Η «περίεργη» κατανομή των υψών βροχής της 5ης Σεπτεμβρίου 2023 στη Μαγνησία (Μέρος 1ο)


Η Ζαγορά βρίσκεται στην ανατολική (προσήνεμη) πλευρά του Πηλίου σε υψόμετρο 460 μέτρων και η Πορταριά βρίσκεται στη δυτική (υπήνεμη) πλευρά του βουνού σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το ύψος του Πηλίου είναι 1624 μέτρα και λίγο νοτιότερα από την κορυφή του βρίσκονται τα Χάνια σε υψόμετρο 1190 μέτρων.

Με δεδομένα το ανάγλυφο της περιοχής και τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που επικρατούσαν την 5η Σεπτεμβρίου, μπορείτε να εξηγήσετε γιατί:

(α) Το ύψος βροχής που σημειώθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα στην Πορταριά ήταν μεγαλύτερο από το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Ζαγορά;

(β) Το ύψος βροχής που σημειώθηκε στον Βόλο τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν μεγαλύτερο από το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Σκιάθο;

(γ) Το ύψος βροχής στον Βόλο της 5ης Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο 24ωρο ύψος βροχής που σημειώθηκε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη ή περιοχή της Θεσσαλίας στη διάρκεια της κακοκαιρίας;

Καλή επιτυχία!

19 σχόλια:

  1. Για το άλλο μεγαλύτερο βουνό της Μαγνησίας την Όθρυ ,και εκεί δέχτηκε τεράστιες ποσότητες νερού αλλά άντεξανε τα χωριά της Όθρυς και δεν είχαμε τέτοιου είδους καταστροφές μεγάλες.Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωφοί Μαγνησίας στην Όθρυ τεράστιες ποσότητες νερού 550χιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τα ανακατεύετε όλα. Στους Κωφούς Μαγνησίας στις 5/9 έπεσαν 153 χιλιοστά. Στις 6/9 έπεσαν περισσότερα (υπερδιπλάσια) χιλιοστά.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα δασκαλε.
    α) Σχεδον παντα η προσηνεμη περιοχη δεχεται το μεγαλυτερο υψος βροχης με ανατολικο βορειοανατολικο ανεμο. Πιστευω πως η ζαγορα και γενικα το ανατολικο πηλιο δεχτηκε τα πιο πολλα mm. Αλλωστε και ο πυρηνας καταιγιδων ανατολικα του πηλιου δημιουργηθηκε με συνεχεις ανατροφοδοτησεις.
    β) Για μενα ισχυει το ιδιο με την ερωτηση α. Η σκιαθος δεχτηκε πιο πολλα mm.
    γ) Εδω θεωρω πως γενικα η θεσσαλια δεχτηκε πιο πολλα mm απο τον βολο στο 24ωρο της 5ης σεπτεμβριου. Την δευτερη μερα ζωνη των πιο ισχυρων καταιγιδων εισχωρησε πιο μεσα στον ηπειρωτικο κορμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας.
    α) οφείλεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Πορταριάς, σε συνδυασμό i) με το πρότερο πέρασμα από τα ψηλά του Πηλίου και συνεπή ενίσχυση του αιτίου και ii) την μικρή απόστασή της από τα ψηλά του Πηλίου,
    β) ο Βόλος βρίσκεται σχετικά κοντά στην ενίσχυση του φαινομένου λόγω του ορεινού όγκου, ενώ η Σκιάθος δεν φέρει ιδιαίτερη υψομετρική αντίσταση στο ανατολικό ρεύμα και
    γ) όλες οι άλλες περιοχές είναι αρκετά μακρύτερα από ορεινό όγκο στα ανατολικά τους.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω ότι κάτι παρόμοιο γίνεται πολλές φορές τον χειμώνα με το χιόνι.

      Διαγραφή
  5. Ίσως επειδή όσο πιο δυτικά....τόσο ο ΒΑ συναντούσε...τον Α-ΝΑ (σύγκλιση)....δλδ όσο πιο δυτικά τόσο περισσότερο "φρενάριζαν " οι υδρατμοί του Αιγαίου...και είχαν περισσότερη εμμονή "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα έπρεπε να προβληματίζει κάτα πόσο σωστά λειτούργησαν τα βροχόμετρα όπως και στην πόλη της Καρδίτσας του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών.
    Εμένα προσωπικά με βάσει τα στοιχεία και άλλες ενδείξεις μου φαίνονται τα ύψη βροχής κάπως υπερκαταγεγραμμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με παρατηρήσεις στα 30 χιλιοστά νερού κερδίζονται 10.
      Οπότε στο σύνολο της κακοκαιρίας που έγραψε ο μετερολογικός σταθμός της Καρδίτσας στα 750m υπολογίζεται οτι πρέπει να κερδίθηκαν γύρω στα 200 χιλιοστά με τα πραγματικά είναι κάπου στα 550.
      Και παλί δεν είναι μικρό το ποσό.

      Διαγραφή
  7. Kαλησπέρα! Ερώτηση γιατί θεωρώ είμαι άσχετος.

    Τώρα τελευταία βλέπω πολλούς να τον ονομάζουν μεσογειακό κυκλώνα το χαμηλό που μας πέρασε. Για να είναι μεσογειακός κυκλώνας δεν πρέπει να γεννηθεί στην μεσόγειο; Αυτή δεν ήταν ψυχρή αέρια μάζα που επισκέφτηκε την περιοχή;

    Ευχαριστώ για τα φώτα σας!

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού απάντησαν, μάλλον σωστά, στις ερωτήσεις του κ. Ζιακόπουλου, ο Αλέξανδρος, ο Χρήστος, ο "Θωμάς" και ο Φώτης, να επιχειρήσω να δώσω μία εξήγηση στη δική σου απορία. Jeank.

      Νομίζω ότι μεσογειακός κυκλώνας ονομάστηκε ο Daniel όταν κινήθηκε από το νότιο Ιόνιο που ήταν στάσιμος προς τη Λιβύη. Δηλαδή, στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οπότε και διέσχισε περίπου τη μισή Μεσόγειο. Προφανώς θα πληρούσε τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες ορίζεται ο μεσογειακός κυκλώνας.

      Διαγραφή
  8. Α. Οι πολύ ισχυροί ανατολικοί άνεμοι πού έπνεαν στη χαμηλή τροπόσφαιρα μεταφέροντας τεράστια ποσά υγρασίας από το βόρειο Αιγαίο εκτός τού προσήνεμου Πηλίου εισχωρούσαν και την ανεμολογική σύγκλιση πιό δυτικά.
    Επίσης το θερμό ακόμη έδαφος της ηπειρωτικής χώρας λόγω εποχής σε συνδυασμό την ορογραφία του Πηλίου διατήρησε την ένταση των καταιγίδων(κατάφερε δλδ να υπερπηδήσει την οροσειρά) και στα ενδότερα της Μαγνησίας και ειδικά στις ορεινές ημιορεινές περιοχές πού ο υγρός-ασταθής άνεμος κατέβαινε από την κορυφή του Πηλίου.
    Β. Ο Βόλος βρισκόταν πολύ κοντά από την ορεινή περιοχή της Πορταριάς άρα συν τις παραμέτρους που αναλύθηκαν στο Α. η περιοχή επλήγη περισσότερο από την ευάλωτη στο ανατολικό ρεύμα Σκιάθο.
    Επίσης στην περίπτωση της Σκιάθου δεν λειτούργησε λόγω εποχής και φύσης της περιοχής ούτε το αίτιο της ενίσχυσης από την ορογραφία του Πηλίου.
    Γ. Βάση της κυκλοφορίας και τη θέση της ψυχρής αέριας μάζας την 5η Σεπτεμβρίου συν τις απαντήσεις Α. και Β. εύκολα εξηγείτε η πρωτιά του Βόλου όσον αφορά τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας.
    Την 6η τού μήνα η κυρίως σύγκλιση προχώρησε δυτικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας ισχύουν κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για όψιμο κύμα καύσωνα το τελευταίο πενθήμερο του μηνός ;κάτι τέτοιο διαβάζω

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλη την παρέα! Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η αέρια μάζα πρώτα συναντάει τη Ζαγορά που είναι σε πιο χαμηλό υψόμετρο. Στη συνέχεια συνεχίζει να ανυψώνεται, να ψύχεται και να εμπλουτίζεται σε υδρατμούς με αποτέλεσμα όσο ανυψώνεται, τόσο να εντείνεται η ένταση των φαινομένων. Τη στιγμή που συναντά την κορυφογραμμή του Πηλίου, λόγω "αδράνειας", συνεχίζει για λίγο την ανοδική πορεία και στη συνέχεια πέφτει στην υπήνεμη πλευρά έχοντας κατορθώσει το peak της έντασης των φαινομένων. Αυτό το "παράδοξο" που βλέπουμε κάποιες φορές με τα υπήνεμα που δέχονται περισσότερο υετό απ' τα προσήνεμα, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Θεοδώριανων με Βουργαρέλι. Μόνο που στα ανατολικά προσήνεμα αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να μη λειτουργεί για υψόμετρα 2000+ με καιρό ΒΑ ρεύματος, οπότε για το Πήλιο των 1600+ μ. ίσως λειτούργησε μια χαρά. Γι' αυτό και η διαφορά Βόλου με Σκιάθο. Τώρα τοπικοί παράγοντες που αφορούν ανάγλυφο ή ευνοϊκές συγκλίσεις, σίγουρα έπαιξαν ρόλο αλλά είναι δύσκολο να ανιχνευθούν!

    Για το "παράδοξο" του αυξημένου υετού στα υπήνεμα σε σχέση με τα προσήνεμα υπάρχει μια θαυμάσια μελέτη για το Καρμήλιο Όρος στο Ισραήλ στον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://journals.ametsoc.org/configurable/content/journals$002fapme$002f36$002f6$002f1520-0450-36.6.748.xml?t:ac=journals%24002fapme%24002f36%24002f6%24002f1520-0450-36.6.748.xml

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον έχει να κάνει με το υψόμετρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο υετός της μέρας εκείνης δεν ήταν καθαρά ορογραφικος υετός αλλά αποτέλεσμα μιας ζώνης σύγκλισης που δημιουργήθηκε και είχε διεύθυνση βόρεια Εύβοια,νότιο Πήλιο,Παγασητικός, Βόλος κτλ.Οπου υπάρχει η πιο έντονη σύγκλιση είναι και ο υετός περισσότερος,ασχετα από τις υπόλοιπες παραμέτρους.Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, συγνώμη,είπα να προσπαθήσω...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε ζιακοπουλε μια ερώτηση ξέρω ότι στις προβλέψεις σας είχατε προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα στην περιοχή μας τον Βόλο αλλά περιμένατε τόσα Χιλιοστά βροχης η κάτι λιγοτερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή