Οι απαντήσεις

Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα ήταν για ανθρώπους με επαρκείς γνώσεις στη μετεωρολογία, την κλιματολογία και στις καιρικές ιδιαιτερότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για να δώσουμε επαρκείς εξηγήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα, εκτός των άλλων, είναι αναγκαία η εξέταση του μέσου αριθμού ημερών υετού ανά δεκαήμερο στις δύο πόλεις και κυρίως των επικρατέστερων ανέμων συνοπτικής και τοπικής κλίμακας. Ο αριθμός ημερών υετού από το 2ο στο 3ο δεκαήμερο του Μαΐου συνήθως ελαττώνεται, αν και στη Β. Ελλάδα υπάρχουν περιοχές στις οποίες παρατηρείται μικρή αύξηση. Ακόμα όμως κι αν στο 3ο δεκαήμερο του Μαΐου έχουμε μεγαλύτερο αριθμό ημερών υετού και κατ’ επέκταση περισσότερη συννεφιά, η συσχέτιση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες είναι προβληματική. Αυτό γιατί, εκτός όλων των άλλων, τα φαινόμενα αστάθειας μπορούν να εκδηλωθούν αργά το απόγευμα και ούτε αυτά ούτε η συννεφιά να έχουν επηρεάσει τις μέγιστες θερμοκρασίες.


Αναφορικά με τους ανέμους, στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) επικρατέστεροι είναι: τον Απρίλιο οι ΒΑ, τον Μάιο οι ΝΔ και τον Ιούνιο οι ΒΑ. Στη Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο Μακεδονία) επικρατέστεροι άνεμοι είναι: τον Απρίλιο οι ΒΔ και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο οι νότιοι.   

Απάντηση στο 1ο Ζήτημα:

Με βάση τα παραπάνω, ο ρυθμός ανόδου των μέσων μέγιστων θερμοκρασιών και στις δύο περιοχές ελαττώνεται λόγω της βαθμιαίας επικράτησης ανέμων του νότιου τομέα, στους οποίους συγκαταλέγονται οι θαλάσσιες αύρες. Σημειώνεται ότι όσο περνούν οι μέρες του Μάη η συχνότητα εμφάνισης και η ένταση των θαλασσίων αυρών αυξάνεται. Και κάτι άλλο: στη Ν. Φιλαδέλφεια οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες συνήθως σημειώνονται με μικρής έντασης ανέμους του βόρειου τομέα.

Απάντηση στο 2ο Ζήτημα:

Η μέγιστη διαφορά των 2 βαθμών μεταξύ των μέσων μέγιστων θερμοκρασιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 3ο δεκαήμερο του Μάη εξηγείται από το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο Μακεδονία η θαλάσσια αύρα είναι σχεδόν αδιαλείπτως παρούσα και πιο ενισχυμένη σε σχέση με τα προηγούμενα δεκαήμερα, ενώ στη Ν. Φιλαδέλφεια, έστω και ακόμα δειλά, εμφανίζονται οι πρόδρομοι Ετησίες (βλέπε την τελευταία πρόταση της απάντησης στο 1ο Ζήτημα).

Για τη μέγιστη διαφορά των 2 βαθμών μεταξύ των μέσων μέγιστων θερμοκρασιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου, ισχύουν τα  αναφερόμενα για τον Μάιο, κυρίως όταν οι Ετησίες δεν έχουν ενισχυθεί. Όταν οι Ετησίες παρουσιάζονται ενισχυμένοι, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στην Αθήνα οι μέγιστες θερμοκρασίες υποχωρούν. Όμως, δεν εξετάζουμε την πορεία της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας στην Αθήνα, αλλά τη διαφορά της με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία της Θεσσαλονίκης, στην οποία η θαλάσσια αύρα καλά κρατεί και βρίσκεται σε βορειότερο γεωγραφικό πλάτος από την Αθήνα (η εποχική μετατόπιση των ισοθέρμων γίνεται από το Νότο προς το Βορρά).  

Συγχαρητήρια σε αυτούς που βρήκαν ή πλησίασαν τη λύση και σε εκείνους που το πάλεψαν! 

3 σχόλια:

  1. Περιμέναμε πως και πως τις απαντήσεις δάσκαλε. Σας ευχαριστούμε! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ,,,,ξανά στην ίδια τάξη....!εκτός αν μας βάλετε εξεταστική τον Σεπτεμβρη.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το θέμα των Πανελλαδικών Μετεωρολογικών Εξετάσεων αν και πολύ εξειδικευμένο για εμένα. Κύριε Ζιακοπουλε, μια ερώτηση θα θελα να κάνω. Χωρίς να αλλάζει το βασικό αποτέλεσμα και η επιστημονική βάση όσων μας εξηγήσετε, στην Αθήνα πως και δεν χρησιμοποιήσατε τον σταθμό του Ελληνικου εφόσον η Νέα Φιλαδέλφεια απέχει περίπου 15χλμ από τη θάλασσα, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και αποτελεί τη θερμότερη περιοχή του λεκανοπεδίου το καλοκαίρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή