Σοβαρός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων!

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ (4-6/9/2023)

Α. Τα δύο βασικά παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, σε γενικές γραμμές, ταυτίζονται πλέον στα πολύ μεγάλα ύψη βροχής (επίπεδο συναγερμού 3 - κόκκινη προειδοποίηση) που προβλέπουν για τη Θεσσαλία και τις όμορες περιοχές της καθώς και στη διάρκεια των φαινομένων. Επειδή, η συνοπτική εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα ΝΔ της Πελοποννήσου που καθορίζει μεταξύ των άλλων και τη μεγάλης σημασίας σύγκλιση των ΒΑ με τους ΝΑ ανέμους στις κεντροανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας), το ανάγλυφο και άλλοι θερμοδυναμικοί παράγοντες δικαιολογούν τα ύψη βροχής των μοντέλων, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την Πιερία, τη Φθιώτιδα και τη Β. Εύβοια κρίνεται σοβαρός. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα αρχίσουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης (5/9).


Β. Από πλευράς επικινδυνότητας των φαινομένων, ένα βαθμό πιο κάτω (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση) βρίσκονται: η Πελοπόννησος, η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Βοιωτία και το Ν. Ιόνιο.

Γ. Την Τετάρτη, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (από την Πιερία ως την Α-ΝΑ Πελοπόννησο), αλλά η έντασή τους θα βαίνει μειούμενη.

 

Καλημέρα σε όλους.


103 σχόλια:

  1. Ηδη σε ορισμένους σταθμούς στο Πήλιο, Βόρεια Εύβοια κλπ, οι βροχές σήμερα πλησιάζουν τα 100 χιλιοστά, οπότε φαντάζεται κανείς τι θα επακολουθήσει. Ορισμένοι φίλοι στην Κρήτη γκρινιάζουν για τα σχετικώς χαμηλά ποσά βροχής που προβλέπονται για το νησί, αλλά καλύτερα αυτά παρά το κακό που θα γίνει στις κεντρο-ανατολικές περιοχές της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δάσκαλε και καλή εβδομάδα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βόρειο Ιονιο, Ηπειρος, Δυτικη Στερεά και Δυτικη Μακεδονία τα αουτσάιντερ της κακοκαιρίας τελικά λόγω της πολύ νότιας πορείας του χαμηλού,ενω πριν μέρες φαινόταν καλύτερα τα πράγματα για εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν μπεις αυτην την στιγμή στο blitzortung φλέγεται όλο το Ιονίο κ δυτικη Ελλάδα
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Και όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αουτσάιντερ Γιάννη.
      Παρόλο πού δεν είμαστε ούτε στο 2 ούτε στο 3 επίπεδο η μέρα σήμερα κυλά πολύ καλύτερα και σε αυτό ευθύνεται το ΒΔυτικο στριμ πού τελικά επικρατεί.
      Από τα ξημερώματα αστραπόβροντα και καλό νερό κατά τόπους με τους σταθμούς μας ήδη να καταγράφουν από 12 έως 30 τόνους νερό ανά στρέμμα.
      Παράλληλα η δορυφορική δείχνει ένα τέρας λαίλαπας σε όλο το μήκος του Ιονίου και λιγότερο σε δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή.
      Εγώ προσωπικά το χαίρομαι.
      Τώρα γιά το διαμέρισμα της Θεσσαλίας γενικότερα αλλά και για περιοχές της βόρειας Στερεάς μαζί με την Πιερία τα πράγματα συνεχίζουν και δείχνουν πολύ έντονες και επικίνδυνες καταστάσεις ειδικά αύριο και την Τετάρτη.
      Θέλει προσοχή.
      Επίσης μην υποτιμάμε και τις υπόλοιπες κοντινές ηπειρωτικές περιοχές και μέχρι και την Πελοπόννησο καθώς αυτή την εποχή και με τη συγκεκριμένη διάταξη τίποτα δεν είναι σίγουρο.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει περπατήσει τίποτα προς την ξηρά της Ηπειρου φίλε μου.. Κάποιες βροχές δέχτηκε η Κερκυρα, αλλά ως εκεί!

      Διαγραφή
  4. Προς το παρόν στην Αττική όχι μόνο δεν έχει βρέξει, αλλά ξέσπασε και πυρκαγιά και στη Σταμάτα. Ευτυχώς έχει τεθεί υπό έλεγχο, πλέον, αλλά παραμένει η επιφυλακή για πιθανές αναζωπυρώσεις.Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος ακόμα και για 500 χιλιοστά βροχής (αθροιστικά από σήμερα ως την Τετάρτη 6/9) σε Θεσσαλία, κεντρική Στερεά και τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,
    Το πρωί γύρω στις 8:30 ξεκίνησα από νότια Κασσάνδρα , συγκεκριμένα Νέα Σκιώνη για να πάω Θεσσαλονίκη για να εργαστώ καθότι Δευτέρα. Στην περιοχή εκεί γύρω στις 7:30 έκανε μισάωρο κατακλυσμό με θυελλώδεις πραγματικά (!) ανέμους χαλάζι στην αρχή και μετά ισχυρότατη καταιγίδα για μισή περίπου ώρα. Οι δρόμοι λόγω της ραγδαιότητας έγιναν αμέσως χείμαρροι. Αμέσως όμως πλημμύρισαν τα πάντα. Στη συνέχεια η μπόρα έφυγε προς μέσα στη θάλασσα, το Αιγαίο. Είκοσι χιλιόμετρα πιο πέρα και αφού ξεκίνησα προς Θεσσαλονίκη ο δρόμος ήταν στεγνός.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για Ηπειρο Δ Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χθές είμουν γκρινιάρης και πολυλογάς,σήμερα τουλάχιστον ελπίζω να κλείσουν τα σχολεία των περιοχών που πρόκειτε να πληγούν και ένα μέρος της διαδρομής των τραίνων ...ας γίνει οδικώς,για την ιστορία Επταπύργιο 18 βαθμοί με 9 mm,και άνω Βόιο 12 mm με 15 βαθμούς "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήλπιζα ότι θα τελείωνα τον τρύγο στις ποικιλίες (ότι απέμειναν) αλλά ο καιρός είχε άλλη γνώμη και έτσι απο τις 11,30 ξεκίνησαν τα αστραποβροντα για να πιάσει η βροχή σε 10 λεπτά συνοδεία ισχυρών ανέμων.
    Κατακλυσμός για 40 λεπτά και μετά ποτιστικη βροχή μέχρι τις 14, ενώ συνεχίζει να βρέχει σιγανά.
    Φθινοπωρινό σκηνικό με την θερμοκρασία σε πτώση, 17 βαθμούς την ώρα της καταιγίδας, στους 18,5 τώρα και 17,1 χιλιοστά υετου.
    Καλά είναι για αρχή.
    Καλή εβδομάδα σε όλους και εύχομαι χωρίς προβλήματα και απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σιγαλά βρέχει ο ουρανός σιγανός ψιχαλισμός
      σιγαλά πάω κι εγώ
      τα σταφύλια μου να ιδώ...Περιμένουμε το κρασί τον Νοέμβριο.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα όπως προείπε ο φίλος ξεκινήσαμε από νωρίς το πρωί με έντονη καταιγίδα που έπληξε το νότιο μισό της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στο βόρειο κομμάτι λίγες ψιχαλες. Έπειτα και ειδικά από τις προμεσημβρινες ώρες έχουμε βροχόπτωση φθινοπωρινού τύπου με σταθερή καλή ένταση, μακάρι να συνεχίσει έτσι χωρίς προβλήματα, έως τώρα λίγο πάνω από 5 χλστ και θερμοκρασία μεσημεριού γύρω στους 18C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω από οτι μας λέει και ο δάσκαλος η περιοχή μου θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας ας ελπίσουμε οτι δεν θα έχουμε καταστροφές,προς το παρόν βροχή ποτιστικου τύπου Χρήστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη που έχουμε θερμοκρασία Ιουλίου (23c).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2,5 χιλιοστά υετου σήμερα στην περιοχή μου στην Ξάνθη, 3,8 στην πόλη σύμφωνα με τον σταθμό του meteo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα από την φθινοπωρινή περιοχή του Παγγαίου. Από χθες το βράδυ 23.00 άρχισε να βρέχει κυρίως ποτιστικά με μια μεγάλη έξαρση στης 05.30 το πρωί. Μέχρι τώρα συνεχίζεται η ψιχάλα. Φτάνουμε σιγά σιγά τα 20mm. Για να λέει πάντως ο Δάσκαλος ότι υπάρχει κίνδυνος χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία και καλύτερα να τα λάβουν σοβαρά υπόψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έβρεξε και στη Ρόδο, και πιο συγκεκριμένα στα δυτικά και κεντρικά του νησιού σήμερα το πρωί, χωρίς μάλιστα να ήταν ιδιαίτερα αναμενόμενο. Τα περισσότερα μοντέλα εδειχναν και δείχνουν το νησί να δέχεται φαινόμενα απόψε το βράδυ. Καλές καταιγίδες αυτή την ώρα έχει η ΝΔ Τουρκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 6 χιλιοστά βροχής σήμερα στα Γιάννενα με ισχυρό ΒΑ άνεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι για εμάς το σύστημα γειτονα

      Διαγραφή
    2. Θα έρθουν και οι νεροκουβαλητες πλησιάζουν οι μέρες. Καλημέρα

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα από Χαλκίδα. Η μεσημεριανή μπόρα άφησε περίπου 5 χιλιοστά βροχής. Τώρα αέρας και 21 βαθμοί στο θερμόμερτό μου. Εν αναμονή των βροχών από μεσάνυχτα και έπειτα αλλά σίγουρα δεν θα έχουν τη δυναμική που θα έχουν στη βόρεια Εύβοια και στις υπόλοιπες περιοχές που θα είναι στο επίκεντρο. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους πάντως διότι κατά τόπους είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες καταστάσεις (ακόμη νωπές οι μνήμες στην περιοχή μας από τις 8 & 9 Αυγούστου 2020).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επιτέλους μια βροχή να μας σώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ως Κορίνθιοι ,και μάλιστα του Δυτικού τομέα,να χαιρετίσουμε τη λειτουργία ενός ακόμα αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού στη Ρίζα,λίγο πάνω απ το Ξυλόκαστρο. "Δράστης" και πάλι,και επιβλέπων,ο αντιδήμαρχος Σπύρος Αποστολόπουλος. Εύγε!.---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εδώ και μιαμιση ώρα, βροχή ποτιστική εδώ στην περιοχή μου.
    Γύρισε ο άνεμος σε ποιο ανατολικός από βοριάς που ήταν απο το πρωί.
    Εύχομαι να μην υπάρξουν προβλήματα εκεί που θα βρέχει έντονα.Προσοχη χρειάζεται απ'όλους μας και όχι ρίσκο και άσκοπες μετακινήσεις.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σημερινός απολογισμός της κακοκαιρίας.
    Αγρίνιο όπως και η περιοχή μού 20 και κάτι ψιλά χιλιοστά.
    Γαβαλού 45 χιλιοστά.
    Επίσης η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους 16,2β μόλις στην περιοχή μού(145μ).
    Η νότα άκρως φθινοπωρινή και θα έλεγα εκτός εποχής.
    Καλό ξημέρωμα και με όσο το δυνατόν αύριο λιγότερα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συνεχής βροχή φθινοπωρινού τύπου στη Λάρισα από το πρωί,δόξα τω Θεό τελειώσαμε με τον κίνδυνο πυρκαγιών για φέτος,26,5οC εσωτερικού νότιου δωματίου 1ου ορόφου,σταμάτησε και το κλιματιστικό ,έστω προσωρινά.Χρήστος Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια από τα ίδια.Μηνυμα απ' το 112 σε όλους και όπου πιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ξερόλες, οι κουτοπόνηροι, οι ψεκασμένοι και οι κομματικά φανατισμένοι δεν έχουν θέση στο μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Ενα μέτρο πρόληψης αποτελεί και το 112.
      Αν κάποιος το αγνοεί κακό του κεφαλιού του.Δεν μπορεί η πολιτεία να είναι πάνω από το κεφάλι του καθενός για να νουθετεί χωρίς βέβαια να θέλει κάποιος να πει ότι πρέπει να απουσιάσει η μέριμνα και η πρόληψη.
      Αυτά λοιπόν.

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα σας. Απίστευτα πράγματα σε όλο το νομό Μαγνησίας με τεράστια ύψη βροχής, ας ελπίσουμε να σταματήσει εδώ όλο αυτό γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
    Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα απίστευτα ύψη βροχής μέσα στην πόλη του βολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αδιόρθωτοι, αν και, όπως ισχυρίζονται, επαγγελματίες.
    Αφού κινδυνολόγησαν με τον μεσογειακό κυκλώνα που γίνει - δεν γίνει δεν αφορά στη χώρα μας, κινδυνολογούν τώρα με την Αθήνα!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ήδη ο βόλος θρηνεί το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας και είναι κ δυο αγνοουμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ως υπάλληλος του Π.Σ και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, θεωρώ πως επιβάλλεται πλέον η ΕΜΥ να αλλάξει στέγη και να περάσει από την Εθνική Άμυνα στην Πολιτική Προστασία. Σχετικα με τα μηνύματα του 112, οι όποιες αντιδράσεις με στοιχεία ισοπέδωσης είναι για γέλια, οι όποιες ενστάσεις και επισημάνσεις είναι καλοδεχούμενες και προς αξιολόγηση.
    Καλημερα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα. Πολύ καλά έκανε και ήχησε σήμερα το 112. Δεν επρόκειτο για κινδυνολαγνεία. Όλα τα στοιχεία σε συνδυασμό με την κοινή λογική έδειχναν πολύ επικίνδυνα φαινόμενα σε αυτήν την περιοχή που τα είδαμε. Το έχουμε ξαναδεί με τέτοια διάταξη στο παρελθόν. Έχω βιώσει και εγώ τέτοια κακοκαιρία στη Μαγνησία. Όπως είπα στον φίλο Χρήστο και όπως ο δάσκαλος τόνισε από εδώ φαινόταν ότι θα οδηγούταν προς τα εκεί η κατάσταση. Η Αττική βέβαια όπως πάντα ζει σε μια άλλη γη, σε έναν άλλον κόσμο,δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσαν 26,6 χιλιοστά στο Σούνιο και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στο Λαύριο μόλις 0,6mm. Όντως, στην Αττική δεν είχαμε πολλή βροχή, 1-2 χιλιοστά είχαν καταγράψει νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 5/9 οι περισσότεροι σταθμοί (με εξαίρεση τα 9mm της Αναβύσσου). Κάτι που είναι φυσικά προτιμότερο από την τραγωδία που εκτυλίσσεται, δυστυχώς, στη Μαγνησία. Κουράγιο στους ανθρώπους εκεί.

      Επειδή δεν τα κατέχω και καλά τα του καιρού, δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο (για τις συγκλίσεις κ.λ.π.) ότι ο βορειοανατολικός άνεμος ήταν πολύ ισχυρός μεταξύ Χαλκιδικής, Σποράδων και Μαγνησίας. Αντίθετα, νοτιότερα στο Αιγαίο οι άνεμοι είναι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

      Διαγραφή
  29. Αρχικά είναι ντροπή να τρομοκρατούν τον κόσμο στην Αττική μετά από όλα αυτά πού γίνονται στη Θεσσαλία μέχρι στιγμής, από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση κάτι ακραίο.
    Κατά δεύτερον μετράμε ήδη δύο νεκρούς στη Μαγνησία ενώ υπερκαταιγίδα χτυπά αυτή τη στιγμή τη Βόρεια στερεά την βόρεια Εύβοια και μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας.
    Στο Βόλο ήδη πλησιάζουμε τα 300 χιλιοστά ενώ στο Πήλιο τα 700 πλας.
    Σίγουρα μέχρι αύριο το βράδυ θα μιλάμε γιά την χειρότερη πλημμύρα που χτύπησε ποτέ τη χώρα μας.
    Όσο γιά τον κυκλώνα τέλος,απλά γελάω...
    Ήδη πνίγεται μέρος της χώρας μας και κάποιοι ασχολούνται τρομοκρατώντας τον κόσμο με ένα πιθανό medicane που δεν θα έχει καμία μα καμία επιρροή στη χώρα μας.
    Καλό κουράγιο στους πληγέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ήθελα να ήξερα τι βιώνουν οι κάτοικοι στα ανατολικά παράκτια κυρίως τμήματα της Εύβοιας. Ένα μονοπάτι καταιγίδων που μαίνεται απο χθες το βράδυ το οποίο δεν ξεθυμαίνει με τίποτα. Απίστευτη εμμονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εγώ παραμένω φρόνιμος και ξεχωρίζω σήμερα την προσπάθεια του εκπροσώπου της πυροσβεστικής να εξήγήσει ότι ένας τουρίστας σε ξενοδοχείο που νιώθει "εγκλωβισμένος" ότι δεν είναι γιατί απλά μπορεί να πάει στον πιο πάνω όροφο...τον χάρηκα!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μόνο ως ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη κακοκαιρία. Απίστευτα πράγματα. Χαρακτηρίζονται ακραία φαινόμενα καταιγίδες με 60 - 70mm βροχής και δεν μπορεί να αποτυπωθεί ότι αυτή τη φορά μιλάμε για ένα πραγματικά ακραίο καιρικό φαινόμενο, που δε νομίζω να έχει προηγούμενο.

    Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν τα μοντέλα που τα βλέπαμε και δεν πιστεύαμε τα ύψη βροχής που έδιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν νομίζω να έχει σημειωθεί τέτοια 24ωρη βροχόπτωση άλλοτε στη χώρα, ίσως ο κ. Ζιακόπουλος έχει υπόψη του την πληροφορία αυτή. Για την Γαλλία είχα διαβάσει ότι το ρεκόρ ήταν 920 χιλιοστά σε μία ημέρα το 1910 στα Ανατολικά Πυρηναία. Εδώ δεν γνωρίζομε ακόμη τον τελικό απολογισμό σε θύματα και ζημίες, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι με τέτοιες θηριώδεις ποσότητες βροχής η πληγείσα περιοχή άντεξε σχετικά καλά. Αν τα μισά από τα χιλιοστά που έπεσαν εκεί έπεφταν αλλού, τα αποτελέσματα θα ήταν απείρως χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η κλιματική κρίση είναι εδώ σε πλήρη ανάπτυξη. Και όποιος συνεχίζει να το αρνείται καταντάει πια εκνευριστικός, δεν είναι απλώς γραφικός.

    Εδώ στα Χανιά έχουμε από 01/01/2023, δηλαδή σε 8 μήνες, μόλις 246 χιλιοστά και σήμερα είχαμε έναν ελάχιστο και ανούσιο καταγράψιμο υετό του ενός χιλιοστού ύστερα από 94 ημέρες πλήρους ανομβρίας (!!), τη στιγμή που στο Πήλιο έριξε 650 χιλ. σε μία μόνο ημέρα. Μιλάμε για ασύλληπτες ακρότητες και διαφορές, ένα ακόμη τυπικό σύμπτωμα της απορρύθμισης του κλίματος.

    Το μέλλον τρομάζει και μόνο ως σκέψη πλέον. Και αμφιβάλλω αν έχουμε ως ανθρωπότητα τον απαραίτητο χρόνο και τα μέσα για να αναχαιτίσουμε (όχι να εξαλείψουμε βεβαίως) τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πολύ δε περισσότερο ως Ελλάδα...

    Παναγιώτης - Φιλόλογος
    Χανιά Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα από Νέα Φιλαδέλφεια πλέον!

    Μετά από 4 μέρες στην Σκύρο επιστροφή στην βάση. Η Σκύρος αν και θεωρούνται Σποράδες δεν έχει καμία σχέση ο καιρός στην Σκύρο με τα υπόλοιπα 3 βασικά νησιά. Γνώμη μου ότι Σκιάθος και Σκόπελος είναι λες και έχουν ηπειρωτικό κλίμα και σε βροχές και σε χιόνια με τον ίδιο καιρό Πηλίου.

    Σκύρο μόνο αστραπές και ελάχιστη βροχή κατά τις 4 το ξημέρωμα. Αθήνα κλασικά προστατευμένη από τα πάντα,

    Δύναμη στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Δυστυχώς όλα μέσα στο παιχνίδι του καιρού είναι.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν ξέρω αν ο όρος κλιματική κρίση είναι το σωστό γιατί η κρίση είναι κάτι παροδικό και ελέγχεται ενώ ο όρος κλιματική αλλαγή είναι κάτι σταθερό που έχει παγιωθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οργή Θεού στον Βόλο. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Μένει μόνιμα συγγενικό πρόσωπο Βόλο κ αυτά που ζούνε από το πρωί δεν περιγράφεται με λέξεις. Ο Θεός να τους λυπηθεί κ να τους βοηθήσει. Τέτοια εμμονή, να γίνεται ανατροφοδότηση κ να μην σταματάνε λεπτό οι καταιγίδες. Ο Θεός μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εγώ θα σχολιάσω ότι αν και το αποτέλεσμα του καιρού είναι πολύ δυσάρεστο, η πρόγνωσή του ήταν επιτυχής, γεωγραφικά και χρονικά, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύκολη, κατά τη γνώμη μου. Παίρνω σαν χρονική βάση την Τρίτη το πρωί. 96 ώρες πριν, την Παρασκευή, γνωρίζαμε για την μεταβολή του καιρού. 48 ώρες πριν, την Κυριακή, επισημάνθηκε η επικινδυνότητα και η μεγάλη διάρκεια. 24 ώρες πριν όλοι είχαν προειδοποίηση για τα έντονα φαινόμενα και τη διάρκειά τους. Τελικά 10-12 ώρες πριν είχαμε αρκετή σιγουριά για την πρωτοφανή ένταση και τα αρνητικά ρεκόρ που θα σπάσει.
    Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Θα μπορούσε να γίνει η επισήμανση της επικινδυνότητας πιο πριν, από το Σάββατο, δηλαδή 72 ώρες νωρίτερα; Θα βοηθούσε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πάντως, η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα πρέπει να γίνει το φάρμακο διά πάσαν νόσον. Για παράδειγμα, χθες στις Σταγιάτες του Βόλου είχε γίνει κατολίσθηση, αποκλείοντας το χωριό. Όταν κάτοικοι τηλεφώνησαν στις αρχές για να αναφέρουν το πρόβλημα και να ζητήσουν βοήθεια, η απάντηση που πήραν ήταν η εξής: "Και πού θέλετε να πάτε, αφού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας".

    Δηλαδή, όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να αφήνεται και αποκλεισμένος ο κόσμος; Στη συνέχεια, υπήρξε ενημέρωση από τον δήμο Βόλου ότι θα σταλούν μηχανήματα για να ανοίξουν τον δρόμο, αλλά πέρασαν αρκετές ώρες, χωρίς αυτά να φανούν.

    Τελικά, οι κάτοικοι καθάρισαν με δικά τους μέσα τον δρόμο - αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο και μάλλον θα ήταν ακόμα πιο εύκολο να γίνει από τις αρχές, εκτός κι αν δεν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δραματικές περικοπές σε όλες τις υπηρεσίες - προκειμένου να είναι εφικτή η μεταφορά κάποιου ασθενή ή ηλικιωμένου στον γιατρό, εφόσον παρουσιαζόταν τέτοια ανάγκη.

    Όπως ανέφεραν κάτοικοι, στις Σταγιάτες ζουν αρκετοί ηλικιωμένοι, αλλά κι ένα μωρό 20 ετών, που μπορεί να χρειαστούν ανά πάσα στιγμή βοήθεια και δεν γίνεται να μένει το χωριό αποκλεισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το μωρό των είκοσι ετών διατίθεμαι ευχαρίστως.......!!

      Διαγραφή
    2. Αποποίηση ευθυνών. Θέλουν την εξουσία και όλα τα καλά της αλλά χωρίς τις ευθύνες που απορρέουν απ'αυτή. Σάπιο κατεστημένο διαχρονικά από ιδρύσεως Ελληνικού κράτους.

      Διαγραφή
    3. Sorry, λάθος, μωρό 20 ημερών ήθελα να γράψω. Επί τη ευκαιρία, ούτε αυτή η κακοκαιρία προσπέρασε τελικά την Αττική. Μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης 5/9 είχαν σημειωθεί ποτιστικές βροχές, αλλά μετά άνοιξαν οι ουρανοί. Ενδεικτικά, η Κερατέα είχε δεχτεί 3,6 χιλιοστά όλο το το διήμερο της κακοκαιρίας Daniel και έφτασε τα 96mm από το απόγευμα και μετά. Το Πόρτο Ράφτη ξεπέρασε, επίσης, τα 100 χιλιοστά, η Αίγινα έχει "γράψει" 136mm και συνολικά 175mm.

      To Π. Φάληρο πλησιάζει τα 80 χιλιοστά, ενώ σουρεαλιστική ήταν η εικόνα με μικρά δέντρα και θάμνους να επιπλέουν στα βαθιά και η θάλασσα να έχει γίνει παντού καφετιά. Στην Καλλιθέα δέντρο καταπλάκωσε δύο αμάξια και γενικότερα σε όλο τον νομό Αττικής υπήρξαν μικροπροβλήματα.

      Ενδεικτικό του πόσο ραγδαία αυξανόταν η ένταση της βροχής από τη μία στιγμή στην άλλη ήταν ότι πήγα με ψιλόβροχο το απόγευμα να πάρω ένα σουβλάκι, αφού λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στη μανούλα και γυρίζοντας ήταν σαν να είχα μπει κάτω από ένα γιγάντιο ντους. Τα ρούχα είχαν μουσκέψει περισσότερο και από όταν τα βγάζεις από το πλυντήριο. Βέβαια, μπροστά στα όσα πέρασαν και περνούν στον Βόλο, την Καρδίτσα, τις Σποράδες κ.λ.π., στην Αττική μάλλον είμαστε και τυχεροί.

      Το συμπέρασμα είναι, πάντως, ότι και αυτή η νεροποντή έδειξε ότι σχεδόν τα πάντα είναι και ευχή και κατάρα στη ζωή.

      Διαγραφή
  40. Οι σταθμοί σε Καρδίτσα Τρίκαλα Λάρισα κοντεύουν 400 χιλιοστά ήδη τρέχουσα...
    Άραγε στη Μαγνησία που έχουν κολλήσει όλοι από χθες πόσο να έχουν φτάσει σήμερα?
    900?
    Τελικά όσο και αν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τα εξωφρενικά νούμερα που έδινε το gfs γιά την Θεσσαλία βάση λογικής, αυτά επιβεβαιώνονται.
    Και ακόμη δεν τελειώσαμε,δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Η πατρίδα μας, η ωραία Ελλάδα μας καίγεται και πνίγεται. Πνίγεται από βροχές, πνίγεται στα λιμάνια...
    Η περιοχή μου τυχερή και στα δύο μέτωπα. Ούτε φωτιές ούτε βροχές.
    Θλίβομαι όμως για τους αδερφούς που υποφέρουν.
    Δεν θα σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
    Πόσο μικρός και πόσο ευάλωτος ο άνθρωπος στη μανία της φύσης.... Ας το αναλογιστούμε όλοι. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι δεν θα το αναλογιστούν ποτέ....
    Δεν ξέρω, πλακωνεται η καρδιά μου με όλα αυτά που διαβάζω και βλέπω.
    Να δώσει ο Θεός δύναμη σε όλους.
    Την καλημέρα μου από Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Για τα νότια προάστια της Αττικής ήχησε το 112 σήμερα Τετάρτη 6/9, αλλά στα δυτικά και τα νησιά, εκδηλώνονται οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις. Ενδεικτικά, 81 χιλιοστά στην Αίγινα, 30 χιλιοστά στη Σαλαμίνα, 65 χιλιοστά στη Βλυχάδα Αττικής. Λίγο ανατολικότερα στην Ελευσίνα 12 χιλιοστά, στον Ασπρόπυργο μόλις 4mm, στο Πέραμα 9mm και νοτιότερα στον Πειραιά 10mm και στο Π. Φάληρο 6mm. Οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής "παίζουν" στα 1-2 χιλιοστά μέχρι στιγμής λίγο πριν τις 10 το πρωί, με ποτιστική ή και καθόλου βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημέρα. Να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο Δάσκαλο για την απόλυτα επιτυχημένη πρόγνωση. Και ζητώ ταυτόχρονα συγγνώμη για τα συχαρίκια επειδή χάθηκε μια ζωή στο Βόλο. Ήθελα όμως να τον συγχαρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γράψτε λάθος. Το μήνυμα του 112 που εστάλη στα νότια προάστια της Αττικής, όπου απλά βρέχει ποτιστικά, προοριζόταν για τα Μέθανα και την Τροιζήνα. Σε αυτή τη νοητή ευθεία πέφτουν, άλλωστε, οι ισχυρότερες βροχές στον Σαρωνικό. Βλυχάδα Αττικής (21,4 χιλιοστά τελικά, άλλαξε η ένδειξη στον σταθμό που έδειχνε 65mm πριν, ενώ 20 χιλιοστά έχουν πέσει και στην Ελευσίνα), Σαλαμίνα (30mm), Αίγινα (81mm), Μέθανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Έφτασε τα 92 χιλιοστά η Αίγινα και τα 130mm συνολικά το διήμερα 5-6/9. Από 35 χιλιοστά έπεσαν στον Πειραιά και το Νέο Φάληρο, ενώ 14mm είναι μέχρι στιγμής η καταγραφή για το κέντρο της Αθήνας. Βορειότερα, αλλά και νοτιότερα ψιλοπράγματα, αφού το Σούνιο των 28 χιλιοστών χθες, περιορίστηκε στα 3,4mm σήμερα Τετάρτη και η Ανάβυσσος, που είχε επίσης διψήφια καταγραφή χθες Τρίτη (11,5 χιλιοστά), στα 0,4mm μέχρι στιγμής.

    Το συμπέρασμα είναι ότι για την Τετάρτη 6/9 οι βροχές στην Αττική εκδηλώθηκαν κυρίως στον έσω Σαρωνικό, δηλαδή, μεταξύ Ελευσίνας (σχεδόν 30 χιλιοστά), Σαλαμίνας, Αίγινας και Πειραιά. Αυτή τη στιγμή, λίγο μετά τις 11 το πρωί έχουμε παύση φαινομένων, ενώ λογικά και το τέλος της κακοκαιρίας δεν είναι μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα σε όλους και όλες,
    Συμπαραστεκόμαστε ψυχικά σε όσους επλήγησαν. Η ζωή είναι το υπέρτατο φυσικά αλλά οι πληγέντες χρειάζονται βοήθεια.
    Προς τον αγαπητό φίλο Νίκο που δουλεύει στην πολιτική προστασία.
    Σε εμενα το 112 δεν ήχησε στη Χαλκιδική το πρωί της δευτερασ που ήμουν εκεί κι έκανε κατακλυσμο. Ήχησε δυο φορές στη θεσσαλονίκη αλλά έβρεξε ελάχιστα. Πριν λίγο ήχησε ξανά τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη μέσα σε μισή ώρα προφανώς από λάθος αφού έλεγε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει για την περιοχή σας…
    Το έχω ξαναπεί και αυτή είναι η γνώμη μου.. το 112 σε καταιγίδες και λοιπά καιρικά φαινόμενα έχει ελάχιστα θετικό αντίκτυπο, πολύ μικρή χρησιμότητα γιατί στέλνεται συνεχώς και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη/πρόγνωση . Αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει τότε καλύτερα να μη στέλνεται. Δεν έχει κανένα νόημα (δεν μιλώ για φωτιές και εκκενώσεις διότι δεν γνωρίζω ούτε μου έτυχε)
    Ρωτούν για παράδειγμα έκπληκτοι οι τουρίστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που βλέπουν και τον ήλιο αν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας … και αν ναι γιατί όλοι είναι έξω, υπάρχει μποτιλιάρισμα κλπ κλπ;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Α.ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ανακοίνωσε σημερα επισημα οτι η "καταρρευση εχει αρχίσει" !! ΠΡΟΣΟΧΗ : Η κλιματική καταστροφη εντάσσεται στο γενικότερο πλαισιο της κατάρρευσης της βιόσφαιρας λόγω πολλων ανθροπογενων λόγων ! Αυτο πάντα να το θυμόμαστε !!! Ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα.Το gfs νίκησε κατά κράτος το ευρωπαϊκό σε αυτήν την κακοκαιρία.απο πλευρας υετού.Γιαννης Αρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πρέπει να βλέπουμε και τα θετικά, μετά από ένα δίμηνο καυτό καλοκαίρι με 45αρια με τόσες φωτιες στάχτες και αποκαιδια ήρθε η πολυπόθητη βροχή ως μάνα εξ ουρανού να ξεπλύνει και να αναζωογονήσει τη φύση, βέβαια στο μετρό του δυνατού πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Για το 112 το σχόλιο μου, μέσα σε 48 ώρες ήχησε έξι φορές για μερικές σταγόνες. Όταν θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στην Χαλκίδα σας διαβεβαιώνω ότι κανείς δεν θα το πάρει σοβαρά. Είναι γελοίο σύστημα για να μεταθέσει τις όποιες ευθύνες του κράτους στον πολίτη.

    Ας κοιτάξουν πως γίνεται η ενημέρωση σε πολιτισμένα κράτη στο εξωτερικό αντί να περηφανεύονται για έναν συναγερμό spam που είναι προβληματικός (Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ όταν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος) και ενοχλητικός.

    Από Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Τα σχόλια για το 112 με ξεπερνάνε. Είναι για κάποιους καλύτερα να διαβάζουμε τον Καζαμία και όταν παρίσταται ανάγκη θα χτυπάνε οι καμπάνες της ενορίας μας. Ψωροκόσταινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eνώ εσύ είσαι πιθανός.

      Διαγραφή
    2. Αναφορικά με τη χρήση του 112 στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, χωρίς τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία και κυρίως χωρίς σύστημα βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης καιρού (nowcasting) οι αστοχίες είναι δεδομένες. Πάρτε, για παράδειγμα, το διπλό σύστημα καταιγίδων του σημερινού απογεύματος - βραδιού στην Αθήνα. Τα μοντέλα δεν έδιναν περισσότερο από 30 χιλιοστά βροχής, αλλά τα πραγματικά χιλιοστά ήταν αρκετά μεγαλύτερα (σε περιοχές του Λεκανοπεδίου η βροχή ξεπέρασε τα 75 χιλιοστά) και με τις ιδιαιτερότητες του Λεκανοπεδίου, ανέβασαν το επίπεδο του συναγερμού από το κίτρινο στο πορτοκαλο-κόκκινο. Πώς θα μπορούσαν να προειδοποιηθούν οι κάτοικοι της Αθήνας χωρίς σύστημα nowcasting;
      Τις τελευταίες ημέρες οι Μετεωρολόγοι έχουμε υποκαταστήσει όχι μόνο το σύστημα των προγνώσεων σχεδόν πραγματικού χρόνου, αλλά και τα συστήματα πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της λεκάνης απορροής μιας περιοχής.
      Μπορεί κάποιος να πει ότι με αυτές τις ελλείψεις εγώ δεν ασχολούμαι, αλλά εγώ νομίζω ότι όταν με τις όποιες γνώσεις και εμπειρίες έχεις αποκτήσει μπορείς κάτι να προσφέρεις, έχεις υποχρέωση να παλέψεις για κάτι καλύτερο. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αλλά η μόνιμη άρνηση, η μίρλα και η μιζέρια κάνουν ζημιά στις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την κόλαση λιγότερο κόλαση!

      Διαγραφή
    3. Νώντα είσαι εμμονικός και δεν δέχεσαι την κριτική. Το 112 έχει καταντήσει ανέκδοτο, φροντίστε εκεί στην πολιτική προστασία να μας απαλλάξετε σύντομα από αυτόν τον τραγέλαφο

      Διαγραφή
    4. Καλά τα λέτε κ.Ζιακόπουλε.
      Εδώ στην Φθιώτιδα-πλην Δομοκού-μας είχε λυπηθεί ο(η) Ντάνιελ κανά δυο μέρες.Σήμερα όμως μας πήρε και μας σήκωσε,αν και δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που ζούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
      Ότι ζούμε φέτος στο διαστημόπλοιο Γη είναι "κραυγή απελπισίας και προειδοποίηση για την ανθρωπότητα".Είναι η αρχή του κλιματικού χάους.
      Δημήτρης ρ.



      Διαγραφή
    5. Τρίτος γύρος καταιγίδων στην Αθήνα! Ότι είναι το Β. Αιγαίο για την Α-ΝΑ Θεσσαλία είναι ο Σαρωνικός για το Λεκανοπέδιο.
      Για το 112 ανώνυμε φίλε των 11:20 μ.μ. διαφωνώ. Το θέμα δεν είναι η κατάργησή του, αλλά η βελτίωση της ευστοχίας του!

      Διαγραφή
    6. Όσο και να εντυπωσιάζει ο καιρός της Αθήνας, το μείζον αποψινό και αυριανό θέμα είναι να αντέξει ο κάμπος της Θεσσαλίας!

      Διαγραφή
    7. Δάσκαλε είπες ότι αυτό δεν το χεις ξαναδεί.Και όμως το 1986 είχε 840χιλ στη Ζαγορά

      Διαγραφή
    8. Νομίζω ότι τα 840 χιλιοστά ήταν ο υετός δύο ημερών. Από όσα ξέρω, είχε αναφερθεί από τον Δήμαρχο της περιοχής. Δεν γνωρίζω τίνος ήταν ο σταθμός που τα κατέγραψε. Της ΕΜΥ, πάντως, δεν ήταν.

      Διαγραφή
    9. Το 112 είναι ένα εργαλείο, το ότι υπάρχουν καλύτερα ή το συγκεκριμένο μπορεί να βελτιωθεί είναι πιθανό. Όμως είναι ανοησία μα θέλουμε το τίποτα παρά αυτό. Όσο για σένα ανώνυμε που μιλάς για εμμονές δικές μου, νομίζω ότι την ώρα της καταστροφής, η μεγαλύτερη εμμονή είναι να συζητάς τα διαδικαστικά απλά για να λες. Επίσης έχεις μπερδευτεί διότι δεν έχω σχέση με την πολιτική προστασία.

      Διαγραφή
  52. Δεν υπάρχουν λόγια ,δεν υπάρχουν λέξεις, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μου, δυστυχώς ζούμε
    πρωτόγνωρες καταστάσεις,Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. 105 mm η κερατεα μεχρι τωρα. Συνεχης ανατροφοδοτησεις νοτια του σουνιου. Σπανια αυτα τα χιλιοστα για την περιοχη της νοτιοανατολικης αττικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αρκετό έως πολύ νερό έπεσε και εδώ στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Κορινθίας.
    Την καλησπέρα μου σε όλους και προσοχή στα έντονα φαινόμενα.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Υπερβολικα δυνατή αυτή η κακοκαιρία για ένα σημαντικό τμήμα της χώρας. Το υπερβολικά το εννοώ εξελίχθηκε πολύ πιο έντονα από αυτό που μπορούσαμε να πιστέψουμε. Περιμέναμε σχεδόν σίγουροι τις πλημμυρες, αλλά αυτές ξεπέρασαν κάθε αναμενόμενο. Θεωρώ ότι στο ανατολικό Πήλιο η τρέχουσα κακοκαιρία έχει ξεπεράσει τα 1000mm και ακόμα συνεχίζει. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι μέλλον θα έχουμε κλιματικά, και δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τη χώρα αυτήν τη φορά. Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί κάτι τετοιο. Λυπάμαι για όσους χάθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Δάσκαλε τα λες σωστά γι άλλη μια φορά. Όταν λοιπόν δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία δεν κάνουμε κατάχρηση σε ένα σύστημα συναγερμού (112). Αλλιώς το αποδυναμώνουμε και το ακυρώνουμε. Δεν έχουμε απαίτηση οι λογικοί πολίτες να μας πουν οι μετεωρολόγοι και η πολιτεία τι ώρα και πόσο ακριβώς θα βρέξει. Έχουμε ομως αξίωση τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία να συμβάλουν στην πολιτική προστασια και όχι να ενισχύουν το αλαλούμ της ενημερωσησ…Πόσο δύσκολο τελικά είναι να φτάσει η σωστή και κρίσιμη πληροφορία στον πολίτη; Όπως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο παρά τους άξιους επιστήμονες και την προσπάθεια που καταβάλλεται. Όλοι μας ευθυνόμαστε λίγο ή πολύ, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Πρωτίστως με θλίβει αυτό το αλαλούμ και η Βαβέλ. Ίσως είμαι υπερβολικά γκρινιάρης με το 112 αλλά φτάνει πια, δεν αντέχεται άλλο αυτό το φιάσκο. Τα ζήσαμε με τα βαφτίσια των κακοκαιριών: πείτε μου σε τι βοήθησε το ότι αυτή η κακοκαιρία ονομάστηκε daniel? Ο κόσμος αγνοεί παντελώς το όνομα -που δόθηκε μάλιστα με καθυστέρηση- γιατί πολύ απλά τα προηγούμενα χρόνια έζησε δεκάδες άλλα βαφτίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Απίστευτο αυτό που συμβαίνει απόψε στην Αθήνα γιατί προσωπικά δε το περίμενα. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ντισκοτέκ των '80s με ασταμάτητα φωτορυθμικα. Ο ουρανός έχει κατέβει στη γη και ρίχνει καρέκλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλημέρα από Νέα Φιλαδέλφεια που δε ξέρω πόσα ακριβώς mm πέσανε στην περιοχή. Πάντα πάω με γνώμωνα τον μετεωρολογικό των Πατησίων που είναι περίπου 2 χιλιόμετρα διαφορά.

    Νομίζω ήταν απροσδόκητο για τους Αττικάριους το σημερινό. Αρκετά νότια προάστια περάσανε τα 100μμ πράγμα αρκετά σπάνιο που δεν ξέρω αν έχει συμβεί ξανά.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη εννοείτε ότι έχουν ξανά συμβεί φθινόπωρο κατοστάρες,ειδικά στη νότια και δυτική Αττική.

      Διαγραφή
    2. Νότια προάστια σε μία μέρα 100μμ δεν το θυμάμαι!

      Διαγραφή
    3. https://penteli.meteo.gr/stations/portorafti/ Πόρτο Ράφτη μέσα σε 1 ώρα 80μμ. Παίζει να υπάρχει λάθος;

      Διαγραφή
    4. Όχι, φίλε Jeank, δεν έχει γίνει λάθος. Το ίδιο συνέβη και στην Κερατέα, που από τα 3,5 χιλιοστά μέχρι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 6/9, ξεπέρασε τα 100 mm, όπως συνέβη και στο Π. Ράφτη. Αλλά στα 120 χιλιοστά έφτασε η καταγραφή και στο Φάληρο το διήμερο, δηλαδή, έπεσε σχεδόν η μισή ποσότητα υετού που δέχεται η πόλη ετησίως και συνεχίζει να βρέχει τώρα Πέμπτη πρωί πια. Μοιάζει με θαύμα ότι εδώ δεν κόπηκε το ρεύμα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές νοτιότερα στην Αττική, που αντιμετώπισαν και περισσότερα προβλήματα.

      Πέρα από τις καταστροφές είναι και πολύ μεγάλος ο κίνδυνος ρύπανσης στις περιοχές που έχουν λιμνάζοντα νερά. Tουλάχιστον, να γίνει o καθαρισμός όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Δυστυχώς, ζούμε σε ένα ανοχύρωτο κράτος και αυτό με το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον μεγαλύτερη ένταση και εμμονή και είναι εντελώς εκτός εποχής, αποτελεί έναν εκρηκτικό και φονικό συνδυασμό.

      Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα στο καλοκαίρι. Ποιο καλοκαίρι, βέβαια. Αλλά και ποιες εποχές, γενικότερα. Ουσιαστικά, έχουμε μία εναλλαγή ακραίων καιρικών φαινομένων. Από τις καταιγίδες και την ψύχρα του Ιουνίου, στους καύσωνες του Ιουλίου και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου εν μία νυκτί. Τη μία μέρα καιγόταν ακόμα ο Έβρος και πλημμύρισε ο Βόλος το άλλο πρωί.

      Διαγραφή
    5. " Aνοχύρωτο κράτος " , "εν μία νυκτί " , κ.ά..Κλασικές δημοσιογραφικές ατάκες.Για την ακρίβεια ,το σωστό είναι : "εν μιά νυκτί".
      Πάντως το ωραιότερο,Ευάγγελε, το είπες πιό πάνω, την αμφίδρομη σχέση ευχής και κατάρας.-----======Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Γιάννη από Αθήνα,ο σταθμός που μου έστειλες στο Πόρτο Ράφτη γράφει ότι τα δεδομένα βροχόπτωσης είναι λανθασμένα.
      Οπότε έπεσαν δεν έπεσαν χθες τα 80mm σε μία ώρα δεν μπορούμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν.
      Το ΕΑΑ θα το κρίνει μετά από μελέτη στο σταθμό.

      Διαγραφή
  59. Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική τις τελευταίες ώρες εκτός προβλέψεων καθώς αυτές φάνηκαν βάση δορυφορικής λίγη ώρα πριν.
    Όσο επικρατούσε ο δυνατός ΒΑ άνεμος κ τα νέφη έρχονταν από τα δυτικά και βόρεια η Αττική κοιμόταν.
    Με το πού ξύπνησε ο Σαρωνικός ήρθαν και τα Σούπερ Σελ.
    Πάντως όπως και να έχει σε λίγη ώρα ο καιρός στην Αττική θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση και αύριο Πέμπτη δεν περιμένουμε κάτι σπουδαίο.
    Αντίθετα όμως και θα συμφωνήσω με τον δάσκαλο, η Θεσσαλία μετά από όλο αυτό το μαρτύριο που έχει τραβήξει θα ξανά δοκιμαστεί γιά ένα τελευταίο 24ωρο.
    Μεγάλη προσοχή και πρόληψη όσο αυτό είναι εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Πολλοί απ'το χωριό έχουν φύγει,οσοι μείναμε εδώ κρατάμε τσίλιες,αλλά είμαστε έτοιμοι να την κοπανησουμε αν χρειαστεί.
    Αυτο που συμβαίνει αποψε απο πλευράς καιρου είναι απίστευτο,απερίγραπτο..!!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Τώρα άκουσα μία κυρία από τον Παλαμά Καρδίτσας να λέει ότι καταρέουν πλιθινα σπίτια και μίλησε και για πνιγμούς....ας δώσουμε χώρο εμείς οι υπόλοιποι σε ανθρώπους από την Θεσσαλία να εξασφαλίζεται το τί ακριβώς συμβαίνει εκεί...δεν είναι τι έπεσε μόνο σε ένα μέρος αλλά ο θεσσαλικός κάμποες δέχεται όλα τα νερά των βουνών.για τα υπόλοιπα όλοι θά χουμε χρόνο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Όπου φτωχός, κι η πλημμύρα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ο κάμπος της Καρδίτσας έχει πλημμυρίσει . Οι νεκροί θα είναι "αρκετοί" ... Μην σας φανεί περίεργο αν δε μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό !! Πρέπει ν'αποφασίσουμε τελικά τί είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε !! "Δεν υπάρχουν κοινωνίες αλλά μόνο άτομα " Μ. ΘΑΤΣΕΡ ... Ολοκληρώθηκε το έργο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Πού είναι ο στρατός και η πολιτική προστασία στον Θεσσαλικό κάμπο; Πνίγονται άνθρωποι! Είναι εγκλωβισμένοι για ώρες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Όσους νεκρούς «γλιτώσαμε» από τις φωτιές θα τους βρούμε μπροστά μας από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στον κάμπο και το Πήλιο… κρίμα κρίμα είμαστε ανήμποροι μπροστά στη μανία της φύσης αλλά και τελείως ανοργάνωτοι τελείως γυμνοί, πού είναι ο στρατός και η πολιτική προστασία; Τι κάνει για να απεγκλωβίσει ανθρώπους που είναι πένα βήμα πριν από τον πνιγμό; Με βάρκες με ελικόπτερα με αεροπλάνα με ο, τιδηποτε!
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση ; Πόσες ειδικές σωστικές λέμβους έχει η Πολιτική Προστασία για τη διάσωση των πολιτών της ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Σίγουρα τό κλίμα έχει επηρεαστεί !
    Είναι όμως σίγουρο επίσης ότι καί τήν επόμενη φορά πού θά έχουμε καταστροφές από φυσικά φαινόμενα θά μιλάμε πάλι γιά τήν κλιματική αλλαγή αφού δέ θά έχει γίνει τίποτα γιά νά προλάβουμε !
    Υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά ας μή γίνει καραμέλα καί δικαιολογία γιά τήν ανικανότητα καί αδιαφορία δεκαετιών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Με αγάπη προς τον δάσκαλο και με απέραντο σεβασμο.


    Το 112 θέλει πολλές βελτιώσεις για να μην χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Χθες το απόγευμα για παράδειγμα η καταιγίδα που μπήκε στο λεκανοπέδιο ήταν όρατη στα εργαλεία παρόγνωσης τουλάχιστον μια ώρα πριν την εκδήλωση της. Δεν έγινε καμια ενημέερωση και κινδύνευσε κόσμος στον Ευαγγελισμό και στον Κεραμεικό. Όταν έφτασε το 112 στις περισσότερες περιοχές είχε ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμμα και αντιμετωπίστηκε με χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Πού είναι ο στρατός και η πολιτεία να
    βοηθήσει τους ζωντανούς και να μαζέψει τους νεκρούς;;;!!!!
    Έλεος έλεος έλεος
    Υπάρχουν νεκροί και αβοήθητοι ζωντανοί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hρθαν το απογευμα . Ομως χρειαζονται νεα μηχανικά / τεχνολογικα εργαλεία για τις διασώσεις του αμεσου μελλοντος . Ας ελπίσουμε κονδύλια να κατευθυνθουν εκει , και στους υγειονομικούς και στα δασαρχεια και στους πυροσβέστες και στους δασοπόνους/δασονόμους και γενικώς εκεί όπου συνίσταται κάθε στοιχειώδες κράτος πρόνοιας και βέβαια να γίνουν ΟΛΑ υπό αυστηρό έλεγχο !!! Λέτε ?? Δε νομίζω ...

      Διαγραφή
  70. Aς αρχίσουμε λίγο τα άγρια
    α)Στις πληγείσες περιοχές μετά τον "ΙΑΝΟ' είχαν γίνει αντιπλυμιρικά έργα,ποιος τα έκανε και άν αυτά άντεξαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις κατασκευής τους.
    β)Όταν αντιμετώπίζεις μία κρίση επιχειρείς απλά, και δεν βγάζεις τον αρχιστράτηγο σου δια πάσαν νόσο και πάσα φωτογραφία.Τόσο στον Εβρο όσο και εδώ ...ξαφνικά εμφανίζεται ο κ Φλώρος...και ο στρατός, σαν το αμερικάνικο ιππικο.,αφήστε τους τουλάχιστον να επιχειρήσουν χωρίς τηλεοπτικούς φακούς και ταρατατζούμ
    γ)Η εργαλοιοποίηση της κλιματικής κρίσης από την πολιτική ηγεσία θυμίζει το παλιό ανέκδοτο 'Είμαι άλογο ,άλογο ,άλογο",νομίζω αρχίζει και τρομάζει και την επιστημονική κοινότητα..
    Αυτά τα ολίγα παρόλο που πρόκειται για μία θεομηνία με απίστευτα νούμερα υετού ο επικοινωνιακός πόλεμος πρέπει να σταματήσει ,μου βγάζει μία αίσθηση ότι η κυβέρνηση είανι αντιμέτωπη με εναν καθρέφτη και τον(κακό) εαυτό της."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Δύο βροχεροι μήνες καταστρέφουν τις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας.Δυο πυρκαγιές καίνε ένα νησί και έναν νόμο.Δυο μέρες βροχής καταστρέφουν μια ολόκληρη περιφέρεια.Ολα στο ίδιο καλοκαιρι.Καταλαβαινουμε πόσο γρήγορα θα καταρρευσει η κοινωνία μας,λόγω της κλιματικής κρίσης?
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό οφείλουν οι χώρες να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν υποδομές προστασίας στα πρότυπα των ακραίων καιρικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
      Πάντοτε στην κλιματική ιστορία της γης μεταβάλλονταν το κλίμα και τα έμβια όντα προσαρμόζονταν.
      Πόσο περισσότερο το ανθρώπινο είδος με την ευφυία και την κριτική σκέψη που τον διακατέχει μπορεί να το πετύχει σε μηδενικό χρόνο(με όρους από χρονικές κλίμακες εκατομμυρίων ετών)όπως και να λάβει μέτρα προστασίας για το οικοσύστημα και τα υπόλοιπα είδη στο ζωικό και φυτικό βασίλειο.
      Οσο για το φρενάρισμα της κλιματικής αλλαγής αυτό φαντάζει την μεγαλύτερη πρόκληση ακόμα και από την κατασκευή εκείνων των υποδομών που θα προλαμβάνουν και θα προστατεύουν.

      Διαγραφή
  72. Η Ελλάδα οχι απλά εχει πεθάνει αλλά έχει σαπίσει και βρωμάει ήδη ... τη χειρότερη δυνατή στιγμή ! Βλέπω τις βάρκες θαλάσσης του στρατού και με πιάνει κατάθλιψη ... Ολα στον αυτόματο κι όπου βγεί , με τις δικές μας ευλογίες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή