Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου

Στην παραλία της Καλαμάτας, του Σταύρου Παυλόπουλου


Η από τα δυτικά προς τα ανατολικά ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ζωνική κυκλοφορία) στην Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση πολικών θερμοκρασιών στις βορειότερες περιοχές της ηπείρου μας και φθινοπωρινών θερμοκρασιών στις μεσογειακές περιοχές. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής και θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στις προσήνεμες περιοχές. 


Την Πέμπτη (4/1), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες συνθήκες, ενώ την Παρασκευή (5/1) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης βροχών και η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε νότιους. 

Το Σάββατο, εορτή των Θεοφανείων, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων σε όλη τη χώρα και η εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

41 σχόλια:

  1. Δυστυχώς τον χάνουμε τον πατριώτη(χιόνια) για την άλλη εβδομαδα.....πάμε για άλλα!!!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για Εύβοια κ Αττική ίσως υπάρχει ελπίδα από 15/1 και μετά. Τουλάχιστον για Βόρεια Εύβοια που στα 620 μέτρα υψόμετρο που βρίσκεται το χωριουδάκι μου. Αλλά ίσως κ για Στενή και ορεινά Αττικής. Σε πρώτη φάση ας το ασπρίσει εκεί τουλάχιστον.

      Αλλά θα περιμένουμε ευλαβικά το σύνθημα του Δασκάλου γι'αυτά. Υπομονή κ καλή χρονιά στην αγαπημένη μου Χαλκίδα με το υπέροχο 2024 στο Στρογγυλό!

      Διαγραφή
    2. Από αναβολή σε αναβολή φέτος οι Χιονιαδες συνονοματέ! Ξέρεις το ρητό που λέει.. "καράβι που αργεί... σκ@@@ειναι φορτωμένο"

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω να είχαμε και παλιά για να δικαιολογήται η φράση "πάμε για άλλα".
      Ωστόσο τα καιρικά μοντέλα δείχνουν να κατεβαίνει πολικό κρύο στην ευρώπη από τις 15 του μηνός και έπειτα αν και είναι πολύ νωρίς για όποιες ασφαλείς προβλέψεις.

      Διαγραφή
  2. Ρεκόρ σπάει και η υγρασία, πάντως, τις τελευταίες μέρες. Ειδικά νωρίς το πρωί είναι σαν να έχει βρέξει. Και τη νύχτα περονιάζει, παρά τις άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες για την εποχή.

    Στις 2 Ιουνίου είχαμε, εξάλλου, περίπου την ίδια θερμοκρασία με την Τρίτη 2 Ιανουαρίου (17-18 βαθμοί) και βαριά συννεφιά. Βέβαια, τον Ιούνιο που είχε βρέξει κιόλας λίγο, οι συνθήκες αυτές είχαν διαμορφωθεί με βοριά, ενώ σήμερα ο άνεμος είναι ασθενής νοτιάς. Ο Ιανουάριος σαν Ιούνιος και το αντίστροφο δείχνει, πάντως, ότι ο καιρός δεν συμβαδίζει πάντα με το ημερολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τον Ιούνιο όμως τα έδωσε όλα με τον παρατεταμένο καύσωνα, μάλλον είναι πίσω ο χειμώνας ο καλός

      Διαγραφή
  3. Μεγάλη εντύπωση προκαλούν σήμερα τα 42 ολόκληρα χιλιοστά που έπεσαν στην πόλη της Αρτας μέσα σε λίγη γενικά ώρα!
    Έβρεξε σε όλα τα δυτικά ΒΔυτικα σήμερα αλλά αυτό που συνέβη στην Άρτα ήταν σίγουρα εκτός προβλέψεων η ένταση τής καταιγίδας.
    Πάντως το σκηνικό είναι βροχερό και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία.
    Πάμε σιγά σιγά για τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Παραμυθιά στη δεύτερη θέση Φώτη με 32χιλ.Ευχαριστη έκπληξη μας έκανε ο καιρός σήμερα. Προσωπικά δεν το περίμενα.

      Διαγραφή
    2. Ο Νομός Αρτας είναι η μάνα του Ελλαδικού υετού (Τζουμέρκα γαρ) . Ακολουθουμενος απο το Ν.Ιωαννίνων , την Κέρκυρα και το Πήλιο .

      Διαγραφή
  4. Δάσκαλε περιμέναμε και κάποιο σχόλιο τύπου : « οι Ντάλτον καθαρίζουν τα περίστροφα» ή «είδα τον Αβερελ να τα πίνει σε κάποιο μπαρ» αλλά φαίνεται ότι είναι νωρίς ακόμα…η αγωνία πάντως έχει κορυφωθεί! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βασίλης Πανάκογλου δημοσίευσε στον ιστότοπο του (www.weathergroup.gr) την εκτίμηση του για την εξέλιξη του καιρού τον Ιανουάριο, ο οποίος επιφυλάσσει αρκετές βροχές και χιόνια, κυρίως σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας του Ιονίου και του Αιγαίου. Πιθανότητα για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας υπάρχει μεταξύ 8-12/1 και 16-20/1, αλλά και τις τελευταίες μέρες του Γενάρη.

    https://weathergroup.gr/2024/01/01/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%83-2024-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά με υγεία. Και ένα κείμενο παρότρυνση προς τους εαυτούς μας!
    https://kassini-toledo.blogspot.com/2024/01/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους από τη Στοκχόλμη όπου ο χιονιάς συνεχίζει ακάθεκτος .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι θα συνεχιστεί και όλο το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, φίλε Μάκη, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του effis (Εuropean Fire Forecast Information System) για χαμηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη. Από την προσεχή εβδομάδα θα κρυώσει πολύ ο καιρός και στην κεντρική Ευρώπη, ενώ κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή θα επικρατήσουν στη νότια.

      Ειδικά για την Ελλάδα, η βδομάδα 8-14 Ιανουαρίου θα είναι μάλλον κρύα (στις μέσες τιμές της, για την ακρίβεια) και με πλεόνασμα βροχών σχεδόν σε όλη την επικράτεια, πλην Αττικοβοιωτίας - Εύβοιας, Κρήτης και λοιπών νησιών του νοτίου Αιγαίου, όπου ο υετός δεν θα θα υπερβεί τον μέσο όρο της εποχής.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας, καλή χρονιά σε όλους, να έχουμε υγεία και όσο γίνεται φυσιολογικό καιρό θα ευχηθώ εγώ. Αλλά πρωτίστως υγεία!
    Στα του καιρού, για άλλη μία φορά γιορτές Χριστουγέννων αδιάφορες, καθώς είχαμε ασταμάτητη ... ηλιοφάνεια. Μιλώ για την Άρτα, όπου βρίσκομαι, καθώς στα γειτονικά και όμορφα Γιάννενα που πήγα αρκετές φορές, η ομίχλη και η θερμοκρασιακή αναστροφή έδωσαν πιο χειμωνιάτικο τόνο. Το ... σερί του ήλιου έσπασε από χθες με πιο αυξημένες νεφώσεις, ενώ έκπληξη ήταν η σημερινή βροχή. Ήμουν έξω όλο το πρωί και ομολογώ έβρεξε ανέλπιστα πολύ και δυνατά, με αποτέλεσμα οι ομπρέλες να μην επαρκούν για να προστατευτεί κανείς! 42 ολόκληρα χιλιοστά από το πουθενά, ενώ άκουσα και 3-4 δυνατά μπουμπουνητά. Ας ελπίσουμε να χειμωνιάσει επιτέλους και να δούμε τα βουνά μας χιονισμένα (γιατί όχι και χαμηλότερα;), καθώς η εικόνα τους παραπέμπει σε Οκτώβρη. Χρόνος υπάρχει για τα πάντα, αρκεί να μην αργοπορήσει άλλο (ο καιρός).
    Σας χαιρετώ,
    Άρτα, 13.5β., 92% υγρασία, άπνοια, απόβροχο
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπω όχι γλάροσουπα πάλι….χειμωνα δεν εχουμεεε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά!
    Για εσάς που ονειρεύεστε πεδινά χιόνια (και καλά κάνετε εδώ που τα λέμε, ελεύθερα τα όνειρα κι η ελπίδα) να αντιτείνω ρεαλιστικά ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα έναν κανονικό χειμώνα είναι υετό και βροχές στα πεδινά/χιόνια στα ημιορεινά/ορεινά. Δηλαδή δεν έχουμε ανάγκη από έναν χιονιά 3ημέρου για να πούμε ότι χιόνισε ως τις βάρκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο ανώνυμε των 6:39μμ.Μαζι σου.Ετσι είναι όπως τα λες. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είναι το φαινόμενο όσο η προσμονή η ελπίδα ότι θα χιονίσει. Όταν ήμουν νέος το συναίσθημα αυτό ήταν πολύ ισχυρό. Το μοιραζόμουνα με φίλους που το περίμεναν και αυτοί. Αργότερα με την κόρη μου που αγαπούσε πολύ το χιόνι. Τώρα έχω μόνο την ανάμνηση αυτής της προσμονής όπως και κάποιες άλλες πολύ ισχυρότερες.
    Ευχές για ένα όσο το δυνατόν ειρηνικό 2024 με υγεία σε όλους τους φίλους του μπλοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήθελα να το αναφέρω και γω αυτό και με πρόλαβες. Η προσμονή είναι πολύ ωραίο συναίσθημα, πέρα από τον χιονιά. Αρκεί να είναι σίγουρο, βεβαίως βεβαίως.
    Καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο το "ζουμί" βρίσκεται στο: "Αρκεί να είναι σίγουρο" . -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Είναι όμως σίγουρα δύο μελλούμενα. Η αλλαγή του καιρού την Κυριακή και Δευτέρα με νοτιά και βροχή και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετέπειτα. Χιονοπτώσεις, δε μπορώ να πω ακόμη το πού και το πόσο

      Διαγραφή
    3. Ένα είναι σίγουρο, ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Για να γίνει αντιληπτό. Πού και πόσες βροχές θα πέσουν. Πόσο θα υποχωρήσει η θερμοκρασία; Θα ανέβει και πάλι μετά το διήμερο 10-11 Γενάρη; Να θυμίσω ότι πριν μερικές μέρες έδιναν πεδινό χιόνι τα μοντέλα για αυτό το διήμερο.

      Διαγραφή
  14. Τα σχόλια των καλικάντζαρων και όσων παίζουν μαζί τους διαγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βασίλης Ρουμελιώτης3 Ιανουαρίου 2024 στις 1:22 μ.μ.

    Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα και χρόνια πολλά.Αν υποθέσουμε ότι λάβει χώρα ο μεγάλος αυλώνας στην Β.Αμερική πόσες μέρες χοντρικά να υπολογίζουμε για την μετάδοση των κυματικών πακέτων Rossby για την δημιουργία προυποθέσεων καθόδου πολικών αερίων μαζών στην περιοχή μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σήμερα κλείνουν σχεδόν 20 μέρες χωρίς βροχή από την τελευταία φορά που έβρεξε στις 16 Δεκεμβρίου.
    Ο Δεκέμβριος είχε μερικές βροχές μεν (περισσότερες από πέρυσι) ομως ήταν by far ο πιο ζεστός όλων των εποχών με μεση μέγιστη ακριβως 20 βαθμούς!!! Δεν ξέρω αν έχει ξανά συμβεί αυτό στην Ελλάδα. Κάθε μέρα είχε με θερμοκρασίες 20-23 βαθμών και οι λιγοστές (5βστο σύνολο) ημέρες με θερμοκρασία κάτω από 19 βαθμούς δεν ήταν ικανές να ρίξουν τον μέσο όρο. Ο Γενάρης συνεχίζει το ιδιο τροπάριο και οι 3 ημέρες του έχουν πάνω από 20 βαθμούς και ως φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τα Θεοφάνεια. Καμία βροχή στον ορίζοντα, κάθε μέρα ήλιος, δροσιά το βραδυ λες και είμαστε στον Οκτώβριο και στο βαθος εκ νέου νοτιάδες και θερμές εισβολές. Μιλάμε για τραγωδία όχι αστεια! Κάπως έτσι χάθηκαν τα 2/3 του χειμώνα χωρίς χειμώνα και χωρίς ούτε καν φθινόπωρο. Έχω πάψει να είμαι αισιόδοξος πλέον.
    Ας τις χαίρονται όσοι τις έχουν τις βροχές!
    Γιάννης Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα ήδη την πλήρη εξάλλειψη του Φθινοπώρου , και προχωράμε σε σημαντικές αλλαγες του Χειμώνα , την ολόχρονη περιοδικότητα της "Ανοιξης" και το Καλοκαιρι φλόγιστρο . Εις υγείαν

      Διαγραφή
  17. Στα Γιάννενα πιστεύουν ότι «όποιος (άνεμος) βαπτιστεί με τον Σταυρόν, αυτός θα κυριαρχήσει όλον το χρόνο».
    Αυτοί οι Παγουράδες δεν έχουν το Θεό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σποντουλα για βοριάδες από εδώ κ πέρα 😉,καλησπέρα σας από Καρδίτσα

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν είδες καλά τους χάρτες...

      Διαγραφή
    3. Όμορφοι χάρτες, δυτικές διαταραχές με νοτιάδες στην αρχή να φέρνουν υγρασία κ καπάκι βοριάδες μετά να ασπρίζει η Θεσσαλία και βόρεια Ελλάδα...επιστροφή στη πραγματικότητα είναι αυτό.

      Διαγραφή
  18. Το μέτωπο ετοιμάζεται να στρίψει..
    Ως είθισται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ομορφη σαγηνευτική εικόνα,που γαληνεύει τις ζωές μας,μακάρι η καθημερινότητα μας να ήταν κάπως έτσι,απαλλαγμένη από τα προβλήματα της ζωής.
    Επιπλέον η εικόνα συμβολίζει την ησυχία,την ισσοροπία,την ευτυχία,την καλοτυχία,τις ελπίδες και τα όνειρα,θέλωντας ο κυρ Ζιακόπουλος να δείξει πως ο καιρός τις επομένες μέρες θα κυλήσει σύμφωνα με την φωτογραφία,δηλαδή σχεδόν καλοκαιράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπροστά μας έχουμε κακοκαιρία με πολύ νερό το Σαββατοκύριακο.
    Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δάσκαλε τα φώτα σου. Είναι σωστό να διακρίνει κάποιος στους χάρτες μια επιστροφή του σιβηρικου για το επόμενο διάστημα η μας γελάνε τα μάτια μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αποκλείεται να ισχύει αυτό που επισημαίνεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Μόσχα και τη δυτική Ρωσία η θερμοκρασία έπεσε στους -30 βαθμούς από το ψυχρό κύμα από τη Σιβηρία.

      Διαγραφή
  22. Κορμιά - και μύτες και αυτιά - πρέπει να πέφτουν στη Σκανδιναβία, όπου καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία (-43,6 βαθμοί) εδώ και 1/4 του αιώνα στη Σουηδία. Για δύο σερί μέρες κάτω από τους -40 βαθμούς ο υδράργυρος στη βόρεια Σκανδιναβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή