Στο μεταίχμιο δύο μεταβολών του καιρού

Μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα (μέσος όρος ετήσιων θερμοκρασιών 43 μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ) από το 1960 έως 2023. Η γκρι γραμμή απεικονίζει τη μέση ετήσια θερμοκρασία και η κόκκινη την εξομάλυνση της καμπύλης των ετήσιων θερμοκρασιών. Πηγή:  http://www.emy.gr/emy/el/climatology/apotimisi_thermokrasion


Η παρούσα κακοκαιρία βαίνει εξασθενούμενη και από την Τρίτη (9/1) έρχονται βοριάδες, κρύο και επιλεκτικές χιονοπτώσεις για τις οποίες θα πούμε περισσότερα στην επόμενη ανάρτηση. Σήμερα θέλω να αναφερθώ στην εξαιρετική εργασία μετεωρολόγων της ΕΜΥ, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις θερμοκρασίας 43 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργούν αδιάλειπτα από το 1960 έως σήμερα σύμφωνα με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), αποτύπωσαν, πέρα πάσης αμφιβολίας, την πορεία της θερμοκρασίας τα τελευταία  63 χρόνια στη χώρα μας.


Στο αποκαλυπτικό διάγραμμα δεν φαίνεται μόνο ότι τα έτη 2010 και 2023 ήταν τα πιο θερμά στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορούμε να δούμε: 

(α) τη βουτιά της θερμοκρασίας στη δεκαετία του 1970 που δεν ήταν μόνο «ελληνική» και είχε κάνει ορισμένους κλιματολόγους να μιλήσουν για μελλοντική ψύξη του πλανήτη, 

(β) τη διατήρηση των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών τη δεκαετία του 1980 που έκανε πολλούς από μας τους επιχειρησιακούς μετεωρολόγους να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στους κλιματολόγους που είχαν αρχίσει να μιλούν για το φαινόμενο του ατμοσφαιρικού θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του και 

(γ) την πορεία της θερμοκρασίας τη δεκαετία του 1990 που έπεισε τη συντριπτική πλειονότητα των μετεωρολόγων και των κλιματολόγων για το πού πηγαίνουν τα πράγματα. Το έτος αποκάλυψης για μένα ήταν το 1992, όταν  έλαβε χώρα η Διάσκεψη για το κλίμα του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μπράβο στους συναδέλφους της ΕΜΥ! 

60 σχόλια:

  1. Και κατά την πρώτη πενταετία του αιώνα μας σημειώθηκε σημαντική πτώση βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή, φίλε μου, είναι η λεγόμενη εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος του πλανήτη, η οποία μπορεί να επεηρεάζει τη βασική τάση σε χρονικό ορίζοντα ακόμα και 10 - 12 ετών.
      Αυτός είναι ο βασικός λόγος για το οποίο γκρινιάζω όταν βλέπω μέσους όρους και τάσεις δεκαετίας.
      Έχω ακόμα και μια άλλη ένσταση. Τα αποτελέσματα μελετών για την πορεία μιας μετεωρολογικής παραμέτρου, ας πούμε της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας ανα διαμέρισμα της χώρας, πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να επιδέχονται φυσικής ερμηνείας με βάση την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή.

      Διαγραφή
    2. Γιατί αγχώνεται τον απλό πολίτη με την κλιματική αλλαγή κάθε μέρα;Μας φτανουν τα κανάλια.Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει η όχι δεν έχει καμία σημασία γιατί δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.9/10 άρθρα σας έχουν να κάνουν με αυτό πανε οι εποχές που μιλούσατε μόνο για τον καιρό όποιος και αν είναι αυτός.

      Διαγραφή
    3. Γιατί το ζήτημα είναι τεράστιο και χρειάζεται η δική σου βοήθεια.

      Διαγραφή
    4. Να μην ξαναπάρω πλαστικό καλαμάκι,για την εκπομπή co2 δεν μπορώ να κάνω κάτι.

      Διαγραφή
    5. Μπορείς να εμπιστευτείς τους ειδικούς, όπως εμπιστεύεσαι: για θέματα υγείας τους γιατρούς, για να χτίσεις το σπίτι σου τους μηχανικούς και τους πιλότους για να φθασεις στον προορισμό σου όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο!
      Αν είσαι ξερόλας, χαρά στη μάνα που σ' έκανε κι αν είσαι τρολ, προλαβάινεις ακόμα να πάρεις το τελευταίο τρένο με τους καλικάντζαρους!

      Διαγραφή
    6. Εάν ούτε τώρα ο τυφλός δεν βρει το φως του...ας τον αφήσουμε στον κόσμο του. Ευχαριστούμε δάσκαλε και εσάς επιστήμονες της ΕΜΥ. Δυστυχώς οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος ποτέ.

      Διαγραφή
    7. Μπράβο δείξε ανωτερότητα

      Διαγραφή
    8. 3:10
      4:09
      Ακόμα και αν υποθετικά μιλώντας σταματήσουν αύριο οι εκπομές του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει για αρκετά χρόνια ακόμα.
      Επίσης το παγκόσμιο κλίμα μεσα στα δισεκατομμύρια χρόνια από την άρχη της δημιουργίας της γης δεν ήταν σταθερό.
      Υπήρχαν περίοδοι που η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πότε ήταν υψηλότερη πότε χαμηλότερη από τις σημερινές τιμές και ρόλο σε αυτό έπαιζαν η ένταση της ηλιακής δραστηριότητας και η σύσταση/σύνθεση της ατμόσφαιρας ανά συγκεκριμένες εποχές.Αρα λοιπόν και στην σημερινή εποχή το κλιμα όπως και το φυσικό περιβάλλον θα βρει τους ρυθμούς της αποκατάστασης του ακόμα και αν διαταραχθεί μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης.Για παράδειγμα το όζον έχει μηχανισμούς αποκατάστασης του και έτσι μπορούν οι τρύπες του σε μερικά χρόνια να κλείσουν.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμε των 6:04 μ.μ., πόσο δύσκολο σού είναι να κατανοήσεις το: "ποτέ τόσο πολύ, ποτέ τόσο γρήγορα και ποτέ εξ αιτίας του ανθρώπου;"
      Και κάτι ακόμα που φαίνεται να μην το έχεις σκεφθεί. Η φύση θα βρει τις νέες ισορροπίες της, αλλά ουδόλως νοιάζεται αν οι άνθρωποι μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές!

      Διαγραφή
    10. Έχουν ειπωθεί αυτά τα επιχειρήματα πολλάκις εδώ μέσα. Ακριβώς τα ίδια όμως. Είναι πολύ κουραστικό να συζητάμε ακόμη για την κλιματική κρίση για το αν υπάρχει ή όχι. Ανώνυμοι αρνητές, είστε ανεπιθύμητοι στην παρέα μας. Βαριόμαστε να λέμε τα ίδια.
      Δεν κάνει κι αυτός ο Βελόπουλος ένα blog;

      Διαγραφή
    11. 6:38
      Κύριε Ζιακόπουλε,δεν έχει σημασία αν είναι με απότομο τρόπο σε μεγάλη ένταση και εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα όταν η φύση ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μπορέσει να βρει τις ισσοροπίες της και να διορθώσει τις ζημιές της.
      Είδαμε τι έγινε στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων με την μαζική εξαφάνιση των ειδών όπως και σε περιόδους εκρήξεων υπερηφαιστειών που και αυτά οδήγησαν σε μαζικές εξαφανίσεις ειδών.
      Ακόμα και έτσι θα βρεθεί η ζωή στον πλανήτη θα μπορεί να συνεχίσει να επιβιώσει έστω και αν αναγκαστεί να πλρώσει βαρύ τίμημα συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.
      Στο ερώτημα αν κινδυνεύει να εξαφανιστεί ο άνθρωπος η απάντηση είναι όχι,λόγω της ανεπτυγμένης τεχνολογίας και της ικανότητας του ανθρώπινου είδους να προνοεί,να ευφευρει νέες μεθοδολογίες επιβίωσης,και να δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης προσαρμογής σε διαφορετικά και πιο αντίξοα κλίματα.

      Διαγραφή
    12. Αυτή την προσέγγιση αδυνατώ να σχολιάσω.

      Διαγραφή
    13. Οσο κάποιοι μας λένε ντε και καλά αρνητές ας καταλάβετε επιτέλους ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν και ας αφήσουν τη μίρλα στο μπλογκ κάθε μέρα

      Διαγραφή
    14. Επιτέλους λίγη σοβαρότητα στα σχόλια σας ορισμένοι, με επιστήμονα ανταλλάσσετε απόψεις. Δεινόσαυροι και υπερηφαίστεια...έλεος!

      Διαγραφή
    15. Απορώ με ορισμένους! Δεν εμπιστεύεστε την επιστήμη ή έχετε συμφέροντα από την εμπορία και τη χρήση των ορυκτών καυσίμων; Αν βέβαια έχετε τη γνώμη ότι για όλα αποφασίζουν «τα εξαπτέρυγα, πολυόμματα, μετάρσια, πτερωτά», κάνετε λάθος γιατί αυτά αναφέρονται από τον εκκλησιαστικό υμνογράφο για άλλους λόγους.

      Διαγραφή
    16. Παραδοξολογίας το ανάγνωσμα .Συχνά απροσμάχητη .Δάσκαλε ,,Απόστολε ,Νώντα......... ---====Π.Α (Πέτρος Αλιφέρης, Δυτική Κορινθία)

      Διαγραφή
    17. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη αλλά ας τα πει αυτα στο συνέδριο κλιματικής αλλαγής του Παρισιού όχι να μοιρολογουμε εδώ κάθε μερα

      Διαγραφή
    18. Πέτρο κάνουμε υπομονή, εδώ που έχουμε φτάσει σύντομα όλοι όσοι έχουν τον κοινό νου θα καταλάβουν, οι υπόλοιποι θα μείνουν ψεκασμένοι. Να αμφισβητούν το αν η γη είναι στρογγυλή.

      Διαγραφή
    19. Τί διαβάζουμε χρονιάρες μέρες θεέ μου !! Μια ματιά στην Αφροδίτη αν σηκώσουμε το κεφάλι λίγο ... Κάτι πηγε στραβα εκεί κι δεν επήλθε ισορροπία ! Χωρίς homo sapiens sapiens . ! Tρομακτικός στρουθοκαθηλισμός και τεχνολογικός μεσσιανισμός την ώρα που δεν έχουμε βρεί λύση για το κοινό κρυολόγημα !!! ΕΞΑΚΟΥΛΟΥΘΟΥΜΕ βεβαια να απομονώνουμε την κλιματική καταστροφη απο τη γενική απορρύθμιση και καταρρευση της γήινης βιόσφαιρας !! Τυφλός τά τ' ὦτα τόν τε νοῦν τά τ' ὄμματ᾽ εἶ ...

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμε 7 Ιανουαρίου 2024 6:56 μ.μ. έχεις σκεφτεί ότι σε αυτό το βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές που ενδέχεται να πληρώσουμε μπορεί να είμαστε και εμείς οι ίδιοι ή κάποιοι δικοί μας άνθρωποι? Γι' αυτό πιο σώφρον είναι να συμβάλουμε συλλογικά και ατομικά στην προστασία και διατήρηση της ισορροπίας του κλίματος (στο μέτρο που είναι στο χέρι μας), στο οποίο είμαστε προσαρμοσμένοι να ζούμε όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, άνθρωποι - ζώα - φυτά, παρά να οδηγηθούμε βλακωδώς και εθελοντικά σε άγνωστα μονοπάτια και επικίνδυνες περιπέτειες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Αντώνης

      Διαγραφή
  2. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Χρονια πολλα στους στους εορταζοντες.
    Αυτο που συμβαινει την τελευταια δεκαετια δεν περιγραφεται! Δεν ειναι οι ακραιοι καυσωνες που δειχνουν το προβλημα, αλλωστε καυσωνες υπηρχαν παντα.
    Ειναι οτι πλεον τεινουν να εξαφανιστουν οι εποχες. Τον φετινο δεκεμβρη τον εκανες ανετα μαιο με μονη διαφορα την διαρκεια της μερας!
    Στα του καιρου ερχονται 2 μεταβολες χειμωνιατικες. Η δευτερη της παρασκευης εχει μεγαλο ενδιαφερον. Οι θερμοκρασιες θα επιτρεπουν χιονια και σε πεδινες περιοχες. 3 παραγοντες θα παιξουν ρολο για την διαρκεια και την ενταση. Ποσο θα αντεξει ο αντικυκλωνας πριν καταρρευσει, ποσο γεματος θα ειναι ο αυλωνας και ποσο δυτικα θα κινηθει σε συνδυασμο με την διαταραχη που θα ερχεται απο τα δυτικα μας. Φαινεται να δημιουργειται χαμηλο. Σε 2-3 μερες θα ξεκαθαρισει.
    Υγ: Την τριτη ισως υπαρξουν εκπληξεις στα υψομετρα της θεσσαλιας πελ. και ανατολικης στερεας και ευβοιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε, σκαμπάζεις και συ από Μετεωρολογία. Μπράβο σου.
      Ταπεινή μου άποψη

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρον έχει να γνωρίζουμε αν η εικόνα αποτελεί στατιστικά, τάση ή κύκλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι....
    Για να μην ακούγονται μόνο απαξίες για τον επίσημο φορές πρόγνωσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σημάδια στην φύση είναι επίσης αδιάψευστοι μάρτυρες της όλης κατάστασης...ανθισμένα δέντρα και λουλούδια απο τον Δεκέμβριο μήνα.......και έντομα σαν να είμαστε στον Αύγουστο. Κατα τα αλλα καλή χρονιά να έχουμε με υγεία πρόοδο και φώτιση.

    Τόλης Δημήτριος Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όπως συμβαίνει με όλα στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε υπερθέρμανση και ότι έχουμε μείωση του υετου και του χιονιού στην χώρα μας. Τίποτε δεν είχαμε από πλευράς κακοκαιρίας στην Ξάνθη. Μια ψιχάλα το βράδυ που άφησε 5 mm και πέραν τούτου ουδέν. Και θερμοκρασία γύρω στους 16 βαθμούς μήνα Ιανουάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κυλιόμενος μέσος όρος από το 2010 και μετά, μόνο φόβο για αυτό που έρχεται μπορεί να προκαλεί...η φόβο για αυτό που ήδη είναι εδώ, που συμβαίνει τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύμφωνοι για την γενική τάση σε παγκόσμια κλίμακα. Έχω όμως μια ερώτηση: Σε τι περιβάλλον είναι οι 45 αυτοί σταθμοί? Αστικό, ημιαστικό, ,ή...? Διότι έχω να παρατηρήσω πως η περιοχή μου (Λάρισα) δεν έχει καμία σχέση με το 1960, το 1970, το 80, κλπ, οικιστικά/δομικά (τσιμεντοποίηση) ούτε εκτός ούτε φυσικά εντός πόλεως, αλλα και σε κάθε της επαρχία. Διότι υποψιάζομαι πολλά...που ίσως χρήζουν μγαλύτερης προσοχής από μελετητές/κλιματολόγους. Οπότε Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχες διαβάσει όλη τη μελέτη της ΕΜΥ, θα έβλεπες ότι η ερώτησή σου είναι περιττή. Το 2023 στην Ελλάδα η μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν περίπου 1,3ο C υψηλότερη από το μέσο όρο των ετήσιων θερμοκρασιών της περιόδου 1981-2010 και ότι σχεδόν όλα τα έτη από το 2007 ως το 2023 ήταν θερμότερα του κανονικού, δηλαδή οι θερμοκρασίες τους ήταν υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ που ασχοληθήκατε με το σχόλιό μου! Απλά η ερώτησή μου είναι με πόση σιγουριά ξέρουμε πως το γεγονός των υψηλότερων μετρήσεων από τους σταθμούς, (κατα πόσο) δυναται ή όχι να οφείλεται (μεταξύ άλλων) σε λόγους όπως η σταδιακή τσιμεντοποίηση/δόμηση/ σε αστικό και μη περιβάλλον, σε ακτινοβολίες κεραιών τηλεφωνίας (αυτό με τα ηλεκτορμαγνητικά κύμματα που έχουν χτηπήσει ταβάνι γύρω μας, το είχα πάντα απορία, κατα πόσο, δηλαδή, μπορούν να επηρεάσουν τα ποσά ενέργειας που εκλύωνται στο περιβάλλον, κι αν επηρεάζουν κάτι με το κλίμα σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο), ο αριθμός των αυτοκινήτων που συμβάλουν ακόμα περισσοτερο στη θέρμαννσης των κλιματιστικών, των δασών που καταστρέφουμε αποψιλόνοντας/χτίζοντας/σκάβοντας, και τις θάλασσες που έχουμε ξεπαστρέψει ποικιλοτρόπως. Διότι νομίζω πως πάντα οι ιδέες (καλές ή κακές) είναι που τροφοδοτούσαν την επιστημονική έρευνα, ώστε να αποδειχτούν ή όχι τελικά. Και το κατα πόσο η άυξηση του Co2 τελικά προηγείται της υπερθέμανσης αυτή, ή όχι. Για τα περισσότερα από όλα αυτά που αναφέρω, νομίζω πως ελάχιστες απαντήσεις έχουμε λάβει. Θα ήθελα τη γνώμη σας για όλα αυτά!!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά απορώ με κάποιους που συνεχίζουν να περιφέρουν το θυμό τους και τα απωθημένα τους σε μπλογκ που απλά παραθέτουν επιστημονικά δεδομένα και μιλάνε με επιχειρήματα. Ο δάσκαλος μιλά με στοιχεία. Αυτό που τους συμβουλεύω είναι να διαβάζουν περισσότερο , να σκέφτονται περισσότερο ώστε να φωνάζουν (και να θυμώνουν) λιγότερο. Αλλιώς ας ακούνε και να διαβάζουν κάθε τυχάρπαστο φωνακλά που τους λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν. Όχι να πετάνε μια μπαρούφα και να νομίζουν ότι κάτι έκαναν. Στο δια ταύτα τώρα, αυτή τη στιγμή η κακοκαιρία συνεχίζεται αμείωτη στην Κερκυρα με βροχή, ισχυρή κατά διαστήματα , αέρα και την θερμοκρασία αυτή την ώρα (16:50) στους 13 βαθμούς! Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες! Καλή καιρική συνέχεια να έχουμε! Περιμένουμε τα νεότερα! Ο χειμώνας είναι μπροστά! Αχιλλέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΆΑχ αυτοί οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Επικίνδυνοι!
    Να’χαμε να λέγαμε και να’χουμε να πούμε.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην βάζεις ταμπέλες είναι κακό να φανταστώ είσαι από αυτούς που έλεγαν και τους ανεμβολιαστους αρνητές η ψεκασμενους?

      Διαγραφή
  11. Ως σκεπτικιστής ήθελα να γράψω πολλά περι ζωνικής κλπ. οφείλω όμως να σταθώ με σεβασμό απένταντι στον επιστημονικό κάματο των δύο ανθρώπων της ΕΜΥ όπως και στον κύριο Ζιακόπουλο για την μεταφορά της δουλειάς τους εδώ,αν εγραφα τα δικά μου....ως απλός παρατηρητής θα ήταν ύβρις...μόνο δύο παρατηρήσεις..
    α)Η δεκαετία στον κλιματικό χρόνο....είναι ουσιαστικά ένα δευτερόλεπτο...γι αυτό και ο κύριος Ζιακόπουλος διαχωρίζει τον χρόνο από την τάση.
    β)όσο η συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής...παραμένει μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητα; την απαολαμβάνω...το κακό είναι ότι ολο και ξευφεύγει από αυτά με τραυματικές συνέπειες...για την ίδια την θεωρία...χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πυρκαγιές του Εβρου.
    υ.γ. Πίστεψα τον πρωινό αμερικάνο και ανέβηκα στο Ανω Βόιο για να δώ χιόνι την Τρίτη το πρωί...και ο μεσημεριανός μου το πήρε πίσω...!!!....και θα μείνω εδώ να καιω τα ξύλα άδικα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tα φώτα σας κύριε Ζιακόπουλε....οι χάρτες πλέον με απέβαλαν από τις περιοχές χιονοπτώσεων.."θψμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες!! Τα σχόλια είναι περιττά για όσους δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης! Το πιο απλό που μπορεί να κάνει κάποιος που απορεί, είναι να προστατεύσει λίγο καλύτερα το φυσικό περιβάλλον και να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις. Μακάρι να πάρει κλίση προς τα κάτω το γράφημα αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο προς το παρόν. Οι ελπίδες να έχουμε κάποιες καλές χιονοπτώσεις από εδώ και πέρα θα λιγοστεύουν συνέχεια όσο περνάνε έτσι χαλαρά οι μέρες. Μέχρι τέλη Φλεβάρη, αρχές Μαρτίου αν εμφανιστεί ο Χειμώνας. Μετά το πράγμα ξανωστένει. Όνειρα και ελπίδες για 50 -60 μέρες ακόμα. Τουλάχιστον να βρέχει λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό που χαρακτηρίζει έναν σωστό δάσκαλο είναι να παρουσιάζει με ικανοποίηση την δουλειά συναδέλφων του όταν αυτή έχει κάτι να προσφέρει στους μαθητές του. Καθόλου αυτονόητο δυστυχώς στην εποχή μας όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε έχετε πρόχειρες τις θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου; Θα πρέπει να υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του μπλογκ.Χρονια πολλά στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες που γιορτάζουν σήμερα.Υγεια και καλοτυχία εύχομαι να έχετε παιδιά.
    Στα του καιρού. Μας πήρε και μας σήκωσε από εχθές το απόγευμα, μέχρι και τώρα,ο πολύ ισχυρός Ν-ΝΔ άνεμος.Απο βροχή λίγα πράγματα.
    Καλό βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους. Για την κλιματική αλλαγή - κρίση ανεξάρτητα αν είναι μεγάλη ή μικρή καθώς και για κάθε άλλη αλλαγή στον πλανήτη Γη η ανθρώπινη δραστηριότητα σίγουρα έχει συμμετοχή. Το πόσο σημαντική μπορεί ο καθένας από εμάς να το εκτιμήσει. Αν λοιπόν πάρουμε ως δεδομένο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην κλιματική αλλαγή μόνο με πολιτική και ατομική βούληση δύναται αυτή να ανακοπεί ή να περιοριστεί. Στα αμιγώς καιρικά και στο φτωχό μου το μυαλό το ερχόμενο ΣΚ αχνοφαίνεται πως μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Μικρό ή μεγάλο θα μας πουν οι αρμόδιοι. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα, καλή χρονιά, πως εξηγείται η απότομη μείωση της θερμοκρασίας στο διάστημα 1960-1970 και η διατήρηση της ως το 1990;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η κλιματική αλλαγή δεν θα έρθει, είναι ήδη εδώ.
    Αυτό που δεν έχει έρθει είναι ένα σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου και ένα σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του φαινομένου.Για το πρώτο οι δράσεις πρέπει να είναι οικουμενικές.Δεν έχει και πολύ νόημα να στερούνται αγαθών ή να ακριβοπληρωνουν την καθαρή ενέργεια κάποιοι την ώρα που Κίνα, Αμερική και Ινδία καίνε τα φουγάρα σαν να μην υπάρχει αύριο.
    Για το δεύτερο η ατομική ευθύνη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.Πρεπει να τηρούνται οι κανόνες δόμησης, χωροταξίας, μόνωσης.Πρεπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες και τα είδη καλλιέργειας ανά περιοχή.Θα ήταν πιο λογικό να δωθουν χρήματα για αυτές τις αλλαγές παρά να δίνονται για αποζημιώσεις.Εννοειται ότι στο μεταβατικό στάδιο χρειάζονται και αυτές.
    Κυρίως πρέπει να συμμετέχουμε όλοι είτε με την γνώση που έχει ο καθένας είτε δίνοντας την δυνατότητα σε άλλους που έχουν γνώση και θέση να αποφασίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μεγάλωσα με τη Δυτικη Θεσσαλία να βάζει καλά χιονακια στα πεδινά και νααντιμετωπιζε εξίσου ψυχρά μοτίβα.Και βλέπω και φέτος να απέχει σφοδρα από τέτοιες καταστάσεις...κάτι φταίει είναι σίγουρο...η έλλειψη Σιβηρικου αντικυκλωνα,οι ισχυροί δυτικοί ανεμοι ,το ίδιο pattern της κυκλοφοριακή ροής των συστημάτων, με τα χαμηλά γρήγορα στο Αιγαίο και ύπνος βαθύς του Ιουνίου ( χειμερινούς μήνες) ,η αυξανόμενη εμφάνισή ηλεκτρικών κενώσεων ( σπάνιο για τη Δυτικη Θεσσαλία τους χειμερινούς μήνες) ,η μείωση του χιονιού ακόμη κ στα ορεινά με τις λιγότερες ψυχρές μεταβολές, το θέμα είναι ότι κάτι αλλάζει άλλαξε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δυτική Αρκαδία έχει ρίξει πολύ νερό και συνεχίζει έως τώρα. Σταύρος Παυλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια πολλά στον Γιάννη τον Θεσπρωτό, στον Γιάννη από το Κιάτο τον Γιάννη απο Χαλκίδα και τον Γιάννη από Χανιά.
    Εύχομαι τα καλύτερα.
    Σε χειμερινά μονοπάτια ο καιρός λοιπόν με τον μεγάλο Βρετανό(oukmo) να επιμένει για αξιόλογη κακοκαιρία(βροχές χιόνια) σε μεγάλο μέρος της χώρας το ερχόμενο ΣΚ.
    Συνεχίζουμε το κυνήγι του χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευπειθώς αναφέρω οτι τα χωράφια στη Ν.Δ Ελλαδα έχουν γεμίσει με υπέροχα μανουσάκια ανάμεσα στα θηριώδη χορτάρια . Κι ο νοών νοήτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι το αίτιο της κλιματικής αλλαγής όπως υπερπαραγωγή υπερκαταναλωση αγαθών, εκπομπή βλαβερών αερίων, αστικοποιηση τρόπου ζωής, νέοι τρόποι παραγωγής ενέργειας κτλ δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό, το θέλω να γυρίσω στα παλιά είναι νοσταλγία, το μέλλον μας φοβίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλησπέρα σε όλους! Και στους συνεορτάζοντες! Να ζήσουμε να μας χαίρεστε!

    Καταπληκτική η καταιγίδα στο λεκανοπέδιο εχθές τα μμ ελάχιστα βέβαια! Δυτική Ελλάδα βλέπω πήγε πολύ καλά! Περιμένουμε τις επόμενες μέρες.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Περιμένω την επόμενη ανάρτηση, όχι μόνο για να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, αλλά για να αλλάξει η χιλιοειπωμένη συζήτηση.
    Καληνύχτα λεβέντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ για τις ευχές καταρχάς τον Κύριο Ζιακοπουλο και όλους τους φίλους του blog.Υγεια σε εσάς και στις οικογένειές σας.Στου καιρού....περιμένω εναγωνίως ανάρτηση δασκάλου για πιθανή απογείωση η ανώμαλη προσγείωση....λες...αυτά τα ψεκάσετε,σκουπίστε τελειώσατε(express) με φόβιζαν πάντα.Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μπορώ να προσθέσω ότι το κλίμα δεν εχει σκοπό να ισορροπήσει κατι , η ισορροπια σαν έννοια καλύπτει ανθρώπινες ανάγκες ακόμα και ο ''καιρός ΄΄ ειναι ανθρώπινη έννοια όπως και ο χειμώνας το ΄΄καλοκαιρι΄΄ η ΄΄δικαιοσύνη'' κ.τ.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αναμένουμε την πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου ελπίζοντας..
    α)Τα δύο χαμηλά της εβδομάδας να εηιρεάσουν και με κρύο και άφθονο υετό την Κρήτα..και την προσήνεμη Ελλάδα...και τα νησιά του Αιγαίου...προσοχή πέραν από την ευχή στους Κρητικούς...έχουμε και την ελιά...και την τιμή του λαδιού τον χρόνο.
    β)Παραμένω στο Ανω Βόιο παρασυρμένος από το αμερικάνικο μοντέλο...είμαι αισιόδοξος ότι θα το δώ εστω και κανένα δύο δάχτυλα απόψε.Για την ιστορία..η κακοκαιρία του ΣΚ....είχε και χιονόστρωση για εμάς..στα 840 μ. αλλά νερουλή...από τα 950 και πάνω..ολική χιονόστρωση....την οποία και την κρατά.,-1,5 σήμερα το πρωί....2 τώρα με αραιή συννεφιά."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Έκανα το λάθος να διαβάσω σε διάφορες ιστοσελίδες την πρόγνωση του καιρού και να συγχυστώ πρωινιάτικα.

    Ναι βρισκόμαστε στον Ιανουάριο και η πιθανότητα χιονοπτώσεων στα ορεινά της Αττική είναι είδηση που τονίζεται δυσανάλογα της βαρύτηταςτης !!!
    Ακούσατε, ακούσατε θα πέσει χιόνι στην Πάρνηθα! Α πα πα πα Θεός φυλάξει!

    Εάν μάλιστα ρίξει χιονάκι και στα Υπερβόρεια προάστια θα μιλάμε για ειδησάρα που θα παίζει πρώτο θέμα παντού.

    Εύχομαι όλοι οι φίλοι που μένουν ή θα βρεθούν σε περιοχές που θα δεχτούν χιόνι να το χαρούν, να κάνουν και τον περίπατο σου, καλά ντυμένοι όμως.

    Στους υπόλοιπους και στον εαυτό μου βέβαια, απλά υπομονή και επιμονή (στην προσμονή!). Έχουμε 1,5 μήνα Χειμώνα ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Πελάτες" των ΜΜΕ για τέτοιες ειδήσεις είμαστε, όμως, κι εμείς που αποζητάμε κάθε μέρα το χιόνι τον χειμώνα. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό καλύπτουν τα ΜΜΕ.

      Διαγραφή
    2. Διαχρονικά ο καιρός είναι το νούμερο ένα συζήτησης παγκοσμίως.
      Εννοείται ότι τα ΜΜΕ πουλάνε ό,τι έχει ζήτηση. Γι'αυτό και αρχικά έγραψα ότι κακώς πήγα και διάβασα σε κάθε γνωστή ιστοσελίδα τα σχετικά άρθρα. Λάθος μεγάλο!

      Διαγραφή
  31. "Είμαστε σε πόλεμο με τη φύση. Αν νικήσουμε, χαθήκαμε...."

    ~ Hubert Reeves,
    Καναδός αστροφυσικός
    Καλή χρονιά . Είθε αυτή η χρονιά να φέρει την ειρήνη με την φύση (μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτή η ανωνυμία βρε σύντροφοι, υποδηλώνει έλλειψη θάρρους να εκφράσετε μια άποψη ελεύθερα και χωρίς φόβο. Δεν είναι κακό να γράφετε το όνομά σας, ευκαιρία να γνωριζόμαστε κι όλας.
    Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ & Πολιτικής Προστασίας!
    Υ.Γ. Στην επόμενη σύσκεψη κύριε Ζιακόπουλε, ελπίζω να μας χαρίσετε απλόχερα χιονοπτώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή