Ρηχό μεσογειακό χαμηλό, βορειοβαλκανικός αντικυκλώνας, καλή σύγκλιση και οριακά ψυχρή κατώτερη τροπόσφαιρα για χαμηλό βόρειο χιόνι!

"Το ξεθάρρεμα", του Τρύφωνα


Καθαρά χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες με κρύο και χιονοπτώσεις αναμένονται στη ΒΔ Ευρώπη καθώς και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Στις περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο, προς το παρόν, επικρατούν φθινοπωρινές θερμοκρασίες και οι βροχές είναι περιορισμένες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (19/1), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι Ν-ΝΔ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ και οι τοπικές ομίχλες το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι βροχές που θα σημειωθούν θα περιοριστούν βασικά στις προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα περιοχές (Δ-ΒΔ Ελλάδα, Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα και παράκτια Α. Μακεδονίας - Θράκης). 


Το Σάββατο (20/1), αρχικά θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, αλλά από τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Β. Αιγαίο και τη Θεσσαλία θα σημειωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στις ορεινές - ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα προς την Κυριακή στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (κρίσιμα υψόμετρα τα 100 με 200 μέτρα). Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η χιονόπτωση δεν εξαρτάται μόνο από το υψόμετρο. Σημαντικό ρόλο παίζουν το ανάγλυφο, ο προσανατολισμός της περιοχής, η γειτνίαση με τη θάλασσα κ.λπ.  

Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βόρεια σε ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο). 

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. 


Την Κυριακή (21/1), προβλέπονται: (α) βροχές κυρίως στη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο, (β) τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και (γ) χιονοπτώσεις βασικά στις κεντρικές και βόρειες ορεινές - ημιορεινές περιοχές. Στη Β. Ελλάδα ως το μεσημέρι τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. 

Κατά τα άλλα, σταδιακά σε όλες τις περιοχές θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

109 σχόλια:

  1. k ζιαοπουλε καλησπερα για δυτικη θεσσαλια περιπου στα 300μ καρδιτσα πως το βλεπετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν.κισσαβου πιάνεται βόρειο Ελλάδα γιατί πάντα στις προβλέψεις είμαστε πάντα στην μέση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η ημιορεινή και ημιπεδινή Θεσσαλία παίζει για χιονόνερο την Κυριακή.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που σήμερα έχουμε ισχυρή χιονωπτωση με σφοδρούς ανέμους και ν15-20 εκατοστά νέου χιονιού .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυτική στερεά αιτωλοακαρνανία θα κάνει τίποτα σάββατο κυριακή και δευτέρα? Θα δουμε κανένα χιόνι εμείς φέτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε άνθρωπε σταμάτα να κάνεις καζούρα,ήθελα να ήξερα που την βρίσκεις την όρεξη για αυτά;
      Πρέπει να είσαι και ο σχολιαστής του πρώτου σχολίου.Καλύτερα να έγραφες απανωτά καμμιά 100σταριά σχόλια με την αλλαγή στην αναφορά σε κάθε περιοχή.
      Και αν εξαντλούνταν τα αποθέματα ας έβαζες και από....εξωτερικό!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε, για τις ευχές, τις γνώσεις και το χιούμορ που μας παρέχετε, καθώς και την υπομονή να μας ανέχεστε ώρες-ώρες..

      Διαγραφή
  6. Κατά που τα βλέπω,στην περιοχή μου τουλάχιστον, η μάχη θα γίνει με "ψιλούς" και " πελταστές".
    Καλώς τηνε και την πασχαλίτσα (κοκκινελλίς η επτάστικτος). Συμπαθέστατη, αλλά εντελώς εκτός τόπου και χρόνου .Φώτη ,Γιάννη Θεσπρωτέ και λοιποί φίλοι ΄........ψυχραιμία !!.
    Υ.γ. Λες να κάνει κάτι η συγκλισούλα ; -----=======Π .Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Πέτρο μου ψυχραιμος είμαι γιατί ξέρω ότι δυτικά της Πίνδου δε θα γίνει τίποτα. Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη τα καλά!


      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις Χρήστο ,εκεί καταντήσαμε.
      Ενώ εμείς θα θέλαμε μια μακεδονική φάλαγγα με πεζέταιρους και εταίρους ,και τις σάρισες προτεταμένες ,έτοιμες να συντρίψουν κάθε ........αντικυκλωνικό εμπόδιο.
      Να είσαι καλά και εύχομαι επαλήθευση της χιόνος. ------======Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Αντε αρχίσαμε παλι Θεσσαλία θα χιονίσει; Μακεδονία στα 155μ, θρακη στα 80μ;
    Έλεος κάθε χρόνο κ σε χιονιά;
    Κώστας Αθήνα
    Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και πάνω που είχα ηρεμήσει...και ξεπαγώσει από τα βουνά....τσουπ η πασχαλίτσα..και η ανάρτηση χωρίς αστερίσκους...και Υ.Γ.!.....ε αφού ο κύριος Ζιακόπουλος μιλά...τόσο καθαρά...τολμώ να πώ ότι θα το ξαναδώ στο Επταπύργιο...,αλλά κύριε Ζιακόπουλε...την επόμενη φορά..που θα μιλάμε....για βαλκανικό ψυχρό μέτωπο...θα σας στείλω..φώτο με τον Λιάρο...χιονισμένο...ο οποίος...είναι ενας ποιμενικός..στο χωριό μου...που δεν εχει μάθει να ξεχωρίζει άνθρωπο με αρκουδα...η πασχαλίτσα του Τρύφωνα...ωραία είναι ..αλλά ρομαντισμός στα Βαλκάνια?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θωμά αν πρόσεξες την φώτο μου η πασχαλίτσα είναι στο ενδιάμεσο... είναι η κακοκαιρία που πέρασε και η ερχόμενη του σαββατοκύριακου ... παντού υπάρχει ρομαντισμός..!
      *Ευχαριστώ δάσκαλε

      Διαγραφή
    2. Να με συμπαθάς Τρύφωνα αλλά από τον ενθουσιασμό το γραψα....!γιατί όχι η πασχαλίτσα..να γίνει και η μασκώτ του φετινού χειμώνα...!!Να γίνει θρύλλος δλδ σαν τους Ντάλντον...μην την ΄χασουμε μπορεί να την χρειαστούμε και την επόμενη εβδομάδα.!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ωραία τα είπες!! Μακάρι... αλλά οι φετινές κακοκαιρίες όλες εξπρές ρε παιδί μου.. μίας άντε δύο ημερών!
      Το εξπρές της χιονοκακοκαιριάς ένα πράγμα δλδ! 😁

      Διαγραφή
  9. Σε ευχαριστώ πολύ Δασκαλε. Υγεία εύχομαι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κωστας απο αθηνα πολλα ζορια φιλε που δεν θα χιονισει αθηνα....,το ποιο θεωρει ως υψομετρο ο κ.Ζιακοπουλος για να χιονισει δυτικη θεσσαλια δεν ειναι ερωτηση για αν θα χιονισει στην αυλη μου αν δεν σου αρεσει μην διαβαζεις μεχρι κυριακη μυνηματα γιατι θα σς φαει η ζηλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδέν σχόλιο δεν απαντώ σε μιρλα

      Διαγραφή
    2. Κανεις σχολιο και λες ουδεν σχολιο ...να το προσεξεις πρεπει να υπαρχει θεματακι...

      Διαγραφή
    3. Εσύ κύριε που γράφεις τα σχόλια 5:34,7:36 και10:58 κατάγεσαι από την Κομοτηνή;

      Διαγραφή
  11. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες! Προσοχή ο κόσμος είτε στις ιρλανδικές διαβάσεις, είτε στον μαύρο πάγο, είτε στην ομίχλη... Καλή απόλαυση, ο καθένας μας με ότι μας στείλουν οι ουρανοι!! Ας φορτώσουν τα βουνά με χιόνια και μετά ότι θέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η πασχαλίτσα ξεκινάει από λωρίδα χωρίς χιόνι και κατευθύνεται προς το χιόνι. Άρα ο δάσκαλος μας λέει ότι όπου θα προσπαθήσει να το στρώσει γρήγορα θα επικρατήσουν θερμοκρασίες άνοιξης. Άρα πάλι ένα μικρό δείγμα χειμώνα. Σαν το δείγμα χαλβά που μας έδιναν στο πανηγύρι τον Σεπτέμβριο στα Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και οι γείτονες Ιταλοί ετοιμάζονται για ψυχρή εισβολή. Μιλάνε και αυτοί για το ίδιο περίπου φαινόμενο του Aegean Effect Snow, που το αποκαλούν ASE (Adriatic Snow Effect) και προβλέπουν βίαιη πτώση της θερμοκρασίας από τους + 15 C στους - 15 C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Χειμώνας" το πολυ δύο ημερών, καλά πάμε 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Αζορ τις επόμενες ημέρες φτάνει Βόρειο Πόλο..... ενδιαφέρον διάστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σηκωθεί το "τεμπελόσκυλο " ο αζόρ??

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, θα σηκωθεί και αν μας ευνοήσουν "μερικά" πραγματάκια ακόμη θα δούμε κάτι καλό πιστεύω

      Διαγραφή
    3. Παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο:Όπως η θέση της ψυχρής εισβολής,η ισχύ της ψυχρής κατάβασης,ο τρόπος που θα φτάσει ο θερμός αζορικός αυλώνας στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη,και ο τρόπος που θα απλωθεί σε αυτές τις περιοχές.

      Διαγραφή
    4. Όπως το χιόνι στο βουνό
      παιδεύεται να λιώσει
      ετσα παιδεύομαι και γω μήπως ο Ευρωπαίος
      το μετανιώσει.

      Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  16. Φέτος ίσως είναι η χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα να δει λίγο χιόνι. Δίκαιο το βρίσκω παρόλο που επιθυμώ να συνεχιστεί το σερί στην Αττική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κλασική ,χειμωνιάτικη κακοκαιρια μικρής διάρκειας και επιλεκτική,μακάρι να είχαμε πολλές μέσα στο χειμώνα αλλά πάμε από καλοκαίρια σε καλοκαίρια και μετά μια από τα ίδια άνοδος θερμοκρασίας, τουλάχιστον η περιοχή θα πάρε καλά νερά έστω και για λίγο και χιόνια στα βουνά,που το πολύ τα έχει ανάγκη, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.Χρονια πολλά στους Αντώνηδες της παρέας.Υγεια πάνω απ'όλα παιδιά.
    Εύχομαι η αλλαγή του καιρού το Σαββατοκύριακο να φέρει πολλά χιόνια στα βουνά όλης της χώρας, για να έχουν το καλοκαίρι νερά τα πεδινά. Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα σε όλη την ομάδα διαμενω άνω Πόλη Θεσσαλονίκης εάν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δω την λάμπα μου με νιφάδες θέλω να ρωτήσω ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) https://www.youtube.com/watch?v=3W8pQ28W3p8

      2) https://www.youtube.com/watch?v=Fa9n7GirhsI

      Διαγραφή
    2. Εγώ Αποστόλη έχω πει ότι όλη μου η ζωή είναι όλες κι'όλες 60 ημέρες, καταλαβαίνεις ποιες ...

      Διαγραφή
  20. Εγώ πάντως που θα πάω επίσκεψη το Σαββατόβραδο σ' έναν εορτάζοντα Ευθύμιο, δεν θα επιστρέψω στην Καλαμαριά από τον Περιφερειακό. Και θα έχω τις αλυσίδες μαζί μου, γιατί άλλωστε έτσι ορίζει ο νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, σωστά τα λες! Είναι δίκαιο, ας γίνει πράξη!
      Χιονοσαββατόβραδο ενόψει

      Διαγραφή
    2. Και καλά θα κάνεις. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως θα κάνουν εκχιονισμό αν χρειαστεί, με δύο λωρίδες και τσιμεντένια μπλοκια εκατέρωθεν.

      Διαγραφή
    3. Χαμός θα γίνει, θα τα πάρουν όλα παραμάζωμα. Θα μπλοκάρουν τα πάντα.

      Διαγραφή
    4. 10:56,2:30
      Σταμάτα επιτέλους να γράφεις,πήραμε χαμπάρι οτί είναι δικά σου τα σχόλια και προέρχονται από ΜΟΝΟ 1 άτομο.
      Να μην ξεφτελίζεται ο χώρος των σχολίων στο ιστολόγιο.
      υγ:Οι αλυσίδες στα οχήματα είναι απαραίτητες,όχι επειδή το ορίζει ο νόμος αλλά πρώτα-πρώτα επειδή το ορίζει η λογική των πραγμάτων.
      Δεν χρειάζεται να έρθει το κράτος για να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα επειδή ορισμένοι οδηγοί προκαλούν "άθελα" τους μποτιλιάρισμα όταν κολλάνε οι ρόδες από το αμάξι τους στον δρόμο εγκλωβίζοντας με αυτό τον τρόπο και τους υπόλοιπους οδηγούς.
      Για να μην αναφέρουμε οτί πολλοί σηκώνονται και πάνε βόλτα στα περιαστικά βουνά με το παραμικρό από την πρώτη νιφάδα δυσκολεύοντας με αυτό τον τρόπο τα εκχιονιστικά να κάνουν την δουλειά τους τις ώρες της χιονόπτωσης.
      Τέτοια γίνονται και ύστερα πετάμε το μπαλάκι της ευθύνης αποκλειστικά στην ανεπάρκεια οργάνωσης και συντονισμού του αρμόδιου κρατικού μηχανισμού αποποιόντας τον εαυτό μας από το μερίδιο ευθύνης που μας αντιστοιχεί.

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες του διημέρου 17/18.
    Η πασχαλίτσα είναι αγαπημένο έντομο και πολύ χρήσιμο στους κήπους, αρκεί να έχουμε φέτος υγιείς κήπους…. γιατί με αυτά που συνεχίζω και βλέπω σε «φυλλοβόλα» και μη είναι πρωτόγνωρα. Μακάρι η γιορτή του Τρύφωνα να φέρει καιρική κανονικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημερα θα ηθελα καποιος να μου εξηγησει γιατι εδω δυτικη στερεα αιτωλοακαρνανια δεν μας πιανει κανενας χιονιας τι πρεπει να γινει για να χιονισει και εδω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε, ο δάσκαλος κι αρκετοί καλοί μαθητές εδώ στο μπλογκ το έχουν εξηγήσει αρκετές φορές. Αναζήτησε λίγο στα αρχεία του μπλογκ παλιότερα άρθρα εφόσον σε ενδιαφέρει.
      Εγώ ως «κακός» μαθητής με την έννοια και μόνο της ανεπαρκούς μου γνώσης να σου απαντήσω χονδρικά ότι πρέπει να γυρίσουν τα πίσω μπρος για χιονίσει επαρκώς. Κυριολεκτικά τα δυτικά να γίνουν ανατολικά. Είναι λόγω θέσης και βουνών κλπ κλπ. Άλλο δυτικά της πίνδου άλλο ανατολικά. Η Ελλάδα αν και μικρή χώρα έχει τεράστιες διάφορες γι αυτό κι είναι δύσκολη η πρόγνωση
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  23. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Μια κανονικη χειμωνιατικη κακοκαιρια. Θα το παλεψει η σαλονικα!
    Η βορεια ελλαδα επιτελους θα ασπρισει!
    Υγ: Επειδη ειμαι μπασκετικος παναθηναικος, τα πιο εντυπωσιακα καλαθια ειναι τα plays με backdoor πασα και καρφωμα! Το ιδιο ισχυει για την αττικη στα plays του καιρου!
    Για να δουμε μετα τις 26 τι play θα βγαλει ο κοουτς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω επειδή χτες η ημέρα αντικειμενικά ήταν του ποδοσφαιρικου Παο θα έλεγα ότι ο δάσκαλος επειδή είναι και αυτός imperator σαν τον Τεριμ,στην επιστήμη του βέβαια,δεν θα μας αφήσει με παράπονο.Το καιρικό ντέρμπι θα το κερδίσει..Γιώργος Περιστέρι

      Διαγραφή
  24. Για τους βόρειους....στα τρεξίματα οποια βελτίωση στα 500hpa....θα είναι ευεργετική για όλες τις άλλες μεταβλητές....που ειναι πολύ καλές.,όσοι βρίζουν που ανεβαίνουν κάθε μέρα τις ανηφόρες της Ανω πόλης(πρωτος εγώ) το Σαββατο θα έχουμε ενα τεράστιο χαμόγελο.
    Ως ανικανοποίητος προσπαθώ να παρακολουθήσω τις αναδιπλώσεις του Αζορ την επόμενη εβδομάδα...και φυσικά θα γίνω φορτικός την Κυριακή...στον κύριο Ζιακόπουλο για να μας πεί τις επόμενες περιπέτειες της πασχαλίτσας του Τρύφωνα"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλά χιόνια στην βόρειο Ελλάδα να το απολαύσετε και να προσέχετε εμείς εδώ στον Βόλο τα τελευταία 10 χρόνια δεν εχουμε παραπάνω έχουμε χιονισθεί και έχουμε βραχεί και με το παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όσο υπέροχο είναι το χιόνι στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, δεν είναι πουθενά! Ξαφνικά μεταμορφώνει την όλη εικόνα, το γκρίζο και τις ασχήμιες! Λοιπόν, Θεσσαλονίκη γερά, μεγάλη απόλαυση και μεγάλη προσοχή! Οι νότιοι είναι μαζί σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αναμένουμε τις επίσημες προγνώσεις για κέντρο βόρειο χιονιά: τι αν και πόσο. Θα υπάρχουν τελικά χαμηλές θερμοκρασίες ως τα πεδινά περίπου ή μιλάμε για χιόνια πάνω από 300-400 μέτρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πρέπει κάποια στιγμή να αναπροσδιοριστει η έννοια χιονιας.
    Τα τελευταία πολλά χρόνια, μια έντονη νιφαδοπτωση στα βόρεια της Αττικής χαρακτηρίζεται χιονιας.
    Άλλο είναι το χιόνι μισής ημέρας, αλλο είναι το χιόνι πυροτέχνημα-καταιγίδα,συνήθως στα ανατολικα προσηνεμα και αλλο το χιόνι που έχει σταδιακή διαδικασία και βάθος (σε χρόνο).
    Το τελευταίο λέγεται χιονιας.
    Είναι αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
    Όχι η σπάνια πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Από ότι φαίνεται για Ξάνθη αν χιονίσει θα είναι νωρίς το βράδυ του Σαββάτου για λίγη ώρα συνοδεία πολύ δυνατών βορειοανατολικων ανέμων. Αμφίβολο πολύ αν το στρώσει και που. Στην περιοχή μου δίπλα στον Νέστο είναι το πιο δύσκολο σημείο για να χιονίσει και να το στρώσει σε όλο τον νομό. Μάλλον θα μείνουμε με την χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μάλιστα ο Κολυδάς έβγαλε ποστ και μιλάει για χιόνια σε ορεινά ημιορεινά. Πάλι μούφα χιονιάς στα πεδινά, δεν θα πέσει τόσο η θερμοκρασία. Ας είναι, τουλάχιστον θα ταξιδέψω τελικά με άνεση εντός της κεντρικής Μακεδονίας χωρίς άγχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα .Χρόνια πολλά στον Αθανάσιο και στην Αθανασία.
    Χρόνια πολλά στον Θάνο τον Ρόδιο.
    Και δύο άσματα περί της αθανασίας :
    1). "Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά" .
    2). "Μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία ".
    Καθ οδόν προς ένα εισέτι γιουρούσι .
    Και ένα σύνθημα : " Τη λύση θα δώσει ο Φλεβάρης " !!. ----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα σε όλους.
    Χρόνια πολλά και από εμένα στον Θάνο τον Ρόδιο και σε όλους όσοι σήμερα γιορτάζουν.
    Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο, η χθεσινή πρόγνωση... is still in force που λέμε και στην Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οι φίλοι από βόρεια Ελλάδα ας απολαύσουν το χιόνι που θα πέσει για κάποιες ώρες τις βραδινές ώρες κυρίως του Σαββάτου.
    Δυτική Μακεδονία θα λάβει αξιόλογα εκατοστά χιονιού ενώ και περιοχές τής Θράκης από Κομοτηνή και πιο ανατολικά και στο νομό Έβρου θα λάβουν χιόνι έως τα πεδινά, αν δεν κάνω λάθος για 4η φορά φέτος σε αυτές τις περιοχές.
    Η κεντρική Ελλάδα(από τη Βόρεια Στερεά και πάνω(Ευρυτανία Φθιώτιδα)) και αυτή θα έχει ένα πέρασμα καλό Σάββατο προς Κυριακή από χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά.
    Η δυτική Ελλάδα λίγα πράγματα από πλευράς υετού το Σάββατο και αυτό κυρίως σε Ιόνιο Ηπειρο έως βόρεια Αιτωλοακαρνανία με χιόνια στα ορεινά της ανατολικής Ηπείρου, ανατολικής Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικής Αχαΐας τις βραδινές και νυχτερινές ώρες Σάββατο προς Κυριακή ενώ σαν γενική εικόνα για τα δυτικά θα έλεγα τίποτα το σπουδαίο.
    Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και η Πελοπόννησος με ένα πέρασμα και εδώ κυρίως νύχτα πρωινές ώρες Κυριακής από βροχές και χιόνια στα ορεινά άντε και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς.
    Αυτό που θα μας μείνει την Κυριακή θα είναι ένας πολύ κρύος θυελλώδης ΒΑνατολικός άνεμος σε όλη τη χώρα μαζί με χαμηλές θερμοκρασίες.
    Υπάρχουν κάποια σενάρια από κάποια μοντέλα για μικρή υποτροπή του καιρού και στο πρώτο μισό της Κυριακής στα κεντρικά κυρίως αλλά αυτό θα ξεκαθαρίσει αύριο(μακάρι αν και λίγο δύσκολο).
    Πάντως στα μηδενικά υψόμετρα της Μακεδονίας και τα παράκτια ας μην περιμένουμε να στρωθεί χιόνι καθώς η υποστήριξη για άλλη μία φορά δεν ενδείκνυται για πολλά πολλά.
    Πρόσκαιρη η αλλαγή του καιρού λοιπόν,αλλά έντονη για κάποιες περιοχές.

    Από εκεί και πέρα η κυκλοφορία μυρίζει έντονα ωμέγα μπλοκ στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τεράστια υψηλά γεωδυναμικά να καταπίνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης.
    Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα έρθουν και οι δεύτερες στη σειρά για φέτος αλκυονίδες με θερμοκρασίες υψηλές σε όλη τη χώρα και κάποιες ανεμικές ίσως ψύχρες στην ανατολική χώρα.
    Να πω όμως τελειώνοντας,ότι μέσα από αυτές τις αντικυκλωνικές ράχες που θα κατακλύζουν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο,γίνεται η ζύμωση έτσι ώστε ο Αζορικός να ενισχυθεί και να σκεπάσει όλη την βόρεια κ ΒΔυτικη Ευρώπη με αποτέλεσμα το περίσσειο ψύχος που θα καραδοκεί όλο το επόμενο διάστημα στα ΒΑνατολικά να ανασυνταχθεί και να πλήξει με διάρκεια αυτή τη φορά περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και εννοείται και την περιοχή μας.
    Φλεβάρη λοιπόν σε περιμένουμε να σώσεις την χαμένη παρτίδα...
    Υ. Γ. Ποτέ μην ξεχνάμε ότι μεγάλα επεισόδια χειμερινής κακοκαιρίας συνήθως έρχονται μετά από μεγάλους αντικυκλώνες στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρέλειψα να αναφέρω το Αιγαίο και την Κρήτη όπου εννοείται την Κυριακή θα έχουν χειμερινό σκηνικό με βροχές, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης και θυελλώδεις βοριάδες.
      Η πιθανή υποτροπή που ανέφερα την Κυριακή ισχύει για τα κεντρικά και ηπειρωτικά τμήματα αν συμβεί.
      Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα του φίλου Χρήστου Σιμούλη, βλέπω ότι υετός θα υπάρξει σε αφθονία Σάββατο απόγευμα και βραδινές ώρες και μάλιστα με αρκετή ένταση.
      Όλες οι περιοχές άνω των 300 μέτρων δείχνουν ότι θα βιώσουν τον πρώτο δυνατό χιονιά για φέτος.
      Το στοίχημα είναι στις θερμοκρασίες που θα επικρατούν εκείνες τις ώρες στα πεδινά και το κέντρο της πόλης.
      Πάντως όπως και να έχει θα το δείτε!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε πολύ Φώτη!!Άσχετα με την τελική κατάληξη που θα έχουν τα πράγματα..σημασία καμία φορά έχει και το ταξίδι και η προσμονή για κάτι καλό και ομολογουμένως μετά από καιρό διέκρινα μια αχτίδα αισιοδοξίας στα γραφόμενα σου! Γιώργος Περιστέρι

      Διαγραφή
    3. Γιώργο αυτή τη φορά σαν γενική τάση το πιστεύω πολύ ότι θα πετύχει!
      Είστε μέσα τα προσήνεμα εννοείτε για χιονιά.
      Αυτό πάντα σαν γενική εικόνα.
      Να σαι καλά.

      Διαγραφή
    4. Eγώ Φώτη ...για την επόμενη εβδομάδα προσπαθώ να εφαρμόσω αυτό που μας είπε ο κύριος Ζιακόπουλος,δλδ,...όταν πατάς ένα μπαλόνι(χαμηλό)...τότε...οι άκρες του διαστέλονται και αυτές...όταν όμως το φουσκώνεις και το ψηλώνεις...τότε οι άκρες του μαζεύονται...προς το κέντρο του...(αντικυκλώνας-κράσπεδα) με αυτά τα δεδομένα ίσως τα Βαλκάνια να είναι πρωταγωνιστές και όχι η Τουρκία......to be continued που λεμε και στο Ανω Βόιο..."θωμάς"
      Για το ΣΚ....έιναι μία μεταβολή που παλιά στην Μακεδονία την είχαμε μία εως και δύο φορές τον χρόνο ειδικά στην δεκαετία του 80...ανεξάρτητα αν μας χιονίσει στην Θεσσαλονίκη(που θα χιονίσει θέλει δεν θέλει) τα βουνά της Μακεδονίας θα γινουν κουραμπιέδες και θα παγώσουν...!

      Διαγραφή
  34. Γειά σου Φώτη. Μας έδωσες κουράγιο με τα γραφόμενα σου πάρα πάνω.Μακαρι ο Φλεβάρης να έρθει ορεξατος.Για να λέμε την αλήθεια εδώ σε μας, η πλειοψηφία των χιονοπτώσεων από παλιά, έρχεται μετά τις 25 περίπου του Γενάρη.
    Χρόνια πολλά Θάνο από την όμορφη Ρόδο.Χρονια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα.
    Την καλησπέρα μου σε όλους, και την καλησπέρα μου στον ξενιτεμένο Μάκη από την χειμωνιάτικη Στοκχόλμη. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Δημήτρη.
      Χρόνια πολλά στον Θάνο από τη Ρόδο!
      Καλό ξημέρωμα.
      Όντως ενθαρρυντικό το πολλαπλό δείγμα του Αμερικάνου για τέλη Γενάρη και μετά Δημήτρη από Φθιώτιδα.
      Βέβαια το βλέπω λίγο έως αρκετά αισιόδοξο για τα τέλη Γενάρη αλλά τέλος πάντων.
      Καλό ξημέρωμα και μακάρι αύριο να βγει πιο δυνατή η επερχόμενη μεταβολή.

      Διαγραφή
  35. Το πιο ενδιαφέρον ensamble για την φετινή χειμερινή περίοδο είναι αυτό του βραδινού τρεξίματος του αγαπημένου μας Αμερικανού (που μας έχει ταράξει στο "καρότο και μαστίγιο").
    Δημήτρης ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αν ισχύσουν και ταυτόχρονα ενισχυθούν αυτά που τώρα διαφαίνονται για το τέλος μήνα θεωρώ ότι πάμε σε παρατεταμένο ψύχος με συνεχόμενες εισβολές και όχι σε φωτοβολίδα. Πάμε σε κάτι με διάρκεια λιγότερο βίαιo ίσως σε σύγκριση με μία expess μεταβολή αλλά νομίζω πως την διάρκεια θέλουμε έτσι όπως είμαστε έως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιβηρία θα γίνουμε...

      Διαγραφή
    2. Εξαρτάται το που θα κάτσει το βαρύ κρύο,δεν είναι απαραίτητο οτί θα πιάσει ντε και καλά στα βαλκάνια.
      Αν μετακινηθεί λχ στην δυτική ευρώπη εδώ θα έρχονται απανωτοί νοτιάδες με σχετικά ζεστά κύματα ζέστης.

      Διαγραφή
  37. Σιβηρικό αντικυκλώνα από πότε έχουμε να δούμε; Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια ερωτηση φιλε ανωνυμε.
      Εγω λεω πως μπορει και να ηρθε! Τελη ιανουαριου αρχες φεβρουαριου καπου εκει θα μας πει ενα γεια! Και καπου εκει ελπιζω σε καποια μπλε σκουρα χρωματακια απο μαυρη θαλασσα μερια....

      Διαγραφή
  38. Χρόνια πολλά για εχθές στον Αντώνη Καραβατακη,στον Αντώνη από Καρδίτσα και σήμερα στον Θάνο από Ρόδο και φυσικά σε όλους-ες που γιόρταζαν εχθές και σήμερα.
    Μου αρέσει να διαβάζω πιο αισιόδοξα πλέον σχόλια από τούς φίλους του παρόντος βήματος και είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα κυλήσουν όπως περίπου τα έχουμε πει από καιρό και ειδικά για την αγαπητή Θεσσαλονίκη το πιστεύω αυτή την φορά πως μπορεί να δει αξιόλογη "ασπρη" μέρα.
    Οπως έγραψα πριν λίγες ημέρες, δεν έχω αμφιβολία για όσα έρχονται και το μόνο που μένει να τονίσω είναι πως όλοι πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλα αυτά που θα έρθουν,ώστε να απολαύσουμε και όχι να τρέχουμε και να μην φθάνουμε.
    Τα τελευταία χιόνια Ελικώνα και Κιθαιρώνα τα αποτελειώσε 2 ημέρες τώρα ο τρελός ΝΔ άνεμος που πνέει ασταμάτητα και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μου.
    Παρνασσός και Διρφυς όμως κρατούν ακόμη άμυνα και δίνουν το σύνθημα σε όσα έρχονται.
    Με τον τρελό ΝΔ άνεμο να σφυρίζει και να ενισχύεται ακόμη περισσότερο,σας εύχομαι καλό ξημέρωμα και να μην ξεχνάτε να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. NW Pindos
    Νομίζω ότι, βάσει της πρόβλεψης: Θα έχουμε έναν τίμιο χιονιά δυτικής Μακεδονίας από προμεσημβρινές ώρες Σαββάτου προς Κυριακή και για ένα διάστημα την Κυριακή. Εκτιμώ ότι θα επηρεασθεί περισσότερο η Φλώρινα. Επίσης λόγω των βοριάδων ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα σε περιοχές ανοιχτές στον βοριά μεταξύ άλλων και σε σημεία στην Εγνατία οδό. Επίσης, μετά τη λήξη των φαινομένων και με χιονοσκεπές έδαφος διαφαίνεται σινιάκι στη Φλώρινα και χαμηλές θερμοκρασίες (ολικός παγετός). Η λίμνη της Καστοριάς θα παγώσει; Για να δούμε. Για ύψος χιονιού εκτιμώ γύρω στα 20 εκατοστά ίσως και λίγο παραπάνω σε ημιορεινά - ορεινά μέρη αναλόγως όμως της περιοχής. Στα μελλούμενα διαφαίνεται ενδεχόμενο συνέχειας (νωρίς ακόμη). Δεν ξέρω αν έχουμε την ίδια άποψη με άλλους φίλους εδώ αλλά σαν να διαφαίνεται προς το τέλος του μήνα δυναμικό αίτιο για ανατολικά προσήνεμα με πολύ καλή υποστήριξη στα 1500μ. Πολύ νωρίς, όμως, για βάσιμα συμπεράσματα. Περιμένουμε να δούμε αν ο Δάσκαλος θα προβεί σε μακροπρόθεσμη εκτίμηση (εννοείται για χιόνια) με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε 4-5 ημέρες περίπου από σήμερα. Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα σας.
    Φώτη, κατά την υποτροπούλα που είπες, παίζουν και τα Γιάννενα σχεδόν σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σας καλωσορίζουμε Άγγελε στο blog και ευχαριστούμε από Καλαμαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ευχαριστώ όσους μου(-ας) ευχήθηκαν για την ονομαστική μας γιορτή!
    "Φριχτή" νύχτα χθες, με 18,5 ' C στις 12 τα μεσάνυχτα, και ριπές νοτιά, να μαστιγώνουν τα δέντρα, ρίχνοντας και τα τελευταία τους φύλλα. Ευτυχώς θα αλλάξει(;) το σκηνικό,
    μπας και δεν φουσκώσουν τα μάτια των δέντρων, χάνοντας ό,τι απέμεινε απ' τις πλημμύρες, σε επικείμενη παγωνιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημέρα σας.

    Αν βγάλει ΒΔ άνεμο που φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία η Θεσσαλονίκη χιονίζεται μέχρι το κύμα. έχω δει την πόλη να χιονίζεται με -1 στα 850 και ΒΔ άνεμο είναι πολύ ιδιαίτερη πόλη. ας ελπίσουμε να μας κάνει την χάρη.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σύμφωνα με προγνωστικους χάρτες που είχε ένα σαιτ τα χιόνια στην περιοχή μου την Ξάνθη θα πέσουν από την μέση και πάνω του νομού. Δηλαδή στα ημιορεινα και ορεινά. Οριακά μέσα στην πόλη και χωρίς χιόνια ο κάμπος από τα 100 μέτρα και κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα!
    Εντυπωσιακά υψηλές σήμερα θερμοκρασίες! Άνω των 20 βαθμών και στον βορρά(θεσνικη 20 τώρα Βέροια 22), προχωρημένης άνοιξης/αρχης καλοκαιριού. Κι από αύριο χειμώνας για κάποιες μέρες και κάποιες περιοχές
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. NW Pindos
    Νομίζω ότι από στιγμή σε στιγμή θα εκδοθεί δελτίο περί της ισχύος - διαβάθμισης των φαινομένων του χιονιά του ΣΚ. Αναμένουμε. Η μόνη επιφύλαξη που έχω για περιοχές χαμηλού υψομέτρου είναι οι υψηλές, σχετικά με την εποχή, θερμοκρασίες, που επικρατούν σήμερα και η αστάθεια, που μπορεί να δημιουργηθεί με την απότομη αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Mιλάμε όλοι για τις 4 ώρες ώρες χιονιού στα Βόρεια αύριο που πριν από 10-15 χρόνια αυτό γινόταν 15-20 φορές μέσα στο χειμώνα και δε μιλάει κανείς για τις θερμοκρασίες 25 βαθμών που έχουμε καθημερινά τις τελευταίες μέρες στα Νότια. Είναι τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε στα μέσα του χειμώνα...δηλαδή τον Ιούλιο τι θερμοκρασίες θα κάνει στις αντίστοιχες περιοχές;
    26,7 στα χανιά σήμερα σήμφωνα με το ΕΑΑ
    Υ.Γ.:
    Ας βάλει....ο ....θεός ή μάλλον καλύτερα...ο άνθρωπος το χεράκι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Η ένταση του ανέμου αυξάνεται ανάλογα με το τετράγωνο της ταχύτητας του δηλαδή ότι η ένταση ενός ανέμου που πνέει με 40 χμ. την ώρα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή ενός ανέμου που πνέει με 20 χμ. την ώρα και όχι δύο φορές.Δασκαλε αν υπάρχει χρόνος να μας το αναλύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω καθόλου υπόψιν μου αυτό.
      Ο δάσκαλος εάν ισχύει και μπορεί ας μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
  49. 23 βαθμοί σήμερα στο Βόλο...ό, τι να ΄ναι... που είναι ο Χειμώνας οέο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δάσκαλε, οι φετινές θερμοκρασίες οφείλονται στο Ελ Νίνιο; Σχετίζονται αυτά τα φαινόμενα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ζωνική κυκλοφορία στην περιοχή μας; Το αντίστροφο, δλδ, χαμηλότερες θερμοκρασίες με τη Λα Νίνια; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.
    Γιάννης Snowman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. https://edwzeis.gr/xionia-athens-1964/?fbclid=IwAR2dx-x6f6JF4SyCeclubE9TollfQDfaccYW2FuZjsM9l1LsjxGF1_KKFvU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλησπέρα δεν θυμάμαι ποτέ ξανά να εχω ζεσταθεί ξανά ,έτσι όπως σήμερα , τέτοια εποχή....
    Η ιστορία γι αυτόν τον χειμώνα γράφτηκε αλλά ''ανάποδα''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γράφτηκε ιστορία για αυτόν τον χειμώνα στην μέση του χωρίς καν να έχει τελειώσει,τότε πως κρίνεται οτί θα είναι ο πιο ζεστός στην Ελλάδα και κυρίως πως κρίνεται ο χειμώνας 2006-2007?

      Διαγραφή
  53. Κακοκαιρία μιας ημέρας και απο βδομάδα πάλι πάμε για άνοδο πάλι 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά την άνοδο πάμε για πτώση!
      ποιο το νόημα του σχολίου?

      Διαγραφή
    2. Τραγικός χειμώνας!!

      Διαγραφή
    3. 3:43
      Εξαρτάται από ποια σκοπιά θα το δει κανείς!
      Αλλοι θα τον βρουν τραγικό,άλλοι μια χαρά επειδή δεν θα τους κάνει χαλάστρες στις βόλτες τους και στο στέγνωμα των ρούχων στην απλώστρα στην βεράντα.

      Διαγραφή
  54. Έπεσε ψυχολογικά η ομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Θα χαρώ και αναμένω να δώ τα χιόνια σε περιοχές που δεν χιονίζει αξιόλογα τα τελευταία χρόνια.
    Σας εύχομαι να ασπρίσετε δίχως προβλήματα.
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η δυτικη στερεά μενει απεξω απο αυτο το συστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η νότια Αιτωλοακαρνανία ναι, ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα το διήμερο.
      Τώρα προς βόρεια Αιτωλοακαρνανία και ανατολικά Παναιτωλικό κάτι θα πάρει.
      Η Ευρυτανία εννοείτε είναι μέσα στις χιονοπτώσεις.

      Διαγραφή
    2. Για δυτικη στερεα ρωταω ξηρομερο αιτωλοακαρνανιας θα κανει τιποτα?

      Διαγραφή
    3. Όλη η Αιτωλοακαρνανία δυτική Στερεά είναι ανώνυμε.
      Το Ξηρομερο είναι στα βόρεια οπότε κάποιες βροχούλες κ χιόνι στα ορεινά έως αύριο το μεσημέρι θα το έχει.
      Τίποτα ιδιαίτερο και τίποτα από χιόνι εννοείται στα χαμηλά υψόμετρα.

      Διαγραφή
    4. Ξηρομερο ειμαι εγω! Απο μυτικα κανδηλα μεριά!

      Διαγραφή
  57. Ωραια ενημερωση μαλλον θα την δουμε οταν ξεκινησουν τα φαινομενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Μύρισε κυριολεκτικά άνοιξη στην περιοχή μου. Ανθισμένα όλα τα οικόπεδα και τα χωράφια και η μυρωδιά των λουλουδιών σε συνδυασμό με τους 15 βαθμούς θερμοκρασία στις 8 το βράδυ να θυμίζει κάτι από Απρίλιο...ελπίζουμε από αύριο επιτέλους να αλλάξει η κατάσταση και να γυρίσει η κυκλοφορια σε μεσημβρινή για περισσότερες μέρες..γιατί κούρασε. Εύχομαι όλοι οι φίλοι μας στην βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, να χαρούν τον λευκό επισκέπτη.
    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μιάς και ο δάσκαλος τελικά δεν ανέβασε προς το παρόν νέα πρόγνωση(αν και νομίζω τίποτα σχεδόν δεν άλλαξε σε αυτά που γράψαμε χθες), θα αναλύσω λίγο την οριακή κατάσταση χιονιού για το κέντρο της Θεσσαλονίκης(όταν λέω οριακή εννοώ δίπλα από τον πύργο τον λευκό στο κύμα καθώς προάστια της Θεσσαλονίκης και ειδικά στα βόρεια και δυτικά του νομού άνω των 200 μόλις μέτρων θα δούν και πυκνό χιόνι και καλή χιονόστρωση.)
    Το θερμοκρασιακό προφίλ στα 500-1000mb της τροπόσφαιρας θα έλεγα ότι είναι μέτριο για πεδινό χιόνι(-5 στα 850 με μέτρια γεωδυναμικά και -22 στα 500 με επίσης μέτρια προς κακά γεωδυναμικά).
    Το ανεμολογικό πεδίο στο ίδιο φάσμα θα πνέει ΝΔυτικό από τα 500 έως τα 700hPa, ΑΒΑνατολικό στα 800 έως 950hP, ενώ μόνο στην επιφάνεια θα επικρατεί ένας ενισχυμένος ΒΒΔυτικός(βαρδάρης) στα 5 με 6 μποφόρ τοπικά κατά μήκος του νομού Θεσσαλονίκης από βόρεια προς νότια.
    Το θερμοκρασιακό και ανεμολογικό προφίλ στην τροπόσφαιρα λοιπόν, είναι καλό για έναν χιονιά βόρειας ημιορεινής ημιπεδινής το πολύ χώρας(Άλλωστε το μίγμα θυμίζει παλιούς χειμώνες με σύγκλιση διαφορετικών αερίων μαζών πάνω από τα κέντρο βόρεια και γραμμή ψυχρού μετώπου στα βόρεια όπου είχαμε αναλύσει όλες τις πτυχές εδώ μέσα πέρσι εάν δεν κάνω λάθος).
    Για την πόλη της Θεσσαλονίκης λοιπόν και κλείνω, όλα τα λεφτά είναι το επιφανειακό ΒΒΔυτικό παγερό ρεύμα που μας έχει αποδείξει διαχρονικά ότι ακόμη και με πολύ χειρότερες θερμοκρασίες στα 850 έχει χιονίσει την πόλη έως το κύμα.
    Προσωπικά βάση χαρτών το θεωρώ δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο.
    Από τη θεωρία περνάμε στην πράξη.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Στο παιχνίδι του χιονιού για κάποιες ώρες νομίζω μπαίνει και το χωριό σας η Κόνιτσα δάσκαλε αύριο βράδυ νύχτα.
    Τα Γιάννενα αν και θα έχουν αρκετό υετό νομίζω ότι θα δυσκολευτούν.
    Πάντως και τα ορεινά της Ηπείρου από τα 600 με 700μ και πάνω θα δουν αξιόλογες χιονοπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Σας ευχαριστώ όλους παιδιά, και ειδικά τον κύριο Ζιακόπουλο για τις ευχές σας, έστω και λίγο καθυστερημένα από την εντελώς ανοιξιάτικη Ρόδο. Φίλος μου μάλιστα σήμερα πήγε και για μπάνιο. Από την άλλη πολύ χαίρομαι με αυτά που αναμένονται στη Μακεδονία και τη Θράκη αύριο το βράδυ. Νομίζω είχε χρόνια να κάνει τόσο γενικευμένο χιονιά βορείου Ελλάδας. Κρίμα που τα φαινόμενα θα είναι ολίγον εξπρές, εάν είδα καλά. Μακάρι ο υπόλοιπος χειμώνας να κρύβει και άλλες υετικες εκπλήξεις για όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής παντως για τη βορεια Ελλάδα δεν είναι και άσχημος νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. NW Pindos
    Το κύμα έρχεται από Β-ΒΔ (NW), Αδριατική, ήδη ξεκίνησε η Φλώρινα με καθαρό χιόνι από την αρχή, στα πιο νότια τμήματα της Δ. Μακεδονίας ακόμη και στα ορεινά επικρατεί αστάθεια με κρύα ψιλοβροχή με εναλλαγές ψιλού χιονόνερου, στα ημιορεινά ψιλή κρύα βροχή με μυρωδιά χιονιού και ο καιρός σφίγγει από το μεσημέρι - απόγευμα και μετά, ενώ ο υετός θα βαίνει αυξανόμενος σε νορμάλ επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή