Το χαμηλό του… Ναπολέοντα Βοναπάρτη!



Στις 18-6-1815 στο Βατερλό του Βελγίου ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπέστη δεινή ήττα από τους συνασπισμένους αντιπάλους του. Έκτοτε οι λέξεις Βατερλό και πανωλεθρία έγιναν συνώνυμες! 

Σ' εκείνη την τιτανομαχία ο καιρός με τη μορφή ενός οργανωμένου χαμηλού έπαιξε σημαντικό ρόλο. Περισσότερα στο άρθρο με τον τίτλο «Ο Θεός πέρασε από εκεί» που αναρτήθηκε στις 22-6-2015 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ.


5 σχόλια:

  1. "Και εις μίαν μόνην ώραν την γην παίξας,την γην χάσας εις του Βατερλώ την χώραν".
    " Ο περιπλανώμενος", Αλ. Σούτσος.------------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε αυτό το "χέρι του Θεού" κατά καιρούς και διαχρονικά διαμεσολαβεί για να οποκαταστήσει κάποια "διαταραχή" στα των ανθρώπων.Βλ.προ ετών στο μουντιάλ την περίπτωση Α.D.Marandona!!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω, Πέτρο, αν ο Θεός πήρε το μέρος του Ουέλινγκτον και του Μπλίχερ στο Βατερλό και της Αργεντινής στο παγκόσμιο κύπελλο. Αν το έκανε, θα έπρεπε να το είχε κάνει και σε τόσες άλλες περιπτώσεις που η αδικία δεν χωρούσε στη Γη και είχε φθάσει ως τον ουρανό. Ίσως να είχε δίκιο ο Επίκουρος που πίστευε ότι οι θεοί δεν παρεμβαίνουν στα φυσικά φαινόμενα και στις ανθρώπινες υποθέσεις.
      Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται εκείνοι που λένε ότι ό,τι δεν παραμετροποιείται (μοντελοποιείται) δεν είναι ρεαλιστικό. Όμως, τους ανθρώπους απασχολούν και τα μεταφυσικά. Είναι στη φύση μας να αναρωτιόμαστε συνεχώς για όλα και πρωτίστως για το νόημα του κόσμου, ζήτημα για το οποίο η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Αυτή την αδυναμία της επιστήμης αισθάνθηκα, όταν, επισκεπτόμενος την Καπέλα Σιξτίνα, είδα στο θόλο μιας αίθουσας το «χέρι του θεού» στο κορυφαίο έργο του Μιχαήλ Άγγελου «Η δημιουργία του Αδάμ». Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τέχνη και η φιλοσοφία θα μας δείξουν το δρόμο και η επιστήμη με την τεχνολογία θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε.

      Διαγραφή
    2. Ταυτιζομαι 101% με την ουσια αυτης της απαντησης κ.Ζιακοπουλε, με εκτιμηση...

      The Sailor.

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε ούτε εγώ ξέρω,και εδώ που τα λέμε αδυνατώ και να το αποδεχθώ.Εξ αφορμής του Βατερλώ και της γνωστής ρησης του Ουγκώ,συνειρμικά και περιπαικτικά μου ηρθε στον νου ο Μαραντόνα και κατ επέκταση η πανάρχαια αντίληψη περί αναμείξεως των(του) θεών(-ού) στα ανθρώπινα.Κατά τα άλλα "Άπειρον το θείον και ακατάληπτον.....¨".Ευκαίρως και επικαίρως τεθειμένος ο επίλογος(φιλοσοφία-επιστήμη).Να είσαι καλά και σύ,αλλά και τα οπισθοδρομούντα βαρομετρικά!!------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή