Νοσταλγία και καιρικές επισημάνσεις

 

Τα «άγια χώματα»! Στο βάθος η Μερόπη ή Νεμέρτζικα (Ντούσκο), η παρά τα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας οροσειρά της Ηπείρου. Κάποιοι λένε ότι μοιάζει με την Κοιμωμένη του Χαλεπά. Φωτ. Θανάσης Κατής.

Επισημάνσεις:

Α. Δεν πρέπει να μας ξενίζουν ιδιαίτερα οι χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες αυτής της περιόδου. Θυμίζω ότι στις 1-6-1997 στο Κάτω Νευροκόπι σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -3οC, με αποτέλεσμα καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και ότι στις 7-8-1994 η μέγιστη θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν μόλις 10οC.


Β. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, το πρώτο αλλά και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου όχι μόνο δεν προβλέπονται αξιόλογες ζέστες, αλλά και σε πολλές περιοχές οι μέσες θερμοκρασίες ίσως είναι χαμηλότερες από τις κανονικές. Πιο ζεστό φαίνεται το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Όσο για την αστάθεια, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται αρκετά φαινόμενα.

Γ. Αν από πλευράς θερμοκρασιών ο Ιούνιος κυλήσει όπως προαναφέρθηκε, η επαλήθευση των εποχικών προγνώσεων που μιλούσαν για θερμοκρασίες καλοκαιριού πάνω από τις κανονικές προϋποθέτει αξιόλογες ζέστες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ίδωμεν!

13 σχόλια:

  1. Ή εναλλακτικά:
    "Αν από πλευράς θερμοκρασιών ο Ιούνιος κυλήσει όπως προαναφέρθηκε, η επαλήθευση των εποχικών προγνώσεων που μιλούσαν για θερμοκρασίες καλοκαιριού πάνω από τις κανονικές θα αποτύχει ολοκληρωτικά, σε ενδεχόμενο που οι Ιούλιος, Αύγουστος κυμανθούν στις κανονικές κλιματικές τους τιμές. Ίδωμεν!"
    Χρήστος, Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνιος Καραβατακης2 Ιουνίου 2021 στις 3:11 μ.μ.

    Εχθές το βράδυ Μυτιλήνη μας ήρθαν βροχές κ αστραπόβροντα από το πουθενά.Στο ξεκίνημα του ο Ιούνιος μου θυμίζει τον Ιούνιο του 2019,ο οποίος είχε κυλήσει βροχερός κ αρκετά δροσερός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ πάντως μίλησα για δροσερό καλοκαίρι και τις "γλώσσες" της Σαχάρας να γλυφουν κεντροδυτική Ευρώπη ,που το χουν πολύ εύκολο καθώς ο Ανταλντικός κοιμάται,αντίθετα ανατολική Ευρώπη Βαλκάνια είναι ατμοσφαρικά ο πιο φιλόξενος χώρος για οποιαδήποτε ανάσα δροσιάς.Εδώ και πεντε καλοκαίρια έτσι μας πάει και στην συνέχεια βρίσκουμε ενα ζεστό και ξηρό φθινόπωρο .....νομίζω οτι κάπου στο Βόρειο αντλαντικό ειναι η εξήγηση....(εξασθένηση του ρεύματος του κόλπου) "θωμάς¨"

    Ενοείτε οτι όλα αυτά ειναι σκεψεις..ενός καιρόφιλου...και τπτ άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους τούς φίλους.
    Ωραία η φωτογραφία τού άρθρου όπως πολύ καλή είναι κ η ανάλυση των επομένων ημερών πού μας έδωσε ο δάσκαλος.
    Εγώ μίας κ έχω λίγο παραπάνω χρόνο αυτές τις ημέρες θα το αναλύσω κ θα το πάω ακόμη παραπέρα μίας κ όλα τα στοιχεία πού μελέτησα αυτή τη φορά αφήνουν μικρά περιθώρια λάθους.
    Όπως είχα πει πριν μέρες ότι πλην της ΒΒΑνατολικης χώρας οι υπόλοιποι θα πάρουμε ψίχουλα κ ότι τίποτα δε μού γέμιζε το μάτι των προηγούμενων ημερών,τώρα ήρθε η ώρα να πω ακριβώς τα αντίθετα για τον Ιούνη.
    Αρχικά να σταθώ στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε αυτές τις μέρες σε όλα τα δυτικά κεντρικά κ βόρεια καθώς σήμερα το πρωί 2 Ιουνίου στην ΒΔυτικη χώρα κ συγκεκριμένα στη Βωβουσα Ιωαννίνων είχαμε αρνητική θερμοκρασία!
    5β είχαμε στα Γιάννενα ενώ στην περιοχή μού είχαμε 12,5β κ στον κάμπο της Αιτωλοακαρνιας 10 μόλις βαθμούς.
    Τα μεσημέρια ακόμη κ στα πεδινά μετά βίας πιάνουμε τούς 25β κ αυτό χωρίς ίχνος αστάθειας.
    Στα μελλούμενα τώρα υπάρχει πλήρη ομοφωνία όλων των προγνωστικών μοντέλων,βραχυπρόθεσμων,μακροπρόθεσμων αλλά κ των ensemble ότι τα 2/3 τού μήνα θα κυλήσουν με αρκετά δροσερό κ κατά περιόδους πολύ άστατο καιρό όχι μόνο στα βόρεια κ κεντρικά αλλά κ στα δυτικά κ τα ανατολικά ακόμη κ στη νότια νησιωτική κ ηπειρωτική χώρα!
    Οι θερμοκρασίες αν κ θα έχουν κάποια σκαμπανευάσματα θα είναι σταθερά χαμηλότερες από τα κλιματικά για Ιούνη μήνα ενώ εκτιμώ ότι οι μέρες με την πιό έντονη κ γενικευμένη αστάθεια θα είναι η επόμενη εβδομάδα.
    Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη που δύσκολα θα αλλάξει.
    Πρώτον,η αλλαγή της κυκλοφορίας με άνοδος τού υποτροπικού στη δυτική Ευρώπη κ επικράτηση υψηλών πίεσεων στις εκεί περιοχές που μάλιστα μετά τις 10 τού μήνα φαίνεται να εγκλωβίζονται κυρίως στη ΒΔυτικη Ευρώπη κ τη Μ. Βρετανία αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στις δροσερές κ ασταθείς μάζες να κατακλύζουν όλα τα Βαλκάνια κ μεγάλο μέρος της μεσογείου.
    Δεύτερον,η έλευση ενός αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού από τα ΒΔυτικα την ερχόμενη Τρίτη κ Τετάρτη (θα δούμε ποιές περιοχές θα επηρεάσει ακριβώς)με το πέρασμα αυτού κ σε συνδυασμό με τον πρώτο παράγοντα πού προανέφερα θα δημιουργηθούν μεγάλα ποσά ενέργειας πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα για τη συνέχεια.
    Έτσι λοιπόν στη βαλκανική χερσόνησο πολύ πιθανόν να έχουμε για αρκετό διάστημα καθημερινές μπόρες κ καταιγίδες.
    Τέλος να πω ότι κανένας δε μπορεί να προβλέψει που θα πέσουν τα μεγαλύτερα ποσά νερού,όμως η ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες καταστάσεις κυρίως η ορεινή κ ημιορεινή Ήπειρος κ σε δεύτερη φάση τα ορεινά ημιορεινά Μακεδονίας Θεσσαλίας κ βόρειας ΒΔυτικης Στερεάς δέχονται αρκετά χιλιοστά κ πιθανές ισχυρές χαλαζοπτώσεις(όχι ότι κ στην υπόλοιπη χώρα δε θα λείψουν παρόμοια φαινόμενα).
    Καλές βροχές κ δροσιές λοιπόν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.
    Από κάτω σας δίνω κ το λινκ από την ανανέωση τού ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου μοντέλου EFFIS για τον ΙΟΎΝΙΟ,όπου στους χάρτες φαίνονται οι αποκλίσεις από τα φυσιολογικά πρώτα των θερμοκρασιών κ μετά τού υετού ανά εβδομάδα.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που θα το πήγαινε....θα ερχόντουσαν οι θερμικές αστάθειες, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, το καλοκαίρι. Αναμένουμε βροχές Ιουνίου. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To CFSv2 είναι σταθερό σε πρόγνωση ψυχρού Ιουνίου και δροσερού διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου, σε καμιά όμως περίπτωση θερμού. Ψυχρό Ιούνιο προβλέπει και το Ιταλικό 3bmeteo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά από 8 μήνες καιρικής ανωμαλίας,ας βοηθήσει το καλοκαίρι μπας και σωθούν οι παραγωγές.Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν επικρατήσουν μέτριες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις.Είπα μια γνώμη,εκεί πάνω ακούει?
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ξεκινήσω από την πολύ ωραία φωτό δάσκαλε και μετά πάμε στα του καιρού ώπου σήμερα το πρωί η ψυχρά ήταν αισθητή τώρα στο επόμενο διάστημα μετά από ένα μικρό διάλειμμα καλοκαιρίας διαφενεται αστάθεια τη νέα εβδομάδα σχεδόν κάθε μέρα τώρα ως πότε θα το δούμε τις επόμενες μέρες.Οσο για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού προβλέπω σχετικά δροσερό καλοκαίρι . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας επλίσουμε να ρίξει κάτι διότι πέρασε ένας μήνας κατάξερος κιτρίνησαν λιβάδια,αγροι λες και είναι κατακαλόκαιρο.Το μόνο λάθος σου είναι πως τώρα ξεκινάει το καλοκαίρι άρα το "υπόλοιπους"δεν κολλάει.

      Διαγραφή
    2. *άρα το υπόλοιπους μήνες

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Μακάρι να έχουμε δροσερό καλοκαίρι παιδιά.Μας έφαγε η ξερά εμάς τους κεντρονοτιους.Πολυμηνη ξηρασία.Απιστευτο.Απο το 1990-91, είχε να κάνει έτσι αν θυμάμαι καλά.
    Καλοδεχούμενες να είναι και οι βροχές από αστάθεια εάν τυχόν και έρθουν.Περα από την ομορφιά που έχουν, είναι ζωτικής σημασίας.Μακρια από χαλαζόπτωσεις φυσικά.Το χαλάζι αυτή την περίοδο περνει τη μπουκιά από το στόμα του παραγωγού.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι ακραίες θερμοκρασίες την άνοιξη είναι συνηθισμένο.Πέρσι στις 18 Μαΐου στη Μεσσηνία το θερμόμετρο "έγραψε" 42 βαθμούς στο χωριό Μάνεση (ήμουν εκεί) και στη γύρω περιοχή με αποτέλεσμα να καεί ο ανθός των ελιών και να έχουμε μειωμένη παραγωγή.Πριν κάποια χρόνια,δε θυμάμαι πότε,τον Μάιο έκανε κρύο σαν Φεβρουάριος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή