Η επιστήμη δεν φιμώνεται, αλλά οι επιστήμονες πρέπει να έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία

Επί κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, τον καιρό στην τηλεόραση της γειτονικής χώρας παρουσίαζε ένας συμπαθέστατος μεσήλικας μετεωρολόγος, ο οποίος, δεν ξέρω με ποια διαδικασία, έπαιρνε προγνωστικά και άλλα στοιχεία από την Ιταλία. Μια μέρα ο συμπαθής μετεωρολόγος αντί να πει: «Miremengjesi te gjitheve» (καλημέρα σε όλους στην αλβανική γλώσσα) είπε: «Buongiorno a tutti» (καλημέρα σε όλους στην ιταλική γλώσσα). Μετά το πέρας του δελτίου τού είπαν: «Περάστε από το τμήμα δι’ υπόθεσίν σας». Δεν γνωρίζω τη συνέχεια, αλλά ο καθένας μας μπορεί να τη φανταστεί.

Όταν νεαρός ακόμα μετεωρολόγος παρουσίαζα τον καιρό στη δημόσια τηλεόραση, δεν έπρεπε να ξεφεύγω καθόλου από την επίσημη πρόγνωση που εξέδιδε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ. Την άλλη μέρα άκουγα τα εξ αμάξης από τους προϊσταμένους μου, ακόμα και όταν κάποια «βεβαιότητα» την έκανα «πιθανότητα» ή το αντίστροφο.


Πριν από λίγες ημέρες ενεργοποιήθηκε άρθρο του Ποινικού Κώδικα που λέει ότι «όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση…».

Προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστήμη δεν πρέπει να φιμώνεται και οι υπηρέτες της όχι μόνο επιτρέπεται να λένε ευθαρσώς τη γνώμη τους αλλά και επιβάλλεται να καταθέτουν τεκμηριωμένες τις απόψεις τους γιατί μέσα από το διάλογο και τις καλοπροαίρετες διαφωνίες καταχτιέται η γνώση. Στην κατηγορία των διακονούντων την επιστήμη ανήκουν ασφαλώς και οι μετεωρολόγοι που παρουσιάζουν τα δελτία καιρού από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επειδή ο απόηχος της πρωτοφανούς τελευταίας κακοκαιρίας δεν έχει κοπάσει, οι πληγές που αυτή προκάλεσε είναι ακόμα ανοιχτές και πολύς κόσμος, ζώντας σε δύσκολες συνθήκες, τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να ενσκήψουν νέα δύσκολες καταστάσεις, η αναγγελία με ρίσκο μιας επερχόμενης κακοκαιρίας θέλει πολλή προσοχή. Όλοι βλέπουμε στους προγνωστικούς χάρτες σενάρια βαριά ή ελαφριά, αλλά όσοι ενημερώνουν υπεύθυνα το κοινό δεν πρέπει να σπεύδουν να μιλήσουν για τάσεις που τρομοκρατούν τον κόσμο νωρίτερα από όσο πρέπει.

Έχω πει και άλλες φορές ότι η πρόγνωση του καιρού μοιάζει αρκετά με το παιχνίδι με τα βελάκια. Μπορείς από μακρινή απόσταση να βρεις κέντρο, ακόμα και αν οι πιθανότητες να το επιτύχεις είναι 3 ή 4 στις 10. Όμως, αυτού του είδους η προσέγγιση  στην πρόγνωση κακοκαιριών δεν είναι η επιστημονικώς ενδεδειγμένη.  Ο μετεωρολόγος θα πρέπει να κάνει τις υπεύθυνες προγνώσεις του όσο νωρίτερα γίνεται για να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας και όσο αργότερα γίνεται για να αποκτήσουν αυτές την απαιτούμενη αξιοπιστία. Θα πρέπει ακόμα να περνάει στο κοινό τη γνώση ότι οι προγνώσεις μέρα με τη μέρα τροποποιούνται εκ των πραγμάτων με τα νεότερα τρεξίματα των μοντέλων και να θυμάται ότι δεν είναι σωστό να μεταφέρει την αβεβαιότητα των μοντέλων στους πολίτες, αναλύοντας τις διχογνωμίες τους. Μόνο σύγχυση προκαλεί με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχει και κάτι άλλο, πιστεύω σοβαρό. Όταν ο επίσημος φορέας της Πολιτείας εκδίδει ένα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εκφράζουμε δημόσια τις διαφωνίες μας, επηρεάζοντας μέρος της κοινής γνώμης. Είναι σαν ένας υπουργός να εκφράζει δημόσια τις διαφωνίες του για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο ή σαν ένας γιατρός που συμμετέχει σε μια επιτροπή για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης μιας πανδημίας να διαφωνεί δημόσια με τη συλλογική απόφασή της.

Φίλοι μου, έχω τη γνώμη ότι κατά βάθος όλοι οι συνάδελφοι που παρουσιάζουν τον καιρό στα ΜΜΕ έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία. Ο ανταγωνισμός και η ανάγκη που νιώθουν να πουν κάτι πρώτοι ή κάτι που θα τους ξεχωρίσει από τους άλλους τούς κάνει μερικές φορές να το ξεχνούν. Όμως είναι ανάγκη να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων που δημιουργούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Αυτό δεν μπορεί -ούτε πρέπει- να επιβληθεί με το νόμο. Οι ίδιοι πρέπει να το ενστερνιστούν.

53 σχόλια:

  1. Αυτές τις απόψεις καλό θα ήταν να τις διαβάζουν όλοι οι καιρόφιλοι όπως και όλοι οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, μπας και γίνουμε λίγο καλύτεροι και λίγο σοφότεροι...
    Όλα στην ώρα τους λοιπόν.
    Υ. Γ. Βαγγέλη συμφωνώ στα περισσότερα που έγραψες στην προηγούμενη ανάρτηση τού δασκάλου.
    Να σου πω όμως ότι οι εξαγγελίες περί ακραίων φαινομένων σε μία περιοχή πολλές μέρες πριν είναι θέμα τύχης αν θα σου κάτσουν η όχι.
    Μόνος σου άλλωστε έγραψες ότι σε άλλα πέτυχε και άλλα απέτυχε.
    Τα γραφόμενα του δασκάλου παραπάνω άλλωστε, επιβεβαιώνουν τη σωστή στάση σε τέτοιες καταστάσεις.
    Επίσης με τη Μπάρμπαρα καμία σύγκριση δεν υπήρχε με την Ελπίδα στην Αθήνα και αυτό το πετύχαμε σε αυτό το μπλογκ αν θυμάσαι.
    Για το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τα νότια προάστια οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν ήταν άκρως συνηθισμένες και ρουτίνας γιά τις περιοχές αυτές.
    Τα υπερβόρεια προάστια είναι έτσι και αλλιώς εκτός συναγωνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη καλησπέρα στο θέμα της Βαρβάρας μετεωρολόγος της τηλεόρασης δεν θέλω να αποκαλύψω Για ευνόητους λόγους το όνομα του την πρώτη ημέρα Δευτέρα πρωί με μία έξαρση που είχε γύρω στους 20 πόντους χιόνι στην περιοχή που μένω στην Πεύκη βέβαια το μεσημέρι με τον ήλιο τα έλιωσε όλα αν είναι δυνατόν εκστόμιζε ότι θα είναι όμοια η Μπάρμπαρα με τον ιστορικό χιόνια των θεοφανείων του 2002 Και φυσικά δεν επαληθεύτηκε τίποτα από αυτά είναι απαράδεκτο για επιστήμονες να λένε τέτοιες ασυναρτησίες και να προκαλούν τρόμο στον κόσμο αλλά δυστυχώς και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ειδικά μετά τον καιρό των μνημονίων έχει υποβαθμιστεί πολύ όσον αφορά την πρόγνωση πού είναι οι παλιές εποχές με το αθάνατο 148 και 149 που δυστυχώς πλέον έχει γίνει πενταψήφιο και το πληρώνεις χρυσό που έβγαζαν λίρα εκατό στις προγνώσεις τους...

      Διαγραφή
    2. Όντως, με την Μπάρμπαρα δεν χιόνισε ιδιαίτερα στην Αθήνα και σχεδόν καθόλου στα νότια προάστια. Όμως, σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια ή η Κηφισιά το έστρωσε κανονικά και για αυτό έγραψα ότι δεν είχε να ζηλέψει πολλά από την Ελπίδα και τη Μήδεια.

      Πάντως, ο Daniel τις ξεπέρασε σε καταστροφικότητα όλες αυτές τις κακοκαιρίες μαζί. Σπασμένα τσιμέντα, πεσμένα δέντρα και κλαδιά, σωροί από χώματα, θολά νερά ακόμα και στην Αττική.

      Κατά τα άλλα, συμφωνώ κι εγώ με την παρούσα ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου και ειδικά με την τελευταία παράγραφο.

      Διαγραφή
    3. Αναθεωρώ τις απόψεις μου στο θέμα δηλώσεων γνωστού μετεωρολόγου.
      Δυστυχώς τα τρομολαγνοικά σάιτ και τα ανεξέλεγκτα σε παραπληροφόρηση sosial, με παρέσυραν χωρίς να ακούσω αυτούσιες τις δηλώσεις του.
      Μάλιστα σήμερα τόνισε ότι αν και θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τον Ντάνιελ.
      Ίσως να ήταν άστοχη η ομοιότητα όπως την έθεσε στην αρχή και να παρεξηγήθηκε,αλλά όπως και να έχει ποτέ δεν είπε αυτά που διέρρευσαν και γράφτηκαν.

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν,θα πρέπει να πει και λίγο χέρι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και τρομοκράτησης του κοινού,μήπως και συμμαζευτούν λίγο,κάποιοι που ανακοινώνουν στους ακροατές με ελαφρά την καρδιά ντανιέλ Νο2 και όλεθρους χωρίς να επιβεβαιώνεται από όλα το προγνωστικά σε μεταξύ τους συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζομαι ανάλογη τουλάχιστον θα ήταν η τύχη του Αλβανού μετεωρολόγου με εκείνη του Τζ. Ασάνζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή η τοποθέτηση σας αλλά θα διαφωνήσω σε μερικά πράγματα. Πρώτον, σαν πιλοτος ασχολούμαι καθημερινά με τον καιρό και μου άρεσε ανέκαθεν να κοιτάω τα μετεωρολογικά μοντέλα και να προσπαθώ να ερμηνεύσω την πορεία που θα διαγράψει ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων.Για να μην σας κουράζω,Όταν υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία 4 με 5 ημέρες και ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιειται μία ημέρα πριν είναι απαράδεκτο καθώς και η τοποθέτηση των μετεωρολόγων δεν ήταν και η καλύτερη . Σίγουρα, κάνεις δεν θέλει να τρομοκρατησει τον κόσμο αλλά εδώ έρχεται η λάθος εξήγηση που δεν καταλαβαίνει κανείς σωστά. Άλλο να μιλάμε για τρομολαγνια και αλλο για πρόληψη. Οι ζωές σώζονται με την πρόληψη και όχι με την ανάλυση τι πήγε λάθος μετά το φυσικό επακόλουθο. Όσο αφορά τι συνέχεια μετά τον Ντάνιελ καλό θα είναι να υπάρχει μια εγρήγορση και ας μην τελικά βρέξει πολυ.

    Φιλικά και με απεριόριστο σεβασμό σε εσάς Κύριε Ζιακοπουλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία τεκμηρίωση σχετικά με το πως πρέπει να γίνεται η σωστή ενημέρωση του καιρού. Σας ευχαριστούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύχομαι να διαμορφωθεί η καιρική κατάσταση με βάση τα υπάρχοντα σενάρια του gfs.Μηπως είναι νωρίς για έκτακτο?Θα φοβηθεί ο κόσμος της Θεσσαλίας.Εδω φοβόμαστε εμείς για αυτούς.Μη χειρότερα λέμε συνέχεια αλλά δεν ακούει...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. -----Δεν είμαι ειδικός επί του αντικειμένου ,αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η επιχειρησιακή μετεωρολογία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση,καθώς απαιτείται η συμπερίληψη και ο συνυπολογισμός πολλών κρισίμων παραμέτρων.

    ------Από το πνεύμα της ανάρτησης προκύπτει και η προσήλωση του δασκάλου στο πάλαι ποτέ ακροτελεύτιον 1-1-4 !.

    ------Πριν από αρκετές ημέρες ένας φίλος του μπλογκ ρωτούσε αν το τελευταίο πενθήμερο του μήνα θα έχουμε καύσωνα. Ο Φώτης, άγρυπνος φρουρός της μετεοπορείας είχε απαντήσει : "το αντίθετο......". Και νάτος που επιβεβαιώνεται!.
    -----========== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε καθηγητά όλα τα θυμάσαι!
      Ετσι ακριβώς λοιπόν,το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα μας βάλει όλους επιτέλους σε φθινοπωρινούς ρυθμούς!
      Βέβαια θα προηγηθεί το θερμό κύμα πού και αυτό είχε προβλεφθεί.
      Ήδη σήμερα τα 35αρια και τα 36αρια πήραν μπροστά στα ηπειρωτικά.
      Όσο για το πρόωρο έκτακτο της ΕΜΥ το καταλαβαίνω, όμως από την άλλη θα μπορούσε να περιμένει μέχρι αύριο ώστε να συγκλίνουν τα στοιχεία και από τον Αμερικανό πού δείχνει πιό λάιτ καταστάσεις.
      Αν ποντάρουμε πάντως στην ιδιαίτερη θέρμανση του εδάφους μέχρι την Κυριακή και στην διατήρηση των θερμών θαλασσών ακόμη, άνετα στα τελευταία ραν των μοντέλων σε τοπικό επίπεδο τα φαινόμενα θα μπορούσαν να ενισχυθούν.
      Αύριο το βράδυ πιστεύω θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο έτσι ώστε και ο δάσκαλος να βγάλει την αναλυτική τού (έγκυρη όπως πάντα)πρόβλεψη.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Σε κάθε βαρομετρικο που θα ερχεται εφεξής , θα βγαίνει ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ. Φοβαται ο Γιαννης το θεριό (εξουσία) και το θεριό το Γιάννη ... Μετεωρολογικό-επικοινωνιακός αναλφαβητισμός !

      Διαγραφή
  8. Μάλιστα. Αυτοί που κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης δύο τρένα με δεκάδες νεκρούς, αυτοί (όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν από αριστερά ως και άκρα δεξιά), που τα μεταμνημονιακά χρόνια με προπαγάνδα των κλασσικών ΜΜΕ και του ανερχόμενων διαδικτυακών μέσων έκαναν το μαύρο-άσπρο αλλά και στο όνομα της ελευθερίας άφηναν ατιμώρητα τα fake news και τις συνομωσιολογίες, θέλουν τώρα να ελέγξουν απόλυτα τους επιστήμονες μετεωρολόγους.

    Δηλαδή τους θέλουν ρομποτάκια όπως επ'εποχής Χότζα μιας και ανέφερε το συγκεκριμένο περιστατικό ο κος Ζιακόπουλος.

    Να κυκλοφορούν δηλαδή φυλλάδες με εμετικά πρωτοσέλιδα, να υπάρχουν sites που διαδίδουν και αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις, αλλά εσύ κύριε μετεωρολόγε, επιστήμονα που παρακολουθείς τον καιρό να έχεις το νου σου μην ξεφύγεις από το κυβερνητικό αφήγημα γιατί μπορεί να βρεθείς φυλακή.

    Μπορεί και μένα να μην μου αρέσει ο τρόπος που κάποιοι επιστήμονες θέλουν να προβληθούν, με το δικό τους ιδιαίτερο στυλ αλλά σας έχω μία είδηση. Το ίδιο έκαναν πολλοί γνωστοί επιστήμονες εκατοντάδες χρόνια τώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η ευθύνη των λόγων τους βαρύνει τους ίδιους, η προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού όμως από την Πολιτεία είναι βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε μου. Στα σαράντα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής είδα κακές και καλές κυβερνήσεις, επαρκείς και ανεπαρκείς υπουργούς, αλλά καμία τους και κανένας τους δεν προσπάθησαν να φιμώσουν ή να εκφοβίσουν μετεωρολόγους. Πίσω από αυτές τις δικαιολογίες - καταγγελίες προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα κρύβονται.

      Διαγραφή
    2. Σωστά ! Δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία, άλλωστε σε όλα τα κράτη η πρόγνωση υπάγεται στην πολιτική Προστασία, μείς γιατί να είμαστε εξαίρεση, επειδή είμαστε δικαιωματιστές ; Απορώ με την συνεχή αναπαραγωγή τέτοιων μεταφυσικών φόβων, που στο τέλος-τέλος δεν αφήνουν τίποτα να βελτιωθεί.

      Διαγραφή
    3. Τότε γιατί έβγαινε γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ μετά την κακοκαιρία Ελπιδα και για να καλύψει την Αττική Οδό έλεγε τέτοια χιονόπτωση δεν έχει ξαναγίνει;

      Διαγραφή
    4. Άκου, φίλε. Εγώ μιλάω μόνο για τον εαυτό μου και λέω:" Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς".

      Διαγραφή
  9. Μια πατρίδα που συνεχώς διολισθένει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοίταζα λίγο ειδήσεις....
    Βιάζετε πολύ η ΕΜΥ σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά να εκδώσει προειδοποιήσεις για τη Θεσσαλία.
    Μάλλον τον μεγάλο νικητή της προηγούμενης κακοκαιρίας(GFS) που δείχνει σαφώς αρκετά νοτιότερα τις συγκλίσεις και ήπια φαινόμενα από Θεσσαλία και πάνω τον έχουν γραμμένο κανονικά...
    Να δούμε ποιός θα επικρατήσει, εγώ προσωπικά δεν βιάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιαδήποτε βροχόπτωση στον κάμπο ειναι τωρα επιβαρυντική ως καταστροφική. Αλλά αυτές οι αθλιότητες περι σύγκρισης με daniel ειναι απαράδεκτη !! Ο κλέαρχος πάει για βουλευτης ΣΙΓΟΥΡΑ !

      Διαγραφή
  11. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
    Πράξη 1η
    Μετεωρολόγος Α΄: Αυτό που έρχεται μου θυμίζει τον «Ντάνιελ»!
    Μετεωρολόγος Β΄: Βιάζεσαι, πανικοβάλλεις τον κόσμο. Περίμενε λίγο να συγκλίνουν τα στοιχεία.
    Πράξη 2η
    Μετεωρολόγος Α΄: Δεν βλέπω όνειρο! Έβγαλες έκτακτο δελτίο για τη Θεσσαλία που πρώτος εγώ, ως νέος Γκαγκάριν, προέβλεψα!
    Μετεωρολόγος Β΄: Μετά από όσα προηγήθηκαν, η αυξημένη τρωτότητα της Θεσσαλίας, επιβάλλει την έκδοση προειδοποίησης γιατί αρκεί και το 1/8 του νερού που έπεσε στην κακοκαιρία «Ντάνιελ» για να δημιουργηθούν προβλήματα. Το σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη με σημαντικές αποκλίσεις των σημαντικότερων μοντέλων που ανεβάζουν την αβεβαιότητα της πρόγνωσης στα ύψη και χρειάζονται 1 με 2 ημέρες ακόμη να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Γνωρίζεις ότι η ακριβής πρόγνωση της ποσότητας και της έντασης του υετού που προέρχεται από τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης είναι ένα από τα ζητούμενα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού;
    Μετεωρολόγος Α΄: Άστα αυτά. Το μοντέλο μας με το οποίο ευθυγραμμίστηκε το έκτακτο δελτίο σου τα προβλέπει όλα!
    Μετεωρολόγος Β΄: Εγώ για τα λάθη και τις παραλείψεις μου λογοδοτώ. Εσύ, αν το μοντέλο σου πέσει έξω, δίνεις σε κάποιον λόγο;
    Πράξη 3η
    Προσεχώς…

    Υ.Γ.
    Το ακροτελεύτιο άρθρο 114 του συντάγματος του 1952 (Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων), στο οποίο αναφέρθηκε ο Πέτρος, προσαρμοσμένο στην ανάρτησή μου λέει ότι «Η τήρηση των κανόνων της υπεύθυνης ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών επαφίεται στους Μετεωρολόγους». Αυτή τη μη ρεαλιστική, όπως αποδεικνύεται, άποψή μου θα την υπερασπίζομαι μέχρις εσχάτων γιατί δεν θέλω να δικαιώσω αυτούς που βασίμως ισχυρίζονται ότι ο Έλληνας διοικείται μόνο με το φόβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nομίζω ότι αυτό που λέει ο κύριος Ζιακόπουλος....είναι πολύ απλό....απολαύστε και το παράδειγμα του διαλόγου που χρησιμοποίησε....(σπανίζει...αυτήν η άμεση διαλεκτική επιχειρηματολογία.. ..όπου ο γραπτός λόγος έστω και από την οθόνη παραμένει ζωντανός) κατά τα λοιπά
    α)Το χαμηλό που σχηματίζεται στην Γενοβα είναι οργανωμένο με καθαρά...φθινοπωρινά χαρακτηριστηκά...έχει όμως σημαντικές διαφορές με τον Δανιήλ αλλά μία κρίσμη ομοιότητα....που είναι η ικανότητα του να πλήξει με σημαντικά ποσά υετού (πάνω από 70 mm ) την δυτική Θεσσαλία και δή τις ανατολικές πλευρές της Πίνδου
    β)Η τεχνική όμως των ντελάληδων να παίρνουν μία πιθανότητα να την προβάλουν και πάνω σε αυτήν να ξεκινάν ακαδημαικές θεωρίες(βουνά/αντικυκλώνες ...τυφώνες κλπ)...έχοντας όμως με πονηριά τσιμπησει το κλίκ.....είναι αλλη ιστορία .......Αυτά τα ολίγα 12 με 27 σήμερα στο Ανω Βόιο όπου οι συλλέκτες των μανιταριών....γίναν περισσότεροι από τα ίδια τα μανιτάρια.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα! Κάθε φορά που διαβάζω μια ανάρτησή σας, επιβεβαιώνονται οι λόγοι για τους οποίους σας εκτιμώ και σας σέβομαι τόσο πολύ από τότε που σας γνώρισα ως ένας νεαρός καιρόφιλος μέσω της ΕΡΤ μέχρι και σήμερα που είμαι επιστήμονας στο χώρο της Μετεωρολογίας. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις προγνώσεις σας! Χρήστος Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Χρήστο.
      Η επιχειρησιακή μετεωρολογία χρειάζεται επιστημονικά εργαλεία που θα προκύψουν από την έρευνα και τη γνώση εσάς των πανεπιστημιακών και των ερευνητών της χώρας. Οι καιροί το επιβάλλουν.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  14. Όταν μένεις σε ξενοδοχείο με τον ξενοδόχο να μην βλέπει την ώρα να σε ξεφορτωθεί Οταν τα υπάρχοντα σου είναι μια άμορφη μάζα έξω από το σπίτι περιμένοντας να περάσει ο δήμος να τα πετάξει. Όταν και αν στεγνώσει η άμορφη μάζα γύρω από το σπίτι σου ώστε να γίνει έλεγχος από μηχανικούς. Όταν αντικείμενα συναισθηματικής αξίας δεν υπάρχουν πια. Όταν πηγαίνεις στα ρούχα της Μητρόπολης να βρεις κάτι για να αλλάξεις. Όταν περιμένεις το σισσιτιο. Τότε δεν σε τρομάζει η κακοκαιρία αλλά το μέλλον και όταν σύντομα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και μείνεις μόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέποντας τις καταστροφές και τα βάσανα των ανθρώπων, είτε συμπάσχουμε μαζί τους ακούραστα και ανέξοδα από τον καναπέ του σαλονιού μας (οι περισσότεροι) είτε προσφέρουμε εμπράκτως ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο τους και να τους βοηθήσουμε να σταθούν ξανά στα πόδια τους (οι λιγότεροι). Στην πρώτη περίπτωση ευχαριστούμε τον Θεό, την τύχη ή το κάρμα μας που δεν είμαστε στη θέση τους και -είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι- κάπου βαθιά μέσα μας αισθανόμαστε μια ανομολόγητη χαρά που εμείς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς μας είμαστε καλά. Εννοείται ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα τους ξεχάσουμε. Προφανώς, η Πολιτεία δεν πρέπει να τους ξεχάσει, αλλά κι εμείς, που αύριο μπορεί να βρεθούμε σε παρόμοια θέση, δεν πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο αλλιώς τα πράγματα;
      Καλημέρα, Νίκο. Γροθιά στο στομάχι η ανάρτησή σου, φίλε μου. Μάς ταρακούνησε, αλλά ταυτόχρονα μάς έδειξε και το δρόμο της χαμένης ανθρωπιάς μας.

      Διαγραφή
    2. Τεράστια αλήθεια ...

      Διαγραφή
    3. Αυτό ... το θα μείνεις μόνος , είναι η μετάλλαξη της Ιστορίας της ζωής μας 50+ χρόνια τώρα .

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα και καλό Φθινόπωρο να έχουμε από σήμερα και με τη βούλα (φθινοπωρινή ισημερία).
      Καλοκαίρι τέλος!(άιντε λόγω ζέστης πήρε παράταση δύο μέρες ακόμη)

      Φίλε Meteorakia ότι έγραψες πραγματικά είναι η ωμή αλήθεια όσο και αν ξενίζει τους περισσότερους που γράφουμε εκ του ασφαλούς.

      Διαγραφή
    5. Μεγάλες αλήθειες και πολύ ανθρώπινα - όπως πάντα - γράφεις, αγαπητέ φίλε Meteorakia. Εύχομαι, τουλάχιστον, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας να παραμένει η αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι υπάρχει, βλέποντας για παράδειγμα πόσοι άνθρωποι - ακόμα και ηλικιωμένοι - ήρθαν σήμερα Σάββατο 23/9 στην εθελοντική αιμοδοσία.

      Σίγουρα, μόνο η αλληλεγγύη δεν αρκεί, αλλά τουλάχιστον μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ότι υπάρχουν άνθρωποι να μας στηρίξουν, ότι θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο, ο καθένας στον βαθμό και με τον τρόπο που μπορεί.

      Και για να το ελαφρύνω και λίγο, λέει σήμερα στην αιμοδοσία η γιατρός: "Δεν πιστεύω να πάει κανείς για μπάνιο μετά, να αποφύγετε τη σωματική άσκηση και καταπόνηση". Χωρίς να αμφισβητώ στο ελάχιστο τα λεγόμενα της, αυτό που έχω διαπιστώσει - και λόγω χειμερινής κολύμβησης - είναι ότι αν δεν λυγίσεις πνευματικά, θα αντέξεις σωματικά. Έτσι, πιστεύω ότι θα αντέξουν και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τώρα δοκιμάζονται αν έχουν (και ψυχολογική) στήριξη από όσους τους αγαπούν και τους νοιάζονται.

      Διαγραφή
  15. Μιλάμε για κανονικό Indian Summer εδώ στην Ξάνθη με πολύ ζέστη καθημερινά γύρω στα 30 άρια και με μεγάλη ξεραιλα αφού έχει να βρέξει κυριολεκτικά μήνες εδώ. Έχουν ξεραθεί τα πάντα την στιγμή που αλλού έχει βρέξει τόσο που καταστράφηκε κόσμος και κοσμάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Δημήτρη τα λόγια σου μας δίνουν δύναμη και πίστη στους συνανθρώπους μας φίλε μου Δημήτρη. Δεν είναι καθόλου αυτονόητα και δυστυχώς σπανίζουν όλο και περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ούτε μία φορά στο σχολείο δεν κάναμε μια ομαδική εργασία. Πάντα μόνοι, ατομικά. Βάζαμε και ντοσιέ αναμεσά μας για να μη βλέπουν το γραπτό μας οι διπλανοί. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Στο Πανεπιστήμιο τα ίδια. Μόνο την πτυχιακή εργασία την κάναμε μαζί με κάποιους άλλους. Στο σπίτι, τα ίδια. Κοίτα τον εαυτό σου και μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Στο στρατό. Μέγα σχολείο της λούφας και της ρουφιανιάς. Και μετά πας σε μια δουλειά και καλείσαι να συνεργαστείς. Δεν είναι αστείο, αλήθεια; Και στο τέλος μένεις μόνος γιατί εκπαιδεύτηκες μια ζωή σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αντίθετο ακριβώς με ότι συμβαίνει στην εκπαίδευση στις Σκανδιναβικές χώρες που οι ομαδικές εργασίες είναιο κανόνας. Αλλά δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει κολλημένη στον περασμένο αιώνα με τη θρησκοληψία, το κυνήγι των βαθμών και την παπαγαλία. Η δήθεν αριστεία που τελικά οδηγεί τους λίγους άριστους στο εξωτερικό.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Τις ημέρες αυτές που διανύουμε είμαστε στα όρια του καύσωνα λόγω των αρκετά υψηλών θ. (μέχρι 37 β.) και υψηλότατης υγρασίας (μέχρι 98%).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω και τις ιδιαίτερα υψηλές ελάχιστες, που είναι κοντά στα ρεκόρ τους για την εποχή ( μέχρι 30 β.).

      Διαγραφή
  19. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί το ίδιο,έστω και σε μικρογραφία τυπου.Ποιος μας έφτυσε φέτος?Πόσο κατά διαόλου να πάνε όλα πια?
    Έχασα όλη την παραγωγή μου σε σταφύλια και ελιές,θα αντιμετωπίσω οικονομικό πρόβλημα αλλά λέω ευχαριστώ στο σύμπαν που δεν βρίσκομαι,ακόμη,στην θέση των συνανθρώπων της Θεσσαλίας ή του Έβρου.
    Εύχομαι να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εξ αφορμής των τελευταίων σχολίων περί αλληλεγγύης και συνεργατικότητας,μέγιστων κοινωνικών αρετών , να θυμίσουμε ότι κατά τον Σωκράτη (και τον Πλάτωνα) "η αρετή είναι διδακτή ".------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nowcast
    Ισχυρές μπόρες και καταιγίδες με πιθανόν χαλάζι τις αμέσως επόμενες ώρες στο βόρειο Ιόνιο.
    Ξεκινά σχετικά νωρίς και ενισχυμένο το σύστημα στα ΒΔυτικα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κόνιτσα μόνο σύννεφα.
    Λιγότερη και η ζέστη σήμερα, ιδανικός καιρός μέχρι στιγμής για βόλτα στο παζάρι!
    Καλό απόγευμα φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Οκτώ τσακμακόπετρες πολύ-πολύ μεγάλες ένα φράγκο, τσιμπιδάκια εικοσιτέσσερα στο φράγκο!».
      Στα αφτιά μου αντηχεί ακόμα η στεντόρεια φωνή του Στεφανάκη, ενός αγαπητού από όλους Γιαννιώτη μικροπωλητή που δεν άφηνε παζάρι για παζάρι χωρίς να το επισκεφθεί όχι μόνο στο Νομό Ιωαννίνων αλλά και σε όλη την Ήπειρο.
      Αξέχαστα μαθητικά χρόνια στο παζάρι της Κόνιτσας με το χαρτζιλίκι να ξοδεύεται για λίγο σκεπαρνίσιο χαλβά, μια ψημένη ρόκα ή ένα σουβλάκι. Η επιλογή ήταν δύσκολη και γινόταν μετά από πολλή σκέψη γιατί το ρημάδι ήταν λιγοστό και μόνο για ένα από τα τρία έφτανε!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ δάσκαλε πάντως στην περίπτωση τη συγκεκριμένη εγώ θα επέλεγα τον χαλβά μιας και είμαι λάτρης των γλυκών βέβαια αν το ακούσει αυτό Ο οδοντίατρος μου θα με πάρει στο κυνήγι που λένε μιας και ήδη έχω μία απονεύρωση και δύο εξαγωγές έλαιω αυτής της λατρείας μου για τα γλυκά...

      Διαγραφή
  23. Δάσκαλε με συγκινήσεις πολύ απόψε Αχ αυτά τα χρόνια της μεγάλης φτώχειας αλλά και της παιδικής αγνότητας και αθωότητας Με γύρισες χρόνια πολλά πίσω και ξεθάψεις της ψυχής μου τα λιθοσωρεια Το κουβάρι του χρόνου ασταμάτητα ξετυλίγεται Γερασαμε και εμείς ακολουθώντας το φυσικό νόμο της μικρής μας αλλά γλυκυτατης ΖΩΗΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα στοιχεία ξεκαθάρισαν πάνω κάτω για την νέα κακοκαιρία από αύριο στη χώρα μας.
    Μάλλον ο δάσκαλος θα μας ενημερώσει αύριο λόγω έλλειψης χρόνου.
    Με λίγα λόγια:
    Αύριο ήδη από νωρίς το πρωί θα έχουμε βροχές και καταιγίδες σε δυτική Μακεδονία Ήπειρο δυτική και βόρεια Θεσσαλία, φαινόμενα που μέσα στην ημέρα θα επηρεάσουν και μεγάλο μέρος των Επτανήσων, της δυτικής κεντρικής και ΒΑνατολικής Στερεάς καθώς και την κεντροβόρεια Πελοπόννησο.
    Τα φαινόμενα ειδικά στο τόξο από την περιοχή νότια των Τρικάλων, Καρδίτσας ανατολικής Αιτωλοακαρνίας Φθιώτιδας Φωκίδας μέχρι και το βόρειο κομμάτι της Πελοποννήσου δείχνουν να παρουσιάζουν εμμονή τις απογευματινές ώρες λόγω της σύγκλισης των δύο διαφορετικών αερίων μαζών πάνω από την εκεί περιοχή.

    Η κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη με φθίνουσα πορεία από εκεί και πέρα ενώ άστατος και σχετικά ψυχρός δείχνει να κρατά ο καιρός μέχρι τα τέλη της εβδομάδος.
    Συνολικά θεωρώ ότι χρειάζεται προσοχή στο δυτικό ΝΔυτικό κομμάτι της Θεσσαλίας και στην ανατολική και νότια Μαγνησία(Πήλιο Όθρυς).
    Εκεί σίγουρα θα δούμε τριψήφια νούμερα υετού και τοπικά μεγάλες ραγδαιότητες.
    Στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας εγώ προσωπικά συνεχίζω και δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερα έντονο.
    Όπως και να έχει όμως οι πληγές σε αυτό το κομμάτι της χώρας είναι ήδη μεγάλες και μία προσοχή θα χρειαστεί.
    Μεγάλη προσοχή επίσης σε όλο το βόρειο κομμάτι της Στερεάς(Ευρυτανία Φθιώτιδα Φωκίδα μέχρι δυτική Βοιωτία) όπως και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας και κεντρικής βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου καθώς και εκεί τα ύψη βροχής θα είναι στο σύνολο πολύ μεγάλα ικανά να παρουσιάσουν προβλήματα.
    Στη Φθιώτιδα αυτή τη φορά θα δώσω το μεγαλύτερο SOS.
    Κατά τα άλλα όλη γενικά η δυτική κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα θα λάβει αξιολόγα φαινόμενα ενώ εκτός κάδρου αξιόλογων φαινομένων για άλλη μια φορά μένει η βόρεια ΒΑνατολική χώρα όπως και τμήματα τού Αιγαίου.
    Όσο γιά τη σύγκριση που συνεχίζει και γίνεται με τον Ντάνιελ για τη Θεσσαλία απλά θα το προσπεράσω γιατί δεν θέλω να γίνω πάλι κακός....
    Καλή νέα εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως το πρόγραμμα ΣΚΙΡΩΝ δεν δείχνει έντονα φαινόμενα.

      Διαγραφή
    2. έχει ένα επικινδύνως δροσερό αεράκι. ας μας πει κάποιος, για ποιο λόγο χιλιάδες παιδιά στις πόλεις των Τρικάλων και της Λάρισας έκατσαν σήμερα σπίτι, να κάνουν ψηφιακό αγιασμό και να μην παραλάβουν τα βιβλία τους, όταν μέρες τώρα τα μοντέλα δείχνουν περί τα 30 mm σε Τρίκαλα και 10 για Λάρισα, για το τριήμερο. ειδικά όμως για σήμερα το πρωί, η προγνωσιμότητα χτες το απόγευμα, όταν και λήφθηκε η απόφαση, ήταν πολύ καλή και επιβεβαίωνε τη γενική τάση, μειώνοντας και περαιτέρω τα προβλεπόμενα χιλιοστά. 1.30 π.μ. ήρθε το email με το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης. 9.15, πουθενά βροχή στη Θεσσαλία. αστεία πράγματα, είναι προφανές ότι δεν πάμε πουθενά έτσι.
      καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Διότι, πολύ απλά, όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι...

      Διαγραφή
    4. το οποίο γιαούρτι, υγιεινό, αλλά προεκλογικώς απευκταίο.

      Διαγραφή
  25. Δηλαδή από δω και πέρα σε κάθε έλευση χαμηλού θα γίνεται πανηγύρι τρόμου και τρομολαγνιας,?Φθινόπωρο έχουμε και μετά χειμώνα Έλεος πλέον Και αυτό το όνομα τι χρειάζεται Άκου Ηλίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Αργύρη, ΔΑΣΚΑΛΕ ! φούλλλλ, Χριστόδουλε και σε όλους και όλες, σημεία των καιρών και η ονοματοδοσία πλέον.-

      Διαγραφή
  26. Καταπληκτική τοποθέτηση... μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή