Αξιολόγηση έντασης - επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων εβδομάδας

 

Πολύκαρπη Αριδαίας με θέα το Καϊμακτσαλάν, 5-1-2024. Φωτ. Πέτρος Δρακούλης

ΤΡΙΤΗ (9/1)

Τοπικές καταιγίδες βασικά στο Α. Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (κίτρινη προειδοποίηση).

Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Θεσσαλίας, Α. Στερεάς και Εύβοιας (κίτρινη προειδοποίηση).

Άνεμοι Β-ΒΑ με ένταση ως τα 9 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο).

Πτώση θερμοκρασίας.


Στην ΑΤΤΙΚΉ αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται αύριο (Τρίτη, 9/1) μετά το μεσημέρι. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση 6 με 7 και ριπές ως τα 8 μποφόρ.


ΤΕΤΑΡΤΗ (10/1)

Δεν προβλέπεται αξιόλογης έντασης υετός.

Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.


ΠΕΜΠΤΗ (11/1)

Τοπικές καταιγίδες στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (12/1)

Τοπικές καταιγίδες στη Ν. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


ΣΑΒΒΑΤΟ (13/1)

Πέρα από την πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων, η νέα ψυχρή εισβολή δεν φαίνεται ικανή να προκαλέσει αξιόλογο υετό στη χώρα. Στις εξαιρέσεις οι ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο ρεύμα περιοχές, θέμα που θα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες στα μέσα της εβδομάδας.


 

124 σχόλια:

  1. Να είχαμε να κλαίμε δηλαδή η κατεβασιά για εμάς τους χιονόφιλους.
    Διαφορετικά επιτέλους χειμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αθήνα πάντως, νομίζω κερδίζει το παιχνίδι του χιονιού το ερχόμενο Σάββατο και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο "πόσο", στο "για πόσο" και "αν και από που θα στρώσει"!

    Καλή σας Χρονιά Δάσκαλε, με υγεία ευτυχία και καλή συνέχεια σε όσα, με πολύ μεράκι, κάνετε!

    Γ. Παπακωστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπό τη μικρή πείρα που έχω αποκομίσει, αγαπητέ φίλε, παρακολουθώντας τα τελευταία έξι χρόνια τον κ. Ζιακόπουλο, μην περιμένετε και πολλά από αυτή την ψυχρή εισβολή για την Αττική.

      Μάλλον θα είναι υποδεέστερη και από τον Διομήδη, που είχε εκδηλωθεί περίπου τέτοιες μέρες (12-13 Γενάρη) το 2022 με αξιοπρεπή χιόνια σε Πάρνηθα - Πεντέλη κ.λ.π., αλλά ελάχιστοι θα θυμούνται πια. Βλέπετε, ακολούθησε σχεδόν δύο βδομάδες μετά (24-25/1) η Ελπίδα, που έθαψε τα πάντα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, το χιόνι από μόνο του έχει αξία όταν εμφανίζεται στην Αθήνα και ιδιαίτερα στα ενδότερα του πολεοδομικού ιστού ανεξαρτήτως ποσότητας και επιπτώσεων, το γενικό πλαίσιο αφήνει παράθυρα ευκαιριών για να κάνει την εμφάνισή του! Από εκεί και πέρα το αν θα κάνει αισθητή την παρουσία του και εάν θα προσπαθήσει να "βγει στο προσκήνιο" θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς διαθέσεις της διαταραχής από την βορειοανατολική Ευρώπη και αυτής από τα δυτικά που είναι και τα δύο "πιόνια" του "παίχτη" - θερμού αντικυκλώνα στην Βόρεια Θάλασσα (ή απλώς διαφορετικές εκφάνσεις του λικνιζόμενου "ατμοσφαιρικού χελιού" των μέσων γεωγραφικών πλατών).
      Προσωπικά αυτό που προσδοκώ από την "σεμιναριακή", ως προς την προγνωσιμότητά της, εισβολή του Σαββατοκύριακου είναι νιφάδες για κάποια λεπτά στις γειτονιές του λεκανοπεδίου, ελπίζοντας και στο κάτι "παραπάνω" για το οποίο, θα συμφωνήσω, πως το "καλάθι" θα πρέπει να είναι μικρό αλλά και κάπως ελαστικό!

      Διαγραφή
    3. Εν κατακλείδι η ψυχρή εισβολή ακολούθησε τα πιο "ανατολικά μονοπάτια" αφήνοντας ανεκπλήρωτες τις προσδοκίες των χιονουπομενόντων και καθιστώντας μη καρποφορούσες τις "αισιοδοξότερες" των προβλέψεων!
      Το ερώτημα βέβαια που αναδύεται είναι κατά πόσο οι ευχές μου βρήκαν τον στόχο τους!

      Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε όλη την παρέα!

      Διαγραφή
  3. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα… πάμε για κρύα κυρίως και λίγο υετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλιματική αλλαγή είναι το ότι η Πάρνηθα ξεπερνάει το Καϊμακτσαλάν; Λέτε να δούμε καταστάσεις, όπως τον χειμώνα του 2020, που τον Γενάρη, τουλάχιστον, Πάρνηθα και Πεντέλη είχαν το περισσότερο χιόνι (4 μέτρα σε κάποια σημεία) από πολύ ψηλότερα βουνά της Ελλάδας; Αττικές Άλπεις τις είχαν χαρακτηρίσει τότε κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατάλαβα καλά, ο κος Ζιακόπουλος, δε θέλει να τονίσει αυτό, αλλά το ότι πάλι η βόρεια, ΒΔ Ελλάδα, θα "ψωνίσει" μόνο κρύο και τα όποια αξιόλογα φαινόμενα θα πάνε στα γνωστά, τα τελευταία χρόνια, μέρη

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι μόνο οι επόμενες ημέρες, Αποστόλη. Στη μείωση του αριθμού των υφέσεων που διέρχονται από τη Μεογειο οφείλεται κατά κύριο λόγο η αχιονία της δυτικο-κεντρο-βόρειας Ελλάδας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    3. Και αυξηση των υφέσεων απ΄τα βόρεια που ευνοούν τα ανατολικά;

      Διαγραφή
    4. Τη χειμερινή περίοδο η ζεστή Μεσόγειος είναι η μήτρα των υφέσεων!

      Διαγραφή
    5. Και όμως Δασκαλε δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Την Πεμπτη για παράδειγμα θα έρθει το χαμηλό της Ιταλίας και αντί να κινηθει βορειοανατολικά και να κάνει σύγκλιση με την ψυχρη μάζα από τη Ρωσία που θα χιόνιζε τα ΔΚΒ... Αυτό προτιμάει να κινηθει νότια και να επηρεάσει τα προσηνεμα. Άρα χαμηλά υπάρχουν.. Απλά προτιμούν τις νότιες τροχιές.

      Διαγραφή
    6. Επειδή κ.Ζιακοπουλε ο καιρός έχει γυρίσματα ως οφείλει, δε νομίζω ότι όλα τα πράγματα βαφτίζονται κλιματική αλλαγή, αλλά πολύ απλά φυσική μεταβλητότητα.
      Ν.Ν.

      Διαγραφή
    7. Ν.Ν., αν δεν έχεις κατανοήσει τους όρους: (α) φυσική μεταβλητότητα (εξωτερική και εσωτερική) και (β) τάση σε μάκρος χρόνου, δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση.

      Διαγραφή
    8. Νομίζω ότι ο αζορικός αντικυκλώνας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και για αυτό τα δκβ δεν δέχονται αξιόλογα φαινόμενα.Η κυκλοφορία στον ατλαντικό έχει γίνει πολύ πιο έντονη με πολλά χαμηλά και έτσι εξαφανίζουν τον χειμώνα στην μεσόγειο και τον μετακινούν από Σκανδιναβία και πάνω.Το ερώτημα που έχω και με προβληματίζει πάρα πολύ είναι εάν η αιτία του φαινομένου είναι εξ ολοκλήρου από ανθρώπινο παράγοντα ή από φυσικές μεταβολές του πολικού στροβίλου(ισχυρός πολικός στρόβιλος=ζωνική κυκλοφορία του stream). Ίσως τελικά δεν έχουμε ακόμα αποδείξεις ότι υπάρχει υπερθέρμανση λόγω ισχυρού πολικού στροβίλου;(strong zonal flow) Δάσκαλε ποιά είναι η γνώμη σας για αυτό;

      Διαγραφή
    9. Κοντοχωριανέ, οι κινήσεις των μικρής, μέσης και μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικών διαταραχών γίνονται με βάση φυσικούς νόμους. Η κυκλοφορία της Πέμπτης είναι για μάθημα., αλλά δεν έχω χρόνο. Δυστυχώς, οι νόμοι αυτοί της Φυσικής δεν έχουν γίνει κατανοητοί όχι μόνο από ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά και από ορισμένους παρουσιαστές των αποτελεσμάτων των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού από τις τηλεοράσεις. Οι τελευταίοι, αγράμματοι και αδίστακτοι, τρομοκρατούν τον κόσμο για λίγη παραπάνω δημοσιότητα, χωρίς να έχουν υποστεί ποτέ τις συνέπειες.

      Διαγραφή
    10. Αγαπητέ Ν.Ν. θα σου έλεγα (α.α.) μια παροιμία : "Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου ". -----=======Π.Α.

      Διαγραφή
    11. Σας ευχαριστω για την απαξιωτική απάντηση κ.Ζιακόπουλε δεν το περιμενα απο σας, λυπάμαι.
      Ν.Ν.

      Διαγραφή
    12. Αγαπητέ -----======Π.Α. μια αρχιοελληνική παροιμία έλεγε: "Αγροίκου μη καταφρόνει ρήτορος", δηλαδή "Μην περιφρονείς τον ομιλητή που πιθανόν δεν ξέρει να μιλάει".
      ΝΝ

      Διαγραφή
    13. Έχω αναρτήσει δεκάδες άρθρα και εκατοντάδες σχόλια για την κλιματική αλλαγή και τη διαφορά μεταξύ της φυσικής μεταβλητότητας και της τάσης. Έχεις εκφράσει κατ' επανάληψη τις αντιρρήσεις σου και καλά έκανες. Τώρα, τι ακριβώς θέλεις να σου πω; Μείνε στις απόψεις σου και άσε μας στην... πλάνη μας.

      Διαγραφή
  5. Λημνος?? βόρειο Αιγαίο ξεχασμένους μας έχεις δάσκαλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O τζίφος σας θάβει στο χιόνι, αγαπητέ φίλε. Και τη Σαμοθράκη επίσης. Ένα σενάριο βάζει στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων και μεγάλο τμήμα της Θράκης - κυρίως Έβρο, Ροδόπη και όχι τόσο την Ξάνθη. Για να παραφράσω τον κ. Ζιακόπουλο, θα βλέπει η Πάρνηθα τη Λήμνο και θα ζηλεύει...

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν βλέπω αυτά που λέτε. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι πάσχω από πρεσβυωπία, υπερμετρωπία και αποκόλληση υαλώδους!

      Διαγραφή
  6. Αξίζει να σημειωθεί πως για να υπάρξει χιόνι,θα πρέπει να συνδυαστεί το βαρύ κρύο με τον υετό.
    Με σκέτο κρύο και ηλιοφάνεια δεν γίνεται τίποτα,και πάλι γκρίνιες θα υπάρχουν.

    sohag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα σε ολους.
    Χθες σε σχολιο μου τονισα 3 παραγοντες για την ψυχρη εισβολη του σαββατου.
    Με τα σημερινα στοιχεια φαινεται να καταρρεει ο αντικυκλωνας και μια νεα υφεση να ερχεται με αποτελεσμα να παρασυρει τον αυλωνα γρηγορα ανατολικα. Με αυτον τον τροπο δεν μπορει να παει οσο δυτικα θα θελαμε και να δημιουργηθει σοβαρη κυκλογενεση. Το χθεσινο ραν του ukmo και του gem ηταν ονειρο! Φυσικα εχει ακομα 2 μερες να δουμε πως θα καταληξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το gem όλο αυτό κάνει, αν το έχετε παρατηρήσει, κ. Μήτση. Μόλις ο τζίφος εντοπίσει κάποια ψυχρή εισβολή, αρχικά τον ακολουθεί, μετά υπερθεματίζει, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια και τελικά συντάσσεται μαζί του.

      Διαγραφή
    2. Φυσικα και το εχω παρατηρησει φιλε ανωνυμε. Απλα ηθελα να δειξω πως ηταν το ιδανικο ραν.

      Διαγραφή
  8. Προτείνω αποχή από τα καιρικά όλων των ΔΚΒορειων το επόμενο διάστημα.. Για να βρούμε την ψυχική μας ηρεμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω, κοντοχωριανέ, αν εκείνος που πούλησε το συζυγικό κρεβάτι επειδή τον απατούσε η γυναίκα του βρήκε τελικά την ψυχική του ηρεμία.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη χρόνια σου πολλά σε ξέχασα χθες.

      Διαγραφή
    3. Kaλό δάσκαλε . Είσαι εύστοχος κ α ι στις παρομοιώσεις . Το έχεις ξανακάνει. ------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Γιάννη και η Αθήνα δεν έχει καμιά βαρυχειμωνιά, πάντως, σήμερα. Ήλιος και βοριάς, για να χρησιμοποιήσω κι εγώ έναν μύθο (του Αισώπου).

      Διαγραφή
  9. Για όσους θυμούνται ένα παλαιότερο σχόλιο του δασκάλου μας τα χιόνια στην χώρα μας θελουν υετό,ψύχος και υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη μυθολογία παιδιά του Βορέα ήταν οι Βορεάδες και η Χιόνη. Η Χιόνη, εκτός από κόρη του ψυχρού Βορέα της Θράκης, θεωρούνταν και σύζυγος του υγρού Ποσειδώνα. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν ανακαλύψει ακόμα και το Aegean Effect Snow!

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα σε ολους. Αφου πρωτα ευχηθω σε ολους τους εορταζοντες του μπλογκ χρονια πολλα, αυτο που βλεπω ειναι πως η Αθηνα παει για το 4/4. Το λεω αυτο ορμωμενος απο το τι εχουμε δει τα τελευταια χρονια οπου το χιονι στην Β. Ελλαδα αγνοειται και θα συνεχισει ν'αγνοειται για τα επομενα χρονια. Οκαιρος εχει αλλαξει εντελως και καποιοι θα την πληρωνουν την νυφη που λεμε. Και αυτο το Σ/Κ να μην γινει θα συμβει σιγουρα μεχρι να βγει ο χειμωνας. Βεβαια θα περιμενουμε και τα επισημα απο τον δασκαλο αλλα για εκει παει το πραγμα. Εμεις εδω πανω θα χρειαζεται να παιρνουμε τα βουνα για να βλεπουμε μια ασπρη μερα. Τι να κανουμε θα το πιουμε και το ποτηρι τουτο.

    Χαρης- Καλαμαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χάρη, η Μπάρμπαρα πέρσι είχε ελάχιστα χιόνια στην Αθήνα, μιλάμε για το κέντρο της πόλης και τα νότια προάστια, διότι στα βόρεια το έστρωσε αξιοπρεπώς. Ήταν υποδεέστερη και της Αριάδνης το 2017 και του Τηλέμαχου το 2019. Ο

      Και για να ευθυμήσουμε και λίγο, επειδή οι αρχές είχαν "καεί" από την Ελπίδα το 2022, "φυσούσαν" και την Μπάρμπαρα το 2023, βγάζοντας από νωρίς τα συνεργεία του δήμου για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

      Χιονόστρωση δεν υπήρχε, όμως, σε δρόμους και πεζοδρόμια της Αθήνας και μην έχοντας τι να κάνουν οι εργαζόμενοι του δήμου, έριχναν τα χιόνια από τις οροφές των αυτοκινήτων στο οδόστρωμα. Είχαν κυκλοφορήσει και σχετικά βιντεάκια που έγιναν viral.

      Διαγραφή
    2. Η "Barbara", ως προς τον χιονο-υετό δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει τους "μεγάλους χιονιάδες" των τελευταίων δεκαετιών. Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την διάρκειά της ήταν κατά διαστήματα πολύ πυκνές και ο αθροιστικός υετός που σημειώθηκε υπό μορφή χιονιού ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν της "Αριάδνης" και μεγαλύτερος του "Τηλέμαχου" και άλλων "μεσαίων" χιονιάδων της περασμένης δεκαετίας!
      Επιπλέον η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν εντυπωσιακή (4-5 συνεχόμενες ημέρες με χιονόπτωση εντός λεκανοπεδίου όταν οι περισσότεροι "ιστορικοί" χιονιάδες έχουν διάρκεια φαινομένων μικρότερη των 60 ωρών!).
      Το στοιχείο που εν τέλει "υποβάθμισε" στην Barbara ως χιονιά και εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της ήταν το γεγονός πως καθ'όλη την διάρκειά της οι θερμοκρασίες στην Αττική είχαν ισορροπήσει ακριβώς στα όρια της χιονόπτωσης - χιονόστρωσης με αποτέλεσμα στα κεντρονότια τμήματα το χιόνι να "παλεύει" με το Χιονόνερο και στην ζώνη μεταξύ 100 και 300μ η χιονόστρωση να "απλώνεται και να χάνεται".
      Παρ'όλα αυτά η "Barbara" κατάφερε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023 να ντύσει στα λευκά σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο με το ύψος χιονιού στα βόρεια προάστια εντός λεκανοπεδίου να ξεπερνάει τα 10εκ και την Ακρόπολη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να πρωταγωνιστεί χιονισμένη στα διεθνή ΜΜΕ.
      Όσον αφορά τις "υστερία" του κρατικού μηχανισμόυ, σίγουρα το "προηγούμενο" της "Ελπίδος" έπαιξε σημαντικό ρόλο σε συνδυασμό με τις εκλογές που θα ακολουθούσαν αλλά αξίζει να σημειωθεί πως με τις συνθήκες να είναι τόσο οριακές και τα σενάρια να "ξεφύγει το πράγμα" προς κάτι πολύ πιο ακραίο ως προς την χιονόστρωση να είναι στο τραπέζι, καλώς υπήρξε η σχετική ετοιμότητα παρ'ότι εν τέλη η έκβαση του χιονιά ακολούθησε μία πολύ ομαλή πορεία για τα πεδινά τμήματα του νομού!

      Διαγραφή
  11. Άντε να δούμε, ήρθε επιτέλους η ώρα της Κρήτης, έστω και για λίγο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως η προηγούμενη "κακοκαιρία" πέρασε και δεν ακούμπησε στην Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα και πάλι!

    Θεωρώ ότι η Αθήνα θα έχει επιτέλους ένα πενθήμερο χειμωνιάτικο σκηνικό. Πλέον αυτό γίνεται είδηση όπως σωστά επισημαίνουν οι περισσότεροι. To χιόνι στην Πάρνηθα μεγάλο γεγονός.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη και σήμερα Τρίτη 9/1, πάντως, πάει να βγάλει ήλιο τώρα το πρωί. Και ούτε ιδιαίτερο κρύο κάνει. Πάντως, αν χαρακτηρίζουμε χειμώνα μόνο τις ψυχρές εισβολές, είναι σαν να λέμε ότι καλοκαίρι έχουμε μόνο στους καύσωνες.

      Διαγραφή
  14. Καιρός Βορειοανατολικού ρεύματος και με πολύ λίγο κρύο από ότι φαίνεται. Λίγα πράγματα μάλλον για λίγους και αδιάφορος ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Θα έχουμε και τις Αλκυωνίδες σιγά σιγά!!! Καλό κουράγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έστω και ο παγετός καλός θα είναι άμα έρθει.Αυτη τη χρονική στιγμή το χρειάζεται ο τόπος.Απο υετό έχουμε πάρει την έννοια μας.Τουλαχιστον μήπως και χιονίσει κοντά στην Αθήνα για να δούμε χιόνι μέσα από το γυαλί.
    Καλό βράδυ. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απογοητευτικά τα σημερινά τρεξίματα για πεδινά χιόνια το σκ,μας είχε προετοιμάσει και ο δάσκαλος,σίγουρα χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία αλλά θα υπάρξουν και άλλες, έχουμε χρόνο μην μας παίρνει από κάτω ο χειμώνας τώρα φαίνεται να πήρε μπροστά ! Καλό βράδυ από την συννεφιασμένη και κατά διαστήματα ψιλόβροχο σήμερα Αιγιάλεια
    Χρήστος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα δεν είναι σίγουρο,τα πάντα παίζονται και ας είναι 5 μέρες μπροστά.
      Η ασφαλής καιρική πρόγνωση κύριως σε τέτοιες περιπτώσεις αφορά μόνο 2-3 24ωρα το πολύ,αν εκτός των άλλων κρίνουμε και από αντίστοιχες περιπτώσεις από το παρελθόν.

      sohag

      Διαγραφή
    2. Μα ποτέ δεν έδιναν κάτι ιδιαίτερο τα δύο μεγάλα μοντέλα, τουλάχιστον, ο τζίφος και το ευρωπαϊκό, δηλαδή. Ο Καναδός έγινε, ως συνήθως, βασιλικότερος του τζίφου για 1-2 run, αλλά μετά τον ακολούθησε.

      Διαγραφή
  17. Αν ανατρέξει κάποιος στις ίδιες ημέρες τα τελευταία 10 χρόνια πόσες διαφορές θα βρει άραγε στα σχόλια μας. Καλό βράδυ και έχει ο Θεός. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σήμερα ειναι Δευτέρα και εμείς μιλάμε για το Σάββατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η κεντροανατολική Θράκη με περιοχές όπως ο Έβρος και η Ροδόπη είναι οι μοναδικές πεδινές περιοχές που θα δουν αύριο το χιόνι να φτάνει έως και σε μηδενικά υψόμετρα.
    Οτι ρίξει ας το απολαύσουν!

    Για την αξιοσημείωτη ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε αλλά από πλευράς υετού ακόμη και για τα προσήνεμα(μάλλον θα ευνοηθούν) δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο έως τώρα και ειδικά όσον αφορά το πεδινό αξιόλογο χιόνι.
    Νομίζω ότι συγκρίσεις με χιονιάδες όπως το 2022-21-17-16 η και τα πιο μακρινά 2002 και 2008 είναι εκτός τόπου και χρόνου όπως και το 4 στα 4 που ακούγετε για Αθήνα.
    Το βασικότερο όλων η κάκιστη υποστήριξη που φαίνεται στα 500.
    Που πας για πεδινό χιόνι με -24β? 😀.
    Ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι παιδιά.
    Πάντως όπως και να έχει έχουμε μπει πιά σε εύρυθμη χειμερινή κυκλοφορία και αυτό είναι θετικό.

    Δάσκαλε,μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρεται τις βροχές και τα χιόνια στα ορεινά Πέμπτη Παρασκευή στη δυτική Ελλάδα(από τα νότια της Ηπείρου και κάτω).
    Εκτός και συγχωρέστε με,εάν η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί μόνο περιοχές έντονων φαινομένων.

    Καλό ξημέρωμα από την βροχερή και κρύα Αιτωλοακαρνανία όπου το τελευταίο διήμερο(από το βράδυ των Θεοφανίων) έχουμε μαζέψει 63,2mm στην περιοχή μου και 50mm στα νότια της πόλης του Αγρινίου, νούμερα διόλου ευκαταφρόνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα είναι ζωνική η κυκλοφορία μετά, Φώτη;

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, Φώτη. Οι αναρτήσεις με τον τίτλο "Αξιολόγηση έντασης-επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων" έχουν σκοπό την ανάδειξη αυτής της διάστασης του καιρού. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κάποιοι από τους φορείς της Πολιτείας εστιάζουν σε αυτό. Στο κόσμο της υπερβολής και του κυνηγιού των εντυπώσεων οι απλοί πολίτες χρειάζεται να το γνωρίζουν για τον προγραμματισμό των εξωτερικών εργασιών τους και όχι μόνο.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Αποστόλη έως την Κυριακή ισχύει το "Εύρυθμη χειμερινή κυκλοφορία".
      Το μετέπειτα δυστυχώς δεν είναι και τόσο καλό....

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα σε όλη την παρέα Βροχερό το στενό εδώ και δύο μέρες και κυρίως καταιγιδοφόρα Το Ριον ξεπέρασε τα 66 χιλιοστά ενώ οι άλλες γύρω περιοχές άγγιξαν τα 52 χιλιοστά βροχής Χιόνισε στο Παναχαικο αλλά περιμένω και καλύτερες χιονοστρωσεις Η βροχή στο σταθμό του βουνού άγγιξε τα 90 μμ Επιτέλους ο πανέμορφος χειμώνας άρχισε να βάζει τα πράγματα στη θέση τους Περιμενωκαι τον αρχοντα Μπουτάν τώρα γιατί ήλθε η ώρα του πλεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανω Βλοιο...έναρξη χιονόπτωσης....πριν από λίγο...(0745) ελπίζω να ενταθεί προς το μεσημέρι να στείλω φώτο.....θερμοκρασία 0.5 "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ας χαρούμε μέχρι την Κυριακή το χειμωνιάτικο διάλειμμα...γιατί από εβδομάδα...έρχεται κεφάτος ο υποτροπικός...και συνήθως η προγνωσιμότητα του είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προγνωσιμότητα των χιονιάδων...

    Τόλης Δημήτριος Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα ΄Φώτη.Βλέπω κάποιο φως στο σχόλιό σου,γιατί μεχρι τώρα στον Γεννάρη εδώ είμαστε στα 12 χιλ. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σε όλους! Η συνέχεια είναι μία που όλα τα μοντέλα συνηγορούν σε αυτό. Χαμηλά τέρατα στον Ατλαντικό και εμείς ξανά με έναν αντικυκλώνα. Χειμώνα λέμε και κλαίμε.

    Επίσης περίμενα Αθήνα να ξυπνούσα με ένα χειμωνιάτικο σκηνικό και τελικά ξυπνάω με ήλιο και 13c.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) η μέρα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
      2)οι 13 βαθμοί είναι η φυσιολογική μέση θερμοκρασία στην Αθήνα για την εποχή.
      3)η χώρα μας φημίζεται για την ηλιοφάνειά της χειμώνα-καλοκαίρι

      Διαγραφή
    2. 1) Η μέρα έχει 24 ώρες και είμαστε στις 12 και ούτε βροχές έχει ούτε κρύο.
      2)Δεν είπα ότι η θερμοκρασία δεν είναι φυσιολογική μέση απλά δεν είναι χειμωνιάτικη θερμοκρασία οι 15c που έφτασε το κέντρο.
      3)Η χώρα μας φημίζεται για τον ήλιο αλλά οι προγνώσεις έλεγαν βροχές.
      4)Την επόμενη βάλε όνομα.

      Διαγραφή
    3. Γιάννη, πρέπει να έβρεξε τη νύχτα προς το ξημέρωμα, ενώ ήταν αισθητή και η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Νομίζω, ότι στην Αθήνα θα κάνει κρύο από το απόγευμα προς βραδάκι και κυρίως από αύριο Τετάρτη 10/1, οπότε και θα δυναμώσει ο βοριάς. Για σήμερα, Τρίτη, νίκησε ο ήλιος, όπως και στον μύθο του Αισώπου...

      Διαγραφή
    4. Nαι εδώ και 2 ώρες έχει γίνει αισθητή η πτώση και από τα βόρεια ακόμα νωρίτερα. Τατόι είχε 5.9 ενώ κέντρο την ίδια ώρα 12.8.

      Διαγραφή
  25. Η εύρυθμη χειμερινή κυκλοφορία που αναφέρει ο φίλος Φώτης παραπάνω αποκαθίσταται , αλλά μάλλον σε άλλους ..μαχαλάδες. Μετά την Β. Ευρώπη τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ παίρνουν το αίμα τους πίσω. Ο Βόρειος Πόλος κατηφορίζει για εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο ανώνυμος των 7και 36 το πρωί είμαι ο Γεροπαναχαικος συγνώμη Ο Μπουτάν που γράφω λάθος Μπουράν ήθελα να γράψω (Αργύρης Ψηλός) Ριον Πάτρας Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ δεν βλέπω να έχει δυνάμεις για συνέχεια ο Μπουράν φίλτατε γεροπαναχαϊκέ..

      Διαγραφή
  27. Σήμερα είναι η μέρα της κέντρο βόρειας χώρας να ζήσει έστω και πρόσκαιρα χειμώνα από τα παλιά.
    Χιονίζει όπως είχαμε πει έως τα πεδινά της Θράκης και του Έβρου αυτή τη στιγμή ενώ και σε Μακεδονία τα χιόνια έχουν κατέβει σχετικά χαμηλά.
    Καλή απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Παγγαίο χιονίζει αυτή την στιγμή πάνω από τα 600 μέτρα και χιονόστρωση έχουμε από τα 750. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τα φαινόμενα και να δούμε το τιμημένο και εδώ στην Πρώτη στα 300 μέτρα ως το βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς στην Ξάνθη δεν χιονίζει καθόλου στα πεδινά και ημιορεινα πάρα μόνο στα ορεινά της στα σύνορα με την Βουλγαρία. Έχει μόνο κρύο με αρκετό αέρα. Η ψιχάλα ανά λεπτά που είχε σταμάτησε.

      Διαγραφή
    3. Ο χειμώνας από τα παλιά Φώτη θα έδινε έως μισό μέτρο για πλάκα,στα ημιορεινά τουλάχιστον.Αυτο που ζούμε είναι ένας εφιάλτης.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Και ναι το βλέπουμε το τιμημένο αυτήν την ώρα καθώς χιονίζει και μέσα στο χωριό με 1,8° Κελσίου!!

      Διαγραφή
  28. Κομοτηνή, επιστροφή του χειμώνα, νιφάδες στην πόλη, χιόνι στα ψηλά, 2°C. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνέχεια: τώρα 0,3° , κρίμα που δεν χιονίζει στην πόλη. Δεκαέξι βαθμούς λιγοτερο από χθες.

      Διαγραφή
  29. Αναγουλα με πιανει με τα νεα τρεξιματα των μοντελων.
    Εκτος οτι φαινεται η ψυχρη εισβολη του σαββατου να πηγαινει περιπατο, φαινονται κατι πολυ ωραια ridge και νεα 20αρια. Αλλα οταν προκειται για υποτροπικους τα μοντελα ειναι σταθεροτατα..
    Παει να χαθει ολος ο ιανουαριος αν συμβει αυτο. Σε πιανει μια αηδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω. Μία από τις ουσιαστικές διαφορές με τους χειμώνες του παρελθόντος είναι αυτή η παρατεταμένη καλοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια. Δεν γίνεται 9 μήνες να έχεις ηλιοφάνεια και γενικά καλό καιρό και μέσα στην καρδιά του χειμώνα να βιώνεις ακριβώς το ίδιο. Να μην χιονίσει στην πόρτα μας ΟΚ αλλά όχι να παλεύουμε με 20σάρια. Ευχαριστώ Πέτρος

      Διαγραφή
    2. Οπως τα λες πετρο. Εγινε θεμα οτι στις 9 ιανουαριου θα χιονισει στα βουνα της αττικης. Εκει φτασαμε. Και οχι να μην χιονισει στην πορτα μας αν και το θελω σαν τρελος! Αλλα ας κανει 6-7 καλες κακοκαιριες που να μην ειναι της μισης μερας. Εδω κανει μια βροχουλα και ξανα μανα 18αρια. Ερχεται ενα χιονι παρνηθας αντε παλι 18αρια. Νισαφι!

      Διαγραφή
    3. Σχεδόν κάθε χρόνο χιονίζει και στην πόρτα μας, πάντως. Στην Αττική αναφέρομαι.

      Από την άλλη, γιατί είναι τόσο κακός, δηλαδή, ο φετινός Ιανουάριος; Είχε πέντε μέρες με 15-16 βαθμούς, ακολούθησε ένα βροχερό και ανεμώδες διήμερο σε όλη τη χώρα και τώρα είναι σε εξέλιξη ένα πενθήμερο με μονοψήφιες μέγιστες ακόμα και στην Αττική, όπου η θερμοκρασία έπεσε από τους 15 στους
      9 βαθμούς, μόλις δυνάμωσε ο βοριάς το απόγευμα της Τρίτης 9/1.

      Χιόνισε και στην Πάρνηθα, όπως έγραψε από χθες, πολύ σωστά ο κ. Ζιακόπουλος, χωρίς να αφήσει προσδοκίες για κάτι παραπάνω (για... παρακάτω μάλλον). Και ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, ενώ ο χειμώνας μπορεί να έχει ακόμα και τρεις γεμάτους μήνες μπροστά του, με βάση την εικόνα των τελευταίων ετών.

      Μην τα βλέπετε όλα μαύρα, παιδιά. Και βρέχει και χιονίζει και φυσάει και ο ήλιος λάμπει και για αυτό η Ελλάδα είναι από τις πιο όμορφες χώρες, χάρη στο συνδυασμό του κλίματος και του φυσικού κάλλους της.

      Διαγραφή
    4. Πάλι προκλητικός, Βαγγέλη (6:44). Νισάφι πια!

      Διαγραφή
    5. Βαγγελη οτι εβρεξε 2 φορες και οτι χιονισε στην παρνηθα για πρωτη φορα δεν παει να πει οτι ολα πανε καλα. Τους μεσους ορους να κοιτας. Τις μερες βροχοπτωσης και χιονοπτωσης. Σε 5 μερες θα ανοιξεις την δορυφορικη και θα ψαχνεις πιο βουνο εχει χιονι. Προχτες ημουν στο λαυριο και κανανε μπανια. Μονο φυσιολογικο δεν ειναι. Τους μ.ο κοιτα και να συγκρινεις με το παρελθον.

      Διαγραφή
    6. Kάποιοι κήρυξαν τη λήξη του χειμώνα ήδη λέγοντας ότι η πιο κρύα βδομάδα του επόμενου μήνα είναι αυτή

      Διαγραφή
    7. Είναι σταθερότατα και είχαμε πριν 2-3 μέρες την αιτιολόγηση από τον οικοδεσπότη. Σε αντιδιαστολή όμως με αυτό, θυμάμαι ότι όλοι οι αξιόλογοι χιονιάδες, προβλέφθηκαν με επιτυχία και μάλιστα, μέρες πριν εκδηλωθούν.

      Διαγραφή
    8. Αποστολη καταρχην σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια σε προηγουμενο αρυρο. Στην μηδεια και στην ελπιδα οντως τα μοντελα τους επιασαν νωρις αλλα και πιο παλλιους χιονιαδες. Αλλα αν ανατρεξω σε ψηφιακους χιονιαδες που εδιναν μεχρι τις 72-120 ωρες και μετα επεσε μαζεμα θα χασουμε το μετρημα. Ειναι ομως αληθεια πως στην περιοχη της μεσογειου και ειδικοτερα στην ελλαδα, τους αντικυκλωνες και τα ridge δεν λενε να πεσουν εξω. Καλοκαιρι και χειμωνα.

      Διαγραφή
  30. Ολική χιονόστρωση Ανω βόιο....3 με 4 εκ.μετά από τετράωρη χιονόπτωση...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μια ανάσα πριν το χιόνι στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
    Βαρύ χιονόνερο.
    Το καλύτερο μας για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αντε να έρθουν απο βδομάδα οι καλές μέρες, μετά 20αρια😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις καμιά σχέση με το προαναφερόμενο παλιό φιντάνι ή είσαι καινούργιο;

      Διαγραφή
    2. Καλό απόγευμα δάσκαλε και παρέα, για αυτά σαν το παραπάνω, αυτό ...Ζιζανιοκτόνο ROUNDUP GOLD 36 SL

      Διαγραφή
    3. Ο ανώνυμος παίζει να είναι να είναι ένας και μοναδικός.
      Μπορεί να σχολιάζει μόνος του και να απαντά ο ίδιος στον εαυτό του!
      😂

      Διαγραφή
    4. Φουλ καρκινογόνο ζιζανοκτόνιο το roundup που πρέπει να απαγορευτεί.

      Διαγραφή
    5. Η Γλυφοσάτη ενω απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ , πήρε εισητήριο απο την πίσω πόρτα στην ΕΕ μέσω της Κας Φον ντε ... ! Καληνύχτα.

      Διαγραφή
  33. Καλησπέρα. Θέλω να σας ρωτήσω κ Ζιακόπουλε αν τα μοντέλα και γενικότερα οι προβλέψεις των μετεορολόγων έχουν "αποτύχει" ως προς την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων στην Κεντρική Μακεδονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω τι έδιναν όλα τα μοντέλα και τι είπαν οι παρουσιαστές των αποτελεσμάτων τους.

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώς, έδιναν βροχή/χιονόνερο/χιόνι μέχρι τις 11 το πρωί. Μιλάω για τη Θεσσαλονίκη που μένω. Μέχρι αυτή την ώρα 21:30 βράδυ συνεχίζει να βρέχει άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο. Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    3. Σας έθεσα το ερώτημα κ Ζιακόπουλε διότι κι εσείς εμμέσως(φωτογραφία ανάρτησης με Βόρρα και Πάρνηθα) αναφερθήκατε σε κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    4. Φίλε μου, το νόημα της φωτογραφίας δεν αφορούσε μόνο στη χθεσινή ημέρα.
      Κατά τα άλλα, τα μοντέλα αποτυγχάνουν αρκετές φορές στην κατανομή, την ένταση και τη διάρκεια του υετού. Το ίδιο και οι μετεωρολόγοι, μηδέ εμού εξαιρουμένου.

      Διαγραφή
  34. Έχει "κλειδώσει" η καλοκαιρία κ η άνοδος της θερμοκρασίας στα επίπεδα των 16-20° από τις 15-16 Ιανουαρίου για την περιοχή της Αττικής; Ή είναι σενάρια που μένει να επαληθευτούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τίποτα το ιδιαίτερο από πλευράς βροχής σήμερα ,κάτι λίγα χιονακια ψηλά στην Όθρυ,δεν μας θέλει φέτος καιρικά και εκτός από το κρύο που φένεται να είναι πρόσκαιρο ,για χιόνια ούτε λόγος τουλάχιστον ας μας ρίξει βροχή,ούτε εκεί μας θέλει υετικα, δυστυχώς ,κάτι μετά τις 15 Ιανουαρίου έλεγα μπας και έχουμε χειμώνα αλλά τίποτα, βλέπω την άνοιξη χειμώνα, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δυστυχώς ακούω από πολύ κόσμο να λέει ότι είμαστε τυχεροί που δεν έχει χειμώνα φέτος και γλυτώνουμε τα κόστη θέρμανσης και τους εξηγώ ότι μπορεί να γλυτώνουμε το κόστος θέρμανσης τώρα...όμως του χρόνου τέτοιο καιρό μπορεί να χρειαζόμαστε ένα μισθό για ένα τενεκε λάδι..όλο αυτό το αφύσικο με τα 20αρια μέσα στον χειμώνα έχει επιπτώσεις στην φύση στην αγροτική παραγωγή και στους υδροφόρους ορίζοντες...δεν μπορώ να κατηγορήσω τους ανθρώπους που δεν έχουν καμμια επαφή με την φύση και ζουν σε ένα διαμέρισμα και το μόνο που βλέπουν είναι τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τα κοινόχρηστα...δυστυχώς θα το καταλάβουν με επώδυνο τρόπο...όταν. ένα πιάτο θα αξίζει χρυσάφι..
    Τόλης Δημήτριος
    Αχαρναί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τόλη (γιατρέ μου, αν θυμάμαι καλά) συμφωνώ μαζί σου αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή. Όπως, ασφαλώς γνωρίζεις, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές στο σύνολο της βιόσφαιρας καθώς και στην ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα, την κρυόσφαιρα και τη λιθόσφαιρα του πλανήτη.
      Το κλίμα της Γης είναι το πολυπλοκότερο δυναμικό σύστημα που υπάρχει στη φύση. Είναι έντονα μη γραμμικό και διαθέτει πολλούς και πολύπλοκους μηχανισμούς θετικών και αρνητικών αναδράσεων. Με αυτό το δεδομένο, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις αναφορικά με τις επώδυνες αλλαγές που έρχονται. Όμως υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο. Όπως προσφυώς είπε κάποιος «αυτό που φοβίζει περισσότερο δεν είναι οι ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε απαντήσεις, αλλά οι ερωτήσεις που ακόμη δεν γνωρίζουμε να κάνουμε».
      Κατά τη γνώμη μου, οι μετεωρολόγοι, οι κλιματολόγοι και γενικότερα οι Διεθνείς Οργανισμοί που ασχολούνται με τα θέμα της κλιματικής αλλαγής (κρίσης) έχουν αποτύχει στο ζήτημα της αποτελεσματικής ενημέρωσης του πληθυσμού της Γης για τα επερχόμενα. Σε προσωπικό επίπεδο, καθημερινά στο μπλογκ εκλαμβάνομαι από ορισμένους καιρόφιλους ως Κασσάνδρα, αλλά εγώ νιώθω ότι είμαι πιο κοντά σε εκείνον τον φύλακα των φυλακών που ένα βράδυ πήγε στο γραφείο του διευθυντή του και του είπε ότι ακούει κάποιους να λιμάρουν τα σίδερα της φυλακής. Ο διευθυντής του είπε ότι δεν ακούσει τίποτε και ο φύλακας μουρμούρισε: «Καλά, αύριο το πρωί θα ακούσεις!».
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Πάντως η αρχαία εκείνη Κασσάνδρα τελικά επαληθεύτηκε.......! -----====Π.Α.

      Διαγραφή
  37. Τόλη μαζί σου,ακριβώς αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κομοτηνή, το πρώτο στρώσιμο χιονιού τώρα!(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχερέ. Ξανθη τίποτε τουλάχιστον στην περιοχή μου που είναι στα 90 μέτρα υψόμετρο.

      Διαγραφή
  39. Αν βλέπω και διαβάζω καλά, γιά την περιοχή μου (Κορινθία και όχι μόνο) ο αναμενόμενος υετός πάει περίπατο ."Καπνός ήν και παρέδραμεν". Τό απόγευμα πήρα την τσάπα και πήγα σε ένα λιοστάσι. Οταν τσαπίσεις και φύγει το χορτάρι ,λίγο πιό κάτω το χώμα είναι στεγνό.Όποιος καταλαβαίνει,κατάλαβε .Και οι πολλοί καταλαβαίνουν.
    Όσον αφορά στον Ευάγγελο και τους ευαρίθμους Ευαγγελίζοντες, αφίενται !.
    Ά, ξέχασα. Την ερχόμενη εβδομάδα ,λέει, έρχεται καλο (σκατο)καιρία!. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τόλη αυτό είπα και εγώ τις προάλλες, και όχι μόνο για το λάδι, αλλά και για άλλα προϊόντα. Παρεξηγηθηκα όμως απο κάποιον ανώνυμο που βλέπει το τυρί (καλοκαιρία),τη φάκα (τις επιπτώσεις) όμως δεν τις βλέπει.Αστα λοιπόν να ρολαρουν τα πράγματα, και ειδωμεν όλοι μαζί που θα πάει.
    Μία καλουτσικη βροχή σήμερα το μεσημέρι για μια ώρα περίπου.Στη συνέχεια ξεροκρυο και δυνατός βοριάς.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε. Καλό βράδυ σε όλα τα παιδιά της παρέας. Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα σε όλους! Τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια : τον Μπουράν θα τον φάει ο …υποτρο(κ)τικός! Κλιματική κρίση -χειμώνας 15-0 ,ενώ το γκολ που σημείωσε ο χειμώνας ελέγχεται από το var… Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μεταγραφική περίοδος τελειώνει 30 Ιανουαρίου,οπότε προλαβαίνουμε να πάρουμε τους Ντάλτον ώστε να μπουν στους αγώνες του Φλεβάρη...

      Διαγραφή
  42. Όταν με ρωτάει ο περίγυρος,γιατί δεν έκανα δεύτερο παιδί,απαντώ ότι ο πλανήτης αυτός δεν αντέχει άλλους ανθρώπους.Ολοι νομίζουν ότι αστειεύομαι αλλά (ας με θεωρήσετε γραφικό) αυτή είναι η μέγιστη "συντεταγμένη υποχώρηση" που μπόρεσα να κάνω.Καλο βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Δημήτρη ,ειδικός περί τα δημογραφικά δεν είμαι, αλλά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση,θεωρώ ότι ο προβληματισμός σου δεν υπάγεται στις γραφικότητες . -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ. Εγώ ακόμη και για το ένα προβληματίζομαι.

      Διαγραφή
    3. To 1980 διδασκόμασταν ότι είμαστε 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ήδη ο αριθμός ανήλθε στα 8. Και εγώ θεωρώ ότι στο μέλλον θα τεθεί ως παγκόσμιο ζήτημα. Επίσης, θεωρώ ότι οι συνέπειες που τώρα αρχίζουν και πληρώνονται οφείλονται στη δραστηριότητα των 4 δισεκατομμυρίων. Οι συνέπειες του διπλασιασμού τους θα φανούν αργότερα.

      Διαγραφή
    4. Δεν έχουν ούτε τα 4 δισ., ούτε τα 8 δισ. ανθρώπων, όμως, την ίδια ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων της γης.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σε ολους,, Φωτη πως βλέπεις το υπόλοιπο του Ιανουαρίου και τον Φλεβάρη ,πιστεύεις θα έχουμε καποιο καλό διάστημα που να γυρίσει ξανά σε μεσημβρινή κυκλοφορία και να ευνοεί κάποια καλή κατεβασιά ή είναι δύσκολη η συνέχεια για εμάς που θέλουμε χειμώνα? ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρων
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ποτέ δεν θα κάνεις τον κάβουρα να βαδίζει ίσια(Αριστοφάνης). Λίγο πριν τα μεσάνυχτα για όσους επιμένουν να μην βλέπουν ή να μην θέλουν να δουν τι έρχεται. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δάσκαλε καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με μια ανυπόστατη (;) υποψία που βλέπω συνεχώς σε καιρικές ομάδες. Λήγουν τον χειμώνα από τις 9/01!!! .Καταλαβαίνω την απογοήτευση που μπορεί να έχουν κάποιοι όταν δεν έρχεται αυτό που θέλουν έτσι όπως το θέλουν. Αλλά υπάρχει κάποια απτή απόδειξη ότι τέλος ο χειμώνας βρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αυτό που συμβαίνει και φέτος δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω.
    Έχουμε φτάσει σε σημείο κάθε χρονιά που έρχεται καιρικά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
    Είχαμε τονίσει και σε αυτό το μπλογκ ότι γενικά τα μακροπρόθεσμα θέλουν φέτος κατά κύριο λόγο ζωνική κυκλοφορία στη Μεσόγειο με υγρό και ήπιο καιρό.
    Έστω τον Γενάρη όμως που είναι η καρδιά του χειμώνα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τον περίμενα δυνατό σύμφωνα με αυτά που έβλεπα στις αποθήκες ψύχους στη βόρεια Ευρώπη και την επικρατούσα διάταξη.
    Τελικά ούτε ο Γενάρης μας θέλει.
    Έχουμε φτάσει στο σημείο να χιονίζει στα ορεινά και να το κάνουμε θέμα.
    Οποιαδήποτε ψυχρή εισβολή δείχνουν τα μοντέλα για την περιοχή μας με μαθηματική ακρίβεια πετσοκόβεται στο άψε σβήσε,ενώ την ίδια στιγμή τα ριντζ και οι υποτροπικοί όσο φτάνουμε πιο κοντά χρονικά θεριεύουν για πλάκα.
    Προσωπικά αισθάνομαι μια αηδία για όλα αυτά που εκτυλίσσονται και φέτος καιρικά και θα παρακαλούσα κάποιους καλοκαιράκηδες να μην παίζουν με τον πόνο μας υποτιμώντας την νοημοσύνη μας ότι όλα κυλούν ομαλά.
    Έλεος πιά!
    Η νέα κανονικότητα και η ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη μας(και ειδικά οι θάλασσες της Μεσογείου όπου βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ θέρμανσης αυτή τη στιγμή) είναι αμείλικτη και φοβάμαι πάρα πολύ ότι η κάθε χρονιά πού θα έρχεται θα χαρακτηρίζεται από ελάχιστο χειμώνα και ατελείωτα καλοκαίρια.
    Ήδη το καλοκαίρι του 24 που έρχεται μην μας φανεί καθόλου παράξενο εάν σπάσουν τα θερμά ρεκόρ του 23.
    Νιώθω οργή,απογοήτευση και θυμό, τίποτα άλλο δε θα πω.
    Καλό ξημέρωμα.
    Υ. Γ. Δημήτρη από δυτική Φθιώτιδα συμφωνώ απόλυτα.
    Με ένα παιδί μου φαίνεται θα μείνω και εγώ.
    Βλέπω οι νέες γενιές να βιώνουν βασανιστήρια σε όσα θα έρθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ . Τα πράγματα είναι και "λιγο" χειρότερα αν τοποθετήσουμε τη βασική μεταβλητή της βιοποικολότητας του πλανητη η οποία διασφαλίζει την παροχή τροφής στον άνθρωπο και η οποία εξαφανίζεται κυριολεκτικά !!! Η βιομάζα των εντόμων (οι βασικοι επικονιαστές των βασικών αγροτικών τροφίμων) εχει μειωθεί κατ' εκτίμηση 79-85% παγκοσμίως (οχι ομοιόμορφα βέβαια) . Ολα τείνουν να γίνουν τεχνητά και χημικά πλέον , με ότι αυτό συνεπάγεται ήδη και στα επόμενα χρόνια για την υγεία μας !! Πόσοι απο μας που είναι τώρα τουλάχιστον πάνω απο 45-50 ετών θυμούνται τί γινόταν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου αν ταξίδευες βράδυ (κυρίως) για έναν προορισμό , π.χ το χωριό σου ? "Μακελειό" !! Τώρα ? Εχω τόσα πολλα να πω , που δεν άπτονται άμεσα την κλιματική καταστροφή (στην οποιά έχουμε μονομεριάσει) που σταματω εδω προς το παρόν. Ευχαριστώ για την ανοχή σας .

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης 6 Ιανουαρίου 2024 στις 8:11 μ.μ.
      Φώτη, ψυχή του blog, πολύχρονος.
      Μην μασάτε, έρχεται χειμώνας.


      Εμμένω στην εκτίμησή μου. Την καλημέρα μου σε όλους.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Φώτη χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, καταρχήν, χρόνια πολλά στον Δάσκαλο, καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο! Άστα πίκρα. Γι αυτό δεν πολυασχολούμαι φέτος. Όταν είδαμε και την ανάρτηση του Δασκάλου τις προάλλες για τον Αζόρ και σήμερα το «χειμώνας με το ζόρι» καταλάβαμε τι πρόκειται να συμβεί. Που είναι εκείνα τα πολικά εξπρές!! Η Σαμαρίνα έχει 15 πόντους χιόνι, μας λείπει ένα μηδενικό! Επειδή είμαι συστηματικός στο ορεινό τρέξιμο (χειμερινά σπορ κλπ.) και έχω μεγάλη αγάπη με τα βουνά το πιστεύεις ότι βλέπω άλλοτε υπαλπικά τοπία στα 1700-1800 μ. να αρχίζουν να αποκτούν μορφολογία ορεινών - υπερορεινών; Μπορεί να κάνω και λάθος. Τουλάχιστον το ΣΚ θα τσουλήσουμε λίγο, κάτι είναι κι αυτό.

      Διαγραφή
  47. 106 σχόλια και τα περισσότερα από αυτά χωρίς ιδαίτερο νόημα και αξία,απλά ο καθένας γράφει τον πόνο του!
    μάλιστα.τα πιάσαμε τα λεφτά μας.
    sohag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη καθαρά χειμωνιάτικη μέρα για την περιοχή μου με ισχυρό ΒΑ άνεμο, υετού 50 και κάτι χλστ και θερμοκρασία γύρω στους 4-5C. Επίσης η σημερινή ημέρα προβλέπεται κρύα και μουντή όπως πρέπει για την εποχή με τις ίδιες θερμοκρασίες.οπως χειμωνιάτικες αναμένεται να είναι και οι επόμενες πέντε ημέρες . Μακάρι η ζωική κυκλοφορία της επόμενης εβδομάδας να μην διαταράξει εκ νέου εντελώς το χειμωνιάτικο σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ενα μικρο - πικρό σχόλιο για το τί κατάσταση επικρατει για τον χειμώνα εως τωρα στην Ελλαδα... αυτη η διπλη "ψυχρη" εισβολη της πλάκας εν μεσω ενος θερμου χειμωνα ειναι σαν τα παγακια που ριχνεις στην χυτρα οταν παραβραζει για να κατσει ο αφρος..Αυτο ζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή