Η πρώτη εκτίμηση της κακοκαιρίας "Elias"

ΔΕΥΤΕΡΑ

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές βασικά κατά μήκος του άξονα Πίνδος - βουνά κεντρικής Στερεάς - βουνά Β-ΒΑ Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: η Δ. Μακεδονία, η ορεινή Ήπειρος, η Δ. Θεσσαλία (περιοχές Τρικάλων και Καρδίτσας), η Ευρυτανία, η ορεινή Αιτωλοακαρνανία, η Δ. Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η ΒΑ Αχαΐα και η Β. Κορινθία.

Στην περιοχή Καρδίτσας - Παλαμά η προσοχή να είναι περισσότερο στραμμένη στη στάθμη των νερών του Καράμπαλη, του Καλέντζη και του Σοφαδίτη. Η κατάσταση δεν κρίνεται ως ιδιαιτέρως ανησυχητική, αλλά η επαγρύπνηση πρέπει να είναι αυξημένη και συνεχής λόγω των ειδικών συνθηκών της περιοχής.


ΤΡΙΤΗ

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους στο Ν. Ιόνιο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα είναι ισχυρά.

Στη Θεσσαλία τοπικά φαινόμενα -όχι μεγάλης έντασης- αναμένονται βασικά στις περιοχές της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και της Μαγνησίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως στη Μαγνησία, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη Δ. Κρήτη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων εντοπίζεται στη Φθιώτιδα και τις όμορες περιοχές της, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

18 σχόλια:

  1. Συντοπίτη Νίκο Παππά,ως παθών(πνίγηκαν αρκετά απ τα μελίσσια μου)νομίζω ότι μια παλιά αλλά τόσο επίκαιρη ατάκα του Δασκάλου "καλύτερα γαιδουρόδενε παρά γαιδουρογύρευε"ταιριάζει απόλυτα.Απ την άλλη όμως ως γονέας δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου.Να λοιπόν επίγραμματικά δύο απ τις απόψεις που αποτελούν θέμα για την Τρικαλινή(κ όχι μονο)κοινωνία σε όλο αυτό το παράλογο που (δεν)ζούμε! Καλημέρα κ ψυχραιμία συνάμα..Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ύψιστη και μέγιστη προσοχή στις περιοχές όπου έχουν φράξει οι ποταμοί από φερτά υλικά λόγω των κατακλυσμιαίων γεγονότων από την κακοκαιρία Δανιήλ. Επίσης, έχουν ανεβάσει τα ύψη στις κοίτες των ποταμών από φερτά υλικά και ο όγκος του νερού δεν θα μπορέσει να εκτονωθεί με υπαρκτό τον κίνδυνο πλημμυρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους. Προς το παρόν συννεφιά με ήλιο στην Ήπειρο. Χτες το πρωινό μέτωπακι έδωσε μέχρι και 38χιλ νερό στην Ηγουμενίτσα. Ήταν καθαρά φθινοπωρινό μέτωπο. Σήμερα δε μου γεμίζει το ματι η φάση, ψιλομουφα το κόβω, και αυτό γιατί το σύστημα είναι μια ανωτερη ψυχρή λίμνη με καλοκαιρινά χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται για επιφανειακό χαμηλό. Ως εκ τούτου βλέπω τα δυτικά παραλία και το Ιόνιο να μην επηρεάζονται και πολύ. Πάλι οι γνωστές περιοχές της ανατολικής Ελλαδας θα φάνε τα καλά νερα. Μακάρι να μην έχουν πάλι προβλήματα και να περάσει ανώδυνα το σύστημα 'Ηλιας'. Το θέμα είναι που είναι ο Γαρμπης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα,
    Όλοι-ας μην πω όλοι- πολλοί ή οι περισσότεροι βιάζονται…. Αβέβαια τα στοιχεία για τον καιρό και βέβαια η κρίσιμη πληροφορία χάνεται πάλι αφού προηγούνται «κραυγές», «κλικ» και τυμπανοκρουσίες. Ανοίγω την εφαρμογή του κινητού και τη σελίδα του ΕΑΑ και βλέπω για τη Θεσσαλονίκη ελάχιστες βροχές και θερμοκρασίες και πάλι μέγιστες 27-29 μέχρι την Κυριακή. Ποια αλλαγή του καιρού βιώνουμε σε τάχα πιο φθινοπωρινό επίπεδο; Μάλλον καμία… κάθε πράγμα στον καιρό του..
    μακάρι όπου βρέξει να βρέξει κανονικά και χωρίς πλημμύρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας, έχει φορτώσει ο καιρός τις τελευταίες ώρες εδώ στα ανατολικά της Αχαΐας με συνεχόμενες υπόκωφες βροντές χωρίς βροχή προς το παρόν εδώ στα παράλια.. αναμένουμε τα έντονα φαινόμενα με την ευχή να μην δημιουργηθούν προβλήματα και καταστροφές.
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tελικά εδώ στην Κορινθία τα πάμε πολύ καλά με τους προφήτες .Ο Δανιήλ μας άφησε πολύ καλά ποτιστικά νερά. Ο Ηλίας τώρα προοιωνίζεται ιδιαίτερα υετο φόρος .
    Μιάς και οι αρμόδιοι περί την ονοματοδοσία των κακοκαιριών φαίνεται να έχουν εσχάτως αδυναμία στα ονόματα προφητών , προτείνω η επόμενη κακοκαιρία να ονομαστεί .....Μαλαχίας !. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ στην Κρήτη πάντως η κατάσταση τείνει να γίνει ερημική. Μοιάζουμε περισσότερο με την Αίγυπτο πλέον. Έχει ξεραθεί ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζέστη με αέρα σήμερα στην Ξάνθη χωρίς υπόνοια βροχής προς το παρόν αλλά και αργότερα από ότι δείχνουν τα μοντέλα. 30 βαθμούς σήμερα το μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τίποτα το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής στην Όθρυ, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποτιστική βροχή όλη την ημέρα στο Ανω Βόιο με υπόκωφα μπουμπουνιτά....και 28 mm μέχρι στιγμής....12,7 θερμοκρασία τώρα..και σόμπα....κουράγιο στα παιδιά της Θεσσαλίας και της Στερεάς....όσο για τα δρώμενα δεν λέω τπτ...για την ώρα...μακάρι τουλάχιστον το θέμα της ΕΜΥ να μην μείνει....ως κάποια εσωτερική αλληλογραφία υπηρεσιών...για τα υπόλοιπα θα έχουμε χρόνο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευτυχώς που ήρθε κι ο Ηλίας και δρόσισε….
    Τι να πω πια για τις προγνώσεις για δήθεν ευθυγράμμιση με το φθινόπωρο. Καθαρά καλοκαιρινό σύστημα . Ένα έκτακτο που βγήκε αχρείαστα τόσο νωρίς από την ΕΜΥ . Απουσιάζει η κοινή λογική και το μέτρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά μια ζώνη καταιγίδων είχαμε πιο ανατολικά,στην Λαμια και όχι στην δυτική Φθιώτιδα όπως έδειχνε το gfs.Ελπιζω να μην ισχύσουν τα του ecmwf,αν και με αυτόν τον τύπο καιρού έχω καταλάβει πως δεν εμπιστεύεται κανείς τίποτα και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση.
    Τα σχολεία θα είναι κλειστά πάντως αύριο και μεθαύριο στην Λαμία,η ενημέρωση ήρθε στις 21:30 απόψε το βράδυ και άντε να δούμε τι θα κάνουμε τα παιδιά αύριο.Ελλας το μεγαλείο σου!!καληνύχτα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πολύ επιλεκτικά τα φαινόμενα σήμερα και κυρίως γύρω από την Πίνδο όπως αναμένονταν,εξού και τα σχετικά μεγάλη ύψη βροχής σε Φθιώτιδα βόρεια Πελοπόννησο Καλαμπάκα Τρίκαλα και ορεινά της δυτικής γενικά Πίνδου.
      Το σύστημα όμως τώρα αρχίζει και δημιουργεί στροβιλισμό μέσα στο Ιόνιο βάση δορυφορικής και αναμένονται μεγάλα ποσά υγρασίας προς τα κεντρικά και νότια Επτάνησα καθώς και την ηπειρωτική κεντρονότια χώρα.
      Οπότε ακόμη είμαστε στην αρχή.
      Εννοείτε ότι δεν μιλάω για ακραίες καταστάσεις αλλά εκεί στη Φθιώτιδα ειδικά ας έχετε το νου σας.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, έβρεξε , βρέχει, ή θα βρέξει κι άλλο.
      Το γενικό κλείσιμο των σχολείων, δεν το κατανοώ-στη Θεσσαλία -, όπως είναι ο καιρός ως τώρα..(εξαιρώ φυσικά τα σχολεία που βρίσκονται σε χωριά που λιμνάζουν νερά ακόμα..)
      Χθες κλειστά, σήμερα και αύριο το ίδιο, με λιακάδα χθες το πρωί, χθεσινοβραδινή μπόρα 39 χιλ. και σήμερα συννεφιά..
      Υποτίθεται, ότι έδωσαν αναφορά οι διευθυντές των σχολείων, σε ότι αφορά την κατάσταση και την λειτουργικότητά τους...
      Δεν είναι όλα.. "Daniel"

      Διαγραφή
  13. Καλή βροχή από το μεσημέρι και μετά στην Κόνιτσα.
    Κύριε Δημήτρη με συγκινησατε χθες με τις όμορφες αναμνήσεις σας από το παζάρι των παιδικών σαν χρόνων....
    Ελπίζω παντού να βρέξει όσο εδώ, φθινοπωρινά και ποτιστικά!
    Κόνιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mικρότερη κατά 1,03 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - όσο το Τέξας και η Καλιφόρνια μαζί - από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για χειμώνα ήταν φέτος η έκταση των πάγων της Ανταρκτικής, όπως επισημαίνει το Reuters. Το τέλος του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο βρήκε τους πάγους της Ανταρκτικής να εκτείνονται σε 16,96 εκ. τετρ. χιλ., καλύπτοντας τη μικρότερη επιφάνεια που έχει μετρηθεί μεταξύ 1979 και 2023.

    Αλλά και τον Φεβρουάριο του 2023, στο τέλος του καλοκαιριού για την Ανταρκτική, ο θαλάσσιος πάγος είχε συρρικνωθεί επίσης σε ιστορικό χαμηλό για την εποχή και συγκεκριμένα σε 1,79 εκ. τετρ. χιλ. Την ίδια στιγμή, στο τέλος του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο, καταγράφηκε η έκτη μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου τα τελευταία 45 χρόνια στην Αρκτική (4,23 εκ. τετρ. χιλ.).

    Από το 2016 έχει αρχίσει, εξάλλου, να παρατηρείται συνεχής μείωση των πάγων της Ανταρκτικής, αν και το λιώσιμο τους δεν επηρεάζει άμεσα τη στάθμη της θάλασσας. Κι αυτό διότι είναι το αλμυρό νερό που παγώνει και υπήρχε έτσι κι αλλιώς στη θάλασσα, ωστόσο, με την τήξη των πάγων, οι οποίοι αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερη θερμότητα.
    https://www.france24.com/en/environment/20230926-antarctica-sea-ice-hit-record-lowest-winter-maximum-on-sept-10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κυρίως λόγω Daniel και συμπληρωματικά λόγω Elias, υπάρχουν περιοχές όπου άλλαξε η γεωγραφία.Χερσαια τμήματα έγιναν λίμνες, χαντάκια έγιναν ρυάκια,και ρεματιές, ποτάμια.Καποια καλλιεργήσιμα έχουν τόση πέτρα που θα αλλάξουν χρήση.
    Δεν ξέρω αν έτσι ήταν και παλιά αλλά μικρή σημασία έχει.Μηπως αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να θεωρούνται μόνιμες και να αρχίσει μια συζήτηση για μετεγκατάσταση οικισμών και ανθρώπων; Δύσκολα ερωτήματα και δύσκολες απαντήσεις άλλα κάποιες φορές η διακυβέρνηση δεν είναι μόνο η διαχείριση της κανονικότητας.
    Πρέπει να παρθούν αποφάσεις.Αλωστε σε αυτόν τον τόπο δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα φτιαχτούν χωριά και πόλεις από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή