Τελάληδες του τρόμου!

Αχ, χελιδόνι μου!
Ο Αώος και ο κάμπος της Κόνιτσας, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (21/9) ΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (24/9/23) ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (25-30/9)

ΠΕΜΠΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ

Από πλευράς επικινδυνότητας δεν προβλέπεται αξιόλογος υετός. Κάποιες καταιγίδες που είναι πιθανό να σημειωθούν αύριο (Πέμπτη) στη ηπειρωτική Ελλάδα και το απόγευμα - βράδυ της Κυριακής (24/9) στη Δ-ΒΔ χώρα θα είναι μεμονωμένες και μικρής διάρκειας.

Οι άνεμοι γενικά δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Η ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τις 2-3 πρώτες ημέρες της εβδομάδας ένα αποκομμένο από τη γενική κυκλοφορία βαρομετρικό χαμηλό θα παραμείνει σχεδόν στάσιμο στη Ν. Ιταλία-κεντρική Μεσόγειο και κατά διαστήματα θα προκαλεί τοπικά φαινόμενα -όχι επικίνδυνα- κυρίως στη Δ. Ελλάδα.

Από τα μέσα της εβδομάδας, το σύστημα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα εξασθενημένο, θα κινηθεί ανατολικά κα θα προκαλέσει τοπικά φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλίας.

Ο προγνωστικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος και δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις για την κατανομή και την ένταση του υετού, αλλά τα περί συγκρίσεώς του με τον υετό της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» στερούνται σοβαρότητας.



14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, νομίζω είναι πλέον ανάγκη να παρεμβαίνετε πιο συχνά βάζοντας τις ρεαλιστικές διαστάσεις των μετεωρολογικών θεμάτων. Ζούμε σε εποχή που κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα, προσπαθούν να κάνουν "σούπα" επιστήμες, διανόηση, ανθρώπινο ψυχισμό... Ευχαριστούμε για αυτό εδώ το βήμα. Με εκτίμηση, Ανδρέας Παπαγγέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το λιγότερο ντροπή να ακούγονται τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις και μάλιστα από επαγγελματίες μετεωρολόγους.
    Ας μου βρουν ένα, ένα μόνο στοιχείο που να δείχνει εξέλιξη παρόμοια με τον Ντάνιελ.
    Φθινόπωρο έρχεται και κάποια στιγμή θα βρέξει και θα βγάλει και καταιγίδες, έλεος!
    Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε τρομακτικό γεγονός το ότι θα βρέξει.
    Και μετά από όλα αυτά ξεκινούν και οι γνωστές άγνωστες σελίδες του facebook και του ίντερνετ να αναπαράγουν αυτές τις δηλώσεις.
    Εφόσον δεν αυστηροποιείτε ο νόμος και συνεχίζονται τα ίδια, ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να φιλτράρει αυτά που διαβάζει και από ποιόν ενημερώνετε.
    Δεν είναι σωστό να τους παίρνει όλους η μπάλα.
    Τέλος,απέχουμε χρονικά αρκετά από την έλευση των όποιων φαινομένων.
    Ότι και να πούμε από τώρα θα είναι εικασίες.
    Τα πιό δυτικά κεντρικά και βόρεια δείχνουν με τα τωρινά στοιχεία να δέχονται κάποιες βροχές αλλά όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι Φώτη ένα μέρος όσων γράφεις να ανέφερε ο συγκεκριμένος μετεωρολόγος Απευθυνόμενος και σε ανθρώπους που έχουν πληγεί με τις δηλώσεις του δείχνει παντελή απουσία ενσυναίσθησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To θέμα, αγαπητέ φίλε Μeteorakia, είναι οι αρμόδιοι σε οποιονδήποτε τομέα να λένε την αλήθεια στον κόσμο, όσο δυσάρεστη κι αν είναι κάποιες φορές αυτή. Ειδικά σε ανθρώπους που έχουν πληγεί και είναι ακόμα ευάλωτοι, από τη στιγμή που τα σπίτια τους μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές ή στις περιοχές τους να υπάρχουν ακόμα σκόρπια μπάζα, χώματα, φερτά υλικά, ακόμα και λιμνάζοντα νερά. Διότι, σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και μία απλή βροχή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση κατά πολύ.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από την ανεμωδη αλλά όχι κρύα Στοκχόλμη .34 εκ.χιονοστρωση στη πόλη Kiruna στον αρκτικό κύκλο από χτες ως σήμερα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά κάνετε και μας ενημερώνετε Δάσκαλε, γιατί στη Θεσσαλία, ούτε ν' ακούμε δεν θέλουμε για βροχή-πόσο μάλλον να τη δούμε.(Ο λόγος προφανής..)
    Φυσικά, ο καιρός έχει τις δικές του διαθέσεις, και πορευόμαστε μ' αυτές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι γνωστό ακόμα σύμφωνα με τα προγνωστικά,κατά πόσο ισχυρή θα είναι η της επόμενης εβδομάδας ηκακοκαιρία,που σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν την τρίχα-τριχιά για να τραβήξουν τα βλέμματα πάνω τους.
      Που το είδε ο συγκεκριμένος μετεορολόγος(ονόματα δεν αποκαλύπτουμε)γραμμένο και βγάζει λόγο για άλλη μια κακοκαιρία τύπου ντάνιελ;
      Αν βγει τελικά μια απλή φθινοπωρινή κακοκαιρία,τελικά δεν θα εκτεθεί;

      Διαγραφή
    2. Θα εκτεθεί, θα συνεχίσει να κάνει τρομολαγνεια ο συγκεκριμένος όταν θα χαλάει ο καιρός και θα πρέπει κάποια στιγμή να τον καλέσει κάποιος εισαγγελέας αλλά που...

      Διαγραφή
  6. Μ'αρέσει σε αυτό το ιστολόγιο που μπαίνουν οι εκφράσεις του τύπου "αχ χελιδόνι μου"από τον διαχειριστή-μετεορολόγο.
    Δίνουν μια πινελιά λογοτεχνικής νοσταλγίας,καημού και θαυμασμού και συνδυάζοντας το,με μια υπέροχη φωτογραφία που ταιριάζει οπωσδήποτε να γίνει είτε καρτποστάλ,είτε πίνακας νατουραλιστικού ρεύματος ζωγραφικής με ελαιογραφία,το αποτέλεσμα δένει 100% στην γλυκιά "αύρα" που θέλει να περάσει στον αναγνώστη αυτή η σελίδα.
    υγ:Απλά θα παρακαλούσα θερμά τον κ.Ζιακόπουλο αν όταν δεν διαθέτει καινούριες εικόνες για τις αναρτήσεις,τότε να τις παίρνει έτοιμες από το διαδίκτυο που υπάρχουν άφθονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση οι βροχές που αναμένονται από βδομάδα με τον Daniel, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι θα πέσουν σε ένα κορεσμένο έδαφος. Ακόμα κι αν έχουν υποχωρήσει τα λιμνάζοντα νερά, άγνωστο είναι αν έχουν απομακρυνθεί τα χώματα και τα φερτά υλικά.

    Ακόμα και στην Αττική, όπου οι ζημιές ήταν απείρως μικρότερες, υπάρχουν σε διάφορα σημεία σπασμένα τσιμέντα ή έχουν καθαρίσει ρέματα και υπόγειες διαβάσεις, εναποθέτοντας, όμως, χώματα και πέτρες μπροστά στη θάλασσα, όπου σχηματίζουν σωρούς. Επί της ουσίας οι νέες βροχοπτώσεις έρχονται, ενώ η αποκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί, ίσως να μην ήταν δυνατό και κάτι τέτοιο.

    Να σημειωθεί και ότι όταν πέσει πάρα πολύ νερό και η γη δεν μπορεί να το απορροφήσει, αυτό μπορεί να βγαίνει ξανά και ξανά από το έδαφος. Είχαμε υπάρξει παθόντες τον χειμώνα του 2018, όταν καθημερινά αντλούσαμε περίπου 10 εκατοστά νερού από το υπόγειο δωμάτιο και την επόμενη μέρα βρίσκαμε άλλα τόσα. Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες για να στεγνώσει, χωρίς να σημειωθεί καμία μεγάλη καταιγίδα εκείνο το διάστημα, αλλά απλά ποτιστικές βροχές, που είχαν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες νερού.

    Και μόνο αμελητέες δεν θα είναι κι αυτή τη φορά οι ποσότητες βροχής που αναμένονται την προσεχή εβδομάδα, τουλάχιστον με βάση όσα δείχνουν τα μοντέλα σήμερα Πέμπτη 21/9. Και το θέμα είναι ότι θα πέσουν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Αν δεν είχε προηγηθεί και ο Daniel, μπορεί να ήταν όντως ανάξιες αναφοράς. Όπως έχει διαμορφωθεί, όμως, η κατάσταση δεν γίνεται να τις αγνοήσει κανείς. Είναι σαν έναν μετασεισμό, που προκαλεί κι αυτός ζημιές, λόγω της επιβάρυνσης που υπάρχει από την κύρια δόνηση.

    Όσο για τον επίμαχο μετεωρολόγο, σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσε την επερχόμενη κακοκαιρία με τον Daniel. Οι βαρύγδουποι τίτλοι είναι των διάφορων ΜΜΕ. Εκείνος, ξεκάθαρα γράφει στην ανάρτηση του για βροχές μικρότερης έντασης και διάρκειας και για ένα σύστημα που θα κινηθεί γρήγορα από τη δυτική προς την ανατολική Ελλάδα και μετά θα απομακρυνθεί. Και μπορεί, όντως, ο συγκεκριμένος να αρέσκεται να εντυπωσιάζει και να "πρωτοτυπεί" (ήταν ο μόνος που μιλούσε για καταιγίδες ανάλογες της Τετάρτης 6/9 και την Πέμπτη 7/9 στην Αττική, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ), όμως είχε διακρίνει έγκαιρα ότι ο Daniel θα ήταν μία επικίνδυνη κακοκαιρία.

    Όπως είχε κάνει σωστή και έγκαιρη πρόγνωση και με την Μπάρμπαρα τον χειμώνα, άσχετα αν έγραψε για νέο 2002 και 2004 το πρωινό της τελευταίας μέρας που δεν έπεσε ούτε νιφάδα στην Αττική. Σίγουρα, όμως, ήταν πιο έγκυρος από επαγγελματία μετεωρολόγο, που είχε κάνει χιουμοριστική ανάρτηση για τα χιόνια που δεν θα έρχονταν, αλλά τελικά η Μπάρμπαρα λίγα είχε να ζηλέψει από τη Μήδεια και την Ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι η διαφαινόμενη κακοκαιρία θα δυναμώσει αρκετά, ωστόσο όχι σε επίπεδο Ντάνιελ. Τώρα, για το πού θα χτυπήσει κυρίως, άγνωστοι αι βουλαί. Παραμένουν οι πιθανότητες της Σικελίας, μειώνονται οι πιθανότητες της Τυνησίας, αλλά αυξάνονται της Ελλάδας. Σαν προεκλογική δημοσκόπηση είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα τα λες χρηστο.
      Ειδικα για τους χαρτες υετου απο τα μοντελα πιστευω οτι υπαρχει μια υποτιμηση.
      Πιστευω σε μια ισχυρη κακοκαιρια που αναλογα την θεση αποκοπης του χαμηλου, θα δωσει και στις αναλογες περιοχες τον περισσοτερο υετο. Συγκλισεις και κ.λ.π. Και βεβαια οπως φαινεται σημερα ισως εχει και διαρκεια μιας και δεν φαινεται αυτη την φορα να φευγει νοτια η δυτικα το χαμηλο. Οι συγκρισεις με daniel ειναι για γελια και για κλαματα...

      Διαγραφή
    2. Χρήστο καλησπέρα.
      Με τα σημερινά πιό φρέσκα στοιχεία μάλλον κλειδώνει η μεταβολή του καιρού από την ερχόμενη Δευτέρα και από τη δυτική ΒΔυτική Ελλάδα.
      Διαπιστώσεις :
      1.Είναι νωρίς ακόμη γιά να ξέρουμε την τοπική και ποσοτική κατανομή του υετού.
      2.Η θερμοκρασία από την επόμενη εβδομάδα πέφτει οριστικά επιτελούς σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά το έντονο κύμα ζέστης του ΠΣΚ(ίσως και Δευτέρα στα ανατολικά).
      3.Τα μεγάλα αουτσάιντερ του υετού παραμένουν όλη η ΒΑνατολική ηπειρωτική χώρα καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου.
      4.Η θέση τηε ψυχρής λίμνης στην προκειμένη δεν έχει σχέση με την θέση και την τροχιά - κατεύθυνση της προηγούμενης.
      5. Τέλος, αν και η συγκεκριμένη αλλαγή τού καιρού δεν θα έχει σε καμία των περιπτώσεων την ένταση του Ντάνιελ, δυστυχώς αρχίζουν και διαφαίνονται στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας και ιδίως της δυτικής σχετικά μεγάλα ύψη βροχής που σε παλαιότερη χρονική περίοδο δεν θα ήταν κάτι το ιδιαίτερα έντονο αλλά με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί χρήζει προσοχής.
      Ας ελπίσουμε στα επόμενα τρεξίματα ο αξιόλογος υετός να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
      Εν ολίγοις συμφωνώ μαζί σου αλλά πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα ακόμη.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας από την ξερή Βορειοανατολική Ελλάδα. Μια παρατήρηση των τελευταίων ημερών. Οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού μοντέλου για την περιοχή μας είναι άλλων τι άλλων τις τελευταίες ημέρες. Ειδικά του υετού! Θα έπρεπε να είχαμε 40mm τις τελευταίες 2 βδομάδες με τις προβλέψεις του! Το gfs τα πάει πολύ καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή