Πτώση θερμοκρασίας Σαββατοκύριακου: το περίσσιο (ECMWF) είναι ψεύτικο, το λιγοστό (GFS) είναι ντροπαλό!

Στο βουνό των Κενταύρων, 13-1-2024. Φωτ. Βασίλης Καραλής


Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και βροχές αναμένεται να σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα (νωρίς το πρωί) και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας (κυρίως στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα). Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες και ιδιαίτερα ως προς τις ελάχιστες τιμές της (σημαντική υποχώρηση της παγωνιάς).


Την Τετάρτη (17/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές στη ΒΔ Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά της εποχής. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (18 & 19/1), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Το Σαββατοκύριακο (20-21/1) αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά: (α) την εκδήλωση παροδικών βροχών, τοπικών χιονοπτώσεων και σποραδικών καταιγίδων, (β) τη σταδιακή επικράτηση πολύ ισχυρών βόρειων ανέμων και (γ) την πτώση της θερμοκρασίας. Περισσότερα για την κατανομή, την ένταση και τη διάρκεια των χιονοπτώσεων και γενικότερα του υετού στα μέσα της εβδομάδας. 

87 σχόλια:

  1. Με άλλα λόγια η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού πλέον έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με το αμερικάνικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! Αν και για τον καιρό και το πολυπόθητο χιόνι που περιμένουμε (όσοι αγαπάμε και απολαμβάνουμε τα καιρικά φαινόμενα και είμαστε πολύ λίγοι, να το ξέρετε) οι ελπίδες δεν έχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καμία ιδιαίτερη σημασία!! Και πως γίνεται να βγαίνουν 99% οι προβλέψεις για κακοκαιρία και ανυπαρξία φαινομένων, ακόμα και για 10 μέρες μετά, και για τις κακοκαιρίες και τα έντονα φαινόμενα πάνε στον κουβά ακόμη και την ίδια μέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Νομίζω ότι και τα δύο προγνωστικά μοντέλα αυτήν την εβδομάδα θα είναι ντροπαλά. Τώρα για τις επόμενες ελπίζουμε να ξεθαρέψουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νικόλαος Παντελικίζης15 Ιανουαρίου 2024 στις 4:04 μ.μ.

    Καλησπέρα δάσκαλε και στην παρέα...
    Από τον τίτλο λοιπόν να συμπεράνω ότι το ψεύτικο, εφόσον είναι ψεύτικο θα κάνει τούμπα και το ντροπαλό Αμερικάνικο θα δώσει ίσως κάτι λίγο παραπάνω σε κρύο αλλά, από την τελευταία παράγραφο σας ας μην περιμένουμε πολλά πράγματα τουλάχιστον για χαμηλά υψόμετρα!
    Καλά κάνετε και μας προσγειώνετε και ας κλείσουμε μάτια και αυτιά σε προγνωστες καιρού (οι συνήθεις "ένοχοι) που άρχισαν πάλι να τάζουν... λαγούς με πετραχήλια!
    Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ μπερδεύτηκα λίγο με τον τίτλο. Τέλος πάντων θα μας το ξεδιαλύνεις εσύ δάσκαλε. Ελπίζω μόνο να μην είναι άνθρακας ο θησαυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μ.Ο των 2 συναγωνιστών παίδες !! Τετάρτη βράδυ τα πιό σίγουρα ! Ταδε έφη Δάσκαλος .(νομίζω) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mερικά από την "αποκρυπτογράφηση" του κυρίου Ζιακόπουλου.
    α)Χρησιμοποιείται ο 'ορος "πρόσκαρη" ως το βασικό χαρακτηριστικό της μεταβολής..,όμοίως και το "παροδικές" επομένως...μιλάμε για μία "συμβατική" μεταβολή.
    β)Τολμω΄από τώρα να πώ ότι μιλάμε για χιόνι ημιορεινών..και κάποιων περιοχών χαμηλότερα...στα Β-ΒΑ σύνορά μας.
    ....Μόνο ζητούμενο για μένα έιναι η μεταβολή στην αποδρομή της να δώσει αξιόλογο υετό στα προσήνεμα και στην Κρήτη.Η Θεσσαλονίκη των 7 βαθμών με βροχή η το Ανω Βόιο με δύο δάχτυλα χιόνι....δεν νομίζω να ενδιαφέρουν κανένα.Για τα μελλούμενα η Αμερική για την ώρα δεν μας κάνει την χάρη...καθώς..μόνο οι ΒΑ ΗΠΑ εχουν αυλώνες..οι κεντροδυτικές που θα δίναν το σύνθημα για εμάς είναι ήσυχες."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα και καλη εβδομαδα κυριε Ζιακοπουλε σε σας και σε ολους τους αναγνωστες του μπλογκ. Πολυ σωστες παντα οι τοποθετησεις σας και με υπομονη, χωρις μακροπροθεσμες προβλεψεις εντασης φαινομενων για εντυπωσιασμο. Πολυ ωραια και εντυπωσιακη η φωτογραφια του Βασιλη, η οποια μου θυμιζει κατι απο WRC Σουηδιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το "πρόσκαιρη" είναι το σίγουρο με τέτοιον δραστήριο ατλαντικό και πάλι.
    Για τα υπόλοιπα τα είπαμε, χιόνι πεδινό δεν υπάρχει και ούτε μας καίει(μια μικρή πιθανότητα την δίνω μόνο για τη Βόρεια χώρα).
    Τουλάχιστον να μην πάει στράφι και αυτός ο αυλώνας.
    Λεπτομέρειες εννοείται πριν την Τετάρτη το βράδυ δεν υπάρχουν.
    Το κύριο ραν του ευρωπαϊκού μια ζωή θυμάμαι μέρες πριν αυτά κάνει.
    Ας μην δίνουμε σημασία και μπερδεύουμε τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας μεινουμε με την ελπιδα και βλεπουμε τεταρτη βραδυ που θα παει. Συμφωνω απολυτα με τον φωτη για τον ατλαντικο. Το ειχα γραψει και σε προηγουμενο αρθρο οτι προσκαιρες διακοπες ατλαντικης ροης απο εξαρσεις ridge, δεν μπορουν να κανουν και πολλα. Αλλα ας περιμενουμε λιγο ακομα. Να δουμε ποσο βορεια θα κινηθει η αντικυκλωνικη σφηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους από τη παγωμένη Στοκχόλμη όπου ξεκίνησε άλλη μια πολική εβδομάδα .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειλικρινά απαιτήται εγκράτεια,από το μάθημα που πήραν πολλοί,σε σχέση με την ψυχρή κατάβαση του περασμένου σαββατοκύριακου για να μην ξαναγίνει για χιλιοστή φορά πάθημα.
    Προς το παρόν είναι μπερδεμένα τα σενάρια των προβλέψεων.
    Αμα,παρά την ισχυρή πεποίθηση ορισμένων πως θα ντυθούν τα πάντα στα λευκά τελικά αποδειχθεί σκάρτη η ψυχρή εισβολή(εννοείται φυσικά για τα δεδομένα χιονιού στα παραθαλάσσια)τότε δεν θα φταίει ούτε ο καιρός ούτε τα μοντέλα.
    Το κακό μας το κεφάλι θα ευθύνεται και τίποτα άλλο,και μάλιστα θα αποδειχθεί περίτρανα για μια ακόμα φορά.
    sohag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και εγώ που είμαι από την Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ξάνθη δεν περίμενα ούτε και περιμένω να χιονίσει εδώ στα ημιορεινα και πεδινά μιλάω πάντα. Τώρα τι λες εσύ... Θέλουμε τουλάχιστον βροχές και κρύα γιατί χειμώνα έχουμε στο κάτω κάτω διαολε.

      Διαγραφή
  14. "Χειμώνας" για τρεις μέρες 😬

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ψεύτικος αλλά μου κάνει εντύπωση και το βραδινό τρέξιμο είναι διαφορετικό απ όλα τα υπόλοιπα μοντέλα και παράλληλα μεγάλη σταθερότητα σε αυτό που δίνει ,, άρα δάσκαλε εσείς δεν του δίνετε καμία ελπίδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφθασε η Τετάρτη και δεν το κατάλαβα;

      Διαγραφή
    2. Σταθερότητα ως προς το κρύο.Οσον αφορά τον υετό άστα να πάνε.

      Διαγραφή
  16. Εδώ και μια ώρα περίπου έχουμε πολύ καλή ποτιστική βροχή.
    Το μόνο σίγουρο μοντέλο είναι αυτό που βλέπουμε χειροπιαστό αυτή την στιγμή.Βροχη καλή λοιπόν.
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη πολύ χαίρομαι.Εδώ στα Δυτικά ψεκάδες. ---=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Εδώ Αιτωλοακαρνανία από το πρωί ψιχάλες και από το μεσημέρι συνεχή ποτιστική βροχή έως αυτή τη στιγμή που γράφω.
      Υγρασία στο 95% και θερμοκρασία 9 με 11β όλη την ημέρα.
      15mm η τρέχουσα.
      Από νερά καλά πάμε, τα χιόνια όταν είναι να έρθουν πάντα μας φτύνουν...

      Διαγραφή
  17. Πάμε για χιονάκι κι όχι μόνο στα βουνά μας,πέφτει και ΣΚ μια χαρα θα το απολαύσουμε….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιάζεσαι φίλε μου.. περιμένουμε

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο θα το απαθανατήσουμε για να δούμε αν θα επαληθευτούν.
      Μην τυχόν και δεν επαληθευτεί "αλλοιμονό"σου.
      sohag

      Διαγραφή
  18. Tελικά αγαπητέ "Θωμά" είσαι καλός και στις αποκρυπτογραφήσεις.Επιασες΄ τις καίριες προεξέχουσες λαβές του λεκτικού αμφορέα .
    Αυτό το "συμβατική μεταβολή" ίσως το λέγαμε " καταδρομικό χτύπημα" !!!. ----======= Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ...Π.Α. με τον κύριο Ζιακόπουλο....δεν γίνετε αλλιώς....το ξέρεις...μία άλλη φορά...πριν την κακοκαιρία της 15 Δεκεμβρίου είχε γράψει..το "αξιόλογη μεταβολή" όταν τα μοντέλα εδιναν κάτι χάδια..και τελικά η κακοκαιρία εκείνη ίσως ήταν από τις πιο αξιόλογες του φετινού χειμώνα....,¨καταδρομικό?χιχχι ...μάλλον βλέπεις κάτι στην αποδρομή..που εδειξε ένα τρέξιμο..και αφορά τα νότια μακάρι!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  19. Συμπέρασμα : το μόνο σίγουρο είναι το κρύο για το Σ/Κ. Για τα υπόλοιπα αναμείνατε (και μην προτρέχετε!) Αχιλλέας από την βροχερή Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όταν υπάρχει ο όρος πρόσκαιρη μεταβολή αυτό τα λέει όλα μάλλον δεν θα είναι για χόρταση, αρκεί να είναι αξιοπρεπές το μενού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άλλοτε, μην κιοτεύετε κι άλλοτε, ηρεμήστε μωρέ ζωντόβολα!
    Δηλαδή, συνήθως ενάντια στην πλειοψηφία εδώ μέσα.
    Κατά κάποιο τρόπο, βγάζω πολλές φορές συμπέρασμα για τα μελλούμενα σύμφωνα με αυτό.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι γίνεται στην Πελοπόννησο σήμερα?Πολλά νερά..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του blog!Φίλοι μου νομίζω ότι ο δάσκαλος είναι ξεκάθαρος όπως πάντα.Τα φαινόμενα θα κάτσουν κάπου στην μέση μεταξύ Ευρωπαίου που είναι πιο ((large))και gfs που είναι πιο φειδωλός.Μακαρι να πάρουν κάτι στην κέντρο βόρεια χώρα που έχουν αδικηθεί τα τελευταία χρόνια για να μην πάει χαμένη και αυτή η μεταβολή όπως πολύ σωστά είπε και ο Φώτης . Εμείς εδώ οι Αττικαριοι ας περιμένουμε . Παραδοσιακά σε εμάς τα καλύτερα τα κρατάει ο Φλεβάρης.Υπομονη λοιπόν!!Ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε για όλα!!Γιώργος Περιστέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο πλούτος και ο υετός κατανέμονται άδικα !. -----=====Π.Α.(Γιάννης Αγιάννης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εγώ το παίζω 1, θα φαμε εμείς Θεσσαλονίκη το κρύο και το λίγο χιόνι θα πάει αλλού. Ευτυχώς θα είναι πρόσκαιρη η μεταβολή. Ας χιονίσει στα ορεινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Eπειχθήναι μεν νυν παν πρήγμα τίκτει σφάλματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσε, πάντως, ο κ. Ζιακόπουλος να δώσει κάποια στοιχεία ακόμα. Τα τρεξίματα των μοντέλων τα βλέπουμε κι εμείς οι αδαείς.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα,
      Ο δάσκαλος θα δώσει στοιχεία και προγνώσεις όποτε το κρίνει αναγκαίο και όλα αυτά τα χρόνια μας έχει διδάξει ότι η προγνωσιμότητα ειδικά για χαμηλά, χιονιάδες κλπ είναι καλή 2-3 μέρες πριν. Οι υπόλοιποι φίλοι του μπλογκ μας προσφέρουν στοιχεία και σχόλια και απόψεις. Τα τρεξίματα των μοντέλων είναι μόνο για «καφενειακή» συζήτηση εντός του μπλογκ. Όταν δεν υπάρχουν βεβαιότητες δεν γίνονται σοβαρές προγνώσεις
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Την παρουσίαση των στοιχείων των μοντέλων, την κάνουν οι αδαείς όμως. Το βλέπουμε συχνά. Δεν είναι το ζητούμενο αυτό όμως. Έχει αναλυθεί πολλές φορές εδώ

      Διαγραφή
  27. Βλέπω χιόνια στα χιονοδρομικά των Κυκλάδων.. Για πολλοστή φορά.. Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε να χιονίσει πρώτα. Ο τζίφος δεν δίνει σχεδόν καθόλου χιόνια στα δύο τελευταία τρεξίματα και απλά προβλέπει ότι θα συνεχιστεί το βόρειο ρεύμα και μετά το ΣΚ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

      Διαγραφή
  28. Από το λιγοστό έφτασε στο μηδενικό ο τζίφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα.Με τα πρωινά τρεξίματα των μοντέλων φαίνεται πλέον το ευρωπαϊκό να παίζει μπάλα μόνο του μέχρι να αλλάξει και αυτό..Γιαννης Αρτινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει αλλάξει και το ευρωπαϊκό, στο σημερινό (16/1) πρωινό του τρέξιμο, στο οποίο συγκλίνει προς τον τζίφο.

      Διαγραφή
  30. Πολύ καλη βροχή από το μεσημέρι και κριμαχτες έως και τις πρωινές ώρες σήμερα Έπεσαν στα πεδινά του Ρίου πάνω από 25 χιλιοστά υετού αλλά το Παναχαικο έφτασε ναι φίλοι μου τα 101χιλιοστα !! και θα πέσουν κι άλλα Όμως αυτό είναι καταστροφικό τα για τα χιόνια του όπως και για τα χιόνια στο Παναιτωλικό το βουνό του Αγρινιου γιατί η Τ ανέβηκε πολύ και τα δύο αυτά βουνά έμειναν στην κυριολεξία αχιονα στα 2000 περίπου μέτρα ύψος!!Κοινώς γλομπος που λένε Πολύ άσχημο αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, βελτίωση του καιρού σήμερα, χωρίς παγωνιά με πολλή υγρασία, δεδομένης και τις βροχόπτωσης που είχαμε χθες το απόγευμα για τέσσερις πέντε ωρες, θερμοκρασία 5,5 C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αν, προσωπικά, είχα να επιλέξω δύο μόνο προγνωστικά εργαλεία αυτά θα ήταν το εξαιρετικά "σταθερό" σε επίπεδο συνοπτικής κυκλοφορίας "UKMO" και τα "ensembles" του ECMWF.
    Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, βέβαια, παρουσιάζουν τα πειραματικά μοντέλα "AI - τεχνητής νοημοσύνης" τα οποία ίσως σύντομα (πιθανότατα σε σύζευξη με τα "παραδοσιακά" μοντέλα) να οδηγήσουν σε ένα "άλμα" ως προς την πρόγνωση του καιρού. To "άλμα αυτό" μπορεί να είναι εντυπωσιακό εν συγκρίσει με την πρόοδο των αριθμητικών μοντέλων αλλά μάλλον όχι τόσο μεγάλο ώστε να φέρει "τα πάνω κάτω" στον τομέα των προγνώσεων (μπορεί για παράδειγμα να παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα από τα "παραδοσιακά" μοντέλα στις 144 - 240 ώρες και ο χρονικός ορίζοντας ασφαλούς πρόγνωσης να παραταθεί κατά 2-3 ημέρες αλλά όχι πχ κατά εβδομάδες ή μήνες). Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την άποψη πως η χαοτική φύση του καιρού θέτει σημαντικά φράγματα στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση και πως υπάρχει ένα όριο - που προσωπικά τοποθετώ κοντά στις 15 ημέρες - το οποίο πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί όσο και εάν εξελιχθούν τα προγνωστικά εργαλεία.
    Από εκεί και πέρα βέβαια, αν τον καιρό τον εξετάζει κανείς μόνο με όρους "πολιτικής προστασίας" ή "πρωταθλήματος" (δηλαδή σε σύγκριση με τα πιο μεγάλα καιρικά συμβάντα του παρελθόντος) χάνει το πραγματικό νόημα!
    Χρειάζεται και μία "καβαφική" προσέγγιση στον τρόπο που βιώνει ή/και μελετάει κανείς τον καιρό γιατί το νόημα εν τέλει δεν βρίσκεται τόσο στο "πόσες νιφάδες" θα πέσουν αλλά στο να απολαύσει κανείς την κάθε νιφάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

    Καλή συνέχεια στην ωραία παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι οι σημερινές καιρικές συνθήκες παραπέμπουν, πάντως, σε ολίγον από λυρισμό.

      Οι θύσανοι που απαλά χαϊδεύουν τον γαλάζιο ουρανό, αφήνοντας μόνο ένα θαμπό φως του ήλιου να δίνει λίγο χρώμα στις σταγόνες της πρωινής υγρασίας, σαν άλλες νιφάδες κι αυτές, καθώς στολίζουν τα κλαδιά των δέντρων και τα λουλούδια στις αυλές.

      Διαγραφή
    2. Απολαυστικος οπως παντα Γιωργος Παπακωστοπουλος με ροη λογου και ωραια γραφη. Καλη συνεχεια σε ολους και παρακολουθουμε ανελλιπως το blog του κ. Ζιακοπουλου για εγκυρη και εγκαιρη ενημερωση.

      Διαγραφή
  33. Αρκεστείτε στα σύμβολα χιονιού που βγάζουν τα μοντέλα για 7-10ημερες μπροστά και κατόπιν τα παίρνουν πίσω.
    Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η προσδοκία και η χαρά.
    Ασπρα όνειρα.
    Για άσπρες μέρες λόγος δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ χάλια το ευρωπαϊκό μοντέλο τελευταία ότι να ναι δείχνει... παρακμή..μας πέρασαν και σε αυτό οι Αμερικάνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό απαντιέται άμεσα με συγκριτική στατιστική . !! (Δε γνωρίζω αν ισχύει π.χ σε βάθος 2ετίας ή 5ετίας κλπ) , Αν το γνωρίζει κάποιος έχει ενδιαφέρον !!!

      Διαγραφή
  35. Kαλημέρα από Νέα Φιλαδέλφεια! Σήμερα βγήκε ο ήλιος και η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει ξανά σε ανοιξιάτικα επίπεδα.

    Χθες ο καιρός μουντός και με ψιλόβροχο και τσίμπησαν ολοι στο λεκανοπέδιο μερικά μμ με την βραδινή βροχούλα.

    Στα του καιρού φαίνεται η αλλαγή για το ΣΚ και τα χιόνια σαν αστείο. Απλά χαίρομαι που αντί για 19αρια θα πέσει η θερμοκρασία και δεν φαίνεται εκείνος ο ατελείωτος αντικυκλώνας.

    Η υπόλοιπη Ευρώπη σε άλλον θεό. Μετά τις βροχές τώρα βιώνουν ένα πολύ παγωμένο διάστημα με περιοχές όπως οι Βρυξέλλες πριν λίγες μέρες να έχουν -7 και το Παρίσι σήμερα το πρωί -5. Επίσης φαίνονται καλές χιονοπτώσεις στην δυτική Ευρώπη, Μπενελούξ και Γαλλία κυρίως. Απόψυξη για την μισή Σκανδιναβία που τους έχει ταράξει 4 μήνες σερί.

    Τώρα τι να πω για τα δικά μας; Ξεράιλα και ζέστη στο λεκανοπέδιο τόσους μήνες μόνο για προσήνεμο χτυπάνε οι καμπάνες όπως συμβαίνει αρκετές φορές με τέτοιο καιρό. Οι μεγαλύτεροι θυμάστε κανένα τρομερό φθινόπωρο που να ακολούθησε και προσήνεμος χιονιάς; Γιατί από ζεστό και άνομβρο φθινόπωρο και χειμώνα που ακολούθησε προσήνεμος χιονιάς παραδείγματα πολλά.

    Υγ. Ξέρω πολλοί θα κακοκαρδηθούν με τον προσήνεμο που έγραψα αλλά αυτά που βιώνει η Αττική είναι εκ των ουκ άνευ.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιάννη συγγνώμη ,αλλά αυτό το "εκ των ουκ άνευ" του υστερογράφου σου ,αν και το χρησιμοποιούν αρκετοί, ακριβώς είναι : "εκ των ων ουκ άνευ" και έχει άλλη σημασία. Να είσαι καλά. ----=====Π.Α.

      Διαγραφή
  36. Κλασικο μαζεμα ειδικα απο ευρωπαικο. Τα ραν που εκανε ηταν μονο για να ονειρευομαστε.
    Ρεαλιστικα οταν δυτικα της βρετανιας περνανε κατι ωραια 970mb με ταση να βαθυνουν και πορεια προς σκανδιναβια δεν μπορει να οργανωθει και να κατεβει νοτιοτερα κατι σοβαρο. Πολυ σπρωξιμο!!
    Και η υπομονη τελειωνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Όσοι πίστεψαν στο χιονοχαμό του ευρωπαϊκού ας τα λουστούν.
    Εμείς εδώ από την αρχή προειδοποιήσαμε.
    Όπως και να έχει από το Σάββατο υπάρχει ένα χειμερινό ενδιαφέρον κυρίως για τα κέντρο βόρεια.
    Συμφωνώ με τον Γιώργο Παπακ. ότι τα μοντέλα που μπορείς να στηριχθείς κάπως πάνω τους είναι το βρετανικό oukmo και το πολλαπλό δείγμα ως προς τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού.
    Πιάνουν την τάση αρκετά πιο εύκολα σε βάθος 6 με 7 ημερών.
    Στα υπόλοιπα μοντέλα σε κάθε ραν βλέπεις καρναβάλι(ειδικά τώρα που η αποτύπωση της κυκλοφορίας προς τον ατλαντικό είναι πολύ δύσκολη)...

    Στο σύντομο ταξίδι μου σήμερα από Αιτωλοακαρνανία προς Αττική παρατήρησα τα εξής:
    12β στις 10 το πρωί σε ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία, 16β στα παραθαλάσσια Ρίου Αντιρρίου καθώς και σε Αίγιο Κορινθία ενώ στα νότια και δυτικά του νομού Αττικής πιάσαμε και 20β τοπικά!
    Υγρασία μεγάλη και συννεφιά έως το ύψος της ανατολικής Αχαΐας-δυτικής Κορινθίας.
    Όσο για τα χιόνια μόνο ένα θα πω από όσα είδαν τα μάτια μου και από την πλευρά που τα είχα μπροστά μου εννοείται.
    Χάλια μαύρα χάλια αδιόρθωτα!
    Παναχαϊκό δεν φαινόταν λόγω συννεφιάς το ίδιο και ο Χελμός αλλά λογικά και εκεί η κατάσταση δεν θα είναι καλή πλην των κορυφών.
    Βαρδούσια Γκιώνα ελάχιστα πράγματα και αυτό ψηλά.
    Παρνασσός πολύ χιόνι μόνο πάνω από τα 1900μ και στις κορυφές, Ελικώνας Κιθαιρώνας κάτι πασπάλες έμειναν ψηλά ενώ Πάρνηθα όσο μπορούσα να διακρίνω γλόμπος!
    Πραγματικά μπορώ να πω ότι τα βουνά της κεντρικής Ελλάδας και παρά τα χιόνια που έπεσαν πριν λίγες μέρες βρίσκονται σε κατάσταση που παραπέμπει αρχές Απριλίου.
    Ντροπή και στεναχώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.Ντροπη και στεναχώρια θα ήταν αν τα βουνά της βόρειας Ελλάδας ήταν γλομπος και τα κυκλαδονησια να είχαν μισό μέτρο χιόνι.Ετσι το σκέφτομαι εγώ.Γιαννης Αρτινος

      Διαγραφή
    2. Για μένα που έχω συνηθίσει άλλους χειμώνες στο παρελθόν, ντροπή είναι η εικόνα για μέσα Γενάρη.

      Διαγραφή
    3. Όπως τα λες Φώτη, απογοητευτική και τραγική η κατάσταση στα βουνά μας για μέσα Γενάρη..αν πέρναγες και καμιά βδομάδα νωρίτερα θα βλεπες πολύ χειρότερα όπως τα.. διέκρινα τα Ρουμελιώτικα βουνά από απέναντι δυτικά Γκιώνα σχεδόν τίποτα, Παρνασσός ίσα που διακρινόταν στην κορυφή ένα ασπρισματακι.. ευτυχώς τις τελευταίες μέρες κάτι καλό έκανε!.. αλλά με τις "ζεστές" που θα έχει τις επόμενες μέρες

      Διαγραφή
  38. Ούτε βροχή θα δούμε όσο πλησιάζει το Σάββατο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τελικά η ζωική κυκλοφορία έχει αυξηθεί η έχει μειωθεί;Μας έχετε μπερδέψει οι μετεωρολόγοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτή και τη φυτική

      Διαγραφή
    2. Χωρίς αμφιβολία, έχει αυξηθεί!
      Λύκοι στη Βαρυμπόμπη, αρκούδες στις αυλές των σπιτιών του Άνω Βοΐου, αγριογούρουνα στην Εκάλη και αλεπούδες στο παζάρι πολλών περιοχών.
      Να είσαι καλά φίλε μου, με έκανες και γέλασα.
      Πάντα καλοπροαίρετα και με περισσή συμπάθεια.

      Διαγραφή
    3. 😂😂😂😂 καλό!! Πάντως μόλις ανοίγω την ιστοσελίδα σας κύριε Ζιακόπουλε βλέπω συνέχεια χιόνια!! Κάτι θα γίνει!!

      Διαγραφή
    4. Ενα μικρο λαθάκι.Απαντήστε μου και σοβαρά γιατί τις προάλλες είπατε για μείωση υφέσεων και σήμερα ο κ.Κολυδάς ότι υπάρχει αύξηση ζω(ν)ικής κυκλοφορίας.Γίνονται και τα δύο;

      Διαγραφή
    5. Υπάρχει μείωση του αριθμού των υφέσεων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα ΒΔ, Δ ή ΝΔ προς τα ΝΑ, Α ή ΒΑ αντίστοιχα.
      Αυτό είναι συμβατό με τη ζωνική κυκλοφορία που επικρατεί το φετινό χειμώνα στην κεντρική Ευρώπη, δηλαδή με τον αυξημένο αριθμό υφέσεων που διασχίζουν την κεντρική Ευρώπη βασικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

      Διαγραφή
    6. Εφαρμόζω πρακτικές μιμητικής μαγείας, Κωστή!

      Διαγραφή
    7. ΧΑΧΑ καταρχήν ο συμπαθέστατος φίλος με την ζωική κυκλοφορία...ξεπέρασε και μένα...συνήθως εγώ τα κάνω..αυτά...κατά τα λοιπά....συμφωνώ και εγώ..μαζί του...καθώς λόγω ζωνικής εγώ στο Ανω Βόιο επαναλαμβάνω τώρα θα έβγαζα ελιές και λάδι ,όπως και μπανάνες....φεύ όμως...μιλώ με εναν στον Αρτκούρο για το πόσο επικύνδηνες είναι οι απογαλακτισμένες αρκούδες!!!"θωμάς"

      υ.γ. Το αμερικάνικο ξαφνικά εγινε πλουσιοπάροχο....αλλά εγώ εμμένω ότι δεν βλέπω πεδινό χιόνι πλην των βορείων συνόρων και κάποιων αγαπημένων πόλεων (Κιλκίς,Σέρρες Νάουσα),Δυτική Μακεδονία στο σύνολο....
      αντίθετα εύχομαι για αφθονες βροχές στα νότια..."θωμάς"

      Διαγραφή
    8. Απο που είναι η καταγωγή σου;Από την Κομοτηνή;

      Διαγραφή
    9. Aγαπητέ ανώνυμε...των 09.15 Ανω Βόιο Δυτική Μακεδονία."θωμάς"

      Διαγραφή
    10. Μακάρι να εκπληρωθεί η ευχή σου," Θωμά".Δεν ξέρω εάν χρειαστεί να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις .Μπορεί να επαρκέσει και το απλό πεζικό.
      Θα μου επιτρέψεις να ετυμολογήσω και τον "Αρτκούρο" σου . Είναι από το αρτ (art) =τέχνη + κούρος =άγαλμα νέου της Αρχαικής περιόδου .Τώρα τί σχέση έχει με τις αρκούδες , λίγη φαντασία χρειάζεται !!.
      Δάσκαλε με την ανοχή σου. Ευχαριστώ. -------======Π.Α.

      Διαγραφή
    11. Φίλε Π.Α. γνωρίζεις ότι με τα φιλολογικά....δεν το χω...αλλά τις δικές σου "διδασκαλίες" από εδώ τις απολαμβάνω....μακάρι και τα παιδιά να τα μαθαίναν ετσι τα αρχαία.Ομοίως δεν το έχω με την αγροτική παραγωγή γιατί για να μιλάμε γι αυτήν πρέπει να ξέρεις από την γή....και να την εχεις δουλέψει...που ευτυχώς εχουμε πολλούς εδώ μέσα.Γράφω ομως για τις βροχές σε εσάς...καθώς είστε ίσως στην κρισιμότερη φάση για την καρποφορία της ελιάς...μην πώ κιόλας ότι για όλους υπάρχει ο κύνδηνος αν πίασει κανένας αντικυκλώνας να ανθίσουν τα δέντρα και να παγώσουν μετά...γι αυτό εύχομαι για αφθονες βροχές στον νότο..."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    12. Χάχα χάχα καλό κύριε καθηγητά!

      Διαγραφή
  40. Ένα ρήγμα που φαίνεται να δημιουργήσετε σε αυτή την κίνηση μετά τις 25 του Γενάρη μάλλον δεν είναι ικανό να αλλάξει την δυναμική. Μπορεί η αύξηση της ημέρας τον Φεβρουάριο να επηρεάσει την ζωνικη κυκλοφορία; Επηρεάζει ο "ασταθής" Φεβρουάριος αυτή την μονοτονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα δηλαδή κι αν η ζωνική κυκλοφορία επιμείνει, ψυχρές εισβολές στη χώρα μας στη διάρκεια των επόμενων 2-3 μηνών είναι απίθανο να μην υπάρξουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χιονοπτώσεις στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές είναι δεδομένες.

    Το μείζον ζήτημα για μένα είναι η έλλειψη σοβαρών χιονοπτώσεων στην κεντροβόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου, οι οποίες προϋποθέτουν τη συμμετοχή στην όλη διαδικασία θερμών και υγρών αερίων μαζών θαλάσσιας (μεσογειακής) προέλευσης. Με την κλιματική κρίση η συχνότητα διέλευσης μετωπικών υφέσεων από τη Μεσόγειο έχει μειωθεί και αυτή είναι η βασική αιτία της χιονοπενίας στις εκτός του Β-ΒΑ ρεύματος περιοχές. Προφανώς, χωρίς υποβοήθηση και οι χιονοπτώσεις στις προσήνεμες περιοχές δεν είναι σημαντικές.
    Σας θυμίζει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάδε έφη Ζιακόπουλος Δημήτρης προ πολλού και πόσο δίκιο είχε...

      Διαγραφή
  42. Λέμε για χιόνια αλλά εγώ θα ανοίξω σαμπάνια αν έρθει κάποιο οργανωμένο χαμηλό φέτος,έστω με βροχές μόνο.Στην Φθιώτιδα,αν εξαιρέσουμε την ανωμαλία του Σεπτεμβρίου,δεν έχει βρέξει σε όλο τον νομό ταυτόχρονα καμία φορα.Ενα χαμηλό της προκοπής να έρθει,να είναι ο καιρός κλειστός και βαρύς,φοβερά πράγματα ζούμε..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εύχομαι για βροχές στα πεδινά της Ξάνθης και χιόνια στα ορεινά του νομού. Δύσκολο και σχεδόν αδύνατο και να χιονίσει και να το στρώσει στα πεδινά του νομού. Πριν από 8-9 χρόνια περίπου τέτοιες μέρες το έστρωσε για μια ημέρα. Πέραν τούτου ουδέν... Ας κάνει λίγο χειμώνα γιατί από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα έχουμε άνοιξη πάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι η περίοδος που διανύουμε μόνο χειμερινή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό; Όχι έχει ξανασυμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι η κατάσταση αυτή "ανυπόφορη"; Ναι είναι. Όμως σήμερα έχουμε 16 Ιανουαρίου και θα πρότεινα να μην τελειώσουμε την περίοδο αυτή από τώρα. Θα συμφωνήσω με κάποιες φωνές που πιστεύουν σε δυνατή συνέχεια και θα κάνω τον απολογισμό αργότερα. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Προσυπογράφω Δημήτρη.----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Απουσία συννεφιάς, η διάταξη της Παρασκευής με πολύ μεγάλη ομοιότητα, εις διπλούν, έδωσε 28αρια βορεια-ανατολικη Κρήτη, Χριστούγεννα 2009 και μια βδομάδα μετά πρωτοχρονιά 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα φίλοι/ες!
    Για πείτε εσείς που βλέπετε και τα μοντέλα..σήμερα δείχνουν χιόνια για την κεντρική Μακεδονία το Σάββατο; Εγώ είμαι Θεσσαλονίκη, εννοώ σε χαμηλά υψόμετρα ως πεδινά 100-200 μέτρα; Στο κινητό μου η εφαρμογή «καιρός» δείχνει βροχές και υψηλότερες θερμοκρασίες, στο meteo σήμερα δίνει χιόνια και κρύα ως πεδινά
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σε τέτοιες διατάξεις θα φανούν οι καλοί αναγνώστες των μοντέλων πάντως….καποιοι απλά βιάζονται μέρες τώρα και κάποιοι απλά….ξερουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπέρα από Μυτιλήνη! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα στους εορτάζοντες-ζουσες σήμερα και αύριο! Υγεία και κάθε καλό!
    Αναμένουμε τον δάσκαλο για την κατανομή των φαινομένων όπου αυτά υπάρξουν.. Θερμοκρασιακά δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο το Σαββατοκύριακο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Saturday night snow fever στη Θεσσαλονίκη. Όποιος κοιμηθεί θα χάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή