Δεν πάει άλλο!



Εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα της Μετεωρολογίας επιχειρησιακό έργο δεν εκτελεί μόνο η ΕΜΥ, αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης - ΙΕΠΒΑ) που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρόλο που και μόνο από τον τίτλο του προκύπτει ότι το έργο του είναι ερευνητικό. Η επικάλυψη αυτή δεν είναι η μοναδική. Το ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ εκτελεί επιχειρησιακό έργο και στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών με την έκδοση Ημερήσιων Χαρτών Κινδύνου Πυρκαγιάς που είναι αρμοδιότητα της ΓΓΠΠ.


Το τελευταίο διάστημα ακούω συχνά πολιτικούς να λένε ότι η Πολιτεία δεν εκμεταλλεύεται τις προγνώσεις του ΕΑΑ που είναι ακριβέστερες από εκείνες της ΕΜΥ και πρόσφατα το ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ προχώρησε σε δημόσια αντιπαράθεση με τη ΓΓΠΠ, ισχυριζόμενο ότι στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών διαθέτει καταλληλότερα επιστημονικά εργαλεία τα οποία η ΓΓΠΠ αρνείται να υιοθετήσει.

Οι προγνώσεις που εκδόθηκαν επικείμενης της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ήταν επιτυχείς όχι μόνο από την ΕΜΥ και το ΕΑΑ αλλά και από ιδιώτες μετεωρολόγους. Η ταύτιση των προγνωστικών μοντέλων ήταν εντυπωσιακή και οι προβλέψεις τους σε πολύ μεγάλο βαθμό επαληθεύτηκαν. Το πρόβλημα με την κακοκαιρία «Ντάνιελ» δεν ήταν η πρόγνωση καιρού, αλλά η πρόβλεψη των επιπτώσεων της πρωτοφανούς σε ένταση, διάρκεια και έκταση συγκεκριμένης κακοκαιρίας που ήταν σε μεγάλο βαθμό αντικείμενο της υδρολογίας.

Η υπαγωγή της ΕΜΥ στο ΓΕΑ/ΥΠΕΘΑ με την πάροδο των δεκαετιών  οδήγησε στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που εκ του νόμου υποχρεούται να προσφέρει η συγκεκριμένη Υπηρεσία σε βασικούς τομείς όπως η οικονομία της χώρας και η προστασία των πολιτών της από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά τα κενά καλύφθηκαν από το ΕΑΑ και άλλους φορείς που οργάνωσαν και λειτουργούν δικά τους δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών και επιχειρησιακά κέντρα. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, πέρα από τη σπατάλη χρημάτων, δημιουργείται σύγχυση στους Έλληνες πολίτες με την έκδοση διαφορετικών προγνώσεων και προειδοποιήσεων.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων της ΓΓΠΠ καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης καταστροφών με συγκεκριμένες διαδικασίες και δράσεις που καθορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, τον κανονισμό λειτουργίας του και τα μνημόνια συνεργασίας με Φορείς της Πολιτείας που βοηθούν το έργο του. Η ΓΓΠΠ δεν αρνείται τα επιστημονικά εργαλεία που παράγονται από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας, αλλά η ίδια πρέπει να καθορίζει τις ανάγκες της. Όταν ένας φορέας με δική του πρωτοβουλία της προτείνει κάποια επιστημονικά εργαλεία, είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την καταλληλότητά τους πριν προχωρήσει στην επιχειρησιακή τους χρήση. Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες πρέπει να είναι θεσμοθετημένες με νομικές δεσμεύσεις αμφότερων των μερών.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ είναι στελεχωμένο με εξαιρετικούς επιστήμονες /ερευνητές που μπορούν να βοηθήσουν τη ΓΓΠΠ με τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία, αλλά δεν μπορεί να εκτελεί επιχειρησιακό μετεωρολογικό έργο όπως η ΕΜΥ χωρίς αλλαγές στις ισχύουσες θεσμοθετημένες διαδικασίες. Η Πολιτεία πρέπει να επιλύσει το θέμα της συγκεκριμένης  επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μια λύση θα ήταν το τμήμα του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ που εκτελεί επιχειρησιακό έργο να υπαχθεί στο Υπουργείο ΚΚΠΠ, στην εποπτεία του οποίου πρέπει να περάσει και η ΕΜΥ. Δεν πάει άλλο με την παρούσα κατάσταση.

Φίλοι μου οι της ΕΜΥ, φίλοι μου οι του ΕΑΑ, αλλά φιλτάτη η αλήθεια! 


Υ.Γ. Το νομικό πλαίσιο:

α) ΠΔ 161/1997, άρθρο 1, παρ. 2γ: «Η ΕΜΥ εκδίδει και ανακοινώνει τα πάσης φύσεως δελτία πρόγνωσης καιρού».

β) ΠΔ 82/2022: ο σκοπός του ΕΑΑ, μεταξύ των άλλων, επιτυγχάνεται με την πρόγνωση καιρού (άρθρο 3, παρ. 2γ).


34 σχόλια:

  1. Άμα σταματούσαν στο ΕΑΑ να προσπαθούν να το παίξουν καλύτεροι απ' την ΕΜΥ θα ήταν καλύτερα.Μεχρι και δικά τους ονόματα για τις κακοκαιριες είχαν βγάλει.Επισης έχουν μανία με το climatebook να βγάζουν ειδήσεις μόνο για την κλιματική αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε αν θέλεις πες μας τη γνώμη σου για αυτό που ειπώθηκε ότι τέτοιος καύσωνας και τέτοια κακοκαιρία θα έχουμε ξανά σε 300-400 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O κ. Ζερεφός, στον οποίο αποδίδεται η φράση που αναφέρετε, είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση. Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς τοποθετήθηκε στο θέμα της σπανιότητας των ακραίων φαινομένων του φετινού καλοκαιριού και πώς τελικά βγήκε προς τα έξω η άποψή του. Κατά τη γνώμη μου, στη συνέντευξή του προφανώς έγινε λόγος για την περίοδο επαναφοράς τέτοιων φαινομένων και ο καθηγητής την προσδιόρισε στα 300 με 400 χρόνια, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα στατιστικά παρατηρούνται μία φορά κάθε 300 ή 400 χρόνια.

      Διαγραφή
  3. Ηθελα να γράψω ένα ολόκληρο σεντόνι...αλλά από σεβασμό προς το κύριο Ζιακόπουλο...και την "κραυγή " του παραμένω επί του θέματος ...θέλοντας να καταλάβω εάν το 2023 ο πολιτικός προιστάμενος του Διευθυντή της ΕΜΥ είναι ο ΥΠΕΘΑ.Από την άλλη επειδή παρακολουθώ και τον αγαπητό κύριο Κολυδά νομίζω ότι είναι ευκαρία..με αυτό το πρόσωπο. να γίνει ο "τοκετός" που ζητά ο κύριος Ζιακόπουλος.
    Επιγραματικά...αν κατάλβα καλά το Πήλιο έφαγε τις Αλπεις και το Βόρειο Αιγαίο ..την Κεντροδυτική Μεσόγειο...ερώτημα οι συνθήκες γέννεσης αυτών των τεράτων εξακολουθούν να υπάρχουν στην μεγάλη κυκλοφορία...?έχουμε και δυο μήνες βαρβάτους μπροστά μας."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Λογικά, ο πολιτικός προϊστάμενος του Διοικητή της ΕΜΥ είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αναμφίβολα, ο στρατιωτικός προϊστάμενος του Διοικητή της ΕΜΥ είναι ο Α/ΓΕΑ.
      - Προφανώς, το ενδεχόμενο γένεσης τέτοιων "τεράτων" υπάρχει και μάλιστα οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ένα "τέρας" είναι περισσότερες από όσες πριν από κάποιες δεκαετίες. Το γεγονός ότι μπροστά μας έχουμε ένα φθινόπωρο με ανησυχεί κι εμένα.

      Διαγραφή
    2. Το οργανόγραμμα της ΕΜΥ από τον ιστότοπό της στην ακόλουθη εικόνα.
      http://www.emy.gr/emy/images/organosi.jpg
      Ο Κολυδάς είναι στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.

      Διαγραφή
    3. Εγώ ο ανώνυμος μπερδεύτηκα.Τι ισχύει τελικά;Περίοδος επαναφοράς 300 χρόνια η θα ξαναεχουμε σύντομα τα ιδια

      Διαγραφή
  4. Δεν έχουμε καταγραφές μετεορολογικών στοιχείων για να ξέρουμε ακριβώς σε ποια συχνότητα επαναλβάνονται αυτά τα ακραία φαινόμενα.
    Σίγουρα επαναλαμβάνονται σε σπάνια συχνότητα αλλά τώρα αν πρόκειται για μια φορά κάθε 100 χρόνια ή 1000 χρόνια αυτό δεν μπορεί να το μάθουμε.
    Μπορεί στο παρελθόν πριν χιλιάδες χρόνια να έκανε πιο συχνά ακραία φαινόμενα,δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι σε συνέντευξη της Ευριδικης Καραμάνη είχε αναφερθεί στο θέμα της ΕΜΥ και και το ότι πρέπει να αποδεσμευτεί από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό το 2003 αλλά και όταν ήμουν την δεκαετία του 80 στο μαθηματικό τα ίδια έλεγαν οι διδάσκοντες στο μάθημα μετεωρολογίας. Ποιες δυνάμεις είναι αυτές που κρατάνε την ΕΜΥ όμηρο του υπουργείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσείς κύριε Ζιακόπουλε θεωρείται ως πρόβλημα που δεν συνεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες με αρμονικό τρόπο επειδή η κάθε μια από εκείνες έχει στην αρμοδιότητα τους αντικείμενα που επικαλύπτονται με αποτέλεσμα να δημιουργήται σύγχυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μικρό μέρος της σύγχυσης δημιουργείται επειδή οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάνει πρόγνωση καιρού μπορεί και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά του στο Internet.

      Στην Ελλάδα δημιουργείται η μεγαλύτερη σύγχυση επειδή δύο κρατικοί φορείς κάνουν προγνώσεις καιρού. Τα ΜΜΕ έχουν υποβοηθήσει τη σύγχυση επειδή χρησιμοποιούν και τις δυο πηγές προγνώσεων.

      Σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς συμφωνίες με WMO, IMO, ICAO, την επίσημη αρμοδιότητα για τις προγνώσεις την έχει η ΕΜΥ. Για αυτό και επωμίζεται την υποστήριξη της Αεροναυτιλίας και τα δελτία Ναυτιλίας. Είναι έργο της ΕΜΥ που δεν βγαίνει στα ΜΜΕ αλλά είναι σημαντικό για την χώρα. Θεσμικά επομένως αυτή πρέπει να συμμετέχει στους σχεδιασμούς της Πολιτικής Προστασίας.

      Το Αστεροσκοπείο δεν έχει επίσημη αρμοδιότητα. Κάνει δική του πρόγνωση, για σκοπούς διαφορετικούς, όπως αναφέρει ο δικός του νόμος. Ωστόσο έχει στραφεί πολλά χρόνια τώρα στην ενημέρωση του κοινού προσεγγίζοντας τα ΜΜΕ, όπου διαδίδει τις προγνώσεις του. Και τώρα θέλει να συμμετάσχει με τα στοιχεία του, στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

      Διαγραφή
  7. Έχω τελειώσει το Πολυτεχνείο, πολιτικός μηχανικός, πριν από εξήντα χρόνια και δεν θυμάμαι και πολλά. Όμως ακόμα θυμάμαι τα λόγια του καθηγητή μας στην Υδραυλική. "Εμείς οι μηχανικοί να έχουμε στο μυαλό μας πάντα, με τα ποτάμια δεν παίζουμε, σχεδιάζουμε με βάση τους κανονισμούς πχ πλημμύρα επαναφοράς 100 ετών. Όμως δεν αποκλείεται η πλημμύρα των 500 ετών να έρθει αύριο και των 1000 μεθαύριο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς οι...τωρινοί μηχανικοί κι η τωρινή κυβερνούντες, αλλά και οι τελευταίοι, έχετε ξεχάσει τι σημαίνει ορεινή υδρονομία και διευθέτυση ορεινών υδάτων. Αυτό φταίει περισσότερο. Αν άφηναν τη Δασική Υπηρεσία να κάνει, όπως άλλοτε, μέχρι τα τέλη της 10ετίας του 1990 (και πολύ λέω), το έργο της, δεν θα έπαιρνε την έκταση που πήρε το φαινόμενο. Τα ορινά μικροφράγματα βάρους έχουν ήδη πληρωθεί προ πολλών ετών κι ότι νερό πέφτει στα ορεινά, φεύγει ευκολότερα προς την πεδιάδα, εφόσον έχουν εκλέιψει και τα φυτοκομικά έργα στα ορεινά επίσης. Στα δε πεδινά τα εγκλήματα είναι πάμπολα με τις προχειρότητες στα φράγματα και τις συνεχείς επεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών. Εν ολίγοις χρειαζόμαστε...ΠΡΟΛΗΨΗ...όπως στις δασικές πυρκαγιές, δηλαδή ισχυρή Δασική Υπηρεσία.!

      Διαγραφή
  8. NW Pindos
    Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω ένα φίλο του μπλόγκ με το όνομα Δημήτρης για τα καλά του λόγια σε σχόλιο του όχι επειδή συμφωνούμε σε κάποια πράγματα (άλλωστε και η διαφωνία προάγει κάθε συζήτηση) αλλά γιατί έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς. Σχετικά με την ανωτέρω θεματική είναι πραγματικά χρήσιμες οι ανωτέρω πληροφορίες. Θα ήθελα, όμως, με όλο τον σεβασμό, να πω ότι τέτοιου είδους εσωτερικά ζητήματα οργάνωσης μιας υπηρεσίας έχω την αίσθηση ότι δεν κεντρίζουν και τόσο το ενδιαφέρον του πολύ κόσμου. Από τις μετεωρολογικές άλλωστε υπηρεσίες στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα παράπονο μέχρι σήμερα διότι πληροφορούν και έγκαιρα και έγκυρα την κοινή γνώμη για την εξέλιξη του καιρού. Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι η μετεωρολογία στη χώρα μας μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχε να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις. Τι εννοώ: ο καιρός γενικότερα στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχετικά νορμάλ. Ζέστες το καλοκαίρι με κάποιο ενδιάμεσο καύσωνα και δροσιά σχετικά στα ορεινά, βροχές το φθινόπωρο σε νορμάλ επίπεδα, χιόνια στα ορεινά το χειμώνα και στα πεδινά στο μέτρο του αναμενόμενου και του φυσιολογικού κλπ. Υπό τις συνθήκες αυτές οι μετεωρολόγοι στην Ελλάδα γενικώς δεν έχουν το βάρος της πρόβλεψης και ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ένας μετεωρολόγος λ.χ. στις ΗΠΑ που καλείται να προβλέψει την κίνηση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου από το οποίο ενδέχεται να κινδυνέψουν άμεσα ανθρώπινες ζωές (τυφώνες, καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, ακραίες παγωνιές και χιονοθύελλες). Άλλο το βάρος να παρακολουθείς την κίνηση ενός χαμηλού από το Ιόνιο και τις βροχές που θα φέρει στην Ήπειρο και άλλο να παρακολουθείς την κίνηση ενός χαμηλού τέρατος στον Ατλαντικό, που θα φέρει ακραία φαινόμενα. Και όταν καλείται κανείς να προβλέψει έναν λίγο πολύ αναμενόμενο καιρό συνηθίζει να γίνεται συντηρητικός στις προβλέψεις του (και η συνήθεια δεν αλλάζει εύκολα). Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι στη χώρα μας έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κάνουν την εμφάνιση τους και ακραία φαινόμενα. Η καταιγίδα, που έπληξε τη Θεσσαλία δεν είναι διόλου απίθανο να ξανασυμβεί σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η υιοθέτηση ενός μοντέλου πρόβλεψης, που θα κινείται μεν στα λογικά πλαίσια του καιρού της χώρας μας, θα λαμβάνει όμως υπόψη τα νέα δεδομένα και θα ξεφεύγει από ένα συντηρητικό προφίλ πρόγνωσης δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και στην περιοχικότητα των φαινομένων όταν πρέπει. Παραδέχθηκα τον Δάσκαλο όταν δύο μέρες πριν πλήξει η Ελπίδα την Αττική μίλησε για χιονολαίλαπες και έπεσε μέσα (δεν το ξεχνάμε αυτό, όπως και άλλες περιπτώσεις), όπως και στην τελευταία καταιγίδα που έκανε λόγο για πλημμύρες και έβγαλε και το σήμα κινδύνου (όπως είδα εκ των υστέρων γιατί μόνο τον καιρό του χειμώνα παρακολουθώ). Και μην πάμε μακριά, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα είχαμε ακραίο φαινόμενο καύσωνα και στην ένταση και στη διάρκεια, πρωτοφανείς ξηρούς και ζεστούς θυελλώδεις ανέμους στη συνέχεια (που δεν θυμάμαι άλλες χρονιές σε τέτοια ένταση) και πριν πέντε μέρες την καταιγίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφορμή για για κόντρα μεταξύ ΕΜΥ και ΕΑΑ στάθηκε άλλωστε και ο σημερινός χάρτης περιοχών κινδύνου πυρκαγιάς λόγω ανέμων ο οποίος ήταν εντελώς διαφορετικός μεταξύ των δύο.
    Κρίνοντας στο τέλος του 24ωρου μπορώ να πω ότι το ΕΑΑ υπερτερεί (όχι μόνο σήμερα).
    Πρέπει επιτέλους οι δύο αυτοί φορείς να συμπλεύσουν μεταξύ τους με κοινή πορεία γιά το καλό όλων.
    Εμπειρία μαζί με τεχνολογία-τεχνογνωσία.
    Στην πρόγνωση του Daniel δεν μπορώ να εξαιρέσω και άλλους εξαίρετους ερασιτέχνες μετεωρολόγους οι οποίοι μέσα από τις σελίδες τους στα sosial,έκρουαν συνεχώς τον καμπανάκι του κινδύνου μέρες πριν την εκδήλωση των ακραίων φαινομένων στη Θεσσαλία.

    Κάποιος ανώνυμος φίλος έγραψε ότι πάντα πλημμυρίζει ο κάμπος της Θεσσαλίας.
    Διαφωνώ.
    Η συχνότητα τέτοιων σε ένταση πλημμυρικών φαινομένων γίνεται στην περιοχή ανά 35 περίπου χρόνια(1956,1994 οι προηγούμενες φορές νομίζω), αλλά τότε οι υποδομές ήταν σε ακόμη χειρότερη μοίρα από ότι σήμερα, ενώ και τα χιλιοστά πού είχαν πέσει ήταν επίσης λιγότερα σε σχέση με το τώρα.
    Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα πραγματικότητα και να θωρακίσουμε με αντιπλημμυρικά έργα νέας γενιάς τις παθούσες περιοχές της χώρας.
    Τέρμα η ανομία, τέρμα τα χατήρια τύπου χτίζω όπου βρω.
    Επίσης,περιοχές που και στο μακρινό παρελθόν ήταν λίμνες(για παράδειγμα στον Παλαμά)γιατί όχι, να μην ξανά κατοικηθούν στο μέλλον.
    Τέλος διαφωνώ κάθετα με τον κύριο Ζερεφό.
    Τον σέβομαι ως επιστήμονα αλλά καλό θα είναι να μην αναφέρει τέτοια στοιχεία γιατί ο χρόνος πιθανόν να τον διαψεύσει.
    Κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος σε ένα κλίμα αρκετά πιό θερμό και σαθρό, τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως.

      Διαγραφή
    2. Ο κανόνας είναι (και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ και αλλού) και εξαιρετικός επιστήμονας να είσαι βάζεις πάνω απ'όλα την ιδεολογικοπολιτική σου προτίμηση.
      Αυτά που είπε τα έντυσε με επιστημονικό μανδύα μεν, αλλά ο λόγος του κατ'εμέ είχε σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και να δώσει άλλοθι στους κυβερνώντες.

      Προσωπικά αυτό το 300-400 χρόνια ακόμα και να ισχύει, μου προκάλεσε νευρικό γέλιο.
      Αν εννοούσε έναν κύκλο επανάληψης ας είχε μια άλλη εκφορά λόγου.

      Και επαναλαμβάνω ότι τον θεωρώ εξαιρετικό επιστήμονα, αλλά όταν μιλάμε δημόσια, επώνυμα και ύστερα από μια τεράστια καταστροφή ας έχουμε μετρημένα λόγια, και όχι ατάκες εντυπωσιασμού.
      Και για να το κάνω λιανά αν στην κυβέρνηση ήταν οι προηγούμενοι θα έβαζα στοίχημα ότι δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο ποτέ, σε καμιά περίπτωση.

      Κικέρωνας

      Διαγραφή
  10. Η ιστορία με την υπαγωγή της ΕΜΥ στις ένοπλες δυνάμεις είναι κάτι σαν θέσφατο.Ακομη και τώρα η μόνη σχολή που δίνει τον τίτλο του μετεωρολόγου, χωρίς μεταπτυχιακό ή κάποια εξειδίκευση, υπάγεται στην σχολή Ικάρων.
    Το θέμα δεν είναι ποιος κάνει τις προγνώσεις.Οπως ειπώθηκε και κάποιοι ερασιτέχνες κάνουν αξιόλογες προγνώσεις.Το θέμα είναι να υπάρχει ο μηχανισμός αξιολόγησης των δεδομένων και η λήψη αποφάσεων που θα ελαχιστοποιούν τις συνέπειες .
    ΥΓ:προς τους νεώτερους,υπήρχαν εποχές που τα δελτία καιρού στα ιδιωτικά καναλια τα παρουσίαζαν μοντέλα με μίνι, ενώ στην ΕΡΤ ο δάσκαλος και άλλοι άξιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ μικρέ φίλε μου ανώνυμε των 11.18 έχω προλάβει μετεωρολόγους στην ΥΕΝΕΔ να ζωγραγίζουν στον πίνακα με κιμωλία η μαρκαδόρο....τα φαινόμενα ....!!"θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν πρόλαβα τη ζωγραφική, αλλά πρόλαβα το κόλλημα των χάρτινων συμβόλων της βροχής, του ήλιου κ.λπ. με σελοτέϊπ στο χάρτη. Πολλές φορές, με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν στο στούντιο, το σελοτέιπ αχρηστευόταν και τα χάρτινα σύμβολα έπεφταν την ώρα που έγραφες το βίντεο του καιρού ή και την ώρα που ο καιρός ήταν "ζωντανός".
      Μια φορά που έλεγα τον καιρό "ζωντανά" με κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων τη φίλη και συμπατριώτισσά μου Εύη Δεμίρη αρχικά ήμουν καθιστός, αλλά όταν σηκώθηκα να δείξω το χάρτη με τα σύμβολά, πάτησα το καλώδιο του μικροφώνου και η "ψείρα" που ήταν στο πέτο του σακακιού έπεσε στο πάτωμα. Ο εικονολήπτης αντί να δείξει το χάρτη ή την Εύη, έδειχνε εμένα σκυμμένο κάτω από την καρέκλα να ψάχνω εναγωνίως την "ψείρα"!

      Διαγραφή
  12. Ήσαν πολύ ενδιαφέρουσες οι παρουσιάσεις του καιρού με το μολύβι. Θυμάμαι αντίστοιχα στο δελτίο καιρού του BBC στην Αγγλία το 1984, τον μετεωρολόγο, να ξεκινά το δελτίο και κάποια στιγμή να λέει: "ας ρίξουμε και μια ματιά στους μετεωρολογικούς χάρτες, ξεκούμπωνε το σακάκι του και άνοιγε την αριστερή πλευρά , όπου είχε κολλημένο τον καιρικό χάρτη και εξηγούσε από εκεί την εξέλιξη του καιρού! Χαριτωμενιές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να στε καλά κύριε Ζιακόπουλε....να χαλαρώσουμε και λίγο..λογικά θα ζητήσατε την "ψείρα" σας...από την ΕΡΤ ως ενθυμιο...εγώ θυμάμαι έναν που ζωγράφιζε και είμουν πιτσιρικάς στο Σκλήθρο της Φλώρινας....σε όλη την Ελλάδα έβαζε ...δυο τρείς σταγόνες. .και στην Φλωρινα εβαλε 4 νιφάδες.και τον πατέρα μου να κοιτάει έντρομος....την άλλη μερα...(πρωτοχρονιά του 74) είχαμε 1 μέτρο! ..Μακάρι....να ακούσουν την "κραυγή¨σας...και την άνοιξη να έχουμε τον φορέα...που όλοι θέλουμε.."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ σωστά όσα επισημαίνουν ο κ. Ζιακόπουλος και οι αναγνώστες του blog, όμως ακόμα σημαντικότερη από την πρόγνωση είναι η πρόληψη. Άλλωστε, οι προγνώσεις για την ακραία κακοκαιρία Daniel ήταν ως επί το πλείστον επιτυχημένες, καθώς υπήρξαν αναφορές για 500 και 700 χιλιοστά βροχής. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών, κάτι που επιτάσσει και η κλιματική αλλαγή, καθώς φέτος το καλοκαίρι είχαμε μόνο στη Μεσόγειο φονικές πλημμύρες και στη Σλοβενία και άλλες βαλκανικές χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

    Σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα χρειάζονται και το κόστος δεν πρέπει καν να απασχολεί. Πρώτον, διότι η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από την ΕΕ και δεύτερον, διότι το κόστος της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων θα είναι πολλαπλάσιο, όπως φαίνεται και από την καταστροφή που άφησε στη Θεσσαλία ο Daniel.

    Ένα παράδειγμα για να γίνουν αντιληπτά όλα τα παραπάνω είναι ότι η πιο σεισμογενής χώρα, η Ιαπωνία έχει παγκοσμίως τα λιγότερα θύματα, αν και στα νησιά της σημειώνονται δονήσεις ακόμα και πάνω από 8 Ρίχτερ. Ακόμα και το 2011 που είχε χιλιάδες απώλειες, αυτές οφείλονταν στο τσουνάμι, καθώς παρά τον ισχυρότατο σεισμό, τα κτίρια άντεξαν. Κι αυτό, διότι έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμικές προδιαγραφές. Αντίθετα, τον Φεβρουάριο στην Τουρκία και τη Συρία και τώρα στο Μαρόκο χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, καθώς τα κτίρια ήταν πολύ ευάλωτα.

    Οι καλές και σύγχρονες υποδομές είναι το παν. Όχι μόνο για τη θωράκιση απέναντι σε ακραία φαινόμενα, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σε κανονικές συνθήκες. Δεν μπορεί να δίνονται τόσα τρισεκατομμύρια για όπλα - μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν το 2% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για αμυντικές δαπάνες - και να λέμε ότι είναι ακριβά τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα. Αποτελεί και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και σε όσους υποφέρουν όχι μόνο στην Ελλάδα, βέβαια, αλλά σε όλο τον κόσμο από τέτοιες καταστροφές.

    Προσωπικά, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ
      Ευάγγελε ασφαλώς και δεν σου διαφεύγει ότι η πολιτική ορίζεται ως "η τέχνη του εφικτού" .Όλα αυτά που λες και επαναλαμβάνεις ευκαιρίας δοθείσης,ακούγονται πολύ ωραία,αλλά...... !.
      Στο συντριπτικό ,κατά τα άλλα,επιχείρημα : " τί αξία έχουν τα χρήματα μπροστά στην ανθρώπινη ζωή " ,παραδίνομαι !. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
  15. Αλήθεια με τα ραντάρ καιρού τι γίνεται ? Λειτουργούν ? Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπως και στις ΗΠΑ υπάρχει εικόνα από τα ραντάρ και ειναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ραντάρ της Λάρισας (αλλά και της δυτικής Πελοποννήσου) λειτουργούσαν.

      Διαγραφή
    2. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ?

      Διαγραφή
  16. Καλημερα σε ολο το blog. Δασκαλε πολυ σωστα τα λες. Η πικρη αληθεια ομως ειναι οτι στην ελλαδα και με την νοοτροπια που εχει αυτος ο λαος, ποτε δεν προκειται να συνεργαστουν αυτοι οι δυο φορεις. Το Θεμα ειναι η πολιτεια να διαλεξει με ποιον θα συνεργαστει, γιατι να παρει τεχνογνωσια και απο τους δυο μαλλον δεν γινεται. Κατα την γνωμη μου το εαα υπερτερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άρχισαν κάποιες δηλώσεις (εμένα μου φάνηκαν περισσότερο σαν εκτιμήσεις) για δύσκολο φθινόπωρο λόγω καθόδου ψυχρών αερίων μαζων από αρχές του μήνα. Δεν ξέρω γιατί γίνονται από γνωστό μετεωρολόγο ειδικά τώρα. Εγώ ρωτώ τον δάσκαλο μας αν αυτό μπορεί να είναι κριτήριο για την πρόβλεψη των επόμενων εβδομάδων. Πολύ άνθρωποι γνωστοί μου βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και όταν διαβάζουν αυτές τις δηλώσεις τρομοκρατούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοησίες! Όλα στο βωμό του "είμαι κι εγώ εδώ και κάνω πρώτος από όλους τις καλύτερες προγνώσεις". Όσο για την τρομοκρατική διάσταση του θέματος, το επιχείρημα είναι ότι "το λέω για να τους προειδοποιήσω", λες και το φετινό φθινόπωρο θα είναι το πρώτο φθινόπωρο που θα κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες στη Μεσόγειο!

      Διαγραφή
    2. Αναρωτιέμαι για εκείνο το medicane που το είχατε ονομάσει γνωστό μετεωρολόγο αν θα το πέρνατε πισω

      Διαγραφή
    3. Καλό είναι να μάθουμε όλοι να ξεχωρίζουμε το αστείο από το σοβαρό!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Δημήτρη. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζω χρόνια και έχασαν τα πάντα. Ένας επιστήμονας πρέπει να έχει και τα όρια του. Ας βάλει τον εαυτό του στην θέση τους. Σεβασμό σε όσους υποφέρουν

      Διαγραφή
  18. Πολύ ωραία η συζήτηση που ανοίξατε κύριε Ζιακόπουλε, καθώς οι απαιτήσεις μας οδηγούν σε μία νέα κατάσταση συνδυασμού των υπαρχόντων εργαλείων και ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Σίγουρα η εικόνα της κόντρας δεν είναι καλή αλλά η παρακμή του επίσημου εθνικού φορέα είναι αυτή που οδηγεί σε εναλλακτικές λύσεις είτε επίσημων επιστημονικών φορέων είτε ερασιτεχνών είτε μαϊντανών των social media.
    Ευκαιρία ίσως είναι και το ξεσκαρτάρισμα ανθρώπων που δηλώνουν μετεωρολόγοι και εμφανίζονται στο γυαλί ακόμα και κρατικών καναλιών (!!) μετατρέποντας την επιστήμη της μετεωρολογίας σε lifestyle. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μετεωρολόγοι με πάθος και γνώση που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτό που σπούδασαν και αγαπάνε γιατί δεν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες ή θράσσος!
    Εύχομαι να ξεκινήσει η κάθαρση του χώρου και η ποιοτική αναβάθμισή του είτε αυτή γίνει με πάντρεμα είτε με εκσυχρονισμό της υπάρχουσας υπηρεσίας. Ας αρχίσουμε και πάλι να σεβόμαστε την μετεωρολογία και τους ανθρώπους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή