Η τελευταία φάση της κακοκαιρίας "Elias"

ΠΕΜΠΤΗ

Α. Μαγνησία

Τοπικές βροχές κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, οι οποίες βαθμιαία σχεδόν παντού θα σταματήσουν.

Β. Φθιώτιδα - Εύβοια

Βροχές και τοπικές καταιγίδες που το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.


Γ. Υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην Πελοπόννησο, την Αττικοβοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στη Θράκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και στην ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως το απόγευμα κατά μήκος του ορεινού κορμού της (Β. Πίνδος - Ταΰγετος).

Καλημέρα σε όλους. 

27 σχόλια:

  1. Η κακοκαίρια αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνη και παρότι βιαστικά ο Κλέαρχος όπως πάντα είχε αρχίσει να κάνει συγκρίσεις με Ιανούς και Δανιηλ, τελικά αποδείχθηκε με τα 300+ mm που έπεσαν χθες στο Βόλο οτι ήταν σε αυτό το επίπεδο. Όσο λάθος είναι ο Κλέαρχος να δίνει βιαστικά τέτοιες πληροφορίες για να προλάβει να είναι ο πρώτος ,αλλό τοσο λάθος είναι και όσοι από εμάς υποτιμησουν την επικινδυνότητα της κακοκαιρίας και βαρέσουμε λήξη πιο νωρίς απο ότι πρέπει. Ο κος Κολυδάς χθες έδωσε άριστη πρόβλεψη ( με βάση το αποτέλεσμα) με βάση την παρόγνωση και δεν έκλεισαν τα σχολεία στην Αττική σε πείσμα των καταστροφολόγων. Η Θεσσαλία και ειδικά η Μαγνησία έχει την ατυχία λόγω θέσης να είναι ευάλωτη στα πρώτα συστήματα του φθινοπώρου και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν σοβάρα υπόψιν στο σχεδιασμό των υποδομών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το meteo.gr, ο Βόλος είχε δεχτεί 113 χιλιοστά μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης 27/9 (σήμερα προστέθηκαν άλλα 9mm, αλλά δεν ξέρω πόση βροχή έπεσε τη νύχτα) και ήταν στην 4η ή 5η θέση πανελλαδικά, πίσω από περιοχές της Εύβοιας, κυρίως, όπου είχαν καταγραφεί και πάνω από 200 χιλιοστά. Μαγνησία και Εύβοια δέχονται όντως τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τα τελευταία χρόνια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βόλος πλήρωσε και το ότι δεν έγινε - μπορεί να μην ήταν και εφικτό - αποκατάσταση από την προηγούμενη κακοκαιρία.

      Πολλές είναι, άλλωστε, οι μαρτυρίες κατοίκων ότι ο Κραυσίδωνας δεν είχε καθαριστεί από τα μπάζα και τα φερτά υλικά, κάτι που μεγιστοποίησε τις καταστροφικές συνέπειες της νέας σφοδρής βροχόπτωσης. Έχουμε μπει, πάντως, στην εποχή που τα 100-150 χιλιοστά, ποσότητα που έπεσε με τον Elias σε Ωρωπό και Μαλακάσα στην Αττική, ενώ αντίστοιχη είχε πέσει με τον Daniel σε Αίγινα, Κερατέα, Φάληρο κ.λ.π., θα θεωρούνται νορμάλ. Και ακραία θα είναι πια μόνο τα 300 - 400 και 500 χιλιοστά.

      Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται η αντιπλημμυρική θωράκιση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όπως είχε γίνει μετά τον σεισμό του 1999 που οι νέες οικοδομές κατασκευάστηκαν με αντισεισμικές προδιαγραφές. Αλλιώς, σε κάθε δυνατή βροχή θα πλημμυρίζουμε, κάτι που έχει συμβεί, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια και με όχι τόσο ισχυρές κακοκαιρίες.

      Διαγραφή
    2. Ο σταθμός του meteo.gr μέτρησε 306 την Τετάρτη , με τα 201.6 χιλιοστά να σημειώνονται σε ένα εξάωρο (27/09, 16:30-22:30), ενώ άλλος σταθμός ερασιτεχνικός έγραψε 350mm. Κατά τα αλλά συμφωνώ με το κείμενο σας.

      Διαγραφή
  2. Ετήσιος υετός (μέχρι στιγμής)
    Χανιά κέντρο 336mm
    Ρόδος 337mm
    Θεσσαλονίκη κέντρο(ΔΕΘ): 369mm
    Αθήνα (Πατήσια): 339mm
    Τα στοιχεία είναι του ΕΑΑ/meteo
    Δεν ξέρω αν οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια, μάλλον όχι θέλει έρευνα, σύγκριση, επιστημονική γνώση και εμπειρία κλπ κλπ.
    Δεν ξέρω αν είναι η νέα καιρική κανονικότητα, κλιματική αλλαγή ή κρίση κλπ κλπ
    Πάντως τα καιρικά στερεότυπα αίρονται αν δεν έχουν ήδη αρθεί.
    πχ. Δεν βρέχει στην Κρήτη και βρέχει στη Βόρεια ελλάδα…
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκυρη σύγκριση και συμπεράσματα κατά την άποψη μου. Πρώτον αν εξαιρέσουμε την Αθήνα που έχει ικανοποιητικότατες βροχοπτώσεις τα υπόλοιπα μέρη στη νότια Ελλάδα έχουν σοβαρό έλλειμμα βροχών. Και τα Χανιά και η Κρήτη γενικά και η ροδος.
      Όσο για τη θεσσαλονικη έχει ξεπεράσει τα 400 αλλά και 500 mm σε πολλά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος ενώ γενικά με το ζόρι βλέπει 400 χιλιοστά βροχής κάθε χρόνο. Απλά όπως πάντα τυχαίνει να βλέπει όλες τις βροχές μαζεμένες την άνοιξη και το καλοκαίρι όπως τα στεπικα κλίματα της Ινδιας και της Κίνας. Άλλη συζητηση αυτή.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  3. Πολύ ισχυρή βροχόπτωση είχαμε και χτες στα Χανιά με τεράστια ραγδαιότητα που εγώ είχα χρόνια να δω. Ευτυχώς τη γλυτωσαμε μόνο με μικρό πλημμύρες. Σιγανή βροχή και σήμερα με δροσερές θερμοκρασίες. Ωραίο αυτό το φθινοπωρινό διάλειμμα καθώς όλος ο Σεπτέμβριος μας τάραξε στη ζέστη και στην αφόρητη υγρασία όπως και ο Αύγουστος. Πάλι ομως είμαστε χαμηλά στις βροχές την ώρα που άδικα οι κακοκαιρίες χτυπούν χωρίς έλεος τα ίδια σημεία της χώρας ενώ άλλες περιοχές έχουν να δουν βροχές μήνες. Κουράγιο στους κατοίκους του Βόλου. Αυτό που συμβαίνει εκεί φέτος πραγματικά ξεπερνάει κάθε έννοια στατιστικής πιθανότητας.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι είναι. Γενικά ο νότος, έχει μεγάλο υετικό έλλειμμα από πέρσι το χειμώνα. Και εννοείται πως αυτό το έλλειμμα αντικατοπτρίστηκε και στη φωτιά του Ιουλίου εδώ στη Ρόδο που έκαιγε 12 ημέρες. Εννοείται πως υετικό έλλειμμα υπάρχει και σε άλλες, μη νότιες, περιοχές, όπως για παράδειγμα η Θράκη με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε. Στη μικρή μας χώρα των 132,000 τ.χλμ και βλέπουμε σε αποστάσεις λίγο χλμ αλλού ξηρασία και ανομβρία, και αλλού καταστροφικές πλημμύρες. Αυτές τις ακρότητες εντός της επικράτειας της ίδιας χώρας τις βλέπαμε κάποτε σε χώρες μόνο μεγέθους ΗΠΑ, Κίνας, κλπ. Ενδεικτικό της καιρικής απορρύθμισης και εμμονικότητας....
      Λίγη βροχή είχαμε και εδώ στη Ρόδο χθες βράδυ με αρκετά αστραπόβροντα στα ανατολικά. Πολύ καλύτερη καταιγίδα είδαμε το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου, στην πρώτη μέρα του Daniel, με πάνω από 20 χιλιοστά και τρελά κεραυνίδια. Ας ελπίσουμε τους επόμενους μήνες να βρέξει και εκεί που δεν έχει βρέξει, και παράλληλα γρήγορα να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων στο Βόλο και την υπόλοιπη Θεσσαλία, αλλά και την Εύβοια. Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. H συζήτηση περί υετού και κλιματικής αλλαγής...είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα..λίγα σημεία
      α)Ενα ζήτημα έιναι οι ημέρες βροχόπτωσης...όπως και το αίτιο που τις προκαλεί
      π.χ. μιλάμε για καλοκαιρινή αστάθεια η οργανωμένα χαμηλά της χειμερινής περιόδου...?τουλάχιστον για τα βόρεια τα περισσότερα χιλιοστά οφείλονται στις ψυχρές λίμνες της θερινής περιόδου....
      μιλώντας πάντα για τα βόρεια ένα χαρακτηριστικό που μας διαφοροποιεί σημαντικά από το μεσογειακό κλίμα του νότου είναι η ομοιόμορφη κατανομή του υετού σε όλο τον χρόνο..μην πω πλέον ότι τα περισσότερα χιλιοστά πέφτουν..το χρονικό διάστημα Απριλ'ιου-Οκτώμβρίου.
      β)Φέτος το έλειμα γενικώς της Ανατολικής και νότιας χώρας εκεί όπου εμφανίζεται οφείλετε στο γεγονός οτι οι ψυχρές λίμνες επέλεγαν το "δρομάκι" που οδηγεί στην βόρεια Αδριατική -Ιόνιο.
      γ)Το έλειμα αυτό πρέπει να εξετασθεί συγκριτικά με το τί σημαίνει η διάδοχη κατάσταση λα νίνα-ελ νίνο ας σημειωθεί ότι σε ένα ισχυρό ελ νίνο έίχαμε τους προσήνεμους και τρομερούς χειμώνες του 82-83 και 91-92, αντίστοιχα και ο βαρύς χειμώνας για όλη την Ελλάδα του 86-87 αφορούσε ίδια κατάσταση.Φυσικά θα έχουμε τον χρόνο να μιλήσουμε για όλα αυτά...αλλά για σήμερα...προέχει...να αντέξει ο Βόλος και η Εύβοια.."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Και τι να λέμε στο Ηράκλειο που τόσο χθες (που έβρεξε Χανιά) όσο και τις πολλές άλλες μέρες και εβδομάδες είχαμε 0 χιλιοστά ...

      Διαγραφή
  4. Μην ξεχνάμε και τη Θράκη που έχει πεί το νερό νεράκι μήνες τώρα !! Επίσης ένα βασικό αξίωμα ειναι ότι περισσότερης προσοχής χρίζει η κατανομή των χιλιοστών μεσα στο έτος κι όχι το σύνολό της . Ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που είναι ο καθηγητής που έλεγε ότι θα ξαναγίνει σε 200 χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είπε σε 200 χρόνια αλλά είπε σε 16.000 χρόνια...

      Διαγραφή
  6. Η νέα τάση στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής είναι η εμμονή των καιρικών φαινομενων σε συγκεκριμένες περιοχές. Βλέπε Βόλος, Ευβοια κτλ. Πάντως από εβδομάδα πάλι 30αρια θα εχουμε καθώς η θερμή μάζα από τη Δυτικη Μεσόγειο καραδοκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ πάνω σε αυτό φίλε μου. Τα τελευταία 6 χρόνια έχω δεί τόσο χιόνι εδώ στην Εύβοια στα 150 μέτρα υψόμετρο. Που αρχίζω να πιστεύω πως ζω στη Φλώρινα. Παλιά περίμενα μια 10ετια για να το πατήσω. Δημήτρης κεντρική Εύβοια

      Διαγραφή
    2. Θα διαφωνήσω.Παλια στην περιοχή της Κύμης είχε χιόνι κάθε χειμώνα αν τα τελευταία χρόνια σπάνια.

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα κάποτε έκανε πιο μεγάλους χειμώνες. Απλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εμμονή σε ανατολικό προσημενους χιονιαδες αυτό θέλω απλά να επισημάνω.

      Διαγραφή
  7. Παρακαλώ τους κυρίους που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, να μου δώσουν μια λογική εξήγηση του πως συνέβη αυτό που συνέβη το φετινό Σεπτέμβριο στη Μαγνησία. Επιτρέπεται η χρήση στατιστικών, μελετών και ότι άλλο επιθυμούν...ακόμα και του Καζαμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν αρνητές τις κλιματικής αλλαγής.Υπαρχουν αρνητές της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και αρνητές του ότι καιρικό συμβαίνει να το ρίχνουμε εκει

      Διαγραφή
    2. Αν εξαφανιστεί και το τελευταίο ίχνος πράσινου και πεθαίνουν όλοι από ασφυξία κάποιοι θα υποστηρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι αυτό δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο προκειμένου να απεκδυθούν τυχόν ατομικές και συλλογικές ευθύνες.
      Και ας λέει η κβαντική φυσική ότι όλα είναι ένα και ότι κολυμπάμε σε μια ενεργειακή θάλασσα. Ό,τι λέμε ή πράττουμε ή σκεφτόμαστε έχει άμεση επιρροή στο χωροχρόνο.
      Είμαστε η ανώτερη μορφή ζωής τουλάχιστον σε αυτό τον πλανήτη. Εάν δεν σεβόμαστε και την πιο απλή μορφή ζωής και τον τελευταίο κόκκο ύλης τέτοιου είδους φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται μέχρι να πάρουμε το μάθημα μας.

      Διαγραφή
  8. Δυστυχώς συνεχίζετε η παρωδία του φετινού Φθινοπώρου.
    Άλλοι πνίγονται ξανά και ξανά και τα άλλα 2/3 της χώρας μαστίζονται από ανομβρία καθώς ακόμη δεν έχει ρίξει ούτε ένα αξιόλογο νερό εκεί που το έχουν ανάγκη(ανατολική Μακεδονία Θράκη νότια Πελοπόννησο ανατολική και κεντρική Κρήτη Αιγαίο, ενώ και η δυτική Ελλάδα πλην κάποιων περιοχών δεν έχει δεχθεί κάτι αξιόλογο έως τώρα).
    Από Δευτέρα ξανά έρχεται ο αντικυκλώνας και ξανά πιάνουμε τοπικά 30αρια(όχι ότι έπεσε η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα αυτές τις μέρες),μέσα στον Οκτώβριο.
    Και έχουμε και κάποιους να μας κρίνουν που μιλάμε για παρωδία.
    Ναι, παρωδία είναι και σε όποιον αρέσει.
    Δεν θα μας κάνει κανείς κριτική γιά το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι πίσω από την ανωνυμία του και την ημιμάθεια του.
    Υ. Γ. Έντονη αστάθεια ανοιξιάτικου τύπου αύριο σε μεγάλο μέρος της κεντροδυτικής ηπειρωτικής χώρας και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.
    Όπως το πάει,βλέπω ακόμη και τον Οκτώβριο αστάθειες να βγάζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω παρατηρήσει οτι ο καιρός αλλάζει πρός το χειμωνιάτικο με μακρυμάνικα τέλος οκτωβρίου έχουμε μπροστά μας και το μικρό καλοκαιράκι του αγίου Δημητρίου τώρα για τις πλημμύρες στο βόλο φαίνεται οτι απο την προηγούμενη κακοκαιρία εχει αλλάξει η ροή των χειμάρρων με αποτέλεσμα τα νερά να περνάνε μέσα στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο παίζει ρόλο το Ελ Νίνιο σε όλο αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ'εμέ κανέναν!
      Το φαινόμενο ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και οι επιπτώσεις μόλις άρχισαν να φαίνονται σε περιοχές της Ασίας της νότιας Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης.
      Κάποιες επιπτώσεις θα τις δούμε μέσα στην πάροδο κυρίως του χειμώνα και της άνοιξης.
      Άλλωστε η χώρα μας επηρεάζεται αμυδρά από το φαινόμενο.
      Το σίγουρο είναι ότι η κεντροδυτική Ευρώπη ετοιμάζετε για αντικυκλώνα και υψηλές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα βάση εποχής.
      Τα γεωδυναμικά στα 500hPa θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλές τιμές σε όλη σχεδόν την κεντρονότια Ευρώπη βάση των τελευταίων ανανεώσεων των μοντέλων και αυτό μόνο φυσιολογικό δεν είναι.

      Διαγραφή
  11. Η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα θα έλεγα εγώ με γοργούς ρυθμούς, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε.Καλησπερα σε όλη την παρέα.
    Κοιτώντας το freemeteo στους χάρτες, αναρωτιέμαι το εξής.Πως γίνεται όταν έρχεται ένα μέτωπο απο την Ιταλία, να καλύπτει όλη την Ιταλική χερσόνησο απο τις Άλπεις μέχρι τη Σικελία, και όταν φτάσει στην Ελλάδα σπάει και φτάνοντας στην Τουρκία καλύπτει πάλι όλη την Μικρά Ασία; Αυτό γίνεται τις περισσότερες φορές τους χειμερινούς μήνες.Εκει δεν υπάρχουν βουνά;

    Εδώ στην περιοχή μου στην κεντρική Κορινθια πάντως έριξε ικανοποιητική βροχή.Ευχομαι να βρέξει σύντομα και στις περιοχές που δεν έχει βρέξει ακόμη καθόλου χωρίς ακρότητες φυσικά.
    Η βροχή αυτή την περίοδο είναι βάλσαμο για τον τόπο.
    Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σας. Σωστός, Φώτη, 7:50. Κατά το τρέχον δεκαήμερο οι ελάχιστες στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν το υψηλό ρεκόρ τους.
    Όσον αφορά το καιρικό ΠΡΟ-ΠΟ, χάσαμε την Τυνησία, πιάσαμε - με διπλή όμως - τη Σικελία και τέλος εκτιμήσαμε σωστά την ενίσχυση του συστήματος πάνω από τη χώρα μας.
    Σήμερα & αύριο μπορεί να δούμε καμιά βροχούλα στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή