Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων Σαββατοκύριακου (6-7/1/2024)

ΓΕΝΙΚΑ

Αξιοσημείωτης έντασης κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις Ν-ΝΔ ανέμους και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές. 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΣΑΒΒΑΤΟ (ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ)

Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά Ελλάδα και τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο.

Άνεμοι νότιοι με μέση ένταση 7 με 8 και κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα 9 μποφόρ.


ΚΥΡΙΑΚΗ

Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες πρωτίστως στη Δ. Ελλάδα και δευτερευόντως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο.

Άνεμοι Ν-ΝΔ 7 με 8 μποφόρ με ριπές ως τα 9 μποφόρ.

Καλημέρα σε όλους

27 σχόλια:

  1. Πάλι δε θα βραχεί η ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και η Αττική δηλαδή. Μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βραχεί, αλλά όχι επικίνδυνα, Αποστόλη.
      Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι προγνώσεις σαν τη σημερινή δεν απαντούν στο ερώτημα "τι καιρό θα κάνει", αλλά "τι μπορεί να κάνει ο καιρός", δηλαδή ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του.

      Διαγραφή
  2. Ερώτηση:
    Το πρωί των Φώτων πόσα μποφόρ θα έχει στην ρίψη του σταυρού στην θάλασσα γενικά στην επικράτεια;
    Το ρωτάω καθώς οι προγνώσεις για το σάββατο δίνονται από τις βραδυνές ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από 1 έως 9 Beaufort και δεν αστειεύομαι. Η ερώτησή σας είναι πολύ "επικρατειακή".

      Διαγραφή
    2. "Συμπεριληπτική" δε θα ήταν αν ζητούσατε να σας πούμε πόσο ορμητικός θα είναι ο ρους των ποταμών, παρεμπιπτόντως φέτος για πρώτη φορά στην Κόνιτσα ο σταυρός θα ριφθεί στον Αώο, και πόσο κυματώδεις θα είναι οι λίμνες, παρεμπιπτόντως στην Παμβώτιδα το ρεύμα θα είναι Ν-ΝΑ και όχι Α-ΒΑ που δημιουργεί υψηλό κυματισμό και όταν είναι αρκούντως χαμηλές οι θερμοκρασίες υπέροχα παγογλυπτά στις όχθες της!
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Σύμφωνα και με τα πρωινά δεδομένα της Παρασκευής 5/1, οι εντάσεις των νοτιάδων το πρωί και ως το μεσημέρι του Σαββάτου 6/1 δεν θα είναι απαγορευτικές για όσους πέσουν για να πιάσουν τον σταυρό σχεδόν σε όλη την ανατολική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στον κόλπο της Καβάλας, τον Στρυμονικό, τη Χαλκιδική, τον Θερμαϊκό, τα παράλια Πιερίας - Λάρισας, τον Παγασητικό, τον Κορινθιακό, τις δυτικές Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

      Αντίθετα, κύμα θα έχει στον Σαρωνικό και στην αχανή παραλία του Μαραθώνα, όχι, όμως σε όλο τον νότιο Ευβοϊκό και όχι τόσο, όσο στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και στα παράλια της νότιας Πελοποννήσου και της Θράκης. Γενικά, στο Ιόνιο θα είναι πιο δυνατοί οι άνεμοι απ' ό,τι στο Αιγαίο, το πρωί και ως το μεσημέρι του Σαββάτου 6/1, πάντα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη .Λιγο ήλιος σήμερα προς το μεσημέρι με τη θερμοκρασία στους -9c και με αρκετό φρέσκο χιόνι .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Μάκη! Αντε μέχρι να παγώσει η Βαλτική φέτος.

      Διαγραφή
  4. Όπως σωστά "είδαν" κάποια μοντέλα, βροχερή (ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη νύχτα) ήταν η σημερινή μέρα στη Ρόδο. Επίσης και οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί, κάτι που φαίνεται και για τις επόμενες μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, ο χειμώνας κάνει την εμφάνιση του στην "ώρα" του. Τον Δεκέμβριο πρέπει να τον αφαιρέσουμε από τον χειμώνα καθώς αυτός απέμεινε με δύο μήνες...και πολύ θα του είναι αν συνεχίσουμε έτσι! Πάντως έχω την πεποίθηση ότι ο φετινός Ιανουάριος μας ετοιμάζει μια δυνατή έκπληξη όσον αφορά το συνδυασμό ακραίου κρύου και χιονιού πανελλαδικά. Και η πεποίθηση μου αυτή προέρχεται από την απλή σκέψη πως μετά από έξι "τρελούς" θερμοκρασιακά μήνες, κάτι τρελό θα γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xάνει τον Δεκέμβρη, αλλά διεκδικεί και ενίοτε παίρνει Μάρτη - Απρίλη ο χειμώνας.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που ισχυρίζεσαι δεν το αποδεικνύουν οι αριθμοί των μέσων όρων, εκτός εάν μιλάς μόνο για το 2023.

      Διαγραφή
    3. Και του 2022 ο Μάρτιος ήταν 2,5 βαθμούς ψυχρότερος. Και το 2021 χιόνισε ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Απρίλης του 2020 ήταν επίσης πολύ κρύος, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του. Γενικά, την τρέχουσα δεκαετία που όντως ο Δεκέμβριος είναι αρκετά θερμός (διότι το 2016, το 2018 και το 2019 δεν ήταν τόσο), Μάρτης και Απρίλης είναι αντίστοιχα κρύοι.

      Διαγραφή
  6. Το να περιμένεις ένα μήνα προκειμένου να ρίξει μια σταγόνα,(για χιόνι λόγος δεν γίνεται),είναι από μόνο του παρωδία.
    Η οποία γίνεται χειρότερη όταν οι προσδοκίες που δημιουργούν τα μοντέλα είναι υψηλές και αντιστρόφως ανάλογες με τα φαινόμενα όταν φτάνουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες.
    Προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι υπάρχει εποχή που λέγεται Χειμώνας.
    Λέω ότι είναι μάταιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή καιρός δεν είναι μόνο Ελλάδα...Ρωσία και Σκανδιναβία φέτος ζουν παλιακο χειμώνα!!!Οι Τ στα 850 θυμίζουν δεκαετία 60 με 70...-30 στα 850 ασύλληπτες θερμοκρασίες.Σιγουρα ο Δάσκαλος στην σταδιοδρομία του τις έχει συναντήσει σε χαρτες.ΥΓ:Η ειρωνεία είναι ότι με αποθήκες ψύχους από πάνω μας άλλων εποχών μπορεί να μην μας κάνει την χάρη φέτος....Ο καιρός και ο Δάσκαλος τον τελευταίο λόγο!!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι παλιακός χειμώνας ... είναι το "ψυγείο" χαλασμένο ...

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά!
      Τα λέει ο Δάσκαλος και ολοι οι σοβαροί επιστήμονες, αλλά οταν υπαρχουν άνθρωποι που πιστεύουν οτι η γή είναι επίπεδη, ή κούφια γεμάτη νεφελίμ, είναι επόμενο να ακούν και τον καθε τυχάρπαστο που χωρίς αποδείξεις λέει οτι όλα πάνε καλά. Διόλου απίθανο να ακούσουμε σύντομα οτι ο φετεινός χειμώνας της βόρειας ευρασίας αποδεικνύει οτι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    3. Οπως και με τα εμβόλια του κωρονοιού που έλεγαν οτί όλοι οι εμβολιασμένοι θα πεθάνουν μέσα σε 6-7 μήνες,και θα μας μετατρέψουν σε ζόμπι και ρομπότ,οτί δεν υπάρχει κωρονοιός,και πως τα μέτρα προστασίας για τον κόβιντ ήταν παγκόσμια χουντικά μέτρα για την υποδούλωση της ανθρωπότητας από τους νεοταξίτες εβραιοσιωνιστές-καμπαλιστές.Για να μην ξεχαστεί πως ορισμένοι δηλώνουν πως τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν.

      Διαγραφή
    4. Το αντίθετο ισχύει. Ο φετινός Δεκέμβρης στην Κίνα - ο ψυχρότερος από το 1951 - είναι ακριβώς η απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι όλο και πιο έντονα, όλο και πιο ακραία φαινόμενα. Για παράδειγμα, να έχει η Κίνα 52 βαθμούς το καλοκαίρι και -40β. τον χειμώνα. Και τα δύο κλιματική αλλαγή είναι.

      Διαγραφή
  8. Μα ο καιρός σε Ρωσία Κ Σκανδιναβία φέτος είναι σαν τους χειμώνες τους προ 20ετιας ποιο κοντά που ήταν ο κανόνας κ όχι την τελευταία 10ετια τουλάχιστον που οι περιοχές αυτές πέρασαν περίεργα ήπιους χειμώνες!! φυσικά ο κ Ζιακοπουλος μπορεί να το επιβεβαιώσει πλήρως αν δεν κάνω λάθος!!!εκείνο που δεν ξέρω αν έχει παρατηρηθεί ξανά είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των πολύ βορείων χωρών με συνεχές κ δριμύ ψύχος κ ο πολύ ήπιος χειμώνας κεντρικής κ νότιας Ευρώπη Σ αναλογικά βέβαια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιφυλακτικός ο δάσκαλος για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού , προσωπικά θα προσπαθήσει να έρθει ο χειμώνας αλλά δεν βλέπω και πολλά πράγματα,θα φανεί στην πορεία ,20 βαθμούς χθες υπό σκιά , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σπάζοντας την αυτοτιμωρία μου...(εκανα προσφυγή σε μένα) βρήκα τι φταίει...για την αχιονία μας,Δυτικό jet stream στο πλάτος μας...και απουσία νότιου ρεύματος κάτω από την Γροιλανδία...στις 20 επιτέλους εμφανίζεται αυτό το νότιο ρεύμα από εκεί και μετά...ελπίζω σε ψυχρή εισβολή στα Βαλκάνια μάλλον όμως προσήνεμη και μία ευκαιρία να ξεδιψάσει η Κρήτη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους!

    Βλέπω από φίλους μου τα χιονισμένα τοπία στο Βερολίνο και σκέφτομαι ότι όσο έμενα σαν το χιόνι τον Ιανουάριου του 16 δεν έχει ρίξει σε αυτήν την πόλη. Βέβαια με ένα 0c στα 850 και έναν ανατολικό νοτιανατολικό άνεμο το Βερολίνο χιονίζεται. Ούτε -10 ούτε είναι -30 και όχι -32 η υποστήριξη ούτε ο βάκος θα φέρει υγρασία και γιατί φυσάει ακόμα βορειοδυτικό στα ψηλώτερα στρώματα και πάει λέγοντας.

    Στα δικά μας τώρα το καλοκαίρι συνεχίζεται στην πρωτεύουσα. Με σορτς και φούτερ χθες το βράδυ και ο οργαμισμός μου σε σύγχυση αναρωτιόταν μήπως μπαίνει ο Απρίλιο από τώρα.

    Υγ. 3 και 4 μέρες κρύου δεν κάνουν το χειμώνα. Ενας χιονιάς 2ημέρου επίσης. Αυτό στην Αθήνα τόσους μήνες σερί ειναι άνευ προηγουμένου.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βασίλειος Σωμαράκης5 Ιανουαρίου 2024 στις 12:52 μ.μ.

    Νομίζω Θωμά ότι πλησιάζεις. Οψόμεθα. Η κέντρο ανατολική Κρήτη ειδικά υποφέρει ακόμα, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σενάρια επί σεναρίων, ασκήσεις επί...χαρτών και περισυλλογή, το τρίπτυχο της εξέλιξης του καιρού μετά τα Θεοφάνεια! Προσωπικά πιστεύω ότι τα "καιρικά καλύτερα" , έρχονται! Αναμένουμε το σύνθημα του δασκάλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θα κάνει κρύο παγωνιά για λίγες μέρες και μετά ξανά ήπιος καιρός.
      Το έχουμε δει το εργο

      Διαγραφή