Οι «κυνόδοντες» του καλοκαιριού!

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη ΒΔ Ευρώπη καθώς και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, το τέλος της περιόδου των υψηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, στη ΝΑ Ευρώπη συνεχίζεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών, με συνέπεια τη διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίες θα είναι και πάλι: στα ηπειρωτικά οι 39 με 41 βαθμοί και στα νησιά οι 35 με 37 βαθμοί. Εννοείται ότι η άπνοια, η αυξημένη σχετική υγρασία και η αφρικανική σκόνη θα ανεβάζουν ψηλά το δείκτη δυσφορίας. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (νοτιοανατολικά πελάγη) και οι πιθανότητες απογευματινών όμβρων είναι πολύ περιορισμένες. 


Το Σάββατο (26/6) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και πάλι ο καύσωνας με θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά ως τους 41 και στις νησιωτικές περιοχές ως τους 38 βαθμούς. Κατά τα άλλα, οι Δ-ΒΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα) και στη ΒΑ Ελλάδα το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. 

Την Κυριακή (27/6), τοπικοί όμβροι είναι και πάλι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 4  βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (28/6), η πολλή ζέστη θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα, καθώς η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 38 και στα νησιά τους 36 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από την Τρίτη (29/6) ως την Παρασκευή (2/7) στη χώρα μας θα επικρατήσουν και πάλι υψηλές θερμοκρασίες (περίπου στα επίπεδα του καύσωνα αυτών των ημερών). Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να εκδηλώνονται τα απογεύματα στην ορεινή ΒΑ Ελλάδα.

  

78 σχόλια:

  1. Ακριβά πληρώνουμε τις βροχές και τις δροσιές του Ιούνη.Αλλά τι είναι 10 μέρες μπροστά στην αιωνιότητα?Θα πέρασουν κι αυτές.Κουράγιο σύντροφοι...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω να υπάρχει απόλυτη σχέση πως αν ένα διάστημα είναι ψυχρό ή θερμό θα ακολουθήσει οπωσδήποτε το άμεσα προσεχές διάστημα το ακριβώς αντίστροφο.
      Οσο για τον όρο σύντροφος καλό είναι να μην χρησιμοποιήται διότι θυμίζει τους κκεδες και την παπαρήγα.Να λείπει η πολιτική σε μια καιρική σελίδα.

      Διαγραφή
    2. Τίποτα δεν κατάλαβατε από τα παραπάνω αγαπητέ η μάλλον τα πήρατε όπως θέλετε.Πολιτικη χροιά δώσατε εσείς. Απαπα λογοκρισία!καλημέρα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  2. Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για νέα εποχή των παγετώνων αμφισβητώντας την θέρμανση του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επειδή το πρώτο 20ημερο το μήνα ήταν ψυχρό για την εποχή. Με απλά μαθηματικά και με τις θερμοκρασίες που προβλέπονται εως το τέλος του μήνα, η μέση τιμή της θερμοκρασίας του Ιουνίου θα είναι πάνω από τον μέσο όρο. Το ότι χιόνισε στον Ταΰγετο μέσα Ιουνίου και ακολουθεί το καυτό τελευταίο δεκαήμερο του μηνα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όσοι αρέσκονται να τους χαϊδεύουν τα αυτιά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απογοητευτούν όταν θα είναι πλέον αργά για αντιστροφή της κατάστασης στο κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Νώντα. Όταν τα βασικότερα κέντρα εποχικών προγνώσεων προβλέπουν θερμότερο του κανονικού καλοκαίρι, η αρνητική θερμοκρασιακή απόκλιση των δύο πρώτων δεκαημέρων του Ιουνίου δεν θα κρατούσε πολύ. Προσωπικά, προτιμώ 1 με 2 δυνατούς καύσωνες και διαστήματα με λίγη δροσιά παρά να σερνόμαστε επί πολλές ημέρες με 37άρια και 38άρια!

      Διαγραφή
    2. Αυτό που προτιμάς δάσκαλε, ήταν το κλίμα της χώρας μας. Αυτό με το οποίο μεγαλώσαμε. Το δεκαπενθήμερο με θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά που μόλις ξεκίνησε, δεν είναι φυσιολογικό για την χώρα μας. Και μάλιστα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ούτε τα "κυνικά καύματα" του Ιουλίου να ήταν. Αλίμονο στους νεότερους... Έχουν να δουν πολλά!

      Διαγραφή
    3. Το 1982 είχα τελειώσει το σχολείο στα Τρίκαλα. Πήγαμε μετά θα πανελλαδικές με τον πατέρα μου για λίγες μέρες στην Άφησσο Ήταν τόσο ζεστή η θάλασσα και φύγαμε νωρίτερα. Παρατεταμένος καύσωνας πολλών ημερών με 44-45 βαθμούς. Από τότε θυμάμαι σχεδόν κάθε καλοκαίρι με καύσωνες και τον Ιούνιο. Δεν ισχύει αυτό που λέτε

      Διαγραφή
    4. Η αλήθεια είναι ότι έχει ξανά κάνει στο παρελθόν καύσωνες κ με διάρκεια κ με ένταση ακόμη κ τον Ιούνιο.
      Απλά είχε να κάνει χρόνια κ κάπως μας κακοφάνηκε.
      Θυμάμαι κάτι καλοκαίρια εδώ στο Αγρίνιο τον Αύγουστο μεταξύ 2000 κ 2010 να έχουμε από τις 12 Αυγούστου περίπου έως κ το τέλος τού θερμοκρασίες καθημερινά άνω των 42β!
      Απλά φέτος ήρθε πάλι η σειρά μας.
      Το τωρινό κύμα καύσωνα όμως σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει ότι όλο το καλοκαίρι θα πάει έτσι.
      Θα δούμε λοιπόν κ ας μη βιαζόμαστε(το κάνω κ εγώ κάποιες φορές)καθώς είναι νωρίς για συμπεράσματα.
      Τι να κάνουμε η κάθε χρονιά είναι διαφορετική.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητοί φίλοι του μπλοκ εγώ μιλάω για τον Ιούνιο. Και αυτό που ισχυρίζομαι το φανερώνουν οι μέσοι όροι της θερμοκρασίας. Και οι μέσοι όροι λένε ότι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Η άνοδος αυτή γίνεται πιο φανερή στους μήνες μετάβασης από την μια εποχή στην άλλη. Ο Ιούνιος έχει φυσιολογικές μέσες θερμοκρασίες 2 με 3 βαθμούς κάτω από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όταν ο Ιούνιος γίνεται Ιούλιος αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Λέγεται κλιματική αλλαγή!

      Διαγραφή
  3. Καύσωνας διάρκειας όπως φενεται δάσκαλε εκεί που λέγαμε να πάρουμε μια ανάσα δροσιάς αυτή φενεται να είναι τη Δευτέρα σαν την μύγα μέσα στο γάλα.39 βαθμούς εδώ στην Νοτιοδυτική Μαγνησία χθες και σήμερα, στην Όθρυ 34 με 36 Βαθμούς.Δεν έχω να προσθέσω κάτι καθώς την πτώση της θερμοκρασίας που περίμενα από εβδομάδα να δροσίζει καπως δεν φενεται να έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοί δεν είναι κυνόδοντες , αλλά Jaws (Τα σαγόνια του καρχαρία) ! https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1_%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1 πρώτη προβολή πριν 46 χρόνια τέτοιες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύων το καλοκαίρι έχει την τιμητική του (βλέπε άρθρο με τίτλο «Τα σκυλόδοντα του καλοκαιριού» που αναρτήθηκε στις 27-6-2014 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ).

      Διαγραφή
  5. Τελικά δάσκαλε οι πιθανές δροσιές δεν έρχονται ποτέ,κ οι αρχικές συνθήκες καύσωνα που είχα προβλέψει με ρίσκο για πάνω από ένα10ήμερο πριν κάμποσες μέρες δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.
    Αν εξαιρέσουμε λοιπόν για λίγο το διήμερο Κυριακή Δευτέρα από Τρίτη το καμίνι επιστρέφει!
    Ο φίλος Χριστόδουλος από προχτές μού το είπε ότι έρχονται ζόρικα πράγματα το επόμενο διάστημα κ σπάνια πέφτει έξω.
    Τέλος να πω ότι σήμερα έφτασε κ η σειρά της Αιτωλοακαρνίας να πάρει πρωτιές.
    39,4β ο σταθμός μου
    40,7β Αγρίνιο με δείκτη δυσφορίας 45,6 κ τέλος
    41,1β Μακρυνεια με δείκτη δυσφορίας 50,0β!!!
    Απίστευτα πράγματα για Ιούνη μήνα όπου το ξανά λέω ότι αυτό έχει να γίνει αρκετά χρόνια.
    Για το τελείωμα να πω ότι επιμένω πως μετά από όλο αυτό το μαρτύριο κ περίπου από τις 6 τού Ιούλη κ έπειτα η θερμοκρασία θα επανέλθει σε καλά επίπεδα οριστικά με μέγιστες στα ηπειρωτικά τούς 32 με 34β το πολύ κ τούς 28 με 30β στα παραθαλάσσια.
    Υπομονή λοιπόν κ οι ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων ας μη βγαίνουν άσκοπα εκτός σπιτιού ενώ κ εκεί η συντροφιά τού κλιματιστικού κρίνεται απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι να έρθει ο επόμενος καύσωνας αγαπητέ φίλε δυστυχώς επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά αυτό που λένε οι παλιοί όταν έχεις ζέστη το Μάιο θα πάει μαρτυρικών το καλοκαίρι φέτος είχαμε όπως έλεγε και Η διαίσθησή μου όλες τις συνθήκες για να ζήσουμε ένα νέο 2007 δηλαδή ξηρασία τρομερή πέρα από την μίδια το χιόνια το Φλεβάρη στην Αθήνα αν είδαμε μια-δυο βροχές ξηρασία δηλαδή σε συνδυασμό με πολικό ψύχος το χειμώνα συνήθως φέρνει μαρτυρικό καλοκαίρι μακάρι να διαψευσθώ και όλο αυτό από τις 6 Ιουλίου να αποτελεί μία άσχημη ανάμνησηανάμνηση

      Διαγραφή
    2. Φώτη δεν μπορούμε να ξέρουμε τι καιρό θα ακολουθήσει φέτος το καλοκαίρι συμπεριλαμβανομένου πέρα από τις 10 μέρες.Ομως αν τα πράγματα στην κυκλοφορία των αερίων μαζών της ατμόσφαιρας δεν αλλάξει και μείνει στα τωρινά σημεία προδιαγράφεται κόλαση επι της γης στο θέμα των θερμοκρασιών.Ηδη οι προγνώσεις για την άλλη μόλις τετάρτη δείχνουν καινούρια θερμή εισβολή μεγαλύτερης εντασης από την παρούσα και μάλιστα την επόμενη πέμπτη 7 μέρες μπροστά τα 28αρια στα 850hpa πάνω από την ηπειρωτική ελλάδα πράγμα που σημαίνει στάνταρ 45αρια αν δεν υπάρξει συννεφιά από θυσσάνους και ιδαίτερη μεγάλη ποσότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα.Δεν είναι ούτε τρομολαγνεία και κινδυνολογεία,ούτε υπερβολή ούτε υποθετικισμοί.Η απτή πραγματικότητα είναι που δείχνει την φωτιά και λάβρα που θα βιώσουμε.

      Διαγραφή
    3. Γεια σου φωτη. Ο νεος καυσωνας απο τεταρτη φαινεται να επηρεαζει και την αττικη αυτη την φορα. Αρκετα δεμενα τα ensemble πανω απο +25 για αττικη 5 μερες πριν. Οσον αφορα την πατριδα, τις ειδα τις θερμ. Αρκετα δυσκολη μερα περασατε.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε των 11:55 μ.μ., απορώ που ακόμη δεν σου έχουν προτείνει να διαφημίσεις κλιματιστικά!

      Διαγραφή
    5. Αλέξανδρε καλησπέρα.
      Όπως τα λες είναι καθώς η Αττική αυτή τη φορά τον γλίτωσε τον όρο καύσωνα καθώς οι θερμοκρασίες κατά το πλείστον δε μπόρεσαν να υπερβούν τούς 37 με 39β πουθενά.
      Η άλλη εβδομάδα δείχνει ότι το τριήμερο Τετάρτη έως Παρασκευή τα 40ρια πλας θα είναι γεγονός σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια των ensemble όπως είπες.
      Το κακό είναι ότι κ εμείς οι δυτικοί θα καούμε εκ νέου έως την άλλη Παρασκευή,ενώ κ σήμερα τα πράγματα ήταν ανυπόφορα με όλους τούς σταθμούς μας να παίζουν από 40β κ πάνω!
      Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο σταθμός της Πάργας που είναι δίπλα στη θάλασσα όπου ο καταβάτης νοτιάς στην εκεί περιοχή εκτόξευσε τον υδράργυρο στους 40,3β ενώ την ίδια στιγμή η παράκτια περιοχή τού Ρίου Αντιρρίου ζει στο δικό της κόσμο με μέγιστες 30 έως 31β με την υποστήριξη τού δυτικού ανέμου.
      Το έχω ξανά πει ότι όποιος κάνει προβλέψεις για τον πατραϊκό κόλπο χειμώνα καλοκαίρι χωρίς να γνωρίζει όλες τις γεωομορφολογικές ιδιαιτερότητές της μπορεί άνετα να εκτεθεί.
      Άλλος "μετεό θεός" εκεί.
      Όταν έρθει Αύγουστος κ αλλάξει το πεδίο των ανέμων θα καταλάβετε κ πάλι τι θέλω να πω.
      Καλή συνέχεια υπομονής.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε φοβούμαι ότι διαλανθάνει της προσοχής σου ότι κάποιες εκτιμήσεις λαμβάνονται εξ υποθέτου.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    7. Φωτη, οπως εχει πει και ο δασκαλος, καλυτερη προγνωση για την περιοχη του καθενος, ειναι ο ιδιος ο κατοικος της (αρκει να γνωριζει λιγα πραγματα). Τελικα στο 90+ η μη παρακτια αττικη, ενιωσε τα δοντια του καυσωνα!

      Διαγραφή
    8. Εταιρία είναι ακριβώς!
      Όσο για την Αττική όντως σήμερα είχαμε στα ενδότερα της έως 40 με 41β.
      Ήδη πάντως έχει αρχίσει από τώρα το απόγευμα κ υποχωρεί το κύμα καύσωνα σε σχέση με χθες,αλλά τι να το κάνεις εφόσον τα τσιμέντα πιά βράζουν.

      Διαγραφή
    9. *έτσι είναι ακριβώς ήθελα να πω

      Διαγραφή
  6. Μέγας Κύων,Σείριος,ο αγαπημένος του Μάνου Χατζιδάκι.Κάποιοι πανάρχαιοι μύθοι θέλουν τον Σείριο να κατοικείται. Κάτι σχετικό ,ίσως,είχε στο νού του ο Νίκος Γκάτσος,όταν έγραφε το ποίημα "Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά,το οποίο ετέθη προς διαπραγμάτευση στις φετινές Πανελλήνιες.Κυνικών καυμάτων συνέχεια.....------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαίνεται ότι οι θάλασσες του Αιγαίου συνολικά, είναι πιο ζεστές από το Ιόνιο φέτος. Για να δούμε φέτος πόσες ημέρες θα καταγράφουν με ετησίες. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας τον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μελτέμια ονομάζονται πλεον.Ο παππούς μου,ο πατέρας μου,και η γιαγιά μου έτσι τα αποκαλούσαν και έτσι τα αποκαλούμε στην καθομιλουμένη.Υπάρχουν πολλές ξενικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα όπως χρησιμοποιούνται πολλές ελληνικές λέξεις σε ξένες γλώσσες.
      Δεν γίνεται να αντικατασταθούν όλοι οι ξενόφερτοι όροι από τις αντίστοιχες ελληνικές όπως πχ οι λέξεις φαουλ,πέναλντι,τρακτερ,μονταζ,μακιγιαζ,φαστφουντ,σκι,καφες,πατατα,ντοματα,μπρικι,φιρμανι,γιαουρτι,λοκνταουν,μπουρίνι,σοκακι,γονδολα,καλντεριμι κλπ.Να μπει ένας σταματημός στην ελληνομανεία που είναι εξίσου απαράδεκτη με την ξενομανία.
      Ειπαμε να τιμήσουμε την ελληνική γλώσσα αλλά αυτό το πράγμα καταντάει γραφικότητα.

      Διαγραφή
    2. Εύχομαι να έλθουν οι ετησίες σύντομα διότι η ζέστη αρχίζει και ενοχλεί και προκαλεί αναλαμπές. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη, η λέξη μελτέμι είναι αυθεντικά τουρκική. Όμως, οι Τούρκοι δεν υπήρξαν ποτέ ναυτικοί σε σημείο που να ονοματίσουν με τη γλώσσα τους γεωγραφικές - ναυτικές λέξεις, ναυτικά παραγγέλματα ή ανέμους. Κατά τη γνώμη μου, η λέξη μελτέμι αποτελεί παραφθορά της γαλλικής λέξης mal-tem(ps) που σημαίνει κακοκαιρία. Κατ’ ανάλογο τρόπο προέκυψε το όνομα Τρελός που απέκτησε τα μεσαιωνικά χρόνια ο Υμηττός. Το όνομα αυτό προήλθε από παραφθορά της γαλλικής λέξης tres long που σημαίνει πολύ μακρύ (βουνό). Το ίδιο συνέβη με το στενό Καφηρέα που ονομάστηκε Κάβο Ντόρο από παραφθορά της ιταλικής λέξης Κάβο Ντούρο που σημαίνει σκληρό, δυσκολοπέραστο ακρωτήριο.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Όταν καθόμουν με τους θείους μου (καπετάνιοι) και συζητούσαμε για ώρες ολόκληρες για τους καιρούς που συναντούσαν στις θάλασσες ανά τον κόσμο, μου έκαναν αυστηρή παρατήρηση πριν αρκετά χρόνια γιατί η κουβέντα που είχαμε τότε το έφερε στις ετησίες. Τα έλεγα μελτέμια και εγώ αλλά όταν μου είπαν ότι είναι τουρκική λέξη από τότε την έκοψα την λέξη μελτέμι. Καλημέρα σε όλους! Καλημέρα Δάσκαλε! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    5. Φοίβος Παπαδόπουλος27 Ιουνίου 2021 στις 11:55 π.μ.

      Μια μικρή παρέμβαση και από εμένα επειδή έχω γνώση της γαλλικής λόγω σπουδών στην Γαλλία. Η έκφραση mal temps δεν ευσταθεί στα γαλλικά γιατί σωστή έκφραση είναι: mauvais temps. Πιο πιθανό είναι οι Τούρκοι να άκουγαν την ισπανική ή ιταλική απόδοση: mal tempo που είναι δόκιμη στις γλώσσες αυτές και η παρήχηση να δημιούργησε το μελτέμ.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστούμε πολύ, Φοίβε.
      Καλο απόγευμα.

      Διαγραφή
  8. Έχω την αίσθηση ότι στο τέλος,το 2007 θα μοιάζει με ωραίο,γλυκό καλοκαιράκι.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Υπάρχει κάποια περίπτωση έστω ένα κομματάκι από την κακοκαιρία της ΒΔ Ευρώπης να μας επηρεάσει βραχυπρόθεσμα; ΔΙΨΑΣΑΜΕ!!!
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλημέρα.
      Παρατηρώντας τα τελευταία τρεξίματα από τα δύο μεγάλα μοντέλα,μαζί κ τα ensemble τούς στις βασικές στάθμες των 500 κ 850hPa αυτό πού παρατηρώ είναι η συνέχιση των ψυχρών ασταθών αερίων μαζών στην δυτική κ κεντρική Ευρώπη κ το συνεχές μπουκάρισμα τού υποτροπικού σε όλη την ανατολική κ κεντρική μεσόγειο έως κ τις 3 με 4 τού μήνα.
      Όλα δείχνουν ότι μετά από αυτό το ασυνήθιστο για την εποχή κ με διάρκεια θερμό κύμα θα λάβει οριστικό τέλος από εκεί κ μετά καθώς όπως είπες οι δροσερές αυτές μάζες(ίσως κ ασταθείς) θα περπατήσουν ανατολικότερα.
      Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει καθόλου η όλη κυκλοφορία για το μετά καθώς όλα τα στοιχεία επιμένουν για συνέχιση τού ψυχρού κ άστατου καιρού στη ΒΔυτικη Ευρώπη με συνεχείς χαμηλές πιέσεις εξ Ατλαντικού με αποτέλεσμα ολόκληρη η νότια Ευρώπη να ξανά απειλείται από την καυτή γλώσσα της Αφρικής.
      Οπότε συμπερασματικά κρατάμε ότι το κύμα καύσωνα μετά τις 4 θα υποχωρήσει οριστικά,κ ότι μετά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για νέο κύμα καύσωνα το οποίο μπορεί να χτυπήσει περιοχές από Ισπανία έως Τουρκία.
      Μακάρι εκείνη τη φορά να τη γλιτώσουμε.
      Αυτή είναι η δική μου ανάλυση που μελέτησα το βράδυ κ έχω την αίσθηση ότι τελικά ο δάσκαλος θα επιβεβαιωθεί στις εκτιμήσεις τού για αρκετά θερμό καλοκαίρι.
      Δε μας τα λέει καλά φέτος κ κάποιοι βιάστηκαν να κατακεραυνώσουν τις δροσιές κ τις αστάθειες τού πρώτου μισού τού Ιούνη.
      Τώρα ας φάμε όλοι καλά.

      Διαγραφή
  10. Μπαίνω στο blog ψάχνοντας να βρω παρηγοριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και κάτι από τα παλιά, εποχές 2002-2003 https://www.tanea.gr/2003/08/11/lifearts/culture/ta-meltemia-efygan-oi-rypoi-irthan/ Καλημέρα σας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άστα Φώτη.Αν είναι να ρθει θε να ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει.Κουραγιο φίλοι.Θα αρχίσει να παίρνει κάτι και η νύχτα από εδώ και πέρα.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε αυτά που μας γράφει ο κύριος Ζιακόπουλος, μας έγραψε κάποια στιγμή για έναν μετεορολόγο που έλεγε καλού κακού σε κάθε πρόγνωση να βαζουν και πιθανόητηα καταιγίδας στα βόρεια ορεινά.Και ναι σήμερα παρ όλες τις αντιξοότητες καταιγίδα μικρής διάρκειας στο άνω βόιο με την ηλεκτρική δραστηριόητα να συνεχίζεται και να υπόσχεται και άλλα! θερμοκρασία από 36 στοτς 28 κατά την διάρκεια της βροχής!..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιλάμε για ζέστη παρατεταμένη και μας εκπλήσσει. Έγινε φέτος, έχει ξαναγίνει, δεν είναι τόσο πρωτοφανης. Η συχνότητα και η επιμονή της ζέστης, που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ακόμη και τον χειμώνα και σε εποχές που δεν την περιμένουμε, αποδεικνύει ότι ήρθε η κλιματική αλλαγή...ΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταιγίδα είχαμε και στην περιοχή μου γυρω στις 5μμ.με πολλά μπουμπουντα,στο χωριό μου λιγο έβρεξε,που μέχρι εκείνη την ώρα ο κάμπος της δ.Θεσσαλίας ηταν η πιο ζεστη περιοχή.
    Τώρα τον βλέπω ορεξατο παλι απο Β ΒΑ αλλά δεν πιστεύω να επηρεάσει εδω..ίσως το νομο Λάρισας άντε μέχρι τα σύνορα των Τρικάλων.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προβληματισμό προκαλεί στούς ειδικούς η αντιμετώπιση δύο μεγάλων παγκοσμίων κρίσεων.Η κρίση της κλιματικής αλλαγής και η κρίση της βιοποικιλότητας.
    Η αντιμετώπισή τους έχει σε μεγάλο βαθμό αυτονομηθεί,ως μη ώφειλε.Και τούτο διότι και οι δύο συνδέονται με κάτι θεμελιακό ,τον άνθρακα..Το ίδιο χημικό στοιχείο που σχηματίζει το διοξείδιο του άνθρακα,το μεθάνιο και την αιθάλη,ουσίες που παγιδεύουν τη θερμότητα,αποτελεί και θεμελιώδη δομικό λιθο του φυσικού κόσμου (Οργανική Χημεία).
    Δράσεις από την πλευρά της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της βιοποικιλότητας,η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του οικοσυστήματος,με επώδυνες συνέπειες για τον άνθρωπο΄.Ως παράδειγμα αναφέρεται η εκτεταμένη φύτευση δένδρων σε περιοχές σαβάνας,για την απορρόφηση του άνθρακα.

    Από αυτά που παρακολουθώ και διαβάζω, συμπεραίνω ότι δεν είναι σωστή η σχετική,έστω,αυτονόμηση στην αντιμετώπιση των δύο αυτών κρίσεων.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το φαστφούντ το συνάντησα "ελληνοποιημένο" πριν απο κάποια χρόνια στην πανέμορφη Πάργα. Τάκα-τάκα μαμ.!---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Το 1982 ξεκίνησε το πρώτο "τάκα τάκα μαμ" στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και λειτουργεί μέχρι σήμερα! Πρέπει να ήταν το πρώτο στην Ελλάδα. Σχεδόν κάθε πόλη στην Ελλάδα έχει το δικό της ομότιτλο ταχυφαγείο σήμερα.

      Διαγραφή
  18. Υπουλη και αξιολογη καταιγιδα στο ανατολικο μερος του οροπεδιου της Τριπολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αυξημένες τιμές της υγρασίας τόσο στην επιφάνεια όσο και καθ' ύψος στην ατμόσφαιρα που παρατηρούνται τον τρέχοντα μήνα σε σχέση με τους επόμενους δύο μήνες του καλοκαιριού είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων και καταιγίδων ακόμα και σε περιόδους καύσωνα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία δάσκαλε.

      Διαγραφή
  19. Μεγάλες καταστροφές, τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία
    httpss://youtu.be/fLbnwDgdgv0 Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λυπάμαι πραγματικά που το λέω αλλά σε πλήρη αναθεώρηση προηγούμενού μου σχολίου, φοβάμαι πως θα παρακαλάμε να φύγει το καλοκαίρι πριν έρθει.
    Ο καύσωνας έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια που κατά τη γνώμη θα τον κάνει να ξεχωρίσει από πολλούς προηγούμενους(αν όχι από όλους) δεδομένου και του ότι είμαστε στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού.
    Η ψυχραιμία που ανέφερε ο κ.Ζιακόπουλος δε ξέρω πόσο εφικτή μπορεί να είναι στο Βόλο για παράδειγμα που στις 22:00 έχει 35 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού θα πάει; Θα έρθει κι η ώρα των μελτεμιών να πνεύσουν και να διώξουν την αφόρητη ζέστη και την υγρασία, να καθαρίσουν τις θάλασσες από τις μέδουσες. Πάντα έρχονται έστω και εξασθενημένοι. Αν μπορώ να ελπίσω σε κάτι καλό από τον καύσωνα διαρκείας είναι να εκμηδενιστεί αυτός ο κορονοιός μαζί με όλες τις μεταλλάξεις του και να μας αφήσει στην ησυχία μας έστω για ένα τρίμηνο να ζήσουμε κάπως ελεύθερα.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  21. 12 τη νύχτα κ οι σταθμοί της Αιτωλοακαρνιας κ της Βοιωτίας που κοίταξα μόλις δε λένε να πέσουν κάτω από τούς 30β.
    Ξεκίνησαν μού φαίνεται κ οι δύσκολες νύχτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ πολύ καλημερούδια αυτός είναι καιρός !!! τώρα χαίρονται οι λίγοι καυσωνόφιλοι εναντίον ψυχροκαιρόφιλων fotis matralis Κ.λ.π ο ένας κάνει καζούρα στον άλλο όπως στα αθλητικά με τις ομάδες μάλον θα το πάει όπως το 2007 καρμπόν τουλάχιστον 3 καύσωνες και καρμπόν στις ίδιες ημερομηνίες 27 Ιούνη Ιούλη Αύγουστο με περισσότερες όμως μέρες σερί περαστικούλια εγώ τώρα καλόπερναω με τετειο καιρό πάνω από 30 βαθμούς όλη νύχτα Αγ.δημητριος μπραχαμάρα αττικής δώσε πόνο 42+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη Denis,τώρα αυτό είναι σαδισμός ή μαζοχισμός?-------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Εγώ θέλω να ρωτήσω τον Denis να μας πει αν χρησιμοποιεί κλιματιστικό, αν τη βγάζει όλη μέρα στην παραλία και γενικά πώς απολαμβάνει τον καύσωνα.

      Διαγραφή
    3. Denis https://youtu.be/a-JIuFQ3dbM Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Denis δεν έχω να σου πω κάτι.
      Μόνο να απαντήσεις σε αυτό που ρωτάει ο δάσκαλος γιατί είμαι περίεργος να μάθω.

      Διαγραφή
    5. Χρήστος Σιμούλης 🤣😁 🤣😁😂 Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο_

      Διαγραφή
  23. Χαίροις ο εγκρατής και περί τα γλωσσικά διδάσκαλος.
    Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.

    Οδ.Ελύτης.

    Να προσθέσω.Καφηρέας,από το αρχαίο Καθηρεύς ,ίσως από το ρήμα καθαιρώ =καταστρέφω εντελώς,το οποίο δικαιολογεί και το μεσαιωνικό προσωνύμιο "ξυλοφάγος".
    Και κάτι σχετικό με το συμπαθέστατο "χωριάτικο" ρήμα μπαλώνω (η γιαγιά μου,λέει,έβαζε μπάλωμα στο μπάλωμα!).Προέρχεται από το μεσαιωνικό εμβαλλώνω,το οποίο αναγεται στο αρχαιο εμβάλλω.

    Και στίχοι από ένα τραγουδάκι των "ηρωικών" χρόνων.
    Το μπλουτζίν σου καμαρώνεις,το κεντάς και το μπαλώνεις.
    Το κεντάς με λουλουδάκια και μ αναρχικά στιχάκια
    .................................................
    ντρέπεσαι που σ αγαπάω πιο πολύ κι από το Μάο!.
    (το μπάλωμα απο αδήριτη ανάγκη κάποτε,κατέληξε μόδα...)--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αντώνιος Καραβατακης26 Ιουνίου 2021 στις 2:46 μ.μ.

    Αυτές οι αυξημένες τιμές της υγρασίας τις μπορούν να προκαλέσουν, καταιγίδα αυτή την στιγμή στον κόλπο Γέρας.Στο τσακ προλάβαμε κ βγήκαμε από την θάλασσα.Αρκετοι κεραυνοί πέφτουν αυτή την στιγμή , πολύ επικίνδυνος καιρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αντώνιος Καραβατακης26 Ιουνίου 2021 στις 3:55 μ.μ.

    Ευλογημένες τελικά οι καταιγίδες η κατάρα; Από τους 34 βαθμούς κελσίου πέσαμε στους 27.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα απο τον ζεστο και βροχερο αυτη την στιγμη Βολο😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα, η ισχυρή ένταση μπορας που ήρθε σήμερα σε Λάρισα από βδ, αποολ 41,3 που είχαμε, εφόσον πέρασε η μπόρα έπεσε 32,7,πλέον το σημερινό βράδυ αυτήν την ώρα η θερμοκρασία είναι 27,8 μετά από πολλές μέρες... Ανεκτό θα έλεγα! Καλη Κυριακή σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Denis όταν θα πεις το νερό νεράκι θα σου πω ακριβώς που βρίσκομαι και έλα να με βρεις.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπερούδια να απαντήσω τόσο στο δάσκαλο όσο και στο fotis γενικά και απλώς είμαι άτομο απο μικρό παιδάκι λάτρης του καλοκαιριού, με οτι αυτό συνεπάγεται υψηλες θερμοκρασίες έντονη ηλιοφάνεια μεγάλη διάρκεια της ημέρας κ.λ.π θυμάμαι απο τα παιδικά μου χρόνια και συγκεκριμένα τους καύσωνες του 87'τότε και με το eurobasket!άλλες εποχές αξέχαστες κοιμόμασταν έξω στα μπαλκόνια. Μου θυμίζει κάτι απο τα παλιά τώρα κοιμάμαι πάνω στην ταράτσα βλέπωντας τ'άστρα του ουρανού,να διευκρινίσω κάτι πολύ βασικό μου αρέσει μεν ο καύσωνας μα σε καμία περίπτωση η υγρασία και δυστιχώς τώρα που τα γράφω αυτά κατα κολάει το σύμπαν και εδώ ίσως μας απαντήσει ο δάσκαλος γιατί το μεσημεράκι είναι μια χαρά καιρός με μόλις 18-26% υγρασία και τη νύχτα φτάνει 70-80%??? Μεγάλη απορία εάν είχαμε την υγρασία της ημέρας και στις νυχτερινές ώρες τότε θα μιλάγαμε για τον ιδανικό καύσωνα τον υποφερτό ίσως να φταίει και οτι είναι κάπως κοντά η θάλασσα εδώ που είμαι μπραχάμι Αττικής περίπου 70-80 μέτρα υψόμετρο συνοψίζοντας να πω οτι είμαι λάτρης της Αθήνας γιατί δεν έχει ακραίες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία το ίδιο είναι να κυμαίνεται απο 28...38 η 32...42 και το ίδιο είναι να κυμαίνεται απο 16...40 παράδειγμα στο χωριό μου προς τα κρέσταινα Ηλείας αυτό κλίμα της επαρχίας να θες το βράδυ ζακέτα να κάτσεις βεράντα για εμένα δεν υποφέρεται με τίποτα,και είναι και λόγος κατ εμέ να μην θέλω να πηγαίνω στο χωριό το κρύο γενικά δεν το μπορώ και θα ήθελα και οι χειμώνες να ήταν πιο μαλακοί στην Αθήνα να μη χρειαζόμαστε θέρμανση κ.λ.π μπορεί να ακούγομαι κάπως περίεργα απλώς περιγράφω τον ιδανικό καιρό κατ εμέ,φυσικά και θέλω να το στρώνει μία φορά το χρόνο σε ολη την Αττική να παίζουμε με το χιόνι χιονοπόλεμο να μην το στερούμαστε και να λέμε στην Αθήνα οτι χιονίζει και στρωνει απο 1εως3 φορές στη 10ετία αυτό που εκανε φέτος το Φλεβάρη ηταν ότι έπρεπε αλλα ιδανικό να το βλέπαμε κατά παράδοση τα Χριστούγεννα λευκά μάλλον δυσκολο αλλά όλες τις υπόλοιπες μέρες θα μου αρεσε να είχαμε χειμώνα αλκυονίδων θερμοκρασίες 20+ ελπίζω να κάλυψα τις απορίες όλων μέσα σε αυτό το blog προφανώς κάποιος δεν αντέχει το κρύο και καποιος τη ζέστη είμαστε όλοι διαφορετικοί εδώ μέσα το μόνο σίγουρο ότι συμφωνούμε όλοι είναι η ανυπόφορη υγρασία οταν δεν ξεπερνά το 20-25% Όλα είναι μια χαρά ίσως αυτό να είναι και ορισμός του καταβάτη ανέμου σόρι αν έβγαλα λίγο παραπάνω απωθημένο αυτό οφείλετε στο οτι χάσαμε 20 μέρες απο τον Ιούνιο με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες η όπως το είχαμε συνηθίσει να λέει κσι ο λαός ήρθε Κωνσταντίνου και Ελένης μαζεύουμε τα χαλιά και κατεβάζουμε τα καλοκαιρινά το κούρασε πολύ ο Ιούνιος φέτος με τις αστάθειες πάλι καλά που δεν είχαμε τα χάλια του 2018 που κυριολεκτικά όλες οι μέρες ήτανε οριακά κατω απο 32-33ο με μόνη εξαίρεση 39ο στην Αττική την μερα της καταστροφής στο μάτι με τις φωτιές τέτοιο καλοκαίρι να πάει στον αγύριστο η φύση της Αθήνας είναι συστηματικά τουλάχιστον τον Ιούλιο 35-37 οι μέγιστες και 2με3 μέρες και 40-42 και 27-29 οι ελάχιστες νομίζω τα είπα όλα τώρα όλοι θα γνωρίζουν πότε θα είμαι στα κέφια μου και πότε στις λύπες μου κσι κλείνοντας και χαριτολογώντας να επισημάνω και ένα θετικό επιπλέον του καύσωνα να σκοτώσει επιτέλους τον κορωνοιό αμα μπορούσε να τελειώσει ο ιος με 2-3 45άρια καύσωνα όλοι θα παρακαλάγανε για καύσωνα😁😁😁καλό καλοκαίρι 🌞🌞🌞

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίπεδο δημοτικού φίλε μου;
      Μπορείς να μου πεις ποιος σου είπε ότι σκοτώνεται ο ιός με 45άρια;
      Δηλαδή στην Ινδία γιατί δεν έχει εξαφανιστεί;
      Απορώ πως άφησε ο δάσκαλος το σχόλιο σου να φαίνεται εδώ που προσπαθούμε πάνω απ'όλα να μη λέμε ανοησίες.

      Διαγραφή
    2. Denis, η Φυσική λέει ότι η αύξηση της σχετικής υγρασίας μπορεί να γίνει είτε προσθέτοντας υδρατμούς στον αέρα χωρίς αλλαγή της θερμοκρασίας του είτε ελαττώνοντας τη θερμοκρασία του χωρίς να αλλάξουμε την ποσότητα των υδρατμών που περιέχει. Ανάλογα, η μείωση της σχετικής υγρασίας επιτυγχάνεται, αφαιρώντας υδρατμούς από τον αέρα ή αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αν ποτίσουμε τις φυτείες το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία, μεγάλο μέρος του νερού θα εξατμιστεί γρήγορα και δε θα φθάσει στις ρίζες, ενώ, αν το πότισμα γίνει αργά το βράδυ με χαμηλότερη θερμοκρασία και υψηλότερη σχετική υγρασία, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.
      Ο καλός Θεούλης φρόντισε ώστε οι πορείες της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας να είναι αντίθετες. Όμως, ο δείκτης δυσφορίας φθάνει σε υψηλά επίπεδα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ, ακόμα κι αν η σχετική υγρασία είναι χαμηλή, όπως συμβαίνει την ώρα που σημειώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες. Γι αυτό το λόγο γίνεται παράκληση προς τον Ύψιστο «υπέρ ευκρασίας αέρων»!
      Σταύρο, μερικές φορές ο λογοκριτής λειτουργεί περίεργα...

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε συμφωνώ με την εξατομικευμένη "περίεργη" λειτουργία.......
      Ο όρος ευκρασία αποδίδει επακριβώς τον όρο air condition.------Π.Α.

      Διαγραφή
  30. Βλεπω ενα κτηνος που φτανει μεχρι τους +32 στα 850 να μαζευεται στις ακτες της β.αφρικης. Μετα τις 5 ιουλιου. Επισης βλεπω και κατι ωραια χαμηλα στην βρετανια... Ας μην το μελεταω καλυτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τα συζητάς καθόλου Αλέξανδρε έτσι ακριβώς είναι.
      Δε ξεμπλέκουμε εύκολα.

      Διαγραφή
  31. Dear Denis φαίνεται να μαλάκωσες κάπως σαυτή την ανάρτηση-ποταμό.Γιατί εκείνο το "δώσε πόνο"ενείχε κάποιο σαδισμό. Αλλά
    1).Ο καύσωνας του 1987,τον οποίο και σαν να τον νοσταλγείς,άφησε 1300 και πλέον νεκρούς ,και μη μου πεις ότι θα μας σώσουν σήμερα τα άπειρα a/c.
    2)Mε καυσωνες το καλοκαίρι και αλκυονίδες το χειμώνα να κυριαρχούν,το νεράκι πού θα το βρούμε,όπως σου λέει και ο φίλος Δημήτρης του νομού μου?.
    3).Για την "απόλαυση" των καυσώνων θέτεις κάποιες αιρέσεις ,οι οποίες είναι ανεδαφικές και ανέφικτες. Αυτά τα ολίγα και να είσαι καλά με τις ιδιάζουσες εκλεκτικές σου προτιμήσεις..
    Καλή Κυριακή σε όλους .Των Αγίων Πάντων,παντρεμένων και ανυπάντρων!.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!Είναι σίγουρα ωραίες οι αναμνήσεις (παιδικές κατά βάση) από παλιά καλοκαίρια, τα ξένοιαστα και τα χαρούμενα. Νομίζω όμως, χωρίς να θέλω να κρίνω τις προτιμήσεις κάποιου, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τις ακραίες συνθήκες ενός καύσωνα που δυσχεραίνει τις ζωές όλων μας, και στο παρελθόν και σήμερα (πολύ πιο συχνά πλέον με υψηλές υγρασίες, παρατεταμένα κλπ). Δεν υπάρχουν και πολλά να απολαύσεις σε τέτοιες καταστάσεις. Παρόμοια μας αρέσουν τα χιόνια και τα κρύο (στην ώρα τους) αλλά νομίζω ότι ακραίες καταστάσεις δεν πρέπει να μας χαροποιούν, καθώς η ζωή είναι πολύτιμη όχι τα φαινόμενα.

      Υγ1Από την άλλη βλέπουμε διαρκώς έναν ανταγωνισμό από μερικούς μετεωρολόγους, για το ποιος θα προβλέψει πιο νωρίς την ακραία θερμή εισβολή (τα ίδια και χειρότερα τον χειμώνα βέβαια).Μαλιστα, σήμερα μπήκαμε στην σφαίρα προβλέψεων των 42,43,44 βαθμών και βλέπουμε..Ξεπερνώντας το μάταιο του ζητήματος (ποιος είναι ο καλύτερος προγνώστης - λες και θα αλλάξει η ζωή κάποιου από αυτό, επαγγελματία ή μη ή θα του δώσουμε το βραβείο) ας κρατήσουμε όλοι μικρό καλάθι, γιατί ακόμη δεν έχει κλειδώσει κάτι τόσο ακραίο.. Ναι θα έχει ζέστη και στα σημερινά επίπεδα καύσωνα, ίσως και λίγο παραπάνω αλλά εκτεταμένα 44 στην ανατολική Ελλάδα δεν φαίνονται.
      Για το μετά ας περιμένουμε να δούμε.. Η αφρικανική ζέστη πάντα καραδοκεί, αλλά ας περιμένουμε να δούμε.
      Υγ2 φωνή λογικής και μετριοφροσυνης ο κ. Ζιακοπουλος.
      ΘΝ

      Διαγραφή
    2. Φίλε, ΘΝ,
      τις παλιές μέρες που παρουσιάζαμε το δελτίο καιρού από την δημόσια τηλεόραση οι συνάδελφοί μου κι εγώ προσπαθούσαμε να ενημερώνουμε τους πολίτες ψύχραιμα χωρίς υπερβολές που προκαλούν πανικό. Για τις υψηλές θερμοκρασίες ο άγραφος κώδικάς μας έλεγε ότι οι τιμές έπρεπε να είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής κατάστασης σε μια περιοχή. Το να προβάλλεις ακραίες μεμονωμένες τιμές, αποτέλεσμα ενός τοπικού ανέμου ή άλλων ιδιαιτεροτήτων, δεν συνιστά υπεύθυνη ενημέρωση. Η φράση «στην Ελλάδα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 44 βαθμούς» είναι τυπικά σωστή, αλλά εν πολλοίς παραπλανητική. Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι: το χειμώνα να μετράμε θερμοκρασίες στις κορυφές των βουνών και στις δολίνες και το καλοκαίρι να κατεβαίνουμε στην… άσφαλτο! Το πρώτο είναι χρήσιμο, αλλά το δεύτερο όχι!
      Ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις.

      Διαγραφή
  32. Ο δάσκαλος δίνει ρέστα με τις απαντήσεις του και με το παραπάνω. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου δάσκαλε που για ακόμη μια φορά βαζεται τα πράγματα στην σωστή τους θέση όσον αφορά τις θερμοκρασίες.Τωρα υπομονή ως το Σαββατοκύριακο.Απο εκεί και μετά διαφενονται αστάθειες .Τέλος να πω ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία στα πεδινά τις προηγούμενες μέρες έφτασε μέχρι 39 βαθμούς και τοπικά το πολύ 40 με 41 στην Όθρυ 3 βαθμούς χαμηλότερη . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Διάβασα σχόλια και σχόλια. Τελικά δεν ευχαριστιόμαστε με τίποτα, παρά μόνον με έως 30 βαθμούς το καλοκαιρι και μερικές (όχι συνεχείς, όχι με χαλαζι)βροχές ακριβώς στο σπίτι ή το χωράφι μας, ενώ το χειμώνα με -5 έως +5 βαθμους, για να χιονίζει και στα πεδινά της νότιας Ελλάδας... Υπομονή, καύσωνες υπήρχαν και στα αρχαία χρόνια,θα περάσουν, στην Ελλάδα είμαστε!Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αντώνιος Καραβατακης28 Ιουνίου 2021 στις 1:29 π.μ.

    Το να είναι κάποιος υπερβολικός αναφορικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες η απόλυτος σχετικά με τον Κορωναίο καιτους 45 βαθμούς κελσίου δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο.Ο καθένας έχει την γνώμη του αρκεί να είναι τεκμηριωμένη, εκεί είναι η όλη μαγκιά.Δυστυχως η χώρα μας έχει γεμίσει με γνώστες των πάντων.Καλο είναι πάντως να μην γίνονται αναφορές σε θέματα εκτός καιρού, χαλάει η μαγεία του μπλογκ κ δημιουργούνται διχόνοιες χωρίς λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όσον αφορά τη παραπληροφόρηση από τους δημοσιογράφους και τους μετεωρολόγους των εντυπώσεων που υπαινίσσεται και ο δάσκαλος ένα έχω να πω,
    Τηλεόραση: 48 βαθμοί στο Βέρχογιανσκ
    Πραγματικότητα: Στη πόλη σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 32,6οC στις 27/6 τουλάχιστον σύμφωνα με τον σταθμό που υπάρχει εκεί ως επίσημος και μάλλον αναγνωρισμένος από τον WMO.
    Πηγή: https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=24266&ndays=30&ano=2021&mes=6&day=28&hora=11&min=39

    ΑπάντησηΔιαγραφή