Ο χειμώνας φεύγει, η άνοιξη έρχεται!

Ελάτη Αρκαδίας, 17-3-2023. Η φωτογραφία είναι της Αγγελικής Γκογκίδη

 Καλη Κυριακή και καλή άνοιξη φίλοι μου!

22 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες άνοιξη! Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Καλή Κυριακή. Καλή εβδομάδα Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα από τη μουντή Στοκχόλμη .Άνοδος θερμοκρασίας σήμερα με μέγιστη 7-8c.Ο χειμώνας επιστρέφει από τα μέσα της βδομάδας.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη, όσο χιονοφιλος και να είναι κάποιος, δεν έρχεται η στιγμή που κουράζεται αν βρίσκεται στη θέση σου;

      Διαγραφή
  3. Τι χειμώνας θα έλθει στην Στοκχόλμη πάλι?από 8 βαθμούς στους 6!!!!!ας είναι τουλάχιστον η περιοχή της πρωτεύουσας φέτος θύμησες κάποιους μέτριους ας πούμε χειμώνες από τα παλιά!!!όλο το βόρειο ημισφαίριο Κ η Σκανδιναβία μέσα στο μεγαλύτερο ποσοστό της θερμοκρασίες ρεκόρ προς τα πάνω....εξαίρεση η Ρωσία Κ η Σιβηρίαπου σταμ,ατησε για φέτος τη ν κατρακυλα κ απελπίσια των προηγούμενων ετών ας πούμε!!!!τι να πρώτο αναφέρω πρωτοχρονιά με 17 βαθμούς Παρίσι βερολινο Βαρσοβία??αχιονες ανατολικές ΗΠΑ φτωχές μεσοδυτικες ρεκόρ ζεστης με 30αρια μήνα Μάρτιο σε Γαλλία ισπανια Περσία??? Μοναδική εξαίρεση για λίγο μαγνησια Εύβοια Φθιώτιδα με χιονια Κ τραγική κατάσταση κυρίως σε βόρεια Ελλάδα?εξαφανισμενες χιονοθυελες σε εσωτερικό Τουρκίας κλπ !σκέτη απογοήτευση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλη εβδομάδας φαίνεται χειμωνιάτικος καιρός .Η κλιματική αλλαγή εδώ στα βόρεια ειναι πολύ εμφανής και φυσικά δε μιλάμε για σύγκριση με πριν το 1990.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία μικρή λιμνούλα με -24β στο κέντρο της στα 500hPa,θα προσπαθήσει να ανακατέψει λίγο τον καιρό της χώρας μας την Τρίτη με μικρή κάμψη της Τ και κάποιες μπόρες κυρίως θερμικού τύπου στα δυτικά ΒΔυτικα και υπόλοιπα ηπειρωτικά με έμφαση αυτά της βόρειας χώρας.
    Ένα μικρό διάλειμμα θα είναι.
    Από Τετάρτη και μετά η άνοιξη επιστρέφει με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες ακόμη και γιά την εποχή και απουσία βροχών.
    Καταπληκτικές καιρικές συνθήκες ανήμερα της 25ης Μαρτίου απ'άκρη σ'άκρη στη χώρα.
    Τέλος,επιμένουν αρκετά σενάρια γιά επαναφορά κάποιων βροχών στα τέλη τού μήνα και μετά αλλά είναι νωρίς ακόμη γι'αυτά.
    Πολικές εισβολές και άλλα τέτοια πού άρχισαν και ακούγονται στο διαδίκτυο είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων.
    Το μέγιστο των σεναρίων από τα μεγάλα μοντέλα δεν θέλει κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται.
    Καλή εβδομάδα και καλή άνοιξη πλέον και με τη βούλα(σε τρεις μέρες) να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός. Σε δικαιώνει απόλυτα και το πρωινό τρέξιμο του τζίφου. Μακάρι να ζήσουμε μία όμορφη άνοιξη, μετά από τρία χρόνια, που τη στερηθήκαμε, λόγω όχι μόνο καιρού, αλλά και κορωνοϊού

      Διαγραφή
  6. Όπως είχε έρθει η άνοιξη μέσα στην καρδιά του χειμώνα ίσως έρθει ο χειμωνας μέσα στην καρδιά της άνοιξης Την καλησπερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανοιξη, η ωραιοτερη εποχη του χρονου για τα δικα μου δεδομενα και ασχολιες, και παρολο την κλιματικη αλλαγη και τα αρνητικα της, την απολαμβανω μακραν και πολυ περισσοτερο απο τις υπολοιπες.

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σήμερα είχε όλη μέρα ξαστεριά και φάνηκαν και τα βουνά τριγύρω.Για την ακρίβεια φάνηκε το χάλι τους !.Τι την ήθελες δάσκαλε την παροιμία ; Το καημένο το χιονάκι έξέλιπεν αυθωρεί και παραχρήμα , έλειωσε ώσπερ κηρός από προσώπου πυρός!. Κάτι κρατάνε τα διχίλιαρα και πάνω,αλλά και αυτά έχουν εικόνα Μαίου .Κατά τα άλλα καιρός για απολαυστικές εξόδους.Καλό βράδυ σε όλους.--======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως τα ensembles του Ευρωπαϊκού δικαιώνουν τον Χριστόδουλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, το ευρωπαϊκό η ουρά του τζίφου έχει καταντήσει. Δείχνει τώρα ό,τι ο τζίφος την περασμένη εβδομάδα. Μόνο που ο τζίφος που πιάνει καλύτερα τις τάσεις, δίνει πλέον δυναμικό μπάσιμο της άνοιξης. Καιρός ήταν...

      Διαγραφή
    2. Διαφωνώ!
      Ο μέσος όρος και το πλήθος σεναρίων γιά κάποιον πού έχει εμπειρία στα ensemble δε δείχνουν σχεδόν κανένα σοβαρό σενάριο ψύχους.
      Ακόμη και το κύριο ραν πού τρέχει ήδη το μάζεψε αυτό πού έδειξε χθες.
      Το πολλαπλό δείγμα τού gfs και αυτό, ποτέ δεν έδειξε αυτά πού έδωσαν τα προηγούμενα ραν τού μοντέλου,οπότε φυσιολογική και η τούμπα σήμερα.
      Κανένα γενικά μοντέλο από όσα κοιτάζω δεν θέλουν σε βάθος τουλάχιστον 10ημερου κάτι ιδιαίτερο.
      Τώρα μη μου πει κάποιος ότι αν κάνει μία μέρα λίγο κρύο και χιονίσει και στα βουνά ότι είναι κάτι άξιο λόγου.
      Ανέκαθεν είχαμε πρόσκαιρες μεταβολές τού καιρού την άνοιξη και ανέκαθεν θα έχουμε.
      Δε λέει κάτι αυτό.

      Διαγραφή
  10. Λοιπόν σήμερα στο Ανω Βόιο είχα το πρωί -3.2 και το μεσημέρι 20!Με αυτό το δεδομένο...πήρα συνεντευξη από πρωην βοσκό.. ζωντανό αρχείο...του διπλανου χωριού...Τρικόρφου Γρεβενών παρακαλώ..τα αποτελέσματα ηταν πολύ ενδιαφέροντα
    Οταν μιλούσαμε για χιόνια στο παρελθόν...μιλάμε για χιόνι μεχρι το στήθος από τον Οκτώβρη μεχρι τον γενάρη.η έκπληξη ηταν ότι μου είπε ότι η ανοιξη δεν ηταν ετσι παγωμένη...ο Μάρτης θυμιζε Απρίλη παλιό.
    Τότε τον ρώτησα φυσικά για την κλιματική αλλαγή και με αποστόμωσε..(μερικές φορές..η σοφία και η εμπειρία δεν κρύβονται)...γιόκα μου μου λέει...αν δείς την πατημασιά από την αρκούδα δεν είδες τπτ πρέπει να βρείς ολον τον ντορό για να την διαβάσεις που ειναι τι τρώει και ποιο νερό πίνει..μην βιάζεσαι....
    εμεινα και τον κοιτούσα...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αστείρευτη η λαϊκή θυμοσοφία Θωμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Ανδρέα...ουσιαστικά μιλούσε για τις δεκαετία(πατημασιά)...σε σχέση με τον αιώνα(ντορός)..φυσικά και για να είμαι ακριβοδίκαιος...ηταν από τους πιο ουσιαστικούς για τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής(συνήθως οι περισσότεροι προσπαθούν να με πέισουν ότι στην πλατεία καναν βόλτα και μαμούθ.),έτσι παρατήρησε ότι τα ποτάμια μας που τροφοδοτούνταν με αφθονο νερό και το καλοκαίρι...από το σταδιακό λιώσιμο του χιονιού...τώρα έχουν στασιμα νερά...με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι καραβίδες.
    Δηλαδή..η εξαφάνιση της ποταμίσιας καραβίδας...γι αυτόν αποτελούσε.....βασικό σημείο....αναφοράς,και αυτό κυριολεκτώ συνέβη τις τελευταίες δυο δεκαετίες. ¨θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω πως γενικά μιλώντας δεν είχαμε χειμώνα τουλάχιστον στην περιοχή μου την Ξάνθη αλλά είχαμε άνοιξη με κάποιες ελάχιστες χειμωνιάτικες μέρες.Απλως τώρα έρχεται η κανονική Άνοιξη. Σήμερα πάλι ζέστη με ηλιοφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε μου καλέ απο Στοκχόλμη αυτό λέω κ εγώ!!! Δεν χαίρομαι λυπάμαι για την υπερθέρμανση Κ κυρίως για τις βόρειες πανέμορφες χώρες η πολιτείες του βορείου ημισφαιρίου που είναι εμφανέστατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους! Ημερολογιακά μπαίνουμε και επισήμως στην Άνοιξη αν και ουσιαστικά δε μας είχε αφήσει δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου είχαν περισσότερα στοιχεία Άνοιξης (και Φθινοπώρου) παρά Χειμώνα. Χθες ήταν μια εξαιρετική Κυριακή στην Κερκυρα για βόλτα στην εξοχή με λιακάδα και θερμοκρασία κοντά στους 18-19 βαθμούς. Αύριο αναμένουμε την πρόσκαιρη επιδείνωση που ,ως φαίνεται, δε θα είναι κάτι ιδιαίτερο. Η νέα καιρικη πραγματικότητα είναι εδώ και οφείλουμε να δούμε τα δεδομένα με νηφαλιότητα μεν αλλά και με την ειλικρινή μάτια ότι δεν υπάρχει πλέον ο παλιός «κλασσικος» Χειμώνας. Ας χαρούμε τις όμορφες μέρες που έρχονται και ας ευχηθούμε τόσο ο Μάρτιος που απομένει ,όσο και ο Απρίλιος να δώσουν νερά γιατί τα χρειάζεται η γη. Χαιρετισμούς σε όλους από Κερκυρα. Αχιλλέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου Χρήστο με τις εμπνεύσεις σου .Το εμβληματικό ποτό της εποχής της ευμάρειας και των παχειών αγελάδων ,ιδιαίτερα στο χώρο της νεολαίας και δη και της μαθητιώσας.Άλλο τώρα αν τους προσφερόταν πολλάκις ως......boba, ιδιαίτερα στους εκδρομικούς προορισμούς.--======Π.Α..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου κ. καθηγητά, γελάω ακόμη με το boba! Λέγαμε τότε: "Πιάσε ένα boba-cola on the rocks σε ψηλό".

      Διαγραφή