Ο καιρός του επόμενου δεκαημέρου

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ανέμων βόρειων διευθύνσεων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νοτιοανατολικά πελάγη). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς και δεν αποκλείονται απογευματινοί όμβροι στα ορεινά της Β-ΒΑ Ελλάδας. 


Το Σάββατο (5/6), από πλευράς ανέμων και προοπτικής βροχών δεν αναμένονται αλλαγές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη Δ. Ελλάδα. 

Την Κυριακή (6/6), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων στη Β. Ελλάδα. Οι Β-ΒΔ άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση σε όλα τα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. 

Τη Δευτέρα (7/6) και κυρίως την Τρίτη (8/6), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας θα περάσουν με άστατο καιρό και θερμοκρασίες που θα είναι κατά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές αυτής της εποχής. 

16 σχόλια:

  1. Επιτέλους βροχή εύχομαι να μην υπάρχουν καταστροφες γενικά
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κύριε ζιακόπουλε μετριέται ο υετός σε χιλιοστά στο χαλάζι?...υπάρχει δλδ η αναλογία που έχουμε ας πούμε στο χιόνι?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η φύση πάντα ξέρει να ισορροπεί τα πράγματα. Ζεστός και ξηρός Μάιος = δροσερός και βροχερος Ιουνιος. Αυτό που δεν ξέρω είναι πότε θα προλάβει ως το 2050 η Ελλάδα να έχει το καλοκαίρι κάθε μέρα πάνω από 40 βαθμούς γιατί έτσι έλεγαν οι επιστήμονες το 1990 ότι ως το 2050 η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας θα είναι στους 40 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι επιστήμονας της μετεωρολογίας αλλά παρακολουθώ αυτούς τι λένε. Και δεν έχω διαβάσει αγαπητέ πουθενά αυτό που αναφέρεις. Αυτό που καταγράφεται αυτή τη στιγμή είναι αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη εκτός της Αρκτικής που είναι ακόμα περισσότερο. Μάλλον έχεις διάθεση να αμφισβητήσεις αυτή την πραγματικότητα λέγοντας αστεία.

      Διαγραφή
    2. Αυτά είναι αερολογίες.
      Ο πλανήτης περνάει φάση υπερθέρμανσης αυτή την περίοδο κ αυτό είναι γεγονός.
      Αυτά πού λέγονται όμως από κάποια μερίδα επιστημόνων εγώ προσωπικά τα παραμερίζω στη γωνία.
      Από το 2000 μας έλεγαν ότι το 2025 κ μετά θα γίνουμε Αφρική με ανυπόφορα καλοκαιρία κ μόνιμα 40ρια.
      2021 ήδη κ τα τελευταία καλοκαιρία αν κ έχουμε μακρά διαστήματα θερμών επεισοδίων το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου κυρίως στα δυτικά κ βόρεια,τα κύματα καύσωνα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ενώ όταν σημειώνονται αυτά είναι πολύ μικρής διάρκειας κ έντασης(σε αντίθεση πριν μία κ δύο δεκαετίες όπου ο ένας καύσωνας διαδεχόταν τον άλλον).
      Χώρια οι καταιγίδες που έχουν αυξηθεί στατιστικά τα καλοκαίρια κυρίως στην κεντρική κ βόρεια χώρα.
      Τον τελευταίο λόγο τον έχει το ίδιο το κλίμα κ οποίος κάνει τέτοιες εκτιμήσεις για μετά από 20 κ 30 χρόνια έχει αποδειχθεί ότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

      Διαγραφή
    3. Ρεαλιστική και μετρημένη άποψη Φώτη

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Φώτη, με φιλική διάθεση και κάθε σεβασμό ως προς το άτομο σου, θα χρησιμοποιήσω δικές σου εκφράσεις και θα πω ότι ο μόνος που εκτίθεται εδώ, είσαι εσύ. Αυτό γιατί από τα γραφόμενα σου γίνεται εμφανές ότι δεν αντιλαμβάνεσαι το πως λειτουργεί η επιστήμη, τι είναι μια επιστημονική μελέτη κλπ.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν μελέτες κ μελέτες κύριε ανώνυμε.
      Η κάθε εκάστοτε μελέτη χρησιμοποιεί κάποιες αρχές στην έναρξη της κ βάση κάποιων βοηθημάτων κ προσομοιώσεων στα εργαλεία που χρησιμοποιούν βγάζουν κάποια αποτελέσματα.
      Ξέρω πολύ καλά πως λειτουργούν οι μελέτες των επιστημόνων κύριε.
      Εχω αδερφό επιστήμονα σε ερευνητικό κέντρο με μεταπτυχιακά κ διδακτορικά κ κάτι έχω μάθει από τα λεγόμενα τού.
      Επίσης πάνω στον τομέα της άθλησης κ της διατροφής που ασχολούμαι χρόνια, γίνονται ένα σωρό επιστημονικές μελέτες τις οποίες παρακολουθώ κ κάτι σκαμπάζω.
      Εγώ μίλησα για "κάποια" μερίδα επιστημόνων κ όχι για την πλειοψηφία η οποία "πιπιλίζει" εδώ κ πολλά χρόνια ότι η Μεσόγειος μαζί κ η χώρα μας θα ερημοποιηθεί κ τα καλοκαίρια θα είναι ανυπόφορα με αλλεπάλληλα 40ρια(χρησιμοποιώ εκφράσεις τούς).
      Δε διαφωνώ ότι οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τούς αλλά ο καλύτερος κριτής είναι ο χρόνος κ αυτός έχει δείξει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα όλα αυτά τα καλοκαίρια,κ σίγουρα ένα από αυτά εκτιμώ ότι θα είναι κ το φετινό.
      Κανένας επιστήμονας η μη δε θα τα βάλει με τον τελικό κριτή, δλδ το ίδιο το κλίμα κ τη συμπεριφορά τού.
      Εσείς μπορείτε να πιστεύεται ότι θέλετε, όμως εγώ πιστέψτε με δεν εκτίθεμαι σε καμία περίπτωση καθώς ξέρω καλά τις λέξεις που χρησιμοποιώ.
      Καλή σας συνέχεια.

      Διαγραφή
  4. Η πολλή δροσιά έφτασε ως την Κρήτη σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να δούμε φαίνονται βροχές και καταιγίδες την επόμενη εβδομάδα στα ηπειρωτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την ίδια εικόνα χτές την ίδια ώρα ο καιρός,με αποτέλεσμα στις 2:00 τη νύχτα μετά απο κάποια μακρινά μπουμπουνιτά ξέσπασε στο χωριο μου δυνατό ανεμοβρόχη μισής ώρας,που μας καθυστερησε λίγο τη πρωινή μας εργασία στο χωράφι.
    Για να δούμε απόψε αν θα έχουμε τα ίδια..αν και είναι "ανεπιθύμητη" και σήμερα.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αστατος ο καιρός τις επόμενες μέρες από Κυριακή και μετά,και με δροσουλες, κάτι που δεν θα θυμίζει καλοκαίρι, φενεται τα τελευταία χρόνια ξεκάθαρα οι εποχές έχουν μετατοπιστη .Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φωτη συμφωνω απολυτα μαζι σου και εγω ρωτω ολους αυτους που φωναζαν οτι απο το 2013 δεν θα υπαρχουν παγοι στον αρκτικο καθε καλοκαιρι ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ στην τωρινη παγοκαλυψη του αρκτικου να δω τι θα πουν γιατιοχ μονο υπαρχουν τεραστιες ποσοτητες παγου αλλα ισως ειναι και μια χρονια με τον περισοτερο παγο το καλοκαιρι και συμπληρωνω με εμφαση οτι οσο και να φ ναζουν και να περιμενουν το λυωσιμο των παγων για να δικαιωθουν αυτο δεν προκειται να γινε Ο καιροςγια αυτη την εποχη κινειται σε φυσιολογικα επιπεδα χωρις εξαρσειςΑπο εβδομαδα θα πεσουν και αρκετες βροχες επιτελους Υπαρχει μια ταση αυξησης της παγκοσμιας θερμοκρασιας οχι ομως στα επιπεδα που αναφερουν οι καταστροφολογοι Προσωπικα πιστευω οτι υπαρχουν σημαδια καποιας κλιματικης αλλαγης που ωφειλωνται σε φυσικους παραγοντες μεσα στο ατελειωτο κουβαρι του χρονου Ο καιρος και το κλιμα ειναι παγκοσμια και συμπαντικα φαινομενα μας ελεγχουν μας χαροποιουν αλλα και μας καταδυναστευουν Μας ελεγχουν με τον τροπο τους και δεν τιθασευονται Καλο σαβατοκυριακο σε ολους Δασκαλε σε ευχαριστουμε για τα αρθρα σου Φωτη μπραβο για τα πολυ τεκμηριωμενα σχολια σου και την δολη αγαπη σου για τα καιρικα δρωμενα Τρανε μου φιλε Χριστοδουλε ανθρωπε της φυσης περιμενω τις αψεγαδιαστες προβλεψεις σου για τον καιρο Λειπει η καθαρια και αγνη σκεψη σου απο το μπλοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσο πλησιάζει η βροχοεβδομάδα ,ο προβλεπόμενος υετός αντί να μειούται,ως συνήθως,αυξάνεται!Λες???-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σήμερα 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι όμως απαντούν με το τραγούδι της αειθαλούς Λίτσας Διαμάντη: "Και τι έγινε λοιπόν",
    https://www.youtube.com/watch?v=OSEa68F3Ux0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλοι ταξιδεύουμε με το Διαστημόπλοιο Γη, το οποίο, όπως είπε το 1963 ο εισηγητής του όρου Αμερικανός εφευρέτης, αρχιτέκτονας, συγγραφέας και φιλόσοφος Ρίτσαρντ Μπακμίνστερ Φούλερ (1895-1983), «μας παραδόθηκε χωρίς οδηγίες χρήσης». Οι πρώτες φωνές ότι κάτι δεν πάει καλά με την πορεία του «διαστημοπλοίου» μας ακούστηκαν πριν καλά-καλά αρχίσει η βιομηχανική επανάσταση. Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό (1817-1862), Αμερικανός φιλόσοφος, ποιητής, στοχαστής και φυσιοδίφης είχε πει στα μέσα του 19ου αιώνα: «Δόξα τω Θεώ που ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετάξει και να καταστρέψει και τον ουρανό εκτός από τη γη». Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο άνθρωπος κατάφερε όχι μόνο να πετάξει στον ουρανό, αλλά να αναπτύξει την επιστήμη και την τεχνολογία σε επίπεδα που ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό δεν μπορού¬σε να φανταστεί. Όμως, το τίμημα της επιτυχίας μας είναι πολύ μεγάλο, καθώς φθάσαμε στο σημείο να απειλείται ο ίδιος ο πολιτισμός και όπως λέει ο Τζέιμς Λόβλοκ «δεν έχουμε να κατηγορήσουμε τίποτε άλλο πέρα από την άγνοια και την απληστία μας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή