Στο… παρά πέντε της επικείμενης κακοκαιρίας!

Κατακόρυφο προφίλ της ατμόσφαιρας πάνω από τη Θεσσαλονικη της 06ης και της 18ης UTC ώρας της 20ης Ιανουαρίου 2024 με βάση τα στοιχεία του ECMWF

Η πρόγνωση για την επικείμενη κακοκαιρία που αναρτήθηκε πριν από τρεις ημέρες εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό τόσο ως προς τις συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα επικρατήσουν όσο και ως προς τις επιπτώσεις αυτής της κυκλοφορίας στον καιρό. 


Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, διακρίνω λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες στο κατώτερο οριακό στρώμα, με συνέπεια τα υψόμετρα από τα 100 ως τα 200 μέτρα να θεωρούνται πλέον κρίσιμα: (α)  για χιονοστρώσεις στις πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές της Β. Ελλάδας και β) για χιονοπτώσεις στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας. 

Για την Ήπειρο, τα κρίσιμα για τις χιονοπτώσεις υψόμετρα είναι σαφώς υψηλότερα και νομίζω ότι τα Γιάννενα θα δυσκολευτούν να δουν χιόνι, κυρίως λόγω υψηλών θερμοκρασιών. 

Προφανώς, όπως σε όλους τους χιονιάδες, εκπλήξεις θα υπάρξουν κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η παραμετροποίηση του αναγλύφου και γενικότερα του κατώτερου οριακού στρώματος που γίνεται από τα μοντέλα απέχει αρκετά από τις πραγματικές συνθήκες.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, χιονοπτώσεις αναμένονται αλλά όχι και αξιόλογες χιονοστρώσεις παρά θίν’ αλός (στα παραθαλάσσια). Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στο προφίλ της ατμόσφαιρας πάνω από την πόλη μεταξύ της 6ης και 18ης ώρας (8ης και 20ης τοπικής ώρας) είναι για… μάθημα και αποκαλυπτικές για τα μελλούμενα. Στα  διαγράμματα: με κόκκινο χρώμα είναι το προφίλ της θερμοκρασίας, με πράσινο χρώμα το προφίλ του σημείου δρόσου, με μπλε χρώμα το προφίλ της διαφοράς θερμοκρασίας και σημείου δρόσου, με καφέ χρώμα η ισόθερμος του μηδενός και με κίτρινο χρώμα η στάθμη των 850 hPa. 

50 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δάσκαλε.Τις 5 τελευταίες ημέρες το μόνο σταθερό μοντέλο για τον υετό στην Ήπειρο είναι το μοντέλο icon.Μενει να επαληθευτεί γιατί θα βγάλει καλούδια.Γιαννης Αρτινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βορειοανατολικά κισσαβου….αναμενουμε για λευκές εκπλήξεις από τα 200 και πάνω….καλα χιόνια σε όσους το δούνε!αμην…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους. Μακεδονικός χιονιάς ξεκάθαρα ο σημερινός. Καλά χιόνια λοιπόν. Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " Το χιόνι είναι άσπρο, μαλακό σαν τελειωμένος έρωτας, -είπε.
    Έπεσε απρόσμενα, τη νύχτα, μ’ όλη τη σοφή σιωπή του.
    Το πρωί, λαμποκοπούσε ολόλευκη η εξαγνισμένη πολιτεία." Γ.Ρίτσος
    Καλή θέαση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκτακτη ειδοποίηση του τάδε παρουσιαστή καιρού για το ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, προειδοποιεί ο δείνα παρουσιαστής να αναβάλλουμε το ταξίδι μας, κρυφτείτε λέει ένας τρίτος! Κι όλα αυτά αναρτώνται σε κλικοθηρικές ιστοσελίδες που τρελαίνονται για αυτού του είδους τις «ειδήσεις».
    Κάποιοι λένε ότι πολλοί από τους παρουσιαστές δεν είναι μετεωρολόγοι. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει. Έχουν - δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, όταν λειτουργούν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε δεν είναι επιστήμονες - μετεωρολόγοι. Θα αντιτείνει κάποιος ότι ζούμε σε ένα φιλελεύθερο καθεστώς και ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του. Ναι, αλλά όλοι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, να μην τους τρομοκρατούμε και να μην τους προκαλούμε σύγχυση. Πέρα από αυτό, σε μια οργανωμένη Πολιτεία υπάρχουν αρμόδιες Υπηρεσίες τόσο για την έκδοση έκτακτων προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δραμα δυστυχώς πάντα είναι εμπορεύσιμο, κ αυτό το εκμεταλλεύονται πολλοί, όχι μόνο στον κλάδο της μετεωρολογίας αλλά σε όλα τα εργασιακά επίπεδα. Επαφίεται στον καθέναν από εμάς να φιλτράρουμε και να κρίνουμε τι είναι ουσιαστικό και τι είναι δόλωμα. Και όπως ελεγε η γιαγιά μου : ‘ το σκ*τό , όπως και αν το ντύσεις τελικά θα επιπλεύσει…’

      Διαγραφή
  6. Κατ αρχήν συγχαρητήρια στον κ.Ζιακόπουλο...αλλά και στον Φώτη χθές...που τολμάν...προβλέψεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης....,η οποία είναι με απλά λόγια μία "τσιγγούνα' και δύστροπη πόλη....για χιόνι,προσωπικά...επειδή έχω μεγαλώσει εδώ...μόνες βοήθειες είναι το ΒΔ Αιγαίο αντε το Κεντρικό...και εναν πολύ ψυχρό αντικυκλώνα από πάνω μας...δλδ για να μιλάμε με σιγουριά...γι αυτήν την πόλη...θέλεις ένα -7 στα 850hpa και ένα -30 στα 500 hpa και το χαμηλό στο ύψος...λίγο πάνω από τις Σποράδες.Τώρα το μόνο θετικό είναι ότι είμαστε πολύ κοντά στα "ψυγεια" δλδ Σκόπια Βουλγαρία...οπου έχουμε και ενα -8 στα 850ηπα.Προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος.2,8 τώρα στο Επταπύργιο με ασθενή χιονόνερο και ισχυρό Β-ΒΔ...3.6 στο Ανω Βόιο με βροχή οπου σε λίγες ώρες θα πέσουν κορμιά.
    Φυσικά περιμένω τις εκπλήξεις του κυρίου Ζιακόπουλου στις 1800(χιονοκαταιγίδα?) σαν μικρό παιδί.!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα!
      είστε από πεντάλοφο ή τσοτύλι όταν λέτε άνω βόιο;

      Διαγραφή
    2. Χρυσαυγη αγαπήτέ ...κοντά στον Πεντάλοφο..για την ιστορία -2 εκεί πάνω και 10 εκ....ανω πόλη με 0.3 χιονόστρωση στις γνωστές; επιφάνειες....."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολ. Προστασίας!
    Άπαντες έχουν ενημερωθεί όπως γίνεται πάντα, σύμφωνα με όσα κάνει λόγο η επίσημη επιχειρησιακή πρόβλεψη του ΕΜΚ/ΕΜΥ και κατόπιν των συσκέψεων που γίνονται στο Υπουργείο Πολ.Προστασίας. Όλα τ' άλλα τα οποία μπλέκονται στα χωράφια μας, είναι για τα κλικς. Οι απλές προβλέψεις εκτιμήσεις των καιρόφιλων, είναι μια όμορφη προσέγγιση με τα μάτια ενός απλού παρατηρητή-προγνώστη.
    Καλό ΣΚ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και καλό
    ΣΚ,
    Εν αναμονή του μακεδονικού χιονιά ο οποίος ήδη ξεκίνησε στη δυτική Μακεδονία.
    Θερμοκρασίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:
    Μεσάνυχτα είχαμε 14 βαθμούς και τώρα (14 μεσημέρι) 4 βαθμοί! Χθες το μεσημέρι 21 βαθμοί. Χθες απριλιάτικη άνοιξη σήμερα χειμώνας.
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε αφες αυτοις, ου γαρ οιδασι τι ποιουσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλοι θεσσαλονικεις και βορειοελλαδιτες καλη απολαυση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και δεν το έχουν ανάγκη γιατί η εξαιρετική δουλειά φωνάζει,να δώσω και εγώ τα συγχαρητήρια στον δάσκαλο αλλά και στον καλύτερο μαθητή Φώτη...Καλή απόλαυση στους φίλους από την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη . Μακάρι ο καιρός να τους κάνει και ευχαρίστες εκπλήξεις για να νιώσουν την μαγεία του πιο όμορφου καιρικου φαινομένου.Γιωργος Περιστέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Στην προκείμενη περίπτωση του τρέχοντος καιρού όσοι έχουν προβεί (δεν αναφέρομαι στους μετεωρολόγους εννοείται) σε υπερβολικές εκτιμήσεις (διαβάζουμε τέτοιες και σήμερα) δεν γνωρίζουν κατά τη γνώμη μου εμπειρικά τον καιρό. Με βάση την κοινή λογική (μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια), όταν προηγούνται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μέχρι αυτή η κατάσταση να μεταβληθεί και να εξελιχθεί σε συνθήκες χιονιού δεν θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο; Στάδιο αστάθειας δηλαδή (μπορεί να είναι αδόκιμος ο όρος μετεωρολογικά) και ειδικά όταν η διάρκεια των φαινομένων προβλέπεται χοντρικά για 36 ώρες; Νομίζω ότι στην εκτίμηση μας ότι θα επηρεασθεί κυρίως η Φλώρινα πέσαμε μέσα όπως και σχετικά με τα ύψη χιονιού γύρω στα 20 εκατοστά, που αναμένονται (ίσως και λίγο παραπάνω στα ορεινά ανάλογα και με την περιοχικότητα). Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας έχει ξεκινήσει και νομίζω ότι θα υπάρξει ένας σχετικά καλός συγχρονισμός κυρίως τις βραδυνές ώρες με τον όποιο υετό. Σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο στη Δ.Μακεδονία υπάρχουν σημεία ανοικτά στον βοριά, όπου, όταν επικρατούν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, το χιόνι (ακόμη και 10 εκατοστών ύψος) μαζεύεται από γύρωθεν μέσα στο δρόμο. Σχετικά με το θέμα αυτό όμως κρατήσαμε επιφυλάξεις διότι το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά περιοχικό. Περαιτέρω, σε περιπτώσεις τέτοιων χαμηλών, σε δεύτερη φάση δημιουργείται συνήθως και χαμηλό στο Ιόνιο και επηρεάζεται και η Ήπειρος και τα ΝΔ τμήματα της Δ. Μακεδονίας αλλά σχετικά με το θέμα αυτό έχω επιφυλάξεις λόγω της σχετικά μικρής διάρκειας των υετικών φαινομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφήστε τους τρομολάγνους να γράφουν ένα σωρό μπούρδες για τα κλικ.
    Όσοι ξέρουν, γνωρίζουν από που θα ενημερωθούν σωστά.
    Καλή χιονοαπόλαυση σε όλα τα παιδιά της βόρειας πεδινής Ελλάδας και έως τον πύργο τον λευκό σε λίγες ώρες!
    Πολλές καλησπέρες από την πανέμορφη Ευρυτανία στα 980μ υψόμετρο όπου έχω έρθει τριήμερο και αναμένω πότε θα το γυρίσει σε χιόνι! (λογικά από το βράδυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοντά είμαστε Φώτη!!Στα 700 περίπου εγώ,για να δούμε...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Θα το δεις και εσύ λογικά Δημήτρη.
      Έχουν πέσει άλλο λίγο τα επίπεδα παγοποιησης βάση τελευταίων στοιχείων.
      Δυτική και βόρεια Θεσσαλία από τα 250μ και πάνω τις επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις και Ευρυτανία Φθιώτιδα από τα 450μ και πάνω κατά μέσο όρο πάντα.
      Πιό ψηλά εννοείται στην υπόλοιπη Στερεά.
      Μία χαρά πάει...

      Διαγραφή
    3. Από εμπειρία και μόνο θα σου πω Φώτη ότι η Ευρυτανία έχει γίνει δύσκολη στο χιόνι. Θέλει πιο οργανωμένες καταστάσεις.Στην τωρινή εξέλιξη νομίζω πως μόνο τα πολύ ανατολικά τμήματα, που συνορεύουν με την Φθιώτιδα, είναι αυτά που θα δουν χιόνι.Γι αυτό έγραψα πριν ότι ειν δύσκολα τα πράγματα για εκεί. Εδώ πέφτει στο μηδέν η τεμπ,από 13 το μεσημέρι (!) αλλά ο από πάνω δεν κρατάει κουβά αλλά νεροπιστολο.Δεν είναι χιόνια αυτά, λυπάμαι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σας κάτι ακούγεται για το επόμενο σαββατοκύριακο για αντίστοιχα φαινόμενα στην αττική και στα ανατολικά ηπειρωτικά γενικότερα από μία νέα ψυχρή εισβολή που αυτή τη φορά θα μας έρθει από βορειοανατολικά θα ήθελα τη γνώμη σας και τα φώτα σας δάσκαλε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας εδώ που λέει ότι όταν επίκειται κακοκαιρία, δεν ασχολούμαστε για πιο μελλοντικά καιρικά δρόμενα.
      Θα επανέλθουμε από αρχές της εβδομάδας.

      Διαγραφή
  15. Ντρέπεται το χιόνι..
    Η γιαγιά είχε πάντα μια απάντηση να δώσει στις επίμονες παιδικές μου ερωτήσεις.
    Απλές και κατανοητές.
    Μέρες σαν τη σημερινή, με βροχή και κρύο αέρα να φυσά, περίμενα με αγωνία ολοκληρη τη μέρα να δω μια νιφαδα.
    Συνήθως μόλις έπεφτε το φως, όπως και σήμερα,η βροχή γινόταν χιόνι.
    "Το χιόνι μας ντρέπεται,γι αυτό έρχεται τη νύχτα",η γλυκιά απλοϊκή της ερμηνεία.
    Ζωή με περισσότερο παραμύθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά εξαιρετικό!

      Διαγραφή
    2. εξαιρετικότατο!

      Διαγραφή
    3. Πάρα πολύ καλό....επιτέλους λίγο παραμύθι...η γκρινιάρα θεσσαλονίκη πάλι τα ίδια..με 2 βαθμούς και χιονόλυτο....,στο Επταπύργιο το είδαμε αλλά λαχταρήσαμε να πιάσει ακόμα και στα αμάξια με 0,5 παρακαλώ...,Ανω Βόιο...είναι στους 15 πόντους τώρα...(00.00) με -2,5...,θέλουμε το μπουράν να τελειώνουμε..κάτι ξέρουν και οι προσήνεμοι..."θωμάς"

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους! Μόλις ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Πρώτη στα 300 μέτρα με 1.9° Κελσίου αυτή την στιγμή. Ελπίζουμε στα καλύτερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Tην καλησπέρα μου φίλε Φώτη εκεί πάνω στα 980 μ. .
    Κάτι τέτοια θα έκανε και ο δάσκαλος και το αποτέλεσμα φαίνεται στη Νικολέτα.
    Καλά να περνάτε και καλές χιονοαπολαύσεις ( ".....ο ζητών ευρίσκει") ,ιδιαίτερα στη μικρούλα σου.
    Ευχαριστούμε για τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις και ενημερώσεις σου.
    Πιστεύω και εγώ να το βρω λίγο πιο πάνω αύριο. Καλή άυπνη (;) νύχτα. ------======== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κέντρο Θεσσαλονίκης χιονίζει εδώ και 1 ώρα.
    Τώρα (ώρα 18:34) πυκνή χιονόπτωση. Άρχισε να το στρώνει σε τέντες κι αυτοκίνητα
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα στην παρέα.
    Εδώ και μια ώρα χιονίζει δυνατά στη Βεροια. Απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ετσι ακριβως Δασκαλε 1,52μμ εχει παραγινει το κακο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς το παρόν λίγο βροχή με αρκετό αέρα στην Ξάνθη στην περιοχή που μένω στα 90 μέτρα υψόμετρο. Φυσικά χιονίζει στο βουνό από τα 600 μέτρα και πάνω και το στρώνει στις 19:00. Όπως περίμενα πολύ δύσκολο να δούμε χιόνι στα πεδινά της Ξάνθης. Στα ημιορεινα και ορεινά σίγουρα. Στους πρόποδες του βουνού δίπλα μου όπου μένω λόγω γειτνιασης με το ποτάμι πολύ δύσκολα χιονίζει και ακόμα πιο δύσκολα το στρώνει. Πάμε για το θαύμα λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους!

    Συννεφιασμένος ο καιρός στην Αθήνα σήμερα και θερμοκρασίες στους 16-17c. Σιγά σιγά γυρνάει ο αέρας σε βοριά και θα πάρουμε και εμείς την πρέφα της αλλαγής προς τον 3ήμερο χειμώνα

    Επεσε το τιμημένο στην Θεσσαλονίκη! Με ένα -3 και τις κατάλληλες συνθήκες το είδες μέχρι και το κέντρο. Από τα 200 και πάνω το στρώνει άνετα παντού.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έκανα βόλτα στον Χορτιάτη οπου στις 16 με 0 βαθμούς έβρεχε. Στην Καλαμαρία στις 18:00 με 2 χιονόνερο το οποίο συνεχίζει και τώρα 20:00
    Χαρύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καβάλα ψιλόβροχο και πάνω στο βουνό από τα 400 μέτρα χιονόπτωση και χιονόστρωση πολύ δύσκολο να το γυρίσει σε χιόνι μέσα στην πόλη,αφού σιγά σιγά ο καιρός θα ανοίγει ,πάμε για άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παύση φαινομένων με ένα ελαφρύ πασπάλισμα..μάλλον δεν έχει άλλο χιονάκι!! Ελπίζω να χάρηκαν κάπου αρκετά την σημερινή, δυστυχώς ολιγόορη επίσκεψη του χειμώνα. Τουλαχιστον αύριο θα ανοίξει το μάτι μας!Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 2 βαθμούς αυτή τη στιγμή στην Κόνιτσα Ιωαννίνων στα 530μ με χιονόνερο.
    Το παλεύει,όπως τα είχαμε πει. ..
    Αντίθετα τα Γιάννενα ούτε καν.
    Πάει τόσος πολύς υετός σήμερα χαμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ξεκίνησε η χιονόπτωση στην δυτική Φθιώτιδα,στα ημιορεινά.Δεν έχουμε πιάσει τα φτυάρια αλλά στην αναβροχια, καλό είναι και το χαλάζι. Κάπως έτσι θα πάει.. Δύσκολα τα πράγματα για Ευρυτανία μάλλον.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατερίνη μέχρι τις 12 το βράδυ μόνο βροχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πλήρης Απογοήτευση εδώ στην Ξάνθη. Όχι μόνο δεν χιόνισε στα πεδινά αλλά ακόμα και στο βουνό δίπλα μου (μένω στους πρόποδες στα 80-90 μέτρα) με υψόμετρο γύρω στα 1000 μέτρα και λίγο παραπάνω δεν υπήρχε ίχνος χιονιού σήμερα το πρωί... Κόπηκε και ο αέρας που φυσούσε χθες και σταμάτησε η ψιχάλα που είχαμε χθες. Αυτό δεν είναι χειμώνας αλλά επιτρέψτε μου την έκφραση "μαϊμού" χειμώνας. Ακόμα χειρότερα από ότι δείχνει θα κάνει και αρκετές μέρες για να βρέξει πάλι... Αυτά τα ολίγα από την βορειοανατολικη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. NW Pindos
    Έχουμε σε εξέλιξη ένα καιρό με χιόνια κλπ. Ωραία μέχρι εδώ. Αυτός ο χιονιάς των 24άρων άντε 30 ωρών, σε αλλοτινές εποχές, έδινε στα ορεινά πούδρα 30 εκατοστά όπως έδωσε και τώρα με τη διαφορά, όμως, ότι αυτή η πούδρα, τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο, προστίθονταν στα χιονοδρομικά (ας αναφερθούμε στο μείζον) σε 2-3-4 μέτρα χιόνι και τώρα προστίθεται στο έδαφος και θεωρείται ως κυρίως κακοκαιρία!!! Όταν βγάζουν αναφορά τα χιονοδρομικά σήμερα για 50 ή 30 εκατοστά συνολικό ύψος χιονιού θλίβομαι. Η πιο στενάχωρη για μένα διαπίστωση, ήταν μια διαπίστωση προ ημερών του Δασκάλου, αν το κατάλαβα καλά, ότι στην περιοχή μας η κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει «απενεργοποιήσει» τη Μεσόγειο και το Ιόνιο. Τα χαμηλά από εκεί, που έφερναν το πολύ χιόνι και νερό δεν μας επισκέπτονται πλέον με συχνότητα. Δείτε αν έρχονται χαμηλά από δυτικά το επόμενο 10ημερο για να μην πω 15νθημερο και θα καταλάβετε. Ο δε καιρός βορειοανατολικής συνιστώσας που ενεργοποιεί το Αιγαίο ναι μεν φέρνει χιόνια στα αν. προσήνεμα πλην όμως 2 άντε 3 φορές το χρόνο και αυτές το χειμώνα και δεν αποτελεί τη βασική πηγή νερού για τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας. Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα δάσκαλε,
    Απολύτως επιτυχημένη η πρόγνωση του δασκάλου.
    Στη Θεσσαλονίκη κέντρο κλπ το πάλεψε αλλά χάθηκε η μάχη. Ενώ από νωρίς σε αρκετές περιοχές χιόνιζε μετά το γύρισε σε χιονόνερο οπότε δεν το έστρωσε ούτε σε γνωστές επιφάνειες. Σε ψηλότερα υψόμετρα υπήρξε χιονόστρωση. Το ίδιο και στη Βέροια αξιόλογη χιονόστρωση. Μπράβο δάσκαλε και φίλοι του μπλογκ για τις αναλύσεις/προβλέψεις.
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τώρα θα περιμένουμε από τό κύριο Ζιακόπουλο να ανεβάσει τίς όμορφες φωτογραφίες όλων τών φίλων ειδικά από τή βόρεια και κεντρική Ελλάδα🙂 Παυλόπουλος Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα σε όλους. Στην ιστορία πέρασε και αυτή η μίνι ψυχρή εισβολή χωρίς ιδιαίτερη δυναμική αλλά χάρισε σίγουρα όμορφες εικόνες. Πάμε στα επόμενα. Καλή Κυριακή Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μετά τα διαδοχικά 20αρια και 25αρια ακόμα έπεσε ραγδαία η θερμοκρασία σήμερα αλλά πάλι άχρηστο ξεροβορι τρωμε. Βροχές πουθενά! Και όλα τα προγνωστικά μας έδιναν καλες βροχές οι οποίες δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν σταματήσει αυτός ο αέρας.
    Άλλη μια μουφα κακοκαιρία. Άλλη μια επιδείνωση που ποτέ δεν ήρθε. Γενάρη μήνα και κάνουμε αμάν να βρέξει…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Kαλημέρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ΄κατι το ιδιαίτερο στην Δυτική Κορινθία .Αλλά όχι κι έτσι . Τζάμπα κρύο μόνο .
    Ο Γενάρης μάλλον τελείωσε υετικά. Η προσφορά του 25 mm. Aνεπαρκή .Ίσα -ίσα για συντήρηση επιφανειακά στο χορτάρι.
    Διερωτώμαι μήπως η στειρεύουσα Μεσόγειος μπορεί να κάνει κάτι με ......... υποβοηθούμενη κύηση !!. -----=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο ταυτιζομαι.
      Κάποτε είχαμε μέσο όρο 120-145mm βροχής μέσα στην πόλη των Χανίων τον Ιανουάριο και πλέον (με εξαίρεση το 2019) δεν ξεπερνάμε με τιποτα τα 100 ενώ φέτος με το ζόρι φτάσαμε τα 40 και 50 κατά τόπους. Και σήμερα ήταν να δεχτούμε καλές βροχές και εννοειται πως δεν ήρθαν.
      Απελπισία σκέτη. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα πλέον.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Μάλλον κ. Π.Α., θα χρειαστεί παρένθετη μητέρα, που είναι και επίκαιρο.

      Ολικός παγετός σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτ. Μακεδονίας και όχι μόνο.

      Διαγραφή