Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων επόμενου εξαημέρου

Καλλιτεχνική και συναισθηματική αξία, του Τρύφωνα.


ΣΑΒΒΑΤΟ (13/1)

Τοπικές χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς και πρόσκαιρες, στα ορεινά - ημιορεινά της Μαγνησίας, των Β. Σποράδων, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και στις ορεινές περιοχές της Α - ΒΑ Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Άνεμοι Β-ΒΑ με ένταση 6 με 7 μποφόρ και ριπές στα ανατολικά και τα νότια πελάγη ως τα 8 μποφόρ.

Πτώση θερμοκρασίας.


Στην ΑΤΤΙΚΉ δεν προβλέπονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 500 μέτρων, αλλά και εκείνες που θα σημειωθούν σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου θα είναι ασθενείς και πρόσκαιρες.


ΚΥΡΙΑΚΗ (14/1)

Αισθητή βελτίωση του καιρού.

Παγετός στα ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ισχυρός.


ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ (15 -16/1)

Σποραδικές καταιγίδες στη Δ. Ελλάδα καθώς και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές τη χώρας.

Άνεμοι Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ.

Άνοδος θερμοκρσίας.


ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ (17-18/1)

Δεν προβλέπονται αξιόλογης έντασης καιρικά φαινόμενα στη χώρα. 

109 σχόλια:

  1. Αχ βρε δάσκαλε τι να πεις κι εσύ, …πάει στράφι ο χιονιάς του ΣΚ, επίσης Τετάρτη Πέμπτη θα υπάρχει άνοδος στις θερμοκρασίες;
    Μάλλον ο τίτλος είναι λίγο άστοχος καθώς αν κατάλαβα καλά ούτε επικίνδυνα ούτε έντονα φαινόμενα θα υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Το στράφι του χιονιά του Σαββατοκύριακου πάει σε αυτούς που τον ανακοίνωσαν και σε αυτούς που τους πίστεψαν.
      2) Αξιολογούμε (όλα) τα φαινόμενα αν είναι ή όχι έντονα ή επικίνδυνα.
      3) Οι υψηλές θερμοκρασίες της Τετάρτης - Πέμπτης δεν είναι επικίνδυνες.
      4) Το "τι να πεις κι εσύ" μην το απευθύνεις σε μένα.

      Διαγραφή
  2. Μην τα βάφουμε ακόμα μαύρα.
    Βάψτα άσπρα και ελπίζουμε για την συνέχεια του χειμώνα .
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Δάσκαλος μιλάει ξεκάθαρα αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν δικο τους θέμα όσον αφορά τον καιρό ο χειμώνας τώρα ξεκινάει έστω κ καθυστεριμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και έχει και ενδιαφέρον ο χειμώνας από των Φώτων και μετά. Eνδεικτικά, το severe-weather.eu γράφει ότι το pattern (μοτίβο) του καιρού τον Ιανουάριο με χαμηλές πιέσεις στις ανατολικές ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη και υψηλές στη Γροιλανδία είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του Δεκεμβρίου.

      Επικαλούμενο το ECMWF, υποστηρίζει ότι και τον Φεβρουάριο οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα στη βόρεια Ευρώπη και υψηλότερες στις υπόλοιπες περιοχές της, λόγω της δυτικής ροής. Ωστόσο, αυτή η ζώνη χαμηλών πιέσεων στη βόρεια Ευρώπη δεν θα είναι στατική όλο τον μήνα, κάτι που βλέπουμε και τον Ιανουάριο, που αν και οι προβλέψεις τον έδιναν συνολικά θερμότερο από τον μέσο όρο του, έχει και πιο ψυχρές περιόδους (όπως η βδομάδα που διανύουμε).

      Mε το χαμηλό στον βορρά, αναμένονται και περισσότερες από τον μέσο όρο βροχές σχεδόν σε όλη την Ευρώπη τον Ιανουάριο.
      https://www.severe-weather.eu/long-range-2/february-march-winter-forecast-low-pressure-area-cold-pattern-snow-united-states-fa/

      Διαγραφή
  4. ------O τίτλος είναι μια χαρά .Τα ελληνικά αυτό λένε.
    ------Οσο για τον χιονιά νομίζω ότι υπόλογη είναι η.......Μαρίνα για παράβαση καθήκοντος....- ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρεμπιπτόντως, ο Μηχανισμός Παραγωγής Χιονιού από την Επίδραση του Αιγαίου (Aegean Effect Snow), που πρωτοαναφέρθηκε στην ελληνική βιβλιογραφία πριν από 15 χρόνια (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος ΙΙ ), έγινε Aegean Lake Effect. Ξένες λέξεις να είναι με βαρύγδουπο ύφος και όλα καλά!

      Διαγραφή
    2. Ξενομανία δάσκαλε! Μία Ιταλίδα απ την Κυψέλη... Ο γείτονά σας Ιάκωβος από την πλατεία στην Σκύρου, που μετά τον εγκλεισμό που μας επιβλήθηκε με αφορμή τον covid , δεν φιλοξενεί γονείς με τα παιδιά κάθε απόγευμα όπως γινόταν τα τελευταία 40 χρόνια αλλά παραβατικούς και δεκάδες μοναχικούς ανθρώπους που βγάζουν τα σκυλάκια για το ψηλό και το χοντρό τους...

      Διαγραφή
    3. Θυμάμαι τον κ κολυδα να το λέει στον χιονια του 2008 παρομοιάζοντας το Αιγαίο με τη λίμνη Μίσιγκαν στο Σικάγο

      Διαγραφή
    4. *με τις λίμνες της Β.Αμερικης γενικότερα.

      Διαγραφή
  5. Πολύ πετυχημένο ο κουβάς με το πινέλο μπράβο!! Δυστυχώς από μπογιατζηδες μετεωρολόγους γεμίσαμε. Δυστυχώς ακόμα περισσότερο και από πρόθυμους πελάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις τελευταίες μέρες φαίνονταν από τα καιρικά μοντέλα πως τα όποια φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική ηπειρωτική χώρα λόγω βόρειου ρεύματος τα χιόνια θα περιορίζονταν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
      Απλά πριν μια βδομάδα εδειχναν παραθαλασσιο χιόνι,και κάποιοι έσπευσαν να το υιοθετήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη και να πουν ο κύβος ερριφθη.
      Αυτοί τώρα σήμερα θα βγουν να παραδεχθούν οτί έκαναν για εκατομμυριοστή φορά λάθος,διότι βλέπω να παίρνουν το μάθημα τους από τα παθήματα.
      Αλλά δεν πειράζει.Τα καιρικά μοντέλα δεν είναι φτιαγμένα από το θεό για να μην πέφτουν ποτέ έξω ακόμα και 15 μέρες μπροστά οπότε πάντοτε θα υπάρχουν αυτές οι αστοχίες ακόμα και για 3 μέρες μπροστά.Δεν φταίνε τα μοντέλα το κλούβιο το κεφάλι ορισμένων ευθύνεται που πέρα από την επιθυμία από χιόνια στις σκεπές τους δεν μπορούν να κοιτάξουν παραπέρα ούτε την μύτη τους και παράλληλα μας σπάνε τα νεύρα με την ματαιοδοξία που κουβαλούν στα σχόλια.
      sohag

      Διαγραφή
  6. Τι;! Δεν θα έχουμε Aegean Effect στο λεκανοπέδιο; Κρίμα τα χιονοπέδιλα που κατέβασα δηλαδή.

    Η σημερινή μερά στη Φιλαδέλφεια άκρως χειμωνιάτικη από χθες το βράδυ με ποτιστική βροχή και στη συνέχεια ψεκάδες. Ο νεφοσκεπής καιρός δεν έκανε την χάρη στον ήλιο να βγει, επιτέλους, και η θερμοκρασία έμεινε σε μονοψήφια.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους σας και ειδικά στο δάσκαλο με τα ατσάλινα νεύρα και το γερό στομάχι! Δάσκαλε, συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το μεράκι, την υπομονή αλλά και την εμμονή σας.
    Δεν θα ξεχάσω, την εποχή των πέτρινων ετών με την ανομβρία και το δελτίο στην κατανάλωση του νερού, την ημέρα που γιόρταζε η μετεωρολογία, μας μιλήσατε στην ΕΜΥ για εκείνη την σημαντική αλλαγή του καιρού την Μ. Εβδομάδα. Πρέπει να ήταν το 1991....λογικά. Πραγματικά, ήσασταν τόσο εκφραστικός και μεταδοτικός, όλοι σας παρακολουθούσαμε με κομμένη την ανάσα που μας δείχνατε τους χάρτες και μας λέγατε για την αλλαγή που έπιασε την Αττική (νομίζω....Μ. Πέμπτη).
    Όσο αφορά το καιρικό καλάθι...προσωπικά έμεινα ευχαριστημένος. Ασθενή βροχή χθες στην Πετρούπολη. Ποτιστική σήμερα από τις 03:00 περίπου έως και τις 12:30-13:00. Μετά κατά τα διαστήματα ψιχάλες και ψεκάδες. Τυπική χειμωνιάτικη μέρα. Σίγουρα, τέτοια εποχή θα μπορούσε να είχε κάνει άλλα πράγματα (αν σκεφτούμε τα περασμένη έτη), αλλά προτιμώ να έχουμε πλούσιες βροχές στα πεδινά και πλούσια χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Αν κάποια κατεβασιά φέρει στη συνέχεια και χιόνια στο λεκανοπέδιο, δεν θα έλεγα όχι. Αλλά, εδώ που φτάσαμε....κάθε σταγόνα αντιστοιχεί σε χρυσάφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τρύφωνα, καλά πάτε από χιόνια φέτος στο χωριό (Χορτιάτη) μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από χιόνια καλά πάμε.. αριθμός 4ο για φέτος..! Περιμένουμε όμως Κ το κάτι παραπάνω, όπως παλιά! Να μην κάνει Κ ένα μέχρι το γόνατο!?
      *Ευχαριστώ δάσκαλε

      Διαγραφή
  9. Χιονίζει ασθενώς τώρα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συνηγορούντος και του χαμηλού σημείου δρόσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι ένα ωραίο νέο για τη συμπρωτεύουσα! Πόσο λείπει έστω και το λίγο χιόνι από το κέντρο της Θεσσαλονίκης! Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους με πολύ κρύο επιτέλους και παγετό στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.
    Ο μέσος όρος του πολλαπλού συστήματος πρόβλεψης από τα δύο μεγάλα μοντέλα όπως και τα κύρια ραν που έτρεξαν έως την περασμένη νύχτα θέλουν εκ νέου χειμερινή μεταβολή στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας το τριήμερο 20 με 22 του μήνα(+ - 1 μέρα).
    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δείκτες κυκλοφορίας ΑΟ ΝΑΟ όπου δείχνουν το 3ο 10ήμερο του Γενάρη να επιστρέφουν σε ευνοϊκές τιμές για τη χώρα μας.
    Πάμε βήμα βήμα να φέρουμε τον χειμώνα μακριά από τρολ που μας φέρνουν τις καμήλες και την άνοιξη συνεχώς.
    Υ. Γ. Να τονίσω πάντως,ότι κάτι δυνατό και με διάρκεια δεν φαίνεται έως το τέλος του μήνα αλλά απόπειρες θα υπάρξουν και μάλιστα με καλή προοπτική έστω και με μικρή χρονική διάρκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Φώτη, μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι τιμές των ΑΟ και ΝΑΟ που είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας? Επίσης αν έχει σημασία το αν θα έχουμε την ευνοϊκή τιμή κατά την άνοδο η την κάθοδο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Διαγραφή
    2. Έχω αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα του δασκάλου(οι παλιοί μπορεί να θυμούνται), τι ακριβώς είναι, πως και τι κάνουν αυτές οι ατμοσφαιρικές τηλεσυνδέσεις μεταξύ τους(NAO AO MJO).
      Επίσης και ο δάσκαλος έχει αναρτήσει ολόκληρα άρθρα(από εκεί έχω μάθει και εγώ).
      Αυτή τη στιγμή διανύουμε αρνητική έως έντονα αρνητική φάση ΑΟ ΝΑΟ(μεγαλύτερη των δύο μονάδων) που σημαίνει ότι η γενική κυκλοφορία είναι μεσημβρινή χωρίς όμως η περιοχών μας να ευνοείται σημαντικά κυρίως από πλευράς υετού.
      Το ίδιο κακό είναι όταν οι συγκεκριμένοι δείκτες είναι σε θετική φάση(άνω των δύο μονάδων) καθώς εκεί μιλάμε για καθαρά ζωνική ροή με υψηλές θερμοκρασίες και κάποιον παραπάνω υετό κυρίως στα ΒΔυτικα.
      Εν κατακλείδι η καιρική προϊστορία των δεικτών έχει δείξει ότι η χώρα μας για να έχει κάποιο σοβαρό ψυχρό επεισόδιο με συνδυασμό χαμηλού πρέπει ο ΑΟ και ΝΑΟ να βρίσκονται σε ουδέτερες τιμές η ελαφρώς αρνητικές-θετικές(όχι πάνω από + -1β).
      Στο τρίτο 10ημερο λοιπόν δείχνουν να επανέρχονται στις επιθυμητές τιμές.
      Υ. Γ. Οι δείκτες κυκλοφορίας μπορούν να μας βοηθήσουν στο πιθανό μοτίβο καιρού πανευρωπαϊκά βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.
      Έχουν όμως και τα αρνητικά τους.
      Πρώτον, παρουσιάζουν συχνά μικρό αλλαγές σε κάθε ανανέωση δημιουργώντας αλλαγές και στο pattern της κυκλοφορίας μεσοπρόθεσμα, και δεύτερον, δίνουν μία γενική εικόνα στην πανευρωπαϊκή κυκλοφορία και την χώρα μας,όπου για μας συγκεκριμένα πλην της ΒΔυτικής χώρας δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο άμεσα η έμμεσα μας επηρεάζουν.
      Γι αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός πολλών μετεωρολογικών στοιχείων για να βγει μια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη(άνω των 7 ημερών) με το περιθώριο σφάλματος να υφίσταται και πάλι έως έναν βαθμό.
      Υ. Γ.2 Η ευνοϊκή τιμή που αναφέρεις δεν αποτελεί θέσφατο για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
      Προσωπικά και με αυτά που εγώ διαβάζω και αντιλαμβάνομαι πιθανόν μία ελαφριά αρνητική φάση(0 έως - 1)να ευνοεί περιοχές περισσότερο προσήνεμες ενώ μία ελαφριά θετική φάση (0 έως +1)να ευνοεί περισσότερο τα κέντρο βόρεια και ΒΔυτικα.

      Διαγραφή
    3. Εκεί που μάλλον υπάρχει αρκετά καλή "συσχέτιση" είναι μεταξύ του δείκτη "ΑΟ" και της θερμοκρασίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και, συγκεκριμένα αρνητικές τιμές "ΑΟ" συνδέονται με χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές και, δευτερευόντως και στην περιοχή μας.
      Όσον αφορά την συσχέτιση "ΑΟ" και "ΝΑΟ" με την εμφάνιση του λευκού επισκέπτη στην Αττική και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής χώρας, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χιονιάδων σε αυτές τις περιοχές όταν ο δείκτης "ΑΟ" παρουσιάζει αρνητικές τιμές και ο δείκτης "ΝΑΟ" ουδέτερες τιμές και, μάλιστα με τις ψυχρές εισβολές να εκδηλώνονται δυο - τρεις ημέρες αφού ο δείκτης ΝΑΟ αρχίσει να παρουσιάζει αυξητική τάσης από ουδέτερες προς αρνητικές τιμές.
      Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά "λογική" αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλοι χιονιάδες στην περιοχή μας συνδέονται με μεσημβρινές εξάρσεις του "αζορικού" αντικυκλώνα οι οποίες αρχικώς αναπτύσσονται ανοιχτά της Μ. Βρετανίας και εν τέλη μετατοπίζονται προς την βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη.
      Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με τα ΥΓ του φίλου Fotis Matralis

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τη συμπλήρωση.
      Έτσι ακριβώς είναι.

      Διαγραφή
  11. Τούμπαρε προς τον τζίφο ο Ευρωπαίος στο πρωινό run του Σαββάτου 13/1 για την ψυχρή εισβολή στις 20-22/1. Τελικά, ακόμα και στον καιρό οι Ευρωπαίοι ακολουθούν τους Αμερικάνους. Και ο Καναδός συγκλίνει προς τα δύο άλλα μοντέλα, έχοντας, βέβαια, ένα πιο ψυχρό σενάριο, που όμως φαντάζει too cold to be true... (πολύ ψυχρό για να 'ναι αληθινό, παραφράζοντας το too good to be true - πολύ καλό για να 'ναι αληθινό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Πεζοπορία προς το καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας όπου το έχει στρώσει.
    Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται είναι αρκετά καλές.
    Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, το περπάτημα κάνει πολύ καλό στην υγεία. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου είναι η πεζοπορία στη χιονισμένη Πάρνηθα, δηλαδή. Το πόσο βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος το περπάτημα το διαπίστωσα και στην πράξη φέτος που γυρίζω με τα πόδια από τη θάλασσα. Παλιά με το αμάξι, αν και άναβα καλοριφέρ μέσα, ήθελα εναγωνίως και το καυτό ντους μετά για να ζεσταθώ.

      Φέτος, είναι ο πρώτος χειμώνας που κάνω με κρύο, χωρίς να περιμένω το καυτό του θερμοσίφωνα, που έρχεται στο ξέβγαλμα. Το ξεκίνησα αυτό το φθινόπωρο για οικονομία στο νερό και το συνεχίζω, ακόμα και τις κρύες μέρες σαν τη σημερινή (13/1/24).

      Διαγραφή
    2. Και για την ιστορία B. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους. Το έτος 2008 ήταν δίσεκτο και η Αθήνα είχε ζήσει έναν από τους πλέον ιστορικούς χιονιάδες (από το 1980 και μετά) καθώς είχε και διάρκεια και ένταση. Έκτοτε μεγάλος Αττικός χιονιάς σε δίσεκτο έτος δεν υπήρξε. Το 2024 είναι δίσεκτο......Να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το 2004 ήταν δίσεκτο και συνδυάστηκε με μεγάλο χιονιά στην Αττική. Άρα είχε γίνει back to back τότε στους δίσεκτους χιονιάδες (2004 & 2008). Το 2012 ήταν ψυχρός χειμώνας και πάλι, αν και δεν χιόνισε στα πεδινά της Αττικής, ενώ το 2016 ήταν μάλλον ο πιο θερμός χειμώνας της δεκαετίας και δεν είχα ούτε μία απουσία από τη θάλασσα. Το ίδιο και το 2020, αν και τότε ήταν ψυχρός ο χειμώνας στην Αττική με πάρα πολλά χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη, με Ηφαιστίωνα (6-7/1) κ.λ.π.

      Διαγραφή
    2. Γιατί συνδέουμε τα δίσεκτα έτη με τον καιρό;

      Διαγραφή
    3. Σωστές όλες οι επισημάνσεις φίλε. Η αναφορά μου προφανώς και έγινε επειδή τυχαίνει να είμαστε στο 4ο δίσεκτο μετά το 2008. Τώρα αν θα προκύψει κάτι πολύ δυνατό εδώ είμαστε να το ζήσουμε με χαρά πάντα.

      Διαγραφή
    4. "κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος, και μήνες οργισμένοι
      κι έπεσε μαύρη αχιονιά, κι είναι πολλοί σκασμένοι"

      Διαγραφή
    5. Εμείς θα περιμένουμε κ. Ζιακόπουλε να το αλλάξετε λιγάκι......Πέτρος

      Διαγραφή
    6. Συγνώμη που περεμβαινω στην κουβεντα αλλα οι χιονιάδες δεν έχουν καμμία σχέση με τα δίσεκτα έτη.
      Αυτοί είναι ψυχολογικοί πόθοι,για να μην πω καλύτερα απωθημένα για μια μανία να χιονίσει ντε και καλά εδώ και τώρα πάνω στα κάγκελα των μπαλκονιών μας.......
      Δηλαδή άντρα θέλω τώρα των εθέλω......
      sohag

      Διαγραφή
    7. Το πρόβλημα δεν είναι ότι παρεμβαίνεις στην κουβέντα. Το πρόβλημα είναι ότι είσαι πολύ μακριά από το πνεύμα της παρέας και ότι κάνεις τον ψυχίατρο χωρίς να σου ζητήσει κάποιος τη γνωμάτευσή σου. Πρόσεχε, γιατί έχεις ήδη μία κίτρινη κάρτα!

      Διαγραφή
    8. "...... κ εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι
      κ έπεσε το θανατικό κ οι εννιά αδελφοί πεθάναν
      βρέθηκε η μάνα μοναχή σαν καλαμιά στον κάμπο ......" ----======Π.Α.
      υ.γ. : δίσεκτος < δις + έκτος ( κάθε 4 χρόνια ,η έκτη ημέρα προ των Καλενδών του Μαρτίου μέτραγε δύο φορές ).

      Διαγραφή
    9. Τα δίσεκτα έτη κάθε άλλο παρά "άχιονα" είναι για την Αθήνα αν αναλογιστούμε πως:
      α)Το δίσεκτο 1992 η πρωτεύουσα έζησε τον "βαρύτερο" χειμώνα αρκετών δεκαετιών με πολλές ημέρες χιονόπτωσης και τρεις "ιστορικούς" χιονιάδες (με κορυφαίο αυτόν της 22-24 Φεβρουαρίου 1992).
      β)Το δίσεκτο 2000 έφερε έναν "μικρό" χιονιά από τις πρώτες του κιόλας ημέρες με χιονοπτώσεις μέσα στο λεκανοπέδιο και αξιόλογες χιονοστρώσεις στα ορεινά/ημιορεινά.
      γ)Το δίσεκτο 2004 δεν χρειάζεται "συστάσεις" καθώς στις 12-13 Φεβρουαρίου έφερε τον αξέχαστο "Χιονιά της Τσικνοπέμπτης" ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την απίστευτη σφοδρότητά του (μέσα σε δύο ώρες είχε "παραλύσει" η Αθήνα), τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (με -13,5 στα 850hpa και κάτω από -5 ελάχιστη στο Θησείο καθώς και την 13η Φεβρουαρίου 2004 να είναι ημέρα "ολικού παγετού" για την Αθήνα). Ο χιονιάς αυτός έμεινες στην ιστορία για τα εντυπωσιακά ύψη χιονιού στα Μεσόγεια όπου ακόμα και "δίπλα στο κύμα" το ύψος του χιονιού έφτασε και ξεπέρασε τα 50 εκ. Ο Χειμώνας εκείνος ήταν αρκετά "βαρύς" στο σύνολό του με πολλές ημέρες χιονόπτωσης στην Αττική.
      δ)Το 2008, στα πλαίσια ενός ήπιου Χειμώνα, έλαβε χώρα ο ξαφνικός χιονιάς της 16-18ης Φεβρουαρίου ο οποίος έμεινε στην ιστορία αφ'ενός για τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (λίγο πιο υψηλές από αυτές του 2004) και αφ'ετέρου για τα εντυπωσιακά ύψη χιονιού που σημειώθηκαν στην δυτική Αττική και στο "δυτικό τόξο" της Αθήνας προς το τελείωμα του χιονιά!
      ε)Το 2012 δεν έφερε "ιστορικό χιονιά" αλλά (αν θυμάμαι καλά!) σημείωσε έναν αξιόλογο αριθμό περιστατικών χιονόπτωσης στα βόρεια προάστια και την Αθήνα.
      στ) Το 2016 έφερε λίγο πριν την " δύση" του την αξέχαστη "χιονοκαταιγίδα" τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου στα πλαίσια ενός αξιόλογου κύματος βαρυχειμωνιάς με αρκετές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

      Αυτά όσον αφορά τα τελευταία 32 χρόνια καθώς αν ανατρέξουμε στο μακρύτερο παρελθόν θα συναντήσουμε και άλλες πολλές χιονοπτώσεις με "χιονογούρικα" δίσεκτα έτη! Ιδιαίτερα τα "δίσεκτα" έτη σε "άρτιες" δεκαετίες είναι πολύ "χιονογούρικα"!

      Διαγραφή
    10. To 2012 δεν είχε κανένα περιστατικό χιονόπτωσης στην Αθήνα, μόνο αρκετά ξεροβόρια. Ήταν, όμως, κρύος χειμώνας, τουλάχιστον μέχρι τις 12 Φλεβάρη, που άνοιξε ο καιρός, εκείνη την Κυριακή που είχε γίνει ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση ever στην Αθήνα τη βραδιά που ψηφιζόταν το δεύτερο μνημόνιο, επί Παπαδήμου. Αντίθετα, οι χειμώνες του 2011 και του 2013, αν και ήταν σχετικά θερμοί, είχαν ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς χιονοστρώσεις, στις 7/1/2013 και στις 9/3/2011, δύο μέρες πριν το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

      Ούτε ο χιονιάς στις 29-30 Δεκεμβρίου 2016, που έτσι κι αλλιώς συμπεριλαμβάνεται στον χειμώνα 2016-17, ήταν κάτι το ιδιαίτερο, πάντα σε σχέση με αυτά που έχει ζήσει η Αθήνα από το 2002 και μετά. Στα νότια της Αττικής κάτι σκόρπιες νιφάδες έφτασαν μόνο με τον βοριά.

      Ήταν εφάμιλλος με τις ασθενείς χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου 2015 στις 10-11 & 18/2, που σταματούσαν πολύ γρήγορα. Εκείνο τον Φλεβάρη του '15 είχα πάει για πρώτη φορά στη θάλασσα μετά από χιονόπτωση, όταν ο άνεμος πήρε μακριά και τις τελευταίες σκόρπιες νιφάδες. Και στις 29 Δεκέμβρη του 2016, ήταν Πέμπτη, θυμάμαι, ο βοριάς να με μαστιγώνει, πάλι μαζί με κάτι νιφάδες που είχαν επιβιώσει ως τις εσχατιές του Σαρωνικού.

      Εν κατακλείδι, καμία σχέση δεν είχαν το 2012 και το 2016 (ειδικά ο χειμώνας 2015-16 ήταν από τους πλέον θερμούς, ξεπερνώντας και το 2014 και το 2018) με τους ιστορικούς, όντως, χιονιάδες του 2004 και του 2008, που μόνο η Μήδεια και η Ελπίδα τους θύμισαν πραγματικά και αξίζουν να μπουν μαζί τους στην ίδια σελίδα.



      Καμία σχέση

      Διαγραφή
    11. Αγαπητέ "Ανώνυμε (8:39μμ)" δεν διαφωνώ με όσα γράφεις, αλλά το σχόλιό μου εστιάζεται στο εάν, κατά τα δίσεκτα έτη (μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου) των περασμένων δεκαετιών έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών* και όχι στο εάν έχουν συμβεί μεγάλοι χιονιάδες συγκρίσιμοι με "ιστορικές" καταστάσεις του παρελθόντος.
      Ειδικά για την περίπτωση του 2012 "πάω πάσο" καθώς ενδεχομένως να την συγχέω με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

      Όσον αφορά την περίπτωση της 9ης Μαρτίου 2011 ("Χιονιάς της Καθαράς Δευτέρας, 7 - 9 Μαρτίου 2011), ήταν, μαζί με την περίπτωση της 10-12ης Δεκεμβρίου 2010 οι δύο "παρ'όλίγον ιστορικές" χιονοπτώσεις για την περιοχή της Αθήνας υπό το πρίσμα πως οι διατάξεις είχαν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά οριακές θερμοκρασίες στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Οι χιονοπτώσεις κάθε άλλο παρά ασθενείς ήταν (ειδικά τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου 2011 είχαμε εξαιρετικά πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου όπως αποτυπώνεται και στο παρακάτω video:
      https://youtu.be/-VB7kBSkEM4?si=FNl8ppzfRnZ-dY1O

      Η χιονοκαταιγίδα της 29ης Δεκεμβρίου 2016 ήταν από μόνη της εντυπωσιακό, για τα δεδομένα του λεκανοπεδίου, "κεφάλαιο" ασχέτως εάν περιλάμβανε μία μόνο "παράγραφο" στα πλαίσια βέβαια μίας ευρύτερης τριήμερης ψυχρής εισβολής που απλώς δεν "καρποφόρησε" για τα χαμηλά υψόμετρα της Αττικής.

      *Πολύ εύστοχος και περιεκτικός ο όρος "Greater Athens Aeria - GAA" που αναφέρεται στην "ευρύτερη περιοχή των Αθηνών" και συναντάται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη αναφορικά με τον "Ιστορικό χιονιά του 2008" με την συμμετοχή ή/και υπό την καθοδήγηση του κ. Ζιακόπουλου.
      https://www.semanticscholar.org/reader/3af8bd5bfaa88778109140312080c8d008b96e48
      Ίσως αυτή να είναι και η μελέτη (;) που πρωτοκαθιέρωσε τον όρο "Aegean Sea Snow Effect" ως ειδική περίπτωση του φαινομένου "Sea Snow Effect" που αποτελεί υποπαραλλαγή του γενικότερου όρου "Lake Effect" για την περίπτωση των θαλασσών.

      Διαγραφή
  14. Στον κόσμο μας εμείς εδώ στα δυτικά της Πίνδου... 12αρι μέγιστη Ηγουμενίτσα... Ντάλα ήλιος.. Άπνοια και φυσικά καμία ψυχρή εισβολή.. Άνετα χωρίς μπουφάν στον ήλιο! 0 στα 3 δηλαδή σε σχέση με τους ανατολικους. Αχιονα τα βουνά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε βρε Γιάννη που έχεις παράπονο.
      Μία χαρά έχει πάει στα ορεινά της ΒΔυτικής Ελλάδος ο καιρός έως τώρα κ πάντα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
      Τα ανατολικά έχουν δει δύο τζουφιες ψυχρές εισβολές φέτος με επιλεκτικό υετό σε ορεινά και ημιορεινά και ενδιάμεσα όλο λιακάδες.
      Χάλια είμαστε όλοι.
      Μη σου πω ότι Μακεδονία Θράκη φέτος έως τώρα τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από όλους.
      Δεν μοιάζει πάντως η φετινή κυκλοφορία με την περσινή και την προπέρσινη που η βόρεια Ελλάδα είχε μόνο ήλιο.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν σε αδικώ, Γιάννη, σε όσα, σωστά, επισημαίνεις. Σήμερα Κυριακή 14/1, πάντως, η Αθήνα μάλλον θα καταγράψει μεγαλύτερη θερμοκρασία από την Ηγουμενίτσα. Αλλά αυτό ακριβώς είναι και το πλεονέκτημα της. Ότι έχει, δηλαδή, από το 2002 και μετά άφθονα χιόνια, χωρίς παγετούς και πολλά προβλήματα. Και έτσι το χαίρεται ακόμα περισσότερο ο κόσμος το χιόνι στην πρωτεύουσα.

      Για παράδειγμα, στην Αριάδνη (Γενάρης 2017) και τον Τηλέμαχο ( Γενάρης 2019) χιόνισε από το βραδάκι μέχρι το άλλο πρωί, μετά βγήκε ήλιος και βγήκαν να παίξουν και να φτιάξουν χιονάνθρωπους μεγάλοι και μικροί. Προσωπικά, πέρασα και μία γύρα από θάλασσα, πάντως. Φαντάσου, τώρα, χιονιάς και να μπορείς να πας και στη θάλασσα.

      Από την άλλη, στη Μήδεια ( Φλεβάρης 2021) είχαμε λαοθάλασσα. Μπουχτισμένος ο κόσμος από τον εγκλεισμό - μάλιστα, μόλις, είχε επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6μ.μ. - βγήκε κατά χιλιάδες (κυριολεκτικά) στους δρόμους για να ξεσκάσει. Ένα χρόνο αργότερα με την Ελπίδα (Γενάρης 2022), η αλήθεια είναι ότι όλοι ήταν πιο μαγκωμένοι, ίσως να έπαιξαν ρόλο τα αρκετά, τη φορά αυτή, προβλήματα με τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος και τον εγκλωβισμό στην Αττική Οδό, μπορεί, όμως, απλά οι περισσότεροι να προτίμησαν να πάνε σε ένα καφέ ή εστιατόριο, που ήταν πια ανοιχτά.

      Με την Μπάρμπαρα (Φλεβάρης 2023), που δεν χιόνισε ιδιαίτερα στην Αθήνα, εύκολα μπορούσε να πεταχτεί κανείς μία βόλτα στα βόρεια προάστια για να δει λευκά τοπία. Και υπάρχουν και η Πάρνηθα και η Πεντέλη, όταν χιονίζει μόνο στα ορεινά. Γενικά, δεν υπάρχει χειμώνας εδώ και περίπου μία δεκαετία και με μοναδική εξαίρεση το 2017-2018, που να μην έχει δει χιόνια ο Αθηναίος καιρόφιλος. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε ανά βδομάδα και ψυχρή εισβολή στην Αττική, κάτι που πάει να επαναληφθεί και το προσεχές ΣΚ (21-22/1). Η εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας είναι σίγουρη, απλά κάποια μοντέλα δίνουν και δυναμικό αίτιο, άλλα όχι και για αυτό υπάρχουν διαφορές ως προς τις χιονοπτώσεις.

      Τα γράφει καλύτερα και περιεκτικότερα παρακάτω ο γνώστης του αντικειμένου Αργύρης. Εσένα, Γιάννη, σε καταλαβαίνω, αλλά επειδή έτσι κι αλλιώς η Ηγουμενίτσα είναι πολύ δύσκολη για χιόνι, πιστεύω και σου εύχομαι ότι με κάποιες κοντινές αποδράσεις - εκδρομές να δεις όμορφες χειμωνιάτικες εικόνες.

      Διαγραφή
    3. Ο γνώστης του αντικειμένου Αλέξανδρος Μήτσης, στον οποίο άλλαξα κατά λάθος όνομα.

      Διαγραφή
    4. Όσον αφορά τους χιονιάδες στην Αθήνα ανέκαθεν το χιόνι ήταν το "κερασάκι στην τούρτα" ενός Χειμώνα και όχι το κυρίαρχο στοιχείο. Ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αθήνας και κάτω από τα 300μ οι περιπτώσεις όπου το χιόνι ήταν στρωμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα (εβδομάδες ή μήνες) ήταν σπάνιες εν αντιθέσει βέβαια με τα ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας όπου οι Χειμώνες ανέκαθεν ήταν συνυφασμένοι με την παρουσία του λευκού στοιχείου.
      Κυρίαρχο στοιχείο των αθηναϊκών χιονιάδων είναι οι "κατακτητικές διαθέσεις" τους καθώς τα δυναμικά χαρακτηριστικά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που τους συνοδεύουν είναι τέτοια που αρκετά συχνά οδηγούν σε έντονες χιονοπτώσεις με τον βασικό ρυθμιστικό παράγοντα να είναι η θερμοκρασία που καθορίζει το είδος του υετού και την ευκολία της χιονόστρωσης.
      Ειδικά για την περιοχή του Παπάγου, αυτό που προσωπικά έχω παρατηρήσει ως αξιοσημείωτες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου είναι αφ'ενός η μεγαλύτερη εμφάνιση παρατεταμένων θερμών περιόδων μέσα στον Χειμώνα και αφ'ετέρου η σημαντική μείωση της "πάχνης" τα πρωινά (θυμάμαι την δεκαετία του 1990 - 2000 η πρωινή "πάχνη" ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο κατά τις πρωινές ώρες στο προάστιό μας). Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης πάχνης μπορεί να είναι προϊόν τόσο μίας ευρύτερης μεταβολής του κλίματος όσο και της αλλαγής στην δόμηση της περιοχής αν αναλογιστούμε ότι πριν το 2000 ο Παπάγος αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από μονοκατοικίες με μεγάλους κήπους ενώ στην συνέχεια "ξεφύτρωσαν" αρκετά διώροφα και τριώροφα κτίρια τα οποία οπωσδήποτε συμβάλλουν τόσο στον εγκλωβισμό της θερμότητας (η πάχνη για να αναπτυχθεί θέλει "αέρα" για να ακτινοβολήσει το έδαφος και τα χόρτα και να παγώσει) αλλά και στην "συγκράτηση" της αύρας του Υμηττού που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την πτώση της θερμοκρασίας κατά τις πρωινές ώρες στο προάστιό μας!
      Σημείωση πως οι παρατηρήσεις μου αναφορικά με την πάχνη είναι "εμπειρικές", αφορούν αποκλειστικά το προάστιό μου και δεν συνοδεύονται από κάποια μελέτη ή καταγραφή! Αλλά η προσωπική μου αίσθηση είναι πως αφορά ένα ευρύτερο πλαίσιο εντός και εκτός λεκανοπεδίου.

      Διαγραφή
    5. Το ζουμί στην όλη υπόθεση των όλο και συνεχώς "κουτσουρεμένων" χειμώνων στην Ελλάδα μας είναι ότι Θερμοκρασιακά και υετικά(συνδυαστικά για χιόνια) πάμε από το κακό στο χειρότερο.
      Τα ανατολικά επίσης έχουν όλο ένα και πιο θερμές και ηλιόλουστες μέρες σε σχέση με το παρελθόν.
      Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι εκεί(όπως και στην Αττική) λόγω συγκεκριμένων παραγόντων που ευνοούν την όλη κίνηση-κατεύθυνση των αυλώνων καθώς και το θερμό Αιγαίο,πάντα θα υπάρξει μέσα στο χειμώνα προοπτική για έναν δυνατό χιόνια έως τα πεδινά.
      Πολύ πιθανόν αυτό να συμβεί και φέτος μέσα στο επόμενο διάστημα(έως 20 Φλεβάρη λογικά χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες).
      Αντίθετα τα δυτικά ΒΔυτικα αλλά και βόρεια ενώ υπάρχει συχνά πυκνά αξιόλογος υετός, δυστυχώς 8 στις 10 το τάιμινκ θερμοκρασίας υετού είναι πάντα κακό.
      Να δούμε πως θα εξελιχθεί και η φετινή κατάσταση όπου σίγουρα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες από αυτόν τον "τζούφιο" μέχρι ώρας χειμώνα.

      Διαγραφή
  15. Aπολαμβάνω τις σύντομες χειμωνιάτικες εκλάμψεις και στην παραλία και στα ορεινά.
    Ποτέ δεν διακατεχόμουν από έναν άκριτο μαξιμαλισμό.
    Αλλά :Με κάποια κρυούτσικα και βιαστικά πολικά γιουρούσια και κάποια αβαθή και ασταθή χαμηλά εκ δυσμών, δουλειά δεν γίνεται.
    Να ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες ;. Μάλιστα. Φοβάμαι όμως μήπως έχουμε την τύχη του κυρ Μέντιου ,του Κώστα Βάρναλη.
    Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που φαίνεται να επαναλαμβάνεται το ίδιο καιρικό μοτίβο στην περιοχή μου. --------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρακαλώ ΘΕΡΜΑ γίνεται να μην γίνονται αναδρομές σε ημερομηνίες και χρονολογίες διότι καταντούν κουραστικά αυτού τα είδους τα σχόλια;
    υγ:οτι είναι να γίνει φέτος θα γίνει.Δεν είναι στο χέρι μας για να το καθορίσουμε.
    Ευχαριστώ πολύ
    sohag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα κύριε. Ότι πείτε...

      Διαγραφή
    2. Έχεις ταλέντο στη λογοκρισία νομίζω, όλοι κάπου είμαστε καλοί τελικά.

      Διαγραφή
    3. Μέχρι να ξανακάνουμε ομάδα ζούμε με το έπος του Γουέμπλεϊ και τη νίκη στο Άμστερνταμ. Μέσα Γενάρη, πρώτη αρνητική θερμοκρασία στα Τρίκαλα. Σημειώθηκε και μια οριακά αρνητική τον Νοέμβρη. Καλημέρα, καλη Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ sohag, για κάποιον λόγο, διαβάζοντας τα σχόλιά σου, στην σύντομη διαδρομή μου σε αυτήν εδώ την παρέα, μου έρχονται στο μυαλό κάποιες σκηνές από "Asterix και Ovelix" και, συγκεκριμένα αυτές με τον "βάρδο" του γαλατικού χωριού!

      Διαγραφή
  17. Άντε φτάνει τόσο κρύο, να ζεσταθούμε λίγο από Τρίτη και μετά ξαναβλέπουμε.. ξαναλέω δεν μ αρέσει τουτο το κρύο ειδικά όταν δεν χιονίζει αλλά απλά ξυρίζει…
    ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ! Λείπουν τα χαμηλά, οι βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιό χειμώνα ψάχνουμε, κοιτάξτε τι γίνεται...
    https://neosagon.gr/irthan-oi-protoi-en-meso-cheimona/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Χειμώνιασε" και ήρθαν τα πουλιά...

      Διαγραφή
    2. «Ο Βοριάς με τη Νοτιά μάλωναν. Παραπονιέται η Νοτιά γιατί το χειμώνα τραβάει ο Βοριάς και δεν αφήνει και αυτήν να τραβήξει. Ο Βοριάς, για να λείψη το παράπονο, της έδωκε την άδεια να τραβάει αυτή. Από τότε κι ύστερα τραβάει και η Νοτιά το χειμώνα. Αλλά από τη γλύκα που έκανε ο καιρός γιόμισε ο τόπος φίδια. Τα φίδια πηγαίνανε να πάρουν την κόρη της Νοτιάς. Η Νοτιά τότε παρακάλεσε το Βοριά να την απαλλάξει από αυτό το κακό. Ο Βοριάς είπε στη Νοτιά να κάμη πως δίνει την κόρη της στα φίδια αλλά να καταφέρη το συμπεθερικό να πάη για τη νύφη από κει που τραβάει αυτός. Η Νοτιά έκαμε έτσι. Κατάφερε τα φίδια να πάνε από κει. Μόλις το συμπεθερικό του φιδιού εξεκίνησε, φύσηξε ο Βοριάς και ξεπάτωσε όλα τα φίδια. Από κει και δώθε τραβάει ο Βοριάς το χειμώνα, γιατί αν τράβαγε η Νοτιά θα γινότανε πολλά φίδια και θα μας έτρωγαν»(Αιτωλία, Δ. Λουκόπουλος).

      Διαγραφή
    3. Εξαιρετικός δάσκαλος και συγγραφέας ο Δημήτρης Λουκόπουλος με βαριά παρακαταθήκη.
      Αν και γεννημένος στη διπλανή Φωκίδα, ο σταθμος του ήταν η δεύτερη πατρίδα του Αιτωλία και το Θέρμο όπου εκεί άφησε κ την τελευταία του πνοή.
      Εξαιρετική η παρομοίωση του βοριά και του νοτιά το χειμώνα..

      Διαγραφή
    4. Και μια παροιμία : "Θρέψε φίδι το χειμώνα να σε φάει το Καλοκαίρι "----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  19. 'Oποιος ξέρει μπιλιάρδο..θα καταλάβει...ότι...το χιόνι εξαρτάται....από με τα πόσα φάλτσα...θα χτυπηθεί η μπάλλα....στην Βόρεια Αμερική....με πολλά φάλτσα δεν γίνεται καραμπόλα για εμάς...με λίγα...από τις καλύτερες καραμπόλες...!
    Αφωνία στο copernicus για αυτά που συμβαίνουν στην Σκανδιναβία..και την Δυτική Ρωσσία.
    ....Το 91...όταν και ξεκινά η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας.,..η θερμοκρασία...είχε πέσει παγκοσμίως κατά 1 βαθμό λόγω εκρήξεως του ηφαιστείου pinatumpo...την ίδια κατά διαβολική σύμπτωση χρονιά...καίγονται από τον Σαντάμ οι πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ,και είπαμε ότι η δεκαετίες του 80 και του 70....ήταν ψυχρές δεκαετίες,,,η λογική θα έλεγε..ότι κλιματική κρίση θα είχε μια ομαλή διαδοχή με αυτές τις δεκαετίες...αλλά αυτό δεν συμβαίνει...προβληματισμοί."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, "Θωμά"! Η πλανητική κυκλοφορία με το μπιλιάρδο έχουν πολλές ομοιότητες! Η ταύτιση του φάλτσου με τον στροβιλισμό είναι εξαίσια.
      Θα πρόσθετα δύο άλλες χρήσιμες ομοιότητες: (α) η ατμόσφαιρα λειτουργεί σαν το μπαλόνι (το πιέζεις κάπου και στις γειτονικές περιοχές διογκώνεται) και (β) ένα μεγάλο κύμα δεν λειτουργεί σαν το στόμα του κροκόδειλου στο παχνίδι "κροκοδειλοντάκιας", δηλαδή δεν δαγκώνει και δεν καταπίνει ένα μικρότερο κύμα. Το ενσωματώσει ή το παρασέρνει στη μεγάλης κλίμακας κυκλοφορία του, αλλά το μικρό κύμα έχει και τη δική του ανεξάρτητη κίνηση μέχρι να του τελειώσουν τα κάυσιμα (ο στροβιλισμός του).

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ...κύριε Ζιακόπουλε....,αλλά είδατε ότι ολοι εμείς των παλιότερων γενεών...πως...βρίσκουμε αναλογίες...εσείς όπως και εγώ...μάλλον παίζατε μπιλιάρδό...και είδατε και τον κορκοδειλάκια.!!..οι νεες γενιές..όμως πώς να δώσουν "υλη" στις σκέψεις τους?...τί "υλη" εχει μία οθόνη...?...(εννοείτε...δεν φταίνε τα παιδιά...αφου η οθόνη είναι το κοινωνικά "ορθό") "θωμάς"...

      Διαγραφή
  20. Θα ήθελα να παρακαλέσω αυτούς που ζητάνε χιόνια στα πεδινά να το σκέφτονται πιο πολύ...Μετά από ένα ανύπαρκτο χειμώνα(θερμοκρασιακά και υετικα),η φύση δεν είναι έτοιμη για χιόνια.Κι έστω ότι χιονίσει μέχρι τις βάρκες μέχρι το τέλος του χειμώνα.Θα βγούμε και θα πούμε ότι όλα βαίνουν καλώς;Εδώ στην περιοχή μου (Κάρυστος) προχθές η Όχη έβαλε το πρώτο γάνωμα στην κορυφή...πριν 20 χρόνια που θυμάμαι αυτό γινόταν από Νοέμβριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως πάντα, σκέφτεσαι σωστά και ώριμα και έχεις την ικανότητα να τιθασεύεις τα συναισθήματα σου,, Λευτέρη. Λειτουργείς και με το μυαλό και με την καρδιά. Και "επαγγελματικά" και με το συναίσθημα, δηλαδή. Κάποτε, μου έλεγε ένας προπονητής ότι δεν υπάρχει επαγγελματισμός χωρίς συναίσθημα.

      Διαγραφή
    2. Λευτέρη, ως προς το πρώτο σκέλος της τοποθέτησή σου, πιστεύω ακράδαντα πως η φύση έχει πολύ καλύτερη "μνήμη" και "περιοδική ανυπομονησία" από εμάς αλλά, επίσης πως και οι ακραίες εκφράσεις του καιρού που συνοδεύει τις βίαιες ψυχρές εισβολές οδηγούν εν τέλει στην αναγέννηση μέσω της "καταστροφής" που είναι, σε μεγάλο βαθμό και η "πεμπτουσία" ενός Χειμώνα.
      Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος θα συμφωνήσω απόλυτα πως ένας χειμώνας κρίνεται πάντα στο σύνολό του και πως ένας "μεγάλος" χιονιάς σε έναν κατά τα άλλα ανύπαρκτο χειμώνα "δεν σώζει την παρτίδα"!

      Διαγραφή
  21. Δυσκολευομαι να πιστεψω καποια σεναρια για 21-24 του μηνα. Η αντικυκλωνικη σφηνα που δινουν σε εναν τοσο ζωηρο ατλαντικο δεν μου καθεται καλα.
    Αλλα επειδη θυμαμαι καλα κατι που εχει πει ο δασκαλος για τα κυματα rossby και οτι ειναι δυσκολο να τα κατανοησω, κραταω μια πισινη και ας μεινω με την ελπιδα...
    Μακαροναδα τα ensembles!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάλι ολικός παγετός (13/01) στη Φλώρινα και στα χωριά τριγύρω ως και οριακά στη Σέτα Ευβοίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Καλημέρα Χρήστο πατριώτη! Που όμως εκείνα τα -20 και παρακάτω με χιονοσκεπές έδαφος και με το σινιάκι να στρογγυλοκάθεται από πάνω! Μια που αναφέρεσαι σε μέρη ολικού παγετού, ένα τέτοιο (άγνωστο σε πολλούς) μέρος είναι και η Βάβδος Χαλκιδικής (υψόμετρο 1.000μ.), μιλάμε για πολικό ψύχος με βοριάδες, είναι περιοχή, που κάθεται κρύο, επιρρεπής στις παγωνιές. Όπως και στον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, στο δρόμο στο ύψος του χωριού μπορεί να δεις -8 και μετά από 8-10 χλμ. προς Πολύγυρο ή Θεσσαλονίκη +2 (10 και παραπάνω βαθμοί διαφορά το χειμώνα ειδικά όταν κατεβαίνει κρύο, δεν θα δεις δηλαδή τη διαφορά αυτή το καλοκαίρι). Στη Φλώρινα μπορεί να είσαι πάνω στο χιονοδρομικό πχ με -4 και λιακάδα και κάτω η Φλώρινα να έχει -12, -15 ειδικά με σινιάκι. Φοβερά φαινόμενα. Ευελπιστώ πάντως (το έχω γράψει πολλές φορές) να μας κάνει κάποια στιγμή μέσα στον Γενάρη και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα μέσα Φλεβάρη ένα - δύο καλά τριήμερα για τα ΒΔ ορεινά. Δεν θέλουμε παραπάνω. Στα μελλούμενα τώρα για τα πεδινά, βάσει συγκριτικής και μόνο παρατήρησης ευρωπαϊκού, gfs κλπ. μήπως διαφαίνεται μετά τις 23-24 του μήνα καιρός ανατολικών προσήνεμων με καλή υποστήριξη και στα 1500μ. και στα 5000μ; Δεν ξέρω. Για να δούμε θα πάνε οι προσήνεμοι για το 4ο; Για Εύβοια τα συνήθη χιόνια κάθε χρονιάς τα θεωρώ, σχετικά, βέβαια. Καλημέρα σε όλους!!

      Διαγραφή
    2. Τυγχάνει και κατάγομαι από τα μέρη που περιγράφεις.
      Είμαι από την Γαλατιστα 450 υψόμετρο και η συμβία μου από τον Βαβδο 850 υψόμετρο.
      Υπέροχοι τόποι.
      Ο Βαβδος δε, έχει ορίζοντα από τον Βορα μέχρι το Πήλιο και τις Σποράδες.
      Οι χειμώνες δεν είναι πλέον το ίδιο δρυμεις, αλλά ανάλογα το έτος θα βάλει 5-6 φορές καλό χιόνι.
      Φέτος, η κυκλοφορία θύμισε κάτι από τα παλιά.
      Αυτά τη στιγμή απολαμβάνω στην μικρη πλατεία της Γαλατιστας,ησυχια,έναν υπέροχο ήλιο με 4,5βαθμους και ένα ωραίο τσίπουρο.

      Διαγραφή
    3. Για το παραπάνω σχόλιο,
      Δημητρης,
      Θεσσαλονικη.

      Διαγραφή
    4. Επίσης θα προετρεπα σε όσους μπορούν,να ανακαλύψουν την ορεινη Χαλκιδική,τα Ζερβοχωρια,τα Μαντεμοχωρια και τον υπέροχο Χολομωντα,ένα βουνό χαμηλό με καταπληκτικά δάση από μαύρη πευκη,έλατα,οξιές,βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα.
      Στον άξονα από Γαλατιστα έως την Ιερισσο.
      Πέρα από τις θάλασσες, η Χαλκιδική έχει ένα πολύ όμορφο και άγνωστο στους πολλούς ορεινό τοπίο.

      Διαγραφή
  23. Ανω Βόιο -8,3....και τώρα ένας κότσυφας ξεμύτισε...και παρατηρεί...την καπνοδόχο μου..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σε όλους. Αν δεν κάνω λάθος γενικευμένες χιονοπτώσεις στον ελλαδικό χώρο ( που είναι αρκετά μικρός) δηλαδή σε πόλεις , πεδιάδες κ.τ.λ. είχαμε κανά δυο απ' το 2000 και μετά , θυμάμαι τον Δεκέμβρη του 2001 και την Αριάδνη.
    Άρα μια τέτοια καιρική κατάσταση σπανίζει αρκετά και μάλλον μάταια την αποζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι το 2019 είχαμε πανελλαδικό χιονιά με τρεις διαδοχικές ψυχρές εισβολές (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος) μεταξύ Χριστουγέννων του 2018 μέχρι την επομένη του Αϊ Γιαννιού το 2019.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά.
      Το 2019 ο χιονιάς ήταν επίσης πανελλαδικός ακόμη και στα δυτικά πεδινά ηπειρωτικά.

      Διαγραφή
  25. Θα ξεσπάσει όλο αυτό και θα είναι είτε Φεβρουάριος ,είτε Μάρτιος και νομίζω θα έχουμε μια κρύα άνοιξη προς τα εκεί φένεται να πηγαίνει καιρικά , δυστυχώς ότι συνεπάγεται αυτό για την φύση και όχι μόνο,ο Ιανουάριος φένεται να διαψεύδει αυτά που έλεγα μήπως και αλλάξει κάτι μετά τις 15 , δυστυχώς δεν βλέπω τίποτα σημαντικό, Χρήστος από την κρύα ελαφρώς χιονισμένη Όθρυ,με την ποιο κρύα νύχτα του χειμώνα μέχρι στιγμής που μας πέρασε μείον 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οουυφφφφ εκεί που κάτι φαινόταν στις 21-24/1, εξαφανίστηκε και αυτό (;!) Οι ελπίδες πλέον στον Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εξαφανίστηκε τίποτα ακόμη Τεό.
      Η τάση είναι καλή αλλά ακόμη οι λεπτομέρειες λείπουν.

      Διαγραφή
    2. ο ευρωπαίος πάντως βαστά γερά ελπίζω σιγά σιγά να αρχίσουν να τουμπάρουν και τα υπόλοιπα , να βγάλουν κάτι πιο δυνατό όπως ο ευρωπαίος

      Διαγραφή
    3. Η κατάσταση όσον αφορά το επόμενο Σαββατοκύριακο αρχίζει να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο τρόπος με τον οποίο δείχνει να αναπτύσσεται η αντικυκλωνική έξαρση με κάποια χαρακτηριστικά "μεσημβρινού εμποδισμού" αφήνει πολλά περιθώρια για μικρές ή μεγάλες "εκπλήξεις" στην περιοχή μας!

      Διαγραφή
  27. Πιο νόστιμος ο Ιανουάριος σε σχέση με τον Δεκεμβρη και έχει και συνέχεια βλέπω ο χειμωνας. Παγωνιες σήμερα με -3.5/-5.5 ελάχιστη πέριξ Λάρισας και -1.5 στην πόλη. Υποτροπικές ανησυχίες βλέπω που μονο καλό μπορούν να φέρουν στα αδικημένα βόρεια και δυτικά. Όσο τα -10 στα 850 δεν φαίνονται τόσο η κλιματική αλλαγή μου αφήνει ίχνη αισιοδοξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aδικημένα από το χιόνι φαντάζομαι. Γιατί κατά τα άλλα τάπα πάνε.

      Διαγραφή
    2. Βασίλη έκτος από την κακοκαιρία που φαίνεται στις 21-22 ,,πιστεύεις θα έχουμε ευκαιρία για κάτι αξιόλογο από πλευράς ψύχους μέχρι το τέλος Ιανουάριου?

      Διαγραφή
    3. Κάπου εκεί πριν το τέλος και αρχές Φλεβάρη ανάβουν οι μηχανές του κρύου.
      Ναι για χιόνι αναφέρομαι. Από βροχές καλά πάμε.

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, ελάχιστη νωρίς το πρωί -3,6C , τρίτη αρνητική θερμοκρασία,η χαμηλότερη για αυτό το χειμωνσ, ηλιοφάνεια με ξηρό ευχάριστο κρύο χωρίς ανέμους. Πολύ χιονισμένο το Άγιο Όρος όπως φαινόταν χθες από τη Σιθωνία όπου βρισκόμουν μέχρι αρκετά χαμηλά και 3-4 χιονοπτώσεις έως τώρα στη Βόρεια Χαλκιδική και στα ορεινά της Σιθωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο χειμώνας αν δεν πιάσει, κι ο χιονιάς αν δεν πλακώσει, ούτε λάδι, ούτε στάρι, ούτε ανθούς η γης θα δώσει. Το άκουγα συχνά από τον παππού μου. Τότε το θεωρούσα υπερβολικό. Ίσως και να με απασχολούσαν άλλα θέματα. Λόγια βγαλμένα από την εμπειρία τους που όσο οι άνθρωποι απομακρύνονται από την φύση τόσο λιγότερο τα εκτιμάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή η επισήμανση σας και το είχα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, όταν μετά τον χιονιά Ελπίδα, οι δύο πορτοκαλιές μας είχαν τη μεγαλύτερη καρποφορία των τελευταίων ετών. Ωστόσο, δεν εξηγεί, γιατί και παλιότερα όταν οι χειμώνες ήταν πιο πλούσιοι, όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του blog, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν και τότε φτωχοί. Και γιατί οι ανισότητες είναι διαχρονικά τεράστιες στην ανθρώπινη ιστορία.

      Στις μέρες μας, οι πέντε πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τις περιουσίες τους στα 869 δισ. δολ. από το 2020 και μετά, διάστημα κατά το οποίο οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τα εισοδήματα τους κατά 3,3 δισ. δολ. Αντίθετα, τα εισοδήματα του 60% των πιο φτωχών, συνολικά 4,77 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μειώθηκαν, ενώ το 1% των πιο πλούσιων κατέχει το 59% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.

      Το πρόβλημα δεν είναι, λοιπόν, ότι η γη δεν παράγει, αλλά ότι οι πόροι της δεν κατανέμονται ισότιμα. Και όσο αυτό συνεχίζεται - η Oxfam υποστηρίζει ότι η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί ούτε σε 229 χρόνια - μικρή σημασία έχει τελικά αν θα έρθει χειμώνας, που έρχεται κιόλας, όπως κάθε χρόνο, άλλωστε. Βαρύς ή μαλακός, άλλωστε, έχει γυρίσματα, όπως λένε, ο καιρός. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι άνθρωποι για θέματα που είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε.
      https://www.theguardian.com/inequality/2024/jan/15/worlds-five-richest-men-double-their-money-as-poorest-get-poorer

      Διαγραφή
  30. Το είπαμε στις 6, το ξαναείπαμε στις 10, το ξαναλέμε και σήμερα 14: Μην μασάτε, έρχεται χειμώνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απαντήσεις
    1. Μέχρι το Σαββατοκύριακο εκατό φορές θα αλλάξει! Και το gfs δείχνει πιο ζεστό καιρό..

      Διαγραφή
    2. Αποστολη ετσι οπως δινει τον αυλωνα και μετα την αποκοπη, το κυριως πιατο ειναι για προσηνεμο, αλλα το συγκεκριμενο ραν δινει χιονι παντου εστω και για λιγο. Και βορεια ελλαδα και δυτικη. Σχολιαζω το 12z του ευρωπαικου γι'αυτους που διαβαζουν. Φιλε ανωνυμε εννοειται πως θα αλλαξει.

      Διαγραφή
  32. Επιτέλους ένα χειμωνιάτικο πρωινό στην περιοχή μου σήμερα, με θερμοκρασία κοντά στο -1..όλα έμοιαζαν χιονισμένα μιας και είχαν καλυφθεί από ένα λεπτό στρώμα πάχνης...ελπίζουμε για την συνέχεια

    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Προς όλους τους Ευρωπαίους,Αμερικανούς μοντελιστες και μη....στο τέλος πάντα ο Έλληνας κερδίζει..τάδε εφη Κ.Ζιακοπουλος!!Αν δεν δείτε σημάδι του όλοι μας χαμηλά το κεφάλι σεμνά και ταπεινά.Καλο βράδυ και καλή εβδομάδα(εύχομαι υποσχόμενη) από Χαλκίδα.Γιαννης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι και δική μου Αρχή για εδώ. Ευελπιστούμε Γιάννη. Καλό βράδυ να έχετε όλοι.

      Διαγραφή
  34. Το ότι έρχεται χειμώνας που γράφει εδώ και αρκετές ημέρες ο Χρήστος και έχει δίκιο, αρχικά για το διάστημα 20 με 22 που σας έγραψα και εγώ από προχτές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χιονίσει έως σε μηδενικά υψόμετρα.
    Ξεκολλήστε κάποιοι με τα χιόνια στα τσιμέντα.
    Αν έρθουν αυτά καλώς να έρθουν.
    Η ουσία είναι έστω και με δόσεις να κάνει χειμώνα με όλη τη σημασία της λέξεως και εννοείται τμηματικά σε όλη τη χώρα.
    Ο μέσος όρος των δύο μεγάλων μοντέλων όπως σας είπα,αυτό δείχνει για το επίμαχο διάστημα.
    Οι πεδινές χιονοθύελλες όμως που έταξαν κάποια κυρία ραν των μοντέλων όπως και το ευρωπαϊκό, ακόμη δεν τα λαμβάνω καθόλου υπόψιν μου 6 ολόκληρες μέρες πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, έτσι, είναι Φώτη. Μάλιστα, ο τζίφος στο πρωινό του τρέξιμο δεν δίνει κάτι ιδιαίτερο, αφού ανεβάζει λίγο τις θερμοκρασίες, μειώνοντας, βασικά την ένταση του βοριά στο Αιγαίο για τις 21/1. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι έρχεται δεύτερη ψυχρή εισβολή σε μία βδομάδα, ενώ από των Φώτων ο καιρός είναι χειμωνιάτικος, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, βέβαια, κάθε φορά. Κάτι που δείχναμε ότι είχαμε δίκιο και οι λίγοι, μία ισχνή μειοψηφία σε αυτό το blog, που υποστηρίζαμε ότι ο χειμώνας απλά άργησε, όπως συνηθίζει να καθυστερεί τα τελευταία χρόνια (από το 2020-21 και μετά).

      Το ότι ο χειμώνας είναι παρών φαίνεται, επίσης, από το δριμύ ψύχος και τις σφοδρές χιονοπτώσεις όχι μόνο στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, που γράφει ο φίλος "Θωμάς", αλλά ακόμα και στην Αγγλία αυτές τις μέρες, στη Γαλλία, επίσης, όπου χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αμάξια τους, στην Τουρκία, όπου ασθενοφόρο έκανε δύο μέρες να προσεγγίσει και να μεταφέρει έγκυο στο νοσοκομείο του Τσανάκαλε, στη Γερμανία και την Πολωνία πριν λίγο καιρό κ.λ.π.

      Αλλά φυσικά και στις ΗΠΑ, όπου οι ανατολικές πολιτείες βίωσαν μία πολύ μεγάλης έντασης χιονοθύελλα, η οποία κατευθύνεται πλέον στα Μεσοδυτικά. Ας βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, λοιπόν, και ας μην τα βάφουμε μαύρα με τα 20άρια του Δεκέμβρη και του Γενάρη, τα οποία αποτελούν, άλλωστε, προϋπόθεση για να έρθουν οι ψυχρές εισβολές, από τη στιγμή που είναι 12-14 βαθμούς τον χειμώνα οι μέσες τιμές.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε ανώνυμε των 6:34, εικοσάρια τον Δεκέμβρη, τριανταριά τον Οκτώβρη και Νοέμβρη, σαρανταπεντάρια το καλοκαίρι. Αυτή είναι η γενική εικόνα εκτός εάν ζω σε άλλο πλανήτη.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι ανώνυμος. Έχει καταντήσει ανέκδοτο.

      Διαγραφή
    4. Μέσα στο πρόγραμμα είναι όλα αγαπητέ, Νώντα Καμαρινέ. Και τα 45άρια τον Ιούλιο, αλλά και τα 18άρια τον Ιούνιο (2023). Και τα 30άρια τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αλλά και τα 10άρια τον Απρίλιο (σταθερά από το 2020 είναι τόσα, όσα και τα 30άρια του φθινοπώρου). Και τα 20άρια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αλλά και οι μονοψήφιες τον Μάρτιο του 2022 με χιόνια κάθε δεύτερη μέρα στην Αθήνα, μέχρι τις 23 Μαρτίου. Ανήμερα την 25η Μαρτίου είχε χιονίσει το 2021.

      Ο καιρός έχει τα up and down, όπως και σχεδόν τα πάντα στη ζωή. Επίσης, μην κρίνουμε μόνο από την Ελλάδα, μία μικρή γωνίτσα στον πλανήτη. Ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο είναι αρκετά ψυχρός μέχρι στιγμής, αν κρίνουμε από τις χιονοπτώσεις από τις ΗΠΑ μέχρι τη βόρεια Ευρώπη και την Κίνα. Απλά, δεν έβγαλε ή δεν το βρήκε κάποιος από εμάς τις αποκλίσεις του Δεκεμβρίου το Copernicus για να το επιβεβαιώσουμε.

      Διαγραφή
    5. Ναι Βαγγέλη, ότι πεις! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

      Διαγραφή
    6. Αδιόρθωτε των 3:12 μ.μ.,
      είσαι ο μονίμως διαφωνών, αυτός που σε όλα έχει δίκιο, ο επιθυμών μετά μανίας και διακαώς να αποτελεί το σημείο αναφοράς όλου του κόσμου και ο πλέον ημιμαθής και προκατειλημμένος σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
      Ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Δεκέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως με μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 13,51°C, 0,85°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020.
      Οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες ήταν από πολύ χαμηλότερες του μέσου όρου στις σκανδιναβικές χώρες έως πολύ πάνω από το μέσο όρο στα νοτιοανατολικά της ηπείρου μας. Εκτός Ευρώπης, οι θερμότερες συνθήκες σημειώθηκαν στη Βόρεια Αμερική και ειδικότερα σε ολόκληρο τον Καναδά.

      Διαγραφή
  35. Αύριο Δευτέρα πάντως για τα δυτικά ΒΔυτικα ηπειρωτικά τμήματα στο μπάσιμο του χαμηλού τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες δεν αποκλείω τα χιόνια να κατέβουν αρκετά πιο κάτω από αυτά που δείχνουν τα μοντέλα κοντά στα 900μ πλας (π.χ. Μέτσοβο Πληκάτι Τσεπέλοβο κ. α.), και αν υπάρξει υετός το πρωί και πιο χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα σας.
    Για να δούμε αν μας κάνει την χάρη το σκ για Σαλόνικα μετά από καιρό, πολλά υποσχόμενο το τρέξιμο του ευρωπαϊκού για κεντροβόρεια, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι παιδιά,νομίζω ότι η κέντρο βόρεια Ελλάδα δικαιούται κάτι καλό μετά από χρόνια και όντως αν και ίσως είναι νωρίς ακόμα τα τρεξίματα υπόσχονται ωραία πράγματα.Τωρα εμείς οι Αττικαριοι ας περιμένουμε.Ο χειμώνας επιτέλους τώρα φαίνεται να ξεκινάει για τα καλά,και ελπίζουμε ο δάσκαλος μας να μας δώσει έστω ένα μικρό νεύμα για να χαρούμε.Καλη εβδομάδα σε όλους.Γιωργος Περιστέρι.

      Διαγραφή
    2. Ενα μεγάλο καλάθι οφείλουμε όλοι εμείς να κρατήσουμε διότι τα περισσότερα σενάρια δείχνουν όχι και τόσο ισχυρή ψυχρή κατάβαση για να φέρει χιονιά μέχρι την θάλασσα.
      Μέσα σε αυτά βάλε οτί είναι μια βδομάδα μπροστά που σύμφωνα με τους κανόνες τις μετεορολογίας δεν είναι καθόλου ασφαλές,βάλε επίσης οτί χρειάζεται συνδυασμός κατάλληλου ισχυρού κρύου με υετό για να υπάρξει χιόνι πράγμα αμφίβολο με βαρδάρη στην θεσσαλονίκη.
      Αρα?
      Αρα τι μένει λοιπόν?
      Τι είχες Γιάννη,τι είχα πάντα!(χωρίς να έχω κάτι εναντίον σου,γενικά μιλώντας με αντικειμενικότητα)
      sohag

      Διαγραφή
  37. Καλό νερό έριξε σε όλη την Βοιωτία με έμφαση τα δυτικά και κεντρικά τμήματα.
    Καλό χιόνι έβαλαν Ελικώνας και Κιθαιρώνας με την παλιοβουνα (υψ.1748) να ντύνεται "νυφη".
    Νυφουλα και η Διρφυς, ενώ ο Παρνασσός φορτώθηκε για τα καλά.
    Τα χιόνια σε Ελικώνα και Κιθαιρώνα έφθασαν έως τα 650-700 μέτρα όπως ακριβώς είχε πει ο φίλος Φώτης.
    Εχθές το πρωί η παγωνιά ήταν αρκετά ισχυρή τόσο στα υψώματα όσο και στον κάμπο και όλα φαίνονταν λες και είχε χιονίσει.
    Πάχνη είχε και σήμερα το πρωί, αλλά γρήγορα συννεφιασε και μαζί με τον άνεμο που στράφηκε σε ΔΝΔ, υποχώρησε νωρίτερα και ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία.
    Η καιρικη συνέχεια δεν με ανησυχεί καθώς όλα έχουν πάει πολύ πίσω και αναμένω όμορφα καιρικά δρώμενα σε όλη τη χώρα.
    Άλλα είναι αυτά που με ανησυχούν και έχουν πάρει άσχημη τροπή...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή