Παρατεταμένη περίοδος αστάθειας

Ηπειρώτικο τοπίο. Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα προκαλέσει στη χώρα μας ΒΑ έως ΒΔ ανέμους εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Παράλληλα, ατμοσφαιρικές διαταραχές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 


Την Τετάρτη, τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και πιθανώς στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ατμοσφαιρική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες, θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας

23 σχόλια:

  1. Ολο αστάθεια ακούμε και αστάθεια δεν βλέπουμε. Εχει να βρέξει στο κεντρο της Αθήνας 44 ημέρες. Μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 25 ετών. Μετά από μία ξηρή σχετικά χρονιά πέρσι μόλις 80 mm φέτος ως τώρα. Υσον, Υσον ώ φίλε Ζεύς κατά της Αρούρης των Αθηναίων και Πεδίων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή και θα έχουμε και στην Αθήνα την τιμητική μας με καταιγίδες. Θα είναι μεγάλη εβδομάδα αυτή και απανωτά καιρικά φαινόμενα θερμικής αστάθειας σε καθημερινή βάση και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μας. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  2. Οψόμεθα λοιπόν Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλει προσοχή τις επόμενες ημέρες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα καθώς θα έχουμε δυνατές καταιγίδες χαλάζι και πολλούς κεραυνούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε παρατεταμένη περίοδος αστάθειας διαφενεται σίγουρα, εκείνο που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια είναι που θα βρέξει και τι ένταση θα έχουν τα φαινόμενα .Σήμερα εδώ στο Όρος Όθρυς και στα πεδινά τμήματα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας δεν είδαμε βροχή,εκείνο που είχαμε μπορώ να πω ήταν η ποιο ζεστή ημέρα μέχρι στιγμής. Από αύριο ίσως τα φαινόμενα εμφανιστούν και εδώ.Να πω πάντως ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στον ηπειρωτικό κορμό και όχι μόνο . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επιλεκτικές οι καταιγίδες στα βόρεια τίμησαν την ανατολική δυτική μακεδονία την δυτική κεντρική και κάτι ψιλά προς χαλκιδική,δλδ μια ζωνη περίπου 200 χιλιομέτρων που βραζει, οι υπόλοιποι απλώς κοιτούσαν,από αύριο όμως η βόρεια πίνδος παίρνει φωτιά και βλέπω τα ποτάμια να "κατεβάζουν " πάλι....είναι ωραίο να ακούς το ποτάμι να κατεβαζει...και να είναι Ιούνιος και την βροχή στον τσίγκο να μην σταματά...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και σημερα το βράδυ οι εκτιμήσεις για καλό υετό από αύριο επιμένουν,και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.Είμαστε πολύ κοντά.Δεν νομίζω να πέσουν έξω.Για να δούμε.Σιγουρα τις αρκετές επόμενες μέρες δεν θα πλήξουμε.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σημερινή έτι περαιτέρω σημαντική αύξηση του προσδοκώμενου υετού.Χαράς ευαγγέλια,ή μήπως λύπης σε κάποιες περιπτώσεις?.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κύριε Ζιακόπουλε το χαλάζι περιέχει περισσότερο υετό σε χιλιοστά από την βροχή? Δεν ξέρω αν είναι αφέλεια αλλά δεν ξέρω πως μετριέται η ποσότητα του?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χα¬λαζόμετρα είναι όργανα που παρέχουν μετρήσεις των διάφορων παραμέτρων του χαλαζιού με βάση την κατανομή των χαλαζοκόκκων σε μια «μοναδιαία» επι¬φάνεια στη διάρκεια της χαλαζόπτωσης
      Αναφορικά με το ισοδύναμο νερό, δηλαδή το νερό που θα προκύψει με το λιώσιμο του χαλαζόκοκκου ισχύουν τα παρακάτω:
      Η πυκνότητα του πάγου στους 0 ° C είναι: 0,9168g / cm3.
      Η πυκνότητα του νερού στους 0 ° C είναι: 0,9998g / cm3.
      Επομένως, ο όγκος του νερού που θα προκύψει από το λιώσιμο 1 cm3 πάγου (χαλαζιού) δεν θα είναι 1 ml αλλά μικρότερος από 1 ml.

      Διαγραφή
    2. να στε καλά κύριε Ζιακόπουλε.άρα το χαλάζι δεν προσδίδει κάτι ιδιαίτερο στο υψος υετού,μετά την καταπόνηση σας με το ερώτημα μου έχετε ανοιχτή πρόσκληση στο βοιο αφού ανεβαίνετε που ενεβαίνετε στις κυδωνιές να δοκιμάσετε κουρκούτι με μανιτάρια...θέλετε δεν θέλετε..αν δεν σας αρέσει προχωράμε στο κεμπάμπ(προβατίσιο )."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. "θωμά", τι λέει ρε στο Βόϊο, χρειάζεται λίγη φωτιά; Και κάτι άλλο: Στο κεμπάπ το προβατίσιο βάζετε και δυόσμο;

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας.εδω στην Άνδρο δεν περιμένουμε βροχή έτσι και αλλιώς.. η ανομβρία έχει αρχίσει και δείχνει τα σημάδια της.τσ δέντρα και η γης διψάει.αρκετα δέντρα σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία πεφτουν τα φύλλα τους.και έχουμε ακόμα αρκετούς μήνες μέχρι τα πρώτα πρωτοβρόχια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο θυελλώδης ΝΔ άνεμος από το απογευμα-βράδυ της Κυριακής δεν άφησε περιθώρια για κάτι καλό στην περιοχή μου και ειδικά εχθές Δευτέρα "έσπρωξε" τα δύο κύματα προς ρα βόρεια του νομού Βοιωτίας(Κόκκινο 7 6,6 χιλιοστά)το πρώτο και προς τα ανατολικά(Σχηματάρι και Οινόφυτα με λιγότερα χιλιοστά αλλά και χαλάζι)Και στο τρίτο κύμα μόνο λίγες ψιχάλες.
    Σήμερα όμως είχαμε την τιμητική μας καθώς ένα τεράστιο "μανιτάρι"πιυ σηκώθηκε από τον Παρνασσό κάλυψε τον Ελικώνα και "εσκασε" στην περιοχή μου αφήνοντας τεράστια ύψη υετου και όλα να γίνονται ποτάμια,ευτυχώς χωρίς χαλάζι το οποίο όμως κάλυψε διπλανές περιοχές όπου έγιναν τεράστιες ζημιές.
    Πολλές ζημιές επίσης έγιναν από τους θυελλώδης ανέμους εχθές το απόγευμα στον κάμπο της Κωπαιδος όπου τεράστιες λεύκες έσπασαν και έκλεισαν για ώρες κεντρικές αρτηρίες που οδηγούν σε Αλίαρτο, Ορχομενό και εθνική οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε Χριστόδουλε το έβλεπα και το απολάμβανα απο το ορεινο εξοχικό που βρισκομουν σήμερα μετά το μεσημέρι.Μεγαλοπρεπέστατο!!.Μάλιστα έκανα και τη σκέψη ότι πάει και "κατά Χριστόδουλο μεριά".Να που ΄δεν λάθεψα.Φίλοι αγροτες που ήμασταν μαζι κάθονταν "σ αναμμένα κάρβουνα".Το χαλάζι τρομάζει.Εύχομαι καλή συνέχεια,ει δυνατόν χωρίς ζημιές.---Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Προσοχή Τετάρτη σε όλα τα ηπειρωτικά αλλά κύριως σε νότια Ηπειρο,δυτική κ κεντρική Στερεά κ σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο καθώς αναμένεται ότι θα έχουν πολύ έντονα φαινόμενα κ μάλιστα με κάποια διάρκεια κ όχι μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας αλλά κ μετέπειτα!
    Το πάχος στα 500hPa κ το αυξημένο cape που θα έχουμε σε αυτές τις περιοχές μού θυμίζει μπαρούτι.
    Επίσης,τούτη τη φορά δε θα κάτσω να ασχοληθώ με τα μοντέλα κ τα ensemble τούς μαζί που δίνουν μόνο μία γενική εικόνα σε τέτοιες καταστάσεις καθώς δε μπορούν να προσομοιώσουν σε καμία περίπτωση το πόσο κ που θα πέσει το περισσότερο νερό.
    Για όσους ξέρουν τώρα το καλοκαίρι,μία ημέρα μόλις πριν για μία συγκεκριμένη περιοχή μπορούμε να εμπιστευτούμε το τεφιγραμα με τα διαγράμματα τούς σε όλα τα ύψη της ατμόσφαιρας από τα χαμηλά(1000hPa) μέχρι τα πολύ υψηλά στρώματα(100hPa).
    Αρκετά δύσκολα αλλά ο φίλος Γιώργος Λαμέρας κάποτε μού έδειξε το δρόμο κ το προσπαθώ.
    Εκτιμώ λοιπόν ότι μετά από ένα μακρύ διάστημα χωρίς βροχές,αυτές οι περιοχές της δυτικής Ελλάδος(πιθανόν κ τα κεντρικά κ νότια τμήματα τού Ιονίου)κ όλη σχεδόν η Πελοπόννησος θα έχουν ένα πολύ δυνατό κοκτέιλ αύριο.
    Δυστυχώς για περιοχές αναλυτικά πλην της περιοχής μού είναι πολύ δύσκολο να μπορέσω να εκτιμήσω ύψη υετού.
    Πάντως λίγο πολύ όλοι θα πάρουμε πολλά "μπαμ μπουμ"!
    Τέλος η έντονη αστάθεια δείχνει να έχει μακρύ δρόμο έως κ τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τις ίδιες περιοχές κάθε μέρα πάνω κάτω,ενώ αύριο αυτό που θα έχουμε θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό από το Ιόνιο ανώτερης ατμόσφαιρας το οποίο περνώντας από τα δυτικά κ νότια θα ενισχύσει επιπλέον κ την ατμοσφαιρική αστάθεια στην ηπειρωτική χώρα.
    Έτσι απλά για να ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση.
    Καλές καιρικές απολαύσεις κ όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει να έχει μαγνήτη η περιοχή του Χριστόδουλου και τραβάει όλα τα συστήματα που ενώ ξεκινούν από τον δυτικό Ελικώνα αφήνουν σε μας τα ψίχουλα και το καλό νερό το παίρνει ο Χριστόδουλος.Ειναι όπως με το ποδόσφαιρο που όλοι παίζουν αλλά στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί.Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουμε το μερίδιο μας και εμείς χωρίς ζημιές και προβλήματα.
    Φίλε Χριστόδουλε μπορώ να γράψω ορισμένα από τα όσα έχουμε συζητήσει τελευταία;Όχι τίποτα άλλο αλλά έτσι για να δώσουμε έναν άλλο τόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Φωτη το μηνυμα ελήφθη.Ηδη είναι ορατά κάποια πρόδρομα συμπτώματα.Χωρίς χαλάζι,θα το απολαύσουμε αρκούντως.Εν ανάγκη υπάρχουν και τα....καταφύγια.Γλίτωσαν από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς.....!!.Ευχαριστούμε.Άξιος βοηθός.....-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμήν! Ακούστηκαν βροντές, έπεσε και βροχή στην Αθήνα μετά από σχεδόν δύο μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η μυρωδιά της καθαρής ατμόσφαιρας μου έλειψε στο κλεινόν άστυ. Βροντές και κεραυνοί έπεφταν ανά διαστήματα και θαυμασμός στα μάτια μου από αυτό που έβλεπα. Έρχονται πιο δυνατές καιρικές συγκινήσεις για την Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επρεπε νάρθει 9 Ιουνίου για να δούμε μια,απο το μεσημέρι και μετά,χειμωνιάτικη ημέρα.Και ηλεκτρικά αρκετά και κοντινά είχαμε,και βαριά συννεφιά μέχρι αργά το βράδυ είχαμε,και 25mm βροχής πήραμε,και την "υγεία της καταιγίδας"(Ελύτης) βιώσαμε !.Στο μεγαλύτερο διάστημα χαμηλά επικράτησε Ανατολικό ρεύμα.Είναι αυτό που μας ευνοεί ιδιαιτέρως.Να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες μέρες.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήταν η σειρά μου εχθές,φίλε Πέτρο, να "καμαρωνω" το υπέροχο αυτό θέαμα που επικρατούσε στην περιοχή σου και να απολαμβάνω τα απίστευτα αστραποβροντα και τους κεραυνούς που έσκισαν τον ουρανό μέχρι την περιοχή μου.
    Αυτό το σύστημα "περπατησε" πριν νυχτώσει και δεν μας άφησε παραπονεμενους αφήνοντας 1-4 χιλιοστά ανά περιοχή σε όλη την έκταση του Ελικώνα και στα κοντινά σε αυτόν υψώματα.
    Αγαπητέ φίλε Στέλιο όσα είπαμε και όλα όσα λέμε θα μείνουν μεταξύ μας και μόνο όταν βρω χρόνο(που αυτή την περίοδο το γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν έχω ούτε τον ελάχιστο)για να γράψω την απάντηση προς τον φιλο Γιάννη Θεσπρωτο όπως και όλα όσα αυτή θα συνοδεύουν,λυπάμαι αλλά δεν γίνεται να πεις τίποτα απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στην περιοχή μου μόνο ψιχαλες.Να δούμε.Πολυ τοπικότητα βλέπω.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή