Πρώτη αξιολόγηση της έντασης - επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων του επόμενου τετραημέρου

ΣΑΒΒΑΤΟ (27/1)

Δεν προβλέπεται αξιόλογης έντασης υετός.

Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ.

ΚΥΡΙΑΚΗ (28/1)

Σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Τοπικές χιονοπτώσεις, όχι μεγάλης έντασης, στα ορεινά-ημιορεινά της Εύβοιας και στα ορεινά της Αττικοβοιωτίας και της Κρήτης.

Επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ.


ΔΕΥΤΕΡΑ (29/1)

Στα νησιά του Β-ΒΔ Αιγαίου, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Τοπικές χιονοπτώσεις και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της Α-ΒΑ Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.    

Τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Ενίσχυση των ΒΑ ανέμων στα 8 και αργότερα στα 9 μποφόρ (Αιγαίο).

ΤΡΙΤΗ (30/1_

Στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α-ΒΑ Πελοπόννησο, το Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη κακοκαιρία με βασικά χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας και τους ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 10 μποφόρ. Τοπικές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Στην ΑΤΤΙΚΉ, το Σαββατοκύριακο δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με: (α) χιονοπτώσεις οι οποίες θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (από τις χιονοπτώσεις δεν εξαιρείται η Αθήνα, αλλά για χιονοστρώσεις θα μιλήσουμε σε επόμενη πρόγνωση) και (β) θυελλώδεις ανέμους εντάσεως ως τα 9 μποφόρ.  

78 σχόλια:

  1. Πρώτη αξιολόγηση;
    Πράγματι, δεν είναι εύκολη η πρόγνωση παρόλο που φτάσαμε κοντά, χρονικά.
    Όπως και να χει, μου φτιάξατε τη διάθεση. Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε πόσο καιρό περιμέναμε μια τέτοια ανάρτηση από εσένα.!!! Άντε με το καλό να μας έρθουν!! Και καλό χιονοπόλεμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτριος ζιακόπουλος τον έχω πολύ εμπιστοσύνη τον καθηγητή ένας και μοναδικός φοβερός θα έλεγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σε όλους τους φίλους επιτέλους ο καιρός αποκτάει τεράστιο ενδιαφερων κυρίως σε εμάς στα ανατολικά προσηνεμα, Θα ήθελα να πω για τον κύριο Ζιακοπουλος ότι εναι μακράν ο κορυφαίος μετεωρολόγο Στον παρακολουθούν από τότε που ήταν στην Ερτ ήμαστε τυχεροί που τον έχουμε σε ευχαριστούμε Δάσκαλε καλό σαββατοκύριακο σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη και λοιποί φίλοι. Στην πρόγνωση του καιρού δεν υπάρχουν αυθεντίες. Όλοι λέμε στον καιρό: εδώ σ' έχω, εκεί σ' έχω και αυτός στο τέλος κάνει τα δικά του!
      Αυτό που δεν μου αρέσει να κάνω είναι να θεωρώ τα μοντέλα μαύρα κουτιά και γι αυτό προσπαθώ να προσθέτω όση αξία μπορώ στα αποτελέσματά τους. Αυτ'ο προϋποθέτει επαρκείς γνώσεις συνοπτικής και δυναμικής μετεωρολογίας, κλιματολογίας, των τοπικών καιρικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας και βέβαια γνώσεις του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού. Αναμφίβολα, πέφτω συχνά έξω στις εκτιμήσεις μου, αλλά είναι μια πρόκληση, στην οποία δεν μπορώ να μην απαντώ.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, μην είστε τόσο μετριόφρων, δεν πέφτετε και πολύ συχνά έξω! Όσο για την προηγούμενη ανάρτησή σας το απόσπασμα: "Με λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι ορισμένοι παρουσιαστές των μοντέλων του καιρού από τα ΜΜΕ κ.λπ.", που μάλλον δεν το κατάλαβαν πολλοί είναι η ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας! Να είστε καλά, Μιχάλης.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστούμε δάσκαλε για την πρώτη αυτή αξιολόγηση των φαινομένων.

    Οφείλω να πω ότι μελετώντας τον Αμερικάνο είχα βγάλει συμπέρασμα ότι θα δούμε το πολύ μέχρι χιονόνερο σε Κηφισιά-Μαρούσι, ούτε καν νιφάδες στην λάμπα (κυρίως λόγω των θερμοκρασιών εδάφους). Τώρα ελπίζω για την έκπληξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα ήθελα μία Πανελλαδική κακοκαιρία.Τελος πάντων.Ας έρθει πρώτα και όπου πάρει.
    Καλό μεσημέρι. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε, πως χώθηκε σφήνα στα κράσπεδα του αντικυκλώνα η ψυχρή Μπίλια.
    Να δούμε στα 500hpa- 850_ τι μέλλει γενέσθαι.
    Καλησπέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα θα ηθελα να μου πει καποιος 3με7 φεβρουαριου θα εχει χιονοπτωση στο μετσοβο ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους
    ο βόλος είναι στο παιχνίδι κάποιον χιονοπτώσεων για μέσα στην πόλη?
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα, υπαρχουν καπου στατιστικα στοιχεια χιονοπτωσης για την περιοχη της ευρυτερης Ορεινης Ναυπακτίας; Ημερες χιονοπτωσης βασικα κατ'έτος, τα τελευται 50-60 χρόνια. Η αισθηση μου ειναι, οτι η συγκεκριμενη περιοχη, σχετικα μιλωντας, μπορουμε να θεωρησουμε οτι πληττεται απο ξηρασια τα 2.5 τελευταια χρονια. Αν δεν κανω λαθος τους δυο τελευταιους χειμωνες + τον τρεχοντα, πρεπει να εχει χιονισει συνολο μια-δυο φορες. Μιλαμε για μια περιοχη που τα βουνα της πανω απο τα 1300-1500μ τις προηγουμενες, πριν το '90 δεκαετίες, ηταν θαμμενα στο χιονι απο Δεκεμβρη μεχρι Μαρτιο. Στη τελευταια μου επισκεψη, πριν ενα μήνα, δεν ειχαν νερο ούτε τα πιο "κλασσικα" ρεματα της περιοχης.
    Ν.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο κύριος Ζιακοπουλος...το είπε πριν δύο μέρες διακρίνοντας τον επίμονο στροβιλισμό..και τώρα τολμά και μιλά για πεδινό χιόνι στην Αττική..με ερωτηματικό την χιονόστρωση.Εμένα μου φαίνεται τρελλό...αλλά ζω σε μία πολύπαθη πόλη από πλευράς χιονιού.Για τους προσήνεμους πάντως..μην σας τρομάζουν τα 500 η τα 850 το 92 τον Φλεβάρη και τον Μάρτη(!) η Αττική εβγαλε χιονοστρώσεις με πιο αδύναμους χάρτες.
    Μεγάλο ενδιαφέρον για μένα
    α_Ο υετός των προσήνεμων ειδικά Ανατολική Πελοππόνησος και Κρήτη.
    β.Πως το Αιγαίο από μόνο του βγάζει τέτοιο χαμηλό.
    Για την Θεσσαλονίκη ισχύει το "τζάμπα καίει η λάμπα΄""θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για άλλη μια φορα επιβεβαιώνεται η καιρική εμμονή των τελευταίων ετών με τον καιρο βορείου ρεύματος που χιονίζει το 20% του Ελλαδικού χώρου {ΟΧΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ}.Πόσο πολύ με ανησυχεί αυτό το γεγονός ,δηλαδη το να γίνεται κάθε χρόνο και να μην ανοίγει μύτη απο κανέναν έγκριτο μετεωρολόγο πλήν μερικών φωτεινών εξαιρέσεων όπως ο Δάσκαλος,ούτε καν αναφορά στην καιρική αυτή ανωμαλία στην Ελλάδα που είναι μια μικρογραφία όλων των άλλων περιοχών που πλήσσονται και θα πληγούν ακόμα περισσότερο απο την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ και μας καταπίνει......άχιονα βουνά στην βόρεια Ελλάδα ,περιοχές που έχουν μέσο όρο ετήσιας χιονόστρωσης 6-10 μερες να έχουν πλέον μετα βίας 1 η 2 ΚΑΙ ΑΝ ,και κανένας δεν βγαίνει να μιλήσει παρα μόνον για πεί τι ωραία που θα χιονιστεί η Αθήνα , η Θήβα, τα βόρεια προάστια Αττικής η Μύκονος άλλοτε ή η Σαντορίνη .Το παράξενο ειναι οτι ακόμα και οι φίλοι απο Αθήνα που δεν λέω χαίρονται οι άνθρωποι εφόσον ξαφνικα τα 4 τελευταια χρονια καθε χρονο χιονιζονται απο εκει που χιονιζονταν σπανίως με αυτην την εμμονη που έγινε πλέον ο κανόνας (έλλειψη συστημάτων απο Δυτικά-Ιονιο) αρχίζουν και τρελένονται αν δεν χιονιστουν μια χρονια θαρρεις και η περιοχη τους βρίσκεται στον Αρκτικο κύκλο ξερω γω......Καλό υπόλοιπο χειμώνα. Ευτύχιος (Τρίκαλα Θεσσαλίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο εχεις,απο Δυτική Ελλάδα εγώ,κάθε χρονο τα βουνά μας ηταν φορτωμένα απο Δεκεμβριο μέχρι Μάρτιο.Τα βουνά τα τελευταια χρόνια έχουν εικόνα προχωρημένου Μαϊου μέσα στην καρδιά του χειμώνα.Δεν έχουμε απαίτηση για πεδινό χιόνι προφανώς στα δυτικά,αλλά όταν οι κορυφές των βουνών είναι άχιονες,καταλαβαινεις το πρόβλημα.
      Τα ανατολικα προσηνεμα παντα είχαν χιόνι,αλλά πλέον εχει παραγινει η εμμονή του καιρού να κάνει χειμωνα μονο εκεί.
      Οι Αθηναίοι και λοιποί χιονοφιλοι λογικό να χαίρονται που χιονίζει στην περιοχή τους,και γω θα ήθελα χιόνι κάθε χρονο σπίτι μου

      Διαγραφή
    2. Δεν νομίζω ότι βλέπουμε αύξηση χιονοπτώσεων στα ανατολικά προσήνεμα αλλά διατήρηση. Οι χιονιάδες 2021 2022 είχαν μεγάλη ένταση στα ανατολικά προσήνεμα όντως, όμως νομίζω το θέμα είναι ότι έχουν χαθεί σημαντικά χιόνια από τα βόρεια. Χωρίς τη Μεσόγειο να φέρνει χαμηλά νότια στο Ιόνιο που θα συμπίπτει με σημαντικό ψύχος, δημιουργείται υετικά μια χειμωνιάτικη "τρύπα" στα ηπειρωτικά η οποία προς το παρόν καλύπτεται υετικά πάντα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ξεροβόρι που χιονίζει το Αιγαίο δεν έχει χαθεί καθώς κάθε χειμώνα "θεριεύουν" οι γιγαντιαίοι αντικυκλώνες της Ευρώπης. Μετά από πολλούς μήνες με νοτιάδες, μας έπιασε ο "εθισμός" να θέλουμε να γυρίσει αυτή η διάταξη.

      Διαγραφή
    3. Απο που βγάλατε το συμπέρασμα οτι στην Αθήνα δεν χιονίζει γενικότερα; Είμαι 47 ετών και δεν θυμάμαι ούτε μία χρονιά που να μην είχαμε τουλάχιστον 1 μέρα "χιονόπτωσης" στην Αθήνα κάθε χειμώνα. Επίσης να σας ενημερώσω οτι στη Μύκονο χιόνιζε πάντα. Σαν παράδειγμα θα σας αναφέρω τη δεκαετία 60 που έπεσε η οροφή του πατρικού μου σπιτιού λόγω βάρους του χιονιού.

      Διαγραφή
    4. Τη δεκαετία 80-90, στις ψυχρές περιόδους, καιρό βορίου ρεύματος θυμάμαι, και ελάχιστους πεδινούς χιονιάδες στην πόλη μου (λάρισα) και πέριξ (4-5 ή 6 μέσα σε 20 χρόνια, κυρίως την δεκαετία του 80 ώπου είχαμε και τον μεγάλο χιονιά του 87 ή του 88). 2001 ο επόμενος καλός χιονιάς με -25 για 3-4 νύχτες, και -10 την ημέρα. 13-14 χρόνια μετά τον προηγούμενο καλό (βαρβάτο) χιονιά δηλαδή. Εγώ λέω πως ήταν και τότε κανόνας ο καιρός αυτός, των ανατολικών προσήνεμων,

      Διαγραφή
    5. Φίλε απο Λάρισα ας πούμε πώς έχεις δίκαιο για τον κανόνα τότε των προσηνομένων,αλλά κεντροβόρειος χιονιάς δεν σημαίνει τι έχει κάνει μόνο στην πολη της Λάρισας..λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω αλλά ο κανόνας στη Θεσσαλίας αλλά και σε όλα τα ηπειρωτικά άλλαξε 300%..μέσα βάζω και το Πήλιο!
      Το λέω εγώ που είμαι και εγώ πεδινός αλλά..σε κάποια σχόλια έχει ειπωθεί οτι πεδινά είναι και τα 600μ.,σκέψου το λίγο αυτό
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    6. Στα τρίκαλα πιάνει πιο εύκολα χιόνι πάντως. Δεν ξέρω πόσο μεγάλωσε η πόλη τα τελευταία 15-20 η και παραπάνω χρόνια για να σου πω πως η συχνότητα του χιονιού είναι μειομένη, αλλα να τα λαμβάνεις όλα υπ όψην σου. Και ναι, κεντροβόριος χιονιάς σημαίνει καλό πεδινό χιόνι και τρίκαλα κυρίως, αλλα και εδώ. Δεν ήταν ποτέ τόσο συχνό το φαινόμενο, όσο και να φωνασκούν όλοι. Ο μακαρίτης ο μπαμπάς μου (γεννηθής το 1937) έλεγε όταν ήμουν μικρός πως δύσκολα πιάνει χιόνι στη λάρισα. Τι να εννοούσε άραγε? Μάλλον αυτό θα ενοούσε, όχι και τόσο συχνά βλέπαν καλό χιόνι οι παλίοι. Επιπλέον λέγανε για τις κεντρικές θερμάνσεις, πως από τότε που αυξήθηκαν (δεκαετία 70) εμποδίζουν την χιονόπτωση στην πόλη, εγώ θα προσθέσω την αυθάιρετη τσιμεντοποίηση (άλλωστε μια λασπουριά ήταν η λάρισα μέχρι αρχές-μέσα 80s.). Με κρύο ξερό της αρκούδας την έβγαζε η περιοχή, όπως φέτος.

      Διαγραφή
    7. Κι εγώ πιστεύω πως ανέκαθεν η Λάρισα ήταν δυσκολότερη από τα Τρίκαλα στο χιόνι, σε αντίθεση με την Καρδίτσα, η οποία χιονίζεται ευκολότερα όλων των τεσσάρων πόλεων-πρωτευουσών νομών της Θεσσαλίας.

      Διαγραφή
  13. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στην Άνδρο ........!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χιονίσει και θα σβήσει !!!

      Διαγραφή
    2. Άστα.φοβερο αυτό που συμβαίνει στο νησί.μεγαλη πυρκαγιά.ειχαμε και το καλοκαίρι άλλη μια μεγάλη πυρκαγιά.εχουν καεί μεγάλες εκτάσεις με θυμάρι και λεκατι.ανυπολογογιστες ζημιές για την φύση του νησιού αλλά και για τους μελοπαραγωγους.να δούμε τι θα γίνει στο τέλος..στα νησιά αυτοι οι χαμηλοι θαμνοι(φρυγανο λεκατ θυμάρι,σχοινος)είναι αυτά που συγκρατούν το νερο της βροχής.και εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

      Διαγραφή
  14. Η θέα του Ταύγετου στον πυρήνα της καρδιάς του χειμώνα προκαλεί θλίψη . Θυμάμαι την τελευταία φορά που τον ανέβηκα το 2001 ή 2002 κρατούσε χιονούρες μέχρι και τον Ιούλιο. Εφεξης πολλά έχουν αλλάξει , ειδικά τα τελευταία 6-7 χρόνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που έχουμε σήμερα μια χιονόπτωση εξ ατλαντικού με υγρό βαρύ χιόνι .Ο Ατλαντικός συνεχίζει να κρατάει τον πάγο μακριά αλλά όχι για πολλές μέρες ακόμη .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι χρειάζεται για να δούμε επιτέλους χιόνι στη ΒΔ Θεσσαλία και την Ήπειρο; Οι χιονιάδες της βόρειας Ελλάδας δεν μας πιάνουν γιατί λείπουν οι θερμοκρασίες. Οι χιονιάδες των ανατολικών προσηνέμων δεν μας πιάνουν γιατί λείπει ο υετός. Στα Τρίκαλα συμπληρώνουμε πλέον τον τρίτο σερί χειμώνα χωρίς νιφάδα, ενώ ακόμα και το Περτούλι και το Μέτσοβο βλέπουν τα τελευταία χρόνια λιγότερο χιόνι από τη Θήβα και τα Βίλια (ενίοτε και από τη Σκιάθο και την Άνδρο...). Καλά χιόνια λοιπόν στους φίλους της Αττικοβοιωτίας και των λοιπών γνωστών περιοχών, αλλά για εμάς εδώ η νέα καιρική κανονικότητα είναι πια απελπιστική. Και ασφαλώς για πολλοστή φορά θα πρέπει να βιώσουμε την ψυχοφθόρα κατάσταση όπου τα δελτία ειδήσεων θα βρίθουν πηχιαίων τίτλων για "πανελλαδικό χιονιά που σαρώνει τη χώρα" και απ' έξω θα έχει έναν λαμπρό εκτυφλωτικό ήλιο... Νίκος (Τρίκαλα Θεσσαλίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο έτσι όπως το είπες για ΒΔ Θεσσαλία..μα..αν εξαιρέσουμε φέτος το Ν.Φλωρινας στην υπόλοιπη Μακεδονία δεν έκανε κατι περισσότερο απ' ό,τι στη..ΒΔ Θεσσαλία.Ουτε τα βουνά της "είναι ικανοποιημένα"απο τα χιόνια.Βλεπεις τα παράπονα σχολιαστών απο τη Δ.Μακεδονία μέχρι τη Θράκη.Και δεν νομίζω οτι και οι Φλωρινιώτες είναι ικανοποιημένοι απ'αυτά που γίνονται.
      Θέλω να πω οτι συμβαίνει αυτό που λέω πως πρόβλημα υπάρχει σε ολο τον ΚΟΡΜΟ της ηπειρωτικής Ελλάδας!
      Οσο για τους προσήνεμους..ίσως έχουν δίκαιο ας μην το συνδυάζουμε με αυτό που συμβαίνει εδω.Γιατί προσήνεμος δεν είναι μόνο το κεντρο της Αθήνας.Είναι και τα ορεινά της,η περιοχη του Χριστόδουλου..η οποία στον προχθεσινό λεγόμενο "βόρειο χιονιά"τι έχει να ζηλέψει απ'οτι έγινε στην κ.Μακεδονία να μην πω και στη δυτική.Αλλα ετσι κι'αλλιως η Βοιωτία επηρεάζεται και απο σύστημα κεντρικής Ελλάδας.
      Εαν αυτός ήταν βόρειος χιονιάς τότε εγώ που δεν είμαι τελείως στα..ΒΔ της Θεσσαλίας δεν έχω κανένα παράπονο!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμε περιοχές.οπως η Βοιωτία και οι περιοχές.περιξ μαζί με Εύβοια Αττική κάθε χρόνο δέχονται δύο καλούς.χιονιαδες. αυτό δεν αποτελεί κλιματική αλλαγή. Γίνεται πολλαααα χρόνια...βαρομετρικά.ψαμηλα από τα δυτικά λείπουν...για να συνδυαστούν με ψύχος.ναι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι σοβαρό..αλλά το ότι η Θήβα θάβεται στο χιόνι ...δεν είναι κλιματική αλλαγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλους. Χιονοκαιρος ανατολικών προσήνεμων προσεχώς με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που ενισχύονται. Το χιόνι θα πέσει μένει να δούμε πόσο χαμηλά. Για τους φίλους από την Κρήτη νομίζω πώς η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα τους δώσει μερικά από αυτά που δεν τους έδωσε εδώ και πολύ καιρό. Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επιλεκτική κακοκαιρια, δύο ημερών μόνο 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λοιπόν, παιδιά. Ηρεμία καταρχάς.
    Είναι αφύσικο που η Ήπειρος, η δυτική Θεσσαλία, η δυτική Μακεδονία δε χιονίζονται επαρκώς ή σχεδόν μηδαμηνώς;
    Βεβαίως!
    Είναι αφύσικο που χιονίζει κάθε χρόνο στα ανατολικά προσήνεμα;
    Βεβαίως και όχι!
    Είναι αφύσικο που η Πάρνηθα είναι άχιονη τον Ιανουάριο;
    Βεβαίως!
    Είναι αφύσικο να χιονίζει πολύ συχνά στα Βίλλια, μιας και αναφέρθηκε;
    Βεβαίως και όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως προκύπτει πως δεν χιονίστηκε η δυτική μακεδονία επαρκώς φέτος? Η Ήπειρος πέρα από τα ορεινά της ε..δεν την λες χιονομάνα. Η πάρνηθα δεν νομίζω να είναι άχιονη τώρα που μιλάμε.

      Διαγραφή
  21. Η αλήθεια είναι ότι η ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου μας έδωσε τεράστια αισιοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Περιμένουμε πως και πως να χιονίσει να φορτώσει χιόνι στα ορεινά βόρεια και κεντρικά και αντ αυτού βλέπουμε για πολλοστή φορά να αναμένεται να χιονίσει πάλι στα ανατολικά προσηνεμα, χιόνι που δεν το χαίρεσαι τη μία μέρα το ρίχνει την άλλη το λιώνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νικόλαος Παντελικίζης26 Ιανουαρίου 2024 στις 11:11 μ.μ.

    Καλησπέρα στον δάσκαλο και σε όλη την παρέα του μπλογκ...
    Όπως γράφουν κάποιοι φίλοι πριν από εμένα,η πρώτη εκτίμηση του κυρίου Ζιακοπουλου, μου δίνει ελπίδες τουλάχιστον για να μην πάει στράφι τόσο πολύ κρύο, έστω να δούμε το χιόνι να πέφτει...
    Γιατί βλέποντας ότι τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα δίνουν πάνω από την Αττική Δευτέρα και Τρίτη -6 στα 850hpa με καλή υποστήριξη βέβαια στα 500hpa, δεν ήμουν αισιόδοξος για χιονοπτώσεις στο κέντρο... Όμως για να το λέει ο δάσκαλος,το έμπειρο μάτι του και η εμπειρία που έχει από προηγούμενους χιονιαδες από το 1980 και μετά, κάτι βλέπει το μάτι του,που όχι μόνο εμείς που ξέρουμε ελάχιστα, αλλά και κάποιοι άλλοι μετεωρολόγοι που βλέπουν από Κηφισιά και επάνω χιονοπτώσεις, εύχομαι να υποτιμούν από φόβο μήπως πέσουν έξω, αυτή την ψυχρή εισβολή Δευτέρα και Τρίτη.
    Προφανώς και αναμένουμε με αγωνία την νεότερη εκτίμηση σας κύριε Ζιακοπουλε!
    Ως τότε ψυχραιμία φίλοι μου όσοι μένουμε Αθήνα και στα βορειότερα προάστια...
    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απο μονο του το -6 στην αττικη δεν ειναι απαγορευτικο στο να χιονισει σε χαμηλα υψομετρα και γιατι οχι και σε περιοχες ανω των 100 μετρων. Υπαρχουν και αλλοι παραγοντες. Εκτος απο την υποστηριξη που απο τα μεσανυχτα της δευτερας προς τριτη θα φτασει στο -34, φαινεται αρκετος υετος. Οσο πιο κλειστος ο καιρος και οσο πιο πολυς ο υετος, η ατμοσφαιρα γινεται πιο ισοθερμη. Αν βοηθησουν και μερικα ισσχυρα καθοδικα ρευματα μπορει να χιονισει και στο κεντρο για καποιες ωρες (κυριως βραδινες και πρωτες πρωινες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλησπέρα σε όλους!

    Από το πουθενά μία ενδιαφέρουσα ψυχρή εισβολή! Με -6 δεν παίζει κάτι το ιδιαίτερο για την περιοχή μου Νέα Φιλαδέλφεια στα 100 μέτρα. αλλά κλασικά λίγο βορειότερα και στα 100 μέτρα πιο πάνω θα είναι καλύτερα τα πράγματα! Μακάρι ο δάσκαλος να πέσει μέσα με το έμπειρο μάτι του.

    Υγ. Εγραφα οτι θα ερχόντουσαν γκρίνιες για τα μελλούμενα των ανατολικών προσηνέμων και επιβεβαιώθηκα!

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα χιονίσει στην Αττικοβοιωτία και ασχολούμαστε όλοι.Χιονιζει στη βόρεια Ελλάδα και λίγο παίζει στα κανάλια. Δικαίως θα μου πείτε όταν η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ελλάδα δεν είναι όμως μόνο η Αθήνα. Για εμένα το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η Κρήτη θα δεχθεί αρκετό νερό και τα βουνά της χιόνι, μετά από πολύ καιρό ζέστης και ανομβρίας. Από εκεί και πέρα το ότι θα χιονίσει στην Αθήνα ,πέρα από την γκρίνια κάποιων αν θα δουν χιόνια στην αυλή τους ή οχι και την «ικανοποίηση» κάποιων άλλων ότι «αφού κάνει κρύο δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή», δεν αναιρεί το σημαντικότατο γεγονός της παντελούς έλλειψης χαμηλών από τα δυτικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς οι «Αλκυονίδες» (που πλέον έχουν καταντήσει καλό ανέκδοτο) συνεχίζονται για την κεντροβόρεια χώρα ,η θερμοκρασία σταδιακά πάει για άνοδο και το καιρικο χάος είναι εδώ, όσο κάποιοι κι αν εθελοτυφλούν στο όνομα της φύσης που «αυτορυθμίζεται». ΥΓ Έχουμε περάσει στην εποχή που ο κόσμος διχάζεται μεταξύ αυτών που διαπιστώνουν το πρόβλημα και εργάζονται σκληρά να το λύσουν και αυτών που πιστεύουν ότι οι πρώτοι τους λένε ψέματα ,ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια των πρώτων για να λυθεί. Στο τέλος δε, όταν οι πρώτοι καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα μετά από πολύ κόπο και υπονόμευση των προσπαθειών τους, οι υπόλοιποι έρχονται ως « προφήτες» να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα διότι δεν συνέβη τίποτε και άρα είχαν αυτοί το δίκιο. Και αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει μόνο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει παντού. Αχιλλέας από Κερκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εγώ ξέρω ότι σχεδόν κάθε χρόνο η Αθήνα - Αττική βλέπει χιόνι και μεις εδώ πάνω στην Θράκη - Ξάνθη το βλέπουμε με τα κυαλια. Και μιλάω για τα πεδινά και ημιορεινα του νομού καθώς στα σύνορα με Βουλγαρία όλο και κάτι ρίχνει... Μιλάμε για πλήρη αναστροφή σε σχέση με ότι ίσχυε πριν 40 και βάλε χρόνια εδώ πάνω. Αλλά τι λέω τώρα εδώ χάσαμε τις βροχές και το κρύο που είχε τότε που αντικατασταθηκαν από μια μόνιμη λιακάδα και έλλειψη κρύου. Και βέβαια σύμφωνα με κάποια χαπατα δεν υπάρχει καμία κλιματική αλλαγή... Αλλά τότε τι όλο αυτό το κλιματικο έκτρωμα που ζούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Oi πρωτες....ενδείξεις πάντως δίνουν στην Βόρεια πεδινή Κρήτη....από 50 εως και 80 χιλιοστά και χιονοπτώσεις...από τα 700 και πάνω...,....οι ΔΚΒόρειοι ας περιμενουμε τα καρναβάλια...και τα χάλκινα.."θωμάς"
    Το ίδιο σημαντικός είναι ο υετός...στα ορεινά της Ανατολικής Στερεάς..και ανατολικής Πελοποννήσου αλλά εκεί δεν μπορώ να βγάλω άκρη με τις εκτιμήσεις..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλους, είχαμε επισημάνει πριν κάποιες ημέρες ότι διαφαίνεται καιρός ανατολικών προσήνεμων μετά τις 26 Γενάρη. Διευκρινίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό ή ότι έχουμε μετεωρολογικές γνώσεις. Προσωπικά κρίνω καθαρά εμπειρικά και στατιστικά παρακολουθώντας 2 καιρικά μοντέλα εδώ και σχεδόν 8-9 χρόνια που πιάνουν σε γενικές γραμμές μια τάση του καιρού. Να σημειωθεί ότι διαφαίνεται καιρικό ενδιαφέρον χοντρικά και από τις 6-7 Φλεβάρη και μετά. Στα επερχόμενα τώρα βάσει της ανωτέρω πρόβλεψης του Δασκάλου παρατηρούμε: α) Πρόβλεψη για χιονοπτώσεις στην Αττική (μη εξαιρουμένης της Αθήνας) χωρίς επιφυλάξεις, πράγμα που λογικά σημαίνει ότι χιονίζονται όλα τα ΒΠ, β) πρόβλεψη για φαινόμενα υετού με σχετική διάρκεια (χρησιμοποιείται ο όρος «χιονοπτώσεις» σκέτο και όχι «παροδικές χιονοπτώσεις», που χρησιμοποιείται κυρίως σε κατά περιόδους φαινόμενα) και γ) πρόβλεψη για χιονοστρώσεις, με επιφύλαξη ως προς τα ακριβή χιλιοστά υετού. Βάσει αυτών νομίζω ότι θα υπάρξει σχετικά καλή χιονόστρωση στις συνήθεις ύποπτες περιοχές και το επίκεντρο νομίζω ότι θα είναι ο άξονας της Πεντέλης. Σε αυτό συνηγορεί το ότι η ατμόσφαιρα ήδη είναι κρύα και υπάρχει καλή υποστήριξη στα 5000 μ. (και στα 1500μ.). Επίσης να σημειωθεί ότι το χιόνι του Γενάρη δημιουργεί πάντοτε προβλήματα. Πίκρα για την ΒΔ χώρα (Ήπειρο κλπ.) που με τέτοιο καιρό δεν χιονίζεται με τίποτε. Μόλις δούμε τη μέγιστη θερμοκρασία στην Αττική να φτάνει στους 12-14 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη στους 10-12 τότε υπάρχουν ελπίδες να δούμε καλό χιόνι στα ορεινά της Πίνδου και της ΒΔ χώρας γενικότερα (χαμηλό από Ιόνιο με Δ-ΝΔ άντε και λίγο ΒΔ άνεμο).
    ΥΓ. Να σημειωθεί, με αφορμή σχόλιο ενός φίλου σε άλλη ενότητα, ότι στη χιονοδρομική ορολογία (πάντα για τα χιονοδρομικά) τα 30 εκατοστά χιονιού τα χαρακτηρίζουμε συνήθως «πούδρα», όσοι ασχολούνται με το snowboard το ξέρουν καλύτερα. Χιόνι για τα ΒΔ χιονοδρομικά θεωρείται ύψος χιονόστρωσης από 60-70 εκατοστά και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Tα αποτελέσματα όλης αυτής της μη φυσιολογικής κατάστασης, τα βλέπουμε στα αποθέματα νερού. Υλίκη και Μόρνος είναι σκέτη απογοήτευση αφού Παρνασσός, Γκιώνα και Βαρδούσια έχουν ελάχιστα χιόνια.
    Καλημέρα και καλό ΣΚ στην όμορφη παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα,
    εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω τον κύριο Ζιακόπουλο να μας αναφέρει, όταν φυσικά θα έχει εικόνα, αν και πότε θα χιονίσει τελικά στην Αθήνα (αναφέρομαι στην πόλη της Αθήνας και όχι στον νομό Ατικής) και αν μιλάμε για απλή χιονόπτωση ή αν μιλάμε και για χιονόστρωση, διότι η χιονόστρωση είναι αυτή που προκαλεί προβλήματα στην Αθήνα (το είδαμε άλλωστε στο παρελθόν). Διότι ο κόσμος μετακινείται για να πάει στη δουλειά του, σε μια πόλη που δεν έχει μάθει να συνυπάρχει με χιονόστρωση και θα θέλαμε να ξέρουμε τί θα κάνουμε 2 μέρες αν τελικά χιονοστρωθεί η Αθήνα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εγώ ευχομαι να δούμε επιτέλους καλά νερα σε αυτή την κακοκαιρία και καλά χιόνια στα βουνά , διότι ο αντικυκλώνας και οι νοτιάδες καραδοκούν για να τα λιώσουν όλα. Επίσης ευχομαι να πέσουν πολλά χιλιοστά παντου διότι τα έχουμε ανάγκη. Τώρα όσον αφορά τους τοπικισμούς και τους ανταγωνισμούς για το ποιος έχει μεγαλύτερη…χιονοστρωση και χιονόπτωση νομίζω ότι αυτές οι συζητήσεις αρμόζουν σε 12χρονα παιδιά και όχι σε ενήλικες ανθρώπους. Το κλίμα έχει αλλάξει προς το χειρότερο και μας έχει επηρεάσει όλους. Αλλά όπως δεν ήταν ποτέ η Αττική χιονομανα, έτσι δεν ήταν ποτέ ούτε η Θεσσαλονικη και ούτε καμία πόλη της Ελλάδας πέρα των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας. Μην τρελαθούμε τώρα. Τόσα χρόνια ζούσα στη θεσσαλονικη και αν εξαιρέσουμε τον ιστορικό χιόνια του 2017 ποτέ ξανά δεν είδα χιονι στο κεντρο της πόλης. Ας επικρατήσει η λογική!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας τα λέτε όλα καλά κ. Γιάννη-Χανιά. Είστε μικρός σε ηλικία για να αναλύετε τόσα πολλά!

      Διαγραφή
  33. Εγώ να πώ ότι τα απόλυτα φετίχ τόσο του κυρίου Ζιακόπουλου όσο και του κυριου Κολυδά είναι τα χιόνια του Β. ρεύματος,ο δε κύριος Ζιακόπουλος έχει αδυναμία να βρίσκει την ακριβή θέση της σύγκλισης του ΒΔ με τον ΒΑ,και ο κύριος Κολυδάς την θερμοκρασία στα 500 hpa που μπαίνει στο Αιγαίο.Στον κύριο Κολυδά ανήκει η διαπίστωση...της θερμοκρασίας ρεκόρ των -48(!) στα 500 το 2008 που έδωσε μισό μέτρο χιόνι στο Περιστέρι.
    Όσο αφορά την Πίνδο....εκεί το πολύ χιόνι είναι το "βουβό" χιόνι...δλδ ο περσινός "ελέφαντας" του κυρίου Ζιακόπουλου η(διαζ) ο Μπάλλος....η φετινή κυκλοφορία...δεν ευνοεί ακόμα κάτι τέτοιο.
    Αν οι κακοκαιρίες έιχαν soundrack αυτήν θα είχε το πεντοζάλι..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κ Ζιακόπουλε νομίζω ότι η τεράστια εμπειρία σας κάτι βλέπει σχετικά με το χιόνι Αθηνών που δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα μοντέλα.. Τι μπορεί να είναι αυτό άραγε...
    Με μεγάλη εκτίμηση
    Ν.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τηλεόραση/ Ραδιόφωνο= θεαματικότητα/ακροαματικότητα
    Ίντερνετ= επισκεψιμότητα (clicks)

    Άρα: Τα "αστέρια" της είδησης (αυτά που ταιριάζουν στον καιρό)
    εκκρεμότητα=προκαλεί αγωνία
    εκρηκτικότητα=περιέχει ένταση
    συγκίνηση=προκαλεί ενδιαφέρον
    συνέπειες=επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση
    Αυτό είναι το 30% που έχει γίνει 70% και εντάσσεται στον ανταγωνισμό των δελτίων καιρού της Τ.V. και του διαδικτύου...
    Συμπέρασμα: Διαβάστε ΜΟΝΟ δάσκαλο για 100% επιστημονικότητα!
    Γιάννης Snowman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το σχόλιο ταιριάζει στο προηγούμενο ποστ, αλλά αφού τώρα έχετε όλοι έχετε μεταφερθεί σε αυτό...το έστειλα εδώ!
    Γιάννης Snowman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μία σύντομη απο πλευράς φαινομένων επιλεκτικης κακοκαιρίας 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιλεκτική είναι η μεταβολή του καιρού δεν καταλαβαίνω τι το λες και το ξανά λες

      Διαγραφή
  38. Το σημερινό έκτακτο της ΕΜΥ είναι ουσιαστικά πανομοιότυπο με την χθεσινή ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Στα τελευταία 20 χρόνια μόνο μία μέρα χιόνισε ταυτόχρονα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
    Άσχετο;
    Όχι. Προφητικό θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Νομίζω πάντως ότι το στοίχημα είναι ο Βόλος...αφιερώστε αν θέλετε κάτι και γι αυτήν την πόλη κύριε Ζιακόπουλε.Θέλω φώτο με λευκά Ορη από τους σύντεκνους να χάνονται μεσα σε χιονοκαταιγίδες "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Οι φίλοι από τη δυτική Ελλάδα που εκφράζουν παράπονα για το χιόνι που λείπει από τα βουνά τους καθώς αυτό θα επισκεφτεί ακόμα μια χρονιά τη προσήνεμη Ελλάδα, να μου επιτρέψουν να πω ότι στα 59 χρόνια μου δεν θυμάμαι κανένα χειμώνα που να μην είχαμε ένα χιονιά στα προσήνεμα. Αντίθετα ξηρούς χειμώνες στα δυτικά είχαμε και μάλιστα με ψηλότερες του μέσου ετήσιες θερμοκρασίες όπως το 1989 ή το 1959 αν δεν κάνω λάθος. Σίγουρα όμως όποιος παρακολουθεί στενά τον καιρό διαπιστώνει ότι πέρα από την άνοδο των κινητών μέσων όρων της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή έχει "σταματήσει" την κίνηση των χαμηλών συστημάτων από δύση προς ανατολή στο σύνολο της Μεσογείου. Ας χαρούμε λοιπόν αυτό που θα γίνει το επόμενο τετραήμερο διότι είναι άκρως φυσιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως !
      Όπως επίσης και τα χαμηλά εκ Συρτης έχουν σχεδόν εξαφανιστει. Αυτά έδιναν αρκετές βροχές στη δυτική Κρήτη παλιότερα και τώρα βρεχόμαστε επιλεκτικά μόνο σχεδόν από βόρειο ρευμα(και αυτό εάν). Σε ότι αφορά τη δυτική Ελλάδα προσωπικά εάν εγώ εμένα εκεί δεν θα ανησυχούσα αφού είναι το μόνο μέρος της Ελλάδας που ότι και να συμβεί δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ ξηρασία καθώς έχει την τύχη να βρέχεται συνεχώς. Ας πάρουμε ομως τώρα σειρά εμείς αφού όλους τους προηγούμενους μήνες οι νοτιάδες αυτούς τους έβρεχαν και εμάς μας ξεραίναν. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και βροχές και χιόνια και παγετο !
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Βουνά 2000 μέτρων είναι χωρίς ίχνος χιονιού μέχρι τις κορυφές τους.Αυτό δεν είναι φυσιολογικό για την καρδιά του χειμώνα,ανεξαρτήτως αν βρέχει πιο συχνά σε σχέση με τα ανατολικά.Πάντα χιονίζει στα προσηνεμα ανατολικα,το γιατί δεν χιονίζει στα ορεινά μας "παραπονιομαστε".Κανεις δυτικός δεν περιμενει πεδινό δυτικό χιόνι,αυτό είναι μια σπάνια εξαιρεση που συμβαίνει μια στο τοσο

      Διαγραφή
  42. Τι είναι οι ραδιοβολίσεις που λέει ο κ.Κολυδάς ότι θα γίνονται από την Κυριακή; Και λέει ότι θα βοηθήσουν στην επαλήθευση των μοντέλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Νομίζω το έκτακτο της ΕΜΥ είναι αρκετά κατατοπιστικό, αν και αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Αθήνα.(Συνήθως αναφέρει ότι θα χιονίσει
    ή ότι είναι πιθανό να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας).

    Να μου επιτρέψετε το επιλεκτικό copy paste:

    β) ...
    Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

    γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Διαβάζοντας όλα τα σχόλια των φίλων μόνο ένας αναφέρει κάτι σημαντικό τα χιονοδρομικά μας κέντρα.Βρισκονται όλα στα βουνά της χώρας μας από τις Σέρρες μέχρι το Μαίναλο και όλα έχουν αρχείο για τις ημέρες λειτουργία τους...αν το δει κάποιος από εσάς θα καταλάβει το μέγεθος τις κλιματικής αλλαγής σε κάθε περιοχή της χώρας μας γιατι χιονομανα δεν ειναι ούτε τα Γιάννενα ούτε η Αθήνα. Αν σταματήσει να χιονίζει στα ανατολικά προσηνεμα κάνεις μας δεν θα χαρεί αντιθέτως θα στεναχωρεθουμε γιατί είναι το τελευταίο κάστρο του χιονιού στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ακριβώς έτσι είναι! Τα στοιχεία από την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων που δεν έχουν τεχνίτη χιονόστρωση είναι απογοητευτικά. Ειδικά του Μαινάλου που είναι το νοτιότερο και σε μικρό σχετικά υψόμετρο αλλά από τα παλαιότερα, μόνο θλίψη προκαλούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. NW Pindos
    Νομίζω ότι για Αττική όλα παίζονται ως προς το πως θα εξελιχθούν οι θερμοκρασίες, εδώ είναι η λεπτομέρεια. Υετός θα υπάρχει. Βλέπω τη θερμοκρασία ένα βαθμό ανώτερη κατά μέσο όρο από την αντίστοιχη της Ελπίδας. Το παρατηρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Συνοπτικά
    α)Αν δεν βρέξει στην γή της ελιάς(προσήνεμα) και δεν χιονίσει....του χρόνου εμείς οι σουπερ ουάου Βίγκιγκ κλπ....Βόρειοι(τα μάτια μας)....θα πούμε το λάδι...λαδάκι...
    β)Η αγάπη για τον καιρό....με την παροδο του χρόνου πιστεύω...θα μας κάνεί όλους να θαυμάζουμε τα φαινόμενα..όπου και αν εκδηλώνονται...π.χ. τα βουνά της Ευβοιας η της Κρήτης όταν πάρουν φόρα...δεν εχουν να ζηλέψουν κάτι από την Βόρεια Πίνδο...ακόμα και τα βουνά του Λιβάνου από τις Αλπεις.
    ....Συμπέρασμα απολαύστε...αυτην την μοναδική κατάσταση...του Αιγαίου..."θωμάς"
    υ.γ. Η Δυτική Μακεδονία...είναι άλλο level...με μειονέκτημα όμως που για μένα είναι σημαντικό στα 56 μου...ότι ο ήλιος εκεί δεν βγαίνει ευκολα.,..ενω στα προσήνεμα...το Απολώνιο φώς θα λάμψει...ότι και να γίνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή