Βελτίωση του καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό, που σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων προκάλεσε την πρωτοφανή για τα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας κακοκαιρία του τελευταίου τριημέρου, κατευθύνεται προς τις ακτές της Λιβύης, με αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση του καιρού στη χώρα. Κάποιες βροχές που το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) είναι πιθανό να σημειωθούν στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά-Εύβοια θα είναι ασθενείς, σύντομες και τοπικές και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση. Αντίθετα, με την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων η ατμόσφαιρα πάνω από τις πληγείσες περιοχές, θα γίνει αρκετά ξηρή, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού εξάτμισης των νερών που λιμνάζουν στον θεσσαλικό κάμπο και αλλού. Σε αυτό ελπίζουμε να βοηθήσει και λίγο ο ήλιος. Κατά τα άλλα, η μεγαλύτερη ένταση των ανέμων (7 μποφόρ) θα παρατηρηθεί στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και το Σαββατοκύριακο (9-10/9) και τη Δευτέρα (11/9). 

Την Τρίτη (12/5), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η πτώση της έντασης των ΒΑ ανέμων κατά ένα μποφόρ και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. 

Το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη (13 & 14/9) προβλέπεται παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα. 

10 σχόλια:

  1. Αυτό που είδα εγώ από μακριά ως παρατηρητής στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, είναι κάποιοι απλοί πολίτες ψαράδες(μάλλον) να προσπαθούν με τις βάρκες τους να σώσουν τον ανήμπορο κόσμο από πνιγμό.
    Επίσης είδα παλληκάρια να κουβαλούν στους ώμους τους ηλικιωμένους για να σωθούν.
    Δεν γνωρίζω εάν το κράτος και η πολιτική προστασία έκανε ή κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την κατάσταση ούτε αν τα πλημμυρικά έργα της μετά εποχής Ιανού απέδωσαν όπως έπρεπε(μάλλον όχι εκ του αποτελέσματος).
    Αυτό πού μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τα χιλιοστά πού έπεσαν συνολικά στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας είναι πρωτόγνωρα και τα συναντούμε μόνο σε τυφώνες κατηγορίας 3 και πάνω και κάποιες λίγες φορές σε ευάλωτες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου ανά αραιά χρονικά διαστήματα.
    Τέλος, είμαι υπέρ της χρήσης του 112 από την πολιτική προστασία με ουσιαστικές βελτιώσεις εκεί πού πονά, δλδ στην οργάνωση αλλά και στην πρόγνωση(nowcast) πού θα γίνεται από εξελιγμένα προγνωστικά εργαλεία.
    Η κατάργηση του δεν ωφελεί πουθενά.
    Υ. Γ. Τελικά το ισχυρό χαμηλό του νοτίου Ιονίου σήμερα δεν κινήθηκε τόσο νότια όσο έδειχναν τα μοντέλα.
    Αποτέλεσμα να παίρνουμε και εμείς οι δυτικοί κάποια ψιλόβροχα κατά περιόδους και λίγα χιλιοστά εκτός προβλέψεων.
    Υ. Γ. 2 Πραγματικά σε πονάει η καρδιά σου βλέποντας το τι καταστροφή έχει συμβεί στη Θεσσαλία και κυρίως σε Μαγνησία και Καρδίτσα.
    Όλα μια απέραντη λίμνη και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες άλλες ανθρώπινες απώλειες θα έχουμε.
    Αυτοί που δεν ζούνε εκεί,δεν μπορούμε να το διανοηθούν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπου η βελτίωση ξεκινάει και από εμάς.Όταν οι μισοί λέτε καλά κάνουν και μας σπαμάρουν με το 112 χωρίς λόγο τότε αυτοί μας αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλους, εκφράζουμε, καταρχήν, τη συμπαράσταση μας σε όλους τους πληγέντες από την πρωτοφανή καταιγίδα και ευχόμαστε να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα με την αυτονόητη αρωγή του κράτους! Θα πω κάτι εντελώς εμπειρικό: Μετά από τους παρατεταμένους καύσωνες μέσα στον Ιούλιο, τα παρατεταμένα 40άρια (που έτειναν να γίνουν κανόνας μετά τις 12 Ιουλίου), τα 45άρια ακόμη και τα 47άρια, τους θερμούς έντονους ξηρούς ανέμους, την ξηρασία και την κουφόβραση του Αυγούστου, κάποια στιγμή η φύση δεν θα ξεσπούσε για να ισορροπήσει όλο αυτό το παρατεταμένο φαινόμενο ζέστης; Και όσο πιο ακραία είναι η θερμή εισβολή άλλο τόσο πιο ακραία φυσικά είναι και η μετάβαση στην καιρική ισορροπία. Κουράγιο στους συμπολίτες μας που περνούν δύσκολες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mην προάγουμε ανθρωπομορφισμό στη Φύση . Ούτε στόχους έχει , ούτε επιδιώξεις (Ισορροπίες , μανίες κλπ) . Δεν "σκέφτεται" ... απλά Είναι .

      Διαγραφή
    2. Δεν συνδέεται μάλλον ο καύσωνας στα μέσα Ιουλίου με τις πλημμύρες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν οι πλημμύρες σημειώνονταν αμέσως μετά τον καύσωνα, τότε ναι, θα μπορούσε να γίνει ο συσχετισμός. Αλλά πέρασε σχεδόν 1,5 μήνας, με έναν νορμάλ Αύγουστο, να μεσολαβεί, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το ότι κάηκε η μισή Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες, άλλωστε, η πυρκαγιά δεν είναι αμιγώς μετεωρολογικό φαινόμενο.

      Αυτό που αποδείχτηκε και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, που εκτείνονται σε 720 χιλιάδες στρέμματα στη Θεσσαλία, κυρίως στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, είναι ότι πρέπει να υπάρχει πρόληψη. Και η ένσταση πολλών με το 112 νομίζω ότι, κατά βάθος, έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά είναι το μοναδικό προειδοποιητικό - προληπτικό μέτρο που έχουμε στη διάθεση μας, κάτι που φυσικά δεν αρκεί.

      Αν είχαμε ρίξει περισσότερο βάρος στην πρόληψη, μάλλον δεν θα είχε καεί ο μισός Έβρος, ούτε θα είχε πλημμυρίσει η μισή Θεσσαλία. Το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή. Να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ και με κάποιες απόψεις που διαβάζω στο διαδίκτυο του τύπου ότι "πνιγήκαμε με μία φθινοπωρινή μπόρα". Γιατί κυκλοφορούν και τέτοιες απόψεις, ατόμων που ήταν μακριά από το κακό και δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής.

      Το φαινόμενο ήταν ακραίο, αλλά δεν ήταν το μοναδικό τα τελευταία χρόνια (βλέπε Μήδεια, Ελπίδα, Ιανός, Ξενοφών, Ζορμπάς κ.λ.π.). Και επειδή δεν θα είναι και το τελευταίο, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι, δυστυχώς, θα συζητάμε και πάλι τα ίδια.

      Διαγραφή
  4. Ειμαι περίεργος να δώ...αν κανένας Εισαγγελέας παρέμβει και παραγγείλει καμμία πραγματογνωμοσύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ που με έκανες και χαμογέλασα μέσα σε αυτή τη δίμηνη κατσαχνιά φίλε μου .

      Διαγραφή
    2. Ακούστηκαν πολλά στα ΜΜΜ (ειδικά στο ραδιόφωνο), ότι δεν έγινε κάτι σημαντικό μετά τον Ιανό (Σεπ 2020). Από την άλλη τόσο νερό που έπεσε, θα υπήρχε έργο να περιορίσει το κακό; Απλά σκέφτομαι δυνατά.....
      Το ότι έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από την μια ίσως είναι καλό....

      Διαγραφή