Ο «Ντάνιελ» αφήνει πίσω του θανάτους, συντρίμμια αλλά και διδάγματα



ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γιατί η απελθούσα σφοδρή κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής;

Για τη μεγάλη διάρκεια, την ένταση και την έκτασή της.

Ποιο είναι το μεγάλης κλίμακας αίτιό της;

Το μπλοκάρισμα τύπου «Ωμέγα» της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη που προκάλεσε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις κεντρικές περιοχές της ηπείρου μας και κακοκαιρίες στις κεντροδυτικές περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου και στην περιοχή μας. Ο κανόνας λέει ότι οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από ένα τέτοιο μποτιλιάρισμα επί πολλές ημέρες θα έχουν ανώμαλο καιρό (ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τις υψηλές πιέσεις και κακοκαιρίες κάτω από τις χαμηλές πιέσεις). 


Υπάρχει σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τη συχνότητα εμφάνισης μπλοκαρισμάτων στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία;

Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει αυξητική τάση που συνδέεται με τη συχνότερη εξασθένηση του πολικού αεροχειμάρρου. Το θέμα όμως παραμένει ανοιχτό καθώς η τυχαιότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα για το θέμα είναι συνεχής.

Από πλευράς της συνοπτικής μετεωρολογίας και κλιματολογίας τι σας ξένισε στη συγκεκριμένη κυκλοφορία που έφερε τον «Ντάνιελ»  στην κεντρική Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της χώρας μας;

Το γεγονός ότι η ψυχρή μάζα που κατέβηκε στη Μεσόγειο ήταν μεγάλης έκτασης και αρκετά ψυχρή για την εποχή (πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου). Με αυτές τις ιδιότητες οργανώθηκε πολύ καλά το ευρωπαϊκό μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα τη μακροημέρευσή του αποκομμένου χαμηλού σε μια περιοχή πολύ κοντά στη χώρα μας.

Ποιοι άλλοι παράγοντες συνοπτικής ή υποσυνοπτικής κλίμακας συνετέλεσαν ώστε η κακοκαιρία να έχει μεγάλη διάρκεια, έκταση και ένταση;

Καταρχάς σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι υψηλές πιέσεις που εγκαταστάθηκαν στα Β. Βαλκάνια που σε συνδυασμό με το σχεδόν στάσιμο χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου προκάλεσαν τη σύγκλιση ΒΑ και ΝΑ ανέμων πάνω από τη χώρα και κυρίως πάνω από τις κεντροανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της. Στη συνέχεια σημαντικό ρόλο έπαιξε το Β. Αιγαίο ως πηγή υδρατμών και θερμότητας που με τους ανέμους μεταφέρονταν σχεδόν επί τριήμερο προς τη Θεσσαλία και τις όμορες περιοχές της. Τέλος, στην κατανομή του υετού ρόλο έπαιξε και το ανάγλυφο της περιοχής.

Από τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς συνάγεται το συμπέρασμα ότι το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές για την περιοχή μας;

Επαρκείς πληροφορίες για τις ωριαίες εντάσεις και τα ύψη βροχής 12ώρου, 24ώρου δεν έχω. Αναφέρθηκε ύψος βροχής στη Ζαγορά 754 χιλιοστών σε διάστημα περίπου 20 ωρών καθώς και ύψη βροχής διάρκειας μεγαλύτερης της μιας ημέρας σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας σε εύρος από 400 ως 600 χιλιοστά. Από τη μέτρηση της Ζαγοράς οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο 24ωρο ύψος βροχής που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μεγαλύτερο ύψος 24ώρου ανέρχεται στα 883,8 χιλ. και σημειώθηκε στις 5-10-2021 στο Ροσιλιόνε, ημιορεινή κωμόπολη στη Λιγουρία της Ιταλίας περί τα 40 χιλιόμετρα ΒΔ της Γένοβας. Μάλιστα, στην περίπτωση εκείνη το ρόλο του Β. Αιγαίου έπαιξε η Μεσόγειος και το ρόλο του Πηλίου οι νότιες πλαγιές των Άλπεων. Αναφορικά με την περίοδο επαναφοράς μιας τέτοιας πλημμύρας, λεπτομερείς μελέτες δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά οι υδρολόγοι ανεπίσημα μιλούν για περίοδο επαναφοράς μεγαλύτερη των 1000 ετών.

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των πλημμυρών που σημειώθηκαν στη Μαγνησία και στον κάμπο της Θεσσαλίας;

Το κοινό στοιχείο είναι το γεγονός ότι έπεσε πάρα πολύ νερό και στις δύο περιοχές με μεγάλες εντάσεις. Οι διαφορές συνδέονται με τα χαρακτηριστικά των λεκανών απορροής και κυρίως με την παροχευτικότητά τους.

Είναι πιθανό να σημειωθεί ένα τέτοιο επεισόδιο βροχής στην Αθήνα;

Με τη φύση κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να του προκύψει, αλλά η πιθανότητα ενός τέτοιου συμβάντος είναι εξαιρετικά μικρή. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που σύμφωνα με τη συνοπτική κλιματολογία δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί στην Αττική και βέβαια με τη διαφορετική γεωγραφία των δύο περιοχών. Όμως, η Αθήνα δεν χρειάζεται 400 χιλιοστά για να πνιγεί. Αρκούν 150 χιλιοστά σε λίγες ώρες για να γίνει το κακό. Στην πλημμύρα της 21ης Οκτωβρίου 1994, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, στο σταθμό του ΕΜΠ στου Ζωγράφου είχαν πέσει σε μία ώρα 68 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό της ΕΜΥ στη Ν. Φιλαδέλφεια 43 χιλιοστά.

Οι πολύ μεγάλης έντασης, διάρκειας και έκτασης βροχές  που έπληξαν το τελευταίο τετραήμερο τη χώρα μας κατά πόσο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή;

Αναμφίβολα, το ατμοσφαιρικό μπλοκάρισμα τύπου «Ωμέγα» που είναι το γενεσιουργό μεγάλης κλίμακας αίτιο της κακοκαιρίας γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και μακροημέρευσε σε ένα περιβάλλον (ατμόσφαιρα, στεριά και θάλασσα) που είναι σημαντικά θερμότερο από όσο ήταν πριν από κάποιες δεκαετίες. Αυτό ισχύει  και για τους θερμοδυναμικούς παράγοντες μικρότερης κλίμακας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του συμβάντος. Η Φυσική μάς λέει ότι όταν σε ένα σύστημα εισάγεται θερμότητα, αυτό αποκτά μεγαλύτερη δυναμική και γίνεται περισσότερο απρόβλεπτο. Με αυτή την έννοια ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής δεν αμφισβητείται. Στην ερώτηση για το ποιο είναι το ποσοστό συμβολής της κλιματικής αλλαγής στην ένταση, τη διάρκεια και την έκταση του επεισοδίου η απάντηση δεν είναι εύκολη. Τα εργαλεία που έχουμε για να απαντήσουμε είναι: (α) η στατιστική που όμως χρειάζεται μεγαλύτερο από όσο έχουμε δείγμα (παρόμοια περιστατικά) και (β) τα μαθηματικά μοντέλα με τα οποία γίνεται σύγκριση του κλιματικού συστήματος όπως είναι με το κλιματικό σύστημα που θα είχαμε χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου. Με την ευκαιρία της ερώτησης αυτής, θα παρακαλούσα το πολιτικό προσωπικό της χώρας να μη επικαλείται κατά το συμφέρον του την πολύ σοβαρή υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.  Άθελά του την ευτελίζει και την υπονομεύει.

Μπροστά στα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν κάθε τόσο στην πατρίδα μας θα καθόμαστε «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα» που λέει ο Βάρναλης;

Όχι! Καταρχάς θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι: (α) ο καιρός ήταν, είναι και θα είναι πάντα εξαιρετικά μεταβλητός, αλλά η κλιματική αλλαγή τον κάνει πιο ακραίο και (β) η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε  δεν είναι μόνο ο περιορισμός του περαιτέρω αντίκτυπου που θα έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, αλλά και η ταχεία προσαρμογή της κοινωνίας μας στα νέα δεδομένα.

Έχετε κατά νου κάποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θέμα της πρόβλεψης και της επιχειρησιακής αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων;

Α. Στα θέματα που αφορούν στην ΕΜΥ

Καταρχάς νομίζω ότι απαιτείται η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της ΕΜΥ και ο εξοπλισμός της με σύγχρονα μέσα και επιστημονικά εργαλεία (από όσα γνωρίζω ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας έχει δρομολογηθεί, αλλά απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών) για να προσφέρει όσα εκ του νόμου οφείλει στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στο στάδιο της πρόβλεψης και της παρακολούθησης της εξέλιξής τους. Επειδή στο θέμα αυτό εμπλέκεται η ΓΓΠΠ, απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων. Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο (ΕΜΚ) της ΕΜΥ που εκδίδει τα έκτακτα δελτία δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ.) του Υπουργείου ΚΚΠΠ.

Για το επιχειρησιακό έργο της Μετεωρολογίας στη χώρα μας αρμόδια είναι η ΕΜΥ και για το ερευνητικό έργο αρμόδια είναι τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα. Η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών είναι αναγκαία, αλλά όχι και οι επικαλύψεις στο επιχειρησιακό έργο που για πολλούς και διάφορος λόγους πρέπει να εκλείψουν.

Β. Στα θέματα που αφορούν στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο.

Για τη λήψη αποφάσεων το  Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο είναι αναγκαίο να υποστηρίζεται από ολιγομελείς ομάδες ειδικών επιστημόνων (μετεωρολόγων, υδρολόγων, δασολόγων, γεωλόγων, χημικών μηχανικών κ.λπ.), οι οποίοι θα κάνουν εκτιμήσεις κινδύνου βασιζόμενοι σε επιστημονικά εργαλεία. Για να αποδώσει η προαναφερθείσα διαδικασία απαιτείται η σύσταση και η λειτουργία Εθνικής Βάσης Δεδομένων για τη Μείωση της Επικινδυνότητας των Καταστροφών, πρακτική που ακολουθείται ήδη από πολλές χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Εξ όσων γνωρίζω η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και την έχει αναλάβει το Κέντρο Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ.  

Σκοπός της Εθνικής Βάσης Δεδομένων είναι η μείωση της επικινδυνότητας των καταστροφών και αντικείμενό της η επιστημονική, επιχειρησιακή και τεχνολογική υποστήριξη του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων μέσω έγκυρης και έγκαιρης συλλογής και διάθεσης των απαραίτητων δεδομένων, πληροφοριών και τεχνολογικών εργαλείων. Με την Εθνική Βάση Δεδομένων θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διασύνδεση των επιστημονικών/ερευνητικών φορέων της χώρας μας με τον επιχειρησιακό φορέα της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Με άλλα λόγια, οι γνώσεις που παράγονται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα δεν θα ανακοινώνονται μόνο στα συνέδρια και τα επιστημονικά περιοδικά, αλλά με τη βοήθεια των ερευνητών θα μετατρέπονται στα επιστημονικά εκείνα εργαλεία που έχει ανάγκη η ΓΓΠΠ για να φέρει εις πέρας το έργο της.

Για να κάνω πιο σαφή τη σπουδαιότητα που θα έχει η Εθνική Βάση Δεδομένων σε ένα επεισόδιο πλημμύρας σαν αυτό των τελευταίων ημερών, λέω ότι ο μετεωρολόγος που θα βοηθούσε το Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ θα ήθελε μέσω της Εθνικής Βάσης Δεδομένων να είχε στη διάθεσή του ένα εθνικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού πυκνού πλέγματος (ένα αξιόπιστο παγκόσμιο μοντέλο προσαρμοσμένο στη χώρα μας και τις ιδιαιτερότητές της που θα χρησιμοποιούσε όλες τις διαθέσιμες παρατηρήσεις και θα έτρεχε τέσσερις φορές το εικοσιτετράωρο), ένα σύστημα nowcasting και ένα εθνικό δίκτυο πιστοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών. Χρήσιμο θα ήταν να έβλεπε ακόμα το ιστορικό των ισχυρών βροχοπτώσεων στη χώρα μας, διαγνωστικές μελέτες για την επίδραση των συγκεκριμένου τύπου ατμοσφαιρικών διαταραχών κ.ά. Το ίδιο χρήσιμο θα ήταν για τον υδρολόγο να είχε στη διάθεσή του τα ιστορικά των πλημμυρών στη χώρα, τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ευπάθεια και τα αναγκαία προγνωστικά μοντέλα πλημμυρών.

Είπα πρόσφατα ότι καμιάς χώρας οι υποδομές δεν αντέχουν 500 χιλιοστά βροχής στους χρόνους που σημειώθηκαν στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών χωρίς σοβαρότατες επιπτώσεις. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και δεν έγιναν. Αυτά ας τα ψάξουν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε τους προφήτες εκ των υστέρων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάζουμε συμπεράσματα και να παίρνουμε διδάγματα, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα ή περισσότερο προετοιμασμένοι. 

67 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο Q&A ή με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων ως προς το ελληνικότερο.Ελπίζω η παρουσία σας ως συμβούλου (αν κατάλαβα καλα) στην Γ.Γ.Π.Π να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της,χωρίς να θέλω να μειώσω τις γνώσεις ή την συμβολή νεότερων συναδέλφων σας , η εμπειρία πάντα χρειάζεται.Ρουμελιώτης Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι σύμβουλος, Βασίλη. Στο Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων είμαι, με βασικό στόχο τη δημιουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακοπουλε καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες που αναλύετε. Όσον αφορά το περιβόητο τετριμμένο που αναμασάει όλος ο πολιτικός βίος της χώρας(σχεδόν), την κλιματική αλλαγή, θεωρείται πως αυτή συμβαίνει λόγω του ανθρώπου ή είναι φυσιολογική εξέλιξη του κλίματος της γης; Από τις περιόδους των παγετώνων μεταβάλλεται σε περιόδους υπερθέρμανσης και τούμπαλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο κείμενο κε Ζιακόπουλε. Από την μερία σας πρέπει να ασκήσετε την επιρροή σας να μην τα περιμένουν όλα από την πρόγνωση ΑΛΛΑ να επενδυθούν χρήματα και ανθρώπινοι πόροι στην παρόγνωση. Δεν θα δούμε εύκολα ίσως την καταιγίδα με τα 100mm που θα πνίξει το κόσμο στο λεκανοπέδιο σε επίπεδο πρόγνωσης ΑΛΛΑ με την παρόγνωση μπορούμε να ειδοποιήσουμε λίγο πιο νωρίς τον κόσμο να μην βρέθει στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.climameter.org/2023096-mediterranean-depression-daniel?fbclid=IwAR0b_d6w9KbhxIJr6oJRBCqzIo8JntACKDHdacs5A5gmFGnAssWYrOKRnnA

    Εδώ νομίζω είναι από τις φορές που ο,τι και να πει ο οποιοσδήποτε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης... Είναι ΚΑΘΑΡΑ προϊόν κλιματικής αλλαγής και όχι τόσο συγκυριών αυτό που έγινε. Είναι αρκετά αναλυτική η έρευνα που δημοσιεύτηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε καλοδουλεμένη και κατανοητή η ανάρτησή σας και εύχομαι ως σύμβουλος στην επιχειρησιακή μετεωρολογία να βοηθάτε όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρόληψη φυσικών καταστροφών.

      Εγώ θα έλεγα ότι είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης τού πλανήτη όπως σωστά γράφει το παραπάνω άρθρο, αλλά σίγουρα το ρόλο της έπαιξε και η συγκυρία-τύχη.
      Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείτε πολύ σπάνιο χωρίς όμως να γνωρίζουμε με ασφάλεια αν θα παραμείνει σπάνιο στο πέρασμα του χρόνου.

      Διαγραφή
    2. Σωστοτατος ο Φώτης, Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι σπάνιο να πλημμυρίζει ο κάμπος. Μια μάτια σε παλιότερα ρεπορτάζ θα σας πείσει ότι ούτε η κλιματική αλλαγή από μόνη της φταίει ούτε η συγκυρία… η περιοχή έχει πλημμυρίσει πολλές φορές στα ιστορικά χρόνια. Μάλιστα ίσως η πλημμύρα αυτή να ήταν η «ιφιγενεια», θυσία για να μην πληγεί η Λάρισα τελικά

      Διαγραφή
  5. Μια ερώτηση:
    Γνωρίζει κάποιος αναγνώστης της σελίδας του κ.Ζιακόπουλου είτε εσείς κ.Ζιακόπουλε ποιο είναι το μέγιστο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί ποτέ,σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα ρεκόρ δες το https://www.meteology.gr/21496. Εκεί το παγκόσμιο ρεκόρ αναφέρεται λίγο πάνω από το διπλάσιο της τωρινής βροχόπτωσης στην Ζαγορά. Δεν αναφέρει το πανευρωπαϊκό. Εγώ είχα διαβάσει παλαιότερα ότι στα Ανατολικά Πυρηναία στη Γαλλία είχαν σημειωθεί 910 χιλιοστά σε 24 ώρες τον Σεπτέμβριο 1913. Προσπάθησα να ξαναβρώ την τιμή αυτή, βρήκα το σχετικό άρθρο (Meteociel, Almanac, 1913), αλλά ενώ αναφέρει τις καταστροφές και τους νεκρούς δεν αναφέρει την τιμή, άρα τα χιλιοστά τα είχα δει αλλού και δεν θυμάμαι πού.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε,και φυσικά τον σεβασμό μου γιατί η θεομηνία θα ήταν μία ευκαιρία για εσάς να μας πείτε τα δραματικά περί κλιματικής κρίσης ,αλλά στα συμπεράσματα σας κρατήσατε πολλές επιφυλάξεις...μπράβο.σας!
    Εγώ θα σταθώ στα 1000 χρόνια που είπατε και θα πάω ανάποδα,είναι ο "daniel" κάτι απρόβλεπτο και εξαιρετικό? ,ας συνθέσουμε τα γεγονότα
    α)Το 2016 στον ημιορεινό άξονα Τυρνάβου-Γρεβενών πέφταυν πάνω απο 300 mm και η Μηχανιώνα στην Θεσσαλονίκη πνίγεται.
    β)Ο ιανός. 2020
    Επομένως γιατί να μην εντάξουμε την θεομηνία στο παραπάνω ιστορικό σαν εξέλιξη και κορύφωση του?Ακόμα ποιος μας είπε ότι τα 400mm πέρσι στην Σικελία δεν ανήκουν παραπάνω ιστορικό?Οι πλυμμήρες της Κεντρικής Ευρώπης δύο φορές φέτος είχαν διαφορετικά αίτια?
    Ολες οι παραπάνω θεομηνίες είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά και αίτια(που αναφέρετε στο άρθρο) και για μένα αποτελούν μία ακολουθία.Κρίσιμο ερώτημα είναι όταν οι πολιτεία έκανε αντιπλυμμηρικά έργα ποιες οι απαιτήσεις της από τον εργολάβο ?τα 100- 200mm?μόλις απαντηθεί αυτό το ερώτημα πιάνουμε μετά και ρωτάμε τον εργολάβο.

    Για να χαλαρώσουμε λίγο και με κίνδηνο κίτρινης -κόκκινης κάρτας σημειώνω ότι εν μέσω απόλυτου χάους πέφτει η "είδηση" ότι ο κ.Δένδιας διέκοψε το ταξίδι στα Η.Α.Ε.(!) και επέστρεψε.αμέσως μετά...κατακλυζόμαστε από φώτο του Δένδια..δίπλα στον αρχιστράτηγο να ενημερώνεται,η ερώτηση στο καφενείο του χωριού μου θα ήταν "Αυτόν καρτερούσαμε τώρα να να τον δούμε σαν την νύφη στο γάμο?"(λέμε κάτι χειρότερο...αλλά δεν θα σας το πώ.)
    Συγχαρητήρια στους λεβέντες και στις λεβέντισσες που επιχειρούν στην Θεσσαλία,έχουν δοκιμαστεί ήδη και στα Τέμπη-....κουράγιο παιδιά!!!"θωμάς"
    υ
    υ.γ. καρτερώ +περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θίγεις πολλά θέματα, «Θωμά» και δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα. Τα γεφύρια και γενικά τα αντιπλημμυρικά έργα χτίζονται με προδιαγραφές να αντέξουν ύψος νερού, όγκο νερού κ.λπ. περιστατικών με περίοδο επαναφοράς κάποιων εκατονταετιών. Όταν η κλιματική κρίση έχει ελαττώσει πάρα πολύ τους χρόνους επαναφοράς, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να συμβεί ένα περιστατικό στο οποίο το γεφύρι ή το έργο να μην αντέξει. Στο ερώτημα γιατί δεν κάνουμε γεφύρια ή άλλα έργα που να αντέχουν στον… κατακλυσμό του Νώε, η απάντηση είναι ότι το κόστος γίνεται απαγορευτικό. Όσο για τα έργα του 2020, μετά τον Ιανό, το πρώτο ερώτημα είναι να δούμε τι έλεγαν οι προδιαγραφές και το δεύτερο να μάθουμε αν αυτοί που παρέλαβαν τα έργα τις κοίταξαν, ως όφειλαν..
      Όσο για το τεράστιο από κάθε άποψη θέμα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα του κλίματος, δεν μπορούμε εύκολα ούτε έχουμε τα χρήματα να χαλάσουμε όλα τα παλιά έργα και να χτίσουμε νέα ανθεκτικότερα. Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι σε κάθε τομέα να βρούμε ποια από τα έργα είναι περισσότερο ευάλωτα και να δώσουμε σε αυτά προτεραιότητα θωράκισης.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε για την απάντηση σας και πάλι τον απεριόριστο σεβασμό γιατί εξετάζετε τον "daniel" με αντικειμενικό επιστημονικό τρόπο,κρατώ το νέο στοιχείο που δίνετε και είναι η επαναφορά...και προσθέτω ότι είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου με έναν Οκτώμβρη και Νοέμβρη μποροστά μας...και η κυκλοφορία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.Τέλος..σημειώνω ότι η υποτροπή της Αττικής ξάφνιασε τους μετεωρολόγους και η υποτροπή της Πέμπτης(που ευτυχώς δεν ήρθε ) ξάφνιασε τα μοντέλα.Εγώ καχύποπτα να πώ ότι τα ερωτήματα που θέσαμε δεν θα τεθούν ποτέ...και θα μας τεθεί το αξίωμα ότι τα εργα δεν φτάσαν πρεπει να κάνουμε και άλλα.Με εκτίμιση."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Στην ακολουθία του "Θωμά", να προσθέσω και τη μεγάλη πλημμύρα σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία το καλοκαίρι του 2021 με συνολικά 183 νεκρούς. Όπως ανέφεραν τώρα Γερμανοί μετεωρολόγοι, με αφορμή τον Daniel, η διαφορά ήταν ότι εκεί δεν υπήρχε διέξοδος για τα νερά προς τη θάλασσα. Κάτι που σημαίνει ότι εδώ έχουμε και ένα φυσικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, που δεν είναι, ωστόσο, απλή υπόθεση, όπως σωστά επισήμανε ο κ. Ζιακόπουλος.

      Για παράδειγμα το αντιπλημμυρικό έργο στη Βάρκιζα άρχισε το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2022, με την κατασκευή ενός μεγάλου καναλιού για να καταλήγουν τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα. Δηλαδή, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζονται και χρόνια για να ολοκληρωθούν. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, όμως. Επίσης, δεν θα έπρεπε να υπάρχει φειδώ, όσον αφορά το κόστος τους - εφόσον σώζουν ανθρώπινες ζωές - αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει, λόγω μνημονίων, απαγορευτικό για μεγάλες δαπάνες.

      Διαγραφή
  7. Ο Daniel έφυγε αλλά το καλοκαίρι επέστρεψε δυναμικά στην Ήπειρο και θα παραμείνει για πολλές μέρες ακόμη.. 32 ολοκληροι βαθμοί στην Ηγουμενίτσα,λογω βέβαια και του κατάβατη ανατολικού ανέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eυχαριστίες εκ μέρους μου δάσκαλε του ορθολογισμού και του μέτρου.
    Επισημαίνω την παρατήρησή σου : " Ταχεία προσαρμογή της κοινωνίας στα νέα δεδομένα ".Κατά την προσαρμογή αυτή ίσως χρειαστούν "σκληρές" αποφάσεις.....!.
    Κάποιοι παραγνωρίζουν το πεπερασμένο δυνατοτήτων,οικονομικών πόρων κ.λ.π.----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάποιοι παραγνωρίζουν την άπειρη αξία της ανθρώπινης ζωής. Κρίμα.

      Διαγραφή
  9. NW Pindos
    Με τον καιρό ασχολούμαι καθαρά εμπειρικά κυρίως από Νοέμβριο και μετά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε βάθος ετών δεν έχουμε παρατηρήσει και τον καιρό του καλοκαιριού και όλων γενικά των εποχών. Δεν ξέρω εάν οι παρατεταμένοι και ακραίοι, ως ένα βαθμό, καύσωνες επηρεάζουν τις καιρικές εξελίξεις και οδηγούν στην εμφάνιση βροχών ή καταιγίδων, αλλά αυτό, που ξέρω είναι ότι πάντοτε μετά από ζέστες ακολουθούν οι καταιγίδες, χωρίς να αποκλείεται αυτό να είναι συμπτωματικό γιατί απλά έτσι έτυχε να συμβεί. Οι κάτοικοι στα χωριά μετά από ζέστες, λένε θα λαγαρίσει η φύση σε λίγο, δηλαδή θα βρέξει και θα καθαρίσει, θα γίνει διαυγής η ατμόσφαιρα (λαγάρσαμε). Τώρα σε ότι αφορά την κακοκαιρία της Θεσσαλίας: Καμία υποδομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο με 750-800 χιλιοστά υετού μαζεμένα σε κατοικημένες περιοχές. Αδύνατο και αδιανόητο. Γι αυτό μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη ώστε να ακολουθεί η σωστή προετοιμασία. Επίσης, μην βλέπετε που εδώ όσοι συμμετέχουμε ασχολούμαστε με τον καιρό, ειδικά των περιοχών, που γνωρίζουμε και ξέρουμε πέντε δέκα πράγματα, τουλάχιστον βασικά. Αυτό είναι εξαίρεση. Ο πολύς ο κόσμος δεν ασχολείται με τον καιρό και δεν γνωρίζει τις καιρικές κακοτοπιές, λέει συνήθως ένα απλό χαλάει ο καιρός γενικώς και αορίστως π.χ. θα βρέξει την Πέμπτη ή την άλλη εβδομάδα. Όταν περασμένες χρονιές υπήρχαν προγνώσεις για χιόνια στην Αττική άκουσα κάποιον να λέει «φαντάζομαι τι θα γίνει στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας», λάθος πράγματα δηλαδή, χωρίς βέβαια να φταίει ο άνθρωπος, ούτε και μπορούμε να έχουμε απαίτηση από τον καθένα να γνωρίζει για τον καιρό. Ωστόσο, αν γνωρίζεις ξέρεις να προετοιμάζεσαι σωστά. Άρα πρόληψη σημαίνει εξειδικευμένη περιοχική πρόγνωση και γνώση, που συντελούν στη σωστή προετοιμασία.
    ΥΓ. Κλιματική αλλαγή σαφώς και υπάρχει. Αλλά επειδή έχουμε ιδία γνώση της επιστήμης και σε βάθος (όχι της μετεωρολογίας) δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για το ίδιο θέμα υφίστανται αντίθετες απόψεις επιστημόνων. Και μην ξεχνάμε ότι η «κλιματική αλλαγή» είναι το βασικό επιχείρημα της ενεργειακής ανακατάταξης αλλά αυτό το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας ιστοσελίδας για να αναλύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτή τη λογική, και ο καύσωνας του Ιουλίου ήρθε επειδή τον Ιούνιο ο καιρός ήταν εμμονικά ψυχρός και βροχερός για την εποχή. Είχαμε "διόρθωση", δηλαδή. Είναι σαν αυτό που λέμε αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Ας μείνουμε, λοιπόν, σε αυτό που ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος για τη φυσική μεταβλητότητα του καιρού, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτος με την κλιματική αλλαγή. Και το ζητούμενο δεν είναι γιατί ήρθε η πλημμύρα, αλλά αν θα υπάρχει καλύτερη θωράκιση την επόμενη φορά, που θα έχουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο.

      Επίσης, αν αυτά τα ακραία φαινόμενα πολλαπλασιαστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η μόνη απάντηση που έχουμε είναι η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση. Το ότι τα χιλιοστά είναι όντως εξωφρενικά πολλά - επί τη ευκαιρία, στη Ζαγορά και την Πορταριά Πηλίου έπεσαν 1.096 και 885 mm αντίστοιχα, στον Βόλο 617mm, στα Τρίκαλα 438mm - και ό,τι και να κάναμε δεν θα γινόταν τίποτα δεν είναι η απάντηση που περιμένουν να ακούσουν, ειδικά όσοι είχαν απώλειες από την κακοκαιρία.

      Ο άνθρωπος, δηλαδή, μπορεί μόνο να κατασκευάζει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που σκοτώνουν με ακρίβεια δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά όχι μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θα σώζουν ζωές; Σημειωτέον, ότι οι περισσότερες καταστροφές και απώλειες δεν καταγράφηκαν στις περιοχές που έπεσαν τα περισσότερα χιλιοστά, αλλά στην Καρδίτσα, διότι κατέβηκαν τα νερά με τους χειμάρρους και τα ρέματα και πλημμύρισε ο κάμπος της.

      Στην περίπτωση του νομού Καρδίτσας - και εύχομαι να μην συμβεί και σε περιοχές της Λάρισας - έγινε περίπου ό,τι και στη Μάνδρα, που ενώ μέσα στην πόλη δεν είχε βρέξει πάρα πολύ, κατέβηκε όλο το βουνό (όρος Πατέρας, εκεί είχαν πέσει 200 χιλιοστά) μέσω των ρεμάτων, καθώς ήταν μπλοκαρισμένη η διέξοδος τους προς τη θάλασσα.

      Δεν δέχομαι, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όταν τα φαινόμενα είναι ακραία. Φυσικά και μπορούμε. Αρκεί να θέλουμε. Το παν είναι η βούληση. Έχουμε φτάσει στο φεγγάρι, έχουμε κατασκευάσει αεροσκάφη που κινούνται με την ταχύτητα του ήχου, οπότε μπορούν να γίνουν και σύγχρονα και πιο ανθεκτικά αντιπλημμυρικά έργα. Είναι καιρός να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος την τεχνολογία και το χρήμα και για το κοινό καλό και όχι μόνο για το κέρδος.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Σωστές οι απόψεις σας, συμφωνούμε, καλημέρα!

      Διαγραφή
    3. Απολύτως εύστοχη τοποθέτηση ! Ας αφήσουμε τον ξέπλυμα ή την αποποίηση ευθυνών ή τη μοιρολατρία… είναι ο εύκολος δρόμος. Τα έργα και οι υποδομές κοστίζουν και γι αυτό δεν τα κάνουμε. Η περιοχή εκεί, ο κάμπος πλημμυρίζει πολύ συχνά αν δει κάποιος την ιστορία του τόπου. Εμείς φταίμε εμείς πρέπει επιτέλους αν κάνουμε υποδομες

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Δάσκαλε! Καλησπέρα σε όλους!
    Κουράγιο και δύναμη στους πληγέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eσωτερική μεταναστευση μετά την αδιανόητη καταστροφή στο νομό Εβρου που πλέον κανείς δεν θα ξαναασχοληθεί . Ολική καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου . Το αγροτικό και ζωικο κεφάλαιο θα επανέλθει σε 5-10 χρόνια . Επιπλέον η γη θα έχει απορροφήσει τόνους χημικών και άλλων επικίνδυνων οργανικών υλών . ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ! Η Ελλάδα δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για προσαρμογή !!! Μόνο διαφθορά και φαγοπότι κονδυλίων !! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Σταύρο, αυτό δεν συνιστά εποικοδομητική συζήτηση. Συνειδητοποίησε και κάτι άλλο. Όποιο κόμμα και να είναι στην κυβέρνηση, η ίδια Πυροσβεστική, η ίδια Αστυνομία και γενικά οι ίδιες Υπηρεσίες θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της. πέρα από αυτό, οι πολιτικοί δεν είναι ενός κόμματος καλοί και των άλλων κομμάτων κακοί. Άνθρωποι σαν εμάς είναι και κανένας τους δεν θέλει να αποτύχει. Το ζήτημα είναι να συμφωνήσουν τουλάχιστον τα μεγάλα κόμματα στις τομές που απαιτούνται για να φτιαχθεί ένα καλύτερο κράτος. Αν μια κυβέρνηση επιχειρήσει να κάνει 2-3 αναγκαίες τομές π.χ. στη δημόσια διοίκηση και συναντήσει την στείρα άρνηση των κομμάτων που θα σπέυσουν να συμπαρασταθούν στους υπαλλήλους που θα ξεβολευτούν, οι αναγκαίες τομές δεν θα περπατήσουν. Θυμάμαι επί Γιαννίτση είχαν κατεβεί στους δρομους εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι και όχι μόνο υπάλληλοι - μαζί τους κι εγώ- και όταν ήρθαν τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό, τότε καταλάβαμε ότι ο υπουργός εκείνος ήταν σωστός. Όσο για τη διαφθορά και τα φαγοπότια, οι κραυγές και τα επιφωνήματα αγανάκτησης δεν λύνουν το πρόβλημα. Προτάσεις σοβαρές απαιτούνται και συμφωνίες όλων των κομμάτων για την υιοθέτησή τους.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε τα λες σωστά αλλά εν μέρει.Η ίδια κυβέρνηση ήταν και με τον Ιανό και δεν άλλαξε τίποτα.

      Διαγραφή
    3. Κάηκε ολόκληρη η β.Ευβοια το 2021.Αλλαξε κάτι στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών από τότε?Δεν θα έπρεπε να "πέσουν" προτάσεις?Τίποτα δεν έγινε.
      Καλά τα λέτε κ.Ζιακοπουλε αλλά όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει.Ειστε ορθολογιστής,η φωνή της λογικής,αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί δεν θέλουν και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν να διαφυλάξουν την ευημερία μας.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  12. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η καταστροφή αυτή είναι μια "αναποδια".Κάτι που δυστυχώς έτυχε στην θητεία του?Όχι,αυτοί οι πολιτικοί δεν είναι άνθρωποι σαν κι εμάς.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη και Σταύρο επανέρχομαι στο θέμα γιατί δεν έχω γίνει κατανοητός και το θεωρώ σημαντικό..
      Καταρχάς, για τα έργα στη Θεσσαλία που μετά τον «Ιανό» δεν έγιναν, δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν έγιναν όπως έπρεπε, πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος και όπου υπάρχουν ευθύνες (σε εργολάβους, μηχανικούς, δημάρχους, περιφερειάρχες, υπουργούς και πρωθυπουργούς) να αποδοθούν. Αν μη τι άλλο, αυτό θα δείξει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο σε αυτόν τον τόπο.
      Όμως, χωρίς να είμαι ειδικός, έχω τη γνώμη ότι λόγω της πολλαπλάσιας ισχύος του «Ντάνιελ», αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά τα έργα θα είχαν υπερκεραστεί. Το να λέμε ότι αν τα συγκεκριμένα έργα είχαν κατασκευαστεί στην ώρα τους και όπως έπρεπε, θα ήταν σήμερα τα πράγματα στη Θεσσαλία πολύ καλύτερα είναι μια υπόθεση μη ρεαλιστική. Όποιος προβάλλει το επιχείρημα αυτό δείχνει τον ένοχο (είπαμε, αν είναι να λογοδοτήσει), τον τιμωρούμε και πάμε για άλλα! Το λάθος σε αυτή τη θεώρηση είναι ότι θολώνουμε ή ακυρώνουμε το προς τον κόσμο μήνυμα ότι αυτό που έχει ήδη αρχίσει στη χώρα μας και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη ξεπερνάει πρωθυπουργούς και δεν αντιμετωπίζεται με τα όπλα και τον τρόπο που ξέρουμε. Στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να υπάρξει ενότητα για να δούμε τι θα κάνουμε ως χώρα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Καλημέρα Σας Δάσκαλε, θα μου επιτρέψετε να πω, πράγμα που έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στις συζητήσεις εδώ, ότι οι προληπτικές εκκενώσεις περιοχών και η έγκαιρη μετάβαση των κατοίκων σε ασφαλή μέρη πριν την έλευση των όποιων φαινομένων (ειδικά όταν επίκεινται πλημμύρες), η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι αργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να υιοθετηθεί ως το κατεξοχήν πλέον προληπτικό μέτρο όταν υπάρχουν προγνώσεις για επικίνδυνα φαινόμενα ώστε να μην υπάρχει κίνηση στους δρόμους και ο πολίτης να προετοιμάζεται σωστά. Ο κατασταλτικός μηχανισμός δεν μπορεί να επέμβει σε γενικευμένες καταστάσεις την ώρα των φαινομένων (αδύνατο). Ο πολίτης δεν πρέπει να θεωρεί και είναι λάθος να του δημιουργηθεί η εντύπωση αυτή ότι σε ένα εκτεταμένο και ακραίο καιρικό φαινόμενο θα εμφανισθεί ξαφνικά ένας γενικευμένος μηχανισμός από θάλασσα, γη και αέρα για να τον διασώσει ούτε και θα πρέπει να καλλιεργείται τέτοια εντύπωση στον κόσμο με μεγάλα και παχιά λόγια που απέχουν από την πραγματικότητα. Ο κόσμος πιο πολύ εκτιμά την ειλικρίνεια και τις ρεαλιστικές λύσεις. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο, βλέποντας τα βίντεο της θεομηνίας στον Βόλο, να έχει φτάσει το νερό στους δρόμους μέχρι τις πόρτες των αυτοκινήτων και να υπάρχει μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Και ρωτάω: Αν στράβωνε κάτι στο μποτιλιάρισμα αυτό (πολύ πιθανό με τις συνθήκες που επικρατούσαν) και ανέβαινε απότομα η στάθμη του νερού μέχρι τα παράθυρα των αυτοκινήτων ή υπήρχε κάποια κατολίσθηση τι θα γινόταν τότε; Άλλο παράδειγμα: Δεν μπορεί να εκτελούνται υπαίθριες εργασίες όταν υπάρχουν προγνώσεις για καύσωνες και 47άρια κλπ κλπ. Δεν συνεχίζω με άλλα παραδείγματα για να μην γίνομαι κουραστικός. Ευχαριστώ, καλημέρα σε όλους και κουράγιο στους συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολες ώρες.

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά με αυτό που λέτε τους δίνεται πάτημα ότι και μέτρα να έπαιρναν δεν θα γινόταν τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Έχετε δει στο YouTube ,διαβάσει σε ,διάφορες ιστοσελίδες, αγαπητοί φίλοι το ρεπορτάζ του αργυρή Ντινοπούλου του 1994 για την πλημμύρα στη μεταμόρφωση Καρδίτσας;
      Μικρό απόσπασμα:
      «Τα αναχώματα που προστατεύουν τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου από τις πλημμύρες των παραποτάμων του Πηνειού δεν άντεξαν. Η Μεταμόρφωση πνίγηκε. Την κρίσιμη στιγμή κάποιος αποφάσισε να θυσιαστεί αυτό το χωριό για να γλιτώσουν άλλα! Κάτοικοι του χωριού θέλουν να το εγκαταλείψουν», αναφέρει ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ.

      «Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά, πρέπει όλοι μας να πάρουμε μια απόφαση, να το εγκαταλείψουμε και να πάμε κάπου αλλού», ανέφερε άλλος κάτοικος. Σήμερα, άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες καταστροφές, λόγω της κακοκαιρίας Daniel»
      Διαβάστε επίσης και την ανάρτηση του Κολυδά για το ιστορικό πλημμυρών στην περιοχή.
      ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ εδώ και χροοοοονιαααααα!
      Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο παρά την διάνοιξη των ποταμών και των ρεμάτων ώστε να φεύγει η τεράστια ποσότητα νερού που πέφτει στην περιοχή. Στις πόσες πλημμύρες θα γίνουν; Στα πόσα θύματα; Ναι ο ντάνιελ ήταν κάτι πρωτοφανές με τόσα χιλιοστά… ο ιανός πριν 3 χρόνια; Η άλλη πλημμύρα το 1994; Η άλλη τον προηγούμενο αιώνα;
      Γι άλλη μια φορά πέφτουμε από τα σύννεφα… πόσο εύκολα ξεχνάμε…
      ΥΓ: εκείνη η κάτοικος στον παλαμά λέει και ξαναλέει ότι στις 2 τη νύχτα άρχισε να μπαίνει στον παλαμά με ορμή το νερο και να πλημμυρίζει το χωριό της. Μήπως κάποιος έσπασε εκεί κανένα ανάχωμα; Μήπως καποιοσ υπεύθυνος/με εξουσία πήρε απόφαση βλέποντας τι κατεβάζουν τα ποτάμια να θυσιάσει τον παλαμα για να μην πνιγεί η Λάρισα; Λέω εγώ τώρα. Ή απλώς εκεί στο σημείο υπερχείλισε ο παραπόταμος και έτσι έγινε το κακό; Ξέρουμε την αλήθεια;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε των 09:22 π.μ., σου παραθέτω την τελευταία παράγραφο του άρθρου γιατί δεν την είδες ή την είδες και την ξέχασες:
      "Είπα πρόσφατα ότι καμιάς χώρας οι υποδομές δεν αντέχουν 500 χιλιοστά βροχής στους χρόνους που σημειώθηκαν στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών χωρίς σοβαρότατες επιπτώσεις. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα και δεν έγιναν. Αυτά ας τα ψάξουν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε τους προφήτες εκ των υστέρων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάζουμε συμπεράσματα και να παίρνουμε διδάγματα, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα ή περισσότερο προετοιμασμένοι".

      Διαγραφή
    6. Η επιτυχία μιας πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων δεν διασφαλίζει την επιτυχία μιας επόμενης πρόγνωσης. Έχουν ληφθεί αποφάσεις προληπτικών μέτρων και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς τελικά τα φαινόμενα να έχουν την αναμενόμενη σφοδρότητα. Η βελτίωση της αξιοπιστίας των προγνώσεων είναι ζητούμενο, καθώς και τι θεσμικές δικλείδες χρειάζονται, για να μην γίνονται λάθη άστοχης κινητοποίησης.

      Διαγραφή
  13. Για να βοηθήσω όσο μπορώ και εγώ...και γνωρίζοντας ότι τα πολιτικά έχουν κάποιες κόκκινες γραμμές...εδώ μέσα..,..νομίζω ότι η φράση του Κ Ζιακόπουλου ότι δεν γίνεται η μία πλευρά να είναι οι κακοί και η αλλη οι καλοί..τα λέει όλα...!..γιατί όμως είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε.?..εδώ κάποια σημεία
    α)Εγραψα για τον Δένδια που εν μέσω χαλασμού αυτός απλά πόζαρε στο
    υπουργείο του..,.ποιον ενδιαφέρουν οι βόλτες ενός υπουργού στο υπουργείο του?
    β)Ποιον ενδιαφέρει ενας οργισμένος αξύριστος υπουργός...να ουρλιάζει ότι θα σας πιάσω όλους για τις πυρκαγιές ?
    γ)Τί νόημα έιχε η συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μέτά από λίγες ώρες στο Μάτι να μας ΄λενε ότι όλα πήγαν καλά?
    Μήπως όλα έχουν τον ίδιο παρονομαστή?ότι κυλάμε σιγά σιγά...ως δημοκρατία προς τις "ελέω θεού" εξουσίες..?Σε ποια δυτική χώρα θα είχαν οποιαδήποτε αξία αυτές οι εικόνες?Είναι δυνατόν να υπάρχουν πρόσωπα υπερήρωες και όχι πολιτικές?ΝΑΙ δυστηχώς στην Ελλάδα εκεί πάμε...η Λάτση έγραψε για τον θάνατο του 36χρονου ότι αν εφτανα εγώ στον καταπέλτη με δύο λιμουζίνες...θα με βάζατε μέσα..εχει δίκο και μπράβο της.Ο κύριος Ζιακόπουλος γράφει για μία δημοκρατία και έναν πολιτικό λόγο που μας εγκαταλείπει...υπάρχουν κάποια ψήγματα...από αυτήν δυστηχώς.Επί του πεδίου....
    Το θέμα αν άντεξαν τα αντιπλυμμηρικά έργα...είναι ερώτημα εισαγγελέα προς πραγματογνώμονα/νες..
    Το πότε παρεμβαίνει ο στρατός το έχουμε λύσει αλιμονο αν παρέμβαινε μόνος του...το έκανε ο Παπαδόπουλος.!
    Ετσι σύντροφοι απλά...απολαύστε την φιλοξενία του κυρίου Ζιακόπουλου..και βοηθήστε μέσα από εδώ...να σταματήσουμε ...αυτό το περπάτημα προς τις ελέω θεού εξουσιες του απόλυτου καλού και του απόλυτου κακού.."θωμάς"
    υ.γ. πόσο πάτε στοίχημα...ότι θα δούμε τον Πρωθυπουργό σήμερα αξύριστο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα.
    Παρακολουθω συνεχεια το δασκαλο. Σχολιάζω όμως σπάνια.
    Θα συμφωνήσω με το ΝW Pindos σε όλα.
    Η χώρα μας πάσχει απο πρόληψη, προνοητικότητα και έγκαιρη αντιμετώπιση.
    Εαν ειχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο Πηλιο,για παραδειγμα , δεν θα ήταν τώρα εγκλωβισμένοι 5 μέρες.
    Οι χάρτες εδειχναν τι θα συμβεί από Παρασκευή. Υπήρχαν 3 μέρες να σκάβουν νυχτημερόν τα ποτάμια. Και φυσικα οτι είπε ο NW Pindos. Αργία και απαγόρευση κυκλοφορίας.
    Στην Ελπίδα είδαμε τί έγινε στην Αττική οδό. Εαν μάλιστα ο Πατούλης δεν εκλεινε προληπτικά τα σχολεία θα γινόταν χαμος.
    Να θυμίσω ότι πολλά ιδιωτικά σχολεια βρίσκονται στα Μεσόγεια και εάν εγκλωβίζονταν είτε στα σχολεία είτε στην Αττική οδο θα είχαμε σκηνές απίστευτες.
    Τέλος παρόμοιες καταστάσεις εχει ζήσει ο κάμπος στον Ιανό αλλα και τον Οκτωβριο του 1994. Τότε εβρεχε πολύ, όχι έτσι βέβαια, για 3 μέρες
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι, παιδιά, να μην χρειαστεί να φτάσουμε στην εκκένωση, που ακόμα και τέλεια και αν εκτελεστεί, δεν θα έχει αποφευχθεί η καταστροφή (αλλιώς δεν θα χρειαζόταν εκκένωση). Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό που γράφω, η πόλη Babrock Ranch, ήταν η μοναδική στη Φλόριντα που άντεξε τον φονικό τυφώνα Ίαν, μένοντας σχεδόν ανέπαφη από ανέμους ταχύτητας 150 χιλιομέτρων την ώρα, βροχοπτώσεις 450 χιλιοστών (450 τόνων νερού σε κάθε στρέμμα γης) και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 5,5 μέτρα, που στοίχισαν τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

      To Babrock Ranch χτίστηκε σε μία έκταση πενταπλάσια του Μανχάταν και διαθέτει λίμνες που όταν βρέχει διπλασιάζονται σε μέγεθος, προστατεύοντας τα σπίτια από τις πλημμύρες, δρόμους με την ιδιότητα να απορροφούν γρήγορα τα λιμνάζοντα νερά, αλλά και ένα μεγάλο καταφύγιο στο οποίο βρήκαν στέγη κάτοικοι άλλων περιοχών. Κι αυτό, διότι όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα κανένα σπίτι στο Babrock Ranch, αλλά δεν έμεινε καν χωρίς ρεύμα ή πόσιμο νερό, χάρη σε ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο 870 εκταρίων.

      Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι πριν χτιστεί το Babrock Ranch το 2018, μελετήθηκαν χάρτες της περιοχής από το 1940, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι φυσικές διαδρομές του νερού. Κανένα σπίτι δεν χτίστηκε πάνω σε αυτές. Τις άφησαν ελεύθερες, έτσι ώστε σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων το νερό να βρίσκει διέξοδο προς τον ποταμό Caloosahatchee και να αποφεύγονται οι πλημμύρες.

      Στα πρότυπα του Babrock Ranch γίνεται προσπάθεια να χτιστούν και άλλες κοινότητες στις ΗΠΑ, προκειμένου να γλιτώσουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που θα κοστίζουν ετησίως 2 τρισ. δολ. στην αμερικάνικη κυβέρνηση ως το τέλος του αιώνα. Μάλιστα, στην Καλιφόρνια μετασκευάστηκε μία κοινότητα για να αντέχει στις πυρκαγιές, ενώ στη Λουιζιάνα μετακινήθηκε μία ολόκληρη γειτονιά στην ενδοχώρα για να αποφύγει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

      Διαγραφή
  15. Όποιος έχει συγγενείς ή πρόσβαση σε πιο "προηγμένες" τεχνολογικά και κοινωνικά χώρες , κάντε τα πάντα για να μετοικήσετε ! Αυτός ο τόπος πνέει τα λοίσθια ... Όταν θα υπάρξει και η κάμψη του περιώνυμου Τουρισμού , ο σώζων εαυτόν ... Δυστυχώς αυτός τόσο όμορφος τόπος τετέλεσται . Όλοι όσοι από μας μεγαλώνουμε παιδιά είμαστε διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού . Η χρεωκοπία μας ισοπέδωσε κοινωνικά , οικονομικά και ψυχολογικα . Ζητείται Ελπίς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς αγαπητό "Θωμά" για τις δυτικές χώρες : Κάποτε στη Γερμανία ο Σρέντερ κέρδισε τις εκλογές εμφανιζόμενος,μετά από μία μεγάλη κακοκαιρία,με γαλότσες και φτυάρι να καθαρίζει. Άστα σύντροφε........ ----=====Π.Α.

    Υ.γ. " Ελέω Θεού αυτοκράτωρ Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης". Λες ;.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ...Π.Α. εμείς έχουμε τον Μπέο που ξεπέρασε τον Σρέντερ..καθώς περπατούσε πάνω στο νερό..ως ο Ιησούς?....τι να μας πούν τώρα οι Γερμανοί?".Κουράγιο σύντροφε!!!θωμάς¨"

      Διαγραφή
  17. Κύριε Ζιακοπουλε, δάσκαλε, πάντα με επιχειρήματα και αποδείξεις αναλύετε στη βάση το θέμα που προκύπτει. Αν μπορώ να συμπληρώσω πάνω σε αυτά που γράφετε είναι πως αντίστοιχη διαχείρηση δημόσιας διοίκησης οφείλει το κράτος και η ΓΓΠΠ να δημιουργησει και στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, με το επιστημονικό προσωπικό, δασολόγους κλπ. Ο τρόπος αντιμετώπισης και κυρίως πρόληψης σε φυσικές καταστροφές είναι απαρχαιωμένος και πολιτικές εμμονές. Αν δε προσαρμοστεί το κράτος, οι υπηρεσίες πως έχουμε την απαίτηση να προσαρμοστεί ο πολίτης; Ταυτόχρονα η απεριόριστη χρήση του όρου της κλιματικής κρίσης-αλλαγής από το πολιτικό προσωπικό κυρίως, οδηγεί στο να χαθεί το νόημα της έννοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι πολύ αμφίβολο αν, όταν "χτύπησε το καμπανάκι" οριστικά (γιατί στην αρχή αφήνονταν κάποιες αμφιβολίες), υπήρχε ο χρόνος να ληφθούν μέτρα στην ευρύτερη περιοχή που πλήγηκε. Αφού δεν υπήρχαν υποδομές για να αντιμετωπιστεί μια θηριώδης θεομηνία και μάλιστα σε μια τεράστια πεδιάδα, ο καθαρισμός των ρεμάτων νομίζω πως ελάχιστα θα πρόσφερε. Μόνο αν η επέμβαση του κρατικού μηχανισμού γίνονταν νωρίτερα - στο μέτρο που μπορούσε - θα θρηνούμε λιγότερα θύματα, όμως οι ζημιές και οι συνέπειες θα ήταν και πάλι μεγάλες. Για την αποτελεσματικότητα των υποδομών όμως, νομίζω και εγώ ότι δεν μπορούσαν και δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν, τουλάχιστον για τα δεδομένα της χώρας, εκτός αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδος συνειδητοποιήσομε τον κίνδυνο που είναι μπροστά μας. Αφού τέτοια φαινόμενα, που άλλοι λένε ότι η συχνότητά τους είναι κάθε 1.000 χρόνια και άλλοι κάθε 16.000 χρόνια (πάμε πια πολύ πριν την εποχή του χαλκού, αλλά ελέχθη και αυτό), θα συμβαίνουν με βεβαιότητα όλο και πιο συχνά και θα πλήξουν σιγά σιγά κάθε σημείο της χώρας μας, έργα που να μπορούν να τα αποτρέπουν είναι πρακτικά, οικονομικά και πολιτικά, αδύνατο να γίνουν και μάλιστα σε κάθε σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κ.Ζιακοπουλε γι αυτό εκφραζομαστε ελεύθερα,να μαθαίνουμε και την γνώμη σας.Υπαρχει μεγάλη απογοήτευση,θυμός και ανασφάλεια για το μέλλον σε πολλούς από εμάς.Οχι μόνο στο κλιματικό αλλά και στα οικονομικά,στην υγεία κτλ.
    Ίσως γίνεται κατάχρηση του βήματος που μας δίνεται εδώ αλλά μερικες φορές δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τα σύννεφα,στα σύννεφα.Πρεπει να κατεβαίνουμε στην σκληρή πραγματικότητα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνονόματέ μου, κι εγώ στην ίδια χώρα ζω. Έχω τις ίδιες ανασφάλειες με όλους σας και οργίζομαι με τα κακώς κείμενα στον τόπο μας που δεν είναι λίγα. Είμαι ακόμα πολύ δύσπιστος με εκείνους, που, αν και έχουν καλές προθέσεις, υπόσχονται ότι θα τα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο με ένα μαγικό ραβδί. Τούτη η χώρα δεν μετατρέπεται από κόλαση σε παράδεισο, επιτρέψτε μου να το πω, ούτε από τον Μεγαλοδύναμο! Λιγότερο κόλαση, όμως, μπορούμε να την κάνουμε, αν όλοι το προσπαθήσουμε. Προσωπικά, δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι δεν γίνεται τίποτε και γι αυτό "δεν κάθομαι στ' αβγά μου" που λέμε και στην Κόνιτσα!

      Διαγραφή
    2. Είμαι για κάποιες μέρες στο Μόναχο, χτες πήγα στο κέντρο με το μετρό και ταξίδεψα με τραίνο που είχα ταξιδέψει το 1986 που βρέθηκα εδώ πρώτη φορά σαν έφηβος. Όσοι νομίζουν ότι η Ελλαδίτσα είναι αφρικάνικη χώρα ενώ όλοι οι άλλοι είναι χιλιετίες μπροστά καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Στη Γερμανία με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ταξιδεύουν ακόμα με τραίνα της δεκαετίας του 1980! Και αφού κάνουμε παράπονα για το πως αντιμετωπίζουμε αυτή τη καταστροφή ας ψάξουν στο ίντερνετ τι έγινε πριν δύο χρόνια στη κεντρική Γερμανία μετά από καταρρακτώδεις βροχές.

      Διαγραφή
    3. Aν και το παράδειγμα σου με τα τρένα ήταν ατυχές, διότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την τραγωδία στα Τέμπη, η αλήθεια είναι ότι παράδεισος δεν υπάρχει πουθενά. Πολύ απλά, διότι το κέρδος μπαίνει πάνω απ' όλα,, πάνω και από την ανθρώπινη ζωή. Παντού στον κόσμο ισχύει αυτό. Μπορούμε, όμως, να έχουμε λιγότερη κόλαση, όπως έγραψε σωστά ο κ. Ζιακόπουλος.

      Διαγραφή
    4. Κ.Ζιακοπουλε συμφωνώ και μετράω πολύ την άποψη που έχετε για όλα.Αυτος είναι ο λόγος που παρακολουθώ τις αναρτήσεις και έχω την ανάγκη να συμμετέχω στον διάλογο.Συνεχιστε να μας διαφωτιζετε και μας δίνετε θάρρος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε των 4:55 το παράδειγμα μου μόνο ατυχές δεν είναι. Εάν θέλουμε το κράτος να έχει από ένα ελικόπτερο για τον καθένα μας σε ώρα ανάγκης
      πρέπει να πληρώνουμε και τους ανάλογους φόρους. Όλα αυτά που ζητάμε πρέπει και να πληρωθούν από κάποιον και αυτός ο κάποιος είμαστε όλοι εμεις οι φορολογούμενοι. Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής όμως όλοι κρυβόμαστε. Ο μέσος Γερμανός λοιπόν δεν θέλει να πληρώσει περισσότερα οπότε δεν ζητάει και νέα τραίνα για να πηγαίνει στη δουλειά του. Όπως και από ένα ελικόπτερο για την σωτηρία του σε περίπτωση ανάγκης.

      Διαγραφή
    6. Βρέθηκα και εγώ για μια εβδομάδα στο Μόναχο και μάλιστα ταξίδευα κάθε μέρα με τρένο προς διαφορετική πόλη, τέτοιο τρένο που περιγράφετε δεν μου έτυχε σε κάποιο δρομολόγιο. Σας πιστεύω αλλά μην το γενικεύετε.
      Το ICE που με πήγε Νυρεμβέργη με 300 χιλ/ώρα δεν πρόκειται να το δούμε στην χώρα μας. Επίσης ούτε την συνέπεια αναχώρησης και άφιξης των δρομολογίων.
      Η νοοτροπία αντιμετώπισης των ευθυνών και ο σεβασμός στον πολίτη (κυρίως στον ΑΜΕΑ) είναι πολλές δεκαετίες μπροστά. Σε ένα δρομολόγιο επιστροφής αργά το βράδυ προς το Μόναχο, με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω ατυχήματος πάνω στην γραμμή του τρένου, ο μηχανοδηγός φώναζε στα ηχεία περί καταστροφής λόγω μη άφιξης της αμαξοστοιχίας στην ώρα της και μετά μια γυναικεία φωνή έδωσε οδηγίες αποζημίωσης και πληρωμής από ταξί έως ξενοδοχείο.

      Διαγραφή
    7. Δεν μπορεί στα σοβαρά να συγκρίνεις Γερμανία με Ελλάδα.Η είσαι στον κόσμος σου η κάτι άλλο συμβαίνει.Στη Γερμανία και σε όποια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα μετά απ' αυτές τις φωτιές και αυτές τις πλημμύρες θα είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός δεν θα έβγαινε και θα έλεγε κακή συγκυρία

      Διαγραφή
    8. Απόλυτα σωστός. Σε λίγο που θα επιβληθεί πιθανότατα έκτακτη φορολογία σε μας για τούτη την καταστροφή (και πολύ σωστά), θα δεις τις αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν.

      Διαγραφή
    9. Αν είναι να πληρώνουν τα ίδια και τα ίδια υποζύγια τους φόρους πολύ καλά θα κάνουν και θα αντιδράσουν.

      Διαγραφή
    10. Τα οποία υποζύγια πληρώνουν μια ζωή φόρους που δεν έχουν σχεδόν καμιά ανταποδοτικότητα.

      Διαγραφή
    11. Δεν θέλουμε ένα ελικόπτερο για τον καθένα μας, κ. Καμαρινέ. Θέλουμε, όμως, να υπάρχουν ασθενοφόρα σε κάθε νησί και να μην μεταφέρονται ασθενείς και τραυματίες σε καρότσες αγροτικών.

      Θέλουμε πρόληψη και υποδομές για να μην τρέχουμε και να μην φτάνουμε μετά από κάθε καταστροφή, που συμβαίνει ανά δίμηνο πλέον.

      Επίσης, θέλουμε οι φόροι που πληρώνουμε και αναλογικά είναι από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά, διότι έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς σε επίπεδο ΕΕ, να πηγαίνουν στην παιδεία, την υγεία και γενικά την κοινωνία και όχι σχεδόν αποκλειστικά στις τσέπες των δανειστών.

      Διαγραφή
    12. Δεν απαντώ σε κομματικούς εκπροσώπους σε διατεταγμένη αποστολή.

      Διαγραφή
    13. Ναι, όποιος γράφει την αλήθεια είναι κομματικός εκπρόσωπος. Όπως και όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Αυτά που βλέπω καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μου αναφέρω. Και δυστυχώς, η πραγματικότητα και η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη για πολλούς Έλληνες. Και ήταν δύσκολη και πριν τις πυρκαγιές και πριν τις πλημμύρες, που όσοι βιώνουν τις συνέπειες τους ζουν πραγματικά μία κόλαση.

      Κι επειδή δεν είμαι κομματικός εκπρόσωπος και το 2016, λοιπόν, όταν είχαμε καλέσει ασθενοφόρο γιατί έπρεπε να πάμε επειγόντως τον πατέρα μου στο νοσοκομείο, δεν ήρθε ποτέ και τον μετέφερα με το αυτοκίνητο μίας φίλης. Τα ίδια χάλια πάνω - κάτω είχαμε ανέκαθεν ως χώρα, δηλαδή, και ήρθαν και τα μνημόνια σαν χαριστική βολή.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα από τα Τρίκαλα των πολλών προβλημάτων. Ακόμα μια φορά η ενημέρωση από τον δάσκαλο μας είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό που ρωτάνε πολλοί γνωστοί μου με αγωνία είναι αν μετά από ένα τόσο ισχυρό φαινόμενο μπορεί σύντομα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα μικρότερο αλλά εξίσου καταστροφικό. Το έδαφος δεν κρατάει ούτε τον παραμικρό όγκο νερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άντε,και καλά να "καθήσεις στ αβγά σου" εντός της χώρας .Εδώ υπάρχει πρόταση και προτροπή για μετοικεσία εκτός αυτής!.Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται περί κυριολεξίας. ========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριολεκτικά καλέ μου φίλε ! Η κατάσταση στον κάμπο είναι ανεπιστρεπτη ! Η τρομακτικη χημική μόλυνση , η ποιότητα νερού , το ζωικό κι αγροτικό κεφάλαιο κατεστραμμένο. Αυτά δεν διορθώνονται σε 2-3-4 χρόνια (εκτός αν τα κουκουλωσουμε) ! Πρέπει να έχουμε επαφή με τα αποδεικτικά στοιχεία της επιστήμης ! Όποιος έχει τη δυνατότητα θα πρέπει να φύγει για μια δεκαετία de minimis !!

      Διαγραφή
    2. Με τον χαμό που ακολουθεί την κλιματική αλλαγή, που χτυπάει σε όλα τα πλάτη, όπου και να πάει ο φίλος μας τα ίδια θα βρει.

      Διαγραφή
    3. Δεν περιστρέφονται, όμως, τα πάντα γύρω από την κλιματική αλλαγή κ. Στυλιανάκη. Ο μέρος Έλληνας έχει δει την αγοραστική του δύναμη εδώ και δέκα και πλέον χρόνια συνεχώς να μειώνεται, λόγω χαμηλών μισθών και υψηλών τιμών, ακόμα και στα βασικά για τη ζωή του αγαθά, όπως τρόφιμα, ρεύμα , καύσιμα κ.λ.π. Το να μεγαλώσεις παιδιά σήμερα συνιστά πραγματικά άθλο και γονείς που κάνουν ακόμα και τρεις δουλειές (και οι δύο μαζί), τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

      Επίσης, τα σχολεία, όπου δυστυχώς πέρσι είχαμε θάνατο μαθητή, διότι τον καταπλάκωσε καγκελόπορτα μετά από έκρηξη, αλλά και τα νοσοκομεία να είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ανέφεραν χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι 7 στους 10 που νοσηλεύονται, κολλάνε κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στις πρώτες 48 ώρες. Τα μέσα μεταφοράς σε επίσης κακή κατάσταση και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς στην Αθήνα τα λεωφορεία παθαίνουν πολύ συχνά βλάβες, είναι λίγα, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις και στοιβαγμένους επιβάτες.

      Γενικά, η ποιότητα ζωής μας έχει υποβαθμιστεί και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Μετά έρχονται και οι πυρκαγιές που μας μαυρίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά και οι πλημμύρες που μας βουλιάζουν κι άλλο στον πάτο, επίσης κυριολεκτικά και μεταφορικά. Προσωπικά, τον καταλαβαίνω τον Σταύρο. Μην ξεχνάμε ότι στα χρόνια της κρίσης, που έχει γίνει μόνιμη κατάσταση πια, μετανάστευσαν 600 χιλιάδες νέοι από τη χώρα μας. Δεν αγαπούσαν όλοι αυτοί την Ελλάδα, δεν ήθελαν να χαίρονται τις φυσικές ομορφιές της; Απλά δεν είχαν άλλη επιλογή.

      Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον νέο γιατρό που χειρούργησε τον πατέρα μου για αφαίρεση όγκου το 2016. Βοηθός ήταν το παιδί, αλλά έκανε σχεδόν όλη τη δουλειά. Έπαιρνε 700 ευρώ τον μήνα και μας έλεγε από τότε ότι είχε κανονίσει να φύγει για Αμερική. Πείτε μου, εσείς, έλιωσε τα παντελόνια του στα θρανία, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, σχεδόν μισή ζωή, για να παίρνει 700 ευρώ, επιστήμονας άνθρωπος, που σώζει κάθε μέρα ζωές;

      Διαγραφή
  22. Από τα 12 super puma ελικόπτερα ΜΟΝΟ τα 4 είναι λειτουργικά , λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ... Τραγελαφος ... Όχι απλά να φύγει οποίος μπορεί αλλά εν δυνάμει να διακτινιστει φίλε Στυλιανάκη !!! Η Προσαρμογή ανά χώρα (adaptation) (θα) είναι πάρα πολύ διαφορετική στις νέες συνθήκες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Στυλιανάκης9 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:29 μ.μ.

      Και εγώ το σκέφτηκα παλιότερα, εν μέρει για άλλους λόγους, αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως δεν το πραγματοποίησα. Τώρα, ιδιαίτερα με τις ολοένα και πιο εμφανείς νέες συνθήκες ως προς τις φυσικές καταστροφές, πιστεύω πως η adaptation δεν θα είναι πουθενά αποτελεσματική, τουλάχιστον ποτέ ολικά.

      Διαγραφή
  23. Απολαμβάνω την ωραία συζήτηση εδώ μέσα..και έτσι θα είμαι όσο μπορώ πιο συνοπτικός...για να γράφουμε και να διαβαζόμαστε όλοι..
    α)Το αίτημα προς το στρατό έπρεπε να τεθεί μία μέρα πρίν...σε κάθε περίπτωση.
    β)Οι μετασταθμεύσεις μονάδων της Π.Α. αλλά και άλλων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας ήταν επιβεβλημένες ,σε χώρους όπου θα μπορούσαν να επιχειρήσουν άμεσα...στα πρώτα ¨'μάτια" του καιρού...άκουσα ότι το πρωί της Πέμπτης δεν μπορούσαν να σηκωθούν τα ελικόπτερα λόγω έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας.δεν γνωρίζω αν τα ελικόπτερα είχαν μετασταθμεύσει στην Ηπειρο θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στην δυτική Θεσσαλία..΄
    γ)Η απαγόρευση κάθε δραστηριότητας ήταν και αυτήν επιβεβλημένη από την Τρίτη,το 112 έχει τον χαρακτήρα σύστασης προς ένα έλλογο και ελευθερο πολίτη όταν βλέπεις όμως ότι έχεις να κάνεις με το ανορθόδοξο καιτο αδύνατο πάιρνεις αποφασισιτικά μέτρα επιβολής(π΄χ. το lockdοwn λόγω έλειψης ΜΕΘ).Αυτά...συνεχίστε σύντροφοι..!."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Aγαπητέ Σταύρε σεβαστή η επιλογή σου.Δεν έχω παρά να σου ευχηθώ " η ώρα η καλή " ,έστω και άνευ.... μεταστοιχειώσεως! . --====== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. επανήλθε ο σταθμός των Τρικάλων, μετά την προκληθείσα διακοπή ρεύματος από την τελευταία, εκ των αλλεπάλληλων, σφοδρή καταιγίδα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, το μένος της οποίας ήταν απερίγραπτο. αποτίμηση: 480 mm σε ένα οκτάμηνο και 480 mm σε τρεις μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για να αποτραπούν μελλοντικά αντίστοιχα φαινόμενα πρέπει η πολιτεία από τα κονδύλια που τις δώθηκαν από την εε,να θωρακιστεί,δημιουργώντας κατάλληλες υποδομές που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στις απαιτήσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της μεγαλύτερης συχνότητας των ακραίων φαινομένων ως αποτέλεσμα αυτής.
    Ο άνθρωπος πιστεύω πως αν αξιοποιήσει πλήρως της δυνατότητες του,και συνειδητοποιήσει πλήρως τα διδάγματα που έχει βιώσει από τα μανιώδη φαινόμενα της φύσης μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει πέπλο προστασίας για να αποτραπούν ξανά αυτές οι καταστροφές.
    Δεν είναι τυχαίο οτί μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών ο άνθρωπος είναι το μόνο έμφρων ον στο ζωικό βασίλειο που έχει κατακτήσει την κορυφή της πυραμίδας,γιατί πολύ απλά ξέρει να προσαρμόζεται σε κάθε λογής δύσκολες συνθήκες,να βρίσκει συνεχώς τρόπους για να υπερνικάει τα εμπόδια της επιβίωσης του,και να ανακαλύπτει αδιάκοπα μεθόδους που θα του εξασφαλίσουν,ασφάλεια,ευμάρεια και αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
    Αυτά για χιλιάδες χρόνια τον οδήγησαν να μην εξαφανιστεί ως είδος,και να ανελιχθεί στην θέση που βρίσκεται σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή