Επούλωση των πληγών, σχεδίαση και άμεση εκτέλεση μικρής κλίμακας αντιπλημμυρικών επεμβάσεων (το πλημμυρογόνο μετόπωρον γαρ εγγύς), έρευνα για κακοτεχνίες, λάθη και παραλείψεις σε όλα τα επίπεδα και σοβαρός σχεδιασμός για την προσαρμογή της χώρας στα νέα καιρικά και κλιματικά δεδομένα!

Με τον ήλιο να γέρνει στην πλατεία του Βοΐου, του Νίκου Κλιάκα.
Αυτή την ομορφιά οφείλουμε να την παραδώσουμε ατόφια στα παιδιά και τα εγγόνια μας!


Ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας. Όμως, σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια, τοπικούς όμβρους μπορεί να προκαλέσει στα ορεινά της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι θα έχουν ένταση 6 μποφόρ μόνο στο Α-ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. 


Το Σάββατο (16/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με όμβρους στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Μακεδονία, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση: στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στα 7 μποφόρ από το βράδυ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου, θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (17/9), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στη Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα. 

Τη Δευτέρα (18/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχών στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Τρίτη (19/9), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή εξασθένηση των ανέμων σε όλη τη χώρα και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στη Δ. Ελλάδα. 

Την Τετάρτη (20/9), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων στη Μακεδονία καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. 

14 σχόλια:

  1. Eυχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε....για την φιλοξενία και πάλι....χαιρετίσματα σε όλους τους συντρόφους...(και του Σταύρου)....εγώ θα συνεχίσω την αποχή (όσο μπορώ βέβαια) γιατί συνέχεια μπαίνω στον πειρασμό και γράφω για πολιτικά θέματα..,κουράγιο σε όλους στην Θεσσαλία....!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπέρασμα, Γαϊδουροκαλόκαιρο!
    Τέτοιες θερμοκρασίες και τοπικές αστάθειες ηπειρωτικής φύσεως τις βρίσκουμε Ιούλιο Αύγουστο.
    Υ. Γ. Πολύ όμορφη η φωτογραφία σου "Θωμά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεσσαλία-Ηρόδοτος: Ο κάμπος που ήταν κάποτε λιμνοθάλασσα
    Ὁ θεσσαλικός κάμπος ἦταν κάποτε λμνοθάλασσα καί…ξανάγινε “θάλασσα”! Επί δεκάδες αιώνων βρίσκεται σέ χαμηλότερη στάθμη ἀπό τούς ποταμούς προκαλώντας ακόμη και τον Ξέρξη να πνίξει την Ελλάδα κλείνοντας τίς διόδους ἀπορροής τῶν ὑδάτων.
    Η πολύνεκρη τραγωδία τοῦ θεσσαλικοῦ κάμπου καί οἱ ἀνυπολόγιστες ζημιές πού ὑπέστη ὁ διατροφικός αὐτός πνεύμονας τῆς Ἑλλάδος, καθώς καί οἱ σοβαρές πολιτικές ἐπιπτώσεις πού θά ὑπάρξουν, ἐπιβάλλει μία ἱστορική ἀναδρομή στό παρελθόν, πού δείχνει πόσο εὐάλωτη εἶναι ἡ περιοχή αὐτή.

    Ἂν οἱ κυβερνήσεις στήν σύγχρονη ἐποχή πού ζοῦμε ἀνέτρεχαν στήν ἱστορία, θά ἒσπευδαν, μέ τήν βοήθεια τῆς τεχνολογίας, νά θωρακίσουν τήν περιοχή μέ σωστά ἀντιπλημμυρικά ἒργα καί ὂχι συγκυριακά, ὣστε νά ἐξουδετερωθεῖ κάθε κίνδυνος πλημμύρας πού ἀπειλεῖ τόν θεσσαλικό κάμπο ἐπί δεκάδες αἰώνων, ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὃτι βρίσκεται σέ χαμηλότερη στάθμη ἀπό τούς ποταμούς.
    Ὁ Ἡρόδοτος λοιπόν μᾶς πληροφορεῖ ὃτι κάποτε, πολλούς αἰῶνες πρίν ἀπό αὐτόν, ὁ θεσσαλικός κάμπος ἦταν μία μεγάλη ἐνδοχωρική λίμνη, ἡ ὁποία, ἐξ αἰτίας μεγάλου σεισμοῦ ἢ σεισμῶν ἀποστραγγίσθηκε διά τῆς κοιλάδος τῶν Τεμπῶν καί ἒχυσε τά νερά της στό Αἰγαῖο.
    Χειροπιαστή ἀπόδειξη τοῦ γεωλογικοῦ τούτου φαινομένου εἶναι οἱ βράχοι τῶν Μετεώρων, οἱ ὁποῖοι βρίθουν ἀπολιθωμένων ὀστράκων. Καθώς λοιπόν ἀποστραγγιζόταν ἡ λίμνη, δηλαδή ἒφθινε, ἐλαττωνόταν, ὀνομάσθηκε Φθία καί ἀποτελοῦσε ἐπί ὁμηρικῆς ἐποχῆς τό βασίλειο τοῦ Πηλέως. Κατάλοιπο τῆς τεραστίας αὐτῆς ἐνδοχωρικῆς λίμνης εἶναι ἡ σημερινή λίμνη τῆς Κάρλας, ἡ ὁποῖα ἀνατροφοδοτεῖται καί μεγαλώνει.

    Τό ὃλο γεωλογικό φαινόμενο συνδέεται μέ τήν καταβύθιση τῆς Αἰγηίδος πού κατελάμβανε τήν θέση τοῦ Αἰγαίου. Ἡ καταβύθιση ὁλοκληρώθηκε πρίν ἀπό 10.000 χρόνια. Πολύ ἀργότερα ἀπό τήν ἐποχή τοῦ Ὁμήρου, τήν περιοχή κατοίκησαν ἂλλα προελληνικά φῦλα, πού ὃπως λέει ὁ πατέρας τῆς ἱστορίας ὀνομάστηκαν Θεσσαλοί, καθώς ἂλλαξε τό ὂνομα τῆς Φθίας. Ἀλλά Θεσσαλία σημαίνει κατά τόν Ἡρόδοτο θέσις ἁλός, ἢτοι ἡ περιοχή πού πρίν ἦταν θάλασσα.

    Ἡ Φθία ὡς ὂνομα διασώθηκε στόν νομό Φθιώτιδος, ἡ ὁποία πλημμύρισε κι αὐτή ἀπό τίς πρόσφατες νεροποντές. Ἀλλά καί στόν καιρό μας οἱ πάσχοντες ἀπό φυματίωση λέγονταν φθισικοί, διότι ἒφθιναν ἀπό τήν ἀρρώστεια ἀπό τήν ὁποία ἒπασχαν.

    Τήν ἀχίλλειον πτέρναν τοῦ θεσσαλικοῦ κάμπου γνώριζε καί ὁ Ξέρξης ὃταν ἦλθε στήν Ἑλλάδα γιά νά τήν ἐξαφανίσει. Εἶχε σκεφθεῖ νά σφραγἰσει τίς φυσικές ἀπορροές τῶν ὑδάτων, ὣστε ἡ Θεσσαλία καί ἡ Φθιώτις νά ξαναγίνουν θέσις ἁλός καί νά πνίξουν τούς Ἓλληνες. Ἀλλά αὐτό δέν ἒγινε ποτέ, ἂγνωστο γιά ποιό λόγο.

    Καί ἰδοῦ σήμερα τό φαινόμενο τῆς πλημμύρας ἐπαναλαμβάνεται. Ἡ φύση “ἐκδικεῖται”μέ γεωλογικούς ρυθμούς. Ὃμως οἱ σύγχρονες κυβερνήσεις, πάντοτε ἐπιμυθεῖς, ἐνῶ μποροῦσαν μέ τήν βοήθεια τῆς τεχνολογικῆς προόδου νά ἀποκλείσουν τέτοια ἐξαρθρωτικά καί πολύνεκρα πλημμυρικά φαινόμενα, ἀδιαφόρησαν καί περιμένουν τήν τιμωρία τους ἀπό τόν ὀργισμένο λαό.

    Δέν μᾶς φταίει ἡ φύση, ἀλλά ἡ…κακή μας φύση.

    Κώστας Δούκας
    Ο Κώστας Δούκας είναι δημοσιογράφος (μέλος της ΕΣΗΕΑ) ειδικευμένος στο ναυτιλιακό ρεπορτάζ, ερευνητής και συγγραφέας (μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών). Ασχολείται επί 40ετία με την ομηρική γραμματεία. Έχει μεταφράσει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια σε πεζό λόγο και, τελευταία, σε έμμετρο μετά σχολίων, με την διάσωση του 80% των λέξεων του Ομήρου.

    https://ecozen.gr/2023/09/thessalia-irodotos-o-kabos-pou-itan-kapote-limnothalassa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ.
      Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κείμενο για κάποιον σαν εμένα που είμαι ερωτευμένος με τη μετεωρολογία, αλλά ταυτόχρονα διατηρώ σχέσεις με την ιστορία, τη γεωλογία, τη γεωγραφία και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Προφανώς, δε ανταποκρίνομαι και πολύ καλά στις προαναφερθείσες παράλληλες σχέσεις, αλλά το προσπαθώ.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Εκπληκτική ανάρτηση κύριε Μπίστα, έτσι για να μην ξεχνάμε και κάποια πράγματα που μαθαίναμε και στα σχολεία μας μικροί για τη Θεσσαλία που κάποτε ήταν λίμνη. Και πόσο μα πόσο συμφωνώ με την "κακιά μας φύση" που ουσιαστικά την ξαναέκανε 'λίμνη'
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία η φωτογραφία σου, "Θωμά". Eξαιρετικό και διδακτικό και το κείμενο που επισύναψε ο κ. Μπίστας για τη (φυσική) ιστορία της Θεσσαλίας.

    Φως στα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στη Λιβύη επιχείρησαν να ρίξουν, εξάλλου, επιστήμονες, αποδίδοντας την στα 400 χιλιοστά βροχής που έπεσαν, όταν ο μέσος όρος όλου του Σεπτεμβρίου είναι 1,5mm και στο γεγονός ότι τα δύο φράγματα που κατέρρευσαν στην Derna ήταν φτιαγμένα από πέτρες και χώμα και όχι από το πιο ανθεκτικό τσιμέντο, ενώ δεν είχαν γίνει και εργασίες συντήρησης.

    Προφητική αποδείχτηκε, δυστυχώς, μία μελέτη που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα και προειδοποιούσε για τον κίνδυνο μεγάλης και καταστροφικής πλημμύρας στην περιοχή, ενώ είχε επισημάνει και ότι τα φράγματα χρειάζονται συντήρηση.
    https://www.bbc.com/news/world-africa-66799518

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που οι θερμοκρασίες εναρμονίζονται με το φθινόπωρο μιας και το καλοκαίρι τελείωσε για μας.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία τα ιστορικά και γεωλογικά ντοκουμέντα για την Θεσσαλία,και ευχαριστούμε τους σχολιαστές γι'αυτό,όμως εγώ δεν μπορώ να τα συνδυάσω με αυτά που έγιναν σήμερα.Οι αναφορές αυτές τείνουν να κάνουν τον Θεσσαλικό κάμπο πλημμυρομάνα και οτι έχει το "προνόμιο"αυτό.
    Όλοι οι κάμποι πλημμυρίζουν σε μεγάλες βροχές.Βεβαιως ο κάμπος πάντα πλημμύριζε ή φούσκωναν τα ποτάμια.Η κυρια αιτία είναι το απότομο λιώσιμο χιονιού στα βουνά απο βροχές του νοτιά!Το πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο είναι ο Χειμώνας-Ανοιξη του 18.Όμως αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια όπως ανέφερε και ο Θωμάς,οτι μετά από καλοκαιρινή ανομβρία με την πρώτη κακοκαιρία να γίνονται αυτά τα πράγματα δεν συνέβαινε παλιότερα.Η αιτία εδώ είναι οτι τα 500-800ρικαmm έπληξαν σε μεγάλη έκταση απο τα Φάρσαλα έως το Ανήλιο.
    Ποιός κάμπος δεν θα πάθαινε τα ίδια με αυτην την κατάσταση,Της Θράκης,της Μακεδονίας της Αρτας της Στερεάς της Πελοποννήσου;Πέρα απο κάποιες συγκυρίες οπως σπάσιμο αναχωμάτων παράνομων ή μη που δεν είναι της κουβέντας τώρα.Αρα δεν είναι θέμα ιστορίας του Θεσσαλικού καμπου.
    Και πρίν απο λιγο είπαν στις ειδήσεις τα πραποτάμια που έπεσαν στον Πηνειό για να πλημμυρίσει και ανάφεραν μονο τους παραπόταμους της Καρδίτσας,να προσθέσω τον Ληθαίο,Πορταικό και Πάμισο ίσως και άλλους,γιατι όπως είπαμε έβρεξε πολυ ως το Μέτσοβο.Ενω στον Ιανό ο κάμπος των Τρικάλων δεν πλημμύρισε όπως φέτος.
    Καταστροφές σοβαρές υπάρχουν φέτος και στα ορεινά των Τρικάλων.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σημαντικό ειναι αν κάποιος κυνηγάει μάγισσες ή γνωρίζει καλά τον θεσσαλικό κάμπο-οπως εσυ-για να μιλήσει.

      Διαγραφή
    2. Εγω μια κοινή λογική έθεσα Δημήτρη και αναφερα τα εμφανές,και έγραψα αυτο το σχόλιο γιατί γέμισαν ολα τα σάιτ καιρικά και μη με τέτοιες αναφορές για τη Θεσσαλία συνδιαζομενες με το τώρα.
      Ας γράψουν λοιπόν την κοινή λογική που συνδέονται η εποχή της λιμνοθάλασσας με το σήμερα.Το μόνο που συνδέεται βεβαιως είναι η Κάρλα..που μετά απ'τον λιβα που εβρασε μέχρι τις Σποράδες,τώρα πρέπει να την βλέπουμε στον ύπνο μας;Δεν ξέρω.
      Καιρικό σάιτ εδω θα έχει ενδιαφέρον.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Τον Φεβρουάριο του 2018 είχε πλημμυρίσει το υπόγειο μας και βγάζαμε νερό με τους κουβάδες ως τον Απρίλιο. Σφουγγαρίζαμε το δωμάτιο και σε 1-2 μέρες είχε γεμίσει και πάλι με νερό 10 πόντων. Οι Αλυκές στην Ανάβυσσο είχαν γίνει μία απέραντη λίμνη και το άγονο νησάκι Αρτσιντάς - στα 800 μέτρα από την ακτή της Σαρωνίδας, περίπου - καταπράσινο.

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το κείμενο Δημήτρη και επίσης ωραία τα σχόλια των υπολοίπων.
    Μία ένσταση έχω...
    Η φύση δεν ΤΙΜΩΡΕΊ. δεν ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ. ΠΆΝΤΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεσσαλία : Αβεβαίου ετύμου,και πάντως τοπωνύμιο προελληνικό .
    Τέμπη ΄: ΄Κάποιοι ,στο διαδίκτυο κυρίως, το ετυμολογούν από το τέμνω, καθ όσον η περιοχή μεταξύ Ολύμπου και Όσσας ετμήθη κατά τον θρυλούμενο σεισμό και διέρρευσε το νερό της λίμνης στη θάλασσα.Ναι,αλλά το φωνητικό σύμπλεγμα "μπ" έτσι δεν εξηγείται.
    Άλλο αλήθεια ,άλλο αληθοφάνεια . ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή