Λίγα ακόμα για την άνοιξη και τον πρώτο μήνα της

Στοκχόλμη, 8-3-2023, του Μάκη Αγγελή 

Στο Β. Ημισφαίριο της Γης η άνοιξη έρχεται με δύο συνδυαστικές κινήσεις. Η πρώτη γίνεται από το Νότο προς το Βορρά (από τα μικρά προς τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη) και η δεύτερη από τα χαμηλά προς τα υψηλά (από τους κάμπους προς τις κορυφές των βουνών). Αυτοί είναι γενικοί κανόνες που βασίζονται στα λεγόμενα τροχιακά της Γης και στην αρχή ότι η θερμοκρασία ελαττώνεται με το ύψος. Το γεγονός, λοιπόν, ότι στη Β. Ευρώπη χιονίζει και στην περιοχή μας βιώνουμε ανοιξιάτικους καιρούς και θερμοκρασίες κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο είναι. Βέβαια, ορισμένες χρονιές η φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος φαίνεται να αντιστρατεύεται τον κανόνα, αλλά αυτό είναι κάτι το εφήμερο.


Προ ημερών είδαμε ότι με βάση της εποχικές προγνώσεις η φετινή άνοιξη είναι αρκετά πιθανό να είναι θερμότερη του κανονικού, δηλαδή η θερμοκρασία του τριμήνου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου να είναι μεγαλύτερη της μέσης θερμοκρασίας του συγκεκριμένου τριμήνου των τελευταίων δεκαετιών. Προφανώς, αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί πρόβλεψη με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά και δεν μας δίνει πληροφορίες για την πορεία της θερμοκρασίας και κατ’ επέκταση του καιρού για καθ’ έναν χωριστά από τους μήνες της άνοιξης.

Με βάση τις υπάρχουσες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, ο καιρός στην περιοχή μας το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα προβλέπεται αρκετά ευμετάβλητος με βροχές κατά περιόδους στις περισσότερες περιοχές της χώρας και εντυπωσιακά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα που δεν είναι ασυνήθιστα για τον Μάρτη. Σε ό,τι αφορά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις φαίνεται ότι αυτό μάλλον θα είναι ψυχρότερο του κανονικού και αρκετά βροχερό, αλλά πώς να εμπιστευτείς έναν «πεντάγνωμο» μήνα;

Καλό απόγευμα, φίλοι μου!


19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη .Το χιόνι μέσο όρο φτάνει τα 30-35 εκατοστά και σε κάποιες περιοχές σχεδόν μισό μέτρο .Πολλά προβλήματα στα ΜΜΜ.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προβλήματα στα ΜΜΜ της Στοκχόλμης λόγω χιονιού!?!? Γνωρίζοντας αρκετά καλά τη Σουηδία λόγω επαγγελματικής σχέσης, αυτό πραγματικά δεν περίμενα να το ακούσω! Στο επόμενο χάος στην Αθήνα απο χιονιά τύπου Ελπίδας λοιπόν, δεν θα σχολιάσω αρνητικά!😀 Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από Μυτιλήνη. Ευτυχώς από τις πρωινές ώρες κ μέχρι το μεσημέρι μας έβρεξε αρκετά. Προσπαθεί ο Μάρτης να αναπληρώσει την ανομβρία των προηγούμενων μηνών.Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους τούς φίλους.
    Να τη μετά από καιρό και η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση τού Μάρτη από τον δάσκαλο.
    Συμφωνώ απόλυτα.
    Άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκα και εγώ γιά τον Μάρτη εδώ και μέρες.
    Δεν ξανά έβγαλα κουβέντα όμως, καθώς όταν μιλάμε γιά τον πρώτο μήνα της άνοιξης και έναν από τούς πιό ευμετάβλητους μήνες τού έτους, μπέσα δεν μπορείς να έχεις.
    Μέρα τη μέρα θα έλεγα πάμε γιά αναλύσεις περιοχών.
    Όπως και να έχει, αυτός ο μήνας σίγουρα θα βγει με αρκετό ενδιαφέρον σε σχέση με τον άνυδρο Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε Δάσκαλε, Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως τα Βαρδούσια και η Οξιά είναι φορτωμένα με χιόνι,πέφτει και το φως πάνω τους,είναι υπέροχα τα βουνά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Δημήτρη.
      Το ίδιο και πιό δυτικά με το Παναιτωλικό πού γιά πολύ λίγο κατάφερε να ανοίξει ο καιρός σήμερα,διέκρινα πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού ιδιαίτερα από τα 1500μ και πάνω.
      Βέβαια γιά να είμαστε ρεαλιστές Μάρτης είναι και όταν θα ανεβαίνει η θερμοκρασία(καλή ώρα από αύριο κιόλας ακόμη και εδώ στα δυτικά) το λιώσιμο θα, είναι πολύ γρήγορο και ακαριαίο.
      Αυτά πού θα αντέξουν στο χρόνο θα είναι τα παλιά τα παγωμένα.

      Διαγραφή
  6. Eπιτελους κύριε Ζιακόπουλε μεσοπρόθεσμη εκτίμιση....μας καλομαθαίνετε όμως?...να πώ όμως οτι την τολμάτε στον πιο ανάποδο μήνα...τον γενάρη και τον φεβρουάριο....με την βδομάδα μας είχατε...!...ερώτηση που την κάνω και ας πάει χαμένη...λέτε στην δυτική Μακεδονια να βάλουμε γκολ στο 93?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αργώ εγώ να το σφυρίξω οφισάιτ; ( Ζήκος) .---======Π΄. Α.

      Διαγραφή
  7. Δάσκαλε και Φώτη μας δίνετε αισιοδοξία για τα δύο επόμενα 10ήμερα του Μάρτη.
    Συγκρατημένη μεν ,βάσιμη δε.
    Απόψε το βράδυ χάρηκα ποδόσφαιρο .Μου άρεσε ιδιαίτερα η Μπάγερν.Συγχαρητήρια στο φίλο Νώντα τον Καλαματιανό.--======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια, αλλά εγώ στο Μόναχο είμαι "σώγαμπρος". Θρέμμα Νεοσμυρνιώτης...οπότε Πανιώνιος πάνω από όλα. Κατά τα λοιπά, σε αναμονή της επαλήθευσης των προγνώσεων. Εδώ κάτω ήδη ο μήνας πάει καλά!

      Διαγραφή
  8. Διαφαίνεται από τις 18 και μετά όντως μια αλλαγή με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Νομίζω ότι ο δάσκαλος μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα ενός δύσκολου μήνα.

    Τεό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πάρα μα πάρα πολύ νωρίς από τώρα για το τι θα κάνει μετά τις 18 Μαρτίου.. όλα αλλαζουν

      Διαγραφή
    2. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες εννοείς πχ γύρω στους 5-10 βαθμούς; Ε ας κάνει και κανένα τριήμερο ψυχρό σιγά τα ωά! Αν ονειρεύεται κάποιος χειμώνα ούτε για αστείο…η άνοιξη είναι παρούσα ήδη από τα μέσα Φλεβάρη…
      ΥΓ: έχει κάνει χιονιά στην κέντρο βόρεια χώρα στο πρόσφατο παρελθόν πχ στις 7 Απριλίου αλλά αν κάνει τέτοιο μάλλον ζημιά θα κάνει στα δέντρα και βέβαια δε σημαίνει ότι θα κάνει όψιμο χειμώνα. Ο όψιμος χειμώνας που κάποιοι έβλεπαν δεν ήρθε ποτέ ούτε βεβαια ο κανονικος

      Διαγραφή
  9. Η κατάσταση στην Κρήτη είναι απελπιστική από άποψη βροχής αυτή τη σεζόν. Το άθροισμα βροχής κινδυνεύει να βρεθεί χαμηλότερα ακόμη και από την τραγική σεζόν 2015-2016, που την θεωρούσαμε τότε την χειρότερη της 100ετίας, ύστερα από την τρομερή ανομβρία του 1916. Εδώ στα Χανιά (στην πόλη και τα περίχωρα) βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 200-250 χιλιοστά κάτω του κλιματικώς αναμενομένου και η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει περισσότερο, καθώς από τον Απρίλιο και μετά οι βροχές εδώ κόβονται "μαχαίρι" ως γνωστόν. Βρισκόμαστε σε δεινή υδρολογική θέση και οι οιωνοί δείχνουν ότι το νησί θα "βουλιάξει" από τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι. Να δούμε πού θα βρεθούν τα απαιτούμενα νερά Ιούλιο και Αύγουστο για τόσες ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές υποδομές και χρήσεις. Ελπίζω να μην ξαναδώ σχόλια για τις βροχές που ρίχνει στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη, οι οποίες είναι βεβαίως και αυτές μειωμένες φέτος. Άλλωστε το 90% τουλάχιστον αυτού του νερού χάνεται σε απροσδιόριστες και άπιαστες κατευθύνσεις, λόγω του ασβεστολιθικού διαπερατού πετρώματος. Άρα είμαστε σε φάση σχεδόν Λιβύης αυτή τη στιγμή...

    Παναγιώτης - Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτώντας σε κάμερα σήμερα τον Ψηλορείτη, το θέαμα όντως δεν μού άρεσε.
      Καμία σχέση με τις ποσότητες χιονιού προηγούμενων ετών.
      Κακή υετική σεζόν γιά το νησί.
      Όσοι τώρα κοιτάζουν τρεις τέσσερις ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και λένε ότι βρέχει, εννοείτε πως είναι άσχετοι με τον καιρό τού νησιού.
      Προσωπικά ούτε εγώ παλαιότερα γνώριζα πράγματα γιά την Κρήτη και την ιδιαιτερότητα τού νησιού από περιοχή σε περιοχή,όμως τελευταία έχω γκουγκλάρει και έχω μάθει κάποια πράγματα.

      Διαγραφή
  10. Άλλη μία μέρα πού κρατήθηκαν τα προσχήματα και η θερμοκρασία παρέμεινε φθινοπωρινή στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία.
    Πεντάρι το πρωί ενώ το μεσημέρι δεν υπερέβη ο υδράργυρος τούς 16β λόγω πυκνής συννεφιάς πού ακόμη παραμένει μαζί με το ΝΔυτικό ρεύμα στην περιοχή.
    Κρατάμε(σε απόσταση αναπνοής) ακόμη την άνοιξη....
    Όσο γιά τη συνέχεια όπως τα γράφεις είναι φίλτατε κύριε καθηγητά.
    Αισιοδοξία μεν συγκρατημένη δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γύρω στα 8 mm υετού στην Ξάνθη από τέλη Γενάρη έως σήμερα... Και από χιόνι μηδέν (ούτε ίχνος) ακόμη και στο βουνό δίπλα μου με υψόμετρο γύρω στα 1300 μέτρα. Και από κρύο μόνο μια βδομάδα μέσα στον Φλεβάρη με παγωνιες το πρωί. Πιο μουφα χειμώνας εδώ και πολλά χρόνια τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου στην Ξάνθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σήμερα απεκαλύφθη πλήρως ο Παρνασσός.Αλλο περίμενα και άλλο είδα .Η εικόνα του,ειδικά για ένα χιονόφιλο, είναι "miserabile visu" !. Λίγο χιονάκι ,και αυτό στα ψηλά - ψηλά. --======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή