Τρεις μέρες Μαΐστρος και άλλες τρεις Γραίγος!

Ο "Averell Dalton", κατ'ευφημισμόν "Ελπίδα", στο μπαλκόνι του "δάσκαλου" στις 24-1-2022.
Φωτ. Κατερίνα Παπαχρήστου


Οι συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκές για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη, βροχές ή χιονοπτώσεις δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Πάντως, ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί. 


Την Παρασκευή (26/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται στη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και στη ΒΑ Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Το Σάββατο (27/1), τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) προβλέπονται στη Θράκη και τα νησιά το ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. 

Την Κυριακή και τη Δευτέρα (28 & 29/1), προβλέπεται μικρή επιδείνωση του καιρού -κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα- με βασικά χαρακτηριστικά:  

(α) τις τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Εύβοιας, της Αττικοβοιωτίας και της Α-ΒΑ Πελοποννήσου,

(β) την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και

(γ) την πτώση της θερμοκρασίας.

Περισσότερα για τον καιρό αυτού του διημέρου σε επόμενη ανάρτηση.


25 σχόλια:

  1. Ζητώ συγγνώμη για τη διαγραφή των σχολίων σας.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν συνεισφέρουν κάτι.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Παρατηρήσεις:
    α) Ολικός παγετός χθες στα 1.230 μ. της Πάρνηθας!
    β) Ο καθηγητής κ. Π.Α. (αναφορικά με το "εκ διαθέσεως αξία") δείχνει την ποιότητα και την αξία της γνώσης και της σκέψης του, οπωσδήποτε με πολλά κοινά στοιχεία με τον Δάσκαλο.
    γ) Η επικείμενη μικροκακοκαιρία δείχνει να μεγαλώνει σε ένταση και διάρκεια.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, δεν ξέρω αλλά σε σκέφτηκα δάσκαλε να τα κάνεις delete όπως στην ταινία , "Ολα ειναι δρομος" , ΡΙΧΤO ΗΛΙΑ....ΗΛΙΑ ΡΙΧΤΟ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους. Αποκτάει ένα ενδιαφέρον το διάστημα Κ -Δ -Τ. Μικρό ή μεγάλο θα δούμε. Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κύριος Ζιακόπουλος τελικά...στόχευσε σωστά το ΣΚ μιλώντας να περιμένουμε τον στροβιλισμό,μεγάλη αξία πέρα από τις χιονοπτώσεις έχουν και τα ποσά υετού που θα πέσουν....στην ΝΑ Ελλάδα.Ελπίζω η βελτίωση των τρεξιμάτων να συνεχισθεί οπότε μιλάμε για μία αξιόλογη προσήνεμη κακοκαιρία,μιλώ πάντα για υετό...καθώς για θερμοκρασίες δεν είναι τπτ ιδιαίτερο."θωμάς"
    Δεν χρειάζεται συγνώμη για το σβήσιμο κύριε Ζιακόπουλε....χιχι ηταν σαν την 'απανταχούσα "...στον στρατό...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την πληρώσαμε για τον φίλο που ονειρεύεται καλοκαίρια μάλλον.Αμα του πεις τον Ιούλιο καλό χειμώνα να δούμε αν θα του αρέσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σας ημέρα, άλλο ένα χειμωνιάτικο πρωινό στην περιοχή μου, το αξιοσημείωτο είναι ότι είναι το τρίτο συνεχόμενο με ασθενή παγετό, που σημαίνει ότι έχει αλλάξει ο καιρός προς το φυσιολογικότερο. Αναμένουμε τον πολύτιμο υετό από εδώ και πέρα.

    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπαμε στις 6 Γενάρη όταν σε όλα τα μοντέλα διαφαινόταν το τέρας της ζωνικής, το ξαναείπαμε στις 10 Γενάρη και στις 14: "Μην μασάτε, έρχεται χειμώνας."
      Εντάξει, μπορεί να μην είναι βαρυχειμωνιά μέχρι στιγμής, αλλά τουλάχιστον μοιάζει με χειμώνα, ρε αδερφέ. Άλλωστε, έπεται και συνέχεια.

      Διαγραφή
  8. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους!
    Σε προηγουμενο αρθρο ειχα γραψει για 400 υψομετρο οσον αφορα την αττικη. Ο κανονας καπου καπου εκει ειναι και με τα σημερινα στοιχεια, με αυτο το νουμερο να αλλαζει προς τα κατω αναλογα με τις κινησεις της τραφ που θα φερνουν εξαρσεις υετου και διαφορες στις θερμοκρασιες στα 850hpa και στη υποστηριξη των 500hpa. Ρολο θα παιξουν και οι ανεμοι στην επιφανεια και αν αυτοι θα γυριζουν σε βδκους που θα ριχνουν τα επιπεδα παγοποιησης. Παντως αν χιονισει προσκαιρα και σε περιοχες του λεκανοπεδιου με υψομετρο 200 μετρων μονο εκπληψη δεν θα ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ότι καλό γίνει σε Αττική νομίζω θα είναι Δευτέρα προς Τρίτη και εκτός των ορεινών ημιορεινών θα αφορά και τα βόρεια προάστια.
    Το ίδιο ισχύει και για Βοιωτία Εύβοια και ΒΑ Πελοπόννησο.
    Το καλό είναι ότι φαίνονται αξιόλογες βροχές και χιόνια(ορεινή Κρήτη) και στη νότια Ελλάδα.
    Οι υπόλοιποι γυαλί ήλιοι και εννοείται εμείς στα ηπειρωτικά το πρωί παγωνιά όπως και σήμερα άλλωστε.
    Πάντως όσον αφορά την ένταση των φαινομένων και τα υψόμετρα ας κρατήσουν οι φίλοι ακόμη μικρό καλάθι.
    Το GFS που τάζει πολλά καλούδια, ακόμη είναι σχεδόν μόνο του.
    Την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
    Να το απολαύσουν οι φίλοι όπου θα πέσει και ότι πέσει από χιόνι στην επιλεκτική επιδείνωση που έρχεται, εφόσον όμως θα αφορά τα 2/10 της επικράτειας δεν με ωθεί για πολλά Γενάρη μήνα..
    Καλό υπόλοιπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας
      Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτά τα 2/10 της επικράτειας κατοικεί πάνω από το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ως εκ τούτου θα άξιζε,κατά την ταπεινή μου άποψη,να σας ωθουσε για πολλά η επερχόμενη (πιθανή ) επιλεκτική κακοκαιρία. Η άποψη σας προσωπικά με ενδιαφέρει
      Σας ευχαριστω

      Διαγραφή
    2. Επίσης αν βάλουμε και Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Κρήτη, δηλαδή οι περιοχές που λίγο πολύ θα επηρεαστούν, τότε πάμε πάνω από το 60% του πληθυσμού.

      Διαγραφή
    3. Φωτη καλησπέρα ,,με βαση τα τελευταία στοιχειά και η Μαγνησία θα εχει λίγα φαινόμενά , ο βόλος μπορεί να τα δεχτεί με την μορφή χιονιού η είναι πολύ χαμηλά? ευχαριστώ εκ τον προτέρων
      Νικος

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστούμε πολύ Φώτη!Εδώ που έχουμε φτάσει ότι πάρουμε καλό ειναι.Επρεπε να φτάσουμε στα τέλη Ιανουαρίου για να δούμε την πρώτη ολοκληρωμένη χειμερινή εβδομάδα στο λεκανοπέδιο
      και αυτό τα λέει όλα!! Φαίνεται ενδιαφέρον ο καιρός από τις 7 του μήνα και μετά γι αυτό και περιμένουμε όλοι με μεγάλη αγωνία την πρώτη εκτίμηση του δασκάλου και την δική σου βέβαια!!Γιώργος Περιστέρι.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα στον Δάσκαλο κ σε όλη την παρέα από τους ποιο φτωχούς χειμώνες κ από θέμα βροχοπτωσεων μέχρι στιγμής στην περιοχή μου ελπίζω τον Φλεβάρη να αλλάξει η κατάσταση με αρκετές βροχές κ χιονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο κυνήγι της νιφάδας στη λάμπα της ΔΕΗ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ πατριώτη Χρήστο....Βόλος Λαμία..Θήβα..Δυτική Αττική....και στην λάμπα...μικρή πιθανότητα οι Λαρισαίοι.....,εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε υετό...από τα Βαλκάνια με αποδρομούν χαμηλό...της Ανατολίας θα πετύχουμε?Εκεί στην Κρήτη λίγο εμμονή θέλει...και θα πάει καλά.."θωμάς"

      Διαγραφή
  11. Aγαπητέ δάσκαλε καλό σας μεσημέρι, θα επιθυμούσα εάν είναι δυνατόν να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον " S---g" . Συμφωνώ μαζί σας , ότι κάτι προσπαθεί να μας πεί, αλλά το πράγμα στραβώνει στην πορεία ! Ωστόσο παρουσιάζει κατ' εμέ ενδιαφέρον η περίπτωση να αποκρυπτογραφηθει. Ίσως και το όνομα ακόμα με το οποίο υπογράφει να περιλαμβάνει τις αγαπημένες σε εκείνον ορθογραφικές και γραμματικες αστοχίες. Πιθανώς μάλιστα να έχει εμπνευστεί απο το Γερμανικό Sonntag. Aπλώς όπως ένας άλλος πολύ μεγάλος άντρας, με ανάλογα περίπλοκο για τους κοινούς θνητούς τρόπο σκέψης, χρησιμοποπεί ένα "ν" λιγότερο ! Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και να σας ευχηθώ μια Καλή Χρονιά με Υγεία, Ευτυχία και πάντα Επιτυχημένες Καιρικές Παρεμβάσεις & Προβλέψεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία σχέση αυτό που λες το Sonntag με τον φίλο που υπογράφει ως sohag.

      Διαγραφή
  12. Λέτε και στην πόλη που δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει τον Βόλο να δούμε καμιά νιφάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. " Ο ετάζων καρδίας και νεφρούς " δάσκαλος Δημήτρης Ζιακόπουλος εκ Κονίτσης..........! . -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερχεται Παν-Τουρκικος χιονιας με ραγδαια πτωση θερμοκρασιας...!! τι εκφοβισμος ειναι αυτος βρε παιδια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδιά,ότι καλό κάνει στο 25% της επικράτειας(επιμένω) θα σας ενημερώσει ο δάσκαλος.
    Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι πρόκειται για έναν αξιοπρεπή μέτριας έντασης χιονιά σε 4 νομούς(Μαγνησία δεν την πιάνει όλη) με χιόνι ακόμη και πάνω από τα 300μ και στην ανατολική Βοιωτία και πιο χαμηλά(ίσως έως και τη Θήβα από στρατόπεδο και πάνω).
    Όλα αυτά στο περίπου.

    Κοιτάζοντας σήμερα εικόνες από Χελμό, Τυμφρηστό, Μαίναλο, Ταΰγετο,Πάρνωνα,Ερύμανθο, Βαρδούσια, Γκιώνα, Τζουμέρκα, ακόμη και Παρνασσό(βάση εποχής μιλάω), με έπιασε απέραντη θλίψη.
    Επίσης έμαθα ότι όλα τα χιονοδρομικά των πέριξ περιοχών έχουν κλείσει για χιονοδρομία(πλην του Παρνασσού που λόγω μεγάλου υψομέτρου αντέχει με νύχια και με δόντια).
    Στο ίδιο μήκος κύματος και το βουνό το δικό μου με κάποιες μόνο χιονούρες.
    Στα 37 μου χρόνια τέτοια κατάσταση συνεχόμενη δεν την έχω ξανά συναντήσει.
    Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά από τις 31 Γενάρη έρχονται και οι τρίτες για φέτος αλκυονίδες με αισθητή άνοδο της Τ σε όλη τη χώρα.
    Να με συγχωρείτε παιδιά αλλά εγώ βαρέθηκα πιά.
    Δεν βρίσκω νόημα να σπαταλώ ώρες ολόκληρες για ένα χάλι.
    Εάν ξανά δω κάτι ενδιαφέρον θα ξανά γράψω.
    Καλή συνέχεια και πιστεύω να καταλαβαίνετε πως νιώθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή