Τότε και τώρα!

Πριν από κάποιες δεκαετίες κάποιοι μετεωρολόγοι, μεταξύ των οποίων και η ταπεινότητά μου, προσπαθήσαμε να βγάλουμε την επιχειρησιακή μετεωρολογία από την ανυποληψία (τα ανέκδοτα με τους Ινδιάνους  κ.λπ. αντηχούν ακόμα στα αφτιά μου). Αναμφίβολα, η αριθμητική πρόγνωση του καιρού μάς βοήθησε αφάνταστα στο έργο μας, αλλά και ο σεβασμός που δείχναμε τόσο προς την επιστήμη όσο και προς τους αποδέκτες των προγνώσεών μας έπαιξαν το ρόλο τους.

Τότε, αυτοδίδακτοι όλοι μας, είχαμε βρει τον τρόπο μας να επικοινωνούμε με τους θεατές, τους ακροατές και τους αναγνώστες των προγνώσεών μας. Ο προσωπικός μου κανόνας ήταν ότι πρέπει να λειτουργούμε κατά 70% ως επιστήμονες και κατά 30% ως δημοσιογράφοι. Στις μέρες μας τα παραπάνω ποσοστά αντιστράφηκαν, αλλά δεν στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Με λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι ορισμένοι παρουσιαστές των μοντέλων του καιρού από τα ΜΜΕ και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν κατά 30% ως δημοσιογράφοι και κατά 70% ως τίποτε για μην πω αρνητικά αναφορικά με την προσφορά τους στην επιστήμη και την κοινωνία. 

16 σχόλια:

  1. Να αγιάσει το στόμα σου κ Ζιακοπουλε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοίγετε τεράστια συζήτηση κύριε Ζιακόπουλε που δε μπορεί να αναλυθεί με γραπτά σχόλια. Βιώνουμε κοινωνική παρακμή και φαίνεται από πολλές μεριές της καθημερινότητας, της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Δάσκαλε. Πόσο δίκιο έχετε. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που ενημερώνονται, συμπεριφέρονται ως παπαγαλάκια. Δεν αφορά μόνο τον τομέα της μετεωρολογιας, αλλά γενικά της ενημέρωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό τρώει αμασητη την τροφή της ενημέρωσης. Η υπερβολή κ οι φανφάρες μαζεύουν δυστυχώς τα περισσότερα λάικ. Γενικά το σύστημα πάσχει σε πολλούς τομείς. Αυτό που με στεναχωρεί πάρα πολύ είναι ότι τα πάντα γίνονται στο βωμό του κέρδους. Από τις μεσημεριανές εκπομπές που αναλύουν εγκλήματα βιασμούς κ ότι κακό έχει γίνει με αποδέκτες τηλεθεατές ακόμη κ παιδιά δημοτικού μέχρι τους τρομολαγνους κ αποπλανους αναλυτές του καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Respect Κ.Ζιακοπουλε!!εγώ το 70% που λέτε ως τίποτε το βαφτιζω 70% φρου φρου και αρώματα.Δυστηχως δάσκαλε όλα ισοπεδώνονται τη σημερινή εποχή...οικογένεια,παιδεία,θρησκεία τα παντα!!!Παλιά ακούγαμε Ζιακοπουλο,αείμνηστο Λαζάνη και ακούγαμε καιρό και επιστήμονες...τώρα???ΥΓ:Δεν βάζω όλους τους νέους μετεωρολόγους στο ίδιο καζάνι.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δασκαλε αυτο πουλαει! Στην εποχη του κλικ και της εικονας μην περιμενεις κατι διαφορετικο.
    Κανεις πλην ελαχιστων (κυριως ερασιτεχνων) δεν διαβαζουν προγνωσεις σαν τις δικιες σου. Καμια αναλυση. Τιποτα. Θα δουν την εφαρμογη με το εικονιδιο! Και καποιοι για να τραβηξουν την πελατεια απο εκει, θα πουν οτι χρειαστει για να το πετυχουν. Η αληθεια δυστυχως εχει να κανει και με την συγχρονη εποχη του ιντερνετ και του ιδιου του κοσμου.
    Κανε αυτο που ξερεις καλυτερα απ'ολους και αγαπας και μην σε λυπει τιποτα δασκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λυπάμαι περισσότερο γιατί ενώ οι προγνώσεις τους αποκλίνουν από την πραγματικότητα όλο και περισσότερο αυτοί εξακολουθούν ακάθεκτοι. Αυτό μου δείχνει ότι η προβολή τους λειτουργεί αρνητικά στην ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν ως επιστήμονες. Ο δάσκαλος χρησιμοποίησε την λέξη"σεβασμός" ... ίσως έχει πάψει να υπάρχει στο σκεπτικό τους. Μήπως όμως έχει αρχίσει να χάνεται παντού αυτή η τόσο σπουδαία λέξη; Η κρίση αξιών σε μία κοινωνία δεν είναι μια απλή δημοσιογραφική παρατήρηση. Είναι ίσως μη αναστρέψιμη χειρότερη της κλιματικής αλλαγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ού μπλέξεις με νεοελληνική νοοτροπία.
    Αυτό αρέσει στους περισσότερους και αυτό πουλάει!
    Τα σέβη μου Δάσκαλε.
    Καλησπέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε φέρε μας χιόνια το Φεβρουάριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι χιόνια αλλά βρεγμένη σανίδα πρέπει να φέρει για ορισμένους...

      Διαγραφή
  9. Πλήρης η αθλιότητα, εύγε κ.Ζιακόπουλε τα είπατε όλα σε δυο γραμμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε κάποιο ντουλάπι του μυαλού μου βρήκα, βλέποντας αυτή την ζωγραφιά, τις ημέρες που λέγατε καιρό στην τηλεόραση και είχατε μαρκαδόρο και ζωγραφίζατε.....Καλημέρα και καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς το πράγμα έχει ξεφύγει άγρια. Εάν εξαιρέσουμε ίσως τη κρατική τηλεόραση (ενδεχομένως όχι ολόκληρη την κρατική τηλεόραση) και λίγα ιδιωτικά κανάλια, η πλειοψηφία των ΜΜΕ σε αυτή τη χώρα (και ειδικά των ψηφιακών) δεν δίνει βήμα σε πραγματικούς επιστήμονες μετεωρολόγους, αλλά έχει γίνει βορά κάποιων τυχάρπαστων τύπων οι οποίοι επειδή έχουν μάθει να διαβάζουν "κουτσά στραβά" μερικούς χάρτες βαφτίζονται προγνώστες, και δημοσιεύουν τον "κοντό τους και το μακρύ τους" προκειμένου να γίνονται τα κλικς και τα likes. Θα κάνω όμως το συνήγορο του διαβόλου και θα πω ότι δυστυχώς σε αυτή τη νοοτροπία έχουν πέσει και μερικοί θεωρητικά επιστήμονες μετεωρολόγοι, οι οποίοι όμως εν είδει άλλων φιλοδοξιών (π.χ. πολιτικών, ή οικονομικών) γράφουν ομοίως κραυγαλέα άρθρα στα social media ή και σε ιστότοπους
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή