Δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (4/9) ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (6/9/2023)

ΓΕΝΙΚΑ

Η επικείμενη κακοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια στις κεντροανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύουν (βροχές, καταιγίδες, άνεμοι) κατά τόπους θα είναι έντονα.

Τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Έβρου, όπου θα επικρατήσουν ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ.

Η κατανομή και η ένταση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές της χώρας από μέρα σε μέρα θα παρουσιάζουν διαφορές και το επίπεδο συναγερμού θα αξιολογείται συνεχώς.  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΔΕΥΤΕΡΑ

Σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε πτώση από βορρά προς νότο.

ΤΡΙΤΗ

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Β. Αιγαίο 8 μποφόρ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Α-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ με ριπές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ως τα 8 μποφόρ.

 

Καλημέρα σε όλους.

15 σχόλια:

  1. Από ότι βλέπω η Ξάνθη μένει εκτός κακοκαιρίας μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα γραφόμενα του κυρίου Ζιακόπουλου διακρίνουμε τα ακόλουθα
    α)Ότι πιθανότατα τα μοντέλα υπερεκτιμούν τον υετό η(διαζευκτ)
    β)Ο κύριος Ζιακόπουλος κρατά μία σκάλα συναγερμού προκειμένου την χρησιμοποιήσει ανάλογα την εξέλιξη του φαινομένου.
    Σε κάθε περίπτωση και με σεβασμό σε έναν άνθρωπο που έχει φάει την ζωή του στην επιχειρησιακή μετεωρολογία ας πάμε λίγο ανάποδα.Έστω λοιπόν ότι το κράτος σχεδιάζει να επιχειρήσει με το χειρότερο δυνατό σενάριο ,σύμφωνα δε με τα μοντέλα δικαιολογε'ιται αυτήν την ανατροπή τπυ δόγματος "επιχειρούμε σύμφωνα με τις συνθήκες" και προχωράμε κατ ευθείαν σε αποφασιστικά μέτρα με άμεση εμπλοκή της κεντρικής εξουσίας στο έργο της περιφέρειας.Τι εννοώ
    α)Εξηγούμε με απλά λόγια στον κόσμο τι έρχεται...(π΄χ πόσα λίτρα νερό θα πέσουν ανα τετραγωνικό μέτρο)..και δίνουμε απλές οδηγίες...π΄χ. μετακινήσεις ζώων σε ψηλότερα σημεία.
    β)Απαγόρευαη κυκλοφορίας και κάθε δραστηριότητας στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν,εδώ το επιχείρημα είναι δεν αναστατώνουμε την ζωή του κόσμου και να χαθούν εκατομμύρια για μία πρόβλεψη, η απάντηση για μένα είναι ας χαθούν.....χαρτιά είναι.
    γ)Τέλος αναπτύσουμε περιμετρικά των περιοχών που πρόκειται να πληγούν δυνάμεις (ελικόπτερα,ερπυστριοφόρα κλπ) που μπορεί να χρειασθούμε εάν χρειασθεί η εκκένωση μίας περιοχής η η διάσωση ανθρωπων
    Τα λέω όλα αυτά..γιατί αν αύριο δείτε όλους να ασχολούνται με την ΔΕΘ και ττις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και την Πέμπτη η χώρα θα μετρά τις πληγές από την θεομηνία...τοτε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για όλους"θωμάς"
    υ.γ. θεωρείστε δεδομένο ότι μετά την κακοκαιρία η τιμή του αγγουριού θα φθάσει εκεί που δικαιολογεί τον όνομα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δούμε τι θα δούμε από άποψη έντασης βροχών,η περιοχή μου φένεται να είναι στο επίκεντρο ,αν και νομίζω ως το τέλος θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο νομίζω η Όθρυς βάζει πολύ νερό σε αυτές τις περιπτώσεις. Όπως τη βλέπω μπορεί να κατεβάσει πολύ νερό από τον Ξεριά προς τον Παγασητικό σε σημείο που μπορεί να ξανακάνει προβλήματα στον Αλμυρό

      Διαγραφή
  4. Χρειάζεται ιδαίτερη προσοχή σε ορισμένες περιοχές διότι θα υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβαζω για κυκλωνες, και ψυχρες λιμνες! Ενα αποκομμενο χαμηλο βλεπουν τα δικα μου τα ματια. Και αυτα τα χαμηλα επειδη μενουν στασιμα ειναι και επικινδυνα. Ελεος με τους τιτλους των κλικ... Ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει αγαπητέ Θωμά,αλλά κάποιες απόψεις μήπως χρήζουν περαιτέρω....... επεξεργασίας ;. Όπως για παράδειγμα το : "χαρτιά είναι",το οποίο αντίκειται προς το : "τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια " !!. Και άλλα τινά.......Να είσαι καλά και να ταράζεις
    τα ύδατα!-----===== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ και φίλτατε Π.Α. κάποιες σκόπιμες αναστολές..και προβληματισμοί..(που θα βρούμε τα λεφτά κλπ)....χτυπιουνται με κυνικές παραδοχές....και τα λεφτά θέλουμε δεν θέλουμε έιναι έιτε χαρτιά είτε εικονικά νούμερα σε κάποιο υπολογιστή....το σχολικό όμως που θα βγεί την Τρίτη το πρωί στα Φάρσαλα εχει ανθρωπινές ζωές μέσα...,μας μάθαν ότι δεν έχουμε λεφτά και μία δεκαετία τώρα..πέρασαν από πάνω μας όλοι οι φόροι που μπορεί να επινοήσει κάποιος...ε λοιπόν να τα λεφτά...κουράγιο στους ανθρώπους που θα βρίσκονται στο επίκεντρο..!"θωμάς¨"

      Διαγραφή
    2. Αυτοί οι φόροι, "Θωμά", πήγαν στους δανειστές και δυστυχώς όχι σε έργα υποδομών, ούτε για την παιδεία, την υγεία κ.λ.π. Οι φόροι στην Ελλάδα δεν έχουν, δηλαδή, εδώ και χρόνια το στοιχείο της ανταποδοτικότητας προς τους πολίτες, που πληρώνουν για να έχουν σχολεία (τα οποία ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα 11/9) σε καλή κατάσταση, νοσοκομεία επαρκώς εξοπλισμένα, ασφαλή και αρκετά μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να μην είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες οι επιβάτες κ.λ.π.

      Για τον ίδιο λόγο, οι καταστροφές από καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνές και έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι παλιότερα, αφού με τα μνημόνια διαλύθηκαν σιγά, σιγά τα πάντα στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. "Δει δη χρημάτων ,άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων ". (Δημοσθένης). ---====Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Μετάφραση:Πρέπει δηλαδή,να χρηματίζονται οι άνδρες οι Αθηναίοι και χωρίς αυτών τίποτα δεν μπορεί να γίνει από αυτό που πρέπει.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας. Η επερχόμενη κακοκαιρία μου θυμίζει αυτήν του α΄ δεκαημέρου Σεπτεμβρίου 2016.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν βλέπω βροχές για την Ήπειρο με 6-7 μποφόρ Β- ΒΑ άνεμο εκτός αν τελικά δεν θα ειναι ΒΑ αλλα κάπως πιο "γλυκός"δηλ. ανατολικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κομοτηνή, βροχή απο το πρωί, δροσιά, στους 19 τώρα η θερμοκρασία. Αναμένονται περισσότερες βροχές αύριο. Μακάρι και προς τον Εβρο...(Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην κακοκαιρία που αναφέρεις Χρήστο τον 9ο του 2016 ,η συγκομιδή εδώ ήταν 30χιλ. Την τωρινή version τη βλέπω "βελτιωμένη και επηυξημένη",οπότε αναμένουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις .Ήδη αρχίζει να "φορτώνει" πανταχόθεν.---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή