Από την αστάθεια στον καύσωνα!

Γιαννακοχώρι Νάουσας (κτήμα Κυργιάννη) με το Βέρμιο στο βάθος. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικό χαμηλό στη Μαύρη Θάλασσα κινείται Δ-ΝΔ (οπισθοδρομούν χαμηλό) και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες τη ΒΑ Ελλάδα. Πέρα από αυτό, τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Κατά τα άλλα, οι ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς. 

Το Σαββατοκύριακο (19-20/6), στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Β-ΒΑ Αιγαίο προβλέπεται άστατος καιρός με όμβρους και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά (κυρίως στα ορεινά) τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο  την Κυριακή στις δυτικές περιοχές της χώρας. 

Τη Δευτέρα (21/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση το πολύ 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. 

Το τριήμερο Τρίτη – Πέμπτη (22-24/6), η θερμική αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και η θερμοκρασία σταδιακά θα ανέβει στα επίπεδα του καύσωνα. 

19 σχόλια:

  1. 1).Για να κάνει χρήση ο δάσκαλος του όρου "καύσωνας",και μάλιστα φάτσα στον τίτλο,......ζήτω που καήκαμε!!.

    2).Με "εξιτάρει" ο χαρακτηρισμός του βαρομετρικού. Εύγε δάσκαλε!!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερχονται τα πρωτα 40αρια! Απο τα ensemble φαινεται οτι μπορει να παμε σε μια παρατεταμενη περιοδο ζεστης με σκαμπανεβασματα ανα περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καύσωνας προ των πυλών ,δεν νομίζω να ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς, έτσι φενεται να δείχνουν τα στοιχεία μέχρι στιγμής το παρακολουθούμε βέβαια.Τωρα στα σημερινά έπεσε αρκετό νερό διάρκειας μιας ώρας τόσο στα ορεινά της Όθρυς όσο και στα πεδινά της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας .Η αστάθεια φενεται από εβδομάδα να μας εγκαταλείπει και την σκυτάλη θα την πάρουν οι υψηλές θερμοκρασίες , ερωτήματα αποτελεί κατά την γνώμη μου αν μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που φενεται να μην διαρκούν πολύ αν θα επανέλθει ξανά η αστάθεια προς το τέλος του μηνα και αρχές Ιουλίου.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον ήρθε η ώρα να σβήσουμε τις σόμπες στο Βόιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζηλεύω το πράσινο της φύσης στην φωτογραφία.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. .....χιχι πατριώρη κύριε Σιμούλη...ενα 40αρι στα πεδινά...είναι ότι πρέπει..να χαρουμε τις δροσερές νύχτες στα βουνά..με εναν γεμάτο ουρανό αστέρια..(οσο πιο ψηλά τόσο πιο καθαρά)...αν και μου φαίνεται διάλειμα θα είναι"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους.
    Δυστυχώς ούτε καν πρόλαβα να διαβάσω την "εξεταστική" τού δασκάλου αλλά μπόρεσα κ διάβασα σήμερα λίγο τις απαντήσεις.
    Λίγος ο χρόνος για χόμπι βλέπετε...
    Όλα τα στοιχειά λοιπόν αρχίζουν κ κλειδώνουν με συμφωνία όλων των ensemble όπως είπε κ ο Αλέξανδρος.
    Από βδομάδα πάμε σταδιακά σε πανελλαδικό κύμα καύσωνα στα ηπειρωτικά(τα παραθαλάσσια αρκετά καλύτερα λόγω αύρας κ δυτικών η ΝΔυτικων ανέμων εκεί για αυτό όπου φύγει φύγει)με αποκορύφωμα την επόμενη Τετάρτη Πέμπτη κ Παρασκευή με μαζικά 37ρια 38ρια κ πολύ πιθανόν σε κλειστά τμήματα Μακεδονίας κεντρικής Θεσσαλίας κ Στερεάς 39 κ 40β.
    Μάλιστα όλα δείχνουν ότι αν κ θα υπάρξει σαφής κάμψη μετέπειτα,η ζέστη θα συνεχιστεί!
    Μαζί λοιπόν με το θερινό ηλιοστάσιο έρχεται με τη βούλα κ το κλασικό καλοκαιράκι.
    Αυτό για αυτούς πού βιάστηκαν να φέρουν ζέστη κ ανομβρία.
    Καλό καλοκαίρι κ καλά μπάνια λοιπόν(από εδώ κ πέρα ξεκινάω συστηματικά κ εγώ) σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντώνιος Καραβατακης18 Ιουνίου 2021 στις 2:09 π.μ.

    Σήμερα ακούστηκαν κ τα πρώτα τζιτζίκια στο νησί,μετά από τις βροχές των προηγούμενων ημερών. Υπομονή να περάσει κ το βροχερό σαββατοκύριακο κ μετά καλοκαίρι. Καιρός είναι πια,το καλοκαίρι ήρθε για να μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και έτσι θα τηρηθεί απολύτως και η αστρονομική διάκριση των εποχών.Φίλε Φώτη ,με όρους ψυχανάλυσης (S.Freud),ο καταβιβασμός του τόνου στο σχόλιο σου(στοιχειά) δεν έγινε τυχαία.....!-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα χάχα σωστή παρατήρηση αγαπητέ Πέτρο.
      Έτσι ακριβώς βλέπω να το βιώνουμε κ ας έγινε ο τονισμός τυχαία στο "στοιχειά".....
      Υπομονή λοιπόν,γιατί κάτι μού λέει ότι θα κάνουμε πάρα πολλές μέρες να ξανά δροσιστούμε.

      Διαγραφή
  10. Παρόλο τα πολλά αστραποβροντα και τους κεραυνούς που έσκισαν τον ουρανό,η βροχή εκτός από το δυνατό ξεκίνημα συνέχισε για περίπου 1 ώρα ποτιστικά και μας άφησε 7 περίπου χιλιοστά και είμαστε πλέον μια ανάσα από τα 70 συνολικά τις τελευταίες ημέρες.
    Συγχαρητήρια στον Φώτη Ματραλη για μια ακόμη φορά που έπεσε διάνα σε όσα μου είπε για τον καιρό της περιοχής μου(Χωρίς να την γνωρίζει από κοντά και για όλη την Βοιωτία που έχει πολλές ιδιαιτερότητες)τόσο από προχθές όσο και την χθεσινή ημέρα που μπορεί μεν να τον βοήθησα και εγώ βλέποντας την ανάπτυξη των νεφών,αλλά εκείνος κοιτάζοντας την πορεία του όλου συστήματος από τον δορυφόρο,έπεσε 100% μέσα.
    Σωστά επίσης "ειδε" όλη την πορεία του 2ου συστήματος που ξανά του είπα ότι οργανώνεται πίσω από τον Παρνασσό και εκείνος εκτίμησε ακριβώς που θα κατέληγε και μάλιστα ότι θα "σβήσει"κοντά στην περιοχή μου όπως και έγινε,αφού μόνο "εγλειψε" το χωριό μου και αγησ3 μόνο ψιχάλες.
    Τουλάχιστον φίλε Φώτη βρήκα και εγώ την καταιγίδα στα Καλάβρυτα αφού φαινότανε καθαρά από το χωριό μου παρόλο που είχα μπροστά "φραγμα" τον αγαπημένα μου Ελικώνα.
    Ψύχρα το βράδυ και το πρωί με όμορφη εικόνα το πρωί στον κάμπο της Κωπαιδος που ήταν τυλιγμένη σε ένα άσπρο πέπλο ομίχλης.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια άλλη μία φορά όπως κ για τη βοήθεια που μού δίνεις σε πολλά άλλα πράγματα.
      Αφού χθες στη Βοιωτία έκατσε αστάθεια ήμουν υποχρεωμένος έστω κ με τον λίγο χρόνο που είχα να ενημερώσω αναλυτικά τον φίλο μού γιά την εξέλιξη.

      Διαγραφή
  11. Δεν θα χαρακτήριζα το χαμηλό οπισθοδρομούν για τον απλό λόγο που οι θερμές αέριες μάζες από τα δυτικά σμπρώχνουν την ψυχρή λίμνη προς την τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επέστρεψε το χσμογελάκι στον αθηναίο καυσωνόφιλο του καιρού είναι η ώρα να χαρώ εγώ και οι λιγοστοί πιθανώς όμοιοι μου που τους αρέσει η ζεστούλα και ο νυκτερινός ύπνος της ταράτσας με το σεντονάκι το ελαφρύ κοιτώντας τον έναστρο ουρανό του Αγ.Πνεύματος κατα συγκυρία φέτος συμπέφτει και με το θερινό ηλιοστάσιο μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και 2μέρες μετά έχουμε και το έθιμο με τις φωτιές του Αη Γιάννη τα στεφάνια του μάη φέτος λιγότερα στεφάνια λόγο πάσχα αλλά με φούλ 40άρια καλό καλοκαίρι ειδικά στους καυσωνόφιλους και ελπίζω σε επανάληψη θερμοκρασιών του 2007-2017

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιπροτείνω: https://www.youtube.com/watch?v=DNdUHGeso4c

      Διαγραφή
    2. ένας καύσωνας σε διάρκεια 1987 και σε ένταση 2007,μας θέλεις.Με λίγα λόγια 2 σε 1.Καθόλου απίθανο με την ανεκδιήγητη ατμοσφαιρική κυκλοφορία που μας έχει πλακώσει.

      Διαγραφή
  13. "Μπάρμπα Πέτρο άναψέ το το κερί το σπαρματσέτο". Για προφανείς λόγους ψηφίζω Χρήστο Σιμούλη.Η αντιπρόταση ενδιαφέρουσα,αλλά.........άστο καλύτερα!Νάστε καλά "αμφότεροι και οι δύο".-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά το "απ' ανέκαθεν". Ευχαριστούμε, επίσης να είστε καλά καθηγητά κ. Π.Α.

      Διαγραφή