φοβήθηκε να βγει επαγγελματικά στο δάσος λόγω του καιρού, αλλά της είπα: "μη σε γελάσει ο Μάρτης και χάσεις την ημέρα", διότι "ο Μάρτης το πρωί το ψοφάει και ως το μεσημέρι το βρωμάει".

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς είναι.
      Το χιόνι πού έπεσε στο Παναιτωλικό μέχρι τα 900μ το πρωί ήδη το έχει λιώσει.
      Από τα 1500μ και πάνω όμως στη δυτική τού πλευρά πού έριξε περισσότερο το κρατάει και είναι και πιό συμπαγές.
      Βέβαια και εκεί από βδομάδα δε θα υπάρχει τίποτα!
      Φανταστείτε σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου τι συμβαίνει.
      Τέλη Μαρτίου διανύουμε ας μην ξεγελιόμαστε.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα ο επίσημος φορέας Ε.Μ.Υ Αγνοητε μετα την χθεσινόβραδυνη τροπή του καιρού Τα χιόνια φτάσανε μια ανάσα από την περιοχή του Τυρνάβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. -1,6 στο Ανω Βόιο...χιονόπτωση 2 ωρών και ολική χιονόστρωση....3 εκ....μαγεία....ψήνεται σε εξωτερικό χώρο...κοτοπουλάκι.....για πρωινό.."θωμ'ας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η κλιματική αλλαγή είναι εδω και πιστεύω ότι από το 2021 στην ουσία βλεπουμε πως θα είναι περιπου οι χειμώνες και τα α καλοκαίρια τουρ μέλλοντος. Και πουθενά δεν είναι πιο εμφανής αυτή η αλλαγή εκτός από την βόρεια Ελλάδα (που πλέον χιονίζει ελάχιστα έως καθόλου) και την Κρήτη που τα τελευταία δυο χρόνια είχαμε δραματική μείωση των βροχοπτώσεων ειδικά στο τμήμα της που κανονικά πρέπει να βρέχει περισσοτερο. Αλλά και η Αθήνα βλέπει πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, καταρρακτωδεις βροχες και αλλοπρόσαλλα χιόνια που δεν έβλεπε παλιά.
    Στα του σημερινού καιρού, τα μοντέλα έδειχναν πολλές βροχές στην Κρήτη αλλά πάλι βροχές δεν βλέπω. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τώρα κλείσαμε ταμείο τρεχούσης με 20 mm.Ποσό αξιόλογο για τα δικά μας μέτρα.Δεν σωθήκαμε,αλλά πήραμε βαθειές ανάσες .Ευτυχώς τα χιόνια κρατήθηκαν σχετικά ψηλά΄.

    Προσφιλείς παροιμίες και από το δάσκαλο και από το Χρήστο,τον νομέα των δασών.Στον Χορτιάτη είδα καλό χιόνι ,εμπίπτον πάντως στην αρμοδιότητα της παροιμίας του δασκάλου. Βέβαια όλοι οι νόμοι έχουν και την εξαίρεσή τους,ακόμα και αυτός της βαρύτητας, καθ όσον " ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω"!. Έτσι εξαίρεση απετέλεσε και το χιόνι του Μαρτιού του 1987.--====== Π .Α.

    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρέπει να έχει βρέξει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα εκτός της Θράκης. Τουλάχιστον στην Ξάνθη μόνο αέρα δυνατό έβγαλε και αυτός κόπηκε. Έχουμε ηλιοφάνεια με νορμάλ θερμοκρασίες Μαρτίου. Από υετό 150mm από την αρχή του έτους. Στην περιοχή μάλιστα που βρέχει αρκετά πιο λίγο από την πόλη πιστεύω ότι έχουμε μόνο γύρω στα 100mm υετού εδώ και 2,5 μήνες. Δεν παλεύεται άλλο και ας μην μου αρέσουν οι βροχές καθόλου. Χρειάζονται όμως. Όσοι δεν το βλέπουν απλώς εθελοτυφλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε δεν έχεις να "ζηλέψεις"τιποτα απο καμιά περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας,ούτε και της δυτ.Μακεδονίας.Δηλ. τι έκανε για παράδειγμα σήμερα στα ηπειρωτικά ώστε να το "ζηλέψεις".
      Ο υετος πλέον πέφτει στις θάλασσες και στα νησιά,τα ηπειρωτικά είναι τα θύματα της νέας κανονικότητας,μόνο όπως ξαναειπα ο γαρμπης έμεινε για τα δυτικά,και αυτος ΟΤΑΝ έρχεται δεν είναι ο ίδιος,το καταλαβαίνεις και συ στην περιοχή σου που επηρεάζεται εξίσου απο τον γαρμπή.Δεν χωράει αμφισβήτηση σε ολα αυτά!
      υγ.Νομιζω οτι απο τα 400μ ίσως και πιο κατω η χιονόστρωση σήμερα στο Ν.Τρικαλων.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Πάντως χθες στον Εβρο έβρεξε πολύ καλά
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    3. Λες ότι στα 400 Μ είχες χιονοστρωσεις στα Τρίκαλα εγώ είμαι στους πρόποδες βουνού με 1200 Μ υψόμετρο και ούτε καν στην κορυφή δεν χιόνισε. Αυτό ζηλεύω. Δεν έχω δει ούτε καν ίχνος χιονόπτωσης φέτος και ας είμαι βόρεια στην Ξάνθη και ας είμαι στα 100 Μ υψόμετρο στους πρόποδες βουνού. Δεν είναι νορμάλ αυτό φίλε Γιώργο από τα πεδινά Τρικάλων.

      Διαγραφή
    4. Το ξέρω οτι δεν είναι νορμάλ αυτό.Γι'αυτο λέω οτι όλα τα ηπειρωτικά βραζουν στο ιδιο καζάνι.
      Αυτό που ανέφερα για το υψόμετρο χιονοστρωσης δεν λέει κατι.Δεν χιονισε παντού το ιδιο..αλλού ήταν κάπως έντονο το φαινόμενο,αλλού πιο ασθενές και αλλού δεν χιόνισε η έβρεξε καθόλου.Παρδαλά πράγματα δηλαδή!
      Δες τι έγινε πάλι σήμερα στις θάλασσες και στην Κρήτη!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  21. Kαλησπέρα από Φιλαδέλφεια. Συννεφιά και ασθενής βροχή ανα περιόδους. Παίζει η πρώτη κρύα μέρα, ίσως και μοναδική, του Μαρτίου.

    Κανονικότητα πλέον ο Μάρτιος να είναι Απρίλιος.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νομίζω ότι έχει φθάσει ήδη αυτή η εποχή που λέει η επικεφαλίδα. Ειδικά τους μήνες εκτός χειμώνα για να έχουμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, εδώ και κάμποσα χρόνια πλέον, πρέπει αν όχι να έχουμε ψυχρή εισβολή, να πνέουν τουλάχιστον ισχυροί βοριάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακρίνουν τον καιρό από τις μακροχρόνιες τάσεις του (κλίμα), οι κακοπροαίρετοι, οι μπαχαλάκηδες, οι ημιμαθείς που δηλώνουν ξερόλες, οι προκατειλημμένοι, οι ψεκασμένοι κ.λπ. δεν έχουν θέση στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα. Χιόνια βλέπω και κρύα ανατολικά της Πίνδου. Ευχαριστώ δε θα πάρω, να μου λείπει. Κάθε πράμα στον καιρό του. Εδώ στην Ήπειρο άλλος θεός. Ήλιος και 16 βαθμοί Ηγουμενίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Που να το φανταστούμε πριν 30-35 χρόνια ότι θα έχουμε τέτοιες ραγδαίες αλλαγές και τέτοια αποσταθεροποίηση του κλίματος. Όλο λέγαμε δεν θα γίνει δεν θα γίνει και μας έχει πάρει σβαρνα η θέρμανση 10-11 μήνες στο 12 μηνο. Ψάχνουμε με το τουφέκι έναν άντε δύο μήνες το χρόνο να είναι κανονικοί η λίγο χαμηλότεροι του Μ.ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν έμεινα ικανοποιημένος από τα χιλιοστά υετού στην κεντρική ηπειρωτική χώρα.
    Από υψόμετρα χιονιού καλά πήγαμε,αλλά ο υετός θεωρώ ότι ήταν πενιχρός γιά αυτά πού πίστευα και είχα προβλέψει.
    Πάντα είμαι αυστηρός με τον εαυτό μού.
    Με 2 και 5mm ακόμη και σε ορεινά τμήματα έκλεισαν αρκετές περιοχές.
    Αντίθετα περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό και κυρίως από τον Πατραϊκό κόλπο τα φαινόμενα ήταν περισσότερα με περιοχές της ορεινής Φωκίδας Ναυπακτίας Παναχαϊκού και Ερύμανθου να δέχονται αξιόλογα ύψη χιονιού τις πρωινές κυρίως ώρες.

    Απολογισμός της μεταβολής Τετάρτη έως Παρασκευή πρωί στο νομό μού:
    Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας 63mm
    Αιτωλικό Μεσολογγίου 55mm
    Αμφιλοχία 26mm
    Γαβαλού Αγρινίου 28mm
    Αγρίνιο (πόλη) 24mm
    Μενίδι Αμφιλοχίας 44mm και
    Αγρίνιο(ΒΑνατολικά της πόλης
    Ι.Σ.) 27mm.
    Πάμε τώρα γιά ανοιξιάτικο διάλειμμα τις επόμενες ημέρες και μετά τις 25 Μάρτη όπως όλα δείχνουν οι βροχές θα μας ξανά τιμήσουν.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο Μάρτης έδωσε εδώ στην κεντρική Κορινθια, το ένα από τα δύο νερά του που λέει και το ρητό.Μας χρωστάει άλλο ένα μέχρι να έρθει ο Απρίλης και να ρίξει και αυτός το δικό του νερό.Λετε να γίνει έτσι;
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή