Άλλο φυσική μεταβλητότητα και άλλο τάση!

Αποκλίσεις της θερμοκρασίας της άνοιξης στην Ευρώπη (25°W–40°E, 34°N–72°N) από το 1979 ως το 2021, σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Φυσική μεταβλητότητα σημαίνει ότι κάποιες χρονιές, όπως για παράδειγμα το 2013 και το 2021, η απόκλιση ήταν αρνητική, αλλά η τάση του κλίματος είναι προφανές ότι κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση

Data source: ERA5 and EOBS. Credit: Copernicus Climate Change  Service / ECMWF/KNMI.

26 σχόλια:

  1. εγώ κύριε Ζιακόπουλε επιμένω...ένα μεγεθος όπως το κλιμα..οταν θέλουμε να το υποτυπώσουμε σε κλίμακα χρόνου ,μας είναι αρκετή η "μονάδα" της δεκαετίας η δύο δεκαετιών..?...μήπως χρειαζόμαστε αιώνες?

    Φυσικά και η τάση είναι αυξητική αλλά με άλλη υποτύπωση δλδ σε κλίμακα αιώνων η ακόμα χιλιέτιών θα φάνει εάν αυτήν η μεταβλητότητα ανήκει στην φυσικά μεταβλητότητα του κλίματος η στην ανθρώπινη παρέμβαση.
    Ολα τα παραπάνω τα γράφω με σεβασμό στην φιλοξενία σας αλλά πάντα ως ένας δύσπιστος "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για συμπεράσματα επι των τάσεων του κλίματος η δεκαετία και η εικοσιετία δεν επαρκούν. Χρειάζεται η τριακονταετία που καλύπτει την εσωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος, όπως καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
      Η επίκληση των μεταβολών του κλίματος που έλαβαν χώρα στο παρελθόν ως δικαιολόγηση αυτών που συμβαίνουν στις μέρες μας δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Η επιστήμη έχει ανακαλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό τους λόγους για τους οποίους συνέβαιναν οι αλλαγές του παρελθόντος. Όμως, αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας είναι πρωτοφανή και δεν δικαιολογούνται ούτε με το τι συνέβη στο παρελθόν ούτε με άλλο τρόπο όπως για παράδειγμα είναι οι αλλαγές στην ενέργεια που φθάνει από τον Ήλιο στη Γη. Ο άνθρωπος ύφανε την κουβερτούλα που σκέπασε τον πλανήτη και τον ζεσταίνει. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια στην οποία κατέληξε η επιστήμη.
      Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι ο όρος κλιματική αλλαγή είναι ανεπαρκής για να περιγράψει αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη και μας καθησυχάζει για τους λόγους που προανέφερες.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ για την απάντηση κύριε Ζιακόπουλε,φυσικά και δεν θα αντιλογήσω τονίζοντας οτι δεν έχω νιώσει τον κάματο του επιστήμονα. Χαίρομαι όταν μια συζήτηση γίνεται εκεί που ανήκει δλδ εντός των ορίων της επιστημονικής κοινότητας η οποία είναι η μόνη που μπορεί να διαπιστώσει και να προτείνει.Δυστηχώς όμως η συζήτηση αυτήν έγινε πρώιμα πολιτική με την κλιματική αλλαγή να αποκτά αξιωματικό χαρακτήρα....ευχαριστώ και πάλι "θωμάς"

      Διαγραφή
  2. Κατά μίαν έννοια,ποιών τον συνήγορο του διαβόλου,θα πρότεινα η ακροτελεύτια περίοδος της προτελευταίας παραγράφου να διατυπωθεί ούτω πως "Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια στην οποία έχει καταλήξει η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων"..------------------Π.Α.

    Υ.γ. Το Πνεύμα το Άγιον,του οποίου μνείαν ποιούμεθα σήμερον, εύχομαι,μεταξύ άλλων,να μας απαλλάξει και από παντοειδείς διακινούμενες συνωμοσιολογίες......-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση του πλανήτη από ανθρωπογενή παράγοντα ο οποίος έβαλε πολλούς λίθους για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε στο μέλλον να συμβεί κάποια φυσική καταστροφή για να προλάβουμε μια άλλη καταστροφή (παράδειγμα> έκρηξη μεγάλου ηφαιστείου για να επηρεαστεί η θερμοκρασία και να οδηγήσει σε πτώση αυτής σε παγκόσμια κλίμακα) Θα φτάσουμε σε σημείο αγανάκτησης από την πανδημία της κλιματικής αλλαγής. Έχει ξεφύγει η κατάσταση συνοπτικά. Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μένα η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της .Αν μας αξιώσει ο Θεός και ζούμε τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά ακόμη με την κλιματική αλλαγή.χρηστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλοκαιρόφιλους ξέρω,και μάλιστα πολλούς ."Καυσωνόφιλους",κατά δήλωση και καθ ομολογία τους,δεν ήξερα.Σήμερα το έμαθα και αυτό!.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστός ο διαχωρισμός δάσκαλε, έτσι ακριβώς είναι.
    Το μόνο σίγουρο που κρατάμε είναι η ότι η Ευρώπη όπως κ ο πλανήτης βρίσκετε σε θερμή φάση(πού να μην έσωνε...),τα άλλα έχουμε ακόμη χρόνο κ έρευνα για να αποδειχθούν.
    Στα τού καιρού όπως λέω εδώ κ μέρες επιβεβαιώνονται οι φόβοι μού για πολύ μακρά διάρκεια έντονης ζέστης.
    Έτσι λοιπόν από την Τετάρτη κ για ένα 10ήμερο περίπου οι μέγιστες θερμοκρασίες σε όλα τα ηπειρωτικά θα "παίζουν" καθημερινώς στα επίπεδα 37-41β!!,με τις περιοχές που θα έχουν τα ηνία να είναι η Θεσσαλία,η πεδινή Ήπειρος η κεντρική Μακεδονία η Φθιώτιδα η Βοιωτία κ η Αιτωλοακαρνία όπως κ αρκετές κλειστές περιοχές της Πελοποννήσου.
    Νομίζω ότι τόσο μεγάλη διάρκεια σε θερμό κύμα έχει να γίνει τουλάχιστον μία τριετία στη χώρα μάς.
    Ήδη από σήμερα αρχίζουμε κ νιώθουμε τις θερμές ανάσες.
    Συγχαρητήρια στον δάσκαλο που ήταν ο πρώτος που εδώ κ μέρες μίλησε για κύμα καύσωνα όταν όλοι οι υπόλοιποι ήταν στο θα δούμε.
    Καλή συνέχεια τριημέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε μια επεξήγηση των τεσσάρων χρωμάτων του διαγράμματος θα βοηθούσε. Επί της ουσίας πάντως το διάγραμμα είναι ξεκάθαρο για το τι συμβαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το E-OBS είναι ένα σύνολο μετεωρολογικών παρατηρήσεων μόνο για την ξηρά όλης της Ευρώπης που προέρχεται από τις τοπικές παρατηρήσεις των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών και άλλων Ιδρυμάτων που τηρούν αρχεία.
      Η ERA5 είναι η πέμπτης γενιάς επανανάλυση (εκ νέου ανάλυση των δεδομένων των μετεωρολογικών παρατηρήσεων τις τελευταίες 4 με 7 δεκαετίες - reanalysis) του ECMWF που χρησιμοποιείται πλέον για τη μελέτη του παγκόσμιου καιρού και του κλίματος.

      Διαγραφή
    2. Μάλιστα! Ευχαριστώ για την επεξήγηση!

      Διαγραφή
  8. Φοβερά πράγματα σήμερα στη περιοχή μου,σε μια μέρα που μέχριτ'απογευμα,δεν φαινόταν οτι θα είχαμε.
    Φοβερές αναπτύξεις νεφων,φοβερή καταιγίδα που ξεκίνησε απο τα ΒΑ μου,περασε ανατολικά του χωριού μου,και συνεχίστηκε στο Ν.Καρδιτσας.
    Στο χωριό μου άφησε μονο βροχή αλλά με πολυ αέρα με πολλές ζημιές σε αποθήκες,δέντρα έσπασαν,άλλα ξεριζώθηκαν,κάδοι πεσμένοι κλπ.
    Ανατολικά του χωριού μου όμως,σε ολη τη μακρινή πορεία της καταιγίδας,η απόλυτη καταστροφή στα πάντα απ'το χαλάζι και τον ανεμοστροβιλο,και στους δυο νόμους!
    Σε μια περιοχή που πηγα και είδα απο το Πεδινό Καρδίτσας εως Μαραθεα,απ'όλες τις καλλιέργειες έχουν μείνει μονο τα κοτσάνια που ξεχώριζαν λιγο πάνω απο το πολυ νερο που κρατησαν τα χωράφια.
    Ρεύμα δεν είχαμε ολα τα χωριά εδω γύρω για τρεις ώρες,και μου έκανε εντύπωση που κόπηκε το ρεύμα πρίν ακόμα ξεσπάσει στο χωριό ο αέρας,καταλαβαινα τι γινόταν εκείνη την ώρα στα ΒΑ Ανατολικά μου.
    Και θα την πω την αμαρτια μου,απο θεμα νεφών ηταν το πιο εντυπωσιακό και όμορφο απο ολη την ασταθειοπεριοδο που διανύσαμε.Ακριβως σχηματισμός νεφών που βλέπουμε σε φοβερές καταιγίδες της Αμερικής.
    Και οι μπορες,αστραπές,και τα ωραία νέφη συνεχίστηκαν μεχρι πριν απο μια ωρα περιπου,με σχετική ζεστη.Κανονικη τροπική βραδιά απόψε!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σφιγγουν οι ζεστες!
    Θερος γαρ.

    Μεχρι εχθες ομως, υπνος με σκεπασματα ανευ εξαιρεσεων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από αυτές τις καταστροφές που είδα στην τηλεόραση, φίλε Γιώργο, καλύτερα εδώ στην μακρόχρονη ξέρα μας.Τελικα το κλίμα έχει γίνει των άκρων.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Δημήτρη της Ανατολικής πλευράς του νομού μας συμφωνώ.Αυτό λέει η λογική και η ασίγαστη ελπίδα πως θα "σάξουν" τα πράγματα.Βέβαια σε ένα εντελώς ακραίο σενάριο,μεταξύ πλήρους ξηρασίας και κατακλυσμού,ισχύει το" δύο κακών προκειμένων,το μη χείρον βέλτιστον".Στην πλήρη ξηρασία θα εξαφανιστεί καθε μορφή ζωής,ενώ στον κατακλυσμό υπάρχουν ελπίδες.Υπάρχει και η....κιβωτός του Νώε!!!.
    Εδώ ευτυχώς ,από πλευράς ύδρευσης και άρδευσης,οι πηγές και οι γεωτρήσεις ανταποκρίνονται σχετικά καλά ακόμα.Φαίνεται ότι το προ τριετίας πολύ νερό βαστάει ακόμα. Αλλά έως πότε???.
    Το τριήμερο η Δυτική Κορινθία κατακλύστηκε από κόσμο.Οι παραλίες γεμάτες,χωρίς ακόμα εδώ ο καύσων να έχει δείξει τους ...κυνόδοντές του.Εχουμε καύματα μπροστά μας.---------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ορεξατο τον βλέπω αυτην την ωρα παλι απο την ίδια πλευρά,Β ΒΑ θεόρατα μανιτάρια,για να δούμε τι θα κάνει.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανιταρόμπομπες τις έχω ονομάσει προσωπικά! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  13. Ιδια καταιγίδα με χτές αναπτύχθηκε τελικα,ιδια οψη,πολλές χρωματικές κουρτίνες,μαύρες,κίτρινες,γκριζες,μωβ,συνεχόμενες αστραπές μπουμπουνιτα χωρίς σταματιμο,είχε μια πιο νοτιοανατολική πορεία,με αποτέλεσμα ο άνεμος κράτησε πιο λιγο,πιο εξασθενημενος,λιγες ψιχάλες στο χωριο μου,όμως απο κει που πέρασε σίγουρα θα έκανε οτι έκανε και χτές.Νομιζω σήμερα λογο πορείας θα επηρεάστηκαν και περιοχές της Λάρισας.Για να δούμε θα είναι η τελευταία αυτήν;
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μετά το πέρας της καταιγίδας,ζεστη και δυσφορία επικρατεί,και ο Ολυμπος αυτην την ώρα "πηρε φωτιά"απο αστραπές..φαίνονται απο 'δω.Για να δούμε παλι..
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ και 3 ημέρες σηκώνει"κάθε απόγευμα από το ίδιο σημείο πίσω από τον Παρνασσό "μανιτάρια" που έχουν διαφορετική πορεία,είτε προς Ελικώνα-Κιθαιρώνα,είτε προς Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια,πάντα όμως περνάει και από την περιοχή μου και αφήνει ψιλόβροχο αλλά προπαντός πολύ δροσιά αφού ενισχύεται πολύ ο άνεμος.
    Εχθές ψιλοεβρεξε περίπου για 15-20 λεπτά στις 1 την νύχτα.
    Σήμερα με 33 βαθμούς μέγιστη στο χωριό μου(την ώρα που Θήβα και Λιβαδειά έβαζαν νε 36 και 37,2 βαθμούς αντίστοιχα)Αλλά με πολύ αυξημένη υγρασία,έβγαλε πολλή συννεφιά και δυνατό αέρα μετά τις 5 το απόγευμα δροσισε αρκετά και άρχισε ξανά ψιλόβροχο από τις 11 παρά τέταρτο με αρκετά αστραποβροντα που έφθαναν μέχρι την περιοχή μου αλλά έρχονταν από Φωκίδα και ΝΑ Φθιώτιδα με βόρεια Εύβοια.
    Το καλό είναι ότι έχει δροσίσει πολύ με τον αέρα δυνατό να συνεχίζει απτόητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οι καταιγίδες του καλοκαιριού οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στον ετήσιο υψος υετού των ηπειρωτικών περιοχών...πάντοτε ως φαινόμενα είναι επικυνδηνα χρειάζονται όμως και αυτές.Ενα από τα χαρακτηριστικά του ηπειρωτικού κλίματος η σε πιο ήπια μορφή του μεσευρωπαικού που διακρίνεται από το "ορθόδοξο" μεσογειακό της νότιας και νησιωτικής Ελλάδας είναι η ισομερής κατανομή υετού χειμώνα -καλοκαίρι,Εμείς στην θεσσαλονίκη αν δεν είχαμε τις καταιγίδες, με τις βροχές μόνο του χειμώνα θα μας ξεπερνούσαν σίγουρα και οι κυκλάδες."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε ήπειρος (καταιγιδο-ΜΆΝΑ) Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  17. Το έχω ξανά πει σε αυτό το μπλογκ ότι οι ψιχάλες κ τα ψιλόβροχα όταν επίκειται καύσωνας δε μού λένε τίποτα,όπως μαζί κ οι όποιες αστάθειες.
    Μόνο κακό κάνουν!
    Δεν ξεδιψά καθόλου η γη,έχουν μεγάλη τοπικότητα(όλοι οι σταθμοί που κοίταξα από περιοχές όπου είχε αστάθεια γράφουν 0)κ εκεί που δίνουν "πόνο" κ ένταση είναι κατά το πλείστον τα ορεινά που τώρα το καλοκαίρι δεν το έχουν ανάγκη.
    Ευτυχώς σταδιακά από αύριο μειώνεται αυτή, γιατί συνδυασμός καύσωνα με τα τσιμέντα να βράζουν κ συννεφιά με όποια δήποτε φαινόμενα είναι πραγματικό κολαστήριο για όλους μας κάτω των 600μ υψόμετρο.
    Καλό βράδυ από το πολύ δροσερό Αντίρριο Ναυπακτίας με μέγιστη θερμοκρασία κ χθες κ σήμερα τούς 28β κ μπόλικο ΔΒΔυτικο αέρα.
    Έτσι κ αλλιώς παρά την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας τα δύσκολα ακόμη δεν ήρθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ "Θωμά" νομίζω ότι οι καλοκαιρινές βροχές,ενώ προσμετρώνται στον ετήσιο δείκτη υετού,κυρίως συμβάλλουν στο να "ευημερούν οι αριθμοί",όπως έλεγε κι ένας παλιός πνευματώδης πολιτικός.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένας βαθμός αύξησης θερμοκρασίας και "μας χορεύει...". Υπάρχει μια μεταβολή προς τα πάνω αναμφισβήτητη, όπως θέλει ας την βαφτισει κάποιος.Οι ανθρωπινες δραστηριότητες για πολλά χρόνια έφεραν την κατάσταση, που παραμένει ή και επιδεινωνεται. Και ίσως δεν θα είναι αρκετος ένας αιώνας από τώρα, για να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα οι προσπάθειες για αναστροφή της κατάστασης με διάφορα μέτρα και πολιτικές...ΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή