Πανελλαδικές Μετεωρολογικές Εξετάσεις

Με βάση τα αρχεία παρατηρήσεων 40 ετών (1955-1995) της ΕΜΥ, οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) και τη Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο Μακεδονία) είναι ανά δεκαήμερο οι παρακάτω:


Αθήνα:        23,9  25,8  28,1  29,2  31,2  και  32,8 βαθμοί.

                                                    Θεσ/νίκη:     22,8  24,3  26,1  27,6  29,4  και  30,8 βαθμοί.

Ζήτημα 1ο:

Αναφορικά με τον ανά δεκαήμερο ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας, απλοί υπολογισμοί (διαδοχικές αφαιρέσεις) δείχνουν ότι και στις δύο πόλεις παρατηρείται ελάττωση του ρυθμού αυτού στο 3ο δεκαήμερο του Μαΐου και στο 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Μπορείτε να δώσετε φυσική εξήγηση;

Ζήτημα 2ο:

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων (2,0 βαθμοί) παρατηρούνται το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου και το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Μπορείτε να δώσετε φυσική εξήγηση;


Καλή επιτυχία!

19 σχόλια:

  1. Φοίβος Παπαδοπουλος15 Ιουνίου 2021 στις 10:03 μ.μ.

    Στο 1ο ζήτημα για τον Μάιο δεν βρίσκω κάποια εξήγηση αν και πιστεύω ότι έχει κάποια σχέση και με την άνοδο της θερμοκρασίας του Σαρωνικου και του Θερμαϊκου.. Για τον Ιούνιο πιστευω ότι παίζει ρόλο η συχνοτερη επικράτηση βορειων ανέμων. Για το δεύτερο ζήτημα πιστεύω και πάλι ότι θερμότερος Σαρωνικος οδηγεί σε πιο «θερμές» αύρες στην Αθήνα και συγχρόνως αυξάνεται και θερμική νησίδα περισσότερο στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xmm δύσκολα κυριε Ζιακόπουλε εδώ δεν μπορούσαμε να βρουμε το βάρος της νιφάδας της "μηδείας".Πάμε

    α)το μόνο ισχυρό στοιχείο αφορά το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου οπου έχουμε την εαρινή ισημερια
    β)Ο ρυθμός ανόδου νομίζω οτι εξαρτάται από τον ρυθμό ανόδου με τα μέγιαστα του ήλιου(ηγεμονικόν) αν θυμάμαι καλά οπως μας έχετε πει για να εξηγήσετε το ψυχρό τέλος του Φεβρουαρίου.

    Από τα δύο συνάγετε ότι ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας εξαρτάται απο τα μέγιστα του ηλίου και την θέρμανση της βορείου Αφρικής και κυριως της μικράς ασίας ,ετσι στην κορυφωσεις αυτής της θέρμανσης οι βορειοανατολικοί στο Αιγάιο έρχονται να καλύψουν το κενό.Δλδ είναι το ιδιο φαινόμενο με το πρόβλημα που μας βαλατε τον Φεβρουάριο.
    "Θωμάς"

    Από τα καλύτερα που ακούστηκνα στο Βόιο ¨να μαζύεις κεράσια με μπουφάν και καστανα με κοντομάνικο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε για να είμαι ειλικρινής έσπασα το φτωχό μου μυαλό να δώσω μια εξήγηση αλλά άκρη δε βρήκα. Μια απλοϊκή και ορθολογική απάντηση για το δεύτερο ζήτημα ίσως θα ήταν το γεγονος ότι η Θεσσαλονίκη έχει περισσοτερες αστάθειες στατιστικά αυτά τα δύο δεκαήμερα σε σχέση με την Αθηνα και εξου η μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες. Για το πρωτο ζήτημα μου φαίνεται παράλογο την περίοδο του θερινόυ ηλιοστασιου ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας να πέφτει στις δύο πόλεις. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Περιμένουμε με αγωνία την απάντηση σας για τα δύο ζητήματα. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1).Απόπειρα απαντήσεως 1ου Ζητήματος. Νομίζω ότι το 3ο 10ήμερο του Μαίου φυσούν οι λεγόμενοι "πρόδρομοι ετησίες".Απο το θερινο Ηλιοστάσιο ,21 Ιουνίου,αρχίζουν οι "κανονικοί" ετησίες (Αριστοτέλης).Αυτοί,ως δροσεροί άνεμοι,ελαττώνουν τον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας.

    2).Εάν τα ανωτέρω ισχύουν,και με γνώση των κλιματικών δεδομένων των δυο πόλεων,που εγώ δεν έχω, ίσως μπορεί να δοθεί μια απάντηση και στο 2ο Ζήτημα.

    Παρακαλώ για τη συγκατάβασή σας.Καληνύχτα σε όλους.--------Π.Α.

    Υ.γ. Χρήστο δυστυχώς σε καμία κατανομή δεν μπήκαμε.Δεδομένη η μοίρα μας.Εκεί-εκεί στη β εθνική.....Ελάσσων αντιπολίτευση.......!----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζητημα2ο: οι διαφορές των 2 βαθμών, υποθετω ότι οφείλονται, του Μαιου στο ότι η Ν. Φιλαδέλφεια ανέβασε νωρίτερα θερμοκρασία σε σχέση με το παραθαλασσιο αεροδρόμιο Μικρας (ανοίγει η διαφορά), και η διαφορα τους τον Ιουνιο στο ότι η θάλασσα πια παίζει καταλυτικό ρόλο στην Μίκρα και συγκρατεί την θερμοκρασία, ενώ στην Φιλαδέλφεια ανεβαίνει πιο εύκολα ψηλά και δεν μετριάζεται από την θάλασσα..
    Στο 1ο: Δύσκολη η ερωτηση, ίσως λόγω των βροχών αστάθειας σε συνδυασμο με περισσότερη συννεφιά τις μεσημβρινές ώρες...Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ δύσκολα θέματα, για εξαιρετικά διαβασμένους. Φοβάμαι ότι θα μείνω εκτός πανεπιστημιακών σχολών της αρεσκείας μου. Παραδίδω λευκή κόλλα και φεύγω, περιμένοντας τις απαντήσεις.
    Βαγγέλης, Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το α΄ ζήτημα δεν το κατάλαβα, όσο για το β΄ συμφωνώ μαζί σου, Βαγγέλη.

      Διαγραφή
    2. Μετά τις διευκρινίσεις του κ. καθηγητού, η λευκή κόλλα επεκτείνεται και στα δύο ζητήματα!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σας!
    Αν έλεγα πως δεν παρατηρώ κάποια ελάττωση ρυθμού στην άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με τα άλλα δεκαήμερα;
    Μήπως δεν κατάλαβα κάτι καλά;
    Για παράδειγμα, κάνοντας τις διαδοχικές αφαιρέσεις το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου ανέβηκε κατά 1,9C σε σχέση με το 1ο και το 3ο κατά 2,3C σε σχέση με το δεύτερο.
    Δεν φαίνεται κάποια ελάττωση του ρυθμού εδώ, αλλά μάλλον αύξηση.
    Για αυτό λέω, μήπως κάτι δεν κατάλαβα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα δε ξέρω τι δε καταλαβαίνουμε σωστά!

      Διαγραφή
    2. Ίσως εγώ δεν εκφράστηκα καλά. Το ξαναδιατυπώνω:
      Οι διαφορές μεταξύ των δεκαημέρων δείχνουν άνοδο της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας στην Αθήνα κατά 1,9 2,3 1,1 2,0 και 1,6 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη κατά 1,5 1,8 1,5 1,8 και 1,4 βαθμούς.
      Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ο ρυθμός ανόδου ελαττώνεται από το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου προς το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου και από το 2ο προς το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

      Διαγραφή
    3. Τώρα έγινε πλήρως κατανοητό κ.Ζιακόπουλε αλλά εξακολουθεί να αποτελεί γρίφο.

      Διαγραφή
  8. Εγώ παίρνω απουσία οικειοθελώς δάσκαλε. Έψαξα για σκονάκι αλλά μάταια. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ξεχασα να γράψω απάντηση για την διαφορά θεσσαλονίκης αθήνας ,εδώ είναι ακόμα πιο δύσκολο σαν θέμα,αλλά σίγουρα η απάντηση συνδέται με την απάντησ του α θέματος που κατ εμέ είναι οι βορειανατολικοί άνεμοι του αιγαίου που έρχονται να καλύψουν το κενό της θέρμανσης της μικράς ασίας...αλλά για θεσσαλονίκη αθήνα αν αυτο ειναι το αίτιο το ευρος της διαφοράς θα ηταν το ελάχιστο αφου η αθήνα ειναι κλασσικά προσύνεμη περιοχή,η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι οτι πριν την εισοδο και ενισχυση των ΒΑ ανεμων στο Αιγαιο εχουμε την μεταβατική περίοδο με την διέλευση ψυχρών μετώπων στην βόρεια και βορειανατολική χώρα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας το πάρει το ποτάμι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζήτημα 1ο: στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου ξεκινάνε τα μελτέμια ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου έχει προηγηθεί το εαρινό ηλιοστάσιο άρα και η κορύφωση της επίδρασης του ήλιου.
    Ζήτημα 2ο; Εκείνα τα διαστήματα κάτι συμβαίνει στο κλίμα της Θεσσαλονίκης που την κρατάει πιο δροσερή από την Αθήνα, αλλά που δεν μπορώ να το φανταστώ. Ίσως περισσότερη αστάθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πανελλαδικές μετεωρολογικές εξετάσεις με θέματα για δυνατούς λύτες. Ως μόνιμος θαμώνας των πανελλαδικών εξετάσεων από το 1999 (ως μαθητής) μέχρι σήμερα (ως εκπαιδευτικός), έχω να πω ότι παραδίδω λευκή κόλλα με τις πενιχρές μου γνώσεις, αλλά φεύγω ευγνώμων για το γέλιο που μου χαρίσατε με άλλον έναν πετυχημένο τίτλο με το χιούμορ που σας διακρίνει. Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ μόνο τα SOS έχω διαβάσει,λυπάμαι.Καλημέρα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται ότι την άλλη εβδομάδα θα καούμε.. Σφιγγουν οι ζέστες για τα καλά.

    Θα μας πει και ο δάσκαλος βέβαια
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή