Οι δύσκολες στιγμές της κακοκαιρίας «Εlias»

Ελάχιστες ημέρες μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel» είδαμε όλοι στους μεσοπρόθεσμους προγνωστικούς χάρτες την τάση να αποκοπεί στην κεντρική Μεσόγειο ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό με αυξημένες πιθανότητες να επηρεάσει τον καιρό πολλών περιοχών της χώρας. Γνωρίζοντας πόσο ευάλωτη είναι η κεντρική Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλία από την προηγούμενη πρωτόγνωρη κακοκαιρία, με «έζωσαν τα φίδια», αλλά όταν οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες, χρειάζεται κάποιος να περιμένει πριν ενημερώσει υπεύθυνα το κοινό και τους αρμόδιους φορείς. Η κατανομή και η ένταση του υετού σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να προβλεφτεί πριν από τέσσερις ή πέντε ημέρες.


Όσο περνούσαν οι ημέρες, φαινόταν όλο και πιο καθαρά  ότι τα δύο πιο αξιόπιστα παγκόσμια μοντέλα -το ευρωπαϊκό (ECMWF) και το αμερικάνικο (GFS)- διαφωνούσαν πολύ στις προβλέψεις τους για τον υετό στη χώρα. Γαλουχημένος με το ευρωπαϊκό μοντέλο, που κατά κοινή ομολογία υπερτερεί του αμερικάνικου μοντέλου, δυσκολευόμουν πολύ να αγνοήσω τα υπερβολικά ποσά υετού που προέβλεπε το ECMWF για τον πλημμυρισμένο κάμπο της Θεσσαλίας. Όμως, κάποια στιγμή ο μετεωρολόγος πρέπει: (α) να αποφασίσει ποιο μοντέλο θα αφήσει και ποιο θα ακολουθήσει και (β) να προσπαθήσει να προσθέσει αξία στα αποτελέσματα του μοντέλου που θα ακολουθήσει, δηλαδή να τα διορθώσει προς το καλύτερο.  

Η απόρριψη του ευρωπαϊκού μοντέλου έγινε την Κυριακή (24/9) για τρεις λόγους. Ο πρώτος από αυτούς έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα διαδοχικά τρεξίματά του το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσίαζε μεγάλη ασυνέπεια (αστάθεια). Ο δεύτερος λόγος προέκυψε από το γεγονός ότι η πρώτη εξάωρη πρόγνωση του μοντέλου δεν επαληθευόταν από τα πραγματικά στοιχεία και ο τρίτος λόγος προέκυψε μετά από μια σύνθετη και δύσκολη δουλειά που κάθε μετεωρολόγος πρέπει να κάνει.

Οι μετεωρολόγοι, όπως οι γιατροί, πρέπει να κάνουμε πρώτα διάγνωση (ανάλυση) της κατάστασης για το τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην πρόγνωση. Τα παλιότερα χρόνια, που τα προγνωστικά στοιχεία ήταν ελάχιστα, η ανάλυση ήταν σημαντική. Σήμερα κάποιοι λένε ότι η ανάλυση δεν είναι και τόσο αναγκαία, αλλά κάνουν λάθος. Η ανάλυση είναι και πάλι το πρώτο βασικό βήμα για την αξιολόγηση του τεράστιου όγκου των προγνωστικών στοιχείων που έχει στις μέρες μας ο μετεωρολόγος-προγνώστης. Αν ο μετεωρολόγος δεν μπορεί να βρει για ποιους λόγους ένα μοντέλο δίνει π.χ. υετό σε μια περιοχή, δεν θα μπορέσει να το αμφισβητήσει και κατ’ επέκταση δεν θα είναι σε θέση να προσθέσει αξία στα αποτελέσματά του.

Πριν από τη νύχτα που χτύπησε τη Θεσσαλία ο «Daniel», είχα πει δημόσια: «Ελπίζω να αντέξει ο κάμπος», γνωρίζοντας καλά μέσα μου ότι δεν ήταν κάποια ελπίδα που στηριζόταν σε αντικειμενικά στοιχεία, αλλά μια ευχή. Αυτή μονάχα είχε απομείνει. Την Κυριακή (24/9), μην μπορώντας πλέον να εξηγήσω (δικαιολογήσω) τα «κουβάρια» υετού του ευρωπαϊκού μοντέλου, υιοθέτησα τα αποτελέσματα του αμερικανικού μοντέλου που φαίνονταν πιο ρεαλιστικά. Τούτη τη φορά πίστευα ότι θα αντέξει ο κάμπος, αλλά πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος; Πέρασα δύο μαρτυρικές μέρες, σκεπτόμενος τι θα γινόταν αν στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας έπεφταν τα χιλιοστά που σε αρκετά «τρεξίματα» έδινε το  ECMWF.

Η δεύτερη δύσκολη στιγμή στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Εlias» ήρθε τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της Τετάρτης προς την Πέμπτη (27 προς 28/9), όταν σε διάστημα λίγων ωρών έπεσε στη Μαγνησία τεράστιος όγκος νερού και πλημμύρισε ο Βόλος. Τι θα γινόταν αν το φαινόμενο κρατούσε 2 με 3 ώρες ακόμα με την ίδια ένταση; Την απάντηση στην ερώτηση αυτή τη δίνει μόνο ο μετεωρολόγος, αλλά πώς ο άνθρωπος αυτός μπορεί να κάνει πρόγνωση λίγων ωρών για τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Β. Εύβοια χωρίς συστήματα nowcasting, χωρίς ηχώ ραντάρ, χωρίς δορυφορικά συστήματα εκτίμησης υετού σε πραγματικό χρόνο και, το τραγικότερο, χωρίς επαρκείς μετεωρολογικές παρατηρήσεις; Είναι λογικό ο μετεωρολόγος να προσπαθεί να μάθει για το πού και το πόσο βρέχει από τις ανταποκρίσεις των ρεπόρτερς και από τις αναφορές-κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Μπορούμε να εικάσουμε ότι αν δεν είχε προηγηθεί ο «Daniel» (Βόλος) ή αν δεν υπήρχαν καμένες εκτάσεις (Β. Εύβοια), οι καταστροφές που προκάλεσε ο «Εlias» θα ήταν λιγότερες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πού και το κατά πόσο λιγότερες θα ήταν. Εκείνο για το οποίο είμαστε περισσότερο βέβαιοι είναι ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα (απώλεια ανθρώπινων ζωών). Και αυτό πιστώνεται στους πολίτες που τήρησαν τις οδηγίες των Αρχών, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και, ας μην είμαστε μονίμως μίζεροι και γκρινιάρηδες, στον αποτελεσματικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, για τον οποίο διαχρονικά κάθε άλλο παρά υπερήφανο είναι το κράτος μας. 

37 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε προς έγκριση μέσω Αιγίς νέα ραντάρ,nowcasting,νέοι σταθμοί κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΗΝ !! Να δούμε και στη Διαυγεια τις λεπτομέρειες ...

      Διαγραφή
  2. Το θέμα είναι ότι αν δεν σταματήσει η ανθρωπογενής καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία είναι αυτή που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή - άλλωστε, και οι ρύποι το περιβάλλον καταστρέφουν - όλο και συχνότερα θα είναι τέτοια φαινόμενα. Θα συμβαίνουν, μάλιστα, καταστροφές και χωρίς να εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία με ιδιώτη στον οποίο παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση παραλίας σε άλλη χώρα. Ο τύπος έβαλε να ξεριζώσουν τις ποσειδωνίες από τον βυθό, επειδή έχουν σκούρο χρώμα και του χαλούσαν την αισθητική... Το απέραντο γαλάζιο, δηλαδή. Το αποτέλεσμα ήταν τα κύματα να σαρώσουν τη συγκεκριμένη παραλία και να προκαλέσουν μεγάλη διάβρωση, αφού οι ποσειδωνίες, που είναι υδρόβια φυτά, συγκρατούν τη φουσκοθαλασσιά και προστατεύουν τις ακτές, πέρα από το ότι παράγουν οξυγόνο και αποτελούν καταφύγιο για τον γόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα κ. Ζιακοπουλε! Πολύ ορθά τοποθετημένα, επίσης όντως το λυπηρό στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε ραντάρ καιρού που να ειναι επιχειρησιακά, όταν τα δεδομένα ανανεώνονται με διαφορά 45 λεπτών. Αν ας πούμε ένας παρατηρητής καιρού θέλει να ξέρει τι περίπου έρχεται θα πρέπει το 15 λεπτό να ισχύει για την ενημέρωση τον ραντάρ, το κακό είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καν τα ραντάρ να είναι διαδραστικά κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του μετεωρολόγου, επίσης δεν υπάρχει ένα σύστημα δικτύου παρατηρητών καιρού στην Ελλάδα για τα ακραία φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε το ιστορικό όπου μας δειξατε την δυσκολία του προγνώστη επέναντι στα αριθμητικά μοντέλα....όπως βλέπω το αγγλικό δεν το εξετάζετε παρόλο που μ αρέσει πολύ για 4 έως 5 μέρες, 11 με 18 στο Ανω Βόιο...με 115 mm ο Σεπέμβριος....πράσινα όλα...αλλά σιγά σιγά παρόλο το ζεστό διάστημα της επόμενης εβδομάδας προετοιμαζόμαστε για την πρώτη πάχνη.Ξεχωρίζει στην μεγάλη κυκλοφορία η ζεστή ράχη της Κεντρικής Ευρώπης με ιδιαίτερη εμμονή..όμως στα κράσπεδά της...έχει εκπλήξεις..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θωμά", δεν βλέπω φέτος να έρχεται η πρώτη πάχνη στην ώρα της. Κεντροανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν έχουν καν αντιληφθεί ακόμη ότι αύριο ξημερώνει Οκτώβριος. Ούτε βροχή, ούτε καν δροσιά. Στη δυτική λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά για πάχνη θα περιμένουμε.

      Διαγραφή
  5. Η ανάλυσή σας αποτελεί μια πολύ σαφή ερμηνεία του ρόλου του επιστήμονα στη μελέτη και ανάλυση του περιβάλλοντος με τη χρήση εργαλείων όπως τα προγνωστικά μοντέλα. Όπως πίστευαν και οι πρόγονοί μας, όταν κατασκεύαζαν εργαλεία όπως ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, η τεχνολογία οφείλει να αποτελεί βοηθό του ανθρώπου-επιστήμονα και σε καμία περίπτωση δυνάστη του. Η απεικόνιση της πραγματικότητας από τα μοντέλα, στηρίζεται σε στοιχεία που ο άνθρωπος τα τροφοδοτεί. Ο επιστήμονας μελετητής-προγνώστης, για να είναι αποτελεσματικός χειριστής των μοντέλων, οφείλει να γνωρίζει την αρχιτεκτονική τους δομή, ώστε να κατανοεί το δένδρο, τα κλαδιά του οποίου θα τον οδηγήσουν σε συνδυασμό με την εμπειρία του και την κρίση του, στο κλαδί της πλέον ρεαλιστικής απόφασης-πρόγνωσης. Νομίζω πως στην εποχή της (ενίοτε σκοπούμενης σύγχυσης) που ζούμε έχουμε, μάλλον συχνότερα την ανάγκη να ακούμε και να διαβάζουμε τα "αυτονόητα" γύρω από την άσκηση της ορθής και ευθείας κρίσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς καμία περίπτωση δεν υπήρχε να τη γλιτώσει ο Βόλος και από αυτήν την κακοκαιρία. Τα ποσά που έπεσαν με τον Daniel, ακόμα και 40 χιλιοστά να είχαν πέσει στον Βόλο, θα ήταν αρκετά να ξαναπροκαλέσουν μικροπροβλήματα, πόσο μάλλον με 300 χιλιοστά. Αυτό το λέω σε όλους αλλά δυστυχώς έχουμε κολλήσει στο πόσο διεφθαρμένη και κατεστραμμένη ανοργάνωτη χώρα είμαστε. Δεν διαφωνώ, δεν είμαστε καλοί στην οργάνωση και είμαστε αρκετά απαράδεκτα σε θέματα μακροχρόνιου σχεδιασμού και προστασίας στις προκλήσεις, και για αυτό φταίει αρκετά η διαφθορά μας. Αλλά τα αποτελέσματα αυτού τα βλέπουμε εκθετικά αυξημένα με τη βίαια κλιματική αλλαγή που βιώνουμε. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Βόλος έχει δεχτεί έναν δεκαπενθήμερο καύσωνα με ακραίους καταβάτες και καταστροφικές φωτιές, και δύο κακοκαιρίες με ποσά τρομακτικά ακόμα και για τους Φιλιππινέζους και τους Κουβανούς. Βλέπω τα ποσά που έχουν πέσει και τρομάζω όχι για το μακροχρόνιο μέλλον, απλούστατα για το βραχυπρόθεσμο: https://penteli.meteo.gr/stations/volos/NOAAMO.TXT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα ύψη βροχής του Σεπτέμβρη στις περιοχές που όλοι ξέρουμε, προκαλούν σοκ και δέος! Και ας μην έχουμε αυταπάτες...χτες ο Βόλος αύριο εμείς! Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι κίνδυνος για όλους μας οπότε ας είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες επιστημόνων και αρχών. Κι αν καμιά φορά αυτές είναι υπερβολικές δεν πειράζει...κάλιο γαιδουρόδενε πάρα γαιδουρογύρευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απογευματινή μπόρα σημειώθηκε την Παρασκευή 29/9 στη νότια Αττική. Τα περισσότερα χιλιοστά πρέπει να έπεσαν στη Γλυφάδα και τη Βούλα, κρίνοντας από το πόσο είχε βραχεί η παραλιακή και τις λιμνούλες που είχαν σχηματιστεί εκεί που συναντά το πεζοδρόμιο. Στα δύο αυτά προάστια δεν υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός (του meteo, τουλάχιστον), ενώ στο Φάληρο, που ο δρόμος ήταν σχεδόν στεγνός καταγράφηκαν 2,4 χιλιοστά και στην Ηλιούπολη 3,6mm.

    Έβρεξε και στην Αθήνα (3mm), αλλά καθόλου από τη Βάρκιζα και νοτιότερα. Παρόλα αυτά, παραμένει αυξημένο το ρυπαντικό φορτίο στη θάλασσα, που τέτοιο καφέ χρώμα (το οποίο διακρίνεις, βέβαια, μόνο αν κοιτάξεις με τη μάσκα τον βυθό, διότι απ' έξω φαίνεται γαλάζια) δεν είχε ούτε με την πετρελαιοκηλίδα το 2017, άλλωστε, ο νότιος Σαρωνικός δεν είχε επηρεαστεί τότε. Εύκολα γίνεται αντιληπτή η κατάσταση
    που βρίσκεται ο Παγασητικός, όπου απαγορεύτηκε και το ψάρεμα. Δυστυχώς, θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει από την οικολογική καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Παγασητικό ψαρεύουν κανονικά, απλώς με τέτοιου είδους φήμες, οι πολίτες διστάζουν και δεν αγοράζουν ψάρια(ειδικά στον Βόλο).
      Φίλος ιχθυέμπορας , μου είπε ότι από επίσημες αναλύσεις που έγιναν, τα ψάρια δεν έχουν πρόβλημα.
      Ανέκαθεν, τα ποτάμια και τα βρόχινα νερά, στη θάλασσα πέφτουν, τώρα γιατί να πειράζουν;

      Διαγραφή
    2. Δεν έχουν πέσει βρόχινα νερά, αλλά αυτοκίνητα, μπάζα, σκουπίδια, πτώματα ζώων, ακαθαρσίες, λύματα, πετρέλαια, που είναι μερικά μόνο από τα φερτά υλικά. Από τις εικόνες που είδα σε Πήλιο και Παγασητικό, η θάλασσα είχε γίνει μία καφέ λάσπη στα ρηχά, ενώ από τη δορυφορική στα παράλια της Λάρισας είχε επίσης καφέ χρώμα μέχρι τα ανοιχτά, μετά τον Daniel. Και για να φαίνεται το καφέ χρώμα της θάλασσας από το διάστημα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί.

      Εδώ, σε πολλά σημεία του Σαρωνικού που οι βροχές του Daniel ήταν σαφώς ηπιότερες - και του Elias ασήμαντες - η θάλασσα φαίνεται μπλε και γαλάζια απ' έξω, αλλά αν δεις με μάσκα, δύσκολα διακρίνεις τον πυθμένα από την καφέ θολούρα. Και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τον Daniel. Βουτάω τόσα χρόνια στον Σαρωνικό και μετά από έντονους κυματισμούς και ισχυρές βροχές, ακόμα και μετά από την πετρελαιοκηλίδα, τέτοια θολούρα και για τόσες μέρες δεν υπήρχε ποτέ, οπότε μπορώ να φανταστώ την κατάσταση στον Παγασητικό.

      Το ότι ψαρεύουν δεν λέει κάτι. Και στο λιμάνι του Πειραιά ψαρεύουν. Και τον Μάιο, επίσης, αν και απαγορεύεται ρητά, τότε, η ερασιτεχνική αλιεία για να αναπτυχθεί ο γόνος. Και με δυναμίτες ψαρεύουν, αν και είναι παράνομο. Τα ψάρια δεν έχουν πρόβλημα, αρκεί να υπάρχει οξυγόνο στο νερό, άλλωστε, τα κεφαλόπουλα τρώνε ακόμα και τη λυματολάσπη από τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Το θέμα είναι, όμως, πόσοι θα έτρωγαν ένα κεφαλόπουλο από το λιμάνι του Πειραιά.

      Εδώ γίνονται συστάσεις να μην καταναλώνουμε σολωμούς από τη Βόρεια Θάλασσα, επειδή είναι γεμάτοι βαρέα μέταλλα, λόγω των πολλών πετρελαιοπηγών της Νορβηγίας εκεί. Οι σολωμοί δεν πεθαίνουν, αλλά το θέμα είναι αν θα τους φας.

      Η θάλασσα θα καθαρίσει και στον Παγασητικό, όπως συνέβη και με τον Σαρωνικό, μετά την πετρελαιοκηλίδα του 2017. Χρειάζεται, όμως, χρόνος και υπομονή. Να μαζευτούν σιγά, σιγά όλα τα μεγάλα αντικείμενα που έχουν πέσει στη θάλασσα και μετά αυτή θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά, χάρη στην εκπληκτική ιδιότητα που έχει να αυτοκαθαρίζεται.



      Διαγραφή
    3. Η παράκτια αλιεία δεν δημιουργεί προβλήματα στον γόνο των ψαριών ακόμα και τον Μάιο διότι πόσα ψάρια μπορεί να πιάσουν οι ερασιτέχνες ψαράδες;Το προβλήματα είναι η μόλυνση των θαλασσών όπως σωστά αναφέρεις.

      Διαγραφή
    4. Απαγορεύεται, όμως, από τον νόμο η ερασιτεχνική αλιεία τον Μάιο. Μην νομίζεις ότι είναι λίγοι οι ερασιτέχνες ψαράδες.

      Διαγραφή
  9. Όπως έγραψε ο δάσκαλος,αυτή ήταν και η μεγάλη δυσκολία στην πρόβλεψη ανά περιοχή στον "Ηλία".
    Μία πρόγνωση δεν βγαίνει μόνο από ένα τρέξιμο ενός μοντέλου.
    Μεγάλο ρόλο παίζει και το πολλαπλό δείγμα με τα τρέχοντα σενάρια υποσενάρια καθώς και άλλοι πολυπαραγοντικοί χάρτες που ο προγνώστης πρέπει να συνυπολογίσει.
    Για παράδειγμα μέχρι ένα 24ωρο πριν,το κύριο τρέξιμο δεν συμβάδιζε με το μέσο τρέξιμο για τις περιοχές της Θεσσαλίας.
    Επίσης το αμερικάνικο μοντέλο προερχόμενο από την νίκη του στον Ντάνιελ και δείχνοντας σωστά αρχικά την νοτιότερη σύγκλιση προς Στερεά μπέρδεψε αρκετά τον προγνώστη υποστηρίζοντας το, παρόλο που στη συνέχεια το ευρωπαϊκό επιβεβαιώθηκε.
    Εν ολίγοις νομίζω ότι οι προγνώσεις από τους επίσημους φορείς αλλά και από το μπλογκ ήταν και πάλι γύρω στο 90% επιτυχημένες.
    Γι'αυτούς που έταξαν 2ο Ντάνιελ η τύπου Ντάνιελ σύστημα μέρες πριν,απλά και όμορφα το έριξαν στα χαρτιά και τους βγήκε στο 1/3 της Θεσσαλίας.
    Επίσης πλην του Βόλου όπου ο "Ηλίας" είχε περίπου τη μισή δυναμική του Ντάνιελ με 350 χιλιοστά σε ένα 24ωρο(δεν το περίμενα η αλήθεια είναι) όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας είχαν περίπου το 1/3 έως 1/7 τού Ντάνιελ!
    Ακόμη και το Πήλιο με το ζόρι έφτασε τα 100mm.
    Οπότε θα επιμείνω ότι είναι αστείο να γίνετε σύγκριση των δύο συστημάτων.
    Άλλωστε εάν δεν είχε προηγηθεί ο Ντάνιελ ακόμη και στο Βόλο οι ζημιές δεν θα είχαν καμία σχέση με τις τωρινές.
    Άλλο ένα θετικό είναι ότι αυτή τη φορά δεν είχαμε καμιά ανθρώπινη απώλεια και σε αυτό συνέβαλε σίγουρα η καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση σε σχέση με κάποια χρόνια πριν.
    Κλείνοντας να πω ότι μετά τον αντικυκλώνα πανευρωπαϊκής εμβέλειας που έρχεται από βδομάδα και με την άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία σε όλη την κεντρική και νότια Ευρώπη, μην μας κάνει εντύπωση όταν και όποτε έρθει το επόμενο χαμηλό λάβει εκ νέου υποτροπικά χαρακτηριστικά και μάλιστα λόγω εποχής τότε, πιό γενικευμένου επηρεασμού.
    Υ. Γ. Τα πράγματα δεν κυλούν καθόλου ομαλά και φέτος...
    Υ. Γ. 2 Πολλή έντονη αστάθεια σήμερα δυτικά της Πίνδου και την Πελοπόννησο(το περιμέναμε) με το ανατολικό κομμάτι της Αιτωλοακαρνίας να δέχεται κατά τόπους και πάνω από 50 χιλιοστά σε λίγη ώρα(ορεινή ημιορεινή Ναυπακτία).
    Αύριο έρχεται η επανάληψη της θερμικής αστάθειας στις ίδιες πάνω κάτω περιοχές και κυρίως στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους του φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα ΒΑ του Πηλίου στη Ζαγορά είναι τα 100mm που αναφέρεις.Στο υπόλοιπο Πήλιο έριξε περισσότερο.

      Διαγραφή
    2. Και πάλι αντε να είναι στο 1/7 του Ντάνιελ, γι'αυτό και το επισήμανα.

      Διαγραφή
  10. https://www.youtube.com/watch?v=ZpGeHRv0qPY
    Για να σπάσει η μαυρίλα λιγάκι...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To Aχλαδόκαστρο στην ορεινή Ναυπακτία έγραψε σήμερα 50 χιλ. .Έβλέπα από εδώ τα αλλεπάλληλα ηλεκτρικά στην περιοχή (720 μ.). Πάντως Φώτη και η γειτόνισσά σου η Γαβαλού στα χαμηλά πήρε κι αυτή 17 χιλ. .-
    Αχλαδόκαστρο : Κάστρα +αχλαδιές.
    Αχλαδόκαμπος : " Αχ-λαδόκαμπε ",που αναφώνησε ο Τούρκος πασάς, ατενίζοντας τον κάμπο με τις πολλές ελιές (Αρκαδία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο πιο ανατολικά και νότια του νομού τόσο περισσότερο το νερό φίλε Πέτρο.
      Είναι μία συνηθισμένη εξέλιξη στο νομό όταν έχουμε αστάθεια.
      Εμείς πήραμε αρκετά πιό λίγα και η πόλη σχεδόν τίποτα!

      Διαγραφή
  12. Χάος επικρατεί και στη Νέα Υόρκη από τις πλημμύρες, καθώς μετά από μία βδομάδα βροχών, εκδηλώθηκαν και καταιγίδες, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, την Παρασκευή 29/9 έπεφταν 51 χιλιοστά βροχής ανά ώρα και συνολικά 180mm, με συνέπεια να παρασύρονται αυτοκίνητα στους δρόμους. Aν και τα σχολεία άνοιξαν κανονικά και απλά σε ένα από αυτά οι μαθητές αποχώρησαν νωρίτερα, προβλήματα υπήρξαν τόσο στο μετρό, καθώς έσταζε η οροφή και έτρεχαν νερά στα σκαλιά, όσο και στα αεροδρόμια Kennedy - το οποίο βίωσε την πιο βροχερή μέρα από το 1948 - και LaGuardia.

    Πολλά ήταν τα παράπονα που εξέφρασαν πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στον υπόγειο σιδηρόδρομο, κάθε φορά που βρέχει, με τους κατοίκους να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καλό σύστημα αποστράγγισης στην πόλη. Συνολικά, έχουν πέσει 350 χιλιοστά βροχής φέτος τον Σεπτέμβιο στη Νέα Υόρκη, με το ρεκόρ όλων των εποχών να είναι τα 427mm από το 1882. Η αμερικάνικη μεγαλούπολη επηρεάστηκε από τα απομεινάρια της τροπικής θύελλας Ophelia, που νωρίτερα είχε προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϊ.
    https://www.channelnewsasia.com/world/new-york-flash-floods-subways-roads-heavy-rain-3809371

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Νέα Υόρκη έπαθε τα ίδια με τους μετεορολόγους να μιλούν για μια φορά κάθε 100 χρόνια τετοιο νερό.Όμως δείχνει ότι κάτι πάει στραβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπορώ να ακούω/διαβάζω ότι η φυσιολογική και πρόσκαιρη θολούρα στη θάλασσα είναι επικίνδυνη για κολύμπι, για ψάρεμα και γενικά για κάθε είδους δραστηριότητα… λες και τα λύματα των πλοίων δεν πέφτουν στη θάλασσα, λες και δεν πέφτουν στη θάλασσα λάστιχα, λαμαρίνες, μπάζα, πλαστικά και κάθε είδους σκουπίδια, λες και κάθε φορά πού βρέχει δεν θολώνει ή δεν γίνεται καφέ η θάλασσα, λες και σε κάθε μπουρίνι στη Θεσσαλία δεν έρχονται κούτσουρα μέσω θαλάσσης στην Χαλκιδική ανάλογα με τον άνεμο (και το αντίστροφο βεβαίως και σε όλη την Ελλάδα) λες και πέρυσι δεν ήταν ιδιαιτέρως θολή λόγω του φυτοπλαγκτού και του υπερπληθυσμού των μεδουσών , λες και δεν πέφτουν κάποιοι βιολογικοί/βόθροι στη θάλασσα (ευτυχώς πολύ πολύ λιγότερο τα τελευταία χρόνια), λες και τα νερά και τα ψάρια στον Πειραιά μένουν εκεί στάσιμα… Ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση και βαυκαλίζεται με το παραμικρό. Ας πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει και ας μην ακούμε τους επιστήμονες, σάματις τα ξέρουμε όλα εμείς, τι ανάγκη έχουμε από τη λογική και τον ορθό λόγο;;;
    ΥΓ: σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πάντα μου έρχονται στο νου εκείνοι που βλέπουν φύκια στη θάλασσα (μαύρα ξεραμένα ή και πράσινα «φρέσκα») και σιχαίνονται να μπουν και λένε πωπωωω είναι βρόμικη!!! Και εγώ τους λέω ότι τα φύκια δεν είναι τίποτα άλλο παρά χόρτο/γκαζόν της ξηράς…
    Άντε καλό μας μήνα! Υπάρχουν πολλοί που έχουν πληγεί πραγματικά και περνούν πολύ
    δύσκολα. Απλά ήθελα να πω κι εγώ τη γνώμη μου γιατί λατρεύω τη θάλασσα και τρώω με όρεξη τα ψάρια της
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσαν απίστευτες ποσότητες φερτών υλικών και μολυσμένων νερών σε μία μικρή θαλάσσια περιοχή και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ρυθμός ήταν τεράστιος, δηλαδή, Κωνσταντίνε. Στις περιπτώσεις που σωστά αναφέρεις, τα λύματα πέφτουν λίγα, λίγα και σε διαφορετικές περιοχές.

      Δεν είναι το ίδιο μία απλή βροχή, που η θάλασσα θα καθαρίσει το χώμα σε λίγες ώρες, με αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία. Κατ' αρχάς στο Πήλιο και τον Βόλο εκεί που κολυμπάει ο κόσμος στα ρηχά, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θάλασσα, αλλά λάσπη και μπάζα. Δεν υπάρχει νερό για να κάνεις μπάνιο. Δεν τρομοκρατώ, ούτε αγχώνω τον κόσμο, απλά αναφέρω την πραγματικότητα. Μην γίνουμε σαν εκείνους που έλεγαν ότι δεν πείραζε να κάνουμε μπάνιο με την πετρελαιοκηλίδα, επειδή μικροί πλένονταν με πετρέλαιο.

      Στους χειμερινούς κολυμβητές είχαν έρθει από το λιμενικό και μας είχαν συστήσει όταν είχε αφρικανική σκόνη και μετά έβρεχε να μην κάνουμε μπάνιο.

      Διαγραφή
    2. Για να γίνω κατανοητός, Κωνσταντίνε, αν το νερό της βρύσης μας ήταν καφέ θα το πίναμε και θα κάναμε μπάνιο με αυτό; Το ίδιο ισχύει και για τη θάλασσα. Οι επιστήμονες είναι αυτοί που λένε να μην βουτάμε στη θάλασσα, όταν είναι καφέ μετά από βροχή, διότι οι συγκεντρώσεις βακτηρίων και άλλων παθογόνων είναι εξαιρετικά αυξημένες, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου.

      Είναι, όπως, τα ρυπογόνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, αν οι συγκεντρώσεις τους είναι αραιές, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι να μην πυκνώσουν. Για αυτό γίνονταν και συστάσεις στον κόσμο να μην κυκλοφορεί ή να φοράει μάσκα, όπου υπήρχαν πολλοί πυκνοί από τις πυρκαγιές, ακριβώς επειδή οι συγκεντρώσεις ρυπογόνων μικροσωματιδίων ήταν αυξημένες.

      Επίσης, τι σχέση έχουν τα φύλλα της ποσειδωνίας, που είναι φυτό και παράγει οξυγόνο και δεν ανήκει στα φύκη (η λέξη φύκια είναι λανθασμένη - το φύκος τα φύκη είναι το σωστό), με τα πετρέλαια, τα μπάζα, τα λύματα, τα αυτοκίνητα, τα χημικά, τα ξύλα, τα πλαστικά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και έχει πέσει αυτή τη στιγμή στον Παγασητικό.

      Το να κολυμπάς σε καφέ από κοκκινόχωμα νερά, είναι σαν να βγεις τρέξιμο μέσα στην κάπνα από την πυρκαγιά. Μπορεί να μην πάθεις και τίποτα, αλλά αξίζει τον κόπο; Σου κάνει πραγματικά κέφι να βουτήξεις σε μία καφέ θάλασσα; Ποτέ δεν είπα να μην κάνει κανείς μπάνιο στον νομό Θεσσαλονίκης ή τη Χαλκιδική, όμως, στη Μαγνησία η θάλασσα έχει τεράστιο ρυπαντικό φορτίο αυτή τη στιγμή. Το πόσο επιβαρυμένη είναι η περιοχή φάνηκε από το ότι είχαμε θάνατο από λεπτοσπείρωση και συνολικά 10 ανθρώπους που νοσηλεύονται, οι δύο στην εντατική.

      Σε 1-2 μήνες μπορεί να έχουν καθαρίσει τα πάντα, αλλά τώρα χρειάζεται προσοχή, αυτό επισήμανα απλά. Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά, τα νερά είναι ουσιαστικά στάσιμα, διότι ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνονται είναι πολύ βραδύτερος από αυτόν με τον οποίο ρυπαίνονται. Και το ότι τα κεφαλόπουλα ζουν εκεί επιβεβαιώνει το αντίθετο από ό,τι γράφεις. Τα περισσότερα ψάρια δεν μετακινούνται, αλλά μένουν για όλη τη ζωή τους κοντά σε ακτές, ξέρες, νησίδες κ.λ.π.

      Και το έχω διαβάσει και το έχω διαπιστώσει από ψάρια που έχουν σημάδια, για παράδειγμα επί δύο χρόνια βλέπω στην ίδια παραλία τον ίδιο σαργό, ο οποίος έχει μεγαλώσει μαζί με τη χαρακιά που έχει στο ραχιαίο του πτερύγιο. Η ανοιχτή θάλασσα είναι μία έρημος στην οποία περιπλανώνται μόνο μερικά πελαγίσια είδη σε κοπάδια, όπως τα μαγιάτικα, οι ζαργάνες κ.λ.π.


      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις πληροφορίες, μέσα από τον διάλογο ανταλλάσουμε απόψεις και φωτίζονται σημαντικά γεγονότα.
      δεν αναφερόμουν στον Παγασητικό αλλά γενικότερα. Αυτό που συνέβη/συμβαίνει στη Θεσσαλία και τον Παγασητικό με λάσπες, μπάζα, λύματα κλπ είναι αναμφισβήτητο γεγονός.
      Καλή εβδομάδα! Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας. Συνεχίζονται οι "καυσωνικές" συνθήκες στη Θεσσαλονίκη. Έχει έναν ψευτοβοριά, ο οποίος είναι θερμότερος για την εποχή κι από Νοτιά και η ατμόσφαιρα είναι μουντή, όπως στους καλοκαιρινούς καύσωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι αρχίζει αμυδρά να διαφαίνεται η δημιουργία συστήματος στην Κ. Μεσόγειο κατά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
      Η πιο πρόσφατη βροχή στη Θεσσαλονίκη ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου με 9 mm (Ντάνιελ). Μου φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε το 40ήμερο ανομβρίας που είπα τότε.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα το πρωί δεν έβρεχε;

      Διαγραφή
    3. Ναι, έβρεξε 0,3 mm κατά μέσο όρο. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Φτάνει για να κολλήσετε ένα γραμματόσημο στο φάκελο.

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα καλό μήνα στον Δάσκαλο που μας ανέχεται κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ. Εύχομαι υγεία.κ καλή σχολική χρονιά για πολλά παιδάκια τα οποία λόγω πλημμυρών αύριο τελικά ξεκινάνε. Καλή φώτιση σε όλους κ ψυχραιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ να πώ να μην με πειράζετε πολύ...γιατί από τότε που η κλιματική κρίση έγινε πολιτικό επιχείρημα δεν είμαστε πια λίγοι...γέμισαμε σκεπτικιστές....!...Αλλά τελικά...προτιμώ την μοναξιά...μου..Ανω Βόιο....6,7 σήμερα το πρωί...σομπίτσα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλημέρα από Φιλαδέλφεια! Συννεφιά και 24c. Να βγω ψεύτης αλλά βλέπω και το φετινό φθινόπωρο να ακολουθεί την παράδοση των τελευταίων 3 ετών. Αναλαμπή για 2-3 μέρες να κατεβάζει ό,τι νερό δεν έχει ρίξει για μήνες και μετά απλα ηλιοφάνεια.

    Τουλάχιστον οι Αττικάριοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε και θερμοκρασίες να θυμίζουν Σεπτέμβριο. Ημουν εγώ μικρός ή θυμάμαι να πηγαίνω σχολείο αρχές του 2000 και από Οκτώβριο βγαίνανε οι ζακέτες;

    Κρύοι Οκτώβριοι που μου έχουν μείνε:

    2006, δεν είμαι σίγουρος μην είναι και το 07. Χιόνισε Φιλαδέλφεια 4 Νοεμβρίου για κανένα μισάωρο και από τότε ξεκίνησε το καιρικό χάος στην Αττική. Την θεωρώ χρονιά καμπή.
    2011 (τότε δεν είχαμε και το πιο πρώιμο χιόνι στην Πάρνηθα μέσα του μήνα;)
    2016

    Αν έχω λάθος διορθώστε με!

    Γιάννης
    Νεα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχε ζέστη στην Αττική τον Σεπτέμβριο, Γιάννη, μισό βαθμό κάτω από τα κανονικά επίπεδα της τελευταίας 15ετίας κυμάνθηκε κατά μέσο όρο η θερμοκρασία στην Αθήνα. Αντίθετα, σε Μακεδονία - Θράκη ήταν ένα βαθμό πάνω και στην Ήπειρο η θετική απόκλιση έφτασε τους +0,7β.

      Πάντα, κάποιες χρονιές θα είναι πιο κρύες και άλλες πιο ζεστές. Προσωπικά, θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του '80, αρχές του '90 να είμαστε με κοντομάνικα στην επέτειο του Πολυτεχνείου (17/11) στο σχολείο.

      Έχεις δίκιο για το 2011, όταν το πρώτο τσουχτερό κρύο σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου, το οποίο ήταν αμιγώς χειμωνιάτικο. Κρύο, αλλά όχι και τόσο ήταν και το επόμενο ΣΚ 19-20/11, όμως, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, αλλά και την επόμενη είχε λιακάδα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

      Συννεφιασμένη ήταν η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 με νοτιά και πολύ κύμα στον Σαρωνικό, για να επανέλθει το κρύο μετά τις 22. Τα θυμάμαι όλα αυτά από τα χειμερινά μπάνια, που άρχιζα τότε, δειλά, δειλά.

      Σωστός είσαι και για το 2016, καθώς και τότε η πρώτη ψυχρή εισβολή σημειώθηκε στις 30 Νοέμβρη και ακολούθησε ένας πολύ κρύος Δεκέμβρης, με αποκορύφωμα τα χιόνια στις 29-30/12, αλλά χωρίς να το στρώσει στην Αττική. Μας το φύλαγε, όμως, για τον Γενάρη, όταν ντύθηκε στα λευκά σχεδόν όλος ο νομός με το σύστημα Αριάδνη (7-10/1/2017, καθώς στις 6 και στις 11/1 είχαμε νοτιάδες στην Αττική), την πρώτη κακοκαιρία που πήρε όνομα.

      Πάντως, στη συνέχεια ο χειμώνας μαλάκωσε, δεν έκανε ούτε μία μέρα πραγματικά κρύο στην Αθήνα και μόνο η παγωμένη θάλασσα μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη, υπενθύμιζε τους χιονιάδες που είχαν προηγηθεί.

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω ότι κρύος ήταν και ο Οκτώβρης του 2021 και μάλιστα η ψυχρή εισβολή στις 25/10 με ξεροβόρι ήταν χειμωνιάτικου επιπέδου.

      Διαγραφή