Η αξιοσημείωτη κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου (6-7/1/2024)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πιθανοί κίνδυνοι από πτώσεις κυρίως δένδρων και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα από πλημμυρικά φαινόμενα μικρής κλίμακας και κατολισθήσεις. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ (ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά Ελλάδα και τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο (πορτοκαλί προειδοποίηση).  

Άνεμοι νότιοι με ένταση ως τα 9 μποφόρ από τις προμεσημβρινές ώρες στη Δ - ΒΔ Ελλάδα και τη νύχτα στο Α - ΒΑ Αιγαίο. 


ΚΥΡΙΑΚΗ

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά Ελλάδα και τη Δ - ΒΔ Πελοπόννησο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το Α. Αιγαίο βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού  πιθανώς να είναι ισχυρές (κίτρινη προειδοποίηση).

Άνεμοι Ν-ΝΔ 7 με 8 μποφόρ με ριπές κατά τόπους ως τα 9 μποφόρ.


Στην ΑΤΤΙΚΉ παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Παράλληλα, οι ριπές των ανέμων θα φθάσουν τα 8 και πιθανώς σε τοπικό επίπεδο τα 9 μποφόρ.


Υ.Γ.

Ο «δάσκαλος», όπως κάθε δάσκαλος, δεν πρέπει να λέει και να ξελέει. Όταν δεν είναι βέβαιος, περιμένει πρώτα να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Πέρα από αυτά, όταν επίκειται μια αξιοσημείωτη κακοκαιρία, δεν μπορείς να μιλάς με εικασίες για τις όποιες ψυχρές εισβολές ακολουθήσουν. Αναφορικά με τα σχόλια που έγιναν στην τελευταία ανάρτησή μου,   υπενθυμίζω τα παρακάτω:

(α) Για την εκτίμηση του ποσοστού της συμβολής της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων υπάρχει ειδικός επιστημονικός κλάδος που ονομάζεται επιστήμη της απόδοσης των αιτίων των ακραίων καιρικών συμβάντων (extreme-event attribution science). Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι: (α) οι στατιστικές για τις οποίες απαιτείται αρχείο μετεωρολογικών παρατηρήσεων μεγάλης χρονικής περιόδου και (β) τα μαθηματικά μοντέλα με τα οποία γίνεται σύγκριση του κόσμου όπως είναι με το πώς θα ήταν χωρίς τα αέρια του θερμοκηπίου.

(β) Στην ερώτηση γιατί είναι ευκολότερη η πρόγνωση της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας σε σχέση με την πρόγνωση των ψυχρών εισβολών οι βασικοί λόγοι είναι: (α) η κοντινότερη απόσταση της χώρας μας από τη ζώνη των  υποτροπικών υψηλών πιέσεων και (β) το γεγονός ότι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης προς την περιοχή μας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μπλοκαρίσματα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, δηλαδή με καταστάσεις που μειώνουν πολύ την μεσοπρόθεσμη προγνωστική ικανότητα των μοντέλων.

(γ) Οι βασικοί δείκτες πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης (ΝΑΟ+, ΝΑΟ-, υψηλές πιέσεις ΒΑ Ατλαντικού, σκανδιναβικός εμποδιστής, Ελ Νίνιο, ΑΜΟ, MJO, QBO, SSW κ.λπ.) δρουν συνδυαστικά και δεν υπάρχουν ασφαλείς κανόνες συσχέτισης ενός εκάστου ή και περισσοτέρων από αυτούς με τον καιρό της πατρίδας μας.  

83 σχόλια:

  1. Όντως αξιοσημείωτη η κακοκαιρία από αύριο και για δύο γεμάτα 24ωρα τουλάχιστον σε όλη τη δυτική Ελλάδα καθώς και στα ΒΑνατολικά τμήματα της χώρας.
    Φαινόμενα που θα έχουν και μεγάλη ένταση και μεγάλη διάρκεια ενώ παράλληλα από την Κυριακή το πρωί ισχυρές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε όλα τα ορεινά της Πίνδου με τα χιονοδρομικά μας επιτέλους να δέχονται μεγάλα ύψη χιονιού.
    Πέρασμα από μπόρες κ τοπικές καταιγίδες σαφώς θα υπάρξει και στην υπόλοιπη χώρα αλλά το κύριο και επικίνδυνο χαρακτηριστικό θα είναι οι θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρώτα σε Ιόνιο και δυτική Ελλάδα και έως τη νύχτα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ ενώ στην περιοχή του Αιγαίου τη νύχτα προς την Κυριακή ίσως και τα 10!
    Προσοχή λοιπόν σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στο νοτιά.
    Κατά μέσο όρο περιμένω σύνολο έως τη Δευτέρα 60 με 80 χιλιοστά στο εσωτερικό της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, 40 με 60 χιλιοστά στα νησιά του Ιονίου, 70 με 80 χιλιοστά στα δυτικά ηπειρωτικά, το εσωτερικό της δυτικής Θεσσαλίας καθώς και στο εσωτερικό της κεντροδυτικής Πελοποννήσου (από Αρκαδία και δυτικότερα) και τοπικά στα πιο ορεινά της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου πάνω από 100 με 120 χιλιοστά.
    Θεωρώ τέλος,τα χιόνια να αρχίσουν να κατεβαίνουν σε υψόμετρα από του Άι Γιαννιού το βράδυ και μετά στην Πίνδο κοντά στα 1100 με 1200μ ενώ στα μεγάλα υψόμετρα άνω των 1700 μέτρων(και στα χιονοδρομικά στα δυτικά της Πίνδου) θα μπουν πάνω από 60με 70 πόντοι φρέσκου χιονιού.
    Στα της παραπέρα ψυχρής εισβολής(ή και δύο σε αριθμό) από τις 11 του μήνα και έπειτα το μοναδικό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι θα χειμωνιάσει.
    Όπως λέει και ο δάσκαλος κυριαρχεί τόσο μπέρδεμα στα στοιχεία που αυτά αλλάζουν ανά 6ωρο.
    Θα πρότεινα υπομονή και αναμονή από το να λέμε απλά για να πούμε. Εύχομαι μόνο να μην πάρουμε πάλι απλό ξερόκρυο.
    Οι εμποδισμοί πάντως στη δυτική ΒΔυτικη Ευρώπη σε βάθος χρόνου φαίνονται ιδανικοί για κάτι καλό και στη χώρα μας.
    Καλό βράδυ και αύριο με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντωμεταξύ και σήμερα όπως και αύριο η θερμοκρασία στη χώρα μας αλλά κυρίως στο τόξο ανατολική Θεσσαλία ανατολική Στερεά Εύβοια ανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη, θυμίζει ότι βρισκόμαστε στον Οκτώβρη.
      19αρια και 20αρια για πλάκα στην καρδιά του χειμώνα και ακόμη κάποιοι τα βλέπουν όλα φυσιολογικά.
      Εύχομαι και ελπίζω ο καιρός από δω και μπρος να φερθεί δίκαια και δημοκρατικά...

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς άνοδο απ' τις 15

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά και καλά Φώτη.

      Διαγραφή
  2. Με ΝΔ άνεμο πάλι φτώχεια από βροχή εδώ σε μας.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eυχαριστούμε τον πλοίαρχο β' αυτής της......μετεοφρεγάτας για τη συμμετοχή του στις προβλέψεις μιάς αρχομένης πολύ ενδιαφέρουσας μετεοπεριόδου .
    Φίλε Φώτη έχεις θερμές ευχές για την αυριανή εορτή σου. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Ανεμότρατα η φρεγάτα..
      -Το τέρας και ο τραμπακουλας
      -Πήρε φωτιά το Κορδελιό
      -Φιλότιμος Αζορ...με πιρουέτες...
      .....Συμπέρασμα....πάμε για Φεβρουάριο..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Eλλάς Γαλλία Συμμαχία !. --------========Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. «ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΑΣ: Εγώ βοσκούσα τα πρόβατα εδώ παραπέρα… και… εκ πρώτης όψεως λοιπόν, βλέπω το τέρας.
      Δ: Το είδατε ολόκληρο;
      Τ: Όχι… είδα το κεφάλι αυτοπροσώπως.
      Δ: Δηλαδή είδατε μόνο το κεφάλι.
      Τ: Είδα κι ένα δόντι.
      Δ: Δηλαδή, με συγχωρείτε, το είδατε το τέρας να βγάζει το κεφάλι του απ’ το νερό;
      Τ: Όχι, το νερό το ‘χε πιεί.
      Δ: Εσείς… μπορείτε να μας το περιγράψετε;
      Τ: Ποιο; Το νερό;
      Δ: Όχι θα ‘θελα, αν μπο… μπορείτε να μας περιγράψετε το τέρας.
      Τ: Α… το τέρας έφυγε. Δεν είδα…
      Δ: Μετά από την λεπτομερή περιγραφή του κυρίου Τραμπάκουλα, μεταφερόμεθα στο γνωστό ξενοδοχείο το Καμένο Δάσος, όπου επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο συνεκεντρώθησαν για να μελετήσουν το φαινόμενο… κλπ».

      Διαγραφή
  5. Δάσκαλε ευχαριστούμε για την ενημέρωση και ασφαλώς δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την στάση επιφύλαξης/μετρημένη για την καιρική συνέχεια. Εφόσον δεν υπάρχουν «βεβαιότητες» ούτε για τα κρύα ούτε για υετό καλά κάνεις και μιλάς τόσο όσο.
    Φώτη ευχαριστούμε γιατί ως ο «πιο καλός ο μαθητής» του δασκάλου έρχεσαι και συμπληρώνεις με σχόλια και μας επεξηγείς καταθέτοντας και την προσωπική σου άποψη. Χρόνια σου πολλά για την εορτή σου αύριο!
    Καλή φώτιση σε όλες/ους!
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο φώτη.....δεν ξέρω όμως για τα επίπεδα παγοποίησης όσν αφορά τα επίπεδα χιονόπτωσης..μου φαίνεται να είναι πιο ψηλά αρχικά.Εγώ τώρα αρχίζω να σκεφτομαι την σχέση στην νέα κλιματική πραγματικότητα...του ηλιακού ελάχιστου του έτους με την ζωνική κυκλοφορία...στο Β Ημισφαίριο...όπως και του ηλιακού μεγιστου με την μεσηβρινή.....ίσως τα πράγματα να είναι πολύ ενδιαφέροντα.Κρατήστε μόνο ότι η έναρξη της απορρύθμισης του κλίματος σύμφωνα με την βιβλιογραφία εντοπιζεται εύκολα...στον τόπο αλλά και στον χρόνο.....Βόρειος πόλος /μεσα δεκαετίας του 70 αντίστοιχα...to be continued "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θωμά καλημέρα.
      Τα υψόμετρα χιονιού που αναφέρω δεν είναι για των Θεοφανίων αλλά από του Άι Γιαννιού το βράδυ και μετέπειτα στην Πίνδο όπου θα υποχωρήσει αρκετά η Τ σε συνδυασμό τα σχετικά χαμηλά γεωδυναμικά στα 850hPa(1360μ)και την καλή υποστηρίξη στα 500hPa.
      Σήμερα βράδυ και αύριο στα ψηλά και στα χιονοδρομικά μας τα χιόνια.

      Όσο για μετά τις 15 ζωνική? με λένε και όλα τα παιδάκια κλαίνε.
      Κλαίνε οι χήροι,κλαίνε οι παντρεμένοι,κλαίνε και οι χιονοτρελαμένοι.
      Πήρε φωτιά μία καρδιά, πήγε φωτιά το Κορδελιό, πήρε φωτιά ο κ@λ@ς μας(με το συμπάθειο).
      Πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη τώρα με τον χρόνο(έχουμε περιθώρια) για να μην πάει στράφι το καλό διάστημα που ανοίγετε μπροστά μας έως 14 Γενάρη.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ Φώτη....!!όσον αφορά...τα χιόνια κλπ και εγώ έιμουν αισιόδοξος αλλά μετά από μοντελικό κάψιμο...διαπίστωσα...
      α)Είναι μεγάλος το εύρος όπου δύνανται να κινηθεί ο πολικός αεροχείμαρος..της ΒΑ Ευρώπης... τα δυτικά του άκρα στα τρεξίματα βρίσκονται από Σκωτία μέχρι ΒΔ Ρωσσία.
      β)Σε εμας΄και στο ύψος της..Μακεδονίας και κάτω έχει εγκατασταθεί ένα δυτικό jet stream...εμπόδιο στις καταβάσεις...
      γενικώς δύσκολα."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά Βασιλιά της πρόγνωσης!

      Διαγραφή
    4. Xρόνια πολλά Φώτη!! τα γραψα όλα εκτός από το πιο σπουδαίο!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Φωτη χρόνια πολλά και να χαίρεσαι το όνομα σου !
      μετά τις 15 Γενάρη δεν θεωρείς ότι υπάρχουν πιθανότητες για κάτι καλό ειδικά για το διαστημα 16-21 που φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα στην κεντρική Ευρώπη?

      Διαγραφή
  7. Αγνοείται ο χειμώνας και δυστυχώς μέχρι τέλος Φλεβάρη ( για πεδινό αναφέρομαι φυσικά) θα έχουμε άλλη μια το πολύ δύο ευκαιρίες! Ο αγωνας φαίνεται ότι θα λήξει με βαριά "ηττα" φέτος ! Γιώργος από Βόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν οι αριθμοί δεν μπορούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα,μια ματιά στην φύση αρκεί.Περα από τα νέα φύλλα που βγήκανε στα αμπέλια στις κορυφές των κληματιδων, Δεκέμβριο μήνα, συμβαίνει κάτι εξίσου ανησυχητικό στις ελιές.
    Οι ελιές, τουλάχιστον στην Φθιώτιδα,βρίσκονται σε βλαστικό στάδιο Μαρτίου και σε λίγες περιπτώσεις Απριλίου.
    Πάρτε λάδι τώρα που έχει 10€ και με ευχαριστείτε αργότερα,που λένε.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις έκπτυξη οφθαλμών ?? !!

      Διαγραφή
    2. Ναι,σποραδικά σε κάποια αμπέλια στις κορυφές των κληματίδων έγινε.Σε χωράφι στην Στυλιδα βγήκε "μούρο" σε κάποια δέντρα.
      Χρόνια πολλά Φώτη!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  9. Κάθε πρωί ανοίγω το παράθυρο και κοιτάζω έξω τον καιρό (για λεκανοπέδιο μιλάω) κάθε μέρα η ίδια εικόνα από αραιές συννεφιές μέχρι αίθριο καιρό μέσα στην καρδιά τού χειμώνα τα φυλλοβόλα δέντρα κρατάνε ακόμα φύλλα, αν δεν αλλάξει κάτι φέτος ζούμε κάτι αφύσικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και καλά στον Φώτη, αλλά και σε όλο τον κόσμο με υγεία, αγάπη και ειρήνη. Και λιγότερη γκρίνια, διότι κάνει κακό σε εμάς τους ίδιους (που γκρινιάζουμε) πρώτα απ' όλα. Χαλάει την ψυχολογία μας. Πρέπει να παίρνουμε τα θετικά από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και όχι να στεκόμαστε στα αρνητικά. Δεν υπάρχει το απόλυτο καλό, ούτε το απόλυτο κακό, ούτε στον καιρό, ούτε πουθενά, οπότε η διάθεση μας εξαρτάται τελικά από εμάς τους ίδιους. Άλλωστε, έρχεται χειμωνιάτικος καιρός για τουλάχιστον μία εβδομάδα με πολλές βροχές και χιόνια.

      Ακόμα και αν επανέλθουν μετά οι νοτιάδες και ο ζεστός καιρός δεν πειράζει. Η ζωή είναι ωραία, ανεξαρτήτως καιρού. Κάθε μέρα, ακόμα και αυτές με 20 βαθμούς μέσα στον χειμώνα, είναι πανέμορφη, μόνο και μόνο επειδή είμαστε εδώ. Το ότι ανοίγουμε τα μάτια κάθε πρωί και είμαστε υγιείς είναι ευλογία και μόνο αυτό θα έπρεπε να αρκεί για να μας κάνει χαρούμενους. Το ότι ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας δόθηκε ποτέ.

      Η ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο, αλλά με ημερομηνία λήξης, δυστυχώς, οπότε δεν πρέπει να αφήνουμε καμία μέρα να πηγαίνει χαμένη. Γιατί η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Το πιο σωστό είναι αυτό που λες. Ο πλανήτης μας είναι όμορφος - τουλάχιστον ακόμα, ας τον χαρούμε όπως είναι. Τα ωραία καιρικά θα ξανάρθουν, ας μην μας βρουν μέσα στην κατάθλιψη και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

      Διαγραφή
    3. Και εγώ συμφωνώ μαζί σου.
      Τις ελιές όμως τις ρώτησες ; Και αυτές "ψυχούλα" έχουν !. Απλώς δεν έχουν αίμα ( τα έναιμα και τα άναιμα , κατά Αριστοτέλην ) .Χρόνια πολλά, με πολλά -πολλά νερά . -------=====Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Πέρα από κάποια αξιόλογα νερά που θα πέσουν το Σαββατοκύριακο σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές,και ενώ περίμενα αλλαγή από τις 15 του μηνός και μετά δεν βλέπω κάτι αξιόλογο δυστυχώς,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να συμπληρώσω ο χειμώνας πάει για άνοιξη , χρόνια πολλά στο Φώτη,και σε όλους, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/ουσες και ιδιαίτερα στον πολύ αγαπητό Φώτη Ματράλη. Σπύρος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχω καιρό που έγραψα σε ποιά κατάσταση βρίσκεται η μεγάλη μας μητέρα (φυση)μαζί με τα πλάσματά της σε στεριά και θάλασσα.
    Αυτο το δείχνουν σε καθημερινή βάση είτε με τα "ουρλιαχτά τους,είτε με την εκκωφαντική τους "σιωπη"..!!
    Όλα προσπαθούν να προσαρμοστουν στην νέα κανονικότητα, η οποία,όμως,βρίσκεται σε συνεχή "οργασμο" με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιάσουν "συχνότητα" αφού τα "παράσιτα" κάνουν παρεμβολές....
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φύση θα βρει τον τρόπο να εξισορροπήσει και μένει να δούμε με ποιόν τρόπο θα το καταφέρει.
    Με αφορμή την σημερινή ημέρα θα ήθελα να ευχηθώ καλή φώτιση σε όλους μας και ειδικά σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν σύντομα την κατάσταση,αρκεί να το θελησουν(Η ιστορία βέβαια δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κάτι τετοιο).
    Εύχομαι στον αγαπητό φίλο Φώτη Ματραλη, να είναι Πολύχρονος,υγεία και ευτυχία στο σπιτικό του και με το καλό επαγγελματίας μετεωρολογος.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον Φώτη Ματραλή που μας διαφωτίζει για την πρόγνωση καιρού με περισσότερες λεπτομέρειες!

    Για τούς χιονόφιλους των πεδινών περιοχών, υπομονή, ας ελπίσουμε πλέον ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει μια καλή ευκαιρία για τον Χειμώνα να αποδείξει ότι δεν έχει ξεχάσει την Ελλάδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή και Καλή Χρονιά σε όλους. Σε ότι αφορά τα καιρικά θα πρότεινα υπομονή αλλά που να την βρούμε με αυτά που βιώνουμε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Σίγουρα δεν συμβαδίζει ο καιρός με την εποχή και όχι μόνο φέτος. Δεν θα έλεγα όμως όχι σε έναν χιονιά πανελλαδικό για να σπάσει αυτή η καιρική απραξία, μονοτονία, αδράνεια. Νομίζω πως έχει να συμβεί από το μακρινό 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά Φώτη.
    Ποια τα χρονικά περιθώρια;
    Μια εβδομάδα μένει μέχρι τις 14 του μήνα. Άστα φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νικόλαος Παντελικίζης6 Ιανουαρίου 2024 στις 12:35 μ.μ.

    Χρόνια πολλά κύριε Ζιακόπουλε, φίλοι μου, καλό φωτισμό να έχουμε!!
    Χρόνια πολλά στον Φώτη Ματραλή που μας ενημερώνει πάντα για ότι βλέπει, όπως και στους υπόλοιπους φίλους που γιορτάζουν σήμερα το όνομα τους!
    Πραγματικά ελπίζω να πάρουμε κάτι καλό από κρύο και νερά (βροχή, χιόνι) μέχρι τις 15 του μήνα που από εκεί και μετά πιθανόν να γυρίσει η ζωνικη κυκλοφορία... Τουλάχιστον για 4-5 μέρες να κάνει λίγο κρύο, να πούμε ότι είμαστε στον χειμώνα και όχι στην άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους και ιδιαίτερα στον Φώτη Μαρταλη που είναι απ τους καλύτερους μαθητές του δασκάλου και τον ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο του και την δουλειά του.Υπομονη φίλοι μου το παιχνίδι έχει ακόμα χρόνο και μέχρι τις καθυστερήσεις ελπίζουμε να εμφανιστούν αυτοί οι Ντάλτον στο γήπεδο για να τους ρίξει στον αγώνα ο δάσκαλος για την μεγάλη ανατροπή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα σέ όλους! Υγεία και Φώτιση να μας δώσει ο Άγιος Τριαδικός Θεός! Φώτη Ματράλη και όποιοι άλλοι έχουν την ονομαστική τους εορτή να χαίρεστε τα ονόματά σας! Υγεία και κάθε καλό σε σάς και στις οικογένειές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα. Θεοφανείων σήμερα.
    " Σήμερον αι νεφέλαι
    υετόν δικαιοσύνης τη ανθρωπότητι
    ουρανόθεν δροσίζουσι ".
    Χρόνια πολλά σε όλους.-----==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη και φωτεινές ιδέες, με αποδέκτες όλους τους φίλους, προεξάρχοντος του Φώτη και λοιπών εορταζόντων.
    Να αναφέρουμε και δυο αριθμούς, για την καταγραφή της υπόθεσης: με 1.241 χιλιοστά υετού έκλεισε το 2023 για τον σταθμό του ΕΑΑ στα Τρίκαλα και 17,1 °C μέση θερμοκρασία. Σε κάποιο αρχείο κλιματικών δεδομένων της ΕΜΥ για τον σταθμό της πόλης στο 2ο μισό του προηγούμενου αιώνα, οι αντίστοιχες μέσες τιμές είναι 719 και 16,1. Ειδικά για τον υετό, πιθανότατα έχουμε απόλυτο ετήσιο ρεκόρ. (Και η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπολείπεται ιδιαίτερα). Όλα αυτά με την υποσημείωση χρήσης στοιχείων από διαφορετικούς σταθμούς, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φωτη χρονια πολλα! Να χαιρεσαι το ονομα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά στον Φώτη κ σε όσους γιορτάζουν στα του καιρού ο χειμώνας ακόμα αγνοείτε αν δεν αλλάξει κάτι δυστυχώς θα πάει στράφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο6 Ιανουαρίου 2024 στις 3:26 μ.μ.

    Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα για τον Φώτη.Μην απελπίζεται η ομάδα.Εχουμε καιρό μπροστά μας.Ας δούμε την επόμενη κακοκαιρία και τα υπόλοιπα και έχει πάντα ο Θεός γιαολα.Ευχαριστπυμδ τον φίλο ανώνυμο για την φράση από την ευχή του μεγάλου αγιασμού των Θεοφανείων που διαβάστηκε σήμερα του Αγίου Σωφρονιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χρονια πολλά σε όλους από την Κερκυρα όπου ήχησε το 112! Ήδη ο άνεμος είναι δαιμονισμένος! Θερμοκρασία αυτή τι στιγμή (17:35) στους 16 βαθμούς και ψιλόβροχο! Μακάρι να μην έχουμε καταστροφές ή άλλες απώλειες! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά στον Φώτη μας και σε όσους φίλους του μπλογκ γιορτάζουν σήμερα.
    Καλά νερά σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας.
    Όσο για τα χιόνια, η κατάσταση φίλοι μου έχει αλλάξει, όσο κι αν κάποιοι κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο και δεν το βλέπουν! Στα χρόνια των πατεράδων και των παππούδων μας η φράση «τον δέχτηκαν σαν τα χιόνια του Γενάρη» σήμαινε ψυχρότητα και αποστροφή γιατί τα χιόνια στην καρδιά του χειμώνα δεν είναι γουρλίδικα σαν τα πρώτα χιόνια του Νοέμβρη ή του Δεκέμβρη και συνδέονταν περισσότερο με παγωνιές και ταλαιπωρίες.
    Η απόδειξη της κλιματικής αλλαγής μέσα από την ακύρωση πολλών καιρικών παροιμιών (λαϊκή κλιματολογία) θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εργασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως υπάρχει στρουθοκαμηλισμός. Το έχω δει αρκετές φορές εδώ μέσα, χρόνια τώρα. Εσείς και ο εορτάζων μάς είχατε προαναγγείλει από τα Χριστούγεννα ότι η επικρατέστερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τον Ιανουάριο, θα είναι η ζωνική.

      Διαγραφή
    2. "Εκλασε η νύφη.....σχόλασε ο γάμος"..όπου νύφη η ζωνική....και γάμος ο χειμώνας...."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    3. Έλα δε θέλω ηττοπάθεια..
      Δες ukmo και gem να γουσταρεις! Το χαμηλό στην Ιταλία προσπαθεί να τραβηξει τον αυλωνα δυτικά και να γίνει Συγκλισαρα με "ΚΒόρειο χιόνια!

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ "Θωμά" συμφωνώ επί της ουσίας ,διαφωνώ επί της παροιμίας. Θα έλεγα το : " Η νύφη εφταρνίστηκε κι εσχόλασεν ο γάμος " .Να είσαι καλά. ------------=====Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Χρόνια πολλά και καλά Γιάννη Θεσπρωτέ, λατρεύω τα up and down σου. Πολύχρονος και ο Γιάννης από τα Χανιά και να μην στενοχωριέται, τα μοντέλα - και ο καιρός, βασικά, αλλάζουν από μέρα σε μέρα - και είναι χαρακτηριστικό ότι τη νύχτα των Φώτων μετρίασαν (λίγο) την ένταση των νοτιάδων για σήμερα Κυριακή 7/1 στην Αττική.

      Πάντως, θυελλώδεις ανέμους με τεράστια κύματα στον Σαρωνικό είχαμε και στις 7 Γενάρη του 2018. Τις ευχές μου και στον Ιωάννη Γιαννακούλια από το Κιάτο, τον Γιάννη από την Εύβοια και σε όσες και όσους έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή να τη χαρούν με υγεία, αγάπη και ειρήνη.

      Διαγραφή
    6. ΧΑΧΑΧ αφήγημα ήταν Π.Α. μήπως και την ξαναμπαντρέψουν...άλλο φτάρνισμα άλλο πορδή!!!...."θωμάς"

      Διαγραφή
  27. Στη προηγούμενη δεκαετία άλλαξε άρδην το κλίμα, σε αυτή τη δεκαετία θα το πιστέψουν και οι τελευταίοι που το αρνούνται. Χρόνια πολλά στους Φώτηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. '" Κάποια ζώα δεν με πιστεύανε ,τώρα θα με πιστέψουν ευτυχώς και τα ζώα ", . Βασίλης Λεβέντης ,κάποτε........! ---------========== Π.Α.

      Διαγραφή
  28. Σχετικά με τις καιρικές παροιμίες, δε ξέρω αν θα ήταν εφικτό αυτό που λέτε γιατί δε γνωρίζουμε πού γεννήθηκε η καθεμιά. Η Ελλάδα είναι μικρή σε έκταση χώρα αλλά οι καιρικές συνθήκες διαφέρουν και διέφεραν πολύ από βορρά προς νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Λέγεται ότι ο πολικός στρόβιλος είναι εξασθενημένος και θα παραμείνει έτσι όλο τον μήνα. Παράλληλα το ανατολικό ρεύμα φέρνει τόσο κρύο στα βόρεια της ηπείρου μας ώστε η Βαλτική κοντά στις ακτές έχει παγώσει. Τελείως άλλος κόσμος, κοντινός αλλά τόσο μακρινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χρόνια πολλά στον Φώτη μας που αφιερώνει πολλές ώρες την εβδομάδα για να μας ενημερώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φώτη, ψυχή του blog, πολύχρονος.

    Μην μασάτε, έρχεται χειμώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χιόνι πέφτει το Γενάρη, χαρές θαν΄ τον Αλωνάρι... Τώρα βέβαια τά χιόνια που είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα.
    Υγεία και φώτιση σε όλους μας.Καλη χρονιά να έχουμε.
    Χρόνια πολλά στο Φώτη Ματραλη . Υγεία και χαρά στο σπιτικό σου.
    Αν και ερασιτέχνης μετεωρολόγος Φώτη,μας ενημερώνεις για την εξέλιξη του καιρού επαγγελματικά μέσα από αυτή την ηλεκτρονική σελίδα του κυρίου Ζιακοπουλου.
    Καλό βράδυ σε όλους και προσοχή όπου υπάρχουν έντονα φαινόμενα.Δημητρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Απελπιστική κατάσταση.
    Ούτε τώρα φαίνονται νερα στην Κρήτη. Ακόμα και η περίφημη ψυχρή εισβολή μάλλον τζουφια θα είναι και θα κινηθεί ανατολικότερα. Πάλι βροχές στην ήδη ευνοημένη δυτική και βόρεια Ελλάδα και στο βαθος πάλι ζωνικη κυκλοφορία.
    Δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία πλέον. Φέτος θα υποφέρουμε από τη λειψυδρια!
    Ακόμα μια ημέρα με 20 βαθμούς σήμερα όπως και κάθε μέρα από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά…
    Γιαννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Χρόνια πολλά Φώτη και σε όποιον άλλο εορτάζει και μου διαφεύγει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρόνια πολλά για την μέρα και περισσότερο στους φώτηδες,της φωτεινές,τους φάνηδες και τις φανές αναγνώστες/στριες του blog του κ.Ζιακόπουλου που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χρονια και χιονια πολλα στον φωτη!και σε όσους γιορτάζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Φούλλλλλ, Χρόνια μας ΚΑΛΑ, με υγεία και τύχη ! Χρόνια πολλά σε όλους και όλες ! έτσι και αλλιώς, γιορτάζουν ή δεν γιορτάζουν, ευχή είναι .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
    Εύχομαι υγεία και ότι όμορφο επιθυμείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εδώ και λίγη ώρα, προς το εσωτερικό της Πελοποννήσου και κάπως Δυτικά : " Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σειέτ ο απάνω κόσμος ". Τα αποτελέσματα αύριο . -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δάσκαλε και λοιποί φίλοι μου σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις θερμές σας ευχές έναν έναν όλους ξεχωριστά.
    Εύχομαι η θεία φώτιση να φέρει υγεία σε όλο τον κόσμο και λιγότερα προβλήματα για όλους.

    Ο καιρός ανήμερα της εορτής μου έστω και στο τελείωμα της ημέρας δίνει ρεσιτάλ τις τελευταίες ώρες με δυνατές μπόρες και καταιγίδες και πολλά αστραπόβροντα.
    Η θερμοκρασία μάλιστα σημείωσε απότομη πτώση με το πέρασμα του μετώπου και από τους 18β κατρακύλησε σε λίγη ώρα στους 9,7β αυτή τη στιγμή.
    Χιονοθύελλα επικρατεί από τα 1500μ και πάνω.
    Εντύπωση προσκαλεί το απρόσμενο πυκνό χιόνι που πέφτει στο Μέτσοβο στα 1200μ καθώς ακόμη και εγώ που ήμουν πιο αισιόδοξος στα υψόμετρα χιονόπτωσης, τόσο χαμηλά για σήμερα δεν το περίμενα.
    Τελικά τα καθοδικά των καταιγίδων των ψυχρών μετώπων κάνουν καλή δουλειά έστω και σε τοπικό επίπεδο.
    Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι που μιλούσαν για πάνω από τα δύο χιλιόμετρα χιονοπτώσεις στην Πίνδο.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους από την ηλεκτρισμένη Αιτωλοακαρνανία.
    Υ. Γ. Μην μασάτε όπως λέει και o Χρήστος Σιμουλης, ο χειμώνας έστω και με εξάρσεις έρχεται!
    Θερμός υποστηρικτής του Βρετανού OUKMO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Εντυπωσιακή η ηλεκτρική δραστηριότητα, ειδικά για Ιανουάριο, από την κακοκαιρία που διασχίζει σχεδόν το σύνολο της χώρας από τη μία άκρη ως την άλλη.

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δεν το λες και μέτριας έντασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ούτε καν ψιχάλα ακόμη στην Ξάνθη... Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Και εγώ έχω την εντύπωση ότι και για τα δύο διαδοχικά κύματα προσήνεμης κακοκαιρίας αυτής της εβδομάδας ο υετός δείχνει να βελτιώνεται σύμφωνα πλέον με όλα τα μοντέλα, ειδικά για τη νότια Ελλάδα και περισσότερο το Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Τελικά πέρασε και δεν ακούμπησε στην Ξάνθη. Μόνο 4mm υετου σύμφωνα με το βροχομετρο μετά από μια βροχουλα. Απελπισία σκέτη αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι είχαμε μόνο περί τα 450 mm υετου και Γενάρης δε βλέπω να ξεκινά καλά όντας από τους πιο βροχερους μήνες του έτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλημέρα , χρόνια πολλά και καλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.
    Μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης η καταιγίδα που ξέσπασε μετά την μια το πρωί με "ηλεκτρικά" και δυνατές ριπές ανέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ουσες. Νεάπολη Κοζάνης (670 μ.), 4 β. Κελσίου. Πάνω από τα 1.000 μ. στρωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Tι να πουν και οι χιονόφιλοι της Νέας Υόρκης, που έχουν να δουν σοβαρή χιονόπτωση (πάνω από 2,5 εκατοστά) από τις 13 Φεβρουαρίου 2022. Το Σάββατο 6/1 έπεσε μόλις μισό εκατοστό και στη συνέχεια το χιόνι ήταν αναμεμιγμένο με βροχή, κι όλα αυτά σε μία πόλη που όχι πολύ παλιότερα, δεχόταν 30 εκατοστά σε μία μόνο ψυχρή εισβολή.

    Πέρσι, η Νέα Υόρκη δέχτηκε 5,84 εκατοστά σε όλο τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή στην Καλιφόρνια υπάρχουν περιοχές που θα δεχτούν πάνω από 30 εκατοστά στην τρέχουσα ψυχρή εισβολή, δηλαδή, περισσότερα και από το Νιου Τζέρσεϊ (20cm) και τη Βοστώνη (18cm), σύμφωνα με τους Αμερικάνους μετεωρολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλημέρα σε όλους.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και κατά προτεραιότητα στους δικούς μας Γιάννηδες από τη Χαλκίδα, το Κιάτο, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τα Χανιά και από άλλες περιοχέςτης ώρας που μου διαφεύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Δασκαλε.! Ξέχασες τον κοντοχωριανο σου!

      Διαγραφή
    2. Πω πω, αδικαιολόγητος!
      Ξέχασα τον κοντοχωριανό μου. Ξέχασα τον ακρίτα που φυλάει τη βασική πύλη εισόδου των καιρικών συστημάτων στη χώρα μας. Ξέχασα τον άνθρωπο που μου θυμίζει τις μαθητικές καλοκαιρινές διακοπές μου στην Ηγουμενίτσα, το Δρέπανο, τον Μούρτο…
      Διπλά χρόνια πολλά, λοιπόν, για εξιλέωση.

      Διαγραφή
  51. Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες του μπλογκ! Τους καλούς νοικοκύρηδες διότι..."σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει..." Θεαματική η νυχτερινή καταιγίδα στα Μέγαρα, ανακίνησε τη βαρετοκαιρία αλλά έκανε και ζημιές με τους ριπαίους ανέμους συν τον πολύωρο θυελλώδη νοτιά που προηγήθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μεγάλη μου τιμή, και σας ευχαριστώ πολύ, Δασκαλε, και όλους όσους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλημέρα κ χρόνια πολλά Αξιόλογη βροχή στο νομό Λάρισας από χτες τα μεσάνυχτα ως τώρα Δεν ξέρω αν βοηθάει επιπλέον στον υετό η νέα λίμνη της Κάρλας Ας μου απαντήσει κάποιος αν γνωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Χρόνια πολλά στο Φώτη απο το Αγρίνιο, αλλά και στους Γιάννηδες του blog που γιορτάζουν σήμερα. Δεν μείναμε παραπονεμενοι κ εδώ στη Ρόδο, αφου είχαμε πέρασμα βροχής τη νύχτα. Μέχρι κ πριν λίγο ψιχαλιζε. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικο του καιρού χθες κ σήμερα για εδώ ήταν οι απίστευτες ριπες ανέμου που ξεπερνούν ίσως κατά περιόδους τα 10 μποφωρ. Εννοείται ότι υπάρχει απαγορευτικό, αλλά προβλήματα σε πτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλημέρα!!χρόνια πολλά στους απανταχού εορτάζοντες και σημερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Xρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες,και είναι,δόξα τω θεώ πλειοψηφία .Ιδιαίτερες ευχές στον φιλέκδρομο Ιωάννη του νομού μας.
    Χαμός τα αστραπόβροντα ,09 τα χιλιοστά . Ώδινεν όρος..........
    Περιμένω το γύρισμα......... ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε και όλους τους φίλους του μπλόκ... Καλό ξημέρωμα από την ανεμώδη Λέσβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή