Με χιόνι ή χωρίς χιόνι, η φύση της πατρίδας μας είναι πανέμορφη!

Κυπαρισσία, του Σταύρου Παυλόπουλου

Κυπαρισσία, του Σταύρου Παυλόπουλου

Αγία Κυριακή Παραμυθιάς (υψ. 600 μ.), του Γιαννη Καλόγηρου 

Στην Όθρυ, του Χρήστου Τσαντήλα

Στο Χ.Κ.Καλαβρύτων (10-1-2024), της Αγγελικής Γκογκίδη

"Χρώματα", του Τρύφωνα

 

65 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Δασκαλε για τις όμορφες φωτογραφίες. Θα αργήσουμε όπως φαίνεται να ξαναδούμε λευκές μέρες. Πάμε για Φλεβάρη τώρα. Για το ολα για όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη απογοητευτική είναι Γιάννη. Το μόνο που θα θυμίζει λιγάκι χειμώνα, θα είναι η θερμοκρασία, η οποία κι αυτή, θα ανεβοκατεβαίνει.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη η ώρα του χειμώνα είναι τώρα. Θα μου πεις ο Φλεβάρης δεν ανήκει στον χειμώνα; Φυσικά κι ανήκει..αλλά τώρα είναι η ώρα των αρνητικών και χαμηλών θερμοκρασιών για αρκετές μέρες(εδώ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν αυτές την επόμενη των Θεοφανίων) αυτό που λείπει πρωτίστως είναι οι βροχές. Ο χειμώνας πάει καλά στην κεντρική βόρεια Ευρώπη στη Ρωσία στην Ισπανία κλπ. Αν δούμε τη γενική εικόνα, δεν είναι «βαρύς» στα Βαλκάνια μέχρι στιγμής. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να απολαύσουμε αυτό που μας δίνει η φύση (όσο τόσο, με χιόνι ή χωρίς) και να μην αφήνουμε το χρόνο να περνά προσδοκώντας τα μεγαλύτερα τα περισσότερα τους χιονάδες. Καλή βδομάδα

      Διαγραφή
    3. Δεν νομιζω να πηγαίνει καλά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο γενικότερα με εξαίρεση Σκανδιναβία εδώ κ αρκετά χρόνια κ Ρωσια !!!!!Ιβηρική Κ ιδίως Ισπανια Ιταλια παρωδία χειμωνα!!!κεντρική Ευρώπη ένα ολιγοήμερο διάλειμμα όπως κ Η.Π.Α που άργησε το ψύχος χαρακτηριστικά η νεα Υόρκη κ,Ουάσιγκτον κ Βοστόνη ενα χιονακι της κακιάς ώρας μετα απο δύο ολοκληρα χρονια κ οι θερμοκρασίες την ανηφόρα ξανά!!!Κ στις μεσοδυτικες Η.Π.Α άργησε το δριμύ ψύχος κ το Τόκυο στην Ιαπωνία έχει καλές θερμοκρασίες κ η Τεχεράνη μέχρι τώρα !!!!να αναφέρω κ Καναδά που γανιασε μετά την πρωτοχρονιά να κάνει φυσιολογικό ας το πούμε κρύο!!! δεν νομίζω να συμβαίνει μόνο στην χώρα μας εκτός κ αν δε ν καταλαβαίνω καλά !!!

      Διαγραφή
    4. Τι να κάνουμε δεν φταίμε εμείς,φταίει....h διαγώνια κυκλοφορία!
      sohag

      Διαγραφή
    5. *η διαγώνια κυκλοφορία
      sohag

      Διαγραφή
  2. 110 mm υετου στην Ξάνθη τους τελευταίους 6 μήνες... Από Ιούλιο 2023 έως και σήμερα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Κανείς δε μιλάει για χιόνια στα πεδινά και ημιορεινα όταν φέτος 2 φορές είχαμε χιονοπτώσεις και χιονοστρωση σε άνω των 1000 μέτρων υψόμετρα. Όσο για την θερμοκρασία είχαμε δύο με τρεις ημέρες αρνητική θερμοκρασία υπό του μηδενός. Νομίζω πως αυτά που ανέμεναν οι επιστήμονες για το μέλλον είναι ήδη μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 18 Γενάρη πραγματοποιήθηκε ΑΣΘ. Αυτό για να περάσει στην κατώτερη τρόπο σφαίρα θέλει 15 ημέρες. Άρα πάμε για άρχες Φλεβάρη αν όλα πάνε καλά σε επιστροφή χειμώνα στα μέρη μας. Επίσης οι δείκτες ΝΑΟ και ΑΟ θα είναι ευνοϊκοι εκείνο το διάστημα για την Ελλάδα. Οπότε υπομονη και αναμονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη.Κάτι σχετικό έχει αναρτήσει και ο σοβαρός Βασίλης Πανάκογλου.Εγώ σχετικός δεν είμαι ,αλλά ένα μπορώ να πω.Εάν είναι να γίνει κάτι ,να γίνει με......"συγκλισάρα" ,όπως την είχες αποκαλέσει πριν από λίγο καιρό ,αλλά μας γέλασε. Ένα καλό......σφιχταγκάλιασμα μπορεί να κάνει τη διαφορά .
      Εάν είναι έτσι ,να δεχτώ το ρήμα "μένω" και με όσες άλλες προθέσεις είναι δεκτικό συνθέσεως. Να είσαι καλά. ---====Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Συνοπτικά
    α)Μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος του χειμώνα με συμμαχους
    ι)Τα ηλιακά μέγιστα του Φεβρουαρίου
    ιι)Την κορύφωση του ΕΛ ΝΙΝΙΟ με ότι αυτό σημαίνει για την δημιουργία εμποδισμών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρωπη
    ιιι)Την στατιστική....για την ώρα ο χειμώνας δεν μας έδωσε τπτ όσον αφορά την υποστήριξη στα 500 hpa
    β)Αν και λατρεύω αυτές τις κρύες και ξηρές λιακάδες του χειμώνα ,αυτό το δίμηνο που έρχεται είναι η τελευταία ευκαιρία για τα ΝΑ να μαζέψουν πολύτιμο υετό...τα 40 mm των Χανίων για παράδειγμα η ακόμα και τα 80 mm της Ρόδου δεν είναι ικανοποιτικά,αυτές οι περιοχές θα δεχθούν και ένα τεράστιο για τα μεγέθη τους αριθμό τουριστών ,ετσι εκτός από τις ανάγκες της αγροτικής αρδευσης έχουμε και την άλλη μεγάλη ανάγκη ικανοποίησης των εκατομμύριων τουριστών.
    γ)Με λίγα λόγια είναι εκ του ου άνευ αναγκαία με ψυχρή εισβολή βορείου ρεύματος με εμμονή.
    "θωμάς"
    υ.γ. Ειμαι ακόμα αισιόδοξος για ανάπτυξη Νότιου ρεύματος στο Βόρειο Αντλαντικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίες όλες οι φωτογραφίες, εγώ σήμερα είδα απλωμένο φίδι στην αυλή μου ,ενός μέτρου δεντρογαλια την εξήγηση που μπορώ να δώσω στην καρδιά του χειμώνα είναι ότι έρχεται χειμώνας, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω δει και εγώ δυο φίδια πατημένα στον δρόμο από Μακρακώμη για Λαμία,την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν μου κάνει εντύπωση τίποτα πια.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  6. Φίδι απλωμένο και όχι κουλουριασμένο.Μηπως βγάζεις ανάποδο πόρισμα Χρήστο; Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι ακριβώς είναι Δάσκαλε!
    Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω οτι ο χειμώνας εχει εκχωρίσει προνόμια του στους ανοιξιάτικους μήνες, ισως ο καιρός είναι πίσω, είδαμε και πέρυσι οτι βροχές καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες είχαμε μέχρι και αρχές Ιουνίου βέβαια τα περιθώρια τα όνειρα για τον λευκό επισκέπτη εχουν περιοριστεί βρισκόμαστε λιγο πριν την τελική ευθεία, κάθε πράμα στον καιρό του λέει ο λαός, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ο κουτσοφλέβαρος αν και φέτος εχει μια μέρα μπόνους, δίσεκτο βεβαίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανέμορφες οι άκρως χειμερινές φωτογραφίες των φίλων.
    Όσο για τον ανώνυμο που έγραψε να είμαι εγκρατής και συγκεκριμένος, τι δεν καταλαβαίνει?
    Ακόμη και τυπικές αλκυονίδες να μην είναι(πόσο άλλο φέτος), άτυπα θα είναι.
    Βλέπει καμία κακοκαιρία μέχρι τα τέλη τουλάχιστον του μήνα?
    Το 80% της χώρας ηλιοφάνεια και ξεροβόρι θα έχει και κάποια σύννεφα θα συσσωρεύονται σε ανατολικά ηπειρωτικά και βόρεια Κρήτη κυρίως.
    Οι θερμοκρασίες τα μεσημέρια σταδιακά θα φτάνουν τα 15αρια καθημερινά στα πεδινά και πάει λέγοντας.
    Το πρωινό άχρηστο κρύο και οι πάχνες από μόνες τους δεν μου λένε τίποτα!
    Εγώ ανώνυμε το χάπι δεν θα το χρυσώσω για κανέναν.
    Οτι βλέπω και αισθάνομαι από την επικρατούσα κυκλοφορία αυτό θα λέω σταράτα και επώνυμα...
    Παρακάτω λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη , κατ' αρχήν είσαι από τους πιο αξιολόγους αναλυτές του καιρού εδώ μέσα και φαίνεται το μεράκι που έχεις. Όμως όπως δρέπουμε δάφνες στις επιτυχίες , καλό είναι να δεχόμαστε ( ή έστω να υπομένουμε) το ανάθεμα στις αστοχίες μας. Όπως πριν κανά 10 ήμερο περίπου που είχες εκτιμήσει ότι η κυκλοφορία που δημιουργείται ( αντικυκλωνικές συνθήκες προς τα Βόρεια ) είναι η βάση για να πατήσει ο Αζορικός και να επεκταθεί εκεί που πρέπει για να φέρει τα ποθούμενα.
      Μπορεί να παρασύρθηκες κι εσύ από τους πόθους σου, μπορεί να μεταβλήθηκε άρδην η κατάσταση , σημασία έχει ότι υπήρξε λάθος εκτίμηση. Καλή καρδία και πάμε παρακάτω.. Και για να μην παρεξηγηθώ . αυτά δεν τα λέω ως γνώστης και με κάποια έννοια "ανταγωνιστής σου" , δεν το κατέχω το αντικείμενο. Απλά μου αρέσουν τα φυσικά φαινόμενα και το επίπεδο κάποιων ανθρώπων στο blog αυτό.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο Αγγελε εν μέρη και στα της πρόβλεψης μου δεν μπορώ να πω ακόμη ότι έχω πέσει έξω πάρα μόνο χρονικά!
      Συνεχίζω και πιστεύω για δυνατή συνέχεια μετά τις 6 Φλεβάρη με κάποιον δυνατό χιονιά και με κυκλοφορία ευνοϊκή.
      Άλλωστε στην κέντρο ΝΔυτική Ευρώπη ο Αζορικός δείχνει να επιμένει με ιδιαίτερη ένταση και στο 1ο 10ημερο του Φλεβάρη.
      Απλά όλο αυτό το περίμενε και μένα φέτος με κούρασε λίγο.
      Να σαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Πάλι η Φλώρινα και η γύρω περιοχή σήμερα σε ολικό παγετό. -3 στην πόλη, -5 στο Ν. Καύκασο μέγιστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γενικώς ,αλλά και εν προκειμένω ,τα προνόμια , εκχωρούμενα σε άλλους,δεν συνεχίζουν να επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα . -------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με χιόνι ή χωρίς χιόνι το κλίμα της πατρίδας μας είναι πανέμορφο για την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται πάμε σε μία κυκλοφορία με ξεροβόρι αντικυκλωνική γενικότερα ροή (θα παίρνουμε κάποια ψίχουλα από το τραπέζι του αφέντη που λέει και το ρητών και ο σουλτάνος αποδίπλα θα δέχεται απίστευτες ποσότητες χιονιού στη γειτωνα χώρα ,κάτι σαν να λέμε δηλαδή οι δυτικί ελλάδα και η ιταλία τα δύο προηγούμενα χρόνια )έτσι θα συμπεριφερθεί ο καιρός για το προσεχές 15ήμερο μίας και ο αντικυκλώνας αυτός θα χτυπήσει και 1040 στο κέντρο του που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο πριν από ένα δεκαήμερο να καταρρεύσει ό,τι χειρότερο κρύο τα πρωινα τσάμπα θέρμανση κλπ υετος που είναι ό,τι πιο πολύτιμο αυτή τη στιγμή για τις γεωργικές καλλιέργειες στο 0 ...αν δεν με απατάει μνήμη μου παρόμοια κυκλοφορία είχαμε τον χειμώνα του 1990( κάποιος πιο παλιός ίσως που να έχει πολύ καλή μνήμη θα ήταν πολύ χρήσιμο να δώσει τα φώτα του εάν μες στη 10ετία του 80 είχαμε ξανά για παράδειγμα τέτοιες καταστάσεις απλώς εγώ θυμάμαι το 90 που είχαμε κιόλας πρόστιμο για κατανάλωση νερού από την ε υχή και θυμάμαι τότε ήταν στη μόδα και όλας ο υδραυλικός να έρχεται να τοποθετεί τούβλο μες στο καζανάκι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραιότατες οι φωτό. Θα μου επιτρέψετε να επιλέξω την Αγία Κυριακή, αλλά με τη διόρθωση των 680μ. υψόμ. στη συγκεκριμένη θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε τώρα και εσύ! 5 πάνω 5 κάτω.! Στο περίπου.!

      Διαγραφή
    2. Έλα, Γιάννη. Έχουν σημασία τα 80 μέτρα παραπάνω γιατί στα 600 δεν είχε ούτε το μισό χιόνι απ' ότι βλέπουμε εδώ. Ήταν οριακά τα πράγματα. Τι έγινε ο σταθμός στο Ελευθεροχώρι;

      Διαγραφή
    3. Τον βάρεσε στραπη! Κοινώς βγήκε εκτός λειτουργίας!

      Διαγραφή
    4. Τι μου θύμισες, Γιάννη!
      Στον Αμάραντο της Κόνιτσας ως κατάρες εκτός από το «να σε βαρέσει αστραπή» λέγαμε και το «να σε βαρέσει η πίκα». Διαβάζω στην εγκυκλοπαίδεια ότι πίκα είναι μια ψυχολογική διαταραχή που ονομάζεται αλλοτριοφαγία. Τα άτομα που πάσχουν από πίκα έχουν την τάση να καταναλώνουν μη βρώσιμες ουσίες, όπως χώμα, μέταλλο, τρίχες, γυαλί, πέτρες κ.λπ. Η πίκα εμφανίζεται στο 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1 έως και 6 ετών, στις εγκυμονούσες, καθώς και σε άτομα με αυτισμό. Επίσης, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν δεχθεί κάποιο σημαντικό συναισθηματικό τραύμα κατά την διάρκεια της ζωής τους.

      Διαγραφή
    5. Ελπίζω να μη μας βαρέσει η πίκα από την... αχιονία!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα σας
    Σε πιάνει απογοήτευση κοιτώντας τα μοντέλα όσον αφορά τις βροχές τουλάχιστον έως το επόμενο δεκαήμερο ξεροβόρι και τίποτα άλλο.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Νικητής στο μπρρ... κρύο;
      Δεν έβαλες 20άρι στον κοντοχωρανό μου για διαφορά υψομέτρου 80 μέτρων;
      Επίπληξη το λιγότερο!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. α) Και βέβαια στο κρύο, από πού καταγόμαστε, από την πόλη Sohag της Αιγύπτου;

      β) Μα οι Κρητικοί μαλώνουν για 4 μέτρα, πόσο μάλλον τα 80!

      Διαγραφή
    3. Είσαι βλέπω γνώστης ...

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σε όλους. Την αγαπώ την Κρήτη, έχω έρθει πολλές φορές φίλτατε.

      "Έσπασε" η μεγάλη παγωνιά της δυτ. Μακεδονίας σήμερα, λόγω ενός ασθενούς βορείου ανέμου, ο οποίος διέλυσε τις τοπικές αναστροφές.

      Διαγραφή
    5. έσπασε παντού στα ηπειρωτικά, Χρήστο. πείτε και μας περί των τεσσάρων μέτρων της Κρήτης. μου θύμισε τον μύθο των Λετονών κομάντος, που μια νύχτα εισέβαλλαν στην Εσθονία να φτυαρίσουν την κορυφή του ψηλότερου λόφου της (ύψους 318 μέτρων), ώστε να καταστεί χαμηλότερος του δικού τους ψηλότερου (ύψους 314 μέτρων).
      στον παρακάτω σύνδεσμο (λίγο μετά το 2ο λεπτό) η Κατερίνα Χριστοφιλίδου παραθέτει την αριθμητική (και αποκαλυπτική) αποτύπωση των βασικότερων σημείων της κλιματικής κρίσης (ζωτικές ενδείξεις του πλανήτη) από έκθεση του περιοδικού Nature: μέση θερμοκρασία, στάθμη της θάλασσας, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παγοκάλυψη, χιονοπτώσεις.
      https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.340491-periballon-60
      καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα στην ομάδα! Τρομερό κρύο στην βόρεια Ελλάδα άλλος θεός στα νότια! Ξεκινάει με τις αναστροφές και το λεκανοπέδιο από σήμερα θεωρητικά. Ο ήλιος επέστρεψε μετά από 2 ημέρες χειμώνα και συνεχίζουμε σε ένα από τους χειρότερους χειμώνες για την Αθήνα, μετά από ένα εξαφανισμένο φθινόπωρο.

    Θα έρθει κάποια μέρα και η φορά μας που θα πάει!

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη όχι παντού στα νότια, στην Τρίπολη -7 και απο την Κυριακή έχουμε να δούμε διψήφια μέγιστη.

      Διαγραφή
  18. -3β σήμερα το πρωί στον κάμπο του Αγρινίου και νομίζω η δεύτερη πιο χαμηλή Τ για τον φετινό χειμώνα στην περιοχή έως τώρα.

    Σύμφωνα με όλα τα μεσοπρόθεσμα(θετικός δείκτης ΝΑΟ επιβεβαιώνεται όπως έγραψε και ο δάσκαλος) με ζωνική ροή(άντε ημιζώνικη το πολύ) θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες του Φλεβάρη με υψηλές γενικά θερμοκρασίες και ίσως κάποιες βροχές από τα δυτικά.
    Γενικά μπορούμε να πούμε(ας μην τρέφουμε αυταπάτες) πως ότι και να σώσει στη συνέχεια ο "Αγιος" Φεβρουάριος η ακόμη και ο Μάρτης, ο φετινός χειμώνας για την Ελλάδα θα χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών!
    Ίσως να αφήσω μία εξαίρεση για την βόρεια Ελλάδα όπου είχε φέτος κάποια "μικροεπεισόδια" χιονιάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπααα Φώτη! Για μένα ο περσινός είναι ο χειρότερος. Τουλάχιστον φέτος είδα χιόνι στα μερη μου. Πέρσι μόνο η Μπάρμπαρα στα προσηνεμα ότι έκανε!

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα Φώτη..μετά από ένα μακρόσυρτο γαιδουροκαλοκαιρο που κράτησε μέχρι τον Νοέμβρη περάσαμε στην Άνοιξη,ούτε καν Φθινόπωρο δεν έκανε.Οργη και θλίψη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν.Μακαρι(αν και δεν τρέφω ούτε εγώ αυταπάτες)να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί τον Φλεβάρη μόνο και μόνο για τα παιδιά που περιμένουν και ρωτάνε πότε θα χιονίσει και δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση στις εποχές που ζούμε...Γιώργος Περιστέρι.

      Διαγραφή
    3. Σε εμάς εδώ κ στα πιο νότια κ δυτικά με διαφορά ο φετινός χειρότερος Γιάννη, δεν χωράει αμφιβολία...

      Διαγραφή
  19. Παρέλειψα να γράψω ότι όποιες ψυχρές καταβάσεις έρχονται έως και την 1η Φλεβάρη περίπου, αυτές θα είναι ασθενικές και κατά κύριο λόγο ξηρές επηρεάζοντας περισσότερο τα ανατολικά ηπειρωτικά ίσως και με κάποια υγρασία στις γνωστές ευάλωτες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές.
    Αυτά...
    Ώρα για ξεκούραση μου φαίνεται από τα καιρικά για κάμποσες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σε όλους. Οι αποθήκες ψύχους που έχουν πάει; Εξαφανίστηκαν; Όταν θα υπάρξει εκ νέου συσσώρευση ψύχους κατ΄αρχήν βλέπουμε....μέχρι τότε αναμονή και υπομονή. Δεν ξέρω αν είναι ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων πολλών ετών αλλά σίγουρα διεκδικεί με αξιώσεις μία πολύ καλή θέση. Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς φίλε μου Πέτρο, αν και δεν κατέχω πολλά, μόνο και μόνο που βλέπω στους χάρτες των 850 hpa το -8 να φτάνει με τα βίας μέχρι την Βουλγαρία και μέσα σε μια μέρα να "εξανεμίζεται" (το οποίο είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για πεδινό χιονιά στην Αττική) δεν περιμένω και πολλά πολλά...τουλάχιστόν να ρίξει καμία βροχή αλλά με τον αντικυκλώνα να έχει μπαστακωθεί και μέχρι να καταρρεύσει το θέλουμε κανένα δεκαήμερο...κατά τα άλλα σήμερα είχαμε ένα χειμωνιάτικο πρωινό στην περιοχή μου-(Μενίδι Αττικής) με ασθενή παγετό μετά από 2 ημέρες με πολύ αέρα και κατά διαστήματα ένα ψιλόβροχο (ορογραφικού χαρακτήρα λογικά) από την κοντινή Πάρνηθα.

      Τόλης Δημήτριος
      Αχαρναί

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, επιβεβαιώνεται από τα σχολια η τεράστια κλιματική ποικιλομορφία στη χώρα μας, αυτή τη φορά από τις μεγάλες διαφορές στον υετό από το φθινόπωρο μέχρι τώρα, καθώς θερμοκρασιακά γενικά ο χειμώνας έως τώρα σχετικά είναι ηπιος, ειδικά όσο πάει κανείς νοτιότερα. Στην περιοχή μου, -3,2 c τα χαράματα,δεύτερη επίσης χαμηλότερη θερμοκρασία για τον φετινό χειμωνα , το ξεροβορι που περιμένουμε για τις επόμενες ημέρες για την κεντρική Μακεδονία δεν είναι εξαίρεση αλλά ίσως το κλασικοτερο καιρικό μοτίβο του χειμώνα,από ότι θυμάμαι και από την παιδική μου ηλικία. Σημ. 45 ετών πια.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα φίλε μου , θα ήθελα απλώς να σου θυμίσω ότι ζεις στην Αθήνα και είναι φυσιολογικό να μην χιόνιζεσαι κάθε χρόνο η να μην έχεις παγωνιές , είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ για την περιοχή σου για παράδειγμα δες τους χιονιάδες 2002,2004,2008 μετά 2020-21-22 δηλαδή κανει και 12 χρόνια να δει χιόνι η Αθήνα .Για εμένα και θέλω να πιστεύω για το πλήθος των πολιτών της χώρας μας θα θεωρούσαν αφύσικο να μην χιονίζει πχ κάθε χρόνο στην Φλώρινα, Κοζάνη,Τρίκαλα,Καρδίτσα που σαν περιοχές είναι εύκολες στο χιόνι λόγω θέσης και για άλλους φυσικά λόγους. Δεν γίνεται ας πούμε να πάω στο Περτουλι πριν 10 μέρες και να μην έχει χιόνι της προκοπής η δεν γίνεται τα Άγραφα να είναι αχιονα . Αυτό είναι η ανωμαλία του κλίματος το ότι κάποιοι επειδή χιονιζονται κάθε χρόνο το θεωρούν και το φυσιολογικό και διαμαρτύρονται αν μια χρόνια δεν τους χιονίσει . Με αγάπη από έναν αγανακτισμένο χιονοφιλο

      Διαγραφή
    4. Επικροτώ.
      Η Αθήνα από ποτέ έγινε Μόσχα και δεν το καταλάβαμε;
      Ευτυχει να βλέπει χιόνι με 18 βαθμούς μ.ο. τον Χειμώνα.
      Κι αυτό εξ'αιτίας της στρεβλωσης των τελευταίων 15 ετών.
      Έχετε παρεξηγησει μάλλον την καιρικη σας κανονικότητα.

      Διαγραφή
  21. Φίλοι Αθηναίοι,τα όρη Βαρδούσια, Γκιώνα και γενικά η λεκάνη απορροής του Μόρνου, έχουν χιόνια λες και είναι Απρίλης.Δυσκολο καλοκαίρι έρχεται για όλους μας.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επιβεβαιώνω απολύτως. Το απόγευμα παρακολουθούσα απέναντι. Αλλά μήπως και ο Παρνασσός πιο ανατολικά έχει κάτι αξιόλογο ;.----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  22. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Ισως τελικα την κυριακη να γινουν κουραμπιεδες τα βουνα της αττικης πανω απο τα 400 μετρα.
    Να δουμε ποσο δυτικα θα κινηθει η τραφ και το ανεμικο πεδιο απο την επιφανεια μεχρι τα 700hpa.
    Καταντια να φτανουμε τελη ιανουαριου για να δουμε στρωμενο χιονι στην πεντελη και στον "τρελο"!
    Η θερμ. στα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η θερμοκρασια στα 850hpa ειναι απαγορευτικη για χαμηλοτερα υψομετρα ακομα και αν υπαρξει μια καλη συγκλιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα που θίγεις με απασχολεί κι εμένα, Αλέξανδρε, και σε αυτό αφιέρωσα την τελευταία παράγραφο της κυριακάτικης ανάρτησής μου. Προφανώς, με τη βοήθεια λιγο περισσότερου στροβιλισμού μπορεί να δούμε έναν "πιασούμενο" προσήνεμο χιονιά. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δασκαλε θυμαμαι το αρθρο σου για τον χιονια "φιλιππος" και τις τραφ συρροης και απορροης.
      Ειχες γραψει πως οι ανεμοι στην καταντη ηταν πιο ενισχυμενοι και αυτο εμποδισε το βορειοανατολικο ρευμα να μπει στην αττικη.
      Εμενα μου μοιαζει λιγο αυτη η τραφ σαν εκεινη του μαρτη. Εγραψα για ανεμικο πεδιο σμεχρι τα 700hpa γιατι θεωρω πως ειναι ενας σημαντικος χαρτης για να δουμε αν τελικα εχουμε τραφ απορροης εκτος απο τις ισουψεις καμπυλες.

      Διαγραφή
    3. Να τα ωραία του κυρίου Ζιακόπουλοου....προσευχή και νηστεία...λοιπόν"θωμάς"

      υ.γ. -13,5 χθές και σήμερα στο Ανω Βόιο....αλλά μας εφαγε η Εορδαία και η Φλωρινα...,ως σκεπτικιστής θα έλεγα διάφορα...για τον φετινό χειμώνα κυρίως για την Σκανδιναβία αλλά είναι άναδρο και άδικο..όταν εγώ λέω ότι ενας χειμώνας είναι ένα νανοδεύτερο....στον κλιματικό χρόνο,αν προσθέσουμε και την αδυναμία...των μέσων πλατών στα 850 και στα 500.....το βουλώνω ..ξανά"θωμάς"

      Διαγραφή
  24. NW Pindos
    Θέλω να πιστεύω ότι έστω και αργά (έχει συμβεί και άλλες φορές) θα το ρίξει το πολύ το χιόνι, καταρχήν στα ορεινά, στον κορμό της Πίνδου και σε άλλα ορεινά, που αποτελούν πηγές νερού για τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας. Ψάχνουμε και θέλουμε ένα καλό 5νθημερο για να βάλει η Πίνδος τουλάχιστον 2 μέτρα+ χιόνι και η δυτική χώρα να γράψει πολλά χιλιοστά νερού. Για τα πεδινά επίσης έστω και μία φορά και ας είναι για ένα 24ωρο - 48ωρο. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή αυτά θα συμβούν και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απλά η απογοήτευση είναι όχι γιατί δεν χιονίζει στην πόρτα μου και ας είμαι στους πρόποδες της Πάρνηθας στα 200 μέτρα υψόμετρο περίπου, αλλά δεν χιονίζει ούτε στις κεραίες της Πάρνηθας στα 1300 μέτρα υψόμετρο...τα ίδια και πέρυσι...όλο και όλο ήταν το 4ημερο της Μπάρμπαρα. ..ποιος θυμάται τον χειμώνα 2010-2011 ή τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα;όμως αυτοί οι χειμώνες είχαν και πολύ υετό και πολύ καλη χιονοκαλυψη στα γύρω ορεινά και με διάρκεια...συγνώμη αν σας κούρασα.

    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα σας! Δυστυχώς η δουλειά ''βρωμάει΄΄ και φέτος! Χειμώνα με καλό χιόνι σε αρκετές περιοχές δεν πρόκειται να δούμε μάλλον. Τουλάχιστον το ψύχος το πρωί και το βράδυ φαίνεται να κρατάει μέρες και τα φυτά θα ΄΄κοιμηθούν΄΄. Οι ενδείξεις για τις επόμενες μέρες είναι άκρως απογοητευτικές. Λέω να μην δω τίποτα από προβλέψεις μέχρι και 1 Φεβρουαρίου 2024 (αν αντέξω) μπας και αλλάξει κάτι. Πάω για τσιπουράκι, να ξεχνώ τον πόνο!! Καληνύχτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ας αφήσουμε τους υπεύθυνους να κοιτάζουν τα μοντέλα και όλοι εμείς οι υπόλοιποι ας κοιτάξουμε και λίγο τον ουρανό.ποιο πολύ ώρα κοιτάμε τον υπολογιστή πάρα τον ουρανό.παλια όταν ο κ.ζιακοπουλος έλεγε το δελτίο καιρού κοιτάζαμε 5 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα τηλεωραση για να δούμε τον καιρό.τωρα με τα μοντέλα χάσανμε και αυτό το ωραίο του απρόσμενου...θα ξεχάσουμε ξαι πως συμπεριφορερονται οι καιροί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Παρακολουθώ και μελετάω τον καιρό κάθε μέρα σχεδόν 62 χρόνια τώρα Λατρεύω τα καιρικά φαινόμενα και τα απολαμβάνω Όμως για φέτος συμβαίνει κάτι που για μένα αν και είμαι συνηθισμενος στις καιρικές εκπλήξεις μου φαντάζει φοβερό και αποκρουστικό Αυτό είναι ότι το Παναχαικο και το Παναιτωλικό βουνά περίπου 2000 μέτρων είναι τελείως αχιονα
    καταπρασινα και έχουν λιγότερο χιόνι και από τον Ιούνιο Αυτό μου προξενεί εκνευρισμό γιατί δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 60 τουλάχιστον χρόνια τι στιγμή που τα δύο αυτα είναι πραγματικές χιονομαννες Έλεος δεν μπορώ να πω κάτι άλλο Το ίδιο αχιονα τελείως είναι ο Πάρνωνας το Μαιναλο τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη την ορεινής Ναυπακτίας Φαινόμενο ακαταλαβιστικο μοναδικό το που με γεμίζει ερωτηματικά!!!!! ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ζήρεια (2376 μ.) αρχές Γενάρη παρουσίαζε εικόνα Αυγούστου! Τελείως άχιονη

      Διαγραφή
  29. Ακόμα βέβαια δεν τελείωσε ο χειμώνας αλλά να βγει πιο ελαφρύς απο πέρυσι σπάει νέο σερί αχιονιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μια απ' τα ίδια και σήμερα με τον ολικό παγετό στην περιοχή της Φλώρινας. -5,3 η μέγιστη στο Ν. Καύκασο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κ.Ζιακοπουλε έχετε ξαναδεί ποτέ τέτοιες θερμοκρασίες αυτήν την εποχή όπως αυτές φαίνονται στους χάρτες για την περιοχή της Ισπανίας τις επόμενες μέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή