Έχουμε περάσει και χειρότερα…

Ανοδική ροή σύγκλισης οδηγεί στην ανάπτυξη σωρειτών επί της κορυφογραμμής του Παγγαίου. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Στην ελεύθερη ατμόσφαιρα όλα δείχνουν ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας, με συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα. Η υψηλότερη τιμή της θερμοκρασίας (40 βαθμοί) αναμένεται  στη Δ. Ελλάδα. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (30/6-1/7), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η πολλή ζέστη. Εκτιμάται ότι στις κατά τεκμήριο θερμότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν μεταξύ  41 και 43 βαθμών και στη νησιωτική χώρα μεταξύ 36 και 38 βαθμών. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες στη ΒΑ Ελλάδα θα εκδηλώθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες. 

Την Παρασκευή (2/7), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα η ζέστη θα υποχωρήσει, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές ο καύσωνας θα συνεχιστεί σχεδόν με αμείωτη ένταση. Πέρα από αυτό, στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων και καταιγίδων και θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. 

70 σχόλια:

  1. Μου φαίνεται ότι από την εξαίρεση, θα περάσουμε στην κανονικότητα στο εγγύς μέλλον με τους καύσωνες για Ιούνιο μήνα. Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Καλησπέρα στον δάσκαλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους σας! Καλύτερα τα πράγματα σήμερα στην Ήπειρο, έστω και προσωρινά. Ο σταθμός μου στην Ηγουμενίτσα καταγραφεί μέγιστη 32,4 βαθμους και υγρασία 28% στις 4 το απόγευμα. Ευχάριστη ζέστη! Από αύριο όμως ξαναρχίζουν τα δύσκολα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε τιμές που θα είναι οι υψηλότερες μετά το καλοκαίρι του 2017 μιας και τα πρόσφατα καλοκαίρια ήταν σχετικά μη καυσωνικα! Καλο κουράγιο και καλή υπομονή σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη με τη ζέστη δυστυχώς.
    Ο νέος καύσωνας μπορεί να λήξει από την Παρασκευή πρώτα στα ΔΒΔυτικα κ από Σάββατο στην υπόλοιπη χώρα αλλά η θερμή μεταφορά στο πρώτο μισό τού Ιουλίου τουλάχιστον, δε δείχνει να σταματά καθώς μπορεί να έχουμε μία αισθητή σχετικά κάμψη της θερμοκρασίας αλλά αυτή δείχνει να είναι μικρής διάρκειας(αστάθεια ακόμη δε ξέρουμε αν θα υπάρξει ειδικά για τα νοτιότερα)καθώς η θερμή μεταφορά εξ Αφρικής βορειότερα δε δείχνει να έχει τέλος.
    Για μένα ακόμη κ τα καθημερινά 35αρια κ 36αρια μετά από τέτοια παρατεταμένη ζέστη που διανύουμε είναι πραγματική κόλαση για όσους ζούμε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
    Καλό απόγευμα από την όμορφη κ ευτυχώς δροσερή σήμερα Λευκάδα(ολιγοήμερες διακοπές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλάχιστον αυτό το δεύτερο κύμα καύσωνα πατάει με το ένα πόδι στον Ιούλιο, οπότε μπορεί κανείς να λέει για παρηγοριά ότι είναι φυσιολογικό για την εποχή, και σίγουρα το μέγιστο των 43 βαθμών δεν είναι ακραίο. Για το πότε θα πάρουμε ανάσα διάρκειας και το πότε θα δούμε και καμιά σταγόνα βροχής,κρεμόμαμαστε από τα χείλη...ή από το πληκτρολόγιο του δάσκαλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε μέχρι Παρασκευή έτσι φενεται να κυλάει ο καιρός το θέμα είναι από εκεί και μετά τι γίνεται θα έχουμε αστάθειες η όχι μόνο πτώση θερμοκρασίας . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το πράγμα με τον δάσκαλο να αντιμετωπίζει ψύχραιμα και υπομονετικά τις καιρικές καταστάσεις.....
    μπράβο του.Ετσι πρέπει όλοι οι υπόλοιποι μετεορολόγοι αλλά και τα μμε μαζί με τους σχολιαστές να φέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους και φυσικά στον κο Ζιακόπουλο. Κε Ζιακόπουλε με τις συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων πριν 25-30 χρόνια δε θα μιλούσαμε τόσο χαλαρά πιστεύω. Τα κλιματιστικά σώζουν την κατάσταση. Όχι ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει πολύ χειρότερα, αλλά και τα σημερινά είναι αρκετά έντονα φαινόμενα. Απλά αναρωτιέμαι εν έτη 2021, με ποιες συνθήκες θα πρεπε να κρούουμε τον κίνδυνο γιατί πολύ απλά οδεύουμε σε ''άλλες'' κλιματολογικές συνθήκες....
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημαντικές οι επισημάνσεις σου, Στέλιο.
      Νομίζω ότι σήμερα σε σχέση με τις παλαιότερες περιπτώσεις και κυρίως με τον καύσωνα του 1987 είμαστε σοφότεροι και πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι. Ο φόβος βρίσκεται στις παράπλευρες απώλειες, όπως, για παράδειγμα, είναι η διακοπή του ρεύματος της ΔΕΗ.
      Πέρα από αυτά, νομίζω ότι έχουμε κακομάθει, βασιζόμενοι στα κλιματιστικά, χωρίς να ακολουθούμε τις παλιές πρακτικές με τις οποίες οι γονείς και οι παππούδες μας κρατούσαν τα σπίτια τους δροσερά.
      Τέλος, οι ισχυρότερες και συχνότερες καταιγίδες, οι συχνότεροι, μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης καύσωνες, η λειψυδρία και οι πάσης φύσεως παράπλευρες απώλειες είναι αναμφίβολα οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ζητούμενο παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αφυπνίσουμε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες που βλέπουν ακόμη χαλαρά το όλο θέμα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά στον εκ Κορινθίας Πέτρο μας και σε όλους τους φίλους του μπλογκ που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε,με την ιδιαίτερη εκτίμησή μου.
    Υ.γ. Στα αρχαία Ελληνικά Πέτρος σημαίνει βράχος.Ως όνομα απαντά στην Καινή Διαθήκη κατά μετάφραση του Κηφάς . "Συ εί Πέτρος και επι ταυτη τη ΄πετρα.....".Αλιφέρης Πέτρος,Δυτική Κορινθία.Ανεκτή ζέστη και χρήση a/c "μετά φειδούς".Φίλε Φώτη καλές διακοπές στην πραγματικά ωραία Λευκάδα .Την έχουμε γυρίσει ολόκληρη.Μια βουτιά και για μένα,κατά προτίμηση στο Πόρτο Κατσίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Πέτρο χρόνια πολλά για την ονομαστική σας εορτή, πάντα με υγεία κ ευλογία.
      Όπως τα λέτε είναι, από τα ομορφότερα κ εύκολα προσβάσιμα νησιά οι Λευκάδα με τις κορυφαίες της παραλίες όπως το Πόρτο κατσίκι,το Κάθισμα κ άλλα.

      Από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα ενώ η Πέμπτη κ η Παρασκευή όλη η χώρα θα θυμίζει κ πάλι καμίνι με τα ανατολικά ηπειρωτικά να χρήζουν προσοχής,όχι μόνο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών εκεί(40 με 44β τοπικά) αλλά κ λόγω τού θερμού κατεβατού ΔΒΔυτικού ανέμου όπου θα ενισχυθεί κ θα είναι αρκετά ξηρός με ότι αυτό συνεπάγεται(πυρκαγιές)γι αυτό μεγάλη προσοχή.
      Καλή νύχτα από την σχετικά δροσερή κ σήμερα Λευκάδα.

      Διαγραφή
  10. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή η εποχή είναι κάτι πολύ περισσότερη από άχρηστη ιδίως για κάποιους που μένουν στα αστικά κέντρα. Ήδη τα σπίτια και τα τσιμέντα έχουν ''πάρει φωτιά'' με το πρώτο κύμα καύσωνα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς μας περιμένει και το νέο κύμα καύσωνα που βάλει ''το κερασάκι στην τούρτα''. Όσο και να πέσει η θερμοκρασία μετά τα σπίτια θα παραμείνουν ζεστά, καθώς χρειάζεται μεγάλη πτώση (μέγιστες κάτω των 25 βαθμών) ώστε να δροσιστούν. Δηλαδή με λίγα λόγια καλό Οκτώβρη. Δεν συζητώ για τις ελάχιστες που πραγματικά είναι λες ζει κάποιος σε τροπικό μέρος. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρχει ειδική μέριμνα γι αυτούς που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες κυρίως σε περιόδους με καύσωνα (πιθανή μείωση ωραρίου, αύξηση μισθού κλπ.) Καλή υπομονή για όσους μένουν στις πόλεις και καλή απόλαυση αν μπορεί να το πει κάποιος για όσους ζουν στην επαρχία που εκεί τα πράγματα είναι ένα κλικ καλύτερα πχ από την Αθήνα και από την Θεσνίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΒΒΔ άνεμος έκανε καλή του εχθές και προχθές και η ζέστη ήταν υποφερτη,η έκπληξη όμως ήρθε εχθές αργάτο βράδυ όταν γυρίζοντας από Αθήνα την ώρα της παράτασης του αγώνα,ένα "μανιτάρι" που έρχονταν από τον Κιθαιρώνα,έφθασε μέχρι την περιοχή μου και ειδικά στα Βαγια και το χώρο άφησε μια 10λεπτη δυνατή μπόρα ευτυχώς χωρίς χαλάζι.
    Όπως όμως λέει και ο Φώτης Ματραλης,αυτή την εποχή το μόνο που γίνεται είναι να ανέβει η υγρασία και αυτό πράγματι συνέβη.
    Όσο αναφορά την πορεία του καιρού,τοσο το φεγγάρι όσο και τα πλάσματα της φύσης δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση σε όσα έρχονται.
    Χρόνια πολλά στον φίλο Πέτρο Αλιφερη και σε όλους-ες που γιόρταζαν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κατ αρχήν να μαστε αισιόδοξοι μετά από τρία συνεχή δροσερά καλοκαίρια και τρία συνεχή άνομβρα και ζεστά φθινόπωρα ίσως η γλώσσα της Σαχάρας που βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής μεσογείου και κατά περιόδους μας επιρεάζει ΄δωσει την θέση της φθινόπωρο σε ένα πεδίο χαμηλών πιέσεων με βροχές και σε όλη την διάρκεια του.Οσον αφορά το ακραίο κλπ λόγω σεβασμού προς τον κύριο Ζιακόπουλο δεν καταθέτω τις σκέψεις μου, αλλά μονο μία παρατήρηση,την εποχή που το κάθε τι διαφορετικό γίνεται είδηση πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται καλοκαίρι η χειμώνας με την θερμοκρασία στον μέσο όρο θα έχει τις ακρότηητες του πάντα θέλουμε δεν θέλουμε..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ. Ζιακόπουλος επιθυμεί να καταθέσεις τις απόψεις σου, φίλε μου!

      Διαγραφή
    2. E αφού έχω την έγκριση σας...και παρακαλώ για την ανοχή των υπολοίπων λίγες σκεψεις

      α)Θεωρώ οτι η αναγωγή της όποιας ακραίας εκφανσης του κλίματους στην κλιματική αλλαγή να έχει καταλήξει ως αξίωμα κάτι δλδ ως ειρμός το να έχουμε 40αρια στην Μεσόγειο δεν χρειάζεται η κλιματική αλλαγή για να εξηγηθεί.
      β)Ακόμα η ίδια η αναζήτηση της φύσης προς την ισσοροπία και μόνη της μπορεί να εξηγήσει τις υψηλές τιμές αυτής της περιόδου με δεδομένη την ψυχρή άνοιξη και το ψυχρό α 20ήμερο του Ιουνίου.
      γ)Ας μείνουμε στην αναζήτηση στο τί συμβαίνει πραγματικά, μήπως το κλίμα ως μέγεθος έχει ακόμα πολλές διαστάσεις που δεν μπορούμε να τις περιγράψουμε και αρκούμαστε στην κλιματική αλλαγή?π.χ. ναι ο Σιβηρικός εξαφανίζεται από την Ανατολική Ευρώπη αλλά τι συμβαίνει με το Ισλανδικό χαμηλό και την κρύα Γροιλανδία?
      Δεν χρησιμοποιώ την επιχειρηματολογία της απέναντι πλευράς γιατί κατα καιρούς ο κύριος Ζιακόπουλος έχει δώσει τις απαντήσεις από το δικό του βάθρο και μ αρέσουν χωρίς να συμφωνώ αναγκαία γιατί πάντα έχουν την εκλογίκευση,γι αυτό μένω σε σκέψεις του απλού καιρόφιλου.ελπίζω να μην φέρω καμμία ένταση...και πάντα με την άδεια του κυριου ζιακόπουλου."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ο τύπος των ήλων, «Θωμά»:
      Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ των τελευταίων 40 χρόνων (1981-2021), η θερμοκρασία σε κάποια περιοχή της χώρας μας, το μήνα Ιούνιο, ξεπέρασε τους 42 βαθμούς πέντε φορές: το 1982, το 2007, το 2014, το 2017 και το 2021. Είναι τυχαίο ότι από τις πέντε φορές, οι τέσσερις παρατηρήθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια; Όχι!

      Διαγραφή
    4. σίγουρα δεν είναι τυχαίο κύριε Ζιακόπουλε και ευχαριστώ για τον κόπο σας...αλλά τα στοιχεία δεν αναφέρουν τον μεγάλο καύσωνα του 87 αν θυμάμαι καλα που ίσως ηταν ο πιο ισχυρός καύσωνας που θυμάμαι,το 2017 έχουμε και την απόλυτα ελάχιστη στην θεσσαλονίκη με -4.9 που έσπασε ιστορικά ρεκόρ του 68,δεν αμφισβητώ οτι πράγματι η γή ζεσταίνεται αλλά αμφισβητώ ότι το κλίμα έιναι όμηρος της ανθρώπινης παρέμβασης και οτι η μεταβολή του μπορεί να προβλεφθεί...για μένα αν πραγματικά το κλίμα επιρεάζεται από εμάς..τότε η αντίδραση του μπορεί να μας εκπλήξει.....στο κάτω κάτω... το βαφτιστίρι σας δεν αποχωρίζεται το όνομα που του δώσατε...διακδικώ την αποκλειστικόητα."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. «Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»
      «Ιδών και μη πιστεύσας!»

      Διαγραφή
    6. ...και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι "οικολόγοι" αντιδρούν στην κάθε είδους επένδυση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διότι ενοχλεί τα τσακάλια και τα αγριογούρουνα...δεν καταλαβαίνουν ότι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο δεν θα υπάρχει τίποτα να ενοχληθεί. Για τα μελλούμενα τώρα, το GFS μας βάζει την υποψία ότι το καλοκαίρι αυτό θα το ξεχάσουμε δύσκολα... μέχρι να έρθει το επόμενο χειρότερο. Κατά τα άλλα, τι κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω!

      Διαγραφή
    7. κύριε Ζιακόπουλε από τα φιλολογικά και ειδικά τα αρχαία θυμάμαι μόνο τις φιλολόγους....αυτές θέλουν να με ξεχάσουν.!.στο κάτω κάτω...και οι θωμάδες της ιστορίας ηταν αναγκαίοι....!"θωμάς"

      Διαγραφή
  13. Στην ίδια λογική βαδίζω και εγώ με το φίλο Θωμά.Νωρις οι ζέστες και κασωνες ,από Αυγούστο και μετά σιγά σιγά φθινώπορο και φυσιολογικό κανονικό φθινόπωρο για να δούμε εδώ θα είμαστε πρώτα ο Θεός και προπαντων ο δάσκαλος να μας τα αναλύει.χρηστος από Οθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες με υγεία! Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι μία δυνατή ζέστη στην εποχή της.Μακαρι να ρθει και το φθινόπωρο και ο χειμώνας στην εποχή του.
    Τα πολυετή φυτά μόλις που αντέχουν, ύστερα από ανομβρο χειμώνα και άνοιξη.
    Χρόνια πολλά Πέτρο, πάντα υγιής, και όσοι γιορτάζουν σήμερα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αντώνιος Καραβατακης29 Ιουνίου 2021 στις 3:54 μ.μ.

    Χρόνια πολλά στον κύριο Πέτρο του μπλογκ κ σε όλους τους εορτάζοντες!34 βαθμοί κελσίου Μυτιλήνη με ένα αεράκι το οποίο μειώνει αρκετά το επίπεδο δυσφορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύχρονος να είστε κύριε Πέτρο και ευχαριστουμε που μας θυμίζετε την γλώσσα μας(που κοντεύουμε να ξεχάσουμε). Δυστυχώς τα αμπέλια δέχονται ένα ακόμη χτύπημα αυτές τις μέρες. Η πολλή ζέστη και η ξηρασία προκαλουν μεγάλη καταπόνηση στα φυτά,κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι σταφυλές που εκτίθενται στον ήλιο να καίγονται.Οποιος ποτίζει βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.Ηταν στραβό το κλήμα,το έφαγε και ο γάιδαρος...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η δυνατότητα αντιμετώπισης του καύσωνα με κλιματισιτκα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφυσηχασουμε για την κλιματική αλλαγή που είμαι πια σίγουρος ότι άρχισε.Αυτη η εμμονή των πολύ υψηλων θερμοκρασιων είναι ένα στοιχείο που δεν θυμάμαι τα παλιά καλά καλοκαίρια, προ του '85-'90.Τοτε, ήξερα ότι οι θερμοκρασίες καύσωνα είναι μεταφερόμενες από αλλού και σε λίγες μέρες θα επανέλθουμε στα ...ελληνικά επίπεδα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Φοβάμαι ότι θα πάμε περίπου έτσι, με συνεχείς μακρές θερμές εισβολές μέχρι 20 Σεπτεμβρίου, με πολύ μικρά διαλείμματα .Δεν είναι πρόβλεψη, προσωπική εκτίμηση.ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις ευχές .Να είσθε όλοι πάντα καλά.

    Δάσκαλε απο το ενα μέρος έχουμε το Σοφόκλειον "πολλά τα δεινά και ουδέν δεινότερον ανθρώπου πέλει",και από το άλλο το Γραφικόν "Άνθρωπος ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού,ωσεί άνθος του αγρού ούτως εξανθήσει".Αυτός ο αντιθετικός διπολισμός συνιστά και ένα στοιχείο τραγικότητας για τον άνθρωπο.Κάπως έτσι πορεύεται αυτό το "συμπαντικό σκάνδαλο της Ζωής",που λέει και ο φίλος μας Θ.Τάσιος.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διαβαζα σημερα για τον Καναδά (Β.Αμερικη) , μετρηση της τοπικης Μετ. Υπηρεσίας 49,5 βαθμοί! Πόσο μπορεί να αληθεύει, αναρωτιέμαι! Παρεμπιπτόντως, αυτό εννοούσα όταν παλιότερα έγραφα ότι μερικες φορές πρέπει να λέμε "υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή" και όχι για την "εποχή". Χρονια Πολλά στους εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Η ερευνητική επιτροπή του ΠΜΟ, στην οποία είχαν ενσωματωθεί εμπειρογνώμονες από τη Λιβύη, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Αργεντινή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβήτησε το θερμοκρασιακό ρεκόρ της Αζίζια της Λιβύης, επικαλούμενη: (α) προβληματικά όργανα, (β) απειρία παρατηρητή, (γ) επιτόπια παρατήρηση που δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής της ερήμου, (δ) κακή αντιστοίχιση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών τοποθεσιών και (ε) κακή αντιστοίχηση της θερμοκρασίας-ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην Αζίζια (http://wmo.asu.edu/world-highest-temperature).
      β) Η έκφραση «υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες» έχει την έννοια ότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) τιμές που για κάθε εποχή είναι διαφορετικές. Στους καύσωνες οι τιμές της θερμοκρασίας είναι υψηλές ακόμα και για το καλοκαίρι.
      Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    2. Κ.Ζιακοπουλε μας μπερδέψατε λίγο υπό την έννοια ότι αφήνετε υπόνοιες αμφισβήτησης για το νέο ρεκόρ που διαβάσαμε.
      Πόσες ελπίδες έχουμε όμως να είναι έτσι εφόσον ο ίδιος ο Wmo αναφέρει χαρακτηριστικά: "δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κατάσταση"

      Διαγραφή
    3. Δεν γνωρίζω περισσότερα για τις θερμοκρασίες που αυτές τις μέρες σημειώνονται στη Β. Αμερική. Δεν κατανοώ όμως γιατί ακόμα και πολλοί χιονόφιλοι σεληνιάζονται βλέποντας απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες και δυσαρεστούνται όταν κάποιος εκφράζει επιφυλάξεις για το αν όλα λειτούργησαν σωστά στην καταγρφή αυτών των θερμοκρασιών!

      Διαγραφή
    4. Πιστεύω ότι ακόμα και κάποια απόκλιση 2-3 βαθμών από τη πραγματική θερμοκρασία δε μπορεί να ανατρέψει το πρωτοφανές της υπόθεσης

      Διαγραφή
  21. Στην ΒΑ Αμερική φοβάμαι ότι δεν έχουν περάσει ποτέ χειρότερα.....Τι άλλο μας περιμένει αλήθεια; Πώς θα ταν στην Ελλάδα κάποιο ανάλογης σπανιότητας φαινόμενο;
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ω γλυκε μου Καυσων..
    Μετα απο 4 χρονια απουσιας, ηρθες επιτελους!

    Να αναζωπυρωσεις εκ νεου την φλογα και τους διακαεις ποθους στις καρδιες ολων των πιστων της θεωριας(θρησκειας) της 'ανθρωπογενους' κλιματικης αλλαγης!

    Καιρος ηταν, ειδικα μετα απο μια ανησυχητικη καθυστερηση του θερους εως και πριν λιγες ημερες. Οι απανταχου πιστοι, ειχαν αρχισει να κλονιζονται... καιρια!


    Μετα ειλικρινους συμπαθειας,

    Γλαυκων Σκωπτικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίζεις εκείνον που έλεγε ότι δεν υπάρχει COVID 19 και όταν εξαιτίας του διασωληνώθηκε... είπε το Δεσπότη Παναγιώτη. Το δράμα για μας τους φτωχούς τω πνεύματι είναι ότι θα βρεθούμε μαζί με σένα και τους ομοίους σου "μάγκες" σε έναν αφιλόξενο για την ανθρωπότητα πλανήτη.

      Διαγραφή
    2. Εχω και καλυτερο παραδειγμα, εν ειδει παραβολης, του 'απιστου' Θωμα:

      Μετά την ανάσταση, ο Θωμας ολιγοπιστησε οτι ο Χριστος αναστηθηκε..

      Οταν ομως ψηλαφισε στα χέρια Του τα σημάδια της Σταύρωσης (στην εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές μετά της Ανάστασεως) τον αναγνώρισε με την φράση:

      «Είσαι ο Κύριος και Θεός μου»!


      Μετ'αευλαβείας,

      Γλαυκων Σκωπτικος.

      Διαγραφή
    3. Υστερογραφον, επι προσωπικου:

      "...θα βρεθούμε μαζί με σένα και τους ομοίους σου "μάγκες" σε έναν αφιλόξενο για την ανθρωπότητα πλανήτη.."

      Παντα, μαζι ημασταν ολοι και θα ειμαστε αγαπητε κ. Ζιακοπουλε...
      Με κοινη πορεια και μοιρα.
      Στο παρελθον, στο παρων και στο μελλον.

      Η μονη διαφοροποιηση ειναι οτι ορισμενοι 'μαγκες', οπως το λες, αντιλαμβανονται καλυτερα τις αδυναμιες και τους φοβους του ανθρωπου και τις εργαλειοποιουν κατα βουλησιν.

      Με σταθερο οραμα και αυτοσκοπο την εξουσια και τον απολυτο ελεγχο.
      Και με τις βασικες μεθοδους εξανδραποδισμου να παραμενουν ιδιες, εις τους αιωνας..

      Το μονο που αλλαζει, κατα καιρους, ειναι το αφηγημα.

      Αφηγημα, για τους μυημενους!
      Για τους αμυητους και αδαεις, απαραβατον δογμα!
      Εκας λοιπον, οι βεβηλοι!*

      (*να σημειωσω, οτι τα παραπανω λογια δεν ειναι δικες μου επινοησεις αγαπητε μου κ. Ζιακοπουλε.. και ο νοων νοειτω).

      Δυστυχως, αυτη ειναι η πραγματικοτητα και δεν προβλεπεται να αλλαξει..

      Επομενως, ουτε σωτηρες υπαρχουν, ουτε επερχομενοι Μεσσιες.
      Μονον αρχοντες, υπηρετες του καθεστωτος και ανδραποδα (με την σειρα).

      Διαγραφή
  23. Μπράβο κύριε Ζιακοπουλε.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πληθαίνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη μας, αλλά παράλληλα πληθαίνουν και οι >εγκεφαλικά μαζόχες οπαδοί του καύσωνα< Ζητώ που καήκαμε! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει όποιος φιλοξενείται εδώ να σέβεται τον φιλοξενούντα. Απόψεις εκφράζονται, δεν πρέπει να μοιράζονται χαρακτηρισμοί. Εκτός αν ο αναγνώστης δεν αντιλαμβάνεται το σκωπτικό πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που ακριβώς απευθύνεται το σκωπτικό πνεύμα;Για εκείνους που αρνούνται την κλιματική αλλαγή;για όσους ασπάζονται το χριστιανικό δόγμα;για όσους περιμένουν σωτήρες και μεσσίες;για εκείνους που έχουν κάψα και "έρωτα"για τις ζέστες και τους καύσωνες όπως χαρακτηριστικά έκανε το μπαμ ένας σχολιαστής πριν λίγες μέρες;(ψευδώνυμα δεν λέμε,υπολήψεις δεν θίγουμε)για όλα αυτά μαζί;
      Μπούκαρε ένας τύπος σε ένα καιρικό blog και άρχισε να αμολάει τα διάφορα του δίνοντας αέρα και γεύση καφενείου εδώ σε αυτήν την σελίδα αποκτώντας το περισσότερο από ότι προηγουμένως.

      Διαγραφή
  26. Eπειδή η συζήτηση γίνεται ενδιαφέρουσα και επειδή ο κύριος Ζιακόπουλος μου έδωσε την άδεια του να παραθέσω τις σκέψεις μου ,ας πω και κάποιες άλλες

    α)Είναι διακριτό ότι από την μια μεριά έχουμε τους οπαδούς της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών των εκμπομπών του ανθρώπου ,και τους ανίθετους -που πίσω τους βρίσκεται η βιομηχανία των υδρογοναθράκων-που προσπαθούν να πείσουν πάνω κάτω να μην ανυσηχούμε γιατί έρχεται η εποχή των... παγετώνων.
    β)Οι δεύτεροι ίσως θα ήταν γραφικοί αλλά τους ανταγωνίζονται πολλές φορές και οι πρώτοι -προσοχή τπτ δεν αφορά τους "συντρόφους " εδώ,-καθώς για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή νομιμοποιούμε κατι φαραωνικά έργα με ανεμογγενήτριες σε αλπικές ζώνες κλπ.
    γ)Γενικώς απέναντι στην βιομηχανία των υδρογοναθράκων αναπτύσεται και γιγαντώνεται οικονομία της απεξάρτησης από αυτούς.
    δ)Εδώ φυσικά γίνονται διάφορα όπως εγώ που το σπίτι μου στο χωριό καλείται να εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης(έχει το καημένο τα υλικά του τόπου ξύλο και πέτρα )...ενώ ο δήμαρχος που έχει τιγκαρει μια πλατεία στο μαρμαρο και στα πλακάκια είναι μια χαρά.
    Ετσι λοιπον για την κλιματική αλλαγή αναπτυσονται οικουμενικές δράσεις με αόριστους σκοπούς και πολλές φορές με γεωπολιτικές σκοπιμότητες αλλά ποτέ δεν ακούγεται μία δύο απλές λύσεις για άμεσα αποτελέσματα.
    Ετσι αν πάρθει τουλάχιστον στον αναπτυγμενο κόσμο μια απόφαση για ευρυτατες δεντροφυτεύσεις των περιαστικών περιοχών και καλύτερη διαχείριση του νερού (συλλογη των νερών κ τεχνητές λίμνες )ίσως μπορέσουμε να δώσουμε μια πρώτη γρήγορη αλλά ουσιαστική απάντηση στην κλιματική αλλαγή .
    Παράδειγμα σκεφτείτε ενα Ελληνικό δεντροφυτευμενο δλδ ένα αστικό δάσος ,ενα σειχ σου φυτεμένο με βελανιδιες ,και πολλά άλλα και φυσικά πλατείες με πλατάνια αντί για μάρμαρα.
    Ισως όλα αυτά να φαίνονται γραφικά ....αλλά νομίζω οχι περισσότερο γραφικά από όσα μας λένε οι δύο σχολές...οταν θέλουν να μας πέισουν και να κονομήσουν.
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπαδός είναι κάποιος που ακολουθεί, υποστηρίζει κλπ. Οπαδός της κλιματικής αλλαγής δεν είναι όποιος την μάχεται. Εγώ είμαι οπαδός της κλιματικής σταθερότητας, άρα φίλε μου ο όρος είναι λάθος. Φαραωνικά έργα δεν είναι οι λιγνιτικές μονάδες, παρά μόνο οι ανεμογεννήτριες? Το κλίμα αλλάζει και εσύ θέλεις να μείνεις στο κάψιμο του κάρβουνου? Ή δεν χρειάζεσαι ηλεκτρική ενέργεια? Το θέμα του κλίματος μας αφορά όλους και πρέπει λίγο να σοβαρευτούμε!

      Διαγραφή
    2. κύριε νώντα φαίνεται οτι θέλω να μείνω στο κάψιμο του κάρβουνου?...εγώ μίλησα για τις ανεμογενήτριες και άσε με να βλέπω τα μέρη που πετούσαν οι αετοί με γιγάντιες τσιμεντένιες κολώνες και ένα στρατό εργολάβους..να τα βιάζουν και να δακρύζω.Οπαδός είναι αυτός που πιστεύει ακατέργαστα ότι του δίνουν,επέτρεψε μου νομίζω έχω το δικαίωμα να λέω ότι η κλιματική αλλαγή που την δεκαετία του 90 βούλιαζε την θεσσαλονίκη και μετέτρεπε την Μεσόγειο σε Σαχάρα να μην την πιστεύω...Η παράθεση και η υποτύπωση των δύο ομάδων θεωρώ οτι είναι αναγκαία για να φιλτράρουμε και να κρίνουμε τις διάφορες απόψεις .Ολα αυτά με κάθε σεβασμό στο blog που ευτυχώς δεν ακολουθεί το κυνήγι μαγισσών που βλέπουμε σε αλλους χώρους των μεσων κοινωνικής δικτυωσης...."θωμάς"
      υγ. δεν είμαι κανένας φανατικός οικολόγος αλλά μιλώ για την κοινή λογική.

      Διαγραφή
    3. και ένα ερώτημα που αφορά όλους μας,ποιο είναι το κλίμα της γής που θέλουμε να σταθεροποιήσουμε ? το ξέρουμε ?είναι το κλίμα της τελευταίας 30έτιας? το κλιμα του τελευταίου αιώνα ? το κλίμα της τελευταίας χιλιετίας?μπορεί κάποιος να δώσει μια απάντηση?"θωμάς"

      Διαγραφή
  27. Επιμένω κύριε Ζιακοπουλε ότι συνάδελφοι σας βγαίνουν και λένε για πέμπτη που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια για 45αρια και άλλα δημοσιογραφικά. Από επιστήμονες καταρτισμένους δεν το δέχεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Καὶ εὗρεν ἐν τῷ ἱερῷ τοὺς πωλοῦντας βόας καὶ πρόβατα καὶ περιστεράς, καὶ τοὺς κερματιστὰς καθημένους. Καὶ ποιήσας φραγέλλιον ἐκ σχοινίων πάντας ἐξέβαλεν ἐκ τοῦ ἱεροῦ, τά τε πρόβατα καὶ τοὺς βόας, καὶ τῶν κολλυβιστῶν ἐξέχεε τὸ κέρμα καὶ τὰς τραπέζας ἀνέστρεψε, καὶ τοῖς τὰς περιστερὰς πωλοῦσιν εἶπεν· ἄρατε ταῦτα ἐντεῦθεν· μὴ ποιεῖτε τὸν οἶκον τοῦ πατρός μου οἶκον ἐμπορίου»

      Διαγραφή
  28. Συγνώμη βρε παιδιά πείτε μας τι βλέπετε εσείς που κοιτάτε τα μοντέλα πρόγνωσης : μπήκα στο μετεο και είδα ότι μέχρι και 6 Ιουλίου θα συνεχιστούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δηλ από 35-38 βαθμούς σε πολλές πόλεις. Πότε θα δροσίσει; Εννοώ πότε θα έρθουν τα μελτέμια λίγο να έρθουμε στα ίσα μας; Δηλαδή αυτός ο Ιούνιος από δροσερός το γύρισε σε καυτός. Διακοπές θα κάνουμε οι περισσότεροι Ιούλιο και βεβαια Αύγουστο η συντριπτική πλειοψηφία . Θα έχει ζέστη τότε ή θα μας δροσίσει;
    Τι λένε τα μοντέλα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη;
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δέχεται η δυτική ευρώπη και ειδικά η ιβηρική χερσόνησσος ψυχρές εισβολές τότε βλέπω η κόλαση να πέφτει κατά πάνω μας και το σημερινό θα είναι απλώς ένα πρόγευμα χωρίς υπερβολή.

      Διαγραφή
  29. Άπιστοι Θωμάδες, άστοχες κατά την ταπεινή μου άποψη παρομοιώσεις με τον covid, υπερβολικές αναφορές ( πουλάει ο καιρός) στον εν εξελίξει καύσωνα, υπενθυμίσεις περί κλιματικής αλλαγής ( έτσι για να το εμπεδώσουμε καλά). Καλοκαίρι στην Ελλάδα, λίγο πάνω από την Αφρική είναι η γεωγραφική μας θέση...τι να πει και ο Καναδάς.
    Πάντως το σίγουρο είναι μόνο ένα...θα κάνει ζέστη, υπομονή, καλοκαίρι είναι θα περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, Νίκο
      Κανένα θερμοκρασιακό ρεκόρ, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν συνιστά απόδειξη για την κλιματική αλλαγή. Ένδειξη, ναι. Όχι απόδειξη. Μία απόδειξη συνιστά το γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια τον Ιούνιο μήνα η θερμοκρασία στη χώρα μας ξεπέρασε τους 42 βαθμούς πέντε φορές με τις τέσσερις από αυτές να συμβαίνουν τα τελευταία 14 χρόνια. Τα ζάρια του καιρού (φυσική μεταβλητότητα) έχουν πειραχτεί και φέρνουν καύσωνες νωρίτερα του αναμενομένου, συχνοτερους και ισχυρότερους!
      Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!

      Διαγραφή
    2. και πολύ καλά έπραξε ο δάσκαλος και έκανε παραλληλισμό με τον covid-19.Για τέτοιου επιπέδου σαχλαμάρες πρόκειται,Από θεωρίες συνωμοσίας χορτάσαμε αλλά ήρθε η ώρα πέρα από μπαρούφες να ακουστούν και μερικές αλήθειες.Φτάνει με τις ανόητες αμφισβητήσεις.

      Διαγραφή
  30. Δάσκαλε το περί οίκου εμπορίου η άλλη πλευρά το προσάπτει στην αποδώ και ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια τάξη των ισχυρών δαιμονοποιεί το CO2 και παρουσιάζει μια πεποιημένη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή,προκειμένου να πραγματοποιήσει τεράστιες μπίζνες με τίς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι μόνο. Σαυτή τους την κερδοσκοπική βουλιμία συμπαραστάτες εχουν επιφανείς επιστήμονες,είτε είναι χρήσιμοι ηλίθιοι είτε εξωνημένοι άπληστοι,έναντι πινακίου φακής ή μόσχου σιτευτού.Οπότε στην πυρά ο Ζιακόπουλος ,ο Τσιόδρας και λοιποί υπηρέτες του παγκοσμίου συστήματος.
    Αυτή η αντίληψη απο κάποιους,ότι αείποτε περιβαλλόμεθα από προδότες και πουλημένους,με υπερβαίνει.
    Σχετικά με την "εισβολή" του Γλαύκωνος του και Σκωπτικού,από τη στιγμή που δηλώνει οπαδός του σκώμματος ,δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τί απ αυτά που γράφει πρέπει να ληφθεί τοις μετρητοίς και τι επί πιστώσει.Πάντως να με συγχωρέσει,αλλά μία τρικυμία......διακρίνεται.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσημειωση, προς κ. Ζιακοπουλο
      --------------------------------
      Κατ'εμε:

      Κλιματικη μεν αλλαγη, εν'εξελιξει?
      Σαφως.

      Ανθρωπογενης δε, δια 'ρυπων' CO2??
      Ατοπον..
      -------------------------------

      Στην κριση σας επαφιεται εαν η παρακατω απαντηση δυναται να δημοσιευθει.

      Εαν οχι, παρακαλω μεταφερεται την (εκ μερους μου) στον φιλτατο Π.Α.
      Εφοσον φυσικα ειναι δυνατον.

      -----------------------------
      -----------------------------

      "...Σαυτή τους την κερδοσκοπική βουλιμία συμπαραστάτες εχουν επιφανείς επιστήμονες,είτε είναι χρήσιμοι ηλίθιοι είτε εξωνημένοι άπληστοι,έναντι πινακίου φακής ή μόσχου σιτευτού..."

      Περι σχολιου ανωθεν, αμειγως σκωπτικα:

      «Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοὶ, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί»


      Περι κλιματικης αλλαγης εν γενει, αμειγως σκεπτικα:

      ..‘ὦ Σόλων, Σόλων, Ἕλληνες ἀεὶ παῖδές ἐστε, γέρων δὲ Ἕλλην οὐκ ἔστιν.’

      .. οὐδεμίαν γὰρ ἐν αὐταῖς ἔχετε δι᾽ ἀρχαίαν ἀκοὴν παλαιὰν δόξαν οὐδὲ μάθημα χρόνῳ πολιὸν οὐδέν

      .. πολλαὶ κατὰ πολλὰ φθοραὶ γεγόνασιν ἀνθρώπων καὶ ἔσονται, πυρὶ μὲν καὶ ὕδατι μέγισται, μυρίοις δὲ ἄλλοις ἕτεραι βραχύτεραι

      .. τὸ δὲ ἀληθές, ἐν πᾶσιν τοῖς τόποις ὅπου μὴ χειμὼν ἐξαίσιος ἢ καῦμα ἀπείργει, πλέον, τοτὲ δὲ ἔλαττον ἀεὶ γένος ἐστὶν ἀνθρώπων

      Χωρια Τιμαιου (απο 22α εως 22ξ)


      Ζητω την κατανοηση σου, φιλτατε Π.Α.
      Εκ του συνεγγης, σαφως ολοι μας θα καναμε ουσιαστικοτερο διαλογο.
      Εξ'αποστασεως, αυτα τα ελαχιστα και ομολογουμενως αινιγματικα.
      Αξιζει παντως, εαν ενδιαφερεσαι, να διαβασεις ολο το αποσπασμα (22α εως 22ξ).
      Ειναι αποκαλυπτικο.

      Αρχαιο και μεταφραση εδω:
      http://www.24grammata.com/wp-content/uploads/2011/01/Platon-Timaios.pdf



      Με εκτιμηση,
      Γλαυκων

      Διαγραφή
  31. Τα παράπονά σας στον καύσωνα και στις θερμές αέριες μάζες που μας έρχονται από τη βόρειο Αφρική αν ήταν στο χέρι μας να σταματούσαμε τις ακραίες θερμοκρασίες από τη μία και από την άλλη άποψη ευχής έργον θα το κάναμε δυστυχώς η αλήθεια για την κλιματική αλλαγή είναι πασιφανής όχι μου θυμίζει τους αρνητές του coνed αλλά δεν θέλω να πω κάτι άλλο για να μην καταχραστώ τη φιλοξενία που μου παρέχει η σελίδα... δυστυχώς θα πρέπει να προβληματιστούμε και οι χιονοφιλοι όπως είμαι εγώ για την απουσία του σεβερρίκου αντικυκλώνας επί μία δεκαετία σχεδόν από την φυσική του θέση αυτήν που γνωρίζαμε εδώ και πολλά πολλά έτη !και έτσι φυσικά δεν βλέπουμε και συχνά χιόνια στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή είναι κάτι περισσότερο από αληθινή τώρα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε..αγαπιόμαστε Και επίσης από ότι βλέπω από τα τρεξίματα των μοντέλων τουλάχιστον για το πρώτο μισό του μήνα απειλούμαστε ξανά από ακραίο καύσωνα απλώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κινηθεί μετά τις 8 Ιουλίου η πύρινη γλώσσα από την αλγερία προς την Ιταλία ή προς την χώρα μας και τη βαλκανική ας ελπίσουμε να ακολουθήσει την διαδρομή που οδηγεί sta ffrαtellιa
    Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία μετά τιμής Σπυρίδων Δελαπόρτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Με αυτά που διαβάζω θα χάσω τα λογικά μου. Οι κοινωνία των ανθρώπων αντί να μεριμνά για την σωτηρία της από την αλλαγή στο κλίμα, εξτασιάζεται με παραμύθια συνωμοσίας. Ευτυχώς που τελειώνουν τα ορυκτά καύσιμα και θέλουμε δεν θέλουμε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που να πας σε κάτι blog και σελίδες τριτοτέταρτης διαλογής που επιδίδονται στο εμπόριο της συνομωσιολογικής γραφικής σαβούρας.το έλα να δεις κουλαμάρα γράφεται.

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα σε όλους ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε! Καλό μήνα! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κύριε Ζιακοπουλε ισχύουν αυτά που λένε ότι έφτασε η θερμοκρασία στη Σιβηρία 47 βαθμούς και στον Καναδά 50 η είναι υπερβολές των δημοσιογράφων? Ηλιας απο Αθηνα καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον Καναδά έφθασε τους 49,6 βαθμούς. Για τη Σιβηρία έχω σοβαρές επιφυλάξεις.

      Διαγραφή
  35. Ε βέβαια τώρα θα αμφισβητήσουμε την επιστημονικά αποδεδειγμένη κλιματική αλλαγή και θα ενστερνιστούμε τα σκουπίδια και την κάθε κοτσάνα που διαδίδεται μέσω του διαδικτύου και όχι μόνο.Μήπως να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως ο κ.Ζιακόπουλος είναι νεοταξίτης μασώνος,εβραιοσιωνιστής,καμπαλιστής,μπιλντιμπεράς και δεν ξέρω'γω τι άλλο θέλει να πει ο ποιητής;Ειλικρινά σηκώνεις τα χέρια σου ψηλά ώρες-ώρες με αυτά που αντικρύζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλό μήνα σε όλους.Ιούλιος (Καίσαρ).Μπήκε καυτερός και θα συνεχίσει,ίνα μή κλονισθεί η ΄πίστη μας στη 'θρησκεία" της κλιματικής αλλαγης΄.Αγαπητέ Γλαύκωνα ευχαριστώ για την παράθεση των χωρίων."αεί παίδες", αλλά κάποτε "πάλιν παίδες".Λέω να το κλείσουμε εδώ,γιατί ίσως πάμε σε κατάχρηση.Να είσαι καλά.-----------΄Π.Α.

    Υ.γ. Μακρόθυμε δάσκαλε ,δόξα σοι.Ο Καρτέσιος, φαίνεται, θέλει τον καιρό του για να εμπεδωθεί.Η μαγεία και η αλχημεία προβάλλουν ακόμα αντιστάσεις.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλά Πέτρο για την γιορτή που είχες.και μια μικρή χάρη:Να χρησιμοποιοείς πιο απλό λεξιλόγιο και λιγότερα αρχαιοελληνικά.Τρομάζουμε να σε καταλάβουμε.Ας μην μετατραπεί αυτός ο χώρος σε στέκι του Ζουράρι.

      Διαγραφή
  37. Αγαπητέ ανώνυμε δεν προτίθεμαι να εγκαταστήσω στο μλόγκ παράγκα του Ζουράρεως.Για παράδειγμα στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό,εκτός από τον τελικό (του σκοπού) σύνδεσμο "ίνα",όλες οι άλλες λέξεις χρησιμοποιούνται στα Νεα Ελληνικά.Που και που "πετάω" και καμιά λόγια λέξη σκόπιμα.Έτσι,να μην ξεχνιόμαστε.Από αγάπη και εκτίμηση στο θαυμαστό αυτό στοιχείο του οικουμενικού πολιτισμού μας,τη γλώσσα μας.Αν έχουμε επιβιώσει ως έθνος,αυτό,πιστεύω, δεν οφείλεται σε καμία "γραμμή αίματος",αλλά στον πολιτισμό μας,βασικό στοιχείο του οποίου είναι η γλώσσα.Δεν νομίζω ότι τα γραπτά μου είναι ακατανόητα ή έστω δυσνόητα .Να είσαι καλά .Φιλικά , Πέτρος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή