Πώς μπλέξαμε έτσι; Παρακαλούμε να έρθουν οι φθινοπωρινές βροχές και ταυτόχρονα τρέμουμε μην έρθουν μαζεμένες και πνιγούμε!

Η Τραπεζίτσα από την αυλή του σπιτιού της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά, κάποιο προχωρημένο φθινόπωρο.
 Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος  


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο από το βράδυ του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτης) θα αρχίσει να εξασθενεί, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλα τα πελάγη. Αναφορικά με την προοπτική βροχών, οι πιθανότητες είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 


Την Τετάρτη (20/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (21/9), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες θα σημειωθούν το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά (μέσα) της εποχής. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (22-23/9), προβλέπεται αρκετά ζεστός για την εποχή καιρός με περιορισμένη απογευματινή αστάθεια και ασθενούς έως μέτριας έντασης ανέμους. 

26 σχόλια:

  1. Ωραίος τίτλος κύριε Ζιακοπουλε.
    Απίθανη και η φωτογραφία.Να είστε πάντα καλά.Ελπιζω από την άλλη εβδομάδα να έρθουν και οι βροχές, φυσικά ήπιας μορφής.Πως να το κάνουμε παιδιά,η ζωή συνεχίζεται.Παντα βέβαια η συμπόνια στους Θεσσαλούς και το κράτος να κάνει τα καλύτερα γι αυτούς τους ανθρώπους.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά θέλουμε βροχές και δεν μπορούμε να το πούμε!! Ειδικά εδώ στην περιοχή μας (Παγγαίο) ο υετός είναι πολύ φτωχός τα τελευταία 2 χρόνια. Ελπίζουμε να βρέξει καλά τους επόμενους μήνες, χωρίς καταστροφές και ακραίες καταστάσεις. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται να φεύγει καλοκαιρινός και στεγνός. Καλά που έριξε λίγο νερό στην αρχές του μήνα και δεν ξεράθηκαν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου τέλη εβδομάδας περιμένουμε το κύκνειο άσμα του καλοκαιριού με θερμοκρασίες 20-21 c .Τα πρώτα χιόνια σε μη ορεινές περιοχές αναμένονται επίσης στον αρκτικό κύκλο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έχετε ξαναπεί απ'το δόξα το Θεό στο βοηθά Παναγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς μια από τα ίδια και ο φετινός Σεπτέμβρης όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δηλαδή. Αν εξαιρέσεις τον Ντανιελ, θα βγει ανυδρός και ζεστός πάνω από τα κλιματικα. Κρίμα γιατί μέχρι χτες φαινοντουσαν ωραία πράγματα μετά την Ισημερία με κάθοδο αυλωνα και δημιουργία λίμνης στην Ιταλία. Σήμερα εξαφανιστηκαν όλα ως δια μαγείας. Καλο οκτωβρη τώρα και αν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι και με βάση το ηλιοστάσιο καλοκαιρινός μήνας. Μάλιστα, φέτος η φθινοπωρινή ισημερία είναι στις 23/9. Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι και ο Οκτώβριος πάει να γίνει σχεδόν καλοκαιρινός.

      Ο Σεπτέμβριος ήταν ανέκαθεν, με πάρα πολλούς να τον προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Γιατί συνήθως έχει πολύ ήλιο, χωρίς να σκας από τη ζέστη, η μέρα είναι ακόμα σχετικά μεγάλη, η θάλασσα σχεδόν πάντα ήρεμη, τα βράδια δροσερά και εξίσου ρομαντικά με το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  6. Πολύ φυσιολογικά δηλ τα καιρικά στην σουηδια όπως δηλ κ σε όλο τον πλανήτη!!Κ από ότι βλέπω στα μακροπροθεσμα μέχρι κ δεκεμβριο άφαντο το χιόνι όπως εδώ κ μια 15ετια φυσικά!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανά μπήκε σε λειτουργία ο σταθμός της Μακρινίτσας Πηλίου στα 850μ και μας έδωσε νέο πανευρωπαϊκο ρεκόρ καταρρίπτοντας και αυτό της Ζαγοράς.
    Συνολικό ύψος βροχής κακοκαιρίας Ντάνιελ 1235mm!!
    Η Μακρινίτσα αν δε κάνω λάθος βρίσκετε δίπλα στην Πορταριά στην υπήνεμη πλευρά του Πηλίου στο ανατολικό ρεύμα.
    Άρα λοιπόν άλλη μία απόδειξη ότι η ισχυρή σύγκλιση των ανέμων έγινε μεταξύ Βόλου και Πηλίου.

    Στα του καιρού δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο καθώς όπως έγραψα η βαρετοκαιρία με το παρηκμασμένο καλοκαίρι θα δηλώσει παρών όλη την εβδομάδα πλην κάποιας και πάλι θερινής αστάθειας στα ηπειρωτικά.
    Μεγάλη η επιτυχία τελικά των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων των μοντέλων που ήθελαν το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου άνυδρο και καλοκαιρινό.
    Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εκτίμηση του Οκτώβρη η οποία μάλλον φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτυχία θα ήταν αν προέβλεπε τις πλημμύρες

      Διαγραφή
    2. Μάλλον φίλε ανώνυμε είσαι άσχετος με τον καιρό για να τα λες αυτά.
      Μία μακροπρόθεσμη εκτίμηση μας δίνει το γενικό μοτίβο του καιρού με τις διατάξεις που πιθανόν να επικρατήσουν στην Ευρώπη και τη χώρα μας.
      Από αυτήν την σκοπιά λοιπόν,τα μεσοπρόθεσμα μοντέλα(αυτά που συμβουλεύομαι εγώ τουλάχιστον) έπιασαν με ακρίβεια την τάση.
      Ο Ντάνιελ ήταν ένα απρόσμενο και σπάνιο γεγονός από την ψυχρή λίμνη που κατέβηκε στη χώρα μας και λόγω των καλοκαιρινών προδιαγραφών έγινε αυτό που έγινε.
      Ακόμη και έτσι όμως αρκετοί προγνώστες(διάβασε το σχόλιο για δυνητικά επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα που έγραψα στο μπλογκ 3 μέρες πριν αλλά και άλλων φίλων του μπλογκ όπως ο Χρήστος από Θεσσαλονίκη και εννοείται ο δάσκαλος) προειδοποίησαν έγκαιρα για το τι περίπου έρχεται.
      Τώρα θα μου πεις αν περιμέναμε την συγκεκριμένη ένταση?
      Όχι σε αυτό το βαθμό αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.
      Άρα λοιπόν τα μοντέλα καιρού και με τις υπάρχουσες δυνατότητες που έχουν εν έτη 2023, μία χαρά δουλειά κάνουν.
      Ας μην ρίχνουμε λάθος ευθύνες.

      Διαγραφή
    3. Δύο σχόλια:
      - Δεν νομίζω ότι στην κακοκαιρία «Ντάνιελ» σημειώθηκε ευρωπαϊκό ρεκόρ 24ώρου ύψους βροχής. Τα 883,8 χιλ. που έπεσαν στις 5-10-2021 στο Ροσιλιόνε της Λιγουρίας περί τα 40 χιλιόμετρα ΒΔ της Γένοβας είναι το ρεκόρ με βάση αυτά που εγώ γνωρίζω. Ίσως στην ιστορία της Ευρώπης να υπάρχει άλλο μεγαλύτερο ρεκόρ. Το να συγκρίνουμε ύψη βροχής που έπεσαν γενικά σε περίοδο κάποιων ημερών είναι άλλη υπόθεση.
      - Οι πλημμύρες προβλέπονται με συζευγμένα μοντέλα μετεωρολογίας και υδρολογίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται λεπτομερής παραμετροποίηση του αναγλύφου και κυρίως των λεκανών απορροής και βέβαια κατάλληλα δίκτυα παρατήρησης. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην πρόβλεψη των αιφνίδιων πλημμυρών.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σας.
      Φώτη, αργά το βράδυ στις 31 Αυγούστου μίλησες για πολύ νερό στην κεντρική χώρα,
      ο "θωμάς" μίλησε για μεταβολή του καιρού και
      ο Δημήτρης ρ. για πλημμύρες.
      Το επόμενο πρωί, 01 Σεπτεμβρίου, μίλησα εγώ για εν δυνάμει ανησυχητικά επικίνδυνο σύστημα κακοκαιρίας.

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε καλημέρα.
      Τα 1235mm αποτελούν σύμφωνα με επίσημες καταγραφές(σίγουρα ανεπίσημα θα έχουν κάπου ξεπεραστεί)ρεκόρ Ευρώπης σε μία κακοκαιρία.
      ΔΕΝ αναφέρθηκα σε ύψος βροχής ημέρας.

      Χρήστο έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι και μάλιστα είχα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία πάει να πάρει επικές διαστάσεις!
      Τελειώνοντας,να συμφωνήσω ότι κανένας δεν περίμενε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του Ντάνιελ καθώς ακόμη χρειάζεται βελτίωση της πρόβλεψης στους τομείς που έγραψε ο δάσκαλος.
      Άλλωστε θεοί δεν είμαστε ούτε εμείς ούτε τα μοντέλα, όμως δεν μπορώ να ακούω ανακρίβειες από μερικούς.
      Το καμπανάκι είχε χτυπήσει.

      Διαγραφή
    6. Δεν χρειάστηκαν τα μακροπρόθεσμα μοντέλα για να καταλάβουμε τότε ότι κάτι σοβαρό πάει να γίνει.Ηδη από τα τέλη Αυγούστου,όπως σωστά είπε ο κ.Σιμουλης,είχε αρχίσει να διαμορφώνεται η κατάσταση.
      Κανεις δεν περίμενε την έκταση και την σφοδρότητα των καταστροφών ή τουλάχιστον ελπίζαμε σε κάποια αποτυχία των προβλέψεων.
      Όμως όταν τα μοντέλα δίνουν τέτοιες ποσότητες υετού σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή,πόσο μάλλον στην Θεσσαλία,η κοινή λογική λέει πως θα υπάρξουν προβλήματα.Υπαρχει και η εμπειρία από τον Ιανό...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. Ποιός είδε ψάρια στη στεριά και θάλασσα σπαρμένη,λέει το ιστορικο τραγούδι!
    Κι όμως έγινε!
    Ψάρια βρίσκουμε στα χωράφια,ζωντανά ψάρια στις αυλές και δρομους του χωριού με τα πρώτα νερά που μπήκαν στο χωριό την πρωτη μέρα,ενω έχω ακούσει πως η θάλασσα γέμισε με κρεμμύδια,καρπούζια,εως και πνιγμένα ζώα.Σημαδια των καιρών τι να κάνουμε.
    Πάνε τα κάλλη του καιρού..παμε προς τα μελτέμια του Χειμώνα τώρα δυστυχώς!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα δασκαλε και σε ολο το blog.
    Αποκομμενο χαμηλο και μαλιστα σε φθινοπωρινους μηνες που οι θαλασσες ειναι ακομα ζεστες = κινδυνος πλημμυρων. 24-35 του μηνα παλι φαινεται αποκοπη απο την κυκλοφορια.
    Και αν αυτο συμβει που θα γινει; ιονιο; πανω απο την ηπειρωτικη χωρα; Ας περιμενουμε 2-3 μερες ακομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι στιγμής Αλέξανδρε ο μέσος όρος των μοντέλων θέλει την λίμνη και την αποκοπή πιο δυτικά από μας.
      Όλα θα κριθούν από το ποσό δυτικά η ανατολικά θα κινηθεί η δύναμη του Jet stream καθώς και η ταχύτητα του στην περιοχή της κεντροδυτικής Μεσογείου.
      Ακόμη υπάρχει διχογνωμία στα μοντέλα.

      Διαγραφή
  10. Για το αν ήταν επιτυχής η πρόγνωση που γράφουν κάποιοι ανώνυμοι. Παιδιά, πέρα από αυτά που έγραψε ο Φώτης και ο κύριος Ζιακόπουλος μερικές μέρες πριν, υπάρχει ανάρτηση του κυρίου Ζιακόπουλου εδώ, 1-2 μέρες πριν την καταστροφή, με τίτλο:
    Σοβαρός κίνδυνος πλυμμηρικών φαινομένων. Δε σας κάνει αυτό; Σπαθιά πρέπει να καταπιεί ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο.Που το είδατε όλοι;Για τα μεσοπροθεσμα μοντέλα που είπε ο Φώτης είπα ότι δεν το προέβλεψαν.

      Διαγραφή
    2. Όπως καταλαβαίνεις βάση και αυτών που αναφέραμε παραπάνω,είναι ακατόρθωτο σύμφωνα με τις τωρινές δυνατότητες της τεχνολογίας η ακριβής πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων αρκετό καιρό πριν.

      Διαγραφή
  11. Τι γνώμη έχετε κ.Ζιακόπουλε που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε να μεταφέρει το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών κάτω από την δικαιοδοσία της πολιτικής προστασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σύντροφοι ο κόλπος της Γένοβας κάτι πάει να γεννήσει...αλλά μας κρατάει...εκπληξη...προς τα που θα βαδίσει το μωρό...μάλλον ομως ιθα μιλά Ιταλικά....αμάν αυτός ο κόλπος!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Καμπανάκι» Μαρουσάκη: «Ο Σεπτέμβρης κλείνει με κακοκαιρία που θυμίζει Daniel» αρχισε η τρομολαγνια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άρχισαν τα όργανα. Από γνωστό τηλεοπτικό μετεωρολόγο γίνεται αναφορά σε τύπου Ντάνιελ κακοκαιρία την άλλη βδομάδα. Σίγουρα δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής τέτοιων δηλώσεων. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγνοήσουμε προς το παρόν ότι ακούμε. Ο κόσμος εδώ στα Τρίκαλα μετράει τις πληγές του. Περιμένω όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι τις τοποθετήσεις των επόμενων ημερών από εσένα καλέ μου φίλε Δημήτρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε ανωνυμε σ'αυτη την χωρα μπορεις να λες οτι θες σε οποια θεση και να εισαι! Βαλε τωρα στο μυαλο σου με τοσους θανατους και τοσες καταστροφες απο μια πρωτοφανη κακοκαιρια, να βγαινει ο συγκεκριμενος και να λεει οτι θα ερθει μια κακοκαιρια που στο μυαλο των απλων, φοβισμενων και κατεστραμενων ανθρωπων, θα υπαρχει η σκεψη οτι θα ξαναπεσουν 1000 τονοι νερου.
    Και βεβαια αναδημοσιευση απ'ολους!! Στην εποχη του κλικ!
    Ξεφτιλα και ντροπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς κατά λάθος βγήκε το ανώνυμος στις 10:22π.μ. Είμαι ο Νίκος Γκαγκας

      Διαγραφή