Ο καιρός της εβδομάδας

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, που προκαλεί το ενισχυμένο ΒΑ ρεύμα στις ανατολικές και νότες περιοχές της χώρας μας, σταδιακά θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της έντασης των ανέμων με ρυθμό περίπου ένα μποφόρ την ημέρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά χαμηλές κι έτσι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα είναι αισθητή. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (13 & 14/9), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση το πολύ 6 μποφόρ στα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 και στα νησιά τους 31 βαθμούς. 

Την Παρασκευή (15/9) και κυρίως το Σάββατο (16/9), είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

59 σχόλια:

  1. Τελικά οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο αν εξαιρέσουμε την περασμένη απρόσμενη και ακραία μεταβολή του καιρού για κάποιες περιοχές, θα πέσει μέσα.
    Τουλάχιστον έως τις 20 με 21 του μήνα καλοκαιρινή νιρβάνα ενώ δείχνει η θερμοκρασία από αύριο να παίρνει τον ανήφορο με κορύφωση της ζέστης την επόμενη εβδομάδα.
    Αυτό θα το οφείλουμε σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων που θα πλήξει με συνεχείς βροχές και καταιγίδες όλη την δυτική και κεντρική Ευρώπη.
    Άρα λοιπόν καλοκαιράκι ως προς τις μέγιστες τιμές το επόμενο διάστημα.
    Γιά να μην ακούσω όμως σχόλια αρνητικά από καλοκαιρόφιλους, αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό και συνηθισμένο εδικά τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τις 20 κάτι μαγειρεύεται στη Μεσόγειο Φώτη!

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να μην μαγειρεύεται τίποτα όλο το μήνα. Δεν αντέχει άλλο ο τόπος μας. Αυτή την φορά η τηλεόραση δεν έχει δείξει το πραγματικό μέγεθος. Δεν εννοώ τα σπίτια και τους δρόμους αλλά την απόγνωση των ανθρώπων. Θα παρακαλούσα τους φίλους του μπλοκ να είναι προσεκτικοί με τις προβλέψεις τους

      Διαγραφή
    3. Καταλάβατε τι έγινε εσείς που εύχεστε βροχές;

      Διαγραφή
    4. Σωστός είσαι, φίλε Meteorakia. Στη Λιβύη, ο Daniel έχει, δυστυχώς, προκαλέσει 150 θανάτους, καθώς την έπληξε ενώ είχαν προηγηθεί μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων από άλλα συστήματα κακοκαιρίας. Πρόκειται, βέβαια, για μία διαλυμένη από τον εμφύλιο χώρα. Μάλιστα, στην ανατολική Λιβύη, όπου εκδηλώθηκαν τα ισχυρότερα φαινόμενα κουμάντο κάνει ο στρατηγός Χαφτάρ με τις ταξιαρχίες του και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση δεν έχει λόγο.

      Εν κατακλείδι, η Μεσόγειος και φλέγεται και πλημμυρίζει. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Le Monde, κάθε επιπλέον βαθμός θερμοκρασίας αυξάνει κατά 7% την ποσότητα του νερού που εξατμίζεται και από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι υδρατμοί ανυψώνονται στην ατμόσφαιρα, τόσο σφοδρότερες γίνονται οι βροχοπτώσεις.

      Διαγραφή
    5. Φίλε μου ψυχραιμία.. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδος που δε βράχηκαν ιδιαίτερα από τον Ντανιελ.. Δεν θα ήταν κακό να έβρεχε κάπου επιλεκτικά εκτός Θεσσαλίας.

      Διαγραφή
    6. Δεν μιλάμε για καταστροφές μιλάμε για βροχές!
      Επίσης ναι, θέλουμε να έρθουν και οι βροχές στα τέλη του μήνα εκεί όπου δεν έχει βρέξει δλδ στα υπόλοιπα 3/5 της χώρας.
      Σε καιρικό μπλογκ είμαστε και θα αναλύουμε ότι μας δείχνουν τα μοντέλα με προσοχή.
      Δεν γίνεται να μην γράφουμε γιά καιρικά φαινόμενα επειδή η Θεσσαλία δέχθηκε αυτή την μεγάλη και καταστροφική πλημμύρα.
      Είμαστε καιρικό σάιτ το ξανά τονίζω...

      Διαγραφή
    7. Άλλωστε, από εδώ θα ειδοποιηθείτε πρώτοι και έγκυρα για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα των επικείμενων καιρικών φαινομένων, (βλ. 1 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα}.

      Διαγραφή
    8. Με όλο τον σεβασμό που τρέφω Φώτη στα σχόλια σου δεν είπα να μην βρέξει στην υπόλοιπη Ελλάδα ούτε να μην γίνονται σχόλια ή προβλέψεις. Αν διαβάσεις σωστά είπα περισσότερο προσεκτικοί κάτι που δεν αφορά τα δικά σου σχόλια ή προβλέψεις. Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις μου και πάντα θέλω να πιστεύω ήπιος. Τώρα αν έχω συγγενείς και φίλους που έχουν καταστραφεί από την θεομηνία μου δίνει το δικαίωμα να κάνω μια απλή παρατήρηση

      Διαγραφή
    9. Δεν πήγαινε ούτε το δικό μου σχόλιο σε σένα προσωπικά φίλε Meteorakia.

      Διαγραφή
  2. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των αιτίων που οδήγησαν στην πρόσφατη καταστροφή.
    Το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν σεβαστούμε την φύση κάποια στιγμή η ασέβεια θα μας γίνει πάθημα. Το ερώτημα είναι θα μας γίνει μάθημα ποτέ;
    Θα βάλουμε ένα φρένο στην απληστία μας;
    Θα καταλάβουμε ότι είμαστε μαθητές συνεργάτες και εν τέλει φύλακες της φύσης;
    Ο τοπογράφος μηχανικός και ερευνητής, επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική", Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, μας εξήγησαν ότι "στη Θεσσαλία εξερράγη ένα πρόβλημα χρόνων".

    "Το νερό θέλει πίσω τον χώρο που του πήραμε", δηλώνει εμφατικά ο κ. Θεοδοσόπουλος. Και αν δεν σταθούμε να μελετήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, θα ξαναζήσουμε τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα....

    ..... Η Θεσσαλία είναι το κατεξοχήν παράδειγμα αυτών των λανθασμένων επεμβάσεων", επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Τζιρτζιλάκης.

    "Αν δει κανείς το χρονικό με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στη μεταπολεμική Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα -και βάρβαρα- τεχνικά έργα έχουν γίνει στη Θεσσαλία. Κυρίως μάλιστα σε ότι αφορά τα ύδατα. Από τη στράγγιση της λίμνης Κάρλα μέχρι τις εκτροπές και τις μετατοπίσεις των ποταμών.

    Όλα έγιναν στη λογική ότι ο άνθρωπος μπορεί να κυριαρχήσει επί της φύσεως και μάλιστα με αφελή και σαθρά τεχνικά έργα, μιας και στην Ελλάδα δεν έχουμε και την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αν νομίζουμε ότι η Θεσσαλία είναι ένα φυσικό τοπίο κάνουμε λάθος. Είναι ένα ανθρωπογενές τοπίο, κατασκευασμένο με μια συνταγή εντελώς λανθασμένη, χωρίς σωστές γεωλογικές μελέτες, και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτού" εξηγεί....

    Περισσότερα εδώ
    https://www.news247.gr/sunday-edition/thessalia-oi-dromoi-ginontai-potamia-giati-ta-potamia-eginan-dromoi.10171984.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νερό θυμάται το δρόμο του, το εξήγησε ο παππούς ο Νεύτωνας. Οι άνθρωποι το ξεχνούν.
      Η θεία προσταγή «αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς» ήταν για τον καιρό του Νώε, όχι για σήμερα.
      Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για τη βαθύτερη αιτία της καταστροφής. Η δική μας απληστία είναι και η μωρία!
      Και μια σχετική στροφή από ένα ποίημα που δεν θυμάμαι ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα αυτού που το έγραψε:
      Νερό, φωτιά, καταστροφές…
      Κι αυτοί που μελετούν γραφές,
      δίκαιη λένε τιμωρία,
      για των ανθρώπων τη μωρία!
      Το νόημα είναι σαφές.

      Καλό απόγευμα, φίλοι μου.

      Διαγραφή
    2. (Ξανα)παραθέτω ένα απόφθεγμα του Francis Bacon : "Κυριαρχούμε στη φύση ,όταν υποτασσόμαστε σαυτήν ". ----===Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Στο σχολείο μαθαίναμε, με σχετική έπαρση, ότι ο άνθρωπος είναι στην κορυφή της δημιουργίας των έμβιων όντων στον πλανήτη. Δεν μας είπε ποτέ κάποιος διδάσκων, πως οφείλουμε σεβασμό στη Δημιουργία

      Διαγραφή
    4. Τα συγχαρητήριά μου και στους τέσσερίς σας.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς τώρα θα αρχίσουν να παίρνουν τη σκυτάλη άλλοι επιστήμονες στη Θεσσαλία. Επιδημιολόγοι - γιατροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανείς δεν ασχολείται πλέον στα ΜΜΕ (μόνο τα στοιχειώδη σιγά σιγά) . Καταλαβαίνετε ΠΩΣ έχουμε αποφασίσει να ζούμε ΕΔΩ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζήσαμε πρωτοφανές καταστάσεις ,ας ελπίσουμε δεν θα τις ξαναζήσουμε ,θα μιλήσω μόνο για την περιοχή μου γιατί αυτό το βλέπω με τα μάτια μου από υποδομές οδικές τεράστια τα προβλήματα Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνα με τους Ιταλούς, ο Daniel συνέχισε την καταστροφική του πορεία στη βόρεια και ιδίως στη ΒΑ Λιβύη με 200 χιλιοστά σε 24 ώρες - που για εκείνη τη χώρα είναι τεράστιο μέγεθος - και προκάλεσε 150 νεκρούς ! Λίγο πιο βόρεια αν πήγαινε θα έπληττε την Κρήτη. Φτηνά τη γλυτώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά οι αριθμοί είναι ασύλληπτα μεγαλύτεροι, τουλάχιστον 2000 θύματα στη Λιβύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, κ. Στυλιανάκη. Μάλιστα, τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα κάνουν λόγο και για 5-6 χιλιάδες αγνοούμενους στην ανατολική Λιβύη. Aν και ο Daniel πρέπει να ενισχύθηκε, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, οι αριθμοί συγκλονίζουν. Και δείχνουν τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχουν καλές υποδομές, που στη βορειοαφρικανική χώρα, η οποία είναι ουσιαστικά χωρισμένη στα δύο, λόγω του εμφυλίου, έχουν διαλυθεί.

      Αντίθετα, στην Κίνα, που σφυροκοπήθηκε για μία βδομάδα από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα Haikui, δεν έχω διαβάσει πουθενά για θύματα, παρά τις πλημμύρες στην παραθαλάσσια πόλη Shenzen. Η κλιματική αλλαγή πλήττει δυσανάλογα τους φτωχότερους αυτού του κόσμου και μάλιστα μικρά νησιωτικά κράτη (Μπαχάμες, Τουβαλού, Βανουάτου, Μπαρμπούντα και Αντίγκουα) έσυραν χθες στα δικαστήρια τις μεγάλες χώρες - ρυπαντές για να τις υποχρεώσουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον από το CO2.

      Διαγραφή
    2. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τo Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των 2.000 θυμάτων και των 5-5 χιλιάδων αγνοούμενων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Η βορειοαφρικανική χώρα είναι πολιτικά χωρισμένη σε δυτική και ανατολική και οι δημόσιες υπηρεσίες της έχουν καταρρεύσει από το 2011, όταν η στηριζόμενη από το ΝΑΤΟ αραβική άνοιξη, οδήγησε σε χρόνιες συγκρούσεις.

      Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τρίπολη δεν ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της Λιβύης και για αυτό δεν μπόρεσε να στείλει και βοήθεια στις πληγείσες περιοχές (Derna, Βεγγάζη), όπου τα νερά των πλημμυρών ξεπερνούν τα 3 μέτρα. Συνεργάζεται, ωστόσο, με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, που μπορεί να στείλει χρήματα σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας.

      Στήριξη σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο υποσχέθηκε και ο ΟΗΕ, ενώ το Κατάρ θα στείλει βοήθεια στην ανατολική Λιβύη.
      https://www.cnbc.com/2023/09/11/storm-and-floods-kill-at-least-150-people-in-libya-says-red-crescent.html

      Διαγραφή
    3. Ούτε το BBC μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των 2.000 νεκρών, που ανέφερε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Οsama Hamad, χωρίς, ωστόσο, να δώσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, καταγράφηκαν τουλάχιστον 150 θάνατοι στην Derna, όπου έσπασαν δύο φράγματα, πλημμυρίζοντας την πόλη και καταστρέφοντας 150 κτίρια. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και εφτά Λίβυοι στρατιώτες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ανατολική χώρα και παρέμειναν κλειστά σχολεία και μαγαζιά.

      Η φονική κακοκαιρία Daniel, που έπληξε και την Ελλάδα, κατευθύνεται πλέον προς την Αίγυπτο, όπου τα σύννεφα καταιγίδας πολλαπλασιάζονται στη βορειοδυτική ακτή της. Κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι με την παγκόσμια υπερθέρμανση εξατμίζεται περισσότερο θαλασσινό νερό το καλοκαίρι, προκαλώντας ισχυρότερες βροχοπτώσεις στη συνέχεια.
      https://www.bbc.com/news/world-africa-66773814

      Διαγραφή
  8. Οπως σωστά διαπιστώνει ο κύριος Ματζαβίνος...σειρά έχει η δημόσια υγεία...ως προσβαλόμενο αγαθό...ερώτηση έκανε κανένας από τους αρμόδιους υποτύπωση σε μία κρίση που εξελίσεται και προσβάλει...διαδοχικά δημόσια αγαθά...για να προειδοποίησει τον κόσμο?υποτύπωση που έπρεπε να γίνει από την προηγούμενη Κυριακή.
    Σε μία χώρα που δεν έχει βάλει ποτέ ως πολιτικό στόχο τον αποπληθωρισμό(π.χ. έρευνα στις αποθήκες αλευροβιομηχάνων και διυλιστηρίων )...φοβάμαι για το νέο αφήγημα των ΜΜΕ για την άυξηση στις τιμές λόγω της θεομηνίας..
    Ο Φώτης σωστά...μιλάει για το επόμενο δεκαήμερο..πλην προς το τέλος του εμφανίζονται τάσεις εμποδισμού στην Ανατολική Ευρώπη που μπορούν να σκάψουν ψυχρές μάζες πάλι προς την Ανατολική Μεσόγειο.η τα Βαλκάνια..και η Θεσσαλία τα 100 mm τα έχει για πλάκα...σε μιά "συμβατική" παρόμοια κακοκαιρία.
    Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού αυτό το ΣΚ και των άλλων δύο στην Δ.Ε.Θ. ..εγκαταλείπω την πόλη για το πράσινο πια Βόιο...(80 mm στο Δανιήλ)...και την αφήνω στα εποχιακά είδη(διαδηλωτές -αστυνομία).."θωμάς"



    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω να παρεξηγηθουμε αλλά έχω αρκετό καιρό που μου έρχεται να το πω."Θωμά" έχεις γράψει ότι είσαι δεξιός αλλά ο λόγος σου τελικά είναι πιο αριστερός από πολλών αριστερών.
      Τελειώνω εδώ με τα πολιτικά,κουράγιο εύχομαι να έχουν οι συνάνθρωποι μας που δοκιμάζονται σκληρά,τα λέμε στα χιόνια.Μη χειρότερα έως τότε,παντοδύναμο σύμπαν...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Δημήτρη...οι Δημοκρατίες του δυτικού κόσμου που αγαπώ ...έχουν ...ως οξυγόνο.....την ικανότητα να φωτίζουν τις σκιές τους...και.να ..τις ξεπερνάν..και να προχωράν....σε αυτές τις δημοκρατίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ο αριστερός λόγος...,,και όμως τα καταφέρνουν..φυσικά και δεν θα παρεξηγηθούμε σύντροφε!!!

      Διαγραφή
    3. kάτι παρεμφερές συνέβαινε και με τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι.---===Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Όμορφο παραμύθι ...

      Διαγραφή
    5. Ασε Σταύρο.....Κ. εσένα περίμενα να μου δείξεις τον δράκο και την βασίλισσα...αστο.....για τους υπόλοιπους επειδή του Σταύρου του αρέσει το μιρι-μιρι...αυτοτιμωρούμαι....και απέχω μέχρι νεωτέρας...εσένα καρτερούσα Σταύρο...να μου πέις το παραμύθι...σαν τις μπάμπες....ασε...¨θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Σταύρο, δεν κατέχεις μόνο εσύ την αλήθεια. Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας πολιτικές θέσεις, αλλά δεν τις προτάσσουμε, τουλάχιστον σε αυτό το μπλογκ. Πολύ δε περισσότερο δεν εκφραζόμαστε τόσο απαξιωτικά για κάποιους που δεν έχουν τις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.

      Διαγραφή
    7. Μια αλεργία την αριστερά την έχει το μπλογκ...

      Διαγραφή
    8. Αλλεργία με ένα "λ" σίγουρα την έχει!

      Διαγραφή
  9. Φθάσαμε σε σημείο να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε!
    Η απληστία πληρώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ αυτή η ΠΑΘΕ,με χρυσαφί την έχουμε πληρώσει.Ελα όμως που θαβεται από το χιόνι,χώνεται μέσα στα νερά,έχει και από καμία τρύπα εδώ και εκεί...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έπρεπε πιστεύεις να έχει κατασκευαστεί πλωτή η ΠΑΘΕ για να επιπλεύσει όταν θα πλημμυρίσουν τα πάντα γύρω της; Ενδιαφέρουσα σκέψη το λιγότερο.

      Διαγραφή
  11. Να μην ανησυχούμε πάντως για παρόμοια φαινόμενα στο εγγύς μέλλον. Το 18023 μ. Χ. δηλαδή μετά από 16.000 χρόνια!!! θα εμφανιστούν τέτοιες κατακλυσμιαιες βροχές σύμφωνα με καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Νομίζω Εμμανουλιδη τον λένε. Καταλαβαίνετε τώρα τι ρόλο επιτελούν κάποιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει γούστο να μην περάσουν καλά-καλά 2-3 χρόνια και να ξανασυβεί και μάλιστα χειρότερο από αυτό που επηρρέασε την Θεσαλία.

      Διαγραφή
    2. Αν δούμε στα τελευταία χρόνια, τέλη του καλοκαιριού, τα νερά της Μεσογείου ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες. Παρέχουν ενέργεια στα καιρικά συστήματα, με την προφανή εξήγηση ότι διευκολύνεται η εξάτμιση από όπου διέρχονται.

      1) Αν περάσει στα γεωγραφικά πλάτη της Μεσογείου μια διαταραχή, στα μέσα-ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, θα σχηματίσει καταιγίδες, με ποικιλία στη διασπορά τους: Από μεμονωμένες, μέχρι γραμμές λαίλαπας. Οποιαδήποτε μπορεί να είναι αρκετά σφοδρή για μια εντοπισμένη ζημιά, όπως σε μια πόλη να πέσει χαλάζι και το καθοδικό ρεύμα να ρίξει δέντρα.

      2) Αν εμφανιστεί στα ίδια πλάτη κυκλωνική κίνηση ώστε να οργανώσει ένα βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια (cyclogenesis), φαίνεται ότι το στροβιλίζει πολύ και "κλείνει το μάτι" στους τροπικούς κυκλώνες ("αποκτούν τροπικά χαρακτηριστικά" ακούω την έκφραση). Γύρω από το κέντρο καταιγίδες, η βροχή και ο άνεμος είναι πολύ ισχυρά, αλλά επειδή το κέντρο γενικά κινείται, έρχεται και απομακρύνεται, οι επιπτώσεις "σαρώνουν" περιοχές. Αν πράγματι φερόταν σαν τροπικός κυκλώνας, με το που έβρισκε στεριά κι έχανε τη θάλασσα, θα εκτονωνόταν.

      Το 1 φαίνεται να συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, ειδικά μετά από κάτι καύσωνες που αποσύρονται απότομα.

      Το 2 έχει γίνει πιο συχνό, κάθε τρία περίπου χρόνια και ακολουθεί μια φιλολογία των medicanes. Ο "Ιανός" είχε κάνει τέτοιο πέρασμα. Είναι κάτι που διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν, καθώς συνδέεται με τις αυξημένες θερμοκρασίες της θάλασσας.

      3) Το κέντρο του "Ντάνιελ" δεν πέρασε από την χώρα, έμεινε στάσιμο για μέρες στην κεντρική Μεσόγειο. Η ζημιά έγινε με σύγκλιση αερίων μαζών στο βορειοδυτικό Αιγαίο. Έπνεε από τα βόρεια ανατολικός-βορειοανατολικός ισχυρός άνεμος και από τα νότια η κυκλοφορία γύρω από το κέντρο του "Ντάνιελ" τροφοδοτούσε ασταμάτητα.

      Το ασυνήθιστο ήταν η στασιμότητα του κέντρου, όχι όμως η σύγκλιση καθεαυτή. Σύγκλιση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εποχή, αλλά είναι θέμα "χωροθέτησης" των συστημάτων.

      Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι συστήματα εν δυνάμει ισχυρά και επικίνδυνα σχηματίζονται μια φορά την εποχή αυτή, σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά είναι θέμα συγκυριών να διασταυρωθούν για να γίνουν καταστροφικά. Πιο συχνές θα είναι οι εντοπισμένες ζημιές και πιο δύσκολο να συναντηθούν για να προξενήσουν εκτεταμένες καταστροφές.

      Διαγραφή
  12. Τέτοια εποχή το 2005, σάρωσε ο τυφώνας Κατρίνα τη Ν. Ορλεάνη. Θεωρώ ότι ήταν το μείζον γεγονός, η χρονιά ορόσημο της εμφανούς πλέον κλιματικής αλλαγής, η χρονιά από την οποία και στο μέλλον οι άνθρωποι δεν θα ασχολούνταν πλέον τόσο με κατασκευές, όσο με επισκευές και ανακατασκευές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, με τις κατεδαφίσεις, τις αποξηλώσεις και την αποκομιδή μπάζων δεν θα ασχολούμαστε. Αυτά θα τα κάνει το νερό.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  13. Πρώτη ημέρα σήμερα με την θερμοκρασία σε μονοψήφιο νούμερο 9 βαθμούς στα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να διορθωθούμε βάζοντας οι κυβερνώντες από τους υπουργούς και βουλευτές μέχρι τους δημάρχους και λίγο το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος της θέσης που κατέχουν γιατί δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξαναχτυπήσει τέτοιου είδους καταστροφή.
    Επιτρέπεται να έχουν χορηγηθεί κονδύλια εκατομμυρίων και τα έργα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής να είναι ελλειπή και προχειροδουλειές μόνο και μόνο για να καταλήξουν τα υπόλοιπα από το περίσσευμα στις τσέπες ορισμένων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ελληνική ταινία του Μαυρογιαλουρου,θα είναι πάντα στην επικαιρότητα φίλε ανώνυμε των 12:35μ.μ.
    Αλίμονο απο τον απλό κόσμο, που είναι το θύμα της εκάστοτε πολιτικής.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αφιερωμένο.
    " Δυστυχισμένε μου λαέ,
    καλέ και αγαπημένε,
    πάντα ευκολόπιστε
    και πάντα προδομένε ". Διονύσιος Σολωμός.
    Και για την αντιγραφή : Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πρώτο πρωινό σήμερα που στα προάστια του Αγρινίου η θερμοκρασία έπεσε στους 11β ενώ μέσα στην πόλη είχαμε 16αρι.
    Τα μεσημέρια παραμένουν καλοκαιρινά και το θερμοκρασιακό εύρος διατηρείτε τεράστιο αυτή την εποχή στα ηπειρωτικά.
    Τα παραθαλάσσια λόγω των θερμών θαλασσών αυτή την εποχή συμπεριφέρονται πιό ήπια τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μιά διδακτική ιστορία για τα περι εθνικής(?) συνεννόησης ... https://www.ieidiseis.gr/ellada/213933/giati-den-plimmyrise-to-kentro-tis-larisas-ta-erga-pou-egrapsan-istoria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι ένας κάτοικος του Πλατύκαμπου Λάρισας, Σταύρο, που περιέγραψε σε άλλο blog τις περιπέτειες του με τη φονική κακοκαιρία, έκανε θετική αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα του Λαμπρούλη. Το άρθρο που επισυνάπτεις, πάντως, δείχνει γιατί δεν πρέπει να φανατιζόμαστε με τα κόμματα (ούτε με τις ομάδες, ούτε με τον καιρό...). Άλλωστε, και ο Λαμπρούλης πήγε τελικά κόντρα στην κομματική γραμμή, κάνοντας με ευρωπαϊκά κονδύλια έργα που ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, κράτησαν σχετικά όρθια τη Λάρισα σε αυτή την καταστροφή.

      Η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ένας πολιτικός μπορεί, αν έχει τη βούληση, βέβαια, να κάνει περισσότερα απ' ό,τι η κεντρική κυβέρνηση, ειδικά στις μέρες μας. Μην ξεχνάμε ότι από το 2010, οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν την έγκριση, όχι απλά της ΕΕ, αλλά και υπερεθνικών οργανισμών (Eurogroup, ΕΚΤ) για να κάνουν δημόσιες δαπάνες. Είμαστε, ως χώρα, υπό αυστηρή εποπτεία / επιτήρηση, κάτι που θα κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμα.

      Σε απλή μετάφραση, οι ελληνικές κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης είναι διεκπεραιωτικές. Ακόμα ένας λόγος που δεν αξίζει να φανατίζεται κανείς με τα κόμματα και να τσακώνεται για πολιτικούς, που σε τελική ανάλυση επαγγελματίες είναι. Και αυτό που θα κοιτάξουν να διασφαλίσουν πρώτα είναι η πολιτική τους καριέρα. Αλίμονο αν ψάχνουμε, εν έτει 2023, ακόμα για σωτήρες.

      Οπότε, αυτό που λέει παρακάτω ο Χριστόδουλος, "να προσέχετε και να προστατεύετε όσους αγαπάτε και σας αγαπούν" είναι όλη η ουσία. Να προσθέσω και ότι πρέπει να βοηθάμε όποτε και όπως μπορούμε όσους έχουν ανάγκη και μπράβο στον δήμο Π. Φαλήρου που συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Πολλοί δήμοι το κάνουν και σήμερα Τετάρτη 13/9 είναι η τελευταία μέρα για να δώσει κάποιος ό,τι θέλει και μπορεί σε Φάληρο και Π. Φώκαια.

      Διαγραφή
  19. Νομίζω ότι κάποιοι ξεφεύγουν με τα δεξιά και τα αριστερά και ποιός είναι(ήταν) ο καλύτερος και άλλα τέτοια.
    Πρώτον,δε νομίζω τους περισσότερους αναγνώστες ενός καιρικού μπλογκ να τους νοιάζει κάτι περί αυτού.
    Επίσης εμένα που απέχω από όλα αυτά, με νοιάζει το πως η ζωή μας και οι περιουσίες μας θα διασφαλιστούν στο άμεσο μέλλον και τι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί για αυτό.
    Έχετε καταλάβει ότι με το πέρας του Ντάνιελ τίποτα στη χώρα μας και εδικά στη Θεσσαλία δεν θα είναι όπως πρώτα?
    Τι καθόμαστε και συζητάμε εδώ μέσα σαν μικρά παιδιά?
    Όποια και να ήταν κυβέρνηση ακριβώς τα ίδια θα περνούσαμε μην το κουράζουμε το θέμα.
    Δείτε λίγο τι έγινε στη Λιβύη με τους 2300 νεκρούς.
    Όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε για το καλύτερο χωρίς τις πολιτικές παροπίδες του καθενός.
    Στο κάτω κάτω θα το ξανά πω, δεν αφορά αυτή την ομάδα τέτοιου είδους συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, οι νεκροί ανέρχονται επισήμως σε 5.300 στην ανατολική Λιβύη και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες, αφού άλλοι τόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελεί μέτρο σύγκρισης η διαλυμένη από τον εμφύλιο βορειοαφρικανική χώρα, κάτι το οποίο επισημαίνει και ο Guardian. Eίναι χαρακτηριστικό ότι την πόλη Derna, το 25% της οποίας έσβησε από τον χάρτη, λυμαίνονταν συμμορίες ως το 2019, όταν και την κατέλαβε ο στρατηγός Χάφταρ, με συνέπεια την περαιτέρω εξαθλίωση της.

      Οι κάτοικοι της Derna ζούσαν περιθωριοποιημένοι και πριν την καταστροφή, τα κτίρια κατασκευάζονταν χωρίς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας, αφού δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Και έπαιξε ρόλο και η μορφολογία της περιοχής, αφού σύμφωνα με έναν κάτοικο, το βάθος μερικών κοιλάδων φτάνει τα 400 μέτρα, οπότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τι συνέβη όταν κατέρρευσε το φράγμα και απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού.

      Ήταν σαν να έσκασε ατομική βόμβα. Όλα τα σπίτια που ήταν στην κοιλάδα και τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ γκρεμίστηκαν και οκτώ γέφυρες. Άγνωστο είναι αν δόθηκε εντολή εκκένωσης ή αν σχετικό σχέδιο απορρίφθηκε, ενώ δεν είχαν μελετηθεί καλά και οι μετεωρολογικές συνθήκες, η στάθμη της θάλασσας, η βροχόπτωση και η ταχύτητα του ανέμου.
      https://www.theguardian.com/world/2023/sep/12/libya-floods-death-toll-dams-burst

      Διαγραφή
  20. Την Κυριακή ανέβηκα ορεινή Αργιθεα να πάρω τα πεθερικά μου, όπως ήταν φυσικό, πέρασα από Τρίκαλα να δω όσους συγγενής μου μπορούσα μιας και οι περισσότεροι ήταν μέσα στο νερό και δεν τους είδα.
    Αύτα που είδα δεν έχουν καμία σχέση με όσα δείχνει η τηλεόραση
    ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ...
    Μία λέξη ακόμη θα πω...
    ΣΙΩΠΉ
    Να προσέχετε και να προστατευεται όλους όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.
    Εσείς, δεν υπάρχει άλλος να το κάνει...
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας χριστόδουλε. Συμφωνώ και επαυξάνω! Την καλημέρα μου σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  21. Συμφωνώ απολύτως φίλε Χριστόδουλε. Ίσως θα το πήγαινα και λίγο παραπέρα : "Ακόμα κι αυτούς που δεν σας αγαπούν........" ------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα κάνει πάλι κανένα 40ήμερο χωρίς βροχή και μετά θα το ρίξει όλο μαζεμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επανέρχομαι στο θέμα αν/ποιος/πότε/γιατί έσπασαν κάποια αναχώματα στον Θεσσαλικό κάμπο…
    Δείτε την εκπομπή Tlive στον alpha tv τώρα
    Τελικά ξέρουμε την αλήθεια; Έσπασαν μόνα τους τα αναχώματα ή λόγω υπερχείλισης επήλθαν οι πλημμύρες;
    Τελικά είμαστε όλοι κι όλες συνένοχοι στο έγκλημα. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία το πρώτο πληθυντικό… λυπάμαι πραγματικά
    Όλοι ξέρουν όλοι ξέρουμε ότι τα νερά στον Θεσσαλικό κάμπο θα πλημμυρίζουν περιοχές εδώ και χρόνια, δεκαετίες, αιώνες και ακόμη αντί για διάνοιξη ποταμών και ρεμάτων καθόμαστε και κοιτιόμαστε…
    Το νερό βρίσκει πάντα τον δρόμο του είπε ο δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τεράστια υγειονομική βόμβα η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
    Ήδη έχουμε λοιμώξεις διαφόρων ειδών και αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
    Δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε έξαρση κάποιας επιδημίας.
    Πέραν των καταστροφών θα πρέπει άμεσα να δωθεί προτεραιότητα σε ζητήματα υγείας,πριν η κατάσταση ξεφύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δυστυχώς δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος κ πρόνοια. Από την μια λένε ότι δεν πρέπει ούτε ντους να κάνουν οι άνθρωποι με το νερό που έρχεται στα σπίτια τους κ από την άλλη για δωρεάν εξάδες νερού ούτε λόγος. Ρωτάνε τον απλό πολίτη που μαστίζεται από την οικονομική ανέχεια κ την ακρίβεια στα προϊόντα Πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην νέα πραγματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή