Χειμώνας με το… ζόρι

Καλότυχα είναι τα βουνά ποτέ τους δεν γερνάνε και με τα χιόνια π' αγαπούν χαίρονται και γλεντάνε (Η παραλλαγή είναι του Δ. Ζιακόπουλου).
Η φωτογραφία του Ταΰγετου είναι του Νώντα Καμαρινού. 


Βαρομετρικό χαμηλό στο Τυρρηνικό Πέλαγος, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και τις απογευματινές - βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτης) θα προκαλέσει τοπικές βροχές στη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Με την προς ανατολάς κίνηση του προαναφερθέντος χαμηλού, οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε Α-ΝΑ, αλλά στα ανατολικά και νότια πελάγη οι Β-ΒΔ άνεμοι θα συνεχιστούν με ένταση ως τα 7 μποφόρ (πρωινές ώρες στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο). Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της θα ανέβουν κατά 1 με 2 βαθμούς, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα παραμείνουν χαμηλές και ο παγετός κατά τόπους στη Β. Ελλάδα θα είναι ισχυρός. 


Την Παρασκευή (12/1), στο Ν. Ιόνιο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανώς στα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο. 

Το Σάββατο (13/1), πέρα από τις τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς και πρόσκαιρες, αναμένονται βασικά στα ορεινά - ημιορεινά της Α. Θεσσαλίας και της Α. Στερεάς - Εύβοιας καθώς και στα ορεινά της Α-ΒΑ Πελοποννήσου και της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα  σημειώσει πτώση. Σημειώνεται ότι στην Αττική τοπικές χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς και πρόσκαιρες, θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά του νομού. Στην Αθήνα δεν θα χιονίσει.

Την Κυριακή (14/1), γενικά, δεν προβλέπεται υετός. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

96 σχόλια:

  1. Προτιμότερος καιρός απ'τη ζέστη. Δε ξέρω για μετά βέβαια γιατί εκεί που φτάνει το προγνωστικό μάτι, είναι απελπισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά έχω συνειδητοποιήσει τόσα χρόνια μέσα από τις μετεορολογικές σελίδες που οι αναγνώστες/σχολιαστές θέλουν χιόνια,όχι επειδή χρειάζονται και είναι αναγκαία για την φύση και την βιοκοινότητα,αλλά επειδή ταιριάζει στο καιρικό γούστο τους,λες και είναι τάχα βαρετοκαιρία να βρέχει και να κάνει εναλλαγές ηλιοφάνειας-βροχερού καιρού με ήπιες θερμοκρασίες,όταν έρχονται και σου λένε σαν επιχείρημα οτί πλήττουν από την βαρετοκαιρία.
      Από επιχειρήματα να φάνε και οι κότες.......
      sohag

      Διαγραφή
    2. Κι όμως είναι απαραίτητα τα χιόνια για τα οποία ρωτάς παρακάτω για τα υψόμετρα. Επίσης, ναι, είναι και θέμα γούστου. Ποιο το πρόβλημα; Ξάδερφος του Βαγγέλη είσαι;

      Διαγραφή
    3. Κανένα πρόβλημα Αποστόλη,για τον καθένα περί ορέξεως κολοκυθόπιτα,απλά είναι λίγο εκνευριστικό να διαχέεται σε αυτό το ιστολόγιο(που αποτελεί μεταξύ άλλων και θησαυρό γνώσης της μετεορολογίας)η γκρίνια,η μιζέρια και το αρνητικό κλίμα και διάθεση,επειδή λόγου χάριτος έτυχε μέσα στην περίοδο των γιορτών να κάνει λιακάδες,η για παράδειγμα επειδή έτυχε να βγει ο δεκέμβριος να βγει με μαλακές θερμοκρασίες,βγάζοντας συμπεράσματα οτί ο χειμώνας θα πάει όλος έτσι,όταν καλά-καλά δεν ξέρουν με ασφάλεια οι επαγγελματίες μετεορολόγοι τι καιρό θα κάνει μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες.
      Και στο κάτω-κάτω στην τελική,ακόμα και να κυλήσει έτσι ολόκληρος ο χειμώνας,υπάρχουν και σοβαρότερα ζητήματα στην καθημερινότητα μας.
      Δεν θα πέσουμε στα αντικαταθλπιτικά αν βγει ο χειμώνας χωρίς να χιονιστούν οι βεράντες μας,η ζωή συνεχίζεται,ενώ να μην ξεχνιέται πως αν κάποιος το'χει τόσο πολύ σεβδά μπορεί να αφιερώσει μια κυριακή,να κάνει μια εκδρομή σε έναν ορεινό προορισμό για να το απολαύσει.
      Καλώς-κακώς δεν γίνεται να τα έχουμε όλα στην χρονική στιγμή που τα επιθυμούμε,ενώ δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω.
      Λύσεις για όλα υπάρχουν,δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω.
      sohag

      Διαγραφή
    4. Με όλο το σεβασμό προς άπαντες, συμπεριλαμβανομένων των χωριών από τα οποία κατάγομαι κι εγώ, και με περίσσιο χιούμορ θα συμπλήρωνα πως είναι ο ξάδερφος του Βαγγέλη από το χωριό, Αποστόλη!

      Διαγραφή
    5. Το 2005-2006 είχα υπηρετήσει την στρατιωτική μου θητεία στην Κύπρο στην περιοχή της Λευκωσίας, ο χειμώνας που βίωσα εκεί ήταν ο εξής: 10-14 ημέρες συνεχόμενης ηλιοφάνειας και άπνοιας με μέγιστες θερμοκρασίες 18-20 βαθμούς διακοπτόμενες από 3-4 ημέρες με βροχές και χιόνια στο Τρόοδος πάνω από τα 900-1000 μέτρα υψόμετρο, δεν είναι θέμα ότι πλήττουμε από τον επικρατούντα καιρό.. αλλά ότι δεν είναι το φυσιολογικό η Αθήνα για 2 συνεχόμενους χειμώνες να έχει καιρικές συνθήκες που είχε η Λευκωσία πριν περίπου 20 έτη...η οποία ανήκει σε άλλη κλιματική ζώνη-υποτροπική( αν δεν το λέω σωστά ας με διορθώσει ο δάσκαλος), σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας στο βήμα αυτό.

      Τόλης Δημήτριος
      Αχαρναί

      Διαγραφή
    6. 'Οντως εγώ, επειδή έχω μεγάλο σεβδά και λόγου χάριτος αναφωνώ μετά του ποιητού :
      " Και ήτον ο γείτων
      εστία χαρίτων"
      Εύγε στον καλό άνθρωπο κυρ Παντελή ,διαχειριστή του παρόντος. -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    7. Αντε πάλι με τον ελεγκτή διάθεσης των 3:42... Οι βεράντα φίλε μου εδώ στην Ξάνθη έχει να πιάσει χιόνια από το 1987 οπότε δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο. Και στο κάτω κάτω αν δεν βρέξει καθόλου όλο τον χειμώνα και αν δεν χιονίσει καθόλου και αν κάνει ζέστη δεν θα πεθάνει κανείς φίλε μου αυτό δεν λες?

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά χειμώνας με το ζόρι. Μας κάνει την χάρη για 1 εβδομάδα από την επόμενη βλέπουμε.

    Φιλαδέλφεια έβρεξε εχθές και μετά ψεκάδες. Οπως και σήμερα τα ίδια. Καμία σχέση. με βορειότερα που ευνοήθηκαν με τον σημερινό καίρο και κατέγραψαν μερικά μμ.

    Τουλάχιστον σήμερα θυμίζει χειμώνα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι θα γυρίσει η φάση. Δεν έχουμε καταλάβει χειμώνα όντως ακόμα, ωστόσο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική στα Κεντρικά και Βόρεια της Ευρώπης.

    Με την εξασθένιση του πολικού στροβίλου τις επόμενες εβδομάδες εκτιμώ ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για σοβαρή καιρική αλλαγή.

    Καλή Χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mε 1 βαθμό σήμερα το μεσημέρι..και συννεφιά κλείνει η τετραήμερη κακοκαιρία στο Ανω Βόιο και η οποία κατέληξε σε τρίωρη χιονόπτωση που μας αφησε κάποια εκατοστά χιονιού...απόψε εάν εχει ξαστεριά πάμε για -6 και κάτω.
    Παρακολούθησα τις συζητήσεις...με ενδιαφέρον μεταξύ των μελών του blog μονο κάποιες παρατηρήσεις.
    α)Οσο και εαν έψαξα δεν βρήκα εάν η επιστήμη έχει βρεί τι προκαλεί την ψύξη η την θέρμανση του κλίματος λόγω φυσικής μεταβλητόττηας.Με αυτό το δεδομένο η δεκαετία του 70 δεν έπρεπε να ήταν ψυχρή, και η δεκαετία του 90 και μετά μία ομαλή διαδοχή της δεκαετίας του 70 στην σταδιακή άνοδο...της θερμοκρασίας ,αντίθετα το διάγραμμα που είδαμε εδώ θυμίζει ασανσέρ.
    β)Η φετινή κυκλοφορία φέτος στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι ακρως ενδιαφέρουσα....φυσικά όχι για κάποια συμπεράσματα...,κάποιος ενθουσιώδης θα έλεγε ότι το ρεύμα του κόλπου φαίνεται να εγκαταλείπει την Ευρώπη....εγω΄απλά θυμάμαι τι μας έγραψε ο κυριος Ζιακόπουλος για τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο στην Ευρπωη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θωμά,έχει να κάνει αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμαση από το 2018,πριν 6 χρόνια,που αν δεν με απατάει η μνήμη μου πρέπει να συμβαίνει κατά μέσο όρο μια φορά στα 5-6 χρόνια.
      Αλλά δεν αρκεί να πούμε οτί κάνει αυτό και πάει τέλος καθαρίσαμε!
      Αν το κρύο παραδείγματος χάριν απλωθεί και τελικά κάτσει,πιάνοντας ολόκληρη την κεντρική,βόρεια δυτική ευρώπη,τότε εμείς εδώ στην ελλάδα θα βρεθούμε στον θερμό τομέα καθώς πιέζοντας οι ψυχρές μάζες οι οποίες θα φτάσουν μέχρι τις παρυφές της βορειοδυτικής αφρικής θα πιέσουν τις θερμές οι οποίες θα βρουν ας το πούμε διέξοδο προς την περιοχή μας,όπως συνέβη κάπως έτσι την τελευταία φορά που είχαμε ασθ,που αν πάλι θυμάμαι καλά έπειασε οριακά την βόρεια ελλάδα.
      sohag

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ sohag η Α.Σ.Θ. έχει συχνότητα μικρότερη....κάθε δύο χρόνια...τουλάχιστον....,αλλά επειδή την ανακαλύψαμε τώρα την χρησιμοποιούμε για τα πάντα. εχει καταντήσει δλδ του ειρμού..,πιθανόν να έχεις δίκιο με το 2018...αλλά ως φαινόμενο εντάσεται στην κλιματική κανονικότητα....,απλά εγώ νομίζω ότι καλό είναι να εξετάσουμε εάν στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαμε κάποιο βίαιο "σημειακό" γεγονός...που προκάλεσε την απορύθμιση του κλίματος στο Βόρειο Ημισφαίριο....,
      "θωμάς"
      υ.γ. Η πλάκα είναι ότι όταν πρέπει να κάνουμε λογαριασμό για να δούμε εάν τελικά η θεωρία της κλιματικής κρίσης ήταν ορθή η όχι κανείς από εμάς δεν θα ζεί....από βιολογικά βέβαια αίτια....οι επόμενες γενιές θα μας κρίνουν...και ελπίζω να μην "ακούσουμε" ' πολλά..

      Διαγραφή
    3. ΑΣΘ εκδηλώθηκε το 2021 και το 2023 επίσης. Οι επιπτώσεις των ΑΣΘ διαφέρουν από έτος σε έτος και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ελέγχει το καιρικό μοτίβο. Δεν φέρνει πάντα καιρό "beast from the east" στη βόρεια Ευρώπη και θερμό νοτιοδυτικό καιρό σε εμάς. Έχουν γίνει και γερές ψυχρές εισβολές στη χώρα μας σε επεισόδια ΑΣΘ.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Μάριε συμφωνώ...μαζί σου ...απλά η ΑΣΘ...αν διαβάσεις παντού είναι ο καταλύτης μίας μακροπρόθεσμης πρόγνωσης κάτι σαν το Αγιο δισκοπότηρο που ανατρέπει τα πάντα...,οταν δεν μπορείς να βγάλεις μία πρόγνωση...βάζεις ένα "αυξημένη πιθανότητα..για ΑΣΘ"...και αρχίζουν τα όνειρα.πολλές φορές είναι και το κυρίως θέμα μίας μεσομακροπρόθεσμης πρόγνωσης.Λάθος>"θωμάς"

      Διαγραφή
  5. Εγώ χειμώνας παγερος λουλούδια εγώ δεν έχω , έχω τον κρύο τον βοριά και μέσα στο χιόνι τρέχω! Τα δάση γύρω τα βουνά σκεπω με την αντάρα μα έχω ανάθεμα του κόσμου την κατάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρ Ζιακόπουλε τα χιόνια στην ανατολική στερεά συμπεριλαμβανομένης και της εύβοιας μέχρι πιο υψόμετρο θα φτάσουν;
    Οι προβλέψεις για το σάββατο εντός των επόμενων τριών 24ώρων είναι μέσα στην ασφαλή πρόβλεψη σύμφωνα με τους κανόνες της μετεορολογίας.Θα εκτιμήσω την πρόβλεψη σας.
    sohag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα εκτιμούσα να γράφετε πιο σωστά τα ελληνικά και να μην κρίνετε με τόση ευκολία και προχειρότητα τα αναγραφόμενα από άλλους φίλους του μπλογκ (αφορά στο προηγούμνο σχόλιό σας).
      Αναφορικά με το αίτημά σας, ο κυρ υετός και η κυρά Θερμοκρασία θα αποφασίσουν, όταν έρθει η ώρα.

      Διαγραφή
  7. Και φυσικά με αυτή τη διάταξη και το κρύο από τα βορειοανατολικά, δεν υπάρχει καμία σημαντική ψυχρή εισβολή στα δυτικά... Ηγουμενίτσα πχ 14αρι μέγιστη.. Γελάνε και οι πέτρες.. Ούτε μας ακούμπησε το κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι και αλλιώς στην θεσπρωτία στα παραθαλάσσια έμαθα οτί χιονίζει μια φορά στα 5 με 7 χρόνια όταν επισκέφτηκα τα πανέμορφα μέρη για καλοκαιρινές διακοπές.
      Νομίζω η τελευταία φορά που χιόνισε ήταν τον χειμώνα του 19'.
      Αρα λοιπόν έχετε εσείς εκεί πέρα περιθώριο 1-2 χρονάκια κρίνοντας από τους κατοίκους που το είπαν από την περιοχή.
      sohag

      Διαγραφή
  8. Πολυ ευστοχος τιτλος δασκαλε!
    Μια απλη χειμωνιατικη μερα η σημερινη. Αλλη μια το σαββατο, και μετα βλεπεις τα ensemples για σε πιανει η καρδια σου!
    Εστω οτι ερχεται ενας πανελλαδικος χιονιας τον φλεβαρη; Ε και; Φυσικα και θα χαρουμε! Η μεγαλη εικονα ομως ειναι αυτη που ζουμε τα τελευταια χρονια. Λιγα χιονια στα ορεινα καθε 15 μερες, μια επιλεκτικη βροχουλα επισης καθε 15 μερες, και ξανα 18αρια. Βγαζουμε πολυ πικρα, πολυ απογοητευση, ισως και να κουραζουμε τον κοσμο που διαβαζει με τα σχολια μας, αλλα λεμε αληθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητούμενο για όλους τους χρήστες-μέλη και σχολιαστές των καιρικών σελίδων είναι να δουν χιονισμένο το τοπίο της γειτονιάς τους με το που θα παραμερίσουν την κουρτίνα της μπαλκονόπορτας τους και παράλληλα να βλέπουν τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν άσχετα αν οι υπόλοιπες μέρες κυλήσουν με αίθριο καιρό ακόμα και με καθημερινά 20αρια.
      Δεν τους ενδιάφερει να κάνει χειμώνα με την κανονική έννοια,δηλαδή συνεχές χειμερινό σκηνικό.
      Δεν είναι τυχαίο πως κάθε χρόνο ακόμα και χειμώνα να κάνει αν δεν κάτσει έστω και για μια χρονιά χιονισμένες οι βεράντες και οι σκεπές των σπιτιών τους θα συμπεριφερθούν με τόσο παράπονο και κακομοιριά λες και τους είχαν κλεισμένους στο υπόγειο για χρόνια όπως στο κωσταλέξι.
      Oμως ειλικρινά,αξίζει αυτό το πράγμα όταν στην ανθρωπότητα συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα από αυτό;
      Ας μην δημιουργήται σπάσιμο νευρών.
      sohag

      Διαγραφή
    2. Κάποτε με έναν φίλο μου, εξαιρετικό γραφίστα και ζωγράφο που εργαζόταν στην ΕΡΤ και που δυστυχώς τώρα πια έχει φύγει από κοντά μας, αποφασίσαμε να πάμε να δούμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Καλογρέζα. Παναθηναϊκός εγώ, Ολυμπιακός αυτός θα καθόμασταν αναγκαστικά στην ίδια κερκίδα και όταν βρήκε τα εισιτήρια, μου λέει: «Δημήτρη, θα πάμε στην κερκίδα των φίλων του Ολυμπιακού, να είσαι συγκρατημένος γιατί δεν θα μπορέσω να σε… σώσω!».
      Ξεκίνησε το ματς και σε κάποια στιγμή που ένα σουτ παίκτη του Παναθηναϊκού πέρασε ξυστά από το δοκάρι του τέρματος του Ολυμπιακού, ενστικτωδώς σηκώθηκα βγάζοντας την κραυγή «Αχ!». Το «κάτσε κάτω, ρε!» ήταν η ηπιότερη βρισιά που άκουσα. Περιττό να σας πω ότι στην υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού καθόμουνα σαν γάτα βρεγμένη και ευτυχώς το ματς έληξε 1-1 και στο τέλος δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί μου!.
      Φίλε των 6:03, αν δεν το έχεις καταλάβει, είσαι στην κερκίδα των φίλων του «Ολυμπιακού» και δε σε παίρνει!

      Διαγραφή
    3. Το θέμα, όμως, κ. Ζιακόπουλε είναι να ξεφύγουμε και λίγο από τον "οπαδισμό", όχι να τον μεταφέρουμε από το γήπεδο, εδώ. Και το ότι δεν μπορούμε να καθίσουμε "ολυμπιακοί" - "παναθηναϊκοί" μαζί είναι αποτυχία της κοινωνίας μας. Επειδή είστε και παλιότερος, κάποτε κάθονταν μαζί οι φίλαθλοι των αντίπαλων ομάδων, νομίζω. Και τώρα γίνονται οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο των Ιουδαίων. Αυτό αξίζουμε ως κοινωνία;

      Διαγραφή
    4. Άστα, ξάδερφε! Η αγάπη του χιονιού είναι απάλευτη!

      Διαγραφή
    5. Κυρ Ζιακόπουλε,θα πρέπει όμως τα πράγματα να μπουν σε μια τάξη,γιατί έχει ξεχειλώσει το πράγμα με το ίδιο βιολί να παίζεται κάθε χρόνο όταν κάποιος να μπαίνει να ενημερωθεί για τον καιρό για τις επόμενες μέρες.
      Δεν είναι εδώ τόπος εκδήλωσης παραπόνων και νοσταλγίας με συνεχείς αναφορές από το παρελθόν λες και βρισκόμαστε στην αίγυπτο και δεν πρόκειται να ξαναδούμε πότε χιόνια μπροστά μας με γυμνά μάτια για τα επόμενα 50 χρόνια.
      Πραγματικά από κάποιους χάθηκε η μπάλα και καλό θα ήταν να μπουν τα πράγματα στην σειρά τους εκεί που πρέπει!
      Κυριολεκτικά ως εδώ και μην παρέκει,να αρχίζουμε ο καθένας να εκδηλώνουμε τα δικά μας ντέρτια για το κάθε πρόβλημα που έχουμε,πάει έκλεισε το μαγαζάκι.
      Οποιος μένει με την δυσαρέσκεια στο στόμα μπορεί πολύ απλά να σταματήσει να σχολιάζει μέχρι να έρθει λίγο πρωτού έρθει η "καλή" και να χιονιστεί το πλακάκι της βεράντας του.Διαφορετικά δεν οδηγεί πουθενά η συγκεκριμένη κατάσταση.
      sohag

      Διαγραφή
    6. Και όμως, νομίζω ότι καμία από τις δύο απόψεις δεν είναι αποδοκιμαστέα. Φυσικά είμαι με τους λάτρεις της κακοκαιρίας και μάλιστα της θυελλώδους κακοκαιρίας με βοριά, που δεν έχω απολαύσει χρόνια τώρα γιατί δεν μου κάνει τη χάρη στην Κρήτη, αλλά κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία το φιλοσοφώ και σκέφτομαι και εγώ θέλοντας και μη τα ίδια που λέει ο sohag (που πολύ θα εκτιμούσα αν έγραφε το όνομά του, όπως οι περισσότεροι).

      Διαγραφή
    7. Δεν είναι μόνο η αγάπη μας για το χιόνι.Οι πηγές που τροφοδοτούν με νερό πολλά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας έχουν "πέσει" και μόνο το χιόνι μπορεί να τις αναπληρώσει.Το κρύο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των δέντρων, φυλλοβόλων και μη.Καθε χρόνο τα ίδια λέμε αλλά η αποσύνδεση που έχουν μερικοί από την φύση,δεν τους βοηθά να καταλάβουν το πρόβλημα.
      By the way,ο χειμώνας 2005-06 ήταν πολύ δυνατός για την κεντρική Ελλάδα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    8. Αλέξανδρε καλησπέρα.
      Είμαι και εγώ από τους τέρμα απογοητευμένους με την εξέλιξη του Γενάρη αλλά έστω και έτσι ο μήνας έχει τα φόντα το τελευταίο 10ημερο και με την πολύ ζωηρή κυκλοφορία πανευρωπαϊκά (ίσως και νωρίτερα στα βόρεια) να μας δώσει και υετό πλούσιο άνα περιοχή, αλλά και χιόνια με εκ νέου έμφαση στις βορειότερες περιοχές της χώρας.
      Θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό με τον φίλο Χρήστο Σιμουλη που επιμένει.
      Εδώ που φτάσαμε ότι παίρνουμε καλό είναι.

      Διαγραφή
    9. Καλησπερα φωτη. Θα κατεβουν δυτικα της βρετανιας οτι μωβ γεωδυναμικο στα 500hpa υπαρχει! Χαμηλαρες. Δυσκολα θα ανακαμψει ο αζορικος για 12-15 μερες. Ισως στα τελη του μηνα μπορει να αλλαξει μια τετοια κυκλοφορια. Πρεπει να κανει τον κυκλο της. Μακατι φωτη. Μακαρι. Αλλα με εχει παρει απο κατω φιλε. Μεγαλη απογοητευση. Το πιστευα για αυτο το σκ.

      Διαγραφή
    10. Φωτη θεωρείς ότι μπορεί να δωσει κάτι καλό από πλευράς ψύχους στο υπόλοιπο του Ιανουαρίου ,αν και δεν είμαι ειδικός στο διάστημα 21-25 κάτι εδιναν τα ensemble αν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτά μπορεί να βγουν ή κατά πόσο ήταν απλά άκυρα τριξίματα τον μοντέλων
      Nικος

      Διαγραφή
    11. Δημήτρη ρ., ζούσα στη Φουρνά τότε, κάτσε καλά χειμώνας.

      Φώτη, έχει και 16-17 Γενάρη κάτι. Έπεται και συνέχεια μετά.

      Διαγραφή
    12. Ο χειμώνας 2005-06 ήταν ο τελευταίος,που στην περιοχή μου είχε συνεχή χιονοκαλυψη για τουλάχιστον 25 ημέρες.Λες και τα ζήσαμε σε άλλη ζωή ή σε ένα παράλληλο σύμπαν νιώθω,παράξενη αίσθηση...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    13. Παίζει και το σενάριο 20-21 καθώς και επόμενα. Τουλάχιστον να πάρουμε υετό ρε παιδιά.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη που περιμένουμε δυο μέρες με θετική μέγιστη( 2-3c)πριν αρχίσει πάλι ο ολικός παγετός .Χιονι που δε λιώνει περιμένει και άλλο χιόνι ;Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εκείνος ο σιβηρικός δε λέει να ξεμυτίσει προς Αιγαίο μεριά. Μάλλον δε βλέπει κάποια σοβαρή ύφεση από τα δυτικά κι αναμένει καλύτερες μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξεμυτίσει στο Αιγαίο ο σηβιρικός, να σας στείλω το λογαριασμό του αερίου μετά? Δεν έχω θέμα...!!

      Διαγραφή
  11. Πρώτα να ευχαριστήσω τον δάσκαλο για την φιλοξενία της φωτογραφίας την οποία έβγαλα χτες το απόγευμα αργά, από το χωριό Κάμπος -μικρό οροπέδιο είναι- κοντά στο χωριό μου τους Δολούς Δυτικής Μάνης όπου έχω σπίτι με διπλή θέα, αυτή της φωτογραφίας και δυτικά τη θέα του Μεσσηνιαού κόλπου. Και κάνω αυτή την εισαγωγή για να επισημάνω ότι κάποτε, δέκα και πλέον χρόνια πριν, αυτό το χιόνι ο Ταύγετος το έβαζε γύρω στου Αγίου Νικολάου. Και ξέρω καλά τι λέω γιατί είναι η θέα αυτή του βουνού που με έκανε να φτιάξω αυτό το σπίτι σε κτήμα της μάνας μου. Όσο και εάν η φωτογραφία μαγεύει, άλλο τόσο στεναχωρεί διότι , ότι και να λένε ορισμένοι, δυστυχώς οι καιροί άλλαξαν. Εύχομαι να μην έρθει η ώρα που αυτή η εικόνα θα είναι μόνο ανάμνηση μέσα από φωτογραφίες. Επίσης θέλω να πω πόσο ανοιχτό μυαλό είναι ο δάσκαλος μας που αφήνει τα σχόλια αυτών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν το τι έχει ήδη συμβεί. Διότι κάποιος με κοινό νου αντιλαμβάνεται ότι αυτοί που σχολιάζουν στερούνται επιχειρημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νώντα , συμφωνώ απόλυτα μαζί σου .Την ίδια θέα του Ταύγετου είχα κι εγώ απο απέναντι όμως (Λυκόδημο) , τα Νικολο-Βάρβαρα , όταν έμπαιναν τα βαρυά κρύα και ξεκίναγε η ελαιοσυγκομιδή .

      Διαγραφή
    2. Σταύρο, επειδή ανέφερες την ελαιοσυγκομηδή, να προσθέσω ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου στην άνω Μεσσηνία, του αγίου Νικολάου έπρεπε να έχουν μαζευτεί οι ελιές διότι άρχιζαν οι παγετοί και καταστρεφόταν ο καρπός. Φέτος ακόμα δεν έχουμε δει αρνητική θερμοκρασία στα πεδινά!

      Διαγραφή
  12. Ανδρέα μάλλον ο σιβηρικος περιμένει για το Μάρτη, για να δώσει τη χαριστική βολή στα φυτά. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τη Θεσσαλονίκη πάντως,ήταν μία χειμωνιάτικη μεταβολή με αρχή,μέση και τέλος,όπως και αυτή που είχαμε στις 16 Δεκεμβρίου.
    Έφερε μία νοσταλγία από το παρελθόν.
    Ήταν από τα συστήματα εκείνα όπως παλιότερα,που ξεκινούσαν με συννεφιά, βροχή και όσο πλησίαζε το απόγευμα,χιόνι.
    Αν εξαιρέσουμε ότι πλέον το χιόνι δυσκολεύεται να κατέβει στην πόλη,είχαμε ένα όμορφο χειμωνιάτικο τριήμερο,γλυκια μικρη παρένθεση στο παρατεταμένο Φθινόπωρο.
    Οι μνήμες μας επιβεβαιωνονται από το γράφημα των θερμοκρασιών που παρατεθηκε λίγες μέρες νωρίτερα.
    Θέλω να πω πως αυτά που θυμόμαστε ως παιδιά, δεν είναι αποκυηματα της φαντασίας μας ή της ανάγκης μας να ωραιοποιησουμε τις παιδικές μας εικόνες.
    Μιλάω για τις δεκαετίες του '70,'80 και λίγο από '90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε είχατε ξανά χιόνι εσείς εκεί? 2017 καλό-καλό, σωστά? Ε...βάλε +13-15 χρόνια, τότε θα ξαναέχετε.

      Διαγραφή
  14. NW Pindos
    Η θλιβερή διαπίστωση είναι η περιοδικότητα - συχνότητα των φαινομένων πλέον. Τόσα χρόνια, έχω ζήσει όλους τους χιονιάδες από κοντά (ακόμη και από Θεσσαλονίκη ξεκινούσαμε και πηγαίναμε όπου θα έσκαγε χιονιάς ανάλογα με το δελτίο, κυρίως Βασίλω - Σμόλικα, Δυτική Μακεδονία, μετά Πιέρια, Όλυμπο, Καιμακ, Πήλιο κλπ. ευτυχώς όλα είναι σχετικά κοντά). Υπήρχε περιοδικότητα στα υετικά φαινόμενα. Δεν υπήρχε περίπτωση πχ στο 20ημερο χοντρικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα και όλες τις γιορτές να μην είχαμε τουλάχιστον τρεις ελεύσεις χαμηλών ποικίλης δυναμικότητας (ας ήταν και βροχές στα πεδινά και χιόνια καταρχήν στα κυρίως ορεινά) και ακολουθούσε πιο μόνιμο υετικό σκηνικό με μόνιμες χειμερινές θερμοκρασίες στη συνέχεια. Αυτό δεν υπάρχει τώρα. Μπορεί να περάσουν και 25-30 ημέρες με το απόλυτο τίποτε. Ανησυχητική η κατάσταση. Καταρχήν (μπορεί να το εξηγήσει αναλυτικά ο Δάσκαλος αυτό) παλιότερα βλέπαμε καιρό να είναι, όπως λέμε, πιασμένος από παντού για ένα τριήμερο. Τα οργανωμένα χαμηλά χαρακτηρίζονταν από βροχοφόρα νέφη που δημιουργούσαν έναν ουρανό ομοιόμορφα ανοιχτογκρίζο σε όλο τον ορίζοντα (δεν ξεχώριζες δέσμες σύννεφων δηλαδή, οι παλιοί καταλαβαίνουν τι εννοώ, οι νέοι αμφιβάλω αν έχουν δει τέτοιο καιρό με διάρκεια). Τα χαμηλά από δυτικά σάρωναν όλη τη χώρα, άλλοτε με κατεύθυνση ΒΑ άλλοτε ΝΑ. Από τα τελευταία χρόνια μια τέτοια κατάσταση είχαμε ζήσει τις αποκριές του 2010 (γύρω στις 10 Φεβρουαρίου αν δεν κάνω λάθος), όπου είχαμε ένα τέτοιο χαμηλό από δυτικά διαρκείας 4 ημερών με κλειστό καιρό, που έδωσε μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά δυτικά, καθώς και το 2012, που είχαμε μεγάλη συχνότητα έλευσης χαμηλών τουλάχιστον ένα μήνα. Θυμάμαι, μάλιστα, λέγαμε ότι αν αρχίσει δυτικός καιρός δεν σταματάει εύκολα. Αυτά βλέπουμε τώρα να αραιώνουν επικίνδυνα και ανησυχούμε. Καταρχήν πόσο καιρό έχουμε να δούμε κλασικό χιονιά δυτικής Μακεδονίας (κλασικό Β-ΒΔ με τα γνωστά ανεμοσούρια στην Εγνατία, παγωνιές κλπ.). Ο Δάσκαλος, όταν παρουσίαζε τον καιρό παλιότερες δεκαετίες, μονίμως στην καρτέλα υπήρχε στα δυτικά ένα μόνιμο σύννεφο με βροχή. Τι να λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάποιος θέλει να ορίσει τον Χιονια,μπορεί να δανειστεί την περιγραφή σου.
      Ατυχώς τα τελευταία πολλά χρόνια,κάθε ασύνδετο περιστατικό χιονοπτωσης πυροτέχνημα,
      χαρακτηρίζεται Χιονιας.

      Διαγραφή
    2. Καλά, ο NW Pindos είναι κορυφαίος στις περιγραφές αυτές.

      Διαγραφή
    3. ξημερώνοντας Καθαρά Δευτέρα 15.2.2010, με λαμπρό ήλιο, είδαμε τη στάθμη του Ληθαίου στο ψηλότερο σημείο, της προκατακλυσμιαίας περιόδου. είχαν προηγηθεί ένας γεμάτος Γενάρης και εννιά συνεχόμενες μέρες (πλην μιας) βροχής στα πεδινά και χιονιού στα ορεινά, όπως ανέφερες. το άλλο χρονικό διάστημα είναι το το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη του 2012 με πολλά χιόνια (ακόμα και στα Τρίκαλα είχαμε μισό μέτρο) και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες, δηλαδή τόνοι νοτιαδόχιονου στα ορεινά.

      αυτό το ποτάμι μας πάντα φούσκωνε, πολύ ή λίγο, μια φορά τον χρόνο. η διαφορά είναι ότι παλιά φούσκωνε στο τέλος του χειμώνα - στις αρχές της άνοιξης, ενώ τώρα φουσκώνει με τους μουσώνες του Σεπτεμβρίου, όπως το 2016, το 2020 και το 2023.

      καλημέρα

      Διαγραφή
  15. Αφού ο καλός μου φίλος και δάσκαλος έπιασε τα ποδοσφαιρικά τότε να ευχηθώ ως το τέλος το πρωτάθλημα να είναι συναρπαστικό με ΠΑΟ και ΠΑΟΚ μπροστά. Ας το πάρει ο καλύτερος δηλαδή...ο ΠΑΟΚ. Καλό να σπάει που και που η μονοτονία της αμφισβήτησης. Κυρίως όταν αυτή φοράει παρωπιδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σας απαντήσω με ένα αθλητικό παράδειγμα, λοιπόν. Μονοτονία επικρατούσε όταν το πρωτάθλημα έπαιρνε συνέχεια στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός και στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός. Όταν βρέθηκαν, όμως, ομάδες να αμφισβητήσουν τα πρωτεία τους, απέκτησαν και οι δύο διοργανώσεις περισσότερο ενδιαφέρον.

      Η αμφισβήτηση έκανε, ανέκαθεν, την ανθρωπότητα να πηγαίνει μπροστά. Χωρίς αυτήν, οι γυναίκες μπορεί ακόμα να μην ψήφιζαν, να μην είχαν δικαίωμα να εργαστούν, ούτε καν να βγαίνουν από το σπίτι. Μπορεί να υπήρχαν ακόμα δούλοι - το ξέρατε, επί τη ευκαιρία, ότι μέχρι και τον 19ο αιώνα έπαιρναν ανθρώπους από την Αφρική και τους έκλειναν σε ζωολογικούς κήπους ως εκθέματα κι αυτούς, στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ κ.λ.π.;

      Χάρη στην αμφισβήτηση, όμως, οι ζωολογικοί κήποι πάνε να εξελιχθούν σήμερα σε κέντρα περίθαλψης και αποκατάστασης τραυματισμένων ζώων. Γενικά, η αμφισβήτηση οδηγεί στην εξέλιξη και χωρίς αυτήν θα ήταν η ανθρωπότητα ακόμα στον Μεσαίωνα, που έκαιγαν "μάγισσες". Χωρίς την αμφισβήτηση θα υπήρχε απολυταρχία. Η αμφισβήτηση - αντιπολίτευση είναι η βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και θα πρέπει να διαχωρίζεται από την αντιδραστική συμπεριφορά που στόχο έχει όντως την κόντρα χωρίς λόγο και δεν προσφέρει τίποτα, αλλά απλά οδηγεί σε μία στείρα αντιπαράθεση.

      Διαγραφή
    2. Μπορούμε να αμφισβητούμε ότι θεωρούμε ότι δεν ταιριάζει με τα πιστεύω μας. Όταν όμως το κάνουμε σε γεγονότα που εδώ και χρόνια δεν επιδέχονται αμφισβήτηση πια τότε αυτό σημαίνει ότι θέλουμε απλώς να υποστηρίξουμε την γνώμη μας. Άρα καμία σχέση τα παραδείγματα που ανέφερες

      Διαγραφή
    3. Εσείς δεν μου αναφέρατε, όμως, κάποιο γεγονός που αμφισβήτησα. Απεναντίας, πάντα παραθέτω στοιχεία στις αναρτήσεις μου. Και φυσικά αμφισβητώ ότι στις προηγούμενες δεκαετίες η Ελλάδα ήταν κάτι σαν Δανία του νότου ή ότι έκανε περίπου πολικό κρύο, όταν οι μέσες μέγιστες των 12 ως 14 βαθμών τον χειμώνα, έχουν προκύψει από αυτές τις δεκαετίες.

      Διαγραφή
  16. --------Έχοντας ιδιαίτερες σχέσεις με τον Ταύγετο ,στην πυραμοειδή κορυφή του οποίου έχω ανέβη από την πλευρά της Λακωνίας ,μπορώ να επιβεβαιώσω απολύτως αυτά που αναφέρει ο Νώντας.
    Το "Αρσενικό βουνό" του Στρατή Μυριβήλη ,αγαπητέ Νώντα. Καλά να περνάς εκεί στην "αποσκιαδερή " Μάνη .
    --------Δάσκαλε προσοχή στα φι(υ)ντάνια .Ο όρος είναι αντιδάνειο εκ Τουρκίας.Η αναγωγή πάει στο αρχαίο ρήμα φύ-ω / φύ-ομαι ( φύ-σις,φυ-τόν κ.λ.π.) . Από αυτό προήλθε το πολύ μεταγενέστερο : φυτάνα = η εποχή του φυτέματος. Από αυτό η Τουρκική σχημάτισε το fidan. Αργότερα η Ελληνική από το fidan έκανε το φιντάνι ,με γιώτα (Ι) .Μπορούμε να το γράφουμε και φυντάνι,παραπέμποντας έτσι στην αρχαιοελληνική γλωσσική μήτρα . ---------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ θα έλεγα αγνοηται ο χειμώνας ,και ότι χειμώνα θα έχουμε από Μάρτιο και μετά, αν και περίμενα αλλά δεν,υπάρχει μια σαφείς μετατόπιση των εποχών,είναι δεδομένο πλέον,για μένα όταν βλέπεις αυτή την εποχή στην καρδιά του χειμώνα υποτίθεται, τα δέντρα να έχουν τα φύλλα ακόμη ,στον κήπο τα καλοκαιρινά φυτά να παράγουν ακομη,τα κουνούπια να πετούν, αναρωτιέμαι σε τι καιρικά μονοπάτια οδηγουμεθα με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και όχι μόνο ,δεν είναι που δεν κάνει κρύο και δεν χιονίζει αλλά δεν βρέχει κιόλας, Χρήστος Όθρυς που κάτι πήγε να γίνει χθες μετά χιόνια ,ένα ελαφρύ πασπαλισμα να κατέβουν ως τα 600μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχουμε 4 εποχές αλλά τείνουν να γίνουν 2 καλοκαίρι και ανοιξοφθινοπωρο με το χειμώνα να κάνει επιλεκτικά για λίγο τις εμφανίσεις του, που είναι παλιά που έλεγε το δελτίο της ερτ βροχές καταιγίδες και χιονια στα ορεινά, έβρεχε του καλού καιρού και χιονια που κράταγαν μέρες όσοι τα έζησαν τα νοσταλγούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ κύριε sohag ξεκολληστε. Αφήστε τον κόσμο να ονειρεύεται χιόνια, βροχές, ανέμους κρύο κλπ. Δε φτάνει που δεν τα κάνει απαγορεύεται να τα συζητάμε και να ονειρευμαστε? ΠΟπως θα έλεγε και Martin Louther King. I have a dream. Εγώ επιθυμώ να χιονίσει έστω και λίγο στο βουνό στο χωριό σε υψόμετρο 900 μέτρα κάτι που χάθηκε εντελώς τα τελευταία χρόνια. Ζητώ να βρέξει λίγο στα πεδινά της Ξάνθης κάτι που και αυτό πλέον το κάνει σπάνια. Ζητώ να κάνει λίγο κρύο γιατί είναι χειμώνας. Πειράζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που πειράζει είναι να του απαντάτε

      Διαγραφή
    2. Ούτε καν μπαίνω να ξανά απαντήσω σε θερμοτρόλ.
      Από το ένα μπαίνει από το άλλο βγαίνει.
      Αυτό κάνε και εσύ και γράψε αυτά που θες φίλε.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα. Θα πω τη γνώμη μου ως νέος. Ως 25χρονος που ασχολείται με τον καιρό μπορώ να πω ότι βλέπω διαφορές ήδη από τότε που ήμουν δεκάχρονος. Θυμάμαι τον επίμονο χειμώνα του 12 και τις πολλές βροχές με τα οργανωμένα χαμηλά που έρχονταν από τα δυτικά. Βέβαια θυμάμαι και τον ανύπαρκτο χειμώνα του 15-16 που μοιάζει αρκετά με τον τωρινό καθώς και τα εφιαλτικά καλοκαίρια του 2007 και του 12. Αναμνήσεις πριν το 2006 δεν έχω, αλλά σίγουρα αυτό που παρατηρώ είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί ο καιρός. Εννοώ ότι υπάρχει μια απίστευτη εμμονή σε καιρό χωρίς φαινόμενα και εφιαλτικά καλοκαίρια με επανάληψη πολλών ετών (δηλαδή τύπου 2007 και 2012) εκδηλώνονται ήδη με μεγάλη συχνότητα (2021 και 2023). Τα μεγάλα ridge κυριαρχούν και τα διαδέχονται μικρότερα διαστήματα ακραίων καιρικών φαινομένων. Εάν μονιμοποιηθεί αυτό το μοτίβο μάλλον θα έχουμε γενικευμένες αλλαγές στο οικοσύστημα σε πλαίσιο μερικών δεκαετιών (νεκρώσεις δένδρων- εισβολές ξενικών οργανισμών ,κουνούπια χειμωνιάτικα, αλλαγές αγροτικής παραγωγής, επαναφορά παλιών ασθενειών κλπ). Ένας φίλος πάνω στα σχόλια είπε ότι ο καιρός της Αθήνας μοιάζει σαν να συμπεριφέρεται όπως της Λευκωσίας παλιότερα. Δεν ξέρω αν ακριβώς μπορεί να γίνει τέτοια αναγωγή. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει ακριβώς αναγωγή με κλίματα νοτιότερα μας στο παρελθόν. Αυτό που ξέρω είναι ότι το ακραίο έχει μια τάση να παγιώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εξαφανίζονται τα κουνούπια, ούτε πεθαίνουν τον χειμώνα, όπως και οι μύγες, οι μέλισσες, οι πεταλούδες και οι σφήκες και τα περισσότερα, γενικά, έντομα. Οι αράχνες, που δεν είναι, όμως, έντομα, αφού δεν έχουν έξι, αλλά οκτώ πόδια και τέσσερις δαγκάνες (δύο μεγάλες για να συλλαμβάνουν και δύο μικρές για να τεμαχίζουν τη λεία τους) είναι δραστήριες όλο τον χειμώνα, οπότε και γεννούν κιόλας.

      Τις κρύες μέρες τα κουνούπια κρύβονται, ακόμα και σε εσοχές ξύλων, μέσα σε παλιά σπίτια και βγαίνουν αν ανέβει αισθητά η θερμοκρασία. Δεν τσιμπούν, πάντως, όπως το καλοκαίρι. Με νοτιάδες, επίσης, οι μύγες κάνουν πάρτι, κυρίως σε εξοχικές περιοχές, τον χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη αυτές τις φαντασιώσεις τις ανέφερες και πέρσι. Keep it together φίλε. Don't loose it.

      Διαγραφή
    3. Ως συνομίληκος (για την ακρίβεια ένα χρόνο μεγαλύτερος) θα συμφωνήσω με όλα όσα ανέφερες. Εγώ θυμάμαι οριακά και τον φοβερό τελευταίο χιονιά τον Δεκέμβρη του 2001 στα Βόρεια που από τότε δεν επαναλήφθηκε ξανά τέτοιο φαινόμενο. Ως κάτοικος Κεντρικής Μακεδονίας θυμάμαι τους χειμώνες με πολλές βροχές και διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που κρατούσαν το καιρό χειμωνιάτικο για πολλές ημέρες. Θυμάμαι επίσης να χιονίζει επί 3-4 μέρες συνεχόμενα και αυτές οι ξεφτιλισμένες φωτοβολίδες που δίνουν χιόνι για 3-4 ώρες. Θυμάμαι παγοκρύσταλλα στις στέγες των σπιτιών και πολλά άλλα.
      Έχει αλλάξει πολύ ο καιρός προς το μαλακό τον χειμώνα και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται μάλλον χρειάζεται γιατρό.
      Υ.Γ. Το μόνο ενδιαφέρον που παρουσιάζει φέτος ο χειμώνας, είναι η αυξημένη παγοκάλυψη που τέτοια έχει να παρατηρηθεί από το 2003. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν έχει να μας πει κάτι ο κ.Ζιακόπολος για το θέμα μιας και ίσως να σχετίζεται με την παρατεταμένη ζωβική κυκλοφορία και τον ισχυρό αεροχείμαρο.

      Διαγραφή
    4. Δεν πεθαίνουν (μαζικά, γιατί κάποιες απώλειες έχουν όλα τα είδη) τα έντομα τον χειμώνα. Μπορείς να ρωτήσεις εντομολόγο, βιολόγο κ.λ.π. Για ευκολία, σου παραθέτω το ακόλουθο κείμενο, που ειδικά για τα κουνούπια γράφει στο τέλος ότι όταν οι θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι κοντά στους 20 βαθμούς, ξυπνούν από ένα είδος χειμερίας νάρκης στην οποία πέφτουν και θέλουν να τραφούν.

      https://www.ecoprotect.gr/post/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1

      Διαγραφή
  21. Εβρεχε σήμερα, γλυκά, μαλακά, ο Ζορμπάς προτού φύγει μου χε ανάψει το μαγκάλι , κι όλη μέρα καθόμουν διπλοπόδι με απλωμένα τα χέρια απάνω από τη φωτιά, χωρίς να φάω , ακίνητος ,κι άκουγα το σιγανό πρωτοβρόχι .
    Δεν συλλογιζόμουν τίποτα. Το μυαλό μου, τυλιγμένο σαν τυφλοπόντικας μέσα στα μουσκεμένα χώματα, αναπάυουνταν .
    Άκουγα ανάρια σαλέματα και βουητά και ροκανίσματα της γης ,και τη βροχή να πέφτει και να φουσκώνουν οι σπόροι.
    Ένιωθα τον ουρανό και τη γης να σμίγουν όπως τις πρωτόγονες εποχές που έσμιγαν σαν άντρας και γυναίκα κι έκαναν παιδιά· κι ομπρός μου, γιαλό γιαλό, αφουγκραζόμουν τη θάλασσα να μουγκρίζει και ν αναγλύφεται σα θεριό που απλώνει τη γλώσσα του και πίνει.
    Ήμουν ευτυχής και το ξέρα. Όσο ζούμε μιαν ευτυχία δύσκολα τη νιώθουμε· μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας , καταλαβαίνουμε ξαφνικά –και κάποτε με κατάπληξη-πόσο σταθήκαμε ευτυχισμένοι. Εγώ όμως , στο κρητικό ετούτο ακρογιάλι , ζούσα την ευτυχία κι ήξερα συνάμα πως είμαι ευτυχισμένος.
    ~*~ Νίκος Καζαντζάκης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν το θυμόμουν, αυτό το τόσο όμορφο υμνητικό της βροχής χωρίο.
      ευχαριστούμε Δημήτρη.

      Διαγραφή
  22. Μετά τα 15 χιλιοστά σύνολο που πήρα το Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωι της προηγούμενης κακοκαιρίας, η χθεσινή ημέρα πήγε να εξελιχθεί σε "μουφα",έλα όμως που από αργά το βράδυ μέχρι τώρα δεν σταματά να βρέχει ποτιστικά με αυξομειώσεις ενώ ο Ελικώνας κατέβασε τα χιόνια μέχρι τα 700 μέτρα περίπου.
    Η θερμοκρασία σε χειμερινά επίπεδα κυμαίνεται από 2-4 βαθμούς,ενώ στα ορεινά του Ελικώνα λίγο κάτω από το μηδέν.
    Ότι πρέπει αυτή η κακοκαιρία για την περιοχή μου, καθώς ανακουφισε την γη.
    Συμφωνώ με τον κ.Σιμουλη και περιμένω όμορφα καιρικά δρώμενα.
    Έστω και αργά εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξέχασα, ολικός παγετός στη Φλώρινα χθες και σε χωριά της γύρω περιοχής ως και οριακά στη Σέττα Ευβοίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κάποιοι φίλοι είναι αισιόδοξοι για ωραία πράγματα, Αλλαγή κυκλοφορίας μετά τις 20 Γενάρη, Σιβηρικους, Αζορικους, Πιγκουίνους, χιονιαδες κτλ.. Εγώ γιατί δεν βλέπω τίποτα απολύτως? Βαρέθηκα να διαβάζω σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές και ορθολογιστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παλιός : https://www.youtube.com/watch?v=1T-76f74Nxc
      κι ο νέος : https://www.youtube.com/watch?v=3VRJREqdiTo

      Διαγραφή
  25. Ας περασει αυριο το αβαθες να δωσει καποιες βροχουλες και χιονια στα ορεινα στην νοτια κυριως ελλαδα, μια συγκλισουλα το σαββατο στα ανατολικα ηπειρωτικα και κρυο, και μετα....
    Μετα θεωρω πως χαθηκε ο γεναρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα σε ολους.Θεωρωντας σαφη την μεταβολη του κλιματος γενικοτερα ηθελα να ρωτησω αν οι αλκυονιδες μερες επηρεαστηκαν στο μεγεθος που επηρεαστηκε ο καιρος.Δε γνωριζω βεβαια αν αυτες οι μερες θεωρουνται τυπικο χαρακτηριστικο του χειμωνα στην Ελλαδα απλως αναρωτιεμαι αν η αποσταθεροποιηση τις μπερδεψε κι αυτες αναλογως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας μύθος είναι και αυτός, άλλωστε, δεν υπάρχει κάποια στάνταρντ περίοδος του χειμώνα, η οποία να χαρακτηρίζεται Αλκυονίδες Μέρες. Απλά, οι παλιοί ήθελαν να δείξουν ότι ο χειμώνας έχει και ήπιες μέρες, άλλες φορές λίγες και άλλες πολλές. Η αλκυόνη, πάντως, δεν γεννάει τον χειμώνα, κατά τον οποίο ο κοινός γλάρος δεν βρίσκεται καν στη θάλασσα, όπου τον "αντικαθιστά" ένα πιο μικρόσωμο είδος (ποταμογλάρονο) που έρχεται από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη στα πιο ζεστά μέρη μας.

      Εξαρχής κατάλαβα, πάντως, ότι δεν ήταν θαλασσοπούλι αυτό που τσαλαβουτούσε σήμερα Πέμπτη 11/1 στη θάλασσα. Δεν ξέρω, όμως, γιατί νόμιζα ότι ένα κοράκι που το τραβούσε με τα νύχια και το ράμφος του, προσπαθούσε να το σώσει. Ξαναγδύθηκα και έπεσα στο νερό για το σώσω εγώ, αλλά όταν το έβγαλα στην ακτή διαπίστωσα ότι είχε δύο πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τις φτερούγες του.

      Άγνωστο αν του τις προκάλεσε το κοράκι ή τις είχε από πριν και για αυτό κατέληξε στη θάλασσα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μάλλον απίθανο να επιβίωσε. Ο ήλιος που βγήκε μετά από ένα σημείο, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και πάνω από τους 11 βαθμούς, δεν μπορούσε αυτή τη φορά να κάνει τίποτα για το άτυχο περιστέρι. Μάλλον ψυχορραγούσε, χωρίς να έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου από το σημείο που το άφησα, μία μαύρη μπαλίτσα ανάμεσα στα άσπρα βότσαλα της ακτής.

      Διαγραφή
    2. Τα κοράκια να σώσουν τα περιστέρια ; . Πώς σου πέρασε από το μυαλό Βαγγέλη ;.
      Ασφαλώς και θα έχεις ακούσει : "Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσανε πάνω στην εργατιά .
      Άγρια κράζουν ,για αίμα διψούν.........- "
      Πάντως το ψυχογράφημά σου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. ----==========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Αρχικά ήμουν λίγο μακριά, και το πέρασα για κοράκι το περιστέρι που είχε πέσει στο νερό. Οπότε σκέφτηκα, αφελέστατα, βέβαια, ότι πήγε να το σώσει ένα άλλο κοράκι. Ίσως έτσι ήθελα να πιστέψω κιόλας. Έχω διαβάσει, πάντως, ότι σε μακρινές αποστάσεις βλέπουμε συχνά με τα μάτια της καρδιάς. Δηλαδή, αυτό που θα θέλαμε να δούμε και όχι εκείνο που υπάρχει πραγματικά.

      Διαγραφή
  27. Καλημέρα σε όλους. Η χιονοστέρηση μας κάνει λίγο ευαίσθητους τί να κάνουμε!! Ο Ιανουάριος 2024 κινείται όπως και ο περσινός Ιανουάριος του 2023. Χάνεται άδικα και άδοξα ο δεύτερος μήνας του χειμώνα όπως φαίνεται και οι ελπίδες μεταφέρονται στον τρίτο και φαρμακερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας !!!. Ποιός το είπε ; . Μα ποιός άλλος.........!.----==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λες πάλι καλά,εγώ μετά τον όρο Πασχουγεννα που εισήγαγε πρώτος(Του το αναγνωρίζω)στην επιστήμη της μετεωρολογιας φοβήθηκα μη φέρει κανέναν καύσωνα και θόλους ζέστης μέσα στο Γενάρη..Γιώργος!!

      Διαγραφή
  29. Ερώτηση προς τον δάσκαλο στην βόρεια Ελλάδα τη πρέπει να γίνει για να χιονίσει από το Ιόνιο έχουμε χαμηλό αλλά τίποτα από το Αιγαίο ποτέ δεν κάνει κάτι από τα Βαλκάνια δεν έχει θάλασσα.μηπως από το κρητικό πέλαγος δεν ξέρω τί άλλο ποια να πω κουραστηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επιτέλους απο βδομάδα πάμε για 20αρια. Είπαμε τρεις μέρες "χειμώνα" και δέκα μέρες άνοιξη. 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν είναι άποψη. Είναι κακεντρέχεια του χειρίστου είδους και βλακώδες τρολάρισμα.
      Και έβαλες και το σκιτσάκι -κερασάκι στο τέλος, μήπως και δεν "δέσει το γλυκό. Μπράβο!!. ------=====Π.Α.

      Διαγραφή
  31. Χιόνια στα βόρεια προάστια της Ατλαντίδας προβλέπει για το Σαββατοκύριακο ο γνωστός άγνωστος εθνικός μας μετεωρολόγος. Δεν αποκλείει μάλιστα να πέσει χιόνι και στο κέντρο της πόλης χαρίζοντας χαρά στους Άτλαντες και τις οικογένειές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Να δούμε πως θα ξεσπάσει ολο αυτο.μπορει να ειναι ποιο αργα χρονικα ..ειδαμε το τι έγινε στην θεσσαλια.να δούμε την επόμενη φορά ποια περιοχή θα είναι η άτυχη.. και το κακό είναι ότι όλοι καθυσυχαζονται..σου λέει δεν κανει χειμώνα..οπότε όλα καλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κρύο και σήμερα στην Ξάνθη με λίγο κάτω από το μηδέν το πρωί - 3. Ηλιοφάνεια κατά τα άλλα χωρίς φαινόμενα αέρα, βροχή κλπ. Και στα νεότερα από το μέτωπο έχουμε κόντρα τιτάνων από ότι διάβασα σε γνωστό σαιτ για το αν θα χιονίσει στην Αθήνα το Σάββατο. Marousakis vs Kalianos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τώρα θα πω για μια "διαστροφή του επαγγέλματος" που μάλλον την έχετε και άλλοι. Επειδή με τις ντετερμινιστικες προγνώσεις παθαίνω κι άλλη κατάθλιψη, χαζεύω τα υποσεναρια του τζίφου.Πολυ ωραίο είναι το 18.καλο βράδυ να έχετε όλοι.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Από το ύψος της βόρειας Στερεάς και κάτω τα όποια ποτιστικού χαρακτήρα φαινόμενα τις αμέσως επόμενες ώρες και έως αύριο το μεσημέρι με βαθμιαία όμως βελτίωση πρώτα στα δυτικά ΝΔυτικα και τα κεντρονότια Επτάνησα.
    Τοπικές καταιγίδες σε Κρήτη και νότια ΝΔυτικη Πελοπόννησο.
    Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Στερεάς άνω των 1000 με 1200 μέτρων και τα ορεινά της Πελοποννήσου άνω των 1200 με 1300 μέτρων.
    Από το βράδυ προσήνεμος αυστηρά καιρός με τοπικού γενικά χαρακτήρα βροχούλες στο τόξο νότια Χαλκιδική Μαγνησία Σποράδες Εύβοια αττικόβοιωτία Φθιώτιδα έως και ΒΑνατολική Πελοπόννησο.
    Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά αυτών των περιοχών άνω των 500 με 650 μέτρων από βορά προς νότο.
    Η πόλη της Αθήνας αύριο θα έχει καλούτσικες βροχές έως και το μεσημέρι και χιόνι στην Πάρνηθα.
    Το Σάββατο πιθανόν να μη πέσει όχι χιόνι αλλά ούτε σταγόνα πλην των βορείων ΒΔυτικών προαστίων.
    Εννοείται επίσης ότι δεν θα χιονίσει ούτε σε Τρίπολη και ούτε σε άλλες περιοχές ημιορεινές που ακούστηκαν για Πελοπόννησο.
    Που τα βρίσκουν κάποιοι απορώ.
    Όπως και να έχει το χειμερινό σκηνικό στη χώρα μας παραμένει έως την Κυριακή ενώ από Δευτέρα έρχονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά ΒΔυτικα και τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα και χιόνια εκ νέου στην ορεινή Πίνδο.
    Αυτά ως πρόβλεψη.
    Καλό ξημέρωμα από την ψυχρή και βροχερή αυτή τη στιγμή ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/ Μιας που λέμε μόνο αρνητικά ας πω και κάτι θετικό. Φαίνεται ότι τόσο πάγο για πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου έχει να πιάσει από τον Ιανοουάριο του 2004. Θεωρώ ότι άμα συνεχίσει η παγοκάλυψη στον αρτικό κύκλο θα είναι καλή μετά από χρόνια.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερος δείκτης είναι το volume (πάχος) φίλε μου Γιάννη . Αυτό να κοιτάς καθε 15 Σεπτέμβρη !! Ακόμα και στο extent μέχρι 15 μέρες πριν το 2023 κατείχε το αρνητικότερο ρεκόρ (χέρι - χέρι με το 2012) !

      Διαγραφή
    2. Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου δεν μένει κολυμπηθρόξυλο. Στη Θάλασσα Μπάρεντ δε θυμάμαι χρόνια τελευταία να έχει πιάσει πάγο και μου κάνει εντύπωση με τέτοιες θερμοκρασίες αυτό το διάστημα πόσο πολύ μπορεί η θάλασσα να αργήσει να παγώσει. Νομίζω παγώνει όταν η θερμοκρασία της είναι στους -2 λόγω αλατιού.

      Διαγραφή
  37. Μετά το τέλος του ντέρμπι Παναθηναϊκός'Ολυμπιακος, η βροχή δυνάμωσε και συνέχισε ως τα ξημερώματα αφήνοντας στο σύνολο τις 2 ημέρες 17,8 χιλιοστά καθόλου άσχημα.
    Όλη μέρα εχθές Πέμπτη επικράτησε συννεφιά,αέρας και κρύο αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 6-8 βαθμούς ακόμη και το μεσημέρι.
    Από τις 11 εχθές το βράδυ ξεκίνησε εν νέου ποτιστικη βροχη που συνεχίζεται έως στιγμής με τα χιλιοστα να κυμαίνονται από 4-7 χιλιοστά, χαμηλή νεφωση και εξίσου χαμηλή θερμοκρασία 3-7 βαθμους στα πεδινά και κοντά στο μηδέν στα ορεινά του Ελικώνα.
    Άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Χρήστος Σιμούλης 30 Δεκεμβρίου 2023 στις 3:20 μ.μ.
    10-11 του μηνός θα χιονίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Απαντήσεις

    Ζιακόπουλος 30 Δεκεμβρίου 2023 στις 7:29 μ.μ.
    Πήρε φωτιά το Κορδελιό...


    Χρήστος Σιμούλης 30 Δεκεμβρίου 2023 στις 9:14 μ.μ.
    Και στο Κορδελιό θα χιονίσει και θα σβήσει τη φωτιά.

    Αντί αυτών, τι είχαμε;
    Το βράδυ της 9ης Γενάρη χιονόνερο και στην πόλη και στο Κορδελιό με έντονη χιονόπτωση και ελαφρά χιονόστρωση στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, φαινόμενα τα οποία συνεχίσθηκαν για λίγο και ασθενώς μετά τις 24:00.
    Οπωσδήποτε, βέβαια, δεν έσβησε η φωτιά στο Κορδελιό!
    Σας ευχαριστώ, την καλημέρα μου σε όλους.

    Διαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το ευρωπαϊκό έβγαλε (σχεδόν) πανελλαδικό χιονιά με προσήνεμη κατάληξη για τις 20-21 Γενάρη. Αν επιβεβαιωθεί, θα βγω αληθινός με τη σειρά μου που έγραφα ότι το 2022 μετά τον χιονιά Διομήδη περίπου τις ίδιες μέρες με τώρα (12-13/1, τότε), είχε ακολουθήσει η Ελπίδα (22-25/1), σε χρονική απόσταση δύο εβδομάδων, δηλαδή, περίπου όπως δείχνει και τώρα το τρέξιμο του ευρωπαϊκού.

    Αυτά είναι τα καλά νέα για τους χιονόφιλους. Τα κακά είναι ότι παρόμοιο σενάριο για πανελλαδικό χιονιά σε αυτές τις ημερομηνίες είχε βγάλει πριν 1-2 μέρες ο τζίφος και έκτοτε σταδιακά το υποβαθμίζει. Αλλά και ότι η τάση, γενικότερα, των μοντέλων είναι να ακολουθούν τον τζίφο, υπερθεματίζοντας κιόλας, κάτι που είδαμε με το καναδικό για αυτό το ΣΚ, αλλά τελικά να συγκλίνουν στις δικές του εκτιμήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ιανουάριος σε καμία περίπτωση δεν είναι κακός και αδιάφορος. Το ότι έχει και μερικές μέρες με θερμοκρασίες 17-18 βαθμούς είναι φυσιολογικό όταν ο μέσος όρος του μήνα είναι 12β. Αντίστοιχα, του Δεκεμβρίου είναι 14 βαθμοί και του Φεβρουαρίου 13β. (για την Αττική), οπότε με τέτοιες μέσες τιμές για να έρθουν θερμοκρασίες κοντά στο 0 και χιόνια, θα υπάρχουν καλώς ή κακώς και τα 20άρια. Απλή αριθμητική είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα ψύχη εμφάνισε και εξαφάνισε για 2 εβδομάδες μπροστά.....
      sohag

      Διαγραφή