Σαφής τάση βελτίωσης του καιρού από τα μέσα της εβδομάδας

 

Κρυφτούλι του ήλιου με τα σύννεφα στον ουρανό της Αττικής. Φωτ. Γιώργος Κωνσταντούλης

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στο Ν. Ιόνιο και το Β. Αιγαίο, κινούμενα Α-ΝΑ, θα προκαλέσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Με την απομάκρυνση των χαμηλών αυτών από την περιοχή μας, τα φαινόμενα σχεδόν παντού θα σταματήσουν και θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 


Την Τετάρτη (16/6), ο καιρός γενικά θα είναι καλύτερος, με εξαίρεση τη ΒΑ Ελλάδα όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι ΒΔ άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (17 & 18/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

21 σχόλια:

  1. Φασουλι το φασουλι γεμίζει το σακούλι,λέει η λαϊκή παροιμία.
    Μετα την νεροποντή της προηγούμενης Τρίτης στην περιοχή μου,σχεδόν κάθε μέρα "τσιμπαμε" και από λίγα χιλιοστά με αποτέλεσμα να απέχουμε πολύ λίγο από τα 60 χιλιοστά σύνολο.
    Σήμερα ξημέρωσαμε με βροχή και αρκετη ψυχρα(14,5 βαθμούς)η οποία συνεχίζεται έως τώρα καθώς η συννεφιά παραμένει πυκνή.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά είναι η περιοχή σου Χριστόδουλε? Παράκληση να γράφεται από όσους στέλνουν αναφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μού αν παρακολουθείς το μπλογκ θα δεις ότι έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές τις περιοχές μάς.
      Ο Χριστόδουλος μένει στο Μαυρομμάτι Βοιωτίας που ανήκει στο κομμάτι τού Δήμου Θηβαίων στα 340μ υψόμετρο.
      Εγώ που γράφω συχνά πυκνά μένω στα βόρεια της πόλης τού Αγρινίου Αιτωλοακαρνίας.
      Η αστάθεια τελικά δε θα το βάλει κάτω στα ηπειρωτικά κ το επόμενο διάστημα αλλά θερμοκρασιακά σιγά σιγά θα καλοκαιριάσει κ λογικό είναι.
      Φίλε Πέτρο πράξη Τρίτη από το βράδυ έως αύριο το μεσημέρι στην περιοχή σας.
      Κάτι πάει να γίνει μετά την μεγάλη φετινή ανομβρία στην περιοχή σας.
      Καλό βράδυ από το ψυχρό κ αρκετά συννεφιασμένο Αγρίνιο.

      Διαγραφή
  3. Αντώνιος Καραβατακης14 Ιουνίου 2021 στις 2:21 μ.μ.

    Καλημέρα, καλή εβδομάδα στον κ ζιακοπουλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.Το ξημέρωμα είχαμε ποτιστική βροχή Μυτιλήνη. Εδώ κ μια ώρα δέχεται το νησί ισχυρές καταιγίδες με αρκετούς κεραυνούς, φαινόμενα τα οποία θυμίζουν πρωτοβροχια κ όχι μέσα Ιουνίου, μιλάμε για βαρομετρικό το οποίο σαρώνει το νησί κ όχι για καλοκαιρινή αστάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από αργά την νύχτα είχαμε τουλάχιστον στο Παλαιό Φάληρο, βροχή Οου ίσα ίσα βράχηκαν οι δρόμοι. Μέχρι το πρωί έτσι το πήγε. Το ψυχρό μέτωπο που ήρθε από τα βόρεια της Ελλάδας κάτι έδωσε για την Αθήνα έστω. Κάτι έχει να δώσει πιστεύω για το υπόλοιπο της ημέρας σήμερα Δευτέρα και για αύριο Τρίτη. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Καλή εβδομάδα να έχουμε με υγεία. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα. Στην Ελλάδα και γενικά στην ατμόσφαιρα της, μπορούμε να έχουμε υπέρβαση κορυφής των νεφών? Δηλαδή η κορυφή τής καταιγίδας μπορεί να φτάσει ακόμα και την στρατόσφαιρα? Τα ανοδικά ρεύματα είναι δυνατόν να είναι τόσο ισχυρά ώστε να οδηγήσουν τις σωρειτομελανίες τόσο υψηλά πέρα από την τροπόπαυση? Ευχαριστώ! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση είναι καταφατική, φραγκίσκο.

      Διαγραφή
    2. Τα σέβη μου δάσκαλε. Ευχαριστώ! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντώνιος Καραβατακης14 Ιουνίου 2021 στις 6:33 μ.μ.

    Νέος κύκλος καταιγίδων στο νησί εδώ κ μισή ώρα.Πολυ επικίνδυνος ο σημερινός καιρός, ιδιαίτερα από τους κεραυνούς,οι οποίοι σήμερα έχουν την τιμητική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Αντώνιε πώς εξηγείται η αλληλοδιαδοχή των καταιγίδων να μην είναι συμβατή με τις καταγραφές των σταθμών του Ε.Α.Α. ?.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαφής η βελτίωση του καιρού από τα μέσα της εβδομάδος θερμοκρασίακα περισσότερο γιατί βλέπω η αστάθεια και κυρίως το ΣάββατοΚυριακο να μην μας εγκαταλείπει δάσκαλε.Τωρα για την καινούργια εβδομάδα φενεται να ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία όχι όμως κάτι ακραίο, εκείνο που βλέπω εγώ είναι ότι μετά από αυτή την πρόσκαιρη άνοδο προς το τέλος του μήνα και αρχές Ιουλίου να επιστρέφει ο αστατος καιρός και πάλι , βέβαια είναι μακριά ακόμη αλλά το βλέπω σαν τάση για να δούμε, περιμένουμε και τις προγνώσεις του δασκάλου.Για απόψε τέλος φαίνεται να παιφτει αρκετό νερό σε Θεσσαλία και εδώ στην Όθρυ.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές τις μέρες έχουμε χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θερμική αστάθεια και δυναμικό αίτιο που οδηγεί στην εκδήλωση φαινομένων και εκτός θερμών ωρών και εκτός ηπειρωτικών.
      Αναφορικά με τη σχεδόν βέβαιη βελτίωση:
      Σε πρώτη φάση θα ανέβει η θερμοκρασία και θα εκλείψει το δυναμικό αίτιο (εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι ΒΑ περιοχές).
      Σε δεύτερη φάση τα φαινόμενα θα εκλείψουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο (και τούτος ο θερμοκρασιακός κατήφορος ανήφορο θα φέρει)
      Καλό βράδυ σε όλους σας.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι, τα 36ρια στις ευπαθείς περιοχές δε θα τα γλιτώσουμε από την επόμενη όμως εβδομάδα κ μετά.
      Όσο για την αστάθεια ούτε αυτή έως τα τέλη τού μήνα στα ηπειρωτικά δείχνει διάθεση να μας εγκαταλείπει οριστικά.
      Το μόνο που φοβάμαι είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό σύννεφα κ αυξημένη δυσφορία που κάνουν την κατάσταση εάν συμβεί αρκετά δύσκολη.
      Παρόλα αυτά συνηθισμένοι οι κάμποι από ζέστες κ υγρασία....

      Διαγραφή
  10. Αντώνιος Καραβατακης15 Ιουνίου 2021 στις 12:11 π.μ.

    Αγαπητέ Πέτρο νομίζω ότι απάντησε με τον καλύτερο τρόπο,ο κύριος ζιακοπουλος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, δεν είναι η πρώτη φορά, ήταν ότι την ώρα των καταιγίδων,τα μετεωρολογικά σάιτ, έδιναν μόνο συννεφιά, ενώ γινότανε χαλασμός Κυρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας.Θα ήθελα να μου απαντήσετε κ.Ζιακόπουλο πόσο είναι η μέγιστη δυνατή θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει στην χώρα μας.Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο θησείο το 1977 με 48 βαθμούςΘεωρείτε οτί είναι το μέγιστο πικ η μήπως μπορεί να φτάσει η ακόμα και να σπάσει το φράγμα το 50 βαθμών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτήν την τραγική ατμοσφαιρική κυκλοφορία όλα να τα περιμένουμε κυριολεκτικά.

      Διαγραφή
  12. Δάσκαλε εχτές χιόνισε στην κορυφή του Ταϋγέτου (2.407μ) από τα 2.250μ(διαθέτω φωτογραφίες). Μάλιστα ο πλησιέστερος μετ. σταθμός της Καρδαμύλης κοντά στη κορύφωση της ραγδαιότητας της καταιγίδας, κατέγραψε θερμοκρασία 14,2 oC, που αποδεικνύει ότι υπήρξαν οι συνθήκες για χιόνι σε εκείνο το υψόμετρο. Αυτό είναι κάτι που στα πενήντα έξι μου χρόνια δεν έχω ξαναδεί. Θέλω σε παρακαλώ ένα σχόλιό σου και εάν υπάρχουν δεδομένα ότι έχει συμβεί πάλι. Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από ακραίο και είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Νώντα,διαμένω στη Δυτική Κορινθία αλλά με την περιοχή(Λακωνία) και τον Ταύγετο σχετίζομαι σφόδρα .Έχω ανέβη και στην πυραμίδα.Το διασταύρωσα πριν λίγο,έχει ξανασυμβεί πριν μερικά χρόνια και μαλιστα και λιγο αργότερα.Το α 10ήμερο αρκετές φορές.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή